login |

Pilot: Chicago Justice

2017. 03. 28. 15:06 - Írta: Casey Novak

8 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Megérkezett a töretlen sikernek és népszerűségnek örvendő Chicago-franchise (és egyben a Law & Order-univerzum) legújabb tagja az NBC-re. A chicagói tűzoltók, rendőrök és dokik mellett most már a jogászok munkás mindennapjait is figyelemmel kísérhetjük.

Korrektnek ígérkezik ez a cím is, beillik a sorba, de valahogy nekem döccenősnek tűnt az indulás.

Az volt az érzésem a pilot nézése közben, mintha a Justice nem akarná elengedni a PD kezét, még nem érezni a saját, önálló auráját a sorozatnak. Mondjuk az is igaz, hogy a Med sem fogott meg annyira eleinte, mint a másik két cím, de ott az első pillanattól élesen megrajzolt karaktereket sorakoztattak fel és kellően érdekes orvosi eseteket válogattak össze, így hamar bele lehetett szokni az új környezetbe.

Ügyészéknél pedig a maroknyi csapatban a backdoor pilot óta (ami ugye még a PD előző évadjában, a 3×21-ben esett meg) két szereplőt is kicseréltek, amiből Nazneen Contractor Monica Barbaro általi leváltása először fel sem tűnt, Ryan-James Hatanaka-nál pedig egyértelmű volt a helyzet, mert a helyére érkező Jon Seda–t a PD-ből „lopták”.

Persze a felvezető résztől nem vártam csodát, túl régen volt már az idei induláshoz képest, de azóta sem sikerült közelebb hozniuk a szereplőikhez.

Egyértelműen Peter Stone-ra (Philip Winchester) koncentrálnak, – ami végül is jó húzás, ígéretes karakter, jó színész – és egyben ő a legfontosabb kapcsolódási pont a korábban említett, a szintén Dick Wolf nevéhez fűződő L&O …ööö… ősanyasorozatokhoz, hiszen Stone mélyről gyökeredző megfelelési kényszeréért nem más felelős, mint a Law & Order-ben ügyészeskedő édesapja, Benjamin Stone (Michael Moriarty).

A címben nem véletlenül a ‘justice’ szó szerepel a ‘law’ helyett, Wolf atyánk az egyértelmű kapcsolat mellett el is akarta különíteni a Chicago-vonalat az L&O-től, mert kivitelezésben és hangulatban tényleg teljesen mások.

Szóval Stone be fog válni, de a többiekről egyelőre nehéz nyilatkozni: Mark Jefferies (Carl Weathers), az erőskezű, politikai vénával megáldott főnök ismerős karakter, de valakinek kell azt az ostort csattogtatni. Mellette ott van az embertelenül idegesítő, olyan-laza-hogy-szétesik szőke, meg… a másik. Majd egyszer megtanulom a nevét, ha csinál is valamit.

Antonio-t meg persze ismerjük, szeretjük, szuper, de míg egy hasonló sorozatugrást követően a tűzoltóból dokivá avanzsált Jeff Clarke simán beolvadt az új „otthonába”, addig Antonio még nagyon rendőr.

Bár valami oknál fogva ebben a sorozatban az ügyészek is legalább annyit nyomoznak, mint a PD-ben a zsaruk, ami picit nekem necces. Jó, van ilyen, nyomozó ügyészség, akkor nyomozzanak, ha akarnak, de azt hiszem, hogy ennél több jogi csűrés-csavarásra számítottam, és kevesebb ajtón való dörömbölésre meg kihallgatásra.

A másik, ami zavart, hogy a Justice bejelentése óta motoszkált a fejemben a gondolat, hogy nehogy azzal húzzák az időt, hogy a rendőr-ügyész szembenállás lemezt teszik fel ismétlésre, erre de. Már a backdoor pilotban is egy rendőrt cibáltak bíróság elé, a második részben dettó, csak másikat.

A pilot egyébként gyakorlatilag egy hosszú PD-epizód volt, Fire-felvezetéssel. Mindez érdekes volt olyan szempontból is, hogy egy számomra meglepően erősen egymásra hagyatkozó tripla crossover-sztori harmadik láncszemeként mutatkozott be hivatalosan a Justice. Bár meginterjúvoltam pár, a másik két sorozatot nem követő nézőt, és nekik nem volt hiányérzetük, nekem mégis bátor lépésnek tűnt így kezdeni.

Ez is, és még sok apróság erősítette fel azt az érzetet, hogy a Justice egyelőre nem találja a hangját. Minőségében ez problémát nem okoz, annyira chicagós, amennyire lennie kell  dráma, szappan, izgalom, miegymás – , úgyhogy nálam a társaival együtt kötelező, de azért várom, hogy igazán saját lábára álljon. Mert ez eddig csak egy 6/10.

Kíváncsi vagyok, hogy önmagában mennyire élvezhető a sorozat annak, aki csak egy jogi sorozatra áhítozik, és a többi szakma nem dobja fel.

8 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2017. 03. 28. 15:54

Szerintem sem több 6/10-nél. Nagyon sovány volt ez a crossover megint és a PD-n kívül gyakorlatilag nézhetetlen, bár azt is le kell pihentetnem néha pár hétre, mert annyira sablon.
Jól fogalmazott a kritika, hogy valóban ez egy meghosszabbított PD-epizód volt. Annyira arra akartak rámenni, hogy nem biztos, hogy el tudják ítéltetni a fickót, de most komolyan kételkedett ebben bárki is? Pedig szerintem nyitánynak pont hogy egy nagy buktának kellett volna lenni és onnan építkezni felfelé.
Antonio karakterén pedig végig azt éreztem, hogy kiherélik ezt a csávót és abszolút a PD-ben lenne helye, annyira nem illik hozzá ez a környezet.

Ahogy a Med-et ezt sem nézem tovább a pilotnál. Maximum, ha lesz crossover, akkor nagy durcásan megnézem, de egyéb kerülöm messzire.

lalakov - 2017. 03. 28. 17:29

Én több tárgyalótermet és kevesebb nyomozást várnék ettől a sorozattól. Akiket a PD-ben elkapnak részben azokat kéne elítélni. 5 rész után sem változott sajnos az arány, de még maradok.

winnie - 2017. 03. 28. 18:32

“Akiket a PD-ben elkapnak részben azokat kéne elítélni.”

ez nem lenne túl jó ötlet, mert akkor ismételni kellene magukat, kétszer bemutatni a szereplőket, plusz kvázi semmissé tennék a felmentésekkel a rendőri munkát.

a law and orderben ez jól működik, kár lenne elnyújtottabban áthozni ide.

Casey Novak - 2017. 03. 28. 19:03

Mmhmm, ezzel csak még jobban összenőne a PD-vel. Legyenek csak saját ügyeik, Chicagóban nem csak Voight-ék egysége létezik. Annak is örültem, hogy a legutóbbi részben a mentősöket sem erőltették be, kellenek az új arcok.
Az időnkénti felbukkanó átjáró lelkekkel semmi gond, sőt, az adja az egész varázsát, amíg nem viszik túlzásba. (A Molly’s egyébként remek húzás, mint összekötő pont, és teljesen életszerű is.)

morgers - 2017. 03. 30. 17:15

Az amerikai jogrendszerben az ügyészségi nyomózók, mint Ava a Justified-ból, vagy mint Antonio, békebírók, azaz nyomozati jogkörrel rendelkező rendőrhatósági személyek.

Ugyanúgy csinálhatnak letartóztatásokat az illetékességi területükön (itt pl. Cook County-ban), mint a városi rendőrség civil ruhásai, mivel ugye Chicago városa Cook County-ban székel.

De akár a Blue Bloods-ban Erin Reagan jobbkezét, a szintén Antoniót említhetném, ő is tulajdonképpen civil nyomozó, csak nem a városi rendőrség kötelékében.

lesliemagpie - 2017. 03. 30. 20:59

Hát persze az idei felhozatalból a Bull mellett ez a másik dráma amit vártam.
Sajnos úgy látom olyat pont nem érdekel egyik sem aki feliratot készítene hozzá :/

Casey Novak - 2017. 03. 30. 21:01

Ez eddig oké, írtam is, hogy ha nyomozó, hát nyomozzon, csak a Justice keretein belül nem erre számítottam, hiszen így alig különbözik a rendőrös sorozattól. Azt reméltem, hogy nagyobb hangsúly lesz a jogi részen, és bár minden részben van tárgyalótermi jelenet, nekem mégis hiányérzetem van ilyen szempontból.

Narxis - 2017. 04. 12. 09:24

Túl vagyunk már pár részen de ez valami borzalmas. Nagyon gyenge sztorik vannak, a tárgyalóterem háttérzajából már csak a horkolás hiányzik és mindez megfejelve gyenge színészekkel. Monica Barbaro-ról nem tudom eldönteni, hogy azért rossz mert túl “ártatlan” arca van a szerephez vagy tényleg ilyen rossz színésznő. Mosolyogni tud de az összes többi érzelem egyszerűen nem akar látszódni az arcán, sajnálom de én így látom pedig még soha nem foglalkoztam színészi teljesítményekkel, nem találkoztam olyan rosszal eddig ami zavart volna.

Sablonos, klisés epizódok vannak, emlékszem a Med és a P.D. első évada is döcögős volt de mostanra a Med-et nagyon megszerettem, a Fire is tetszik, a P.D. hullámzó de nézhető viszont ez a Justice rém gyenge. Az utolsó tárgyalásos, ügyvédes sorozat amit élveztem az a Drop Dead Diva volt. Vegyenek onnan ötleteket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz