login |

Bones: vége a 12. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Cyrill

2017. 04. 05. 18:20 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Egy hosszú korszak zárult le a Bones befejezésével. A készítő Hart Hansont követő showrunneröket nem érte váratlanul a kasza ténye, így nem kellett tartanunk az elvarratlan szálaktól; az utolsó két epizódban minden szereplő megkapta a maga kisebb-nagyobb lezárását.

A sorozat a 12 év alatt megélt hatalmas hullámhegyeket és hullámvölgyeket, bár az igazi hegyek a korábbi évadokra voltak igazán jellemzőek, azért maradtak nagyon szép pillanatok a végére is. Jöjjenek a kisebb spoilerek a tovább mögött.

Az idei 12 epizód alatt több egykori szereplő is visszatért. Újra láthattuk Maxet, akihez az évad egyik érzelmi tetőpontja volt köthető. Halála nem mondanám, hogy váratlanul ért, de ettől még nagyon megindító és szép lett a karakter búcsúztatása. Rajta kívül feltűnt még Sully, Gordon Wyatt illetve Avalon is egy-egy epizód erejéig.

Mégis számomra a legnagyobb pozitívum Zack visszahozása volt. Habár nem tett olyan sokat hozzá 3 rész alatt az évadhoz, de egy hosszú ideje fennálló hiányérzetemet szüntették meg a sorozatban. Nem éreztem kerek egésznek a történetét sohasem. Szépen felépítették az ügyét, és kifejezetten jó volt emiatt Caroline-t is újra látni a tárgyalóteremben.

Hogy magáról a történetről és a legutolsó „főgonoszról” is ejtsek néhány szót: maga Kovac nem volt igazán érdekes a számomra, bár igaz, hogy a kései Pelantnél mindenki csak jobb lehetett, mégsem volt maga a karakter igazán hangsúlyos. Csak egy eszköz volt az írók kezében a végén, hogy felrobbanjon a Jeffersonian. A mélységét tekintve egy random gázrobbanással is helyettesíthető lett volna. Egyértelmű, hogy nem rá akarták a hangsúlyt helyezni, hanem minden szereplőnek egy méltó lezárást adni.

Kovac mellett megmutatták magukat a gyakornokok is a Jeffersonian leamortizálása után, hogy ugyanúgy „olvassanak” a csontokból, ahogy mentoruk most, a sérülése miatt nem tudott. Az epizód egy pontján mind Booth, mind pedig Brennan a munkájukban az egyik alapképességüket veszítették el. Booth keze és Brennan kivételes memóriája talán egy pillanatra majdhogynem normálissá tette őket, de ezt a helyzetet is úgy oldották meg, ahogy mindent az elmúlt 12 évben: együtt.

Mikor a szereplők összepakolták a megmaradt dolgaikat, velük együtt mi is felidézhettünk pár emléket az elmúlt évekről. Kíváncsi vagyok, kiknek ugrott be egyből minden tárgy, hogy milyen epizódok kapcsán találkozhattunk azokkal korábban. Néha el kellett gondolkodnom, hogy melyikhez milyen momentumhoz fűződik, de a többségük eszembe jutott.

Ha valakit nem hagyott volna nyugodni a kérdés, hogy vajon megkoronázzák-e a labor királyát, akkor az megnyugodhat, mert erre a kérdésre is választ adtak a készítők. Ha csak ideiglenesen is, de Hodgins lett Cam távollétében a vezető. Kíváncsi lettem volna, hogy mire képes így a csapat, de ez már egy másik történet lett volna.

Ha már Hodgins szóba került, az kifejezetten tetszett, hogy a lebénulását nem érezték kötelezően feloldandó helyzetnek. Angelával együtt megtalálták a maguk boldogságát, és sikerült szépen lassan alkalmazkodniuk az új körülményekhez.

Összességében úgy érzem, méltó lezárást kapott a sorozat. Szép befejezés volt ez, melynek a végén elégedett mosollyal az arcomon álltam fel a géptől. Sikerült a végére a komolyság mellé a már annyiszor látott Brennan-Booth csipkelődést becsempészni a készítőknek, mely különösen pozitívum volt a számomra.

Féltem, hogy a Jeffersonian felrobbantásával mindenkinek új szakasz fog kezdődni az életében és hátrahagyják a labort, de ehelyett a csapat java ugyanúgy fog működni, ahogy azt megszokhattuk. Ez az igazi „boldogan éltek, míg meg nem haltak”-zárás a számukra. Remélem, hogy akik idáig kitartottak szintén nem bánták meg az elmúlt éveket a sorozattal és visszatekintve újra belekezdenének.

Ha visszatekintek az elmúlt 12 évre, hogy miért is szerettem ezt a sorozatot minden hibája ellenére, azt mondanám, hogy a szereplők közötti kémia miatt, és ez főképp Emily Deschanel és David Boreanaz párosára igaz. A hosszú idő alatt nem kopott közöttük a vibrálás még akkor sem, amikor a cselekmények minősége már nem ütötte a korábbi évek magasabb színvonalát.

UPDATE: A sorozatot elkaszálták, nem lesz folytatása.

14 hozzászólás Ne habozz!

dragon1986 - 2017. 04. 05. 18:46

Én szerettem cold openek közben kajálni :D

Én kaszaltam 2 évadja idén belneztem az első három részbe. Lehet hogy később folytatom.

Cinzina - 2017. 04. 05. 19:23

Nekem is tetszett a zárás, én is örülök hogy nem rebbent szét a csapat, noha többször is ez lebbent fel a készítők szeme előtt, amikor kaszáról volt szó (úgy tudom, 10 évad után kaszát kapott, aztán mégsem). Nekem is pont Brennan és Booth kémiája volt az, ami mindig is tetszett a sorozatban, ők egy nagyon jó párost alkottak, kiegészítették egymást, és mindig fel tudták oldani a köztük lévő nehézségeket. Zacknek is örültem, hogy méltó lezárást kapott az ügye. Ma kifejezetten hiányoltam a napi Bonest…

Kaktusz - 2017. 04. 05. 20:18

Én kaszáltam valahol ott hogy Bones mint valami Mária az istállóban szülte meg a gyerekét. Egyébként nagyon hiányzik a sorozat, az első néhány évadot többször végignéztem. Kifejezetten nem próbálkoztam vele, hogy újra heti nézős legyen, de az izgalmasabbnak tűnő részeket azért megnéztem (mint pl szegény Sweets vagy az esküvő), meg a 12. évadból párat hogy képben legyen a sorozatzáróra. Így aztán nem tudom, hogy folyamatában milyen minőséget képviseltek a későbbi évadok, de a finálé kifejezetten tetszett. Zach-re már évek óta vártam, hogy végre legalább említés szintjén megtudjuk, mi van vele, itt aztán szerencsére ennél többet is kaptunk. A legmeghatóbb perceket hozta a visszatérése, főleg Hodgins-szal kapcsolatban.

Geza Kovacs - 2017. 04. 05. 21:48

Borzalmas volt, mint az egész sorozat jó sok évada, ugorjunk.

lynx - 2017. 04. 06. 06:39

A 6. Évad után kaszáltam. Viszont érdekelne zack sztorija összefoglalva. Megköszönném ha valaki spoileresen leírná, mert megnézni nem fogom, de az ő szála érdekelne.

emeric - 2017. 04. 06. 08:03

Az egész sorozat nagyon megfáradt, ideje volt, hogy némi vergődés után kimúljon.

muhaddib - 2017. 04. 06. 11:42

6-ik évadnál kaszáltam én is a sorozatot. Onnantól lejtmenet volt számomra, és hiába próbáltam belenézni párszor, nem tetszett.

Az elején még próbálták időnként az emberi természet nyers brutalitását mutatni, a hullák állapotának mutatásával – kegyetlen halálnemek voltak bőven. Szerintem ehhez méltó vég kellett volna a sorozatnak, egy nagyon régi ellenségük visszatért volna és egyesével levadássza minden szereplőt, majd együtt öli meg őket.

Meghökkentő, kegyetlen, és végre újra élvezetes epizód lett volna.

Stanlee - 2017. 04. 06. 17:29

Ez a sorozat valahogy kimaradt az eletembol, pedig parszor nekilattam, de valahogy maradt az a sorozat, amit ha eppen ment a tv-ben es erdekesnek tunt akkor megneztem. Pedig az elso 1-2 evad szerintem jo volt.

johnny336 - 2017. 04. 07. 11:24

@lynx: a gyilkosság alól felmentik, de az egyéb vádpontban kiszabott büntetését le kell ülnie – ugye segített egy robbantónak. Szerintem egy nagyon okos és reális megoldást találtak a készítők.

Emlékszem, az RTL-en ment az a rész, amikor Booth kómába esik. Feleségemmel néztük, mert miért ne, és annyira érdekelt, hogy mi lesz vele, nosza, gyorsan megrendeltem az interneten a következő részeket. Azóta néztük.
Az volt a legjobb benne, hogy semmi különlegeset nem akart mondani, csak szórakoztatni. Érdekes esetek, szerethető karakterek, a színészek Brennan kivételével jók – mindig szívesen néztük, sose éreztük, hogy lenne gyengébb, vagy erősebb rész.
Igazából az egész lezárás is olyan volt, mint a sorozat: limonádé, de jó értelemben!

Zora - 2017. 04. 08. 16:32

Én nagyon szerettem, az első résztől kezdve néztem! – persze 3 év késéssel, a szinkronos variációt dvd-re letöltve…

Mindig nagyon tetszett, sok részt többször is megnéztem, fanfiction-öket is írtam belőle, jópárat.
Jó volt a sorozat, persze, hullámvölgyekkel, de csalódást sosem okozott.
Ahogy a sorozatzáró sem.

Még egy sorozat, amitől az idei évben el kellett búcsúznom…

felix - 2017. 04. 22. 13:57

Jó kis sorozat volt,jó lezárással.Nekem egyik évaddal sem volt bajom,persze egyben néztem az egészet.

harmundo - 2017. 06. 30. 16:42

Most értem a végére, igaz, idén is kezdtem el. Nekem végig nagyon tetszett, pedig nem szeretem a heti nyomozós sorozatokat. Részemről egyértelműen a karakterek azok, amik elvitték a hátukon a sorozatot, Hodgins leginkább.

Annak meg különösen örülök, hogy nem úgy lett vége, hogy mindenki könnyes búcsút vett, mert a csapat minden tagja kivétel nélkül hirtelen pont egyszerre kapott állást máshol, vagy jutott elképesztő, once in a lifetime lehetőséghez. Ez így jó volt, megkaptuk a lezárást, elvarrták a szálakat, de igazából a karakterek élete az újraépítés után zajlik tovább, együtt.

steve - 2018. 08. 16. 21:24

Azért egy utópiát még betehettek volna mint egy igazi lezárásként pl.: milyen lett az új Jeffersonian, a karakterek későbbi életéből pár képkocka.
Így azért van egy kis hiányérzetem a sorozatzáróval kapcsolatban.
Összességében egy jó kis könnyű sorozat volt.

Szimonetta ( Szimi ) - 2019. 01. 26. 22:19

Én vagyok a sorozat legnagyobb rajongoja már végig néztem de most is könyek potyognak a szememből. Ez a sorozat mentett meg töbször is mindig ha bármi bajom volt akkor csak el kezdtem nézni a sorit és már tudtam a problémámra a választ szóval köszönök mindent a sorinak csomoszor sirtam nevettem és valahogy úgy érzem mintha ezeket a napokat pillanatokat velük töltöttem volna. Szinte több emlék fűzödik a sorozattal mint az életemben bár mi vagy bárki mással 3 hónap alatt végig néztem mind a 12 évadod és minden pillanatát imádom még most is és szerintem még sokszor végig fogom nézni. Imádom a dr csont összes szereplŐjét és köszönöm nekik hogy segitettek nekem imádlak titeket és remélem fojtatjátok a sorit illetve hogy találkozhatok egyszer veletek. KÖSZÖNÖK MINDENT !

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz