login |

Pilot-mustra: Imaginary Mary – 1×01

2017. 04. 03. 14:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Az ABC-nek az elmúlt években nagyon bejött a családi szitkomos műfaj, mindenféle variációját kipróbálták, s miután kifutottak a lehetőségekből (not really) tavaly berendelt egy olyat, amiben (még) nincs család, de cserébe az egyik főszereplő animált. Szia, Son of Zorn, mondhatnánk, de ezúttal egy képzeletbeli barátról van szó, akit csakis a főhős lát.

IMAGINARY MARY – 1×01 – 3/10

Az alapsztori ennyi, a sorozat a képzelt barátos csavarra épít, de a kompletisták kedvéért: adott egy elég sikeres üzletasszony, aki munkája révén összejön egy elég félszegen (másokkal) ismerkedni próbáló pasival, aki egyedülálló apaként három gyereket nevel. Jól alakul a kapcsolat, de pár hónap után illene már találkozni a gyerekekkel. És hősünk (Jenna Elfman) ettől annyira fázik, hogy hirtelen visszatér mellé gyerekkori képzelt barátja.

Ha kiveszem a felállásból a képzelt barátot, akkor az Imaginary Mary egy ezerszer látott, klisés komédia – ami nekem tetszett. Aranyos volt, amit el tudtak adni a főszereplők (mert kedvelem Elfman-t, amikor hebrencs), és még a jellegtelen, de fura gyerekeket (egyik neurotikus, a másik távolságtartó, a harmadik koraérett – itt sincs újdonság) is elfogadtam. Ilyen sorozatot nincs sok értelme csinálni akkor, ha nincs benne pláne, de eskü, nézném. Egy ideig.

A gond csak, hogy jelen van a képzeletbeli barát, akit Mary elég rég látott utoljára, aki Rachel Dratch hangján szövegel, kábé 20 éves lemaradásban van és osztogatja a marharépa tanácsait: leegyszerűsítve keresztbe akar tenni az alakuló kapcsolatnak. Oké, nem feltétlenül akar ő rosszat (biztos?), de nekem már ez is bőven elég volt, hogy utáljam, és erre a jelenetekbe való folyamatos belepofázása is idegesített.

Persze vicces(nek kéne lennie), ahogy Elfman egyszerre próbál figyelni a való életre és a képzelt barátra úgy, hogy ne csináljon magából túl nagy hülyét (ideig-óráig az, főleg, ha fizikai a komédia), az viszont már kevésbé az, hogy egy teljesen normális egy látomás hatására, legyen köztük bármi kapcsolat is a múlt alapján, ennyire befolyásolhatóvá válik. Tudom, ez benne a komikus elem, el kéne fogadni, de inkább nem tettem.

Most akkor mit mondjak erre? Követeljem, hogy szüntessék meg Mary karakterét, hogy haljon kínokkal teli halált? Ha valami biztos, akkor az, hogy erre nem fog sor kerülni, mert akkor oda lenne a cím és a csavar. Így marad az, hogy szurkolok, hogy a folytatásra elviselhetővé váljon.

Erre van is némi remény, mert a készítők a pilot után kinézetileg “kedvesebbé” próbálták tenni (az eredeti előzetesben Mary elég ijesztő…), szóval bizakodom abban, hogy az 1×02-re szóban és gondolkodásmód terén is tolerálhatóbb lesz a kis lény. De ha nem, akkor nincs az az isten, hogy maradjak, mert annyira irritált. (Más kérdés, hogy ha Mary nem konfliktust generál, akkor nem sok értelmes szerepe lenne, szóval.)

6 hozzászólás Ne habozz!

Narxis - 2017. 04. 03. 15:51

“Követeljem, hogy szüntessék meg Mary-t?’

Igen, hogy jöjjön helyette valami jobb. Középsz.rból már Dunát meg Tiszát lehet rekeszteni.

Persze tök mindegy, hogy mi mit követelünk csak ha már feltetted a kérdést akkor válaszoltam.

winnie - 2017. 04. 03. 15:55

nem a sorozatot akarom, hanem a karaktert, és menjen nélküle a sorozat:)

FrankLuck - 2017. 04. 03. 19:14

“hogy haljon kínokkal teli halált” – bár még magát a pilotot nem láttam, az előzetesek alapján igen, a kínokkal teli halál a minimum. Nehéz elhinni, hogy létezik olyan fókuszcsoport, aki nem gyűlölte tiszta szívből Maryt.

FrankLuck - 2017. 04. 06. 13:59

Érdekes, de nem gyűlöltem. Na jó, Maryt igen, de a második (amúgy gyengébb) részben már kevesebbet volt, nélküle meg azért ez egy kellemes közepes családi. Ha szeptember lenne és kb. 22 rész lenne előttem, akkor nagy valószínűséggel kaszálnám, de egyelőre maradok, nyáron lehet lecsúszik ez a pár rész.

winnie - 2017. 04. 23. 00:21

1×02: rémisztően, iszonyatosan, irritáló, képtelen voltam nézni azt a kis görcsöt. a többi meh volt, bár akadtak benne jó és ötletes pillanatok, de mary…

1,5/10

winnie - 2017. 04. 23. 00:25

1×03: na, ez már jó lett. kifejezetten aranyos meg minden, mary pedig nem f*szfej volt, hanem kvázi támogató. más kérdés, hogy a végeredmény szinte ugyanaz lett volna, ha nincs. totál felesleges, csak másolta elfmant, vagy szurkolt, olykor volt egy-két epés megjegyzése, de nem több, mint olykor előjövő belső hang, amire nem is nagyon vicces.

6 vagy 7/10 is lehet felőlem, mert előtűnt a sorozatból a feelgood, limonádé családi komédiajelleg, de ettől még kasza, szerintem beletört a készítők bicskája. vagy irritáló mary, mert rosszindulatú, vagy jófej és felesleges.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz