login |

Lethal Weapon: vége az 1. évadnak

2017. 03. 28. 21:41 - Írta: Desmond Wallace

20 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Minden szkepticizmusom ellenére néhány rész után egyértelművé vált számomra, hogy nagyon fogom szeretni a Lethal Weapon-t, és ezzel nem voltam egyedül, nagyon jó kommenteket kapott a sorozat. Az őszi epizódokat kifejezetten élveztem, majd vártam a januári visszatérést, amikor egy picit megijesztettek az írók, mivel pár rész erejéig nem hozták azt a szintet, amit az évad első felében megszoktam.

Szerencsére csak átmenetinek bizonyult a minőségcsökkenés, mert az 1×13-tól ismét erősödött a Halálos fegyver, és egymás után jöttek a 7-8/10-es részek. Az 1×17 pedig kifejezetten ügyesen vezette fel a finálét, amely arra a főszálra koncentrált, ami Riggs révén végig meghatározta az egyes részek hangulatát, de köszönhetően az íróknak, sosem volt tolakodóan hangsúlyos.

A 18 rész alatt hol a viccesebb, hol a komolyabb arcát mutatta a Lethal Weapon, és mindkettő remekül állt ennek az újoncnak. A két főszereplő nagyon jól működik együtt, a sorozat fő ereje egyértelműen bennük rejlik, a heti ügyeket sose vitték túlzásba, egyszerűen csak asszisztáltak kettejük karakterépítésének.

A mellékszereplők többsége is csak néha tudott kibújni Riggs és Murtaugh árnyékából, ami kifejezetten jó döntés volt az alkotók részéről. Sem a munkatársak, sem a család nem kapott több játékidőt annál, amire feltétlenül szükség volt, és ha a történet nem kívánta meg, akkor nyugodt szívvel pihentették is őket a Forever-t is készítő Matt Miller által irányított írók.

A partvonalon lévő figurák közül leginkább Trish és Maureen Cahill karaktere tudott kitörni az egysíkúságból, illetve Karen Palmer bemutatkozása sikerült lehengerlőre, aki aztán – Riggs legnagyobb örömére – még többször is felbukkant a fináléhoz közeledve.

A folytatásban már rátérek a finálé eseményeire, ami már spoileres terület lesz.

Miranda halálán nagyon nehezen tudta túltenni magát Riggs, de most megtudta, hogy ki a felesége gyilkosa, így rögvest búcsút intett a rövid ideig tartó boldogságnak. A cselekmény alakulását nem volt nehéz kitalálni, ahogy az 1×09 vége óta is sejthető volt, hogy végül ki is okozta azt a balesetet, amit a pilot elején láttunk.

Örülök, hogy Riggs szenvedését nem zavarták le néhány rész alatt, mivel Clayne Crawford kiválóan játszotta el a szuicid nyomozót, akit csak nagyon nehezen tud kordában tartani a nyugalomra vágyó társa. Egyértelmű volt tehát, hogy Martin Riggs nem hagyja futni a gyilkost, de a kartell feje még nem került a zsákba, erre még várnunk kell a folytatásig.

Nem mondhatnám, hogy valami zseniálisan falkaparós cliffhangerrel sokkolta volna a nézőket a Lethal Weapon, de szépen megágyazott a 2. szezonnak, amelyben majd gyorsan lezavarják ezt a bosszút, hogy aztán a két nyomozó folytassa a Los Angeles-i munkáját. Meglepődnék, ha még sokáig húznák ezt a szálat. A finálé hozta ugyan a kötelezőt, de nem ez volt az évad legjobb része.

Leo Getz is felbukkant az 1×15-ben, és ez a bemutatkozás egyáltalán nem volt rossz, és bízom benne, hogy látjuk még őt a 2. évadban. Leginkább azonban Karen Palmer visszatérésért szorítok, aki a pár rész alatt nem csak Riggst, hanem engem is levett a lábamról. Kifejezetten örülnék, ha ő lenne a tévés Lorna.

Mindent összevetve, egy rendkívül szórakoztató első évadot produkált a Lethal Weapon. Mint írtam, a sorozat fő ereje a két főszereplőben rejlik, akik között remek összhang alakult ki az epizódok során. Matt Miller remek arányérzékkel terelgette az évadot, a széria pedig úgy is működik, hogy a filmek miatt igen nagy hátránnyal indult nálam.

Erős 7/10 jár erre az évadra, csak az a baj, hogy még nagyon sokat kell várni a folytatásra. De a lényeg, hogy lesz folytatás.

20 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2017. 03. 28. 22:15

Pontosan! Nagyon fasza kis összefoglaló. Én mondjuk a visszatérés után nem éreztem visszaesést, de addigra már annyira elfogulttá váltam, hogy ittam minden pillanatát a részeknek.
Nekem a záró epizód volt csak kicsit gyengébb, és nem is számítottam erősebb cliffhangerre, szóval abszolút elégedett voltam végső soron a látottakkal. És a POI óta az első nem kábeles sorozat, ami bekerült az újra megnézendők táborába…

noodles - 2017. 03. 28. 22:31

az eleje nem tetszett, nagyon ment a vicceskedés de aztán ráéreztek az arányokra és örülök, hogy megmaradt a dráma vonal is. féltem, hogy a film után gyenge lesz de a 2 főszereplőt nagyon eltalálták. marha jó volt az évad

winnie - 2017. 03. 28. 22:38

nekem abból, amit láttam az rémlik, hogy már az elején nagyon érzelmes volt, és riggs elég keményen busongott.

mondjuk pont a finálét meg akartam nézni, de ha az nem a legjobb lehet, akkor lehet, hogy behúzom mellé az 1×17-et is, vagy leo getz-et.

a lényeg, hogy kevés kaszált sorozatomra mondom, hogy örülök, hogy elég sokan ennyire pozitívan vélekednek róla, remélem idővel még többen szeretik meg.

VanillaSky - 2017. 03. 28. 22:48

Nekem nagyon felemás.

Riggs szórakoztat, mondjuk az első néhány részben az a túltolt öngyilkos hajlam kicsit bosszantott, Crawford már a Rectifyban is bizonyította, hogy ért a színészethez, itt a könnyebb popcornban is elboldogul.

A fekete leve (semmi utalás semmire) Murtaugh oldalán van, a családja rendkívül erőltetett, főleg a 2 gyerek olyan, mintha rajzolták volna őket és színészként is baromi nagy 0-ák.

Ettől függetlenül maradok.

6/10

wellwellwell - 2017. 03. 28. 23:41

En leo getzen kivul (aki viszont nagy csalodas) kb mindennel elegedett voltam, ami nyomozos sorozatnal nem semmi. Olyan szinten untatnak hogy nem is nezek egyet sem. Ebbol is latszik hogy a LW nem szimpla nyomozos sorozat. :)
Az ev kellemes meglepetese. Nem ragom a kormom h jaj mikor folytatodik mar, de ahogy visszater, rogton ott leszek.

galocza - 2017. 03. 28. 23:55

az eleje csöppet szenvelgős (kaszaközel), de aztán határozottan rákaptam.
riggs némileg irritál, de történelmet írtunk azzal, hogy kedveltem vmelyik wayans fívért vmiben.

Desmond Wallace - 2017. 03. 29. 09:44

winnie: Leginkább az 1×15-öt tudom ajánlani.

Wolfeone - 2017. 03. 29. 09:48

A pilotnak ősszel úgy ültem neki, hogy csak azért nézem meg, hogy ne úgy szidjak valamit, hogy nem láttam. Nem örültem neki, hogy az egyik kedvenc akciófilme(i)mhez (kiindulval a többi akciófilm sorozatos feldolgozásából). Aztán nagyot koppantam, és 2-3 rész után odáig jutottam, h kábé minden héten ezt vártam a legjobban. Baromi szórakoztató, jók az arányok. A fenti írás remekül összefoglalja.

Running - 2017. 03. 29. 10:04

Hasonlóan az előző hozzászólóhoz, én is azt vártam, hogy ez egy szar lesz és minek kellett. Ennek ellenére a 3. résztől a kedvencem lett és ezt vártam a legjobban. Remélem a további évadok is hasonlóan szórakoztatóak lesznek.

vérnarancs - 2017. 03. 29. 10:05

Hát én is szkeptikusan álltam neki.. a filmek fényében. Számomra Murtaugh karaktere volt furcsa, mert ugye a filmben ‘öregebb’ volt. El kell tudni vonatkoztatni a filmektől és máris jobb az egész. Megvan az egyensúly a dráma, akció, humor közt. Igen, ezt vártam hetiben a legjobban. Nagyon magába szippantott. A negatívumot a végére ki is lökték remélhetőleg, nevére sem emlékszem, az a tetovált, börtönt járt, rendőrséget segítő figura nagyon lehúzta a sorit.

Marcipánmacska - 2017. 03. 29. 13:50

Csalóka ám ez a kor-dolog, mert Damon Wayans 56 éves, csak valahogy sokkal fiatalabbnak néz ki.

wellwellwell - 2017. 03. 29. 16:34

vérnarancs: richard cabral. az american crime-ban zseniális volt, én nagyon kedvelem, de ő egy drámai karakter, nem ez a műfaja. itt tényleg idegenül mozgott.

vérnarancs - 2017. 03. 30. 08:14

Igen, tudom, hogy Damon is öreg, csak fiatalabbnak néz ki a filmbéli karakterhez képest, de ettől és Richardtól akkor, eltekintve, iszonyat jó buddy cop sorozat.

-T - 2017. 03. 30. 16:11

A napokban daráltam le az utolsó 5 részt és összességében meg voltam elégedve a sorozattal.
Igazából az első rész után félretettem, majd magyar szinkronnal folytattam, aztán nem bírtam kivárni, hogy folytassák az rtl-en, így behoztam a lemaradást.
Darálva még erősebb volt az összhatás.
Leo Getz karaktere elsőre furcsa volt, a filmes Joe Pesci-hez képest, de különösebb bajom nem volt vele.

Az évadzáró rész…hát, nem is tudom, kicsit kapkodósra sikeredett, és nekem már-már erőszakos volt, valamint elég sötét hangulatú, de ezt leszámítva érdekel a folytatás.

Riggins - 2017. 04. 04. 11:18

Én is szerettem az évadot

Roxi - 2017. 04. 06. 20:31

A filmek nagy rajongójaként utáltam az ötletet,hogy sorozatot csinálnak belőle.Ennek ellenére nekem is nagy kedvencem lett. A két szereplő közül jobban tetszik Murtaugh karaktere.A filmben Riggs nem szenvedett ennyit és ennyire nem is volt elhanyagolt,ez zavar.Nekem bejött Getz is,remélem visszatér még.

pumpika - 2017. 07. 07. 09:08

nagyon jó évad volt! anno elkezdtem felirattal, de annyira szenvedős volt, hogy félredobtam, aztán pár napja valamilyen okból leszedtem az egész évadot szinkronnal és 2 nap alatt ledaráltam :)
1 dolog nem tetszett, hogy a vége felé ahányszor józanon meglátta miranda képét, piálnia kellett, ezt sztem kicsit túltolták
palmer szupercsaj, asszem tuti gimiben játszott

Andris - 2017. 07. 07. 10:28

Nekem is tetszett a sorozat. Egyedül két negatívumot tudok megemlíteni.

Olyan brutális nagy hülyeségeket csináltak néha, hogy komolyan a fejemet fogtam. Pl amikor a nem tudom hanyadik részben a vörös hajú csajt úgy menti meg attól, hogy elüsse a csóka a fekete SUV-val, hogy meglövi az autó hátulját, ott csodával határos módon valami felrobban és az autó átrepül a nő feje fölött… – rendezte Michael Bay.. ez ragadt meg a legjobban, de a másik ilyen se rossz, amikor Cahill volt férjét menti meg úgy, hogy pont ellövi a teherautó fékcsövét és így az befékez. Valószínűleg..

A másik fájó pont nekem pedig az, hogy én utálom amikor egy sorozatban azt csinálják, hogy az évad 90%-ban egyáltalán, vagy csak alig megjelenik egy átívelő szál féleség, aztán a vége felé észbe kapnak és az utolsó 3 részben, mint itt is, hirtelen előjön egy teljes körű átívelő szál, amiről higgyed el, hogy ott volt egész végig csak te nem vetted észre. Meg amúgy is, akkora olcsó húzás a felesége halálához nyúlni.. Szinte az elejétől éreztem, hogy nem bírják ki, hogy ne adják be az igazából-nem-is-baleset-volt kártyát. Legalább nem évadokon keresztül húzták. Ez amúgy meg is lepett és nagyon örülök neki. Remélem ez a bosszúhadjárat sem fog sokáig elhúzódni.

Ezeken kívül tényleg nagyon jó kis sorozat lett. És nagyon jó a főszereplők dinamikája. Várom a folytatást.
(Még nem láttam a filmeket egyébként, nem tudom mennyire hű hozzá)

* Még egy dolgot beszúrnék, de nem feltétlen negatívumként, csak nem értem a helyzetet: Nem igazán látom, hogy Cahill karakterével mit akarnak kezdeni, néha én azt hittem, hogy ő lesz Riggs romantikus szála, de aztán behozták ugye a másik nyomozót és nem ő lett. Szóval tényleg nem értem mi a céljuk azzal a karakterrel. Valaki esetleg?

* És tényleg utolsó utáni dolog: Nem tudom ki hogy van ezzel, de ha én így beszéltem és viselkedtem volna szüleimmel mint Roger gyerekei velük hát a minimum, hogy kaptam volna akkorát, hogy a fal adja a másikat. De ez nyilván egyénenként változó, de akkor is, ne húzzuk a szájunkat, hogy hogy viselkednek a mai fiatalok, ha egy sorozatban is ezt mutatják. Jó nyilván ennél sokkal bonyolultabb ez a téma, de akkor is, néha csak néztem kerek szemekkel, hogy ez most micsoda. Jó mondjuk én viszonylag szigorú neveltetésből jövök, ez igaz.

Zoli - 2017. 08. 06. 12:57

Andris, szerintem mindenképp nézd meg a filmeket, mert eléggé hajaz rá a sorozat! Amikor megjelent Leo Getz, egyből Joe Pesci jutott az eszembe, a filmben nagyon bírtam.
A második évad szeptember 26-án kezdődik, már nagyon várom!

jessm - 2018. 02. 07. 19:25

Egész jó a sorozat nagyszerűen szórakozok rajta csak most fedeztem fel magamnak , amikor szinkronosan belebotlottam Tv-ben egy részbe.
A sorozat kiküszöbölte a film hibáját(ami miatt mindig abbahagyom 5 perc után) azzal, hgy Mel Gibson nem szerepel benne, nagyon kevés filmjét tudom végignétni, egyszerűen irritál a szinészi játéka.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz