login |

A mi kis falunk: vége az 1. évadnak

2017. 03. 30. 22:24 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Szarban vagyunk. De most már nem mászunk ki belőle!

A mi kis falunk megcsinálta. Duplán, sőt, triplán is. Az, hogy ekkora nézettségi siker, nem kell ecsetelnem, hogy miért fontos junkie szempontból – az eddig a sorozatokra konzekvensen nemet mondó csatornák rájöttek, hogy mégiscsak működik itthon a műfaj. A környező országokhoz képest ugyan némi fáziskésést szenvedtünk el, de annyi baj legyen. Idén minimum két vadiúj magyar széria már érkezni fog.

A sorozat nem csak a tévében, de a neten is tarolt, mind letöltés, mind stream tekintetében, és ennek nyilván az is az oka, hogy sokaknak bejött. Én valamikor két éve írtam először a pilotról, az baromira tetszett, a tévés sugárzáskor a másodiknézésnél már kicsikét oda lett az újdonság varázsa, de a sorozat mellett végig kitartottam, egy percig nem éreztem azt, hogy ez ne tetszene nekem.

Pedig nem kis fába vágta a fejszéjét a készítőgárda, hiszen a 40-50 perces, majdnem full komédia műfaja nem egyszerű, főleg, ha abszolút szitkomosra van véve (verbális humor, fizikai humor, idiotizmusok, idétlenkedések, minden), és ennyi idő alatt elkerülhetetlen, hogy ne legyenek üresjáratok, de ezt a sorozat erős epizódtematikával (gondolom ez a szlovák eredetinek köszönhető), és vicces karakterekkel ellensúlyozta.

Semmi műsor, semmi kultúra!

Karaktereket mondtam, de persze nem annyira karakterizált figurákról van szó, a legtöbben csak skiccek, egy-, maximum kétpoénosak, nagyon keveset változnak (ebben is egy 20 perces szitkomra hasonlít a sorozat), de erősen megalapozták őket, a többi munkát pedig az általában remek színészválasztás elvégezte.

De tényleg, a sorozat sikere érzésem szerint sokkal inkább múlott a színészeken, mint az írókon, hiszen egy idő után elértem arra a pontra, hogy egyes figurák láttán is mosolyogni támadt kedvem és kíváncsi voltam, hogy mit csinálnak legközelebb – a prímet nálam az első résztől Erika (Lovas Rozi, mint reménytelenül szerelmes komikus figura szuper), illetve a duója Gyurival vitte (nem tudtam nem mosolyogni mindig, amikor Lengyel Tamás betüctüctücölt az autójával).

Ők voltak azok, akiknek valamennyire “átívelő” sztorit is jutott, mert egyébként mások félszeg romantikus próbálkozásaitól eltekintve komolyabb történetmesélésről vagy előremozdulásról nem lehetett beszélni, de talán nem is hiányzott. (Olykor úgy tűnt, hogy el-elindul egy sztori, aztán csírájában el is halt.)

Mondjuk, ha már színészek, akkor tényleg sorolhatnám, hogy mennyire kellemes meglepetés volt látni nem reviczkys szerepben Reviczky Gábort, vagy hogy Molnár Áron milyen jól megtöltötte élettel az abszolút mellékkarakterként induló Matyit, hogy Szabó Győző milyen beleéléssel nyomta a full kretént, vagy hogy Debreczeny Csabának nem kellett szomszédba mennie ahhoz sem, hogy tapló módon komédiázzon.

Egyébként ez volt, ami a sorozat kapcsán meglepett, hogy mennyire nem féltek attól az írók, hogy ne szimplán feelgood és mosolygós legyen a sorozat, hogy abban egyesek olykor bunkó, egyáltalán nem szerethető módon (emberként!) viselkedjenek, hogy komolyabb konfliktusok, szembenállások – ld. mondjuk a fináléban. Azt meg idővel kinövi a sorozat, hogy időnként még bevetik azt, hogy vicceket mesélnek benne, s így indukálnak röhögést, a fináléban a fociedzés is erre hajazott (ehh, Csőre, az a haj!).

A színészek mellett a falusi környezet, a (sajnos elég ritka) életképek nálam elég sokat hozzátettek az élményhez, ahogy a fülbemászó, pattogós zene is – utóbbiba mindig lehetett kapaszkodni, ha éppen leült volna egy rész, valahogy nem hagyta lankadni az ember figyelmét. Cserébe majd cold open-t megtanulnak írni a készítők, mert az nem volt egységes, nem nagyon tudták, hogy mit is akarnak kezdeni a főcím előtti pár perccel.

Részemről abszolút elégedett vagyok a szezonnal, A mi kis falunk többször elérte nálam a hangos röhögést, és bár teljesen egyértelmű volt, hogy nem minden működött benne (írtam már korábban is, hogy ami mellément, az sokszor nagyon mellément), de a második szezonra (igen, be lett rendelve) az írók is látni fogják, hogy mit kell erőltetni, és miből kell majd visszább venni.

A folytatás kapcsán kíváncsi leszek, hogy bővítik-e a szereplőgárdát. Az első évad ugyanis szereplők tekintetében elég kompakt volt, a falu magját már a pilotban megismertük, és kiemelt figura nem is nagyon érkezett, mindössze pár vendég, és az utolsó két részre a Csőre-Bezerédi duó a szomszéd faluból. Így is működött a sorozat, nem volt hiányérzetem, de talán nem bánnám, ha bővülne a szereplők köre, és új dinamikák alakulnának ki.

Ha már szereplők, érdekes volt látni, ahogy a részek során a “normál színészek” által játszott háttérszereplők is jobban előtérbe kerülnek, többen is kaptak nagyobb jeleneteket – ki tudja, egy sokadik szezonra már lehet, hogy jóval nagyobb lesz az élet Pajkaszegen. És nem csak a kocsmában.

21 hozzászólás Ne habozz!

westhammer - 2017. 03. 30. 22:34

“a prímet nálam az első résztől Erika, illetve a duója Lacival vitte (nem tudtam nem mosolyogni mindig, amikor betüctüctücölt az autójával).”

Mármint Gyurira gondoltál, nem? Laci a polgármester segédje / unokaöccse volt :D

winnie - 2017. 03. 30. 22:35

fck. je. köszi.

steelwolf88 - 2017. 03. 30. 22:36

Laci az Gyuri akart lenni!?
Amúgy nagyszerű sorozat!

westhammer - 2017. 03. 30. 22:47

Nincs mit :D amúgy nekem is nagyon bejön a sorozat, nem is tudom mikor néztem szinte bármi magyart, de ütött :D Gyuri meg a legjobb karakter :D

Stewie - 2017. 03. 30. 22:59

eddigiek alapján bejött nekem a sorozat,voltak benne hangosan röhögős pillanatok,meg nagyon feldühítőek is,de mindent összevetve élveztem a sorozatot,a folytatásoknál is biztos ott leszek

lacus - 2017. 03. 30. 23:17

szívesen elolvasnék egy összehasonlító írást az eredeti szlovák verzióval olyantól aki látta ezt is meg azt is, kíváncsi vagyok hogy mi az amit egy az egybe átemeltek és mi az amit hozzá tettek

winnie - 2017. 03. 31. 06:00

lacus: szerintem egyszerűbb megnézni: http://www.sorozatjunkie.hu/2017/02/02/a-mi-kis-falunk-eredetije/

igaz, csak az első 3 rész van fent youtube-on, de az látszik, hogy olyan figurákkal, mint ott, nem működne a magyar. még nyelvtudás nélkül is látni. a komédiák esetében a feldolgozás sokkal konkrétabb, mint a drámáknál, főleg történetek szempontjából, szóval olyan szempontból nyilván elég sok az egyezés, de minden más, a poénok és a jelenetek már át vannak alakítva, hogy itthon is működjenek.

harmundo - 2017. 03. 31. 06:30

Nekem is nagyon bejött a sorozat, pedig elég szkeptikusan álltam hozzá, mivel általában a magyar produkciók nem szoktak tetszeni, de ez tele volt jó figurákkal, emlékezetes dumákkal.

Részemről simán 7/10 az első évad.

Marco - 2017. 03. 31. 06:40

Mi a két új sorozat ami már biztos lesz idén?

winnie - 2017. 03. 31. 06:48

Marco: hivatalosan ezt még nem tudni, az rtl és a tv2 is dolgozik egy újabb sajátgyártáson.

Bagosz - 2017. 03. 31. 08:15

A 7 éves lányom, a 10 éves fiam, a 67 éves édesanyám mind nagy fan. Rólam nem is beszélve.Ez mindent elárul.
Minden karakter szerethető,jó poénok,egy-két erőltetett vicctől eltekintve.
Tetszik a képi világ és a zene is.
És igen,ezek mi vagyunk,annyira nem is eltúlozva :-D

Made in Hungary

annaaa - 2017. 03. 31. 09:12

Nem tudom … nekem annyira nem tetszett. A Csak színház-on sokkal többet nevettem, tényleg. Tóth János meg nem az igazi. De kitartottam Pajkaszegen is, és egy-két poén tényleg volt benne (az orosz nyelvtudáson kacagtam fel, meg Szabó Gy. esetén a biciklivel, Chaplin-i módon. Meg azért a focimeccs előtti legfontosabb utasítások …

Running - 2017. 03. 31. 09:16

Van még hova fejlődni, de egyébként nem volt rossz. A vége felé, azért sok perc telt úgy el, hogy nevetni azért nem tudtam. A biciklis résznél is max a mamák fején tudtam elmosolyodni, a szituáció nagyon erőltetett volt, főleg 6 percen keresztül. Valami laza átívelő szál sem lenne rossz, mert így nem halad semerre a sorozat, csak toporognak a helyzetkomikumokban. 7/10 max az évad.

Sigismundus - 2017. 03. 31. 10:49

Nekem is nagyon bejött. Az utolsó rész kissé dark volt a temetéssel meg focival, de sikerült elfogadható kereten belül tartani. Mondjuk érdekes, a 1x07ből teljesen hiányzott a polgármester, az szinte csak Erika és Gyuri sztori volt. szabó Győző/Stoki nagy volt a biciklis akrobata mutatványával.

Szóval várom én is.

Az hogy népszerű, annak megvan azért az árnyoldala is. A facebookos rajongóhordák az utolsó rész után elkezdték követelni hogy legyen még több, legyen az ÉjjelNappal helyen (amit nézek) legyen a Barátokközt helyén (amit nem nézek). Miért nem ezt adják nap mint nap, Tiltsák Bea többit! Szóval a szokásos, legyen másnak is rossz, mert nekem az a jó érzés-mentalitás…. :-( Na mindegy, tudom, az ilyenekről leperegnének az érvek, hogy más műfaj ez, nem lenne jó a napi sugárzás egész évben, nem is vitáztam.

Még egy face-s megfigyelés. Ismerőseim közt 10-en vannak akik kedvelik a sorozatot és közülük 6-an falun élnek. Ott is dolgoznak, falunapokról posztolnak, stb, és nem érzik sértőnek falusiként.

Lajosék a másodikról - 2017. 03. 31. 11:20

Nyilván nem várok végtelen realizmust, de túl sok helyen volt zavaróan mesterkélt.

Épp tegnap pörgettem le az utolsó részt. Falun, meg általában mindenhol máshol, focimeccs hétvégén van. Pont. A szög jóval drágább a répánál, semmi értelme beleverni. Júniusban nincs körte a fán, ami a polgármester kádjába hulljon. Érthetően színezni kell a sztorit, de van az a pont, ami után nem vicces, csak idegesítő.

Látványosan nem volt elég a forgatókönyv, marhaságokkal kellett megtölteni az adásidőt.

winnie - 2017. 03. 31. 12:58

Lajosék a másodikról: ez nem bajnokság vagy ilyesmi volt, kispálya meg minden, de ez külön univerzumként kezelendő és minden a helyére kerül. ld. amikor a focimeccsen gyuri fújt egyet és látszik a lélegzete? előfordul:)

a finálénál valójában inkább ki kellett vágni dolgokat, mint marhaságokkal megtölteni, de ha valami, akkor ez nem nehéz. de ez megteszik a szkriptírás fázisában. semmi realisztikus nem lenne abban, ha direkt kevesebb oldalszámú szkriptet írnának, ha tudják, hogy mennyi a játékidő. (ami érdekesen bekavarhat a szkripteknek, az a színészek ráérése, mert ki tudja az íráskor, hogy ki fog ráérni a forgatás idején. hiába állandó szereplők, itt azért lehettek egyeztetési gondok.)

winnie - 2017. 03. 31. 13:00

“Mondjuk érdekes, a 1x07ből teljesen hiányzott a polgármester”

ez akkor talán fel sem tűnt, és a finálé kapcsán is csak utólag, hogy nem volt szabó győző – gondolom, itt a színházi munkák kavartak be, és ezért is írhatják a bulvárban, hogy némelyik színész ki is száll a társulatból, mert nem tudják hozzájuk igazítani a forgatásokat. (ennek nem tudom, mennyi a valóságtartalma.)

murder1 - 2017. 03. 31. 17:29

Bár voltak laposabb részek, összességében jól szórakoztam rajta, következő évadra biztos maradok.
Számomra Lovas Rozi és Lengyel Tamás kettőse, illetve Debreczeny Csaba vitte a prímet.

Viszont az utolsó részt az alapkonfliktus miatt nem bírtam élvezni: értem én, hogy csak az az 1 nap jó mindkét félnek, de azon nem gondolkozna el senki, hogy valamelyik eseményt eltolja 2-3 órával?

Desmond Wallace - 2017. 04. 01. 12:51

Nagy kedvence lett a sorozat.

Spinoffot Pajkarétnek!

Marcipánmacska - 2017. 04. 01. 16:36

Teljes pozitív csalódás! Meg most még a színház és semmi is van. Jó a helyzet itthoni fronton.
Nekem az egyik kedvenc jelenet mikor Gyuri a kocsiban tuctucolva ki akar csulázni az ablakon… ami nincs lehúzva… :D

Mani - 2018. 02. 22. 07:59

Taknyunk kifolyt, annyira nevettünk barátommal, mikor az ablakot köpte le Gyuri a kocsijában. 5 másodperces jelenet, de nekünk az egész sorozatot vitte. Annyira hétköznapi, bárkivel megtörténhet, de mégis nagyon suttyó… Imádjuk!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz