login |

Big Little Lies: vége az 1. évadnak

2017. 04. 04. 19:30 - Írta: winnie

56 hozzászólás | kategória: kritika,

They grow out of it.

Na, akkor itt az évad másik kellemes meglepetése. A Big Little Lies, annak ellenére, hogy papíron a sztorija lehet, hogy nem izgalmas, illetőleg elcsépelt, ráadásul gazdag fehér emberek gondjairól szól, már az elején megfogott a a megvalósításának és a színészeinek köszönhetően, és azt kell mondjam, hogy a lendület az utolsó pillanatig kitartott, amikor is végre kiderült, hogy ki a gyilkos és kit is ölt meg. Remek élmény volt.

Persze a sorozat lényege még véletlenül sem a gyilkosság volt, az csak a katalizátor, ööö, izé, a végeredmény volt, minden más azt megelőzően történt. A meglehetősen gazdag, tengerparti közösségben megjelent egy jövevény, egy fiatal anya a fiával, és onnantól kezdve minden megváltozott. Persze ehhez valójában nem kellett Jane karaktere, hiszen a klasszikus, képmutató világban a felszín alatt, ha nem is mindenhol rohadtak a dolgok, de semmiképp sem voltak olyan ideálisak, mint amilyennek mutatták kifele.

You lucky I didn’t kill you.

Az alapfelállás nem feltétlenül mondható eredetinek, de a tőlünk távol álló világ mégis olyan közelinek tűnt a karakterein és azok problémáin keresztül, még véletlenül sem valami fantáziát mutattak meg a készítők (pedig a tengerparti luxuskörnyezet már-már scifibe hajlott…), hanem nagyon is életszagú világot, és nagyon ismerős felületességet, negligálásokat és borzalmakat.

A Big Little Lies nemcsak a történet terén állt meg a saját lábán, a prezentálása kiemelkedő volt szinte minden téren. Képek, rendezés, ruhák, zene, díszlet, helyszínek – szerintem nem lesz ott a sorozat év végén az újonc top3-amban (nem azért, mert ne tetszett volna nagyon, de iszonyat erős lesz az év), de ettől függetlenül egyikbe sem tudok belekötni.

És ez igaz a színészekre is. A “nagy nevek” nemcsak felvették a fizetésüket, hanem magas szinten is teljesítettek. Az első négy rész után leginkább Shailene Woodley-t emeltem volna ki (meglepetésemre ő végig ki is tartott nálam – sosem hittem volna, hogy ez lesz), de Nicole Kidman is konstansan jó volt, Reese Witherspoon pedig az évad második felében mutatta meg, hogy nem csak egyszólamú karaktert kapott. És persze Laura Dern sem okozott kellemetlen meglepetést, persze ő hálás szerepet is kapott.

A férfiak, férjek frontján egy kissé elnyomottnak tűnhetett eleinte a BLL, de idővel mind Adam Scott, mind pedig James Tupper szerepe kiteljesedett, de persze a főkanként legnagyobb szerepet kapó Alexander Skarsgård mellett nem nagyon tudtak labdába rúgni. Celeste férje némely tekintete láttán tényleg a rosszullét kerülgetett, apu összeszorított ökle voltam. És akkor Monterey többi lakosáról nem is beszéltünk – kevés lehetőséget kaptak ugyan, de akkor nagyon jellemző dolgokat villantottak meg. Ja, és a gyerekek szintén elég jól működtek.

– I know you have feelings for me.
– Well, then if you know that, just cling to that.

Kifejezetten bejött a sorozat történetmesélési stílusa, már ami a nemlinearitást illeti ezekkel az ugróvágásokkal, a zenés inzertekkel, illetve az, ahogy nem minden történést mutatnak meg valós időben, pár dolgot csak utólag látunk úgy, ahogy történt. De egyébként is a Big Little Lies hajlamos volt felnőttként kezelni a nézőt, nem volt szájbarágós, ez a záráson is látszott, ahol a lecsengetést nem húzták el, nem magyarázták túl, mindössze a legpuritánabb eszközökkel prezentálták (a “kihallgatás” remek volt), utána pedig kvázi magára hagyták a nézőt a gondolataival.

Sok újdonságot az értékelésemet illetően sem tudok mondani az első írásomhoz képest. Ritka az ilyen, de számomra meglepően egyenletes színvonalat képviselt a sorozat a legelejétől egészen a legvégéig. Kicsit nekiálltam ugyan törni a fejem, hogy mik voltak azok a momentumai, amik látványosan nem jöttek be, de a legtöbb készítői döntésre csak bólintani tudtam.

Oké, a végén talán a Jane sztorijába bedobott csavar vagy felismerés (utalás) az, amit furán fogadtam, meg a zárókép felszabadultsága mintha túlzott lett volna, de egyébként tényleg minden oké volt, sőt, több, mint oké, csak a fináléban volt jó pár olyan pillanat, tekintet, zsigeri felismerés, amik nagyon, nagyon ütöttek.

Szerintem igazából az a legelismerésreméltóbb a sorozatban, hogy simán azt mondanám, hogy érdekelne a 2. szezon, még akkor is, ha sem én, sem a készítők nem tudják, hogy az miről szólhatna, a könyv ugyanis “elfogyott”. Érdekelne, mert mint írtam az elején, mind a stílusa, mind a színészei, mind a karakterei megfogtak a Big Little Lies-nak. De ha ennyiben hagyják, akkor sincs semmi baj.

(HBO-s, illetve készítői álláspont egy esetleges 2. évaddal kapcsolatban még nincs. A rendező azt mondta, hogy ez így kerek, (részéről) nem lesz második évad, ellenben a színészek örülnének, ha esetleg a könyv írója folytatná a sztorit, s részükről nem lenne akadálya. Mi egyelőre kezeljük egy 7 részes minisorozatként. Bár az HBO a tavaly nyári The Night Of-nak is így futott neki, és most már filóznak a 2. évadon. És a BLL nézettsége is csak nőtt a premierje óta.)

56 hozzászólás Ne habozz!

csernakakos - 2017. 04. 03. 09:44

Ennel nagyszerubb lezarast el se kepzelhettem volna. Igen, kiszamithato, de ebben a talalasban ez teljesen megbocsathato. Nem szenzaciohajhasz hanem foldhoz ragadt. Megerintett, felkavart, Celeste jeleneteinel alig birtam turtoztetni magam.

Witherspoon mar most susorog egy 2. evadrol, es en borzasztoan orulnek ennek.

Vegre egy jo ertelemben veve feminista tortenet!

Reg szerettem.ennyire az HBO-t es Nicole Kidmant!

A. - 2017. 04. 03. 17:46

A finálé és az egész évad baromi jó volt. Elképesztően hangulatos. Tuti jelöltem lesz a Jawson, Nicollal és Skarsgarddal együtt.

2 dolog, amit hiányoltam a könyvekből:

Az egyik, hogy nem volt szó arról, hogy az erőszak alatt verbális abúzus is történt (akik nem olvasták: kövér vagy, semmire sem vagy jó, büdös a szád, stb). A könyvben szépen leírták, h ez mennyire eltorzította Jane önképét (nagyon soványra fogyott, folyton rágózott, ezt szép lassan hagyta el a történet alatt)

A másik Bonnie karaktere. A könyv egy kicsit olyan légynek sem tud ártani, gyengécske típusnak mutatta be, ezért is volt olyan erős a hatása annak, h a végén pont ő lesz az aki a legerősebbnek bizonyul és belőle is kijön az állat. A színésznő szerintem eleve egy agresszívebb karakter(nem is kedvelem), így nem volt meg ez breaking bad-effect sajnos.

rvtull - 2017. 04. 03. 21:13

Zseniális volt az egész! Nem csalódtam az HBO-ban :)

eszemix - 2017. 04. 04. 04:18

Fúha!
Ez szép volt! Nem tudok hibát felhozni egyik részre sem. Sztori, karakterek, színészek, fényképezés, zene, mint ott a szeren. Szép, kompakt 7 rész volt!

Reeka - 2017. 04. 04. 11:13

Eszméletlen jó volt ez a sorozat!! Kidman és Witherspoon főleg, de mindenki zseniális volt, a gyerekekkel együtt.
Nagyon tetszettek a párbeszédek, ez a végig feszült hangulat, a történetszálak is baromi jók voltak.
A zenék is nagyon klappoltak, és ez a helyszín is csodálatos. Néztem volna még szívesen tovább…

blook - 2017. 04. 04. 15:52

10 pont!
Nagyon kritikus vagyok a filmekkel kapcsolatban, ha nagyon akarnám lehetne ez is inkább 9, de annyira kevés jó film van, hogy 10-et kell adnom.

A történet és a szereplők is nagyszerűek. Hogy voltak e benne olyan részek ahol csak forgattam a szemem, hogy “Most tényleg?!”? Igen. Viszont annyira magával ragadott az egész sorozat, hogy nem bánom. Senki és semmi sem tökéletes.
7 órát simán megért ez a sorozat! Még néztem volna tovább is!

BTW, Nicole Kidman nekem sosem volt egy szimpatikus színésznő, de ebben a filmben zseniális!

Emike - 2017. 04. 04. 16:11

Alig vártam, hogy megnézhessem az utolsó részt, és hozta az elvárt minőséget :)
A Celeste-s részek alatt végig feszült voltam, hogy mikor bukkan fel az a pszichopata és áll neki ütlegelni szerencsétlent…
A legnagyobb libabőrt a rész során az okozta, mikor a három nő egymásra nézett és mindenkinek leesett, hogy ő volt az erőszakoló (is). Bonnie-ra, mint az elkövetőre abszolút nem gondoltam volna, de mindenesetre hatékonyan megoldotta a problémát. Ő és Renata karaktere változott az évad végére nagyon pozitivvá számomra.
Witherspoon és Kidman fantasztikusak voltak az egész sorozatban :)

A. - 2017. 04. 04. 19:48

Egy antológia- jellegű folytatásban reménykedem, vagyis h a színészek maradnának, a karakterek nem. Bármennyire szerettem az évadot és a sztorit, ez így volt kerek, én így hagynám magára a karaktereket, ezzel a záróképsorral.

Shannen - 2017. 04. 04. 20:10

A fináléval együtt is nálam eddig az év újonca (a Legion mellett). Egyszerűen minden passzolt, de főleg a rendezés, a színészek és persze a zene. A zene! Nem is tudom utoljára mikor láttam olyan sorozatot, ami ilyen remek soundtrackkel büszkélkedhetett.
Mint ahogy arra is nehezen emlékszem, hogy Kidman mikor volt utoljára ilyen jó. Mert hogy itt valami elképesztő volt, az is biztos. A Skarsgard-dal és a terapeutájával való közös jelenetek voltak a sorozat legjobb részei.

Egyetlen negatívum az volt számomra, hogy Skasgard lett Jane erőszakolója is, ami persze logikus és még mindig jobb, mintha egy random külső karaktert hoztak volna be, csak hát mennyi az esélye, hogy pont odaköltöznek, ahol ő is él… Na mindegy, ezen amúgy elég hamar túllendültem, mert ahogy ez tálalva volt, az nagyon bejött.

Szívesen nézném még tovább őket ebben a környezetben, de azért ez így volt kerek egész, nem kell ezt folytatni és tovább húzni. Láttunk egy remek 9/10-es minisorozatot, remek színészekkel és zenével és én már ezzel is elégedett vagyok.

Lindello - 2017. 04. 04. 20:17

Tökéletes volt. Szerintem így kerek, nem kell második évad, csak elrontaná. Nicole Kidmant eddig nem tartottam nagy színésznek, de most rácáfolt, fantasztikus volt, akár Reese Witherspoon! Alexander Skarsgardtól kirázott a hideg, zseniálisan hátborzongoztató! Szerintem is elég kiszámítható volt a vég, de nem ez volt lényeg.

E. - 2017. 04. 04. 20:58

Évekkel ezelőtt olvastam a könyvet, úgyhogy tudtam mire számítsak, de még így is meglepett a finálé ereje. Az a jelenet, mikor Perry végső kétségbeesésében nekimegy Celeste-nek a többiek előtt, akik próbálják védeni őt, és közben a felcsapó hullámok bevillannak… egyszerűen zseniális. Furcsa belegondolni, hogy az első rész még néhány gazdag nő piti vitájáról szólt, az utolsó pedig már az ugyanezek a nők között lévő barátságról és gondoskodásról.

A színészek elsőosztályúak voltak, a három főszereplő (főleg Nicole Kidman) elképesztő volt. A pasik közül pedig Skarsgard… sokszor egyetlen pillantásától meghűlt bennem a vér.

Hiányozni fog, de a sztori kerek, gyönyörű befejezéssel, nem kell neki folytatás.

Anni - 2017. 04. 04. 21:08

Nah ez 10/10es volt! Szerintem sem kell 2. évad ez így pont elég volt szépen lezárták.

A finálé végig feszült volt és bár hiába már a 3. résznél gondoltam, hogy Perry lesz Jane erőszakolója mégis az a jelenet, ahol felismeri nagyot ütött.

Mindenki nagyot alakított bravo :)

-T - 2017. 04. 04. 21:18

Én az elején egy kicsit szkeptikus voltam és idegenkedtem a sorozattól, de aztán olyan hamar beszippantott, hogy egy-egy rész megnézése után volt, hogy órákig gondolkodtam.

Egyszerűen tökéletes élmény volt. Sajnálom, hogy csak 7 rész készült belőle, szívesen elnéztem volna még legalább ennyit, de annak is örülök, hogy nem húzták túl felesleges dolgokkal, hanem minden jelenetnek meg volt a jelentősége.

A színészek (mind a felnőttek, mind a gyerekek) egytől egyik fantasztikusak voltak. Nagyon jól castingolták őket.

Az utolsó rész pedig egyszerűen hidegrázós volt. A szó legnemesebb értelmében. Amikor Celeste ott volt a lakásban, amit kibérelt, és kinyitott vagy becsukott egy ajtót, folyton vártam, hogy mikor ugrik elő a férje. De a legütősebb jelenet az volt, amikor a három nő rájön, hogy Perry volt Jane erőszakolója. Az az egész jelenet nagyon ütött.

Nem tudok rosszat mondani a sorozatra, mert nagyon jó volt és tetszett a lezárás is.
Tudom, hogy nem valószínű, hogy lesz második évada, de én szívesen elnézném.

audrey - 2017. 04. 04. 21:56

Kicsit tartottam az utolsó rész előtt, hogy a fináléba hogyan fogják összesűríteni a gyilkosság közvetlen előzményét, majd magát a gyilkosságot meg majd még a nyomozást is.
De mint utóbb kiderült nem is oda kerültek a hangsúlyok, ahova én gondoltam. De így volt tökéletes.

Igen, az sejthető volt, hogy ki hal meg, és az is, hogy ki (kik) fogják elkövetni.
Nekem nagyon hajazott a Született Feleségekre amúgy, ugye ott az utolsó évadban volt hasonló.

A karakterek szerethetőek voltak. Witherspoon karakterében a barátaihoz fűződő viszonya tetszett a legjobban. Érdekesnek találom egyébként, hogy míg szerintem ő volt a legközpontibb szereplő, mégis ő és a családja a fő történetszálban nem kaptak semmilyen szerepet úgymond.

Az egyetlen negatívum, amit említeni tudok, az a részekben fel-fel bukkanó interjús locsi-fecsik. Idegesítettek azok az emberek.

AJ - 2017. 04. 04. 22:21

“nem volt szájbarágós, ez a záráson is látszott, ahol a lecsengetést nem húzták el, nem magyarázták túl”

Igen! Ezt imádtam a zárásban. Mind a felismerésben, mind a kihallgatások során, amikor végig a rendőrnő szuszogását, matatását hallhattuk, zseniális megoldások. A felesleges szócséplés nélkül is meg lehet értetni, mit értetni, le lehet taglózni a nézőket.

Az egész annyira felnőtt, annyira érett volt, hogy hiányzik is. És nem tudom, más is szokta-e figyelni, hallgatni, de itt a nemzetközi hangsáv brutálisan rendben volt. Más, amerikai, sorozatoknál ugyanazokat az ajtónyikorgásokat, járáshangokat használják, de itt minden lélegzetvételt, minden mozdulatot hallani, érezni lehetett. Ezekért pedig odáig vagyok.

Reese Witherspoon volt számomra a legnagyobb meglepetés, Nicole Kidman pedig gyönyörű volt. A zenék… megnéztem, ki volt a felelős, de nem igen dolgozott máshol, más sorozaton. Azt hiszem, hogy eddig, mert itt olyan jól nyúltak hozzá a dalokhoz, és a kislány milyen zeneterápiákat rakott már össze, hogy a finálé után pár nappal még mindig ezek a dalok szólnak nálam.

Vattacukor - 2017. 04. 04. 23:18

Egyértelműen 10 pontos a sorozat! Nálam kicsit nehezen indult, de amikor benyomták a PJ Harvey dalt, kész lettem, imádom! A többiek már leírták előttem, hogy mi volt jó,ill. még jobb a sorozatban, nekem inkább most olyan kérdések jutottak eszembe, hogy Perry vajon hány lányt erőszakolhatott meg a sok utazása során. Nyilván sosem tudjuk meg,de kétlem, hogy Jane lett volna az egyetlen. Azért az is durva, hogy gyakorlatilag egyidősek a gyerekek, tehát elvileg akkor csalta meg a nejét, amikor az éppen terhes lett. Valaki írta, hogy milyen jó volt, amikor a rendőrnő szuszogott stb., ezt én is észrevettem, főleg a legvégén, ahogy csattogtatja a Zippo-t :-)

wellwellwell - 2017. 04. 05. 09:58

a végén a nagy boldog rohangálásban is pont az a jó, hogy ott az árnyék az egész fölött a gyilkossággal, meg a rendőrnővel, aki még nem szállt le róluk…
jó kis finálé volt, de nekem azért voltak problémáim, egész pontosan a kulcsjelenet nagy baráti egymásratalálásával, és legfőképp bonnie szerepével. szerintem sem ez, sem az nem volt megalapozva, hogy egymást fedezik ezek a nők, mind az öten, csontra.
de még ezzel együtt is nagyon jó sorozat – és én remélem, hogy csak évad – volt.

bkrisz - 2017. 04. 05. 11:23

Két dolgot nem értettem teljesen, az egyik hogy Celeste miért tűrte a férje brutalitását ennyi éven át aztán hirtelen már sok lesz, tudom hogy évekig lehet lenni bántalmazó kapcsolatban, csak talán az ő karakterfejlődése kicsit “sok” volt ilyen rövid idő intervallumon belül. A másik pedig Jane hogy éppen oda költöznek ahol az erőszakolója lakik és éppen az ő feleségével barátkozik össze a gyerekek meg egyszerre kezdik a sulit, na ez kicsit too much random.
Ezen kívül a sorozat tökéletes volt, kivéve a külsős emberek kihallgatási jeleneteit az idegesítő volt, de a történet és főleg a képi világ, a hangok, a színek, a táj, eszméletlen feelinges volt. A sztori pedig feszes és erős. A karakterek nagyon jól megrajzoltak bár nem túlrajzoltak, épp annyit ismerünk meg belőlük amennyit kell hogy titokzatosak maradjanak de mégis megérthetőek.
A színészek közül Skarsgard kiemelkedő azt hittem kiesek a székből akárhányszor feltűnt. Kidman fantasztikus volt Witherspoon idegesítő karaktere a végén szerethetővé vált, az alakítása igen meggyőző. A többiek is jók voltak,Bonnie a végén nagyon meglepett. Jó kis csavar volt.
A vége nagyon ütős, a gyilkosság, a gyanakvó rendőrnő, a nők véd- és dacszövetsége, és az erőszakoló fojtogató gyereke, bizony van még ebben potenciál. A többi megerőszakolt nő mert biztosan minden úton volt egy. Jane fia, aki szintén lehet később problémás, Madeline félrelépése, Bonnie, szóval rengeteg szál van amit lehetne folytatni könyv nélkül is.
A vége jelenet ahogy hallgatnak együtt a tengerparton a rendőrnő pedig távcsövön figyeli őket, igazán jó cliffhanger is lehetne. Én szurkolok a folytatásnak.

A. - 2017. 04. 05. 11:53

bkrisz: az első kérdésedre a “választ” v inkább a témát elég szépen körüljárta a sorozat. Gyakorlatilag szegényebb környezetben is uezek az okok, a változástól való félelem, van azért egy bizonyos anyagi háttér, egszisztencia amit jellemzően a férj biztosít, mi lesz a gyerekekkel, de hátha megváltozik stb, erről szakdogákat lehetne írni. De szerintem a sorozatban ez tényleg mind benne volt. A rövid intervallum… hát…talán Jane (vagyis a vele történtek) volt a katalizátor, valahogy tudatosult Celeste-ben h az ő sorsa sem “különb”.

Második kérdésedre: a könyvben volt erre magyarázat, ami nem került a sorozatba, Jane talált egy nyomot h itt lakik az erőszakoló és szándékosan költözött ide h megtalálja (nem igazán azért h bosszút álljon, inkább Ziggyt akarta bemutatni neki)

A. - 2017. 04. 05. 11:59

“gyerekek meg egyszerre kezdik a sulit”
ezt írta előbb valaki h az erőszak pont akkor történt amikor Celeste teherbe esett. Celeste említette a pszichológusnak h volt egy nehéz időszakuk Perryvel a terhesség előtt, mert nem tudott teherbe esni, Perry úgy látszik így vezette le a stresszt (pfúj)

winnie - 2017. 04. 05. 12:29

“talán az ő karakterfejlődése kicsit “sok” volt ilyen rövid idő intervallumon belül”

nem lett volna feltétlenül változás, ha nem derül ki, hogy a gyereke bántja renata lányát. az a beszélgetés jane-nel, amikor kiderül max dolga, illetve ahogy arról beszéltek, hogy ez “öröklődő” lehet ziggyben, felnyitotta a szemét. az a jeges félelem, ami a felismerést követően átfutott az arcán tényleg nagyon kemény volt. pont innen szedtem ki az idézetet, amivel akartam kezdeni a posztot, csak totál elfelejtettem a kiírt idézeteket – de ezeket most pótoltam:)

bara - 2017. 04. 05. 13:17

Másképp értettem a “nagy felismerést”, és jobb volt úgy. Reméltem, a csajszinak ott esik le, hogy Perry is _egy_ bántalmazó, és így kötődik össze, csak felhozza benne a bántalmazás emlékeit. Kissé bugyutább volt alkotói szándék.
Maga a történet legfeljebb közepes volt, a színészek és a közöttük lévő dinamika vitte a pálmát.

Lalolib - 2017. 04. 05. 13:59

Számomra az év eddigi legjobb sorozata volt. Magával ragadó, beszippantó, gondolkodtató. Remek képi és zenei világ, kiváló színészek, főleg Kidman, akiről eddig is tudtuk, hogy remek színésznő, bár a média imádja állandó froszlizni.
A gyerekszereplőket is körültekintően válogatták őket, közülük Ziggy emelkedett ki, aki már más filmbe is kapott szerepet.
Ami meg a folytatást illeti, a végén azért hagytak egy kiskaput, azzal a távcsöves kukkolással, ami lehet egy lezárás is, de lehet egy esetleges folytatás reménye, mondjuk a nyomozónő számára. Abban még lehetne fantázia, még jobban megvakarni a kisváros mindennapjait.

Vitalea - 2017. 04. 05. 14:05

Nem láttam még semmit, ami ennyire annak mutatja be a bántalmazást ami. Életszagú az egész. Akkor is vagy éppen annak ellenére is,hogy gazdag, fehér, amerikai közegben mutatták meg. Bárhol megtörténhet és valahogy biztosan tragédiába torkollik. Nem az ütésekre és testi sérülésekre fókuszált az ábrázolás, hanem az emberekre: aki okozza és akik elszenvedik és a közegre ami vak rá. Ezt a sorozatot ajánlom mindenkinek aki nem tudja elképzelni, hogy valaki évekig marad egy bántalmazó kapcsolatban vagy nem értik a nemi erőszakok áldozatait. Nicole Kidman és Shailene Woodley fantasztikusan hozta a teljesen különböző áldozatok szerepét.
Színészileg csak a felbukkanó interjús arcokba lehet belekötni, de a vezető színészek mind-mind kiváló munkát végeztek. Skarsgard minden mozdulatában ott volt az elfojtott erőszakosság, de a gyerekek is nagyon jók voltak. Witherspoon volt a ragasztó ami mindent és mindenkit összeköt és az elterelés is egyben. Gondolom ez az író koncepciója volt. Krimis klisé lehetne, de végül még sem lett, mert sokkal fontosabbá vált a ragasztó szerepe, mint a red hering mivoltja.
A szavak nélküli jelenetek a végén baromi erősek lettek. Sokat lehetne még írni róla, annyi érdekes részlete van.
Azért én remélem nem lesz folytatás, ez így kerek.

Zoli221 - 2017. 04. 05. 14:07

Az kicsit erőltetett volt, h Ziggy PONT az utolsó részben mondja meg Janenek,hogy ki bántotta Amabellet-mert ő is csak most tudta meg ugye-ide találhattak volna valami jobb indokot is,mert ennyi erővel egy résszel ezelőtt is rájöhetett volna. A másik illogikus dolog,hogy Perry imádta a családját,nekem nem feltétlenül következett az ő jelleméből,hogy félrelép-BTWJane honnan szedte Saxon Baker nevét? ez már csak puszta kíváncsiság,de mi állt ki a halott nyakából? :)

winnie - 2017. 04. 05. 14:18

Zoli221: nézhetjük úgy is, hogy azért lett a hetedik az utolsó rész, mert ziggy elmondta a dolgot, és akkor beindult valami:)

könyves infó alapján a saxon baker nevet mondta perry jane-nek, aki egy rokona volt, ha jól rémlik.

A. - 2017. 04. 05. 16:02

“illogikus dolog,hogy Perry imádta a családját,nekem nem feltétlenül következett az ő jelleméből,hogy félrelép”
na de ez nem egy egyszerű félrelépés volt.
Perry jelleme pont erről szólt h egyrészt egy hatalmaskodó gyökér alapból, másrészt volt is rá utalás h Celeste számára a tökéletes nő, sőt szinte túl tökéletes, hiszen állandóan aggódik h ő nem elég jó neki és elhagyja.
Jane meg egy kis egyszerű plain jane volt, vagyis pont megfelelő alany h kiélje rajta a frusztráltságát (ami később már annyira elhatalmasodott rajta h Celeste felé is ki tudta élni)
na de kommentelés off, bocsi a szóf.sásért:)

Zoli221 - 2017. 04. 05. 17:19

Én is arra gondoltam,hogy ez hét éve volt ugye,ki tudja mennyit változott azóta Perry… megnéztem volna a reakciókat is az iskolában,meg a gyerekek világában is,ahogy kiderült hogy az ikrek és Ziggy féltestvérek.

Réka - 2017. 04. 07. 10:29

10/10, na. :)

Lanie - 2017. 04. 07. 14:51

Számomra is az év sorozata, de nem tudok többet mondani mint amit már leírtak előttem. Minden percét imádtam a színészi játékoknak.

BubuMaczko - 2017. 04. 07. 15:52

“illogikus dolog,hogy Perry imádta a családját,nekem nem feltétlenül következett az ő jelleméből,hogy félrelép”
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem nem fér bele a nagy imádatba, hogy a gyerekei anyját agyba főbe veri, meg fojtogatja. És egy nap a gyerekei következtek volna, ha túlzottan kinyílik a csipájuk, vagy meg akarják védeni az anyjukat pl.
Azt már tudtam, hogy az ő egyik fiuk a fojtogató, onnan a perctől, hogy Celeste esküdött a pszichológusának, hogy az apjuk viselkedése vele szemben nincs semmilyen hatással a gyerekeire.
Lehet, hogy Celeste fejlődése gyorsnak tűnik, de egyszer kell komolyan feleszmélni / igazán megijedni ehhez. És a miért hagyta ilyen sokáig? kérdésre is válaszolt a sorozat: Mert ő maga is elhitte, hogy erről ő is tehet (én is erőszakos vagyok vele…), és megérdemli, amit kap. Plusz a férje gondoskodott arról, hogy anyagilag ne lehessen független tőle, és amúgy (mikor épp volt egy kis lelkiismerete) rendesen bánt vele. Legalábbis szerinte… És látszólag jó apa volt.
A vallomástevők olyan szempontból is hozzátettek a sorozathoz, hogy bemutatták azt is, mi a valóság, és az emberek mit szűrnek le a látottakból, és mennyire azt látják, amit látni akarnak. Ékes példája volt egy-két mondatuk az irigységnek, képmutatásnak, és annak, hogy mindenki magából indul ki. A cél pont az volt, hogy idegesítsék a nézőt. De mindenesetre elgondolkodtató a tükör, amit feltartottak elénk.
De még nem láttam sorozatot, ami ennyire izgalas volt, és ennyire elgondolkodtatott gyereknevelésről, erőszakról, látszatról, bántalmazásról.

peeeety - 2017. 04. 07. 22:01

Nagyon örülök, hogy mindenkinél ennyire pozitív volt a fogadtatás.
Remélem az év végi listákon is szerepel majd a sorozat. Abban is bízom, hogy nem lesz második évad, mert szerintem ez így volt tökéletes. Köszi HBO, megint!

lostfanka - 2017. 04. 10. 12:33

Szerintem is 10/10 es sorozat volt, nagyon jol sikerlt a casting. Annyi volt benne nekem csak a gond hogy a visszaemlekezesekkel szamomra total egyertelmu lett hogy ki az eroszakolo.

Remelem lesz masodik evad. HBO megint nagyot huzott.

winnie - 2017. 04. 12. 12:03

a hírekből:

“Némi haladás a Big Little Lies 2. évadja irányába? Liane Moriarty, a Big Little Lies könyv írója azt nyilatkozta, hogy elkezdett agyalni a folytatáson, és már vannak ötletei. Elmondta, hogy a sorozat készítői, illetve gyártói kérték meg erre. Természetesen új könyvet nem fog írni, de új sztorival megpróbálhat előrukkolni. A lényeg, hogy egyrészt van még lehetőség a karakterekben, másrészt a könyvből maradtak feltérképezésre nem került szálak.”

kahlan - 2017. 04. 12. 12:44

Most daráltam le, tényleg eszméletlenül jó volt. Én sem gondolom, hogy kéne a folytatás, de végül is meglephetnek valami érdekes sztorival, mert a karakterek további sorsára mégiscsak kíváncsi lennék.
Az, hogy miért pont most dobbantott Celeste, szerintem a terapeutának köszönhető (Calamity Jane a Deadwoodból :D), ő vezette rá arra, hogy ne tűrjön tovább, mert baj lesz belőle.
A soundtrack nagyon sokat adott hozzá, meg kell szereznem ezeket a számokat :)

kahlan - 2017. 04. 12. 12:48

Nekem pont Jane visszaemlékezéseivel vették el a gyanúmat Perryről, mert már az elején megfordult a fejemben ez a csavar, hogy ő lehet Ziggy apja is. De tuti, hogy a visszaemlékezésekben mutatott pasas nem Alexander Skarsgard, neki nagyon jellegzetes alkata és testtartása van, és direkt skubiztam, hogy ő lehet-e. Gondolom kicserélték egy random színészre ezekben a visszaemlékezős homályos jelenetekben, mert túlságosan felismerhető lett volna még csak sziluettként is.

winnie - 2017. 04. 12. 13:06

kahlan: azt nyilatkozta, hogy ő volt az, és a netes infók szerint volt is, aki felismert őt ott. (én passzolok, már nincs előttem, meg akkor meg sem fordult a fejemben, hogy jobban kéne néznem őt:)

kahlan - 2017. 04. 12. 13:50

Winnnie, nahát pedig nagyon szuggeráltam… Mondjuk így utólag nem is baj, hogy nem ismertem fel, akkor nem ütött volna ekkorát a befejezés :)

lostfanka - 2017. 04. 12. 13:58

Szerintem mikor oldalrol mutattak az asztalnal nem o volt, mert az orra nem passzolt.

Szerintem is lenne lehetoseg a masodik evadban, azert rendesen megvaltoztak a kotodesek a varosban, szepen lehetne alalkitani a tortenetet. Es gondolom az iro sem fog nemet mondani a penzre:)

annaaa - 2017. 04. 18. 13:46

Már csak kb. negyedóra volt hátra az utolsó részből, és még mindig nem tudtam, kit öltek meg! Mert azért igencsak többesélyes volt a dolog, olyan feszültségek voltak jelen, akármi is lehetett volna.

Mordekai - 2017. 04. 20. 23:55

10/8 Nagyon erős, minőségi cucc. Nekem ugyan túl feminista volt az egész, de ilyen csúcs színésznőkkel, rendezéssel, vágással, látvánnyal, helyszínekkel még a kiszámítható és erőltetett befejezést is bevette a gyomrom, sőt.
Mondjuk volt egy pont, amikor azt éreztem, hogy valami kimaradhatott a könyvből (nem olvastam), pl Bonnie-ra nem sok idő jutott, nem is értettem sokáig, miért szerepel a főcímben.
Akinek eddig kimaradt Nicole Kidman, annak ajánlom Dogville című zseniális filmjét. Nagyon hasonló szerepben brillírozik és egy nagy csattanó is van a végén.
Ami viszont bosszant, hogy egy full kerek történetnek minek akartok folytatást?

winnie - 2017. 04. 21. 04:42

mordekai: sok kerek történetnek van folytatása. sok sorozat első évadja kerek. de az élet megy tovább, nem kerül semmibe, hogy a karakterek életének további alakulását is megmutassák. ha valaki kíváncsi a karakterekre, érthető, hogy akarna folytatást. de ld. a színészek némelyike is akar, az eredeti ír is filózik már rajta. nem mondom, hogy akarok, de szerintem tök érthető, hogy sokan akarnak.

de félretéve mindezt. ezért a sorozatos műfaj a legjobb: aki akar folytatást, az lehet, hogy megkapja. aki meg nem akar, az nem fog kapni. mindenki maga dönti el, hogy megnéz-e egy második évadot, vagy hogy számára egy évados marad a sorozat. nekem is volt olyan sorozatom, aminek imádtam az első szezonját és nem néztem meg a másodikat. a sorozat addig tart, ameddig neked tart. (de csak azért szerintem nem érdemes kívánni azt, hogy ne folytatódjon, mert az illető tudja magáról, hogy bár nem érdekli a folytatás, de nézné, mert nem tudja nem nézni, ha lesz. szerintem frankón meg lehet állni:)

mordeaki - 2017. 04. 21. 09:44

winnie: Ne feledd, hogy ennek nem raktak a végére valami bugyuta cliffhangert. Meg hát azok a végső képsorok a tengerparton… totál lezárás. Persze mindig lehet folytatni valahogy, csak akarat kérdése, de az akarás, meg a kényszer az nem ötlet. Oké, állítólag a könyvben maradtak dolgok, de ennek a jelenségnek akkor sem lenne szabad léteznie.

winnie - 2017. 04. 21. 10:07

egyrészt igen, mert nem volt tervbe véve a folytatás (de a könyveknek van, hogy 20 év múlva íródik meg a folytatásuk miután nincs tervbe véve), másrészt pont a tengerparti jelenet tartalmazott egy cliffhangert, vagy legalábbis nyitottságot.

nyilván az, hogy a nyomozónő figyeli őket, és tovább gyanakszik, nem azért került bele, mert folytatni akarják, de belekerült. megtehették volna, hogy a kukkolás nélküli jelenettel zárnak.

(nyilván nem azt mondom, hogy folytatni kell vagy ilyesmi, hanem csak azt, amit a kritikában is írtam, hogy szívesen nézném tovább a karaktereket. hogy milyen körülmények között, abba bele sem gondolok, nem az én dolgom, de nyilván egy újabb gyilkosság és egy hasonló szerkezet erőltetett lenne.)

Mordekai - 2017. 04. 21. 13:00

Hát ha ezen a vonalon viszik tovább, akkor az színtiszta Bloodlines lesz.
Amúgy én emlékeztem erre, de valahogy mégis inkább lezárásnak tűnt, nem cliffhangernek. Talán azért, mert a nyomozónőnek kb 3 mondata volt az egész “évadban” és olyan sima megállapításnak tűnt a többi tanú/pletykafészek snitt között, amikor mondta, hogy biztos nem magától esett le a lépcsőn az áldozat.

LuPuS - 2017. 04. 24. 05:12

Itt már mindenki leírt mindent.

Ziggy fognyomának levétele és egy fénykép harapásról, és rövidre van zárva atörténet. Plussz elit iskola sehol, egy biztonsági őr, egy kamera. A mai iskoláknál beléptető és monitorzó rendszer van kiépítve és nem kell elit iskolába menni ezért.

A többit meg tényleg megírták

winnie - 2017. 04. 24. 08:37

lupus: maximum azt zárják rövidre, hogy ki harapta meg, azt nem, hogy ki fojtogatta, már ha ilyesminek ki akarják tenni a gyerekeket, de nem volt nagy felzúdulás azt követően, csak szülői szinten háborogtak, nem? plusz egy elit iskola akár azért is lehetne elit, mert abszolút biztonságos és nincs szükség fémérzékelőre vagy ilyesmire – az inkább a gettóba való, ahol van is haszna.

Trallala - 2017. 05. 01. 01:02

Nagyon jó volt, a történet, a szereplők, minden. Lehetne több hasonló minőségi sorozat. Viszont magasan a léc a második évadhoz, ha lesz remélem vagy hasonló vagy még ennél is ütősebb kell legyen hogy ne húzza le ezt a fantasztikus első évadot.

winnie - 2017. 05. 01. 04:46

egy második évad nem fogja lehúzni az elsőt.

” Lehetne több hasonló minőségi sorozat”

na, ez a nagy szerencse, hogy van. csak ezen a héten indult kettő, sőt, három.

Editje - 2017. 05. 15. 12:34

A végén arra gondoltam, hogy teljesen olyan mint a Zero Dark 30 , amikor bin ladent üldözik 2 órában és az utolsó 20 percben megölik. És mennyire jó az a 2 óra. Imádtam minden részt, megvolt a suspence, bááár kb amikor kiderült hogy mi történt Jane-nel ösztönösen tudtam hogy P a rosszfiú. De ez semmit nem rontott az élményen.

doki - 2017. 05. 17. 21:27

Sokáig pihentettem ,és ma ledaráltam délután/este az egészet. Intenzív élmény. Év újonca várományos. Nicole Kidman régi kedvenc ,de most is nagyon erős volt az alakítása.

Cicmicc - 2017. 06. 20. 11:33

Witherspoon nagyon irritalo karakter volt felbe is hagytam a sorit…talan egyszer az evadzarot meglesem..

Snoopyzit30 - 2017. 07. 14. 18:43

Na csak ledaráltam én is, pedig korábban már 2 rész után kaszáltam, de külső nyomás hatására nekirugaszkodtam a szinkronos verziónak (így könnyebben csúszott). Vannak benne erős alakítások (főleg Nicole Kidman), de én egy erős közepesnél többet nem tudok adni rá.
Párkapcsolati, családi drámázás, ami néhol átcsap iszonyúan sznob emberek baromságaiba, akik nem tudják értékelni az életükben a jó dolgokat.
A testi bántalmazás téma tényleg durva mindhárom esetben (feleség verés, gyerek fojtogatás, nemi erőszak) és ez a feszültség adta a sorozat lényegét, legalábbis számomra.

7/10 nekem az évad, jobbat én sajnos nem tudok adni rá.

Adam9456 - 2017. 07. 24. 15:44

Én most ledaráltam és tetszett nagyon a sorozat. A színészek és a hangulat nagyon is megfogtak. Mindhárom főszereplő nagyon jó volt. Alig vártam már hogy kiderüljön az utolsó részben minden, nem csalódtam jól lezárták.
Nekem egy dolog volt kicsit érdekes: Jane és Celeste jó barátnők lettek. Azt még elhiszem hogy nem találkozott a férjével az eltelt hetek alatt, oké nem a férjével barátok. Azt viszont már nehezebben hiszem el hogy Celeste vagy Madeleine nem mutatott valami családi fényképet róla vagy nem beszélt róla hogy néz ki. Mindegy így volt ütős a vége, így volt megírva. Ettől függetlenül az év legjobb új sorozata nálam, valószínű nem lesz folytatás így kerek volt.

rhaena - 2018. 04. 30. 15:11

Adam9456 Mikor mutatták Jane-nek a belsőépítész fotóját, mondta, hogy akkor tudná biztosan hogy ki az, ha hallaná a hangját, mert a hangja maradt meg benne a legjobban. Így, ha látott is képet Perry-ről, nem hiszem, hogy felmerült benne gyanakvás, pláne, mert ugye a legvégéig ő is azt látta hogy Celeste házassága tökéletes. És csak akkor jött a felismerés amikor ott állt előtte Perry és hallotta a hangját.

Réta - 2019. 07. 16. 04:27

Belefutottam egy spoilerbe, így tudtam, hogy Alexander Skarsgard karaktere meg fog halni, mégis az utolsó percig reménykedtem, hogy hátha megússza valahogy, mert ő a kedvenc színészem és fantasztikus volt ebben a sorozatban is.
Persze megérdemelte a halált az a szemétláda, de sokkal jobb lenne a folytatás, ha életben lenne, és szembe kellene néznie azzal, hogy kiderült, milyen ember valójában.
Egyébként gyönyörű a sorozat, a külső és belső helyszínek, a szereplők, a ruhák és a gyerekek is. Én is boldogan élnék ebben a világban, habár a szereplők egyáltalán nem tudják értékelni, hogy mi mindenük van.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz