login |

13 Reasons Why: vége az 1. évadnak

2017. 04. 07. 21:40 - Írta: superpityu

149 hozzászólás | kategória: kritika,

Get a snack. Settle in. Because I’m about to tell you the story of my life. More specifically, why my life ended. And if you’re listening to this tape, you’re one of the reasons why.

Az az igazság, hogy egyre kevesebb jó tinisorozatba lehet botlani az utóbbi időben. Persze készülgetnek, de aránylag kevés olyan van, ami meghatározó lehetne, olyan, amire évek múltán azt mondhatjuk, hogy nem felejtjük el, nem emészti fel a rengeteg újdonság. Most pedig a 13 Reasons Why kapcsán azt érzem, hogy sikerült valami fontosat letenni az asztalra.

Ezt a sorozatot emészteni kell. (Itt a pilotírásunk róla.)

De tényleg. Érzem, hogy kellene idő a látottak ülepedésére, mégis pár nap alatt letoltam a 13 részt. Komolyan mondom, hogy az ilyen sorozatok miatt találták fel a Netflix-modellt. Egyszerűen annyira etette magát minden rész, hogy nem volt megállás. És az az igazság, hogy talán az Orange is the New Black 4. szezonja óta nem gyakorolt rám semmi ekkora hatást.

A történet Hannah Baker öngyilkossága után pár héttel indul, a magával végző lány halála előtt kazettákra rögzíti monológját, amiben felvázol 13 okot, amik miatt ezt az utat választotta. Vagyis inkább akik miatt ezt az utat választotta.

Ez a megoldás, hogy minden történet másik személyt emel ki Hannah mellett nagyon sokszor eszembe juttatta a Skins-t. Igaz nem teljesen ugyanolyan a sorozat felépítése, hiszen végig Hannah és Clay (aki kapja a kazettás pakkot) van a középpontban, de minden epizódra jut melléjük még egy karakter, akit kicsit jobban megismerhetünk.

Főleg a sorozat elején nagyon furcsa maga a hangulat (ott van egy jellegzetes fanyar humor, ami azért megpróbálja végigkísérni az egész évadot), hiszen még maguk a felvételek sem sugároznak olyan hangulatot, ami miatt azt hinnénk, hogy Hannah öngyilkos akar lenni. Természetesen minden részre jut egy kisebb törés, mégis furcsa, hogy a felvételek hangvétele némiképpen humoros és élcelődik a történteken.

A karakterek kibontakozása mellett a 13 Reasons történetvezetése is remek. Hiszen tudjuk, hogy mi felé vezetnek majd az események. Itt jön képbe a pillangó effektus, amit maga a főszereplő is megemlít a felvételeken. Nem mindegyik sztori kapcsolódik konkrétan össze, de mégis sok alapszik azon, hogy mi történt a pilotban. Nagyon szépen bontakozik ki ez az egész, és ahogy halad a történet még a kisebb dolgok is sokkal fájdalmasabbnak tűnnek, nem beszélve arról, hogy a 9. résszel nagyon elkezd durvulni a sorozat.

Meglepve mondhatom, hogy a gárdában nincs igazán gyenge színész, bár azért Christian Navarro nem volt egy főnyeremény. Pedig a tinisorozatok jó részében ez szokott probléma a lenni. Katherine Langford például szinte kezdő színészként a csillagokat lejátssza az égről, annyira jól átadja Hannah örömét és szenvedését. Dylan Minette szintén jó választásnak bizonyult, bár neki majdnem beletört pár jelenetbe a bicskája. Viszont az idősebb korosztály maximum a kötelezőt hozta.

Azt még mindenképpen kiemelném, hogy mennyire jó ötlet volt Clay képzelgéseinek többszöri használata. Főleg a sorozat elejét dobták fel ezek. Ráadásul a múlt és jelen eseményeit olyan egyszerűen különböztették meg, hogy az előbbi egy sokkal élénkebb színvilágot kapott, míg a jelen sokkal komorabbnak lett lefestve. De menjünk a tovább mögé, kicsit spoileresebben folytatom.

Külön tetszett, hogy az okok karakterizálása nem volt elnagyolva. Nem voltak egyszerű gonosznak ábrázolva, akik átgázoltak Hannah-n, sőt néhányan valószínűleg nem is sejtették, hogy mit is tettek a lánnyal. Továbbmegyek, lényegében ezzel a felvételes megoldással maga Hannah sem jobb náluk. 

Szóval hatalmas plusz, hogy a fiatalok nem maradnak meg klisének, szépen alakul a jellemük végig, sőt meg is lehetett közülük néhányat kedvelni. Oké, Clay szerintem telitalálat, ezzel a kissé szerencsétlen hozzáállásával. Nagyon jól építették nála a történtek feldolgozását, és azt ahogy próbálja elérni, hogy mindenki visszakapja amit tett.

Ennek fényében többen is elkezdik beismerni, hogy szerepet játszottak a lány halálában. Itt kezdett el igazán szintet lépni a sorozat. Mem ragadt meg senki egy kétdimenziós figurának. Zach például a suli legjobb kosarasa, akinek ugyanúgy nyomja a vállát Hannah halála, mert miután a lány kikosarazta, elkezdett gonoszkodni vele. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Hannah tévedett vele kapcsolatban. Egészen más réteget kapott a karakter, amikor megmutatta a lány neki írt levelét.

Kicsit olyan, mintha senki sem lenne jobba másiknál. Ezt szépen be is mutatják: nincs olyan karakter, aki ne tett volna valami igazán aljasat a valamelyik másikkal. Persze legtöbbször Hannah-n csattant az ostor, de a jelenben Clay sem lett szent. Elég csak Tyler és Courtney megtörésére gondolni.

Az az igazság, hogy első 8 részben történtek alapján még simán visszafordíthatónak tűnt a folyamat, de a 9. résszel lényegesen megváltozott a sorozat hangvétele. Komolyabb témákat vettek elő, de kellett hozzá az azt megelőző építkezés, hiszen pont ennek volt köszönhető, hogy a lány nem jött össze Clay-jel.

Valamint nem volt teljesen időrendben a történetmesélés, ez pedig dramaturgiailag remekül sült el. Na innen spoileresebb leszek. 

Bryce az első pillanattól rohadéknak volt ábrázolva, aki mindig vigyázott arra, hogy semmiképpen se kerülhessen a neve kapcsolatba akármilyen rossz dologgal. Viszont az, hogy Justin-t szinte pórázon tartotta, aki így nem tudott semmit sem tenni Jessica-ért, az nagyon erős volt hirtelen. Szóval bejött a képbe a nemi erőszak, az egész pikantériáját az adta, hogy Jessica annyira részeg volt közben, hogy nem emlékezett rá. Viszont Hannah pont el volt rejtőzve a szobában, így az egészet látta, de nem tudott semmit tenni egykori barátnőjéért. Innen indult meg a lejtőn a lány élete.

A 4-5 rész után elkezdett feltűnni, hogy Clay flasbackekben látott barátja, Jeff sehol sincs a jelenben. Persze behozhattak volna egy költözéses kétmondatos elintézést a karakterre, de ennél sokkal jobb ötletnek bizonyult, ahogy elkezdték megszellőztetni: Hannah előtt meghalt egy másik tanuló is. A kérdés csak az volt, hogy miként is húzzák meg a srác halálát.

Sheri a történet kábé legrendesebb karaktere lehetett volna, viszont elég egy pillanat, egy rossz döntés ahhoz, hogy felkerüljön Hannah listájára. Pedig a lánynak elég lett volna megejteni egy telefont, hogy kiütött egy stop táblát, és ha ezt megteszi, akkor talán Jeff sem halt volna meg közúti balesetben.

But you walked out the door like I told you to. Why did you have to leave? It was the worst thing ever. And then it got worse.

Clay végig központi figura volt, de sokáig nem igazán lehetett érteni, hogy mit is keres a felvételeken. Elég egyértelműen látszott, hogy nagyon kedvelik egymást Hannah-val. Maga a lány is kimondja: neki azért kell ott lennie, hogy megértse ezt az egészet, mert ő nem olyan, mint többiek. Az egyetlen ok, ami miatt nem jöttek össze az csak lányon múlott, nem vele volt a gond. 

Az előbbit bemutató epizód jól helyezkedett el a sorban, hiszen ezt ragadták ki a történet folyamából, és csak Jessica megerőszakolása és Jeff halála után ismertük meg azt, hogy Hannah hogyan került abba a szobába. Lényegében a lány kiborulása indította be ezt az egész lavinát, amivel Clay nem tudott mit kezdeni. De komolyan, ki kezelte volna ezt a helyzetet másként?

Clay… Helmet… your name does not belong on this list. But you need to be here if I’m going to tell my story. If I’m going to explain why I did what I did. Because you aren’t every other guy. You’re different. You’re good and kind and decent. And I didn’t deserve to be with someone like you.

Még ez sem biztos, hogy öngyilkos gondolatokat ébresztett volna lányban. Egyedül maradt, az tény, de csak a száját kellett volna kinyitnia és elmondani, hogy mit látott. Bár a sorozat záróepizódjából kiderült, hogy a segítségkérés sem mindig ér célba. 

Az utolsó csepp a pohárban Bryce volt, aki ezúttal Hannah-t vette célba. Kissé abszurd módon valósult meg ez a történet, hiszen egy baromi rossz nap végén keveredik el a lány Bryce egyik bulijába. Miután itt már eléggé sok dolog nyomasztja Hannah-t, Bryce kihasználja az alkalmat és megerőszakolja a lányt. Itt törik meg teljesen, ekkor dönti el, hogy nincs értelme az életének.

Igaz a 13. részben tesz még egy próbát és segítséget kér Mr. Portertől, de az a lehető legrosszabb tanácsokkal látja el. Például amikor azt mondja neki, hogy ha nem akar feljelentést tenni, akkor túl kell lépnie a nemi erőszakon, na az tényleg hatalmas WTF.

Valahol még szomorúbbá teszi a történteket, hogy az utolsó napon két helyről mintha felcsillanna valami remény Hannah számára. Egyfelől Clay elkezd nyitni ismét felé, másrészt az egyik epizódból megismert könyvtáros is tárt karokkal várná vissza lányt, hogy az megtalálja a céljait és folytassa az írást, amihez ért. De egyik sem tűnik annyira erősnek, hogy visszarántsák a mélyből. 

Hannah sorsa ugyan elkerülhetetlen volt, de azt nem sejthettük, hogy a többiekkel milyen utat akarnak majd bejárni. A másik kiemelt szálon Baker-ék és az iskola pere állt. Ez tökéletesen megmutatta, hogy mennyire elcseszett az amerikai iskolarendszer. Szinte minden ifjúsági sorozatban pokolként élik meg a kölykök ezt a 4 évet, tehát tényleg elhiszem, hogy valami nagyon nagy baj van ott.

Baromi nehéz annak a látszatát fenntartani, hogy egy középiskolában nincsenek szívatások, nem kezdenek ki bizonyos diákokat, vagy éppen néhány pletyka nem teszi tönkre több diák mindennapjait. Pedig az igazgató azon az állásponton van, hogy az iskolában semmiféle bántalom nem érte Hannah-t. Miközben a mosdók falai nem erről árulkodnak, ahogyan a lány cuccai között megtalált lista sem, amin a “legjobb segg” címet kapta a társaitól.

A szezon le van zárva ugyan, de meglepetésre rengeteg szál maradt a levegőben. Ugye Baker-ék ügye nincs még lezárva, de közben Zach és Sheri is bevallotta, hogy mit tett és mi járulhatott hozzá Hannah halálához, miközben Tyler a kazetták létezését hozta nyilvánosságra. Clay átverte Bryce-t és felvételt készített arról, amint a srác beismeri, hogy megerőszakolta Hannah-t. Miközben a felvételek is új kezekbe kerültek. Igen Baker-ék is kaptak egy saját példányt Tony-tól, amin rajta van a Bryce féle vallomás is.

Jessica megtudta mi is történt a buli éjszakáján és ő is kiállt a halott barátnője mellett. Justin pedig ki lett dobva a saját otthonából. De talán a legnagyobb meglepetés Alex öngyilkossági kísérlete volt, ha egyáltalán ő lőtt. Mivel volt nem egy-két arra utaló jel, hogy talán Tyler állhat az egész mögött.

Összességében egy nagyon jó sorozat a 13 Reasons Why. Simán ott van az év meglepetései között és ezzel ki is érdemli a 9/10-et. Érdekesség, hogy a fenti dolgok miatt simán benne van, hogy folytassák a sorozatot, de mégis furcsa lenne, hiszen ezt a koncepciót nem tudják még egyszer így eladni. Szerencsére a karakterek vannak annyira érdekesek, hogy engem simán megnyernének egy 2. évadra.

149 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2017. 04. 07. 22:17

Junkie-karrierem egyik legjobb sorozata. Sokszor leírtam már: lassan egy hete, hogy megnéztem, és még mindig kísért, egyszerűen nem ereszt. Fantasztikus élmény volt, és tényleg jó, hogy a Netflixen kötött ki, mert ezt darálva volt jó nézni. Nekem ez bizony egy 10-es, nem is tudom, adtam-e már sorozatra ilyet.

Stiles - 2017. 04. 07. 22:37

@Deny minden szavával egyetértek. Pedig amikor olvastam az alapkoncepciót, annyira nem fogott meg. Utána megnéztem a pilotot…és nem bírtam abbahagyni. Ha épp nem néztem, ezen kattogott az agyam. Még most is ezen kattog az agyam, pedig hétfőn befejeztem az évadot. Nagyon régen volt rám sorozat ennyire komoly és mélyremenő hatással. Eszméletlen élmény volt. Nagyon okosan építettek fel mindent, a karaktereket is kidolgozták.A végén csak ültem és bámultam a képernyőt, hogy ennyi? én akarok még! az érzés amikor csak úgy beletekernél a karakterek jövőjébe….hátborzongató volt.
10/10, ha lehetne, még többet adnék.

Fragmented - 2017. 04. 07. 23:06

Másik poszt alá is leírtam, itt is megemlítem, hogy szerintem is zseniális a sorozat, napokig kellett emésztenem és nagyon semmi nem is tudott lekötni azokban a napokban. Nem tudtam mást nézni, olvasni, semmi, mert egyszerűen meg kellett emésztenem az egészet. :D
Ritka az ilyen sorozat manapság és mivel tudjuk, hogy semmiképp sem lesz happy ending méginkább nyomottá teszi az egészet. Valahol mélyen belül szerintem mindenki sejtette, hogy ez lesz a vége, a végső ok de mégis sokként ért.
A karakterek tényleg emberi vonásokkal rendelkeztek és még ha fel is használták a szokásos kliséket, mégsem hatott annyira klisésen az egész.
Az egyetlen problémám a záró epizóddal volt, rengeteg kérdés maradt és rengeteg új is felmerült, szerintem bőven elférne egy 2. évad, mert valamiért ez a lezárás elrontotta az egészet.

LaCRossE - 2017. 04. 07. 23:19

Ez a sorozat néhol egy olyan ütés volt a gyomornak, amivel nem tud az ember mit kezdeni, és nem tudja, mikor fog csillapodni az érzés.

Egy fél órája sincs, hogy befejeztem a 13 Reasons Why-t, így természetesen a hatása alatt vagyok. Először is, egyetértve a többiekkel: igen, ez valóban egy 10/10-es élmény volt nálam is. Az év meglepetése. Vagy pozitív csalódása – hiszen emlékszem, nem olvastam pozitív dolgokat a sorozatról.
(azt pedig el is felejtettem, hogy Selena Gomez a sorozat executive producerei között van)

Nem hiszem, hogy ki tudnék emelni a színészek közül olyat, aki ne játszott volna legalább jól. A szülők, mind Hannah, mind Clay részéről első osztályúak voltak. A fiatalok is elég jól játszottak.

A nemi erőszakos jelenetek nagyon sötét pillanatok voltak, de a leglélekrombolóbb jelenet nálam az volt, amikor megtalálta Hannah anyja a lányát a kádban. Az a sokk, ahol nem igazán fogja még fel, hogy itt bizony baj van, és igyekszik magát és a lányát nyugtatni, hogy minden rendben lesz – az a jelenet még sokáig kísérteni fog. Kate Walsch zseniális színésznő.

Hogy mit szólnék egy 2. évadhoz? Száz millió százalék, hogy nézném, de nem tudom egyelőre elképzelni, hogy működhetne hasonlóan ehhez az évadhoz, még a sok elvarratlan szálat figyelembe véve is.

És akkor el is raktározom a 13 Reasons Why-t a 2017-es JAWS szavazás legjobb újonca, legjobb 40 perces sorozata kategóriára. Meg még náhány más kategóriára is.

Fragmented - 2017. 04. 07. 23:24

(csak én éreztem úgy, hogy a fiú karakterek túlnyomó része full homokos? :D kezdve például Alex karakterével? szerencsére az évek alatt toleránsabb lettem az ilyen dolgokkal szemben, 5 évvel ezelőtt kb már csak emiatt is kivágtam volna a kukába :D)

jigsaw - 2017. 04. 07. 23:29

Azt hiszem nem tudnék sok mindent hozzáadni az előttem szólókhoz, illetve a kritika írójához.
Szerdán fejeztem be. Magamhoz képest nagyon gyorsan ledaráltam. Imádtam, daráltam, sírtam…
Annyit tudok mondani, hogy ‘hit close to home’
Mindenkinek csak ajánlani tudom! Nagyon várom a második évadot.

jigsaw - 2017. 04. 07. 23:33

+ kihagytam, hogy egyáltalán nem erre számítottam

+Lacrosse és Selena Gomez, mint producer

LaCRossE - 2017. 04. 07. 23:45

@jigsaw: elismerem, ez hízelgő, de semmi közöm sincs a sorozathoz ;) A producerek nálam milliószor tehetségesebb emberek.

;) ;)

naughtyl - 2017. 04. 07. 23:46

a két erőszak és az öngyilkos jelenet után, nekem magasan Hannah és Mr. Porter utolsó beszélgetése volt szívszorító.
tapasztalt idősebb Férfi első kérdése, hogy Hannah csinált-e valamit, ami miatt szégyenkeznie kellene, neki. aztán az egész mondta-e, hogy ne csinálja.

majdnem csukott ablakon dobtam ki a tévét.

elképesztően vérlázító volt nézni azt a jelenetet, mint lány/nő. abszolút tükrözi, hogy a mai napig, hogy van kezelve ez az erőszak dolog.
engem nagyon megrázott.

tényleg voltak nagyon jó alakítások a fiatalok részéről. De.

Tudom nem illik másik sorozatot említeni, de SKAM! nem csak tiniknek, de tinikről. olyan alakításokkal a semmiből, hogy utána mindent kicsit másként néz az ember.

jessm - 2017. 04. 07. 23:53

Én olvastam a könyvet és vártam , hogy mit hoznak ki belőle. A könyv alapkoncepciója tetszett, de a megvalósításban elveszett.
Szerintem a sorozat készítők nagyon jól ráéreztek , hogy hol kell változtatni, és az is tetszett ,hogy változtak a személyek sorrendjén és ezzel sok kérdést megválaszoltak.

A legjobban tetsző változtatás, hogy Jeff-et megismerjük, mert az eredti történetben csak egy névtelen diák marad.

Eleinte kicsit fruszráló volt Clay, azzal, hogy oda megy emberekhez, hogy ez tényleg így volt, meg hogy nem hallgatja Hannah mert nem bírja, aztán valahogy megszoktam és megértettem.

Szerintem egy kicsit félresikerült azza vonal , hogy meg akarták akadályozni Clay-t a csapat. Viszont annyira erős volt az alap kocepció, ,hogy nem tudtam haragudni.

Tökéletesen volt felépítve az egész évad, ahogy a bagatel dolgok elvezettek a nagyon durva dolgokig. Szerintem a legerősebb jelenet , amikor Bryce megerőszakolja Hannat és szinte látni, ahogy távozik a lányból az élet. Az önygyilkossi kellően durva volt, hogy megmutassa Hannah eltökéltségét.

sunny - 2017. 04. 08. 00:03

Nekem tetszett nagyon. DE! könyörgöm valaki mondja meg, hogy ha valaki szemtanúja egy nemi erőszaknak és tudja, hogy kitette mi a fenéért megy egyáltalán a háza közelébe?? nem ám hogy beül mellé jakuzzizni és egyedül marad vele kettesbe…na az kiverte nálam a biztosítékot.

Fragmented - 2017. 04. 08. 05:16

@naughtyl hmm, köszi az ajánlást, már töltöm is, érdekesnek tűnik!

Semper - 2017. 04. 08. 11:15

8/10
Komolyan a Netflix nem tud hibázni.
Remélem nem lesz második évad ez pont így jó.

wellwellwell - 2017. 04. 08. 12:14

nagyon jó sorozat volt, igen, de sunnyhoz hasonlóan rengeteg problémám volt vele, és érdekes módon ez mind hannah-val kapcsolatos.
1. egy rossz szó, egy béna beszólás elég indok volt neki, de az, amit ő jessicával művelt, egész pontosan, hogy végignézte, ahogy megerőszakolják, és nem tett SEMMIT, sem akkor (“i couldn’t move my feet” wtf?!), sem utána, az egyszerűen érvénytelenítette minden egyes érvét, és ehhez képest nyafogássá silányította.
2. ugyanez a semmitmondó érv hangzott el, hogy miért ment bryce bulijába (“my feet took me there” vagy valami hasonló). ne vicceljünk már. nem állok neki jakuzzizni azzal, aki megerőszakolta a barátnőmet. lélektanilag is hiteltelen, hogy egy öngyilkosságra készülő ember nekiáll bulizni és a bodyshaming meg rengeteg molesztálás után csak úgy bugyira vetkőzik mindenki előtt…
3. az egész kazettás megoldás is ugyanolyan bullying volt, mint amit ő elszenvedett. konkrétan megvádolt 17 éves gyerekeket azzal, hogy miattuk lett öngyilkos. ezzel idősebb embereket is meg lehet nyomorítani egy életre. számomra ez elfogadhatatlan.
4. a kazetták egész hangvétele hiteltelen, összeszedett, józanul megkonstruált, nem tükrözi egy öngyilkosságra készülő ember lelkét.
5. a mr. porter jelenet, adok még egy esélyt az életnek címszóval, de közben végig felveszi a beszélgetést… amit a fickó mondott neki, az wtf, de ebből az jön le, hogy eleve olyan attitűddel ment oda, ami már nem másította volna meg a döntését.

ennek ellenére…

a téma nagyon fontos, nagyon szépen körüljárt, szerencsére a szülői “elhanyagolás” is belekerült szőr mentén. a megvalósítás remekül sikerült, méghozzá az összes többi karakter miatt. főleg justin, alex és jessica volt bravúros, és presze clay, de a többiek is mind remekeltek.
remélem lesz 2. évad, érdekelne a folytatás. bár nagyon sajnálom Alexet, nagyon kedveltem a karakterét. mellesleg szerintem nem tyler lőtte le, ő inkább iskolai tömegvérengzésre készül (az állandó feketében járás szerintem columbine-os utalás)… viszont justinnál is volt egy fegyver, és lenne indítéka is… spekulálásról ennyit.

jó volt, érdekelne a folytatás.

LaCRossE - 2017. 04. 08. 12:57

wellwellwell: van egy 13 Reasons Why special, ahol a készítők és a színészek beszélnek sok mindenről, érdemes lenne szerintem mindenkinek megnéznie, sok “problémára” választ ad.

Vanda - 2017. 04. 08. 13:14

Tyler kapcsán nekem is a columbine ugrott be. Alexet nagyon sajnálom, nálam ő volt a kedvenc. A könyvet olvastam, de az nem tetszett. A sorozat sem lett a kedvencem, de mérföldekkel jobb mint a könyv.

wellwellwell - 2017. 04. 08. 13:23

LaCRossE: mindent meg lehet magyarázni, hannah is megmagyarázta. a véleményem ettől még nem változik.

bandido - 2017. 04. 08. 14:28

Nagyon jó sorozat, de talán azt meg lehetett volna említeni a kritikában, hogy elképesztően nyomasztó.
Minél inkább halad előre a történet annál inkább az lesz.
Valamint nem értem, hogy Navarro miért lett kiemelve. Hozta azt amit attól a szereptől el lehetett várni.

bandido - 2017. 04. 08. 14:33

Egy valami nem tetszett.

A hangfelvételeken úgy mondja Hannah, hogy “miért lettem öngyilkos”. Szóval egy élő ember miért használna múltidőt ezzel kapcsolatban?

LaCRossE - 2017. 04. 08. 15:02

wellwellwell: én nem mentegetek senkit, főleg nem mondom, hogy a véleményed megalapozatlan. Hannah kicsit sem jobb a többieknél. A specialben ezt el is mondják.

Fragmented - 2017. 04. 08. 15:30

linkeld már be azt a specialt pls, mert én nem találom sehol :D

Stiles - 2017. 04. 08. 15:33

wellwellwell: hogy lehet hogy nagyon apróságoknak tűnnek a dolgok, de effektíve tényleg hasonlóan épül fel egy tinédzser fejében, nem kell mindig “hatalmas” dolognak történnie. ezt szerintem nagyon szépen vagy nem is tudom, életszerűen ábrázolták. ami neked logikus, másnak nem biztos hogy az. és az viszont tény, hogy se Clay, se Hannah nem jobb egy fokkal sem, mint a többiek.

bandindo: azért, mert amikor az emberek hallani fogják, már halott lesz a ‘mesélő’.

LaCRossE - 2017. 04. 08. 15:36
wellwellwell - 2017. 04. 08. 15:46

Stiles: nem az a gondom, hogy apróságokat nagyít fel vagy vesz magára, ez teljesen természetes, ő megélheti világvégének. a problémám az, hogy onnantól kezdve, hogy hagyja, hogy megerőszakolják a barátnőjét (ami lássuk be, kicsit nagyobb probléma, mint hogy valaki azt írja rólad, hogy jó segged van), elveszti a “jogalapját” arra, hogy másokat vádoljon, milyen szemetek voltak vagy mennyire nem törődtek vele.

bandido - 2017. 04. 08. 15:54

Stiles: Világos, de nincs a világon olyan aki így rögzítené a mondandóját főleg aki öngyilkos akar lenni.

jessm - 2017. 04. 08. 17:59

wellwellwell : Hannah nem vesztette el jogalapját attól, hogy ő is követett el hibákat. Amig addig az estéig eljutott nagyon részeg és eléggé depressziós volt, ráadásul egyszerűen lemerevedik a dologtól. Attól, hogy te nem reagálnál így még más igen. ÉS nyilvánvalóan Hanna sem húzta meg vállát hiszen ez tovább lökte az öngyilkosság felé, mert nem segített Jessicának.

Silver-sama - 2017. 04. 08. 18:49

A 3.RÉSZBEN MAGYAR UTALÁS VOLT! A Szomorú Vasárnapról beszéltek, és ki is mondták, hogy “hungarian suicide song”.

LaCRossE - 2017. 04. 08. 20:00

Jaja, el is feledkeztem róla.

Mindig vicces, amikor a neten valahogy belefutok a “hungarian suicide song”-ba. Én attól még szeretem a Szomorú Vasárnapot :)

lalakov - 2017. 04. 08. 20:15

10/10. Rég láttam ilyen jó sorozatot.
A nőket megérteni ezután sem fogom (jakuzzi).

Sokat hangoztatják a női erőszakkal foglalkozó szervezetek, hogy ha egy nő “Nemet” mond, akkor az “Nemet” is jelent. Én eddig is azt vallottam, hogy ez egyáltalán nem így van, sokkal inkább 3 lehetséges jelentése van: Igen, Nem, Talán. Ez a sorozat pontosan igazolja ezt. Amikor Hanna kb. a pi**ába küldi el Clayt, miközben azt szeretné hogy mellette maradjon. WTF! Mégis honnan kéne nekünk pasiknak tudnunk, hogy mit akarnak valójában a csajok? Hányszor láttunk már olyat filmben, hogy a csaj tiltakozik és mégis közös belegyezésű szex lesz a vége? Hányszor volt már, hogy a barátnőtök picit ellenkezett és mégis összebújás lett a vége?
Ebből kiindulva viszont mi játszódhatott le Bryce fejében? Egy dögös csaj van a medencéjében, egyedül, önszántából, aki bár tiltakozik, de nem túlzottan; kéreti magát gondolhatta akár.
Amit ebből ki akarok hozni, hogy a nőknek nem kéne játszadozniuk ebben a témában és egyértelműen kéne kinyilvánítaniuk a szándékukat minden esetben, mert a férfiak nem gondolatolvasók.

Nash - 2017. 04. 08. 21:42

wellwellwell: Részegen, depressziós hangulatban, amikor alapból nem lát tisztán az ember nem cselekszik ésszerűen. Inába szállt a bátorság, főleg, mivel Bryce kulcsra zárta az ajtót – és azért valljuk be, Bryce józanul sem gyenge, részegen indulatosan nem hiszem, hogy túl sok jót várhatott volna tőle Hannah. Főleg mivel Justint is szépen kihajította.

Stiles - 2017. 04. 08. 21:51

“Én eddig is azt vallottam, hogy ez egyáltalán nem így van, sokkal inkább 3 lehetséges jelentése van: Igen, Nem, Talán.”
“egyértelműen kéne kinyilvánítaniuk a szándékukat minden esetben, mert a férfiak nem gondolatolvasók.”

lalakov: saját magadnak mondasz ellent. akkor elgondolásod szerint mégis mi a jó ég jelent nemet, ha a nem-nek 3 jelentése is van? ha már sikítozik, mint Jessica? vagy ő is csak megerőszakoltatta magát, vagy kérette magát? ez eleve baromság. Ha azt mondják, hogy nem, akkor az ne jelentsen már igent vagy talánt. Egyébként pont ez történt Hannah meg Bryce esetében is. Hannah nemet mondott. Bryce meg úgy gondolta hogy ez igent jelent. Meg hogy ő mindenkinek szívességet tesz, akit megfektet. Soviniszta sznob hozzáállás. Ja meg, azért Hannah arca is elmondott sokmindent. Azt mondjuk pont nem, hogy mennyire élvezte volna az egészet.

wellwellwell - 2017. 04. 08. 22:13

jessm: mind igaz hannah-ra, amit írtál. de pont ez a lényeg. a többieknek is mind volt indokuk.

kieten - 2017. 04. 09. 00:08

nekem nagyon unalmas volt nézni a fecsegésüket, nagyon sok töltelék jelent volt szerintem. nagyon butáknak tűntek a karakterek. érdekes a broadchurc aktuális évadjában is nemi erőszak van, csak ott idős hölgy az áldozat. Kíváncsi lennék az hogy tetszik azoknak akik ezt szerették. Gondolom ezt inkább a fiatal korosztály nézte. meg irritáló volt a főszereplő srác kicsit, azért nem jött be a sori, de végig néztem szóval annyira nem volt rossz.

lalakov - 2017. 04. 09. 00:27

Stiles: És amikor elküldte Clayt, miközben azt akarta, hogy maradjon?

N - 2017. 04. 09. 01:31

lalakov,

jelenleg szerintem ezt úgy lehet a legegyszerűbben megoldani (általánosságban), hogy a nemet nemnek veszed, maximum lemaradsz egy igenről vagy egy talánról, de biztosan nem leszel erőszakkal vádolva, ha meg a nem nem nemet jelentett, az nem a te dolgod, ill. felelősséged.

(lány vagyok, ha számít)

Red13 - 2017. 04. 09. 01:51

Épp most fejeztem be, és nem mondom kellemes darab volt, de rengeteg problémám volt a karakterekkel. Főleg Hannahval, akivel még csak minimálisan sem tudtam szimpatizálni. Nem a színésszel volt problémám, hanem hogy minimálisan sem jobb, mint bármelyik ember a 13 közül. Sőt, nem egy karaktert teljesen fölöslegesnek éreztem, olyan mondvacsinált volt az okozat, amiért szegény kislányt az öngyilkosságba hajtották. Alexnél(leggyengébb színész a sorozatban) meg ezt a világ fájdalmat és fejlövést nem tudtam értelmezni. Ez is csak bele volt erőltetve, hogy húú de súlyos problémák mennek abban a suliban, amivel persze a tanárok és a szülők sem foglalkoznak. Apropó szülők, kismilliószor előjön a “minden rendben, nekem elmondhatsz akármit?” szöveg a részükről, de a tinédzserek ezt sokadszorra is lezavarják az “Im Fine” odavakkantással, hogy aztán a következő snittben már a “parents…” sóhajjal nyugtázzák hogy baromira nincs otthon rendben a dolgok, és ez rajtuk csapódik le. Kissé még azt is éreztem, mintha Hannah szülei egy lapáttal rátettek volna az öngyilkosságba hajszolásba, hogy jaj a lányuk elhagyott 800 dollárt és nem simogassák meg a buksiját, hanem mérgesek, és továbbra is a kölcsönnel, boltjukkal vannak elfoglalva. Önző tinédzserek akikre senki nem figyel. Jó ötlet volt a 13 rész és a kazetták, csak nem tudták mivel kitölteni, rengeteg üres blabla, és Clay is ezzel a monoton hangjával néha az őrületbe kergetett. Arról nem is beszélve, hogy a cinikus tinédzserek már több mint kínosak számomra. Kizárt dolognak tartom hogy USA-ban így viselkedjen bármelyik tinédzser is. Szóval nálam pont a mondanivalónál hasalt el az egész. Szegény Hannah így, szegény Hannah úgy, de mégiscsak ő volt a leggecibb. A nemi erőszakot meg úgy rántották elő, mint nyulat a kalapból, a jakuzzis jelenetnél már fogtam a fejem, hogy te jó ég, éjnek évadján elmegy egy olyan ember bulijába, aki megerőszakolta az egyik barátnőjét, ráadásul még a jakuzzijába is belefekszik, csak hogy később ellőhessék, a csúnya gonosz férfi jelenetet a “ha nem mondtál nemet, akkor nem történt semmi” konklúzióval. A meleg témát is kicsit erőltetettnek éreztem, mintha már Amerikában minden második ember az lenne. Megvalósítás, képi világ baromira tetszett, inkább valószínű a nagyon rossz alapanyag lehetett a ludas, mert amennyire jól indult, annyira lett egyre abszurdabb sztori, 9-10 résznél már azt éreztem, hogy nincs az a isten, hogy ebből bármi jót kitudnak hozni. Néha már valami Leftovers féle agyfaszt képzeltem be, hogy itt tuti lesz valami spirituális dolog, mert hogy még ezt 4-5 részen át csűrjék csavarják, na ne. 7/10

Tyda - 2017. 04. 09. 11:19

Bármennyire is akartam szeretni, mert a téma és a megvalósítás már önmagában is érdekes lett volna számomra, mégis maximum középszerű lett nálam ez a sorozat. Néha már már ásítoztatóan unalmas és kiszámítható volt az egész, olyannyira, hogy mivel nem olvastam a könyveket felmerült bennem az is, hogy az utolsó részben Hannah előugrik egy szekrény mögül, Surprise mutherfuckers felkiálltással. De mivel Netflix, bíztam benne, hogy ennyire azért nem lesz bárgyú vége.
Karakterfejlődés itt-ott ugyan felbukkant, de összességében én inkább a karakteridegen viselkedést éreztem túlsúlyosnak. Tony például mindennek hatott csak gimisnek nem. De leginkább Hannah volt az akit nem tudtam hová tenni, mert jaj szegényt mindenki bántja, közben meg majdhogynem álló ováció fogadja amikor megérkezik egy buliba. Olyan mintha az egyik jelenetben a rendező azt instruálta volna, hogy te vagy az egyik menő lány a gimiben, a másikban meg azt, hogy te egy kívülálló lúzer vagy. Ettől nagyon valóságtól elrugaszkodott lett az egész, mert olyan nincs, hogy egy iskolányi gyerek egy emberként pont ugyanúgy viselkedjen, majd 5 perc múlva honlokegyenest ellentétesen valakivel.
Ami a leginkább zavaró volt számomra, hogy Bryce jakuzzis jelenetéig egy pillanatra sem tudtam elfogadni, hogy bárki más hibás lenne mint Hannah. Egy gyenge jellem, aki egyértelműen drama queen és mások figyelme élteti. Történtek vele a dolgok és csak arra tudtam gondolni, hogy f.. get over it. Ennél sokkal keményebb dolgok történnek emberekkel és mégsem lesz mindenki öngyilkos. És én valahol a tanár tanácsát is meg tudom érteni a végén (nőként is), mert hát ha nem akar se feljelentést tenni, se elmondani, hogy ki volt, se részt venni egy ilyen ügyben, akkor nincs más választása mint túltenni magát rajta. Plusz ahhoz a beszélgetéshez tisztában kell lenni a jelenlegi amerikai problémákkal. Mert odakint átestek a ló túloldalára, és lassan ott tartanak, hogy a férfiak a veszélyeztetettek olyan szempontból, hogy a fake öngyilkossági vádak száma rapszodikusan nő. Ennek ismeretében érthető, hogy a tanár tudni akart ami is történt pontosan.
Összességében nálam nem lett nyerő ez a sorozat, nem is fogok rá emlékezni évek múltán, hacsak olyan szempontból nem, hogy mekkora egy elvesztegetett potenciál számomra.

lalakov - 2017. 04. 09. 12:57

N: Számít. :-D

piszkosfred - 2017. 04. 09. 15:50

Nekem is kicsit felemás érzéseim vannak a sorozattal kapcsolatban, a krtikák alapján magasra tette a mércét, és a sorozat ezt bár megközelítette, átugrani nem tudta.

A karakterek jól felépítettek, a színészek remekelnek, ennek ellenére az évad első fele nekem kicsit unalmas lett. A második fele már komolyabb volt, engem is jobban odaszögezett a képernyő elé.

Ahogy felettem többen is megjegyezték – főleg Hannah tekintetében – jópár nehezen megmagyarázható döntést hoz. Bár nyilván ez az életkor nem a megalapozott döntésekről ismert, ezek még így is kilógnak. Szerintem amit látunk belőle az egyáltalán nem egy szenvedő, depressziós lány életéről szól, sőt…

Mindezek ellenére a téma fontos, és a megvalósítás remek, egy 8/10-et adok neki.

Gevin - 2017. 04. 10. 02:18

Volt néhány kifogásolható dolog, de összességében le vagyok nyűgözve a karakterfejlődésekkel. Gyönyörű ívet járt be az egész évad, és a végére olyan kompromisszummentes lett, hogy alig akartam elhinni, hogy ez így, ebben a formában elkészülhetett Amerikában.

És valóban a leglényegesebb dolog az egészből, hogy mennyire fontos, hogy elkészült. Gyakorlatialg egy esettanulmány a tinédzser korosztályról.

A cselekményvezetés végig bravúros, talán a közepe felé, mintha érezni lehetett volna egy elnyújtották egy hangyányit, de azt leszámítva abszolút képernyőhöz szegezi az embert. 2 nap alatt daráltam le.

Nálam 9/10, és naná, hogy lesz második évad, nem véletlenül mutatták Tyler fegyvereit, illetve a képeket, hiszen a már megismert karakterek lesznek a célpontok.

Aleysa - 2017. 04. 10. 13:35

Még nem néztem végig, de tetszik, leköt. Tyda véleményét osztom annyiban, hogy engem is megleptek, hogy az egyik pillanatban arról van szó, hogy mekkora pária Hannah, mindenki csak kicseszik vele, a következő pillanatban meg tulajdonképp a “menők” is üdvözlik, szóba állnak vele stb. Tulajdonképp egy olyan lánynak tűnik, akit nagyon vonzónak találnak, fiúk és lányok egyaránt. Látszólag laza és menő, szép és okos is. A lányok irigyek, a fiúk meg akarják dugni. Picit elcsúszik a sorozat ezen a vonalon talán, mert azt hinné az ember hogy ez a lány teljes kirekesztett, de szerintem messze nem az. Egész egyszerűen rossz emberekkel kapcsolódott, mindenki baromi önző, a saját seggét félti és mint új mellett, amikor kellemetlenné válik valami, akkor eltűnnek mellőle, nem állnak ki, sőt, rátesznek egy lapáttal. Szerintem vannak megfontolt, mindent megtervező öngyilkosok , bár egy 17 évestől ez meglepő. Éreztem valami furcsaságot, valahogy Hannah is kizárólag a népszerűek társaságát vadászta, gondolom, ha valaki kevésbé központi személlyel próbált volna meg barátkozni a több százból, akkor nagyobb eséllyel talált volna egy megbízható barátot.

Andris - 2017. 04. 10. 14:50

Én most fejeztem be. Hát, amíg nem olvastam el itt a kommenteket simán adtam volna rá egy 9/10-et, de sok érdekes szemponttal találkoztam itt és így már csak 8/10 inkább az a 9/10.

Először is mint már sokan mások én is kiemelném, hogy nagyszerűen lett elkészítve a sorozat.
Egy pontot minimum levonok én az utolsó rész miatt. Egyértelmű, hogy csak azért nem zárták le, hogy lehessen folytatni, és amint olvasgattam neten, elég valószínű is, hogy folytatni fogják. Értem én, hogy hagyni kell elvarratlan szálakat, de nekem kicsit túl sokat hagytak így egyszerre. Illetve egy részben előjött legalább annyi új mint amennyi összesen összegyűlt előtte 12 részben.
A másik pontot a néhol megjelenő logikátlanság miatt veszti el nálam. Való igaz, hogy tökéletesen értelmetlen, hogy odament Bryce házához akkor este, és még jakuzziba is beült, plusz lássuk be azért nem is annyira ellenkezett, férfi erő ide vagy oda. Mondjuk ezzel foglalkozik is a sorozat az utolsó Mr. Porter-es beszélgetésben.
A másik dolog ami teljesen felidegesít viszont, hogy nagyon sok ok abból jött, hogy Hannah mondta a magáét, de közben meg (ami ugye ki is derül a kazikról) azt várta volna, hogy a másik fél ellenkezzen/jöjjön utána/állítsa meg/maradjon ott vele. Hát bakker.. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát, és oké, hogy ezzel azt sugallja (amit szintén ki is mond a sorozat), hogy legyünk érzékenyebbek egymás iránt, de ez már nonszensz. Gyakorlatilag az alapján vádol meg pár embert, hogy nem találták ki, hogy ő valójában mire is gondol, mit is szeretne. Ezzel nem lehet mit kezdeni. És egyébként bárki is bármennyire is faggatna mondjuk egy hasonló személyiségű egyént, ha az nem akarja elmondani, nem fogja. Senkinek. És ez ellen nem tud senki tenni semmit, még a szülők sem. Főleg mivel egy szülő nem gondol csípőből arra, hogy hoppá hoppá, csak vigyázva mert lehet, hogy a gyerekem öngyilkos lesz. Bár tény, hogy Mr. és Mrs. Baker nem figyelt eléggé oda, de az meg egy másik tény, hogy Hannah nem is mutatta semmi jelét sem annak, hogy öngyilkos gondolatai vannak, utólag meg már könnyű okolni mindenkit.

De úgy összességében nagyon tetszett, mivel nagyon komoly témát, nagyon jól dolgoz fel, csak azért nem tudok teljesen egyetérteni több mindennel.

Nekem amúgy nagyon szimpatikus volt Jeff karaktere, meg a színész is. Őt sokkal jobban sajnáltam, hogy meghalt, mint Hannah-t. És igaza van azoknak akik mondják, hogy akit így kiközösítenek azt iskolán kívül nem üdvözlik ennyire. Mint ahogy a lúzer csöndes srác sem kerül olyan helyzetekbe, mint Clay. Bár ez így több ponton vitatható, csak megjegyeztem. De csupán ezzel így én sem teljesen értek egyet.

Viszont @lalakov, haver… Azért óvatosan. Rendben, hogy egy nem, nem feltétlen jelent mindig csupán csak nemet (nem csak egy nő részéről), de különösen egy ilyen kényes témában, jobb ha a nem nemet jelent. Ha ismered az illető hölgyet, kapcsolatban vagy vele, megbíztok egymásban, az teljesen más, de amit a sorozat mutatott az nem ez a szituáció volt. Az én értelmezésemben ott a nem, nemet jelentett, az más kérdés, hogy mennyire, vagy mennyire nem hangzott el ez a bizonyos tiltás.

Tehát nálam egy erős 8/10 a sorozat, és @Semper, de, a Netflix is tud hibázni :D lásd: pl. Iron Fist

Réka - 2017. 04. 10. 15:39

A pilot után nagy reményeim voltak, pláne, hogy az egekig dícsérik a kritikusok a sorozatot.
Hannah szimpatikus volt, Clay egy kicsit bárgyú, aztán néhány rész után annyira sok volt a töltelékbeszéd, töltelékjelenet- ahogy fentebb is írták, hogy egyszerűen nem bírtam a közepe részeket, egészen a megrázó Jessica-szál részéig átugráltam, belepörgettem, iszonyat vontatottak voltak…

A téma nagyon jó, nagyon hiányzott már egy ilyen sorozat, és egyébként visszatekintve egy oké sorozat volt, DE:

– Hannah-t baromi önzőnek tartom, amiért DIREKT eltervezte, hogy jó kis örök életig tartó lelkifurkát okoz a kazikkal a többieknek. Az életben nagyon sokszor bántunk meg embereket, akarva akaratlanul, és minket is bántanak. Ettől még nincs joga az esetek nagy részében csip-csup dolog miatt vádolni másokat. (nem Bryce-ra gondolok)
(elment egy randira azzal a … bizottság tagos csókával, nem tudom a nevét, és megfogta a combját. Azért ez ne legyen már valós indok…)

– Amit Hannah tett Jessicával, az számomra szívszorítóbb és szörnyűbb volt, mint amit vele tettek. Végignézni, ahogy az állítólagos legjobb barátnőjét megerőszakolják? Te jó ég, oké, hogy erősebb a srác, de BAMMEG. Hogy tehette? És ezek után vádol másokat? És Jessica mit érezzen, hogy neki is öngyilkosnak kell lennie?

– Néma gyereknek— ezt is említették már előttem. Másokat vádol, úgy, hogy ő sem mondott ki dolgokat. Egy-némely esetben egy szimpla bocsánatkérés megtette volna, és helyrejönnek a barátságok.

– A szülők – most komolyan, Clay miért volt ekkora troll a szüleivel?

– A középsulit végigszenvedtem, utáltam, kirekesztettnek éreztem magam, de attól még voltak barátaim, voltak külsős barátaim, és nem a középsuli volt az atyaúristen az életemben, pl. HOBBIK. Ez is hiányzott ,hogy ezek mást se csinálnak, csak bejárnak suliba aztán csókolom. Ja bocs, a menők fociznak vagy pompomlányok. Nehogy már ennyiről szóljon az élet…

– Hannah egyértelműen naiv/hülye/meggondolatlan volt, hogy elment abba a buliba, PLÁNE beült a jacuzziba. Persze Bryce-ot nem jogosítja fel semmi.

– Alex fejlövését nem értettem. Nálunk a fiúk ötödikben megszavazták a legjobb csajok listáját az osztályban, egy “legjobb segg” címtől miért kell ennyire kikészülni? Túl homogén volt a közeg, akármi történt HAnnah-val, az egész iskola ugyanúgy reagált rá, ami a valóságban nincs. Mert pl. rohadtul nem érdekli a többi x száz diákot, hogy ki kapta azt a címet.

Oké, hogy 10 év eltelt a kamaszkorom óta, de akkor is, és most is, lehet, hogy ez szemét dolognak tűnik, de mégis gyávaságnak tartom az öngyilkosságot. Próbáltam Hannah-t megérteni, és borzasztó dolgok történtek vele, de ez nem túl jó példa azoknak, akikkel hasonló trauma történt.

N - 2017. 04. 10. 17:31

Két gondolat a kommentek alapján.

Az üdvözlés az szerintem annak szólt, hogy jó csajnak gondolják, nem csak a segge tetszett a többieknek, hanem általában Hannah, és bármelyik fiú szívesen megdugta volna, ettől még nagyon is ki lehet közösítve, ha bármi másról lenne szó.

A jakuzzis jelenet meg.. nos, ez erősen szubjektív, de én sem féltem volna. A Hannah által ismert egyetlen eset egy olyan szituációban történt, ahol az áldozat gyakorlatilag magatehetetlen volt és várható volt az is, hogy nem fog emlékezni (rendesen). Két ismerősömről tudom/gondolom, nevezzétek, ahogy akarjátok, hogy csinált ilyet, az egyik többször, eljárás nem indult, én a sértett helyett nem tehetek feljelentést, de egyikről se gondolom, hogy engem színjózanon bármelyik nekiállna megerőszakolni. Nem vagyok annyira jó csaj, mint Hannah a sorozatban, de azért egy megerőszakolásra talán érdemes vagyok, mégse félnék egyikkel sem józanul beülni egy jakuzziba. Az már más kérdés, hogy k*ra nincs hozzá kedvem, a közelükben lenni sem, de nem azért, mert halálra parázom magam tőlük.

Andris - 2017. 04. 10. 18:02

Hát, ez saját szíved joga @N, de azért ott van az is, hogy még ha Hannah-nem is ellenkezett nagyon, ha megtette volna, akkor is, Bryce ezerszer erősebb nála, simán lenyomja. És aki részeg csajokat megerőszakol az simán megteszi ugyanazt józan hölgyekkel is. Szóval én ha nő lennék tuti nem ülnék be egy jakuzziba ilyen emberekkel, és nem tartom ezt gyávaságnak, de mint mondtam, szíved joga. De ez már kicsit OFF topic szerintem.

Senki nem azt mondta egyébként, hogy nem lehet kiközösítve, hanem azt, hogy aki ki van közösítve annak nem szoktak ennyire örülni. És nem értek egyet azzal sem, hogy általában Hannah tetszett volna nekik, mert akkor alapból ki sem közösítenék. Bár ezen szerintem nem érdemes vitatkozni, mindenki azt látja bele a sorozatba amit a saját életéből hoz. Szerintem speciel már az alaptalan hogy kiközösítik, nem valószínű hogy egy szép lányt közösítenek ki, még ha kurvás akkor sem, akkor főleg nem (ami ugye nem volt, de annak állították be). Vagy legalábbis én így gondolom, aztán persze ki tudja.

szpojleres mókus - 2017. 04. 10. 18:53

Nagyon nehéz volt nézni. Pontosan úgy voltam mint a főszereplő srác. Tanárként gyerekekkel dolgozom és mindig megvisel ha valami bajuk van. Egyszer egy lány nálunk felvágta az ereit mert az egyik fiú azt mondta rá hogy kövér disznó heteken át. Minden nap tanítottam ott egy órát és nagyon megviselt hogy nem vettem észre hogy valami baja van.

Nagyon jó sorozat nagyon tetszett.

N - 2017. 04. 10. 19:12

@Andris

Ha bármit is hoztam valahonnan, akkor az a könyvből van, mert (sajnos) olvastam, még jó régen.

Nincs olyan, hogy így meg úgy nem lehet valami, az előfordulhat, hogy ez így nem túl valószínű, hogy megtörtént volna az életben, de nincs benne semmi, ami lehetetlen.

“És aki részeg csajokat megerőszakol az simán megteszi ugyanazt józan hölgyekkel is.”

Nem teszi meg simán, eleve részegen sem feltétlenül annyira sima az ügy; simán megteheti. Feltételes módban, de nincs szoros összefüggés.

Egyszer pár hétig egy olyan emberrel voltam napi kapcsolatban, aki ellen eljárás folyt hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság miatt, tőle se féltem, hogy engem is ki fog nyírni, bár tény, megtehette volna.

Nagyobb ezeknél az esély, igen, de ilyen alapon félhetnék mindenkitől, mert senkiről nem tudok mindent, plusz mindent el kell kezdeni egyszer.

Nem azt akarom mondani, hogy senki ne féljen senkitől, hanem hogy egy erőszakoló sem fog megerőszakolni mindenkit, Hannah úgy ment oda, hogy nem kettesben voltak, aztán számomra úgy nézett ki a dolog, hogy félelmében(?) leblokkolt és hirtelen nem tudta, mit csináljon.

Andris - 2017. 04. 10. 19:34

@N

Értem :)

superpityu - 2017. 04. 10. 21:01

” Néma gyereknek— ezt is említették már előttem. Másokat vádol, úgy, hogy ő sem mondott ki dolgokat.”

amúgy ez nekem is furcsa volt. de szerintem pont ezért volt benne a pilotban az a jelenet clay-jel, amikor azt mondja, hogy nem szociális krumpli a srác, hanem csak fél. így utólag belegondolva szerintem pont hannah volt az, aki nem nagyon tudott kommunikálni, félt attól, hogy mi fog történni. lehet ez nem történt volna meg ha nem küldik körbe a suliban azt a képet és olyan nyitott maradt volna, mint a legelején.

E_Pluribus_Unum - 2017. 04. 11. 00:39

Dráma sorozat (sőt nagyjából elmondható hogy bármilyen mozgókép) még nem volt ennyire hatással rám! O.o (y)
3 nap alatt letudva. 10/10 olyan simán hogy azt el sem hiszem. Többször is elsíram magamat, ezzel magamat is meglepve… Igaz nehéz anyag, emészteni kell és kíséreni fog egy ideig még az biztos.

Spudbay - 2017. 04. 11. 00:50

Hannah egy átlagos lány volt a történet elején olyan, mint a többi fiatal, kívül magabiztosnak mutatatta magát legalábbis törekedett rá, de belül félt, és kételyei voltak. Egyszerre többféle érzés volt benne, ez a legtöbb szituációban észre vehető.

A szótlanság vagy „némaság” betudható annak, hogy sosem volt ott neki egy igaz barát, nagyon magányos volt, a régi barátja elköltözött valószínűleg nem tartották egy idő után a kapcsolatot. Ezután minden a kazettán lévő emberrel, akik barátai lehettek volna, mindig megromlott a kapcsolata különböző okokból.
Először Justin képe miatt, ribancnak bélyegezték meg, (legalábbis az érzés mindenképpen meg volt benne, hogy az egész iskola így gondolja, mivel Hannah szemszögéből hallottuk a történetet). Ez nagy nyomott hagyhatott benne az önbizalmát lerombolhatta. A (régi) hármas (Alex, Jessica) felbomlott, Alex a pletyka miatt, Hannah úgy érezhette Jessica se akar vele barátkozni, Jessica se erőltette a dolgot. Clay is féltékeny volt egy kicsit. Ezután Alex és Jessica összejött, kirekesztve érezhette magát Hannah. Ezután Jessica megvádolta, hogy miatt szakított vele Alex, ekkor megint elcsúszott a lehetőség a barátságra.
Bryce a fenék fogdosással, Marcus a nyomulással tovább erősítették benne az érzést a tárgyiasítással, hogy könnyűvérű és csak 1 alkalomra való.
Zach szerencsétlen csínytevése, nem törödömsége megint tovább lökte egy kicsit.
Tyler kukolása/fotózása alapból nagyon fura és ijesztő, de neki a képpel sikerült a következő lehetséges barátot eltaszítani Hannahtól, Courtneyt.
A suli újságot író srác, lehozta a „legjobb segg” listát, ami megint nem tett jót az önbecsülésének. Ezután eltaszította Hannah-át egy csoporttól, egy hobbitól is a verse nyilvánosságra hozásával. Ez egy jó hobbi lehetett volna, amit a kommentekben hiányoltak.

Ezek voltak az apróságok, amik magányossá tették, amik önmagukban nem lettek volna nagy gondok, de megadták az lapot. Lehet azt mondani, hogy Hannah is tehetett volna érte, de egy megsértett szenvedő embernek ezt nehezebb megtenni.

Clayt soha sem jelölte meg halála okaként. Amikor együtt voltak a buliban, a szobában akkor Hannahnának vegyes érzései voltak szeretett volna együtt lenni Clay-jel, de a korábbi rossz tapasztalatok, önbizalomhiány miatt, úgy érezte nem érdemli meg őt, nem elég jó hozzá. (Ezt persze fel lehet fogni egy talánnak de nem hiszem, hogy az jó megoldás, ezt egy nemnek kell elfogadni.) Hannah ekkor már inkább csak azt akarta, hogy ne hagyja őt egyedül és legyen valaki, akinek elmesélheti a dolgokat vagy elsírhatja bánatát valaki vállán.
Később Clayhez amiatt mert elküldte és Jeff halála miatt érzett bűntudata miatt nem tudott fordulni. Sheri pedig a kidöntött tábla miatt került fel a kazettákra és az ellentétek miatt nem barátkoztak.
Jessica megerőszakolásánál Justint és saját magát is megjelölte okként, hogy egyikük sem tett semmit. Ez is inkább a bűntudat miatt tovább lökte az öngyilkosság irányába, és nem tudott Jessica szemébe nézni. ( Minden ilyen esetben csak akkor derül ki, hogy egy ember hogy reagál le egy szituációt, ha tényleges megtörténik vele. Elméletben mindenki a helyes utat választaná, de a helyszínen, lehet sokan leblokkolnának.)
Bryce bulijára sétálás közben ment oda, aminek oka lehetett a magány és az, hogy fiatal mindenki csinál meggondolatlan dolgokat, főleg ha a baj nem feltétlenül vele történik meg. A maradásra minden képen magyarázat lehet, hogy örömmel fogadták Jessicáék és a jó öreg nem mered trükkel ott tartották. Az ő esetében nem volt szó Body shamingről inkább ribancnak gondolták, így nem volt gond a fürdőzés. Azért látszott, hogy nem akar teljesen egyedül maradni, mert csak társaságban érezte jól magát. Dea többiek lassan elszálingoztak. Ekkor ott maradt egyedül a csillagokkal (talán Clay-jel történt csillagnézés emlékeivel) amik megnyugtatták.
Ekkor jött Bryce, tény, hogy nem mondott konkrét nemet, de kivehető hogy minden szavával kérte, hogy ne tegye. Az hogy csak ennyit tett és nem volt olyan magabiztosan elutasító, mint eddig az magyarázható azzal, amin eddig átment főleg a bűntudat miatt, ezért érezhette, hogy neki már majdnem mindegy, ez ugyan úgy igaz, hogy miért adta fel a harcot később (másik, hogy ez egy taktika ha nem tudja legyőzni akkor megpróbál minél gyorsabban túl lenni rajta és elmenekülni onnan.)
Mr. Porter meg legalább egy jó/másik pszichológust ajánlhatott volna, ha már ő inkompetens volt. De ilyen tanácsot, ha még tényleg így is gondolja, vagy hosszabb távon ez a megoldás nem ajánlunk. Ezt egyedül nehéz feldolgozni és túllépni. Azt nem tudom, hogy a szülőket ilyenkor neki szabad-e értesítenie, az is egy megoldás lehetett volna.
A kazetták készítése egy fajta furcsa búcsú üzenet is egyben. Ahol megint megjelenik, hogy nagyon sok érzés van Hannah-ban, értéktelenség, szégyen, bűnbánat, düh, bosszúvágy, magány, a problémákkal való egyedül maradás. Ezek mind megjelenek a történetben és ezek együtt vezetnek az öngyilkossághoz. Ugyanúgy ember ő is hibákkal, mint mindenki más ezt ő is elismeri Jessica esetében, de a szenvedő félnek mindig nehezebb megtenni a helyes lépést.
Ez a sorozat jól összefoglalta az összes hibát, amit el lehet követni ilyen esetekben, remélhetőleg főleg a középiskolások, mert az ő korosztályukról szól a sorozat, mindenki felismeri a saját lehetséges hibáit és másképp cselekszik, megértőbb és nyitottabb lesz, legyen bármelyik oldalon is.

simi1029 - 2017. 04. 11. 10:04

Nem szoktam kommentelni, és nem is szokott ennyire megmozgatni egy sorozat. De 3 nap alatt végig darálva azt kell mondanom, hogy rég idegesített fel már valami ennyire.

Technikai megvalósítás terén (zene, fényképezés, beállítások, színészi játék stb.) hibátlan, nagyon tetszik. Királyak az apró kis jelzések, hogy éppen most melyik idősíkot látjuk. Látszik, hogy ilyen téren figyeltek a részletekre.

Maga a téma és a körüljárása az mély és részletes. Az is nagyon rendben van, hogy ahogy halad előre a történet, úgy jönnek elő egyre sötétebb dolgok, ez kell ahhoz, hogy tényleg megértse a néző, az okokat és következményeket a végkifejletthez. Az utolsó részek során többször nagyon fájt, ami a képernyőn történt.

Ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül az Mr. Porter és Hannah. Az utolsó részben lévő beszélgetésük egyszerre megrázó és vérlázító. Igen, nagyon nehéz szituáció, amiben a pszichológus van, de azért van ott, hogy felismerje és JÓL! kezelje az ilyen helyzeteket. A felismerés még olyan 75%-ban ment is neki, de a kezelés az már csúfos bukás volt. Egyszerűen nem mondunk ilyeneket, hogy menj haza, nincs más lehetőség csak a továbblépés egy olyan embernek, aki láthatóan ennyire szét van esve érzelmileg és lelkileg.

A másik Hannah karaktere. Elsőre nagyon szimpatikus, viszont előttem már többen is említették, hogy gyakorlatilag azt várta el, hogy olvassák a gondolatait az emberek.
Igen egy zárkózodtabb személyiséggel rendelkező ember nehezebben osztja meg az érzéseit, gondolatait másokkal (én is ilyen vagyok, ismerem a frusztrációt, amit ez okoz, a bizonytalanságot), főleg ha még szívatva is van a suliban, de az utolsó 3 részben olyan mondatok hangzottak el/olyan apró Hannah és Clay/Hannah és többiek közötti kommunikációs f*szságok, amik hatására majdnem átütöttem a monitort, hogy hogy lehet valaki ilyen gyökér. Néma gyereknek anyja sem látja a fától az erdőt tipikus esete. Lehet ez is személyiség függő, de amikor már ennyire rossz helyzetben vagyok, egyszerűen ösztönösen is inkább nyitok, hogy kijöjjön belőlem a feszültség frusztráltság.

Aztán a Clay-el foglalkozó részben meg azzal tényleg tönkre lehet tenni egy fiatal ember életét, amik elhangzanak a kazettán. Bocsánat, de az milyen indoklás amúgy, hogy nem érdemli meg, hogy együtt legyenek? Nagyon sok olyan érvelés és érzelmi alapú dolog van a sorozatban, amit férfiként egyszerűen nem értek, logikátlannak hat.

A sorozat tele van emberi játszmákkal. Alapvetően nem zavarna, mert a való életben is vannak, hozzátartozik a mindnenapokhoz, valamilyen szinten kell is, de itt már a butaság szintjéig csúcsra járatták az egészet. Minden beszélgetésnek 85 szintje volt, ahelyett, hogy ki lettek volna egyenesen mondva a dolgok. Ez amúgy egy kicsit zavaró is volt, hogy 16-17 éves emberek nem kommunikálnak még ilyen szofisztikáltan, nyilván ez az az időszak, amikor jó esetben kialakul az erre való érzékenység, de azért ez a része mindenkinél karakteridegen volt számomra.

Ami meg a végén a jakuzziban történt az meg szimplán egy erőszakos, bunkó f*sz esete, egy határozatlan összetört lánnyal, egyszerűen nincs mentség a fiú számára. Bryce már ott el volt ásva, amikor egy részeg magatehetetlen lányt kihasznál, ez a legalja mindennek.

Összességében tetszik, hogy gondolkodásra késztet egy nem épp könnyű témában a sorozat (kommunikáció mikéntje és formái, odafigyelés környezetünkre, erőszak és erőszakosság kérdésköre). És ez tiszteletre méltó, mert nagyon sok sorozat pont ezen a részén bukik meg a dolognak.

9/10

Real013 - 2017. 04. 11. 16:26

Jakuzzis jelenet: 1, Hannah akkor már totál szét volt esve. 2, Nem Bryce mellé ült be a jakuzziba, baszki… Az volt a baj, hogy amikor többiek leléptek, ő nem indult azonnal. Onnan, hogy egyedül maradt ő meg Bryce… Akkor már mindegy volt sajnos.

A Hannah kiközösített, de a bulikon üdvözlik. El is volt mondva a sorozatban: a bulikon minden más. Ott más a hangulat, a viszonyok stb.

Hannah korántsem volt hibátlan. És lehet, hogy az őt ért dolgok nagy részét mások is átélik, és nem lesznek öngyilkosok.. Lehet, de akkor sem kellene más érzéseibe totál beletaposni. Viszont a lényeg szerintem az volt Hannah útját tekintve, hogy arra a sok kis apró dologra, amik megtörték őt, rájött a megerőszakolás (Ami alapból ki tud csinálni egy embert), plusz az, hogy amikor segítségért kiáltott, a pszichomókus sem segített neki. Lehet, hogy Hannah akkor sem kommunikált jól, de nagyon nem volt okos a szakember. NAGYON.

Gevin - 2017. 04. 11. 16:44

Hannah pár rész után számomra abszolút nem volt kedvelhető karakter, sőt, egyenesen a legantipatikusabbá vált az összes közül (kivéve persze Bryce-ot). Még Justinnak is adtak egy gyönyörű mélységet, olyan magyarázatot, ami alapján árnyalták a megítélését a “seggfej, nagypofájú hülyegyereknek”.

Ellenben Hannah valóban hozott néhány igencsak megkérdezhető és buta döntést, amik valóban idegesítőek voltak. De valahol szerintem ez bőven bele van kalkulálva a sorozatba, hiszen – mondjunk bármit – a tinédzserek “hülyék”. Mármint még az intelligensebbek is csinálnak hatalmas baromságokat, tesznek illogikus cselekedeteket, amiket jelen esetben Hannah is tett. De ez éppúgy hozzátartozik ahhoz a korhoz, amikor az ember azt hiszi mindent tud, miközben szart sem.

Pont emiatt a kissé szerencsétlen, ámde felelősségtudatos és megfontolt Clay az, aki morálisan végig próbál jól cselekedni. Az ő karaktere a legkiegyensúlyozottabb, ezért talán neki a legrosszabb minden “vádlott” közül.

Engem inkább sokáig az zavart egyébként, hogy nem értettem, amikor Hannak jóban lett Alexel és Jess-el, akkor hol volt Clay? Miközben később kiderül, hogy gyakorlatilag mindenki ismeri, ráadásul nem fújtak rá (a többség), nem nézték le vagy közösítették ki, akkor hogy lehet, hogy sosem igazán lógtak együtt többen?

Ez az egy aspektusa volt, amiben számomra nem volt teljességgel hiteles a sorozat.

Gevin - 2017. 04. 11. 16:49

“Jakuzzis jelenet: 1, Hannah akkor már totál szét volt esve. 2, Nem Bryce mellé ült be a jakuzziba, baszki… Az volt a baj, hogy amikor többiek leléptek, ő nem indult azonnal. Onnan, hogy egyedül maradt ő meg Bryce… Akkor már mindegy volt sajnos.”

Ezt már akartam én is említeni. Bryve a jacuzzi közelében sem járt akkor, Jess és a többiek miatt egyezett bele Hannak, hogy csatlakozik hozzájuk. És igen, totál szét volt zuhanva, nem gondolkodott reálisan, csak ki akart kapcsolni.

Amikor pedig Bryce megjelent, már valóban mindegy volt. Egy tizenöt éves lánytól pedig ne várja senki, hogy egy 17-18 éves sportoló fiúval szemben nagyon ellenkezni fog, amikor az visszarántja a vízbe.

Iceman - 2017. 04. 11. 21:01

Ma végeztem a sorozattal és egyszerűen elképesztő volt, sose hittem volna, hogy pont ez rántana be ennyire. Nagyon jól fel volt építve az egész évad, nem éreztem azt a 9. rész környékén, mint sok más Netflixes sorozatnál, hogy csak töltelék részekkel untatnának a nagy fináléig. A színészek Alex kivételével egytől egyig királyak voltak(Kathrine Langford teljesen magával ragadott) és ami még fontosabb volt, nagyon sokuk jó hátteret is kapott(Justin és Zack például).

Nagyon rosszul éreztem magam Hannah megerőszakolása alatt, de azt hiszem hogy muszáj volt ennyire valóságosnak hatnia, egyszerűen meg kell mutatni az embereknek, hogy ez nem tréfa. A kádas jelenetnél pedig férfi létemre teljesen eltörött a mécses, mind a szülők, mind Hannah miatt. Az ő karakterébe bele lehet kötni, magát az öngyilkosságának tényét el tudom fogadni, minden ember más így efelett nem tudok ítélkezni, azonban a kazettás dolog nyilván már kétes, de végül is ebbe is bele lehet magyarázni, hogy reménykedett abban, hogy a többiek vallanak Brcyra ha hallják a történetét.

A zárás olyan szempontból nagyon “tetszik”, hogy az iskolamészárlás téma is nagyon súlyos az USA-ban, jó lenne ha arról is ilyen keményen tudnának sztorit írni. Persze Hannah azért hiányozna nagyon.

Shannen - 2017. 04. 14. 08:24

Most fejeztem be, pár nap alatt lecsúszott a szezon. Az nem is kérdés, hogy remek volt, a tavasz egyik legjobbja. Nagyon jól összerakott, átgondolt volt végig, a színészek remekek voltak. Külön pacsi a castingosoknak, a felnőttek egyértelműen (Kate Walsh!), de a fiatalok is jórészt remekül eltaláltak voltak (és nem Navarroval szerintem semmi probléma nem volt, sőt, teljesen jó volt). Katherine Langfordnak pedig mehet az év felfedezettje cím. Szurkolok neki, hogy sikeres legyen a jövőben is, mert nagyon tehetséges.

Furcsa volt, mert mire elkezdtem nézni, addigra már mindenhonnan dőltek a pozitív kritikák,meg, hogy mennyire nyomasztó, végig lehet bőgni az egészet stb. És bár folyamatosan minden részben volt valami olyan, amit rossz volt nézni, engem érzelmileg a 9-10. résztől kezdett megfogni, nyilván ahogy az események is durvultak. A 10.rész végén amikor a játszótéren Clay kérdezi Tony-t, hogy ő ölte-e meg Hannah-t és Tony végül azt mondja, hogy igen, na az durva volt.

Meg hát a kádas jelenet. Úristen… Ennyire durva gyomrost utoljára a The Killink 3×09-ben kaptam (azt hiszem ebben volt Peter Sarsgaardnak AZ a jelenete). Tudtam, hogy Hannah meg fogja tenni, de önkéntelenül is elkezdtem magamnak mondogatni, hogy ne, ne, ne tedd…

Azok, akik itt kommentben azt feszegetik, hogy a nem az vajon mit jelent, vagy hogy miért ment be a jacuzziba, azok még mindig nem értik az erőszak egyik alaptételét: sosem (!) az áldozat a hibás. Épp ezért volt szörnyű a Mr Porter-es beszélgetés. Miközben az is realisztikus volt hiszen még mindig pont az ellentéte van sok ember fejében és ösztönösen így reagál sajnos.

Összességében a közepe valóban kicsit leült, és bár utálom a ‘fontos’ jelzőt használni sorozatoknál meg filmeknél, de ide tényleg illik. Jó, hogy ez elkészült és beszélgetést generál rengeteg fontos, fiatalokat érintő témában. Ráadásul teszi mindezt magas minőségben. 8,5/10 az évad nálam.

ace05 - 2017. 04. 15. 01:58

Az egyik családtagomnak volt egy félre sikerült öngyilkossága (időben közbeléptek, azóta szerencsére helyre rázódott az élete). Ős is megnézte, elmondása szerint nagyon pontos a sorozat.

Én azért néztem meg a sorozatot, mert a csapból is ez folyt az interneten, hogy milyen jó, meg kíváncsi voltam, hogy zajlik le ez egész az ember fejében, mikor mondja azt, hogy ennyi, kész, befejeztem, távozni akarok az élők sorából. Nem csalódtam. Akármennyire is jó volt, én nem adnék rá 10/10-et, mert voltak benne részek amik leültek. Viszont olyan érzelmeket váltott ki belőlem ez a sorozat, amit eddig nem tapasztaltam magamon. Nagyon megsajnáltam a főszereplőt, hogy eldobta az életét ami megelőzhető lett volna. Meg nagyon kényelmetlenül éreztem magam, a jacuzzi-s és a kádas jeleneteknél.

Ha egy jó részt kellene kiemelnem, akkor az a 11-es rész. Amikor Clay megtudja, hogy neki lett volna a legtöbb esélye arra, hogy megakadályozza az öngyilkosságát, de mivel éretlen “beszari” volt, ő lett a fő oka annak, hogy Hannah öngyilkos lett. Na az nagyon durva jelenet volt. A rész megnézése után okvetlenül is azon gondolkoztam, hogyha velem történne ilyen, ezt én, hogy dolgoznám fel ? Szerintem nem kellet volna őt is bevonnia, jobb lett volna Claynek a tudatlanság. Oké, Hannah feloldozta a felelősség alól, de ezzel egy életre megsebezte Clayt.

Amit még kiemelnék az MR. Porter. Felejtsd el, lépj tovább ? Most komolyan? Valami jobbat is kitalálhattak volna az írók, mert ez hatalmas nagy baromság. Nem hiszem el, hogy egy szakember ezt tanácsolná bárkinek is a valóéletben. Ennyi erővel utolsó mentőövként használhatták volna a szüleit. Sokkal nagyobbat ütött volna, ha tőlük kér segítséget, de nem kapja meg, mert nem figyelnek rá, vagy épp el kell rohanniuk mikor elmondaná….stb.

Tegnap reggel fejeztem be, de egész nap ezt emésztettem. Remélem lesz második évad, mert a történet folytatására kíváncsi vagyok, de, hogy többet az 1. évad közelébe se megyek az is biztos. Ez az a sorozat aminek 0 újranézési faktora van. Kíváncsi leszek az eladási számokra, ha egyáltalán kiadják bluray/dvd kombóban. Pontszám részemről 8/10.

Edrick - 2017. 04. 15. 04:04

@LaCRossE – 2017. 04. 07. 23:19

“Hogy mit szólnék egy 2. évadhoz? Száz millió százalék, hogy nézném, de nem tudom egyelőre elképzelni, hogy működhetne hasonlóan ehhez az évadhoz, még a sok elvarratlan szálat figyelembe véve is.

És akkor el is raktározom a 13 Reasons Why-t a 2017-es JAWS szavazás legjobb újonca, legjobb 40 perces sorozata kategóriára. Meg még náhány más kategóriára is.”

Mindkettőre hatalmas plusz 1!

Én nem nagyon tudok mit mást mondani, mint amit előttem már leírtak. De iszonyatosan fejbe vágott. A háromnegyedéig daráltatta magát – pedig már ekkor is lett volna mit emészteni – de az utolsó pár rész volt az, ami végleg betett. Akkor már úgy voltam, mint Clay a kazettákkal valamikor, hogy nehezen bírtam, de a végére akartam jutni. Amikor a 9. részben először írták ki, hogy felkavaró képek lesznek, eléggé megijedtem. Mármint nyilván jogosan írták ki, de egy nem vártam, hogy egy netflixes sorozatban egyszer ez a szöveg jön velem szembe. Aztán nem is egyszer; még kétszer volt utána is.

Brutálisan erős és súlyos sorozat. Pedig egy darabig még úgy voltam, hogy ezt mennyiszer le fogom még darálni, és most úgy vagyok, hogy a nagy részére ez még oké, de a maradék az annyira nehéz, hogy nem tudok megnézni bizonyos jeleneteket még egyszer. De még ha azokat át is tekerem, sem biztos, hogy végig tudnám nézni. Majd. Egyszer.

Ami nekem nem tetszett, ez a nyitva hagyott nem-lezárás. Mert ja, amit akartak, azt tökéletesen, és a lehető leghatásosabban elmondták, de az utolsó 20 percben a megmaradt dolgokat is elkezdték kibontani, majd még pár WTF-et rádobtak, és elvágták. Pedig a szereplőket én is megszerettem (többnyire, ugye) annyira, hogy nézném a folytatást, de ezt a koncepciót szerintem sem tudják még egyszer ellőni, még egy ilyen súlyos történetet, ilyen minőségben meg, hát.. Efelől kétségeim vannak, na.

Részemről 9,5/10, és ez így most ahogy van, minden idők egyik legdurvább és legjobban kidolgozott sorozata.

JKJ - 2017. 04. 15. 15:14

Felnőtt fejjel nagyon butának tűnnek ezek e a karakterek. Azt nem tudom, hogy valóban ilyen-e egy amerikai high school. Az viszont biztos, hogy nem ilyenek a tinédzserek. Persze, sokan érzik magukat kívülállóknak, de ha mindenki ilyen, akkor senki sem ilyen.

Én nagyon remélem, hogy aki teljesen úgy érzi, hogy ez a sorozat az Ő életét írja le, az rájön arra is, hogy egyrészt a kamaszélet sokkal rosszabbnak tűnik belülről, mint utólag, valamint, hogy csak a buta felnőttek gondolkodnak ilyesmin, mint amiről ez a sorozat szól. Aki ezt anno könyvben megírta, az is sérült volt!

Szóval térjünk vissza a való világba, ahol nem teljesen retardált mindenki.

Lanie - 2017. 04. 16. 11:54

Szeretem és utálom is egyben. Az elején ígéretesnek tűnő sorozat teljesen röhejbe fullad nálam, pedig átérezhetném a tinédzser lány gondjait, ami egészen addig meg is történik amíg olyan dolgok történnek vele amit valóban nem tud irányítani. Aztán ott van a második fele, ahol csupa ostobaságot csinál, nem tesz semmit a szörnyűségek ellen ami a barátnőjével és vele is történik és a végén még más embereket is okol maradéktalanul MINDENÉRT. Dühös voltam a főszereplőre, a végére egyáltalán nem éreztem vele együtt, nem láttam reálisnak, művi volt és nagyon direkt, hogy akkor most ő bemutatja, mennyire rossz is az élete, mennyire nem figyelnek rá a szülei (úristen ez idegesített az egyik legjobban, ha még 14 éves lett volna.. de nem) és mennyire mások hibája amiért nem nyúltak felé segítő kézzel.
Értem én, hogy ezekkel a túlzásokkal akarták érzékeltetni, hogy mennyire fontos egy tini lány becsülete és a hírneve, mennyire apró dolgokon tud az alapulni, hogy mások mit gondolnak rólunk, de tudjátok, onnan, hogy ő beült egy erőszaktevő mellé alsóneműben, egyszerűen kicsúszott belőlem egy hangos nevetés és úgy éreztem, ezt a sorozatot teljesen más irányba vitték el, mint ahogy szerettem volna.

Lanie - 2017. 04. 16. 12:02

Ja igen, javítok, lehet nem az erőszaktevő mellé ült be, de mellette maradt. Plusz, nem megyek be a házába alapjáraton, amint meglátom, hogy az övé, el is sétálok. Milyen indok az, hogy már teljesen szét volt csúszva, nem tehetett róla? Az első kérdés ami az eszembe jutott, hogy hogy lehet valaki ennyire életképtelen mint a mi főszereplőnk? Dzsíz. És akkor még nem is beszéltem róla, milyen dühös voltam arra, hogy csak nézte ami Jessicával történik. Mert nem bír megmozdulni. Egyszerűen csak nem tudott, Lehetne mondani hogy külső szemmel okosabb az ember de nem, nem és nem. Soha nem hagytam volna, hogy egy barátommal vagy ez esetben régi barátommal ez történjen, ez egyszerűen nekem kiábrándítóan buta karakterábrázolás.

Vitalea - 2017. 04. 16. 19:57

Mindenkinek, aki azt boncolgatja hogy milyen hülye/életeszerűtlen/bugyuta, hogy Hannah bement Bryce házába, meg nem szólt amikor Jessica-t erőszakolta, annyit szeretnék mondani, hogy olvasson időnként bűnügyi híreket és százszor durvábbakkal fog találkozni. Az erőszakban, az áldozati létben nincs ilyen logika, egészen más pszichés mechanizmusok működnek, mint gondolnátok. Ha ez az egyszerű józan paraszti logika működne ilyenkor is, akkor mindenkivel csak egyszer történhetne meg. De valóságban csak kevesen képesek felvenni a kesztyűt és lépni. A nemi erőszak amúgy sem a szexről szól, hanem a hatalomról és Bryce minden hatalommal rendelkezik: sikeres, idősebb, népszerű, vagyonos.
Szerintem pont a felsoroslt “hibák” miatt zseniális ez a sorozat,ettől életszerű. Szerintem a kamaszok pont ilyenek. Otthon nem mondanak szinte semmit és neheztelnek a szüleikre mert azok nem tudják mi van velük.

Geza Kovacs - 2017. 04. 17. 21:23

Jól megcsinálták, de a végén előjöttek a 2. erőszakolással, ami nekem lerontotta az egészet. Ez elcsépelt volt. Saját maga lőtte el pár résszel korábban ezt a lehetőséget, és sajnos így nekem nem tetszett. Ráadásul nem merték/akarták befejezni 1 évados sorozatkén, ahogy kellett volna, ez se túl jó.

E mellett én végig azt gondoltam, hogy mivel a lányka sirámainak összessége eltörpül az erőszakolás mellett, mellesleg többen hazugozzák is, és az is kiderül, hogy hatalmas “drama queen” volt, mégsem tesznek semmit ennek a feloldására. Pl. hogy ő hány emberen gyalogolt át hasonló mértékben.

Ami viszont nagyon tuti, hogy a készítők nem szerettek gimibe járni. Eddig se tartottam sokra az amerikai rendszert, más filmekből szépen kiderül ez az itt ábrázolt helyzet, de ezek után végképp örülök neki nagyon, hogy nem hozzájuk születtem. Ebből a filmből elrettentő leckéket kellene adni a tanárjelölteknek módszertanos órákon.

Kevin - 2017. 04. 18. 13:39

Összességében vegyes érzések vannak bennem azután hogy sikerült 2 nap alatt végignézni az egészet.
Maga a sorozat tetszett. Jó volt a karakterépítés,zene, vágás. Azonban Hannah karakterét nem tudtam átérezni, nyilvan férfiként hogyan is tudnám.
2. erőszakolás egyáltalán nem jött át. Főleg azután amit Hannah Clayyel csinált a buliban. (Rendben azt értem hogy Clay egy bangának van bemutatva akinek tudnia kellett volna Hannah mit akar valójában, de akkor ennek fényében Bryce is csak “tudta” mit akar a lány a jacuzziban?)

Niytva hagyott lezárás volt ami egyáltalán nem tetszett. Karakterek jól felvoltak építve erre és a végére nemkaptunk semmit csak rovábbi kérdéseket . Talán jön majd a 2. évadot?

Kívancsian várom.

8/10

Whatever - 2017. 04. 18. 23:12

Fura, hogy egyikőtök sem említi a szüleit annyira.
Szerintem 3 áldozat van ebben a sztoriban.
Jessica, és Hannah két szülője.
Lehet, hogy a saját problémáik miatt kevésbé törődtek vele, de könyörgöm. Rengetegszer kedveskedtek neki bókokkal, gesztusokkal. annak ellenére, hogy anyagi problémákkal küzdöttek, Hannah autót kapott, csak hogy ne égjen be a fake friend-jei előtt, és a 743 dollár elhagyásáért sem kapott igazi letolást, sőt, sokkal kevésbé voltak mérgesek, mint életszerű lett volna.
Ha olyan szülőket kap, mint pl Justin szülei, akkor sokkal egyszerűbb lett volna nem végig azon kattogni, hogy szegények min mennek keresztül

cathy - 2017. 04. 18. 23:27

Nem tudom nekem kábé a 3. résztől totál érthető volt, hogy kb mire fog kifutni. Fantasztikusan viszi a vonalat pont azért mert az ember várná a nagy csattanót, a fordulatot, és rájössz, hogy NINCS egyszerűen egy történet lett elmesélve.

Jöjjön az én interpretációm: Kérdéses sem lehet, hogy itt nincs kifejezetten pozitív karakter dacára annak, hogy Hannah van az ún. áldozat szerepében. Az is egyértelmű, hogy az élete vajmi kevés probléma például egy Dél-Koreában vagy Szíriában cseperedő tinédzser életéhez képest (utóbbi esetében kábé gimi sincs, mert a legtöbbet szétbombázták ugyebár) szóval persze lehet ilyenkor jönni a szöveggel, hogy “de hát vannak roszabb sorsok”. Persze hogy vannak és a sorozat pontosan erre mutat rá, illetve a jelenségre, hogy a mai tinédzsereknek milyen kicsi is elég ahhoz, hogy úgy érezze, rossz az élete. Vannak sztorik világszerte, amikből kiderül hogy pár tininek még a Hannah-féle történéseknél is kevesebb kiveri a biztosítékot. A sorozatban például állítom előbb tudtam volna Justinról elképzelni, hogy ezt teszi magával, mert azért súlyozzunk: ebben a sorozatban szerintem ő az egyik akinek leginkább el van cseszve az élete. A másik, ami miatt remek ez a sorozat, hogy amint megismered Clay karakterét azt hiszed vele együtt még, persze a kazettahallgatás metódusában igen, de amúgy ABSZOLÚTE NEM. Mármint nekem ez volt az egyik legüdítőbb, hogy nem tudtam a szemén keresztül látni Hannah-t. Objektíven láttam minden, külső szemlélőként, és ez szerintem észbontóan jó. Úgy Clay szemén keresztül látni az eseményeket, hogy közben a néző szemét ne ködösítse el a fiú szerelme, ez aztán ping-pong a nézői attitűddel, de itt sikerül.

A másik, hogy Hannah tényleg nem tökéletes, sőt, tipikus teátrális, overreacted dolgokat művel, viszont tök egyértelmű, hogy rájön ő Clay-t kezdte el tönkretenni, és ez a kazettán is elhangzik. Az, hogy erre ráeszmélt tette felnőtté, és higgadtabbá, ami pazar a karakterét illetően. Így számomra egyértelmű, hogy Clay a másik nagy áldozata az eseményeknek, lelkileg sokkal több szarság éri, mint Hannah-t, leszámítva az erőszakot. Ehhez kapcsolódóan egyetértek az előttem szólókkal, könnyű utólag leírni húúú én nem mentem volna oda, irtó nagy különbség van az utólagos okoskodás és az akkor és ott között. Amiben Hannah nagy bakot lőtt, és ezért wtf a 13 kazetta, hogy korábban nem ment el a problémáival a sulipszichológushoz. Mármint ez csak nekem nem logikus? Egy kb rom lelkiállapotból hogyan tudta volna kihúzni Mr. Porter? Sehogy, és ez már egy abszolút ésszerűtlen utolsó kapaszkodó volt.

De nem is kell, hogy minden ésszerű legyen, egyszerűen húsbavágó volt nézni a mai gimis-generációs problémákat, néhol klisésen mégis plasztikusan ábrázolva.

Erős 8/10

cathy - 2017. 04. 18. 23:38

Plusz ami nagyon fontos tisztában kell lenni Hannah karaktertípusával. Rögtön megbízik másokban, képtelen kinézni néhány szituációból, rögtön legjobb barát, szuper barátnő akar lenni, és amikor ezek a légvárak eltűnnek, persze, hogy borzasztóan éli meg, holott a legtöbb srác, lány elrendezi magában, vagy keres mást. Többször is van rá utalás, hogy Hannah régimódi lelkületű, hisz abban, hogy ha csak úgy összbarátkozik valakivel, azzal örökre jóban lesznek, ha valaki rákacsint az lehet élete szerelme. Senki nincs a környezetében, aki relativizálja neki ezeket a kapcsolatokat, így persze, hogy melodramatikusan éli meg, és ez is annyira szépen van tálalva.

infinity - 2017. 04. 20. 16:24

Ezt a sorozatot szerintem is emészteni kell. Nagyon a hatása alá lehet kerülni, szóval örültem, hogy egyéb elfoglaltságaim miatt nem daráltam le a részeket, hanem kicsit elnyújtottam. Viszont az is igaz, hogyha elkezded, nehéz leállni vele, a Színvonalnak köszönhetően.
A sorozat elején nekem tetszett a fanyar humor és az is hogy “a hangvétele némiképpen humoros és élcelődik a történteken.” (külön tetszett a kazettás megoldás is)
Örültem, hogy megnéztem a szezont, mert mostanában nem sok ilyen Erős és szépen felépített sorozatokat látok. (10/10) Szóval a témája, a történetvezetés, a mondanivalója és ezek megvalósítása is egyaránt kiváló.
A színészek szerintem is nagyot alakítottak, (főleg Hannah/Katherine, -lehetne még említeni 1-2 színészt) de nekem Clay egyáltalán nem volt szimpi, sőt. Egyszerűen már túl szerencsétlen volt, de az utolsó két részben viszont mondhatni szimpatikus lett. Egyébként tényleg durva, hogy kinek milyen titkai vannak… De ez a Mr. Porter szerintem is elég gáz volt…
Összességében érdemes megnézni a sorozatot, mert nagyon érdekes és eszméletlen jó! -annak ellenére, hogy a végefelé elég durva lesz és milyen témákat dolgoz fel. Megrázó, de kihagyhatatlan élmény.

Josemiti - 2017. 04. 21. 00:15

Pont Christian Navarro és Alisha Boe volt a legnagyobb hatással rám.

Josemiti - 2017. 04. 21. 00:27

Hannah: can i have a pencil?
Me: sorry this is my only penci…
Hannah: welcome to your tape

Anni - 2017. 04. 21. 00:38

Na ez a sorozat maradandó élmény marad. Nagyon nyomasztó, drámai, megható és még sorolhatnám. Az erőszakolós valamint a fürdőszobás pengés jelenetnél egyenesen rosszul éreztem magam.. borzalmas, hogy sokan valóban ezt a megoldást választják :( az pedig nagyon bátor dolog, hogy a sorozat így nyersen bemutatta.

Hannah valóban sok hülyeséget csinált kezdve már az elején a Justinnal való flörtöléssel de szegény lányt én akkor is csak sajnálni tudtam. Clay pedig annak ellenére, hogy ilyen kis mimóza, abszolút szerethető karakter, akivel nagyon együtt lehetett érezni.

Nem nagyon láttam, hogy írták volna itt, hogy a zenék is nagyon jók :)

Nem tudom érdemes lenne- e 2. évadot készíteni de ha lesz biztos nézem.

10/10!

steelwolf88 - 2017. 04. 22. 23:07

Vajon lehet ezt folytatni egy 2. évaddal?
Dylan Minnette pedig 20 évesen nagyon érett színész!

cathy - 2017. 04. 23. 10:18

“Dylan Minnette pedig 20 évesen nagyon érett színész!”

Jaja, nekem az ifjú Keanu Reeves ugrott be róla, még a River Phoenix-es időszakból!

jazzer88 - 2017. 04. 23. 10:46

nálam 9/10. Tetszett a kritika is. Egy dolgot viszont nagyon furcsáltam. FANYAR HUMOR??? Ha kellene mondanom 20 jelzőt a sorozatra a humor semmiképpen nem lenne benne, még akkor is ha mint minden jó filmben, ebben is van pár vicces jelenet. Ha először a kritikát olvasom lehet meg sem nézem, mert baromira nem érdekelt volna egy fanyar humorral végigvitt öngyilkossági dráma. Arra ott van pl a better call Saul. szereplőkben nekem Bryce aki nem jött be. se az elvetemült agresszív állatot nem láttam rajta, se azt akiben bármi megbánás lenne, de még csak nem is tartott a következményektől, akkor viszont hol maradt a pszihopata arc?

peeeety - 2017. 04. 25. 23:34

Remek volt olvasni a kommenteket, a gondolatokat.
Talán, amit nem láttam, hogy ugye a főszereplő Clay, már játszott egy olyan sorozatban, ahol hasonlóan elképesztő játék ment a színekkel és ezzel akarták nekünk ábrázolni, hogy éppen melyik síkon járunk. Szóval, ha még emlékszik valaki a kérészéletű Awake című sorozatra, akkor talán érdemes kis hangulatként futni azzal egy kört.
Kellően misztikus és elgondolkodtató az is. Bár biztos írtatok már erről anno a sorozat beharangozójában. :)

peeeety - 2017. 04. 25. 23:45

Hannah karaktere egyébként tényleg olyan volt, amit említ cathy is fentebb. Különösen 17 éves korban, jesszusom, mennyivel másabb voltam én is, mint most. Kevésbé méri fel az ember a tettei súlyát és messzebbre is megy sok esetben.
A Porter dolog számomra nem volt hiteltelen. Ez a felejtés egyfajta nyomás is lehetett, ki akarta szedni belőle a nevet és, hogy mi történt. Sok ok miatt nem jött össze.
Sokkoló volt a lány haláljelenete. Durva. TWD 18+ kategória.

Trallala - 2017. 04. 26. 22:07

Most tartok a hetedik résznél, de ennyire vontatott, bárgyú, semmilyen karakterekkel lassan már én is az öngyilkosságon agyalok. Nagyon vártam a sorozatot, de nem tudok semmilyen szinten vele elnéző lenni. A főszereplő srác pipogyasága már kimondottan irritál. Szenvedés nézni, már csak a párom erőlteti hogy nézzük. Számomra az egész történet életképtelen, semmitmondó.

Mona - 2017. 04. 27. 10:52

Most fejeztem be a sorozatot és utána elkezdem olvasni a kommenteket és azt kell megállapítsam, hogy nem értek egyet mindenkivel.

A sorozat zseniális volt és abszolút bekebelezi azokat a nézőket, akik ráhangolódnak a témára. Van még nyitott szál ez tény, de egy második évad? Biztos, hogy megnézném, de szerintem kár lenne. Pont ez a lényege, hogy a te ítélőképességedre van bízva dolog. Szerinted Alex megérdemli a halált? Vagy jobb lenne, ha agyhalott/sérült nyomornéként élne tovább? Épüljön fel és éljen együtt ezzel a tudattal? De ott van a Justin vs. Bryce, vajon bekattan Justin és lelövi Brycte vagy megtörik a súly alatt és saját magát lövi le. Mr. Porterre visszagondolva, pedig még érdekesebb szálakat kapunk, hisz még saját maga előtt is tagadja, hogy Ő tudta mi fog követezni. Az igazgatónak és a szülőknek is azt mondta, hogy csak egyszer beszélt Hannaval, amikor a tanulmányairól volt szó, mindezzel szemben ott van a 13. felvétel, amit csak egy szűk kör ismer. (Egyelőre?!)
Ráadásul a férfinak családja van és gyereke. Vajon átfordul önutálatba, magára hagyja a családját, hogy ezek után, hogy lehetne méltó példakép a gyerekének, hogy tudná megvédeni a saját porontyát, amikor a másét sem sikerült?

Ezek olyan dolgok, amiket neked kell végiggondolni és késztetne rá, hogy gondold is végig, hogy te írd meg a 2. évadot, hogy a haverokkal egy forró csoki felett alakíthassátok ki a végét. Biztos vagyok benne, hogy 10 ember 10 különböző befejezési módot találna ki a szereplőknek.

Sokatoknál olvastam, hogy a 13 felvétel anyaga volt a legmegrázóbb jelenet és ebben igazat is adok. Ott volt egy lány és segítségért kiállt, de süket fülekre talál és igen hibás Mr. Porter, de hibás Hanna is. Rébuszokban beszél az eseményről, nem mondja, hogy tiltakozott, nem mondja, hogy Ő ezt nem akarta. Hanna nem egy szent Ő sem egy jó gyerek. Elvárja, hogy az emberek kigondolják a gondolatait, miközben Ő magam nem hagyja, hogy mások észrevegyék a jeleket. Ha jobban belegondolunk szerintem Hanna nem igazán akarta, hogy megmentsék. Néma gyereknek anyja se… tartja a mondás. Ha problémád van mond ki, ne csak utalgass rá. Szerintem a sorozat ezt is próbálja üzenni.

A többi gondolatot és erősséget szerintem összeírták az előttem lévők.

Bocs, hogy hosszú lett,de gondoltam egy másik nézőpont nem árt.

pearl - 2017. 04. 28. 21:08

Heti darám volt, tegnap fejeztem be. Még mindig a hatása alatt vagyok. Lelkileg nagyon megterhelő volt. Igazán remek sorozat. A Lost óta nem volt olyan sorozat, amin napközben is agyalok. Csak ennél, miközben vártam, hogy végre nézhessem, húztam az időt. Nem szokásom nagyon félbehagyni részeket, de ennek egy részét se tudtam megnézni egyhuzamban. Annyira megterhelő, sokkoló. Én is úgy voltam, mint Clay. Várom, hogy mi jön még, de félek folytatni. Clay nekem szimpi volt. Hannah-t sajnáltam. Persze én is furcsállottam, hogy bement Bryce bulijára, de addigra már annyira szét volt esve, hogy ezt is megértem. Maradtak nyitott szálak, de a végén úgy éreztem, hogy a többit a nézőkre bízzák. Örülök, hogy a dolgok kiderültek.Ha lesz 2. évad, tuti hogy nézni fogom. Végre egy színvonalas, értelmes sorozat, ami komoly, nagyon is valós kérdésekkel foglalkozik. A szülői tehetetlenség, amikor falakba ütköznek, miközben gondoskodók, figyelmesek. Mégse tudják mi van a gyerekkel. Mr. Porter a legellenszenvesebb. Tipikus. Vajon valaki komolyan gondolja, hogy az ilyen iskolai pszichiáterek (vagy mi volt) tudnak segíteni? Olvastam a kommenteket, már mindent elmondtatok. Remek sorozat, szülőknek különösen ajánlott. Bennem még nagyon friss.

Bonnie - 2017. 04. 30. 15:49

Most fejeztem be,ledaraltam 1,5 nap alatt:-)
Nos,rengetegen leírtak előttem a lényegét.
Amúgy hannaban teljes mértékben a saját gimis enemre ismertem.
Csak engem azért bantottak,mert nem voltam gazdag plusz meg vidékről is jöttem.
De ugyanúgy szenvedtem,vilagfajdalmam volt.
Kinszenvedes mindennap.
Mai eszemmel(15 évvel később) persze mindez nevetséges,s adnék egy sallert Hannanak,és a tini onmagamnak is.
Tonynak volt igaza:sok volt Hanna,és igazi dráma királynő.
A sorozat nagyon tetsztett,majdnem tökéletes.
S ezért remélem nm folytatják ,m így kerek a történet.

winnie - 2017. 04. 30. 19:26

“S ezért remélem nm folytatják ,m így kerek a történet.”

folytatni fogják, ez szinte biztos (mert sorozat), de aki úgy érzi, hogy kerek és benne van a félsz, mert csalódhat, annak nem kell, hogy folytatódjon, befejezheti.

Patrik - 2017. 05. 02. 13:10

Érdekes olvasgatni a kommenteket, és az értékeléseket, kicsit dejavu érzésem volt, mintha még mindig a filmet nézném. Mintha újabb karaktereket kaptunk volna, akik a főkarakterekkel ellentétbe külső szemlélőként beszélnének a történetről.

Hannah nem teljesen fehér, és meglepődve olvastam, hogy még a kommentelők között voltak akik Brycot sem tartották teljesen feketének. Nyilván valóan a sorozat készítői érezhetően a Clay szerinti álláspontal azonosultak leginkább, és ez normális, hogy van akinek ez nem tetszik, mert különbözőek vagyunk.

De a fő üzenet akkor is az volt, hogy próbáljum meg kicsit jobban megérteni és segíteni egymást. Ott van Jeff, akit mindenki szeret. Az átlag filmek Jeff-et teszik meg főszereplőnek, és azt mondják legyél te is olyan mint Jeff. Ez a film sokkal inkább azt mondja, Jeff bírta Clay-t. Ha olyan akarsz lenni mint Jeff, neked is meg kell érteni azokat, akik különböznek tőled.

Nekem ezért tetszett ez a sorozat, hogy olvashattam véleményeiteket, és hogy hosszan vitatkozhattam barátaimmal egyes karakter számomra érthetetlennek tűnő döntésein, egy olyan témában amiről érdemes beszélni.

sehrezad - 2017. 05. 02. 19:10

Hú, ez de ijesztő, hogy némelyik komment elrelativizálja az erőszaktételt azon az alapon, hogy mintha Claynek úgy mondott volna Hannah nemet, hogy az valójában igent jelentett: erről szó sincs, az is nemet jelentett, szabadulni akart a helyzetből. Más kérdés, hogy valójában nem Claytől akart szabadulni, ezért megvigasztalható lett volna, de ez végképp nem a szexuális aktus szintje az adott helyzetben. Clay vette is a lapot mint egy normális ember: a nem az nem. Bryce meg egy seggfej bűnöző, ő magasról tojt arra, hogy mit szeretne a másik, nem érdekelték nemek, igenek, azt gondolja, hogy bárkire ráerőszakolhatja magát.

NagyVee - 2017. 05. 04. 14:27

2 nap alatt vágtam be a sorozatot. Nem mondom hogy rossz volt, képes voltam hajnalig nézni. Tényleg elég vontatott volt, de valahogy élveztem. Nem tudtam beletekerni egy-egy hosszabb jelenetnél ami vontatottnak hatott, így kicsit én is kellemetlenül éreztem magam. Mint amikor ugarnál egy témát, de feljön, marad kínosan sok ideig. Lehet ezzel pont Clay gondolatait akartak bemutatni.
Abszolút nem vidám, de igenis komoly téma. Bár USA-i oldalról nem tudom milyen a helyzet (bár a médiát figyelve igen komoly) Mo-n annyira szerencsére nincs “hagyománya” a bullying-nak így lehet azért érthetetlen sok embernek sokminden.
A sorozat képivilági eszméletlen. Az utolsó rész kádas jeleneténél majdnem kidbotam a taccsot , pedig orvos családban nőttem fel, vacsora téma volt az ilyen.
Összeségében nagyon jó sorozat volt szerintem. Bár Hannah listáján voltak emberek, akik tényleg feleslegesnek éreztem én is, de nem vagyunk egyformák.
A buli jelenetnél nekem tök egyértelmű volt a helyzet. Oda ment, mert igazából ilyen “kába” állapotban volt. Nekem is volt már olyan hogy csak megyek, de nem figyelsz semmire. Lehet át se gondolta pontosan hogy hol van. Amikor már ott volt, látta Jessicát aki jófej volt vele, haverkodni akart. Aztán mindenki lelépett, ott maradt a “gazdag fehér fiúval” Ott a rape-jelenet megrázó , de magyarázható volt. Szerintem addigra már ő is elhitte hogy egy easy slut és hogy ez így “normális” a számára. Hogy sosem lesz másképp, egyszerűen eljutott addig hogy beletörődött a helyzetébe. Nem Hannah a hibás.

Amúgy a sidenote: a nem az MINDIG nem. Sose szabad talán vagy igennek venni. A megerőszakolás komoly téma s nagyon el is tusolják a legtöbbször.. (egy éve az egyetemi kampusos megmozdulás megvan? valszeg az is egy hasonló rich white dude volt..)
Mr. Porter meg nem akart false accusation of rape-t az iskolában, ezért nem tett semmit név és pontos leírás nélkül. Illetve az áldozat hibáztatás is jelen volt a beszélgetésükbe, ami megint a ló másik oldala (és érdekes módon a kommentek közt is vannak ilyen érvek)

Összeszedetlen gondolatok, de úgy éreztem el kell mondjam valakinek. Az angol szavakért különsképpen bocsi, rossz szokás illetve kb 30perce fejezetem be a sorozatot és mint mondtam, 24óra alatt lement az egész évad.

mazy - 2017. 05. 06. 13:30

Csak szerintem hasonlított a Mr.Robot-ra? Ez a visszaemlékezős-képzelgős része.

Calico Jack - 2017. 05. 06. 17:27

A sorozatra egy barátom hívta fel a figyelmem azzal, hogy ugye nem nézi a kiskamasz gyerekem, mert az USA-bán mar betiltották több iskolában. Természetesen meg kellett néznem mi is ez a sorozat. 3 este alatt sikerult. Nagyon jol összeszedett es megcsinált sorozat.
Csak nehany segítség az amerikai iskolarendszer megértéséhez . Mr Porter nem iskola pszichológus , hanem egy counselor, amolyan “osztályfőnök ” féle. Minden gyereknek van a kijelölt tanácsadója , akik az ora beosztást intézik, ha problema van ok foglalkoznak vele, továbbtanulás stb. De semmiképp sem képzett pszichológusok. A sorozat elejen meg mas Hannah counselorje, a korábbi hölgy “hozza össze ” Jessicaval. Mr.Porter kezdő, fárasztó háttér (ket pici gyerek otthon), ráadásul a szituáció nagyon életszerű volt, a folyton csengő telefonnal. Tehát nem csoda az “idióta ” tanács , es remekül mutatja a kozfelfogast az erőszak áldozatokkal szemben.
Az amerikai középiskolában nem osztályokban vannak, hanem az ev elejen választott óráik alapján egyutt. Azaz előfordulhat , hogy minden órán másokkal vagy egyutt, könnyű maganyosnak lenni.
A film célja az volt, hogy összeszedte azokat az okokat amik egy fiatalnal az elmaganyosodashoz vezetnek, es rámutasson hogy meg innen is van kiút . Ezt remekül meg is tette.
Es ne ringassa senki magát abba a hitbe, hogy ez csak az USA-bán van igy. Nalunk is van kirekesztés , FB bulliing, vagdosás, ivás , erőszak. Csak olvassátok el a híreket . Es öngyilkosság is. Én nem tiltanám, hanem kötelezően megnezetnem a gimis korosztállyal es szakemberekkel egyutt beszélgetnek veluk a latottakrol.

Bra - 2017. 05. 07. 01:07

Lehet én öregedtem ki a tinisorozatokból, de kicsit sem fogott meg. Ostova tinik ostova reakciókkal.
Ez a sorozat nem realista, de nem is fantáziadús, olyan semilyen, plusz a pilot után kitalálható volt, hogy erőszak lesz a vége. Mert ha nem lenne benne erőszak akkor csak egy nagyon nyámnyila lepkelelkű tinicsaj története lenne, akiben semmi lelkierő nincs, és inkább a halálba menekül.
Jaaa, de tulajdonképpen így is erről szól. :D

Amugy magyar realista tinisorozat kellene. Engem töbn negatìv ingert ért középsuliban mint Hannáh-t. Talán ezért sem fogott meg a karakter. Mert gyenge.

Joncsi - 2017. 05. 08. 14:47

Pár órája néztem végig…Az biztos, hogy meglepetés újonc és még sokra viheti, de túl sok volt szerintem a tinisorozatos vonás benne. Hannah mindenen besértődik? Kapásból 3 meleg szereplő? Clayt a legszerencsétlenebbet kell nézni ahogy szenved?-félreértés ne essék maga a téma amit felhozott nagyon sötét volt végig, de néha már a “csapatnak” “szurkoltam” Hannah hülyeségei miatt. A nagy fordulatot a 9.rész hozta el, és onnan lett még depresszívabb. Nagyon tetszett, hihetetlen élmény! Abszolút messze a legjobb tini sori jelenleg.

Anett - 2017. 05. 08. 23:21

Én a könyvet előbb olvastam mint Megneztem volna a sorozatot:) esélyes h piacra dobják vajon, ha jól látom meg nincs, lesz egyáltalán? Koszi aki tudja!

egy igazi szakember - 2017. 05. 09. 20:22

Hannah egy buta, hisztis pics. volt, akinek segítségre lett volna szüksége. Ilyen okokkal a tinik minimum fele öngyilkos lehetne, akár ebben a pillanatban is.
Szóval, élni kell az életért, árnyékban is élni kell, vagy meghalni.

egy igazi szakember - 2017. 05. 09. 20:40

Természetesen a legjobb arcból ratyit kellett csinálni, mert jewllywood, nem tud létezni a ratyik nélkül.
EZ egy követelmény náluk, a vérükben van, nem mehet le sorozat homokosok nélkül.
Utána csodálkoznak, hogy ebben a beteg világban sokasodik az öngyilkosok száma?

sehrezad - 2017. 05. 10. 17:41

@egy igazi szakember: Ennél bonyolultabbak az összefüggések az életben is, de a sorozat pl. egyáltalán nem állít fel ilyen relációt. Sőt, alapvetően nem a szexuális orientációval hozza összefüggésbe az öngyilkosságot, hanem _részproblémaként_ a szexualitás kezelésével, megélésével.
Egyébként Hannah sorsa nem azért megrázó (sokunk számára), mert tökéletes ember, vagy mert a legrokonszenvesebb arc, akivel találkoztunk, vagy akivel feltétlen barátkoznánk stb. Az öngyilkosságot nem csak a legjobbak nem érdemlik meg: senki sem. Sem a tinik, sem a felnőttek nem kezelik egyformán a helyzeteket, ez a sorozat épp arról szól, hogy van, aki a mások számára mindennaposabb szituációkat sem viseli jól. (Amit mondasz “véleményt”, az kb. a sorozatban is elhangzik egy diák szájából.) Ez nem olyan, mint az egyszeregy. De egyetlen dologban igazad van: valóban segítségre lett volna szüksége.

Penhaett - 2017. 05. 16. 09:04

Még nem értem teljesen a végére a sorozatnak, de három dolog idegesített engem nagyon, és ebből kettőt nem olvastam még a kommentek között, úgyhogy úgy éreztem megosztom veletek.

Először is, amit többen is mondtak a vontatottsága. Ez részben abból fakad, hogy Clay “nem bírja” gyorsan végighallgatni a kazikat (a könyvben egyébként nem így van). Nyilván erre azért volt szükség, mert egy estéből nem igazán lehet 13*50 percet létrehozni. És persze értem én, miért pont 13 részt akartak készíteni, de szerintem sok. Egy részbe 2 kazetta is belefért volna az elején.
A másik kettő Hannahval kapcsolatos. Az elején még nagyon szimpatizáltam és együtt éreztem a karakterrel, aztán kezdtem egyre jobban úgy érezni, hogy a hiszti, amit néha csinál nevetséges. Erre van két kirívó példa, amikor tényleg kihajítottam volna a laptopom az ablakon:
1. Amikor azt mondja Zachnak, hogy miért kellett bosszút állnia, miért nem lépett csak úgy túl a dolgokon. Hogy mi??? Ki voltam attól, hogy ezt pont ő mondja.
2. Ez nem kapott olyan hangsúlyos szerepet, de mivel 2 éve érettségiztem és jelentkeztem egyetemre, nekem nagyon kitűnt a probléma: Hannah azt mondja, hogy már a jövője el lett döntve helyette, mert csak jó jegyekkel vagy pénzzel lehet magánegyetemre bekerülni. Itt kiakadtam: hol élt eddig a csaj, hogy ez most ilyen sokkolóan hatott rá? Ha ahelyett, hogy mindenkivel kétségbeesetten jóba akart lenni, neki állt volna mondjuk tanulni (ami elvonta volna eléggé a gondolatait), sikerült volna bejutnia valahova, ahol tiszta lappal kezdhet. (És amúgy ehhez nem is kellett volna a neves egyetem se.) Mert ugye ez a másik visszatérő gondolata, hogy már egész életére el van ásva, és nem kezdheti újra.

Egyébként a csajnak a fő baja szerintem az, hogy unatkozik. Kellett volna neki valami, amivel leköti a felesleges energiáit. Pedig mutatják, hogy dolgozott suli mellett és írt is, de úgy tűnik így is elég ideje maradt arra, hogy agyaljon. Mondom ezt úgy, hogy pontosan tudom milyen azért depresszióba esni és már kb. nem viselni el saját magad, mert a gondolataid ellened fordulnak.

Ezek ellenére nagyon tetszik a sorozat, vagy éppen pont ezekért. Imádom, amikor ilyen intenzív érzelmeket vált ki belőlem valami, még akkor is, ha ezek néhol negatívak.

Pufi - 2017. 05. 20. 23:12

Összességében fantasztikus volt. A sorozat legnagyobb erénye, hogy teljesen észrevétlenül ránt be, gondolkodtat el, hat meg, és néha úgy gyomorszájon rúg, hogy kapkodom a levegőt. Nagyon pozitív csalódás volt, hogy fiatal koruk ellenére ügyesek a színészek is.

Brynden Rivers - 2017. 05. 24. 09:57

Csak most néztem meg, abszolút 10/10

Érdemes elolvasni a Wikipedián mekkora társadalmi hatása volt a sorozatnak: https://en.wikipedia.org/wiki/13_Reasons_Why#Social_impact

chsarah - 2017. 05. 28. 16:08

Miután befejeztem a sorozatot nagyon kíváncsi voltam, hogy mások mit szólnak hozzá, mert én nagyon nem tudom hova tenni. Amikor elkezdtem tudtam, hogy ez elvileg egy nagyon jó sorozat, és Ti, értelmes emberek is tök jókat írtatok róla, úgyhogy lehet velem van a baj, vagy nem tudom, de számomra annyi helyen hibádzik ez a sorozat, hogy hihetetlen. Valójában én az utolsó epizódig nem értettem, hogy elviekben mit is kéne éreznem, mit akarnak a készítők elérni. Gondolom az volt a cél, hogy azt érezze a néző, hogy a mai társadalomban mennyire nem figyelnek egymásra az emberek, valamint hogy a szülők nem figyelnek a gyerekeikre, de én ezek közül egyiket se éreztem. Hannah ahogy már előttem is írták, nagyon idegesítő volt, azzal, hogy másokra mutogatott, hibáztatott, azért mert nem találták ki mire gondolt. A szüleit se hibáztatnám kicsit se a haláláért, szintén azok miatt amit már előttem írtak (pl az új kocsi, hogy megbíznak benne a pénzt illetően,a sok törődés stb). De ami miatt nekem teljesen hiteltelen a történet, az öngyilkossága, az az, hogy a leírt szereplők nagyrésze semmi rosszat nem tett, és Hannah a sztorijaival nem a szereplőket tette ellenszenvessé, hanem önmagát. Pl Zach-el nagyon geci volt. Zach egész végig kedves volt vele, látszott, hogy milyen fontos neki, ő meg nyilvánosan megalázta, mert szerelmet vallot neki, wtf? És még ő van kiakadva? Ugyanez igaz Marcusra, Alexre, Sherire, Clayre. Azzal is teljes mértékben egyetértek, amit már írtatok, hogy nem az jön le, hogy mennyire kitaszított ember, sőt, mindenki bírta őt, ahogy viselkedett az emberekkel ne várja el, hogy a barátai maradnak. És tényleg ki csinál olyat, hogy másokat okol a haláláért, méghozzá Bryce-ot kivéve alaptalanul.. A szereplők felének nagyobb oka lett volna az öngyilkosságra, mint neki. Pl Justin, ahogy még a saját anyja is leszarja, hogy él-e vagy hal-e, vagy akár Tyler, aki ugyan egy sunyi köcsög volt, de őt tényleg zaklatták a suliban, ő tényleg egy kívülálló volt, nem úgy, mint Hannah.
Tehát alapvetően az alapkoncepció hülyeség, nem is beszélve, hogy nagyon kiszámíthatóak voltak a cselekmények, és számomra az egész sorozat egy túlzás volt. Amikor meghal Jeff, már fogtam a fejem, hogy komolyan… Egy éven belül ez már a második halál egy gimiben? Aztán jött még Alex is :D ne már..
Tulajdonképpen egyetértek Mr Porterrel is, hogy sok diák érzi magát elveszettnek, nem lehet ezt megelőzni, ha a diák nem szól róla, mondjuk ez ugye a végén kiderült, hogy nem igaz, mert elég egyértelműen elmondta Mr Porternek Hannah, hogy véget akar vetni az életének, de mondjuk a diák társait nem lehet okolni amiért párszor beszóltak neki.. De ha legalább Clay szimpatikus lett volna, de őt is ki nem állhattam. Hogy lehet valaki ekkora balfasz? Egyáltalán miért nem jöttek össze? Hannah is végig szerelmes volt belé, Clay is, akkor mi volt a baj?
Én itt vagyok 19 évesen, kb életemben 2x hívtak el randizni, őt meg konkrétan az egész iskola elhívta már randira, és mégis ő a kiközösített bárányka?
És ki volt Tony pl? Miért bírta az összes szülő őt, honnan ismerték? Mi volt a szerepe az egész kazettás dologban? Miért volt kérdőjelben a neve? Honnan ismerte őt Hannah egyáltalán, szinte csak akkor voltak együtt a 13 rész alatt, amikor elkérte tőle a diktafonos cuccot.
Számomra a sorozat igazi áldozatai Hannah szülei, meg pár osztálytársa, de semmiképp se a feltűnési viszketegségből öngyilkosságot elkövető főszereplő, így némiképp hitelét vesztette az egész történet a szememben.

Bomber - 2017. 05. 29. 23:53

Végignéztem az évadot, és semmi másra nem tudok gondolni. Ilyen hatással még nem volt rám sorozat. Felkavaró, szörnyű, elgondolkodtató, tanulságos. Utálom Amerikát, a szarral együtt, amit jólétnek, kiválóságnak, és sikernek adnak el, és őszintén sajnálok minden olyan diákot, aki egyébként normális, de oda kell járnia. A gyerekeinket figyelni kell, és önzőség helyett önfeláldozásra, és odaadással kell nevelnünk. Nehéz lesz 2. évaddal überelni, szerintem lehetetlen…

tobias88 - 2017. 06. 02. 00:11

Kiváló sorozat volt, adta magát az egyben darálás. Szerintem felesleges volt 2. évadot berendelni, ez így volt jó ahogy volt, bár én egy hatalmas csavart is el tudtam volna képzelni a végére, de azt nem kaptunk.

A kritika pontozása jó, de maga a kritika sajnos nem lett az. Nem tudom miért kell összefoglalni a sorozatot, human és winnie írásai sem szokták, hanem csak a benyomást írják le, a lényeget :)

tobias88 - 2017. 06. 04. 05:32

Katherine Langford-nak az emmy az alap amúgy, ha nem ő kapja akkor semmi értelme az egésznek…

winnie - 2017. 06. 04. 05:42

most tettetem egy kicsit a naivan rácsodálkozót és azt mondom, hogy sosem értettem, hogy ha valaki lát egy jó alakítást, akkor miért követel máris szobrot, hiszen nem a jó alakításokat díjazzák, hanem a legjobbakat. mármint nyilván van 5-10-20 emmy-kaliberű alakítás, de vannak olyan sorozatok, amiket nem is láttál, és amikben lehetnek olyan zseniális alakítások, hogy az ember az agyát eldobja. nyilván nagyon jó volt, most már csak az a kérdés, hogy volt-e jobb. tippre sokan mondanák claire foy-t vagy carrie coon-t is.

tobias88 - 2017. 06. 04. 20:46

Hát, jelenleg vagy 25 futó sorozatot nézek. Tudom, hogy hozzád képest az semmi, de azok alapján igen csak kiemelkedőt nyújtott. Carrie Coon is nagyon jót alakít a Fargo-ban és a Leftovers-ben is, de nálam Katherine Langford alakítása mindent vitt 2-3 évre visszamenőleg

órarugólábúfelpattanó - 2017. 06. 05. 09:23

Tegnap fejeztem be a sorozatot, igaz néhol belepörgettem, mert egy idő után feltűnt, hogy sok a töltelék rész, amit mással lehetett volna kipótolni…
Miután megnéztem vegyes érzéseim voltak, nem is akartam foglalkozni tovább a dologgal, de mára megemészettem, és felmerültek gondolatok, főleg Hannaht illetően, a legtöbb dolgot már leírták előttem, úgyhogy azt igyekszem nem ismételni.
Depressziós, én is voltam, pont 17 évesen, kezeltek is vele, mert én is fontolgattam az öngyilkosságot. Valószínű minden ember másként éli meg a betegséget, de azért az alapvető attitűd szerintem megvan.
Hannahnal csak a legvégén voltak ezek erősebben ábrázolva, márpedig ez nem egyik napról a másikra alakul, hanem fokról fokra lesz egyre rosszabb. Alex depressziós volt, mondtam is magamban, hogy ezzel a sráccal még valami baj lesz. Egyébként az apjával ez a fura kapcsolat, az uramozás…nem tudom, végig olyan érzésem volt, hogy vagy molesztálja az apja, vagy Alex homoszexuális, és nem meri felvállalni, de valami fog azzal a sráccal történni.
A depressziós valahol önző ember, mert folyton magát sajnáltatja. Ez így van, ettől még ez egy betegség marad. A gondolkodása azért ilyen, hogy találják ki mások, hogy mit akar, mert beteg. Bár hozzáteszem ezt én nem biztos, hogy depressziós tünetként érzékelném azt, hogy Hannah másoktól várta, hogy kitalálják mit akar, miközben az ellenkezőjét mondta. Olyan mintha a lánynak lett volna személyiségzavara is…
Nem tudom ti hogy láttátok, de amikor Jessicat és Hannaht egymás mellett láttam, egy percig sem tűnt Jessica jobb csajnak. Oké, hogy Hannahnak önértékelési gondjai voltak, mondjuk ez is csak talán kétszer a konkrétan Jessicaval összehasonlító szavaiban nyilvánult meg, mert se nem járt púposan, se nem nézett lefelé, nem hanyagolta el magát, pont hogy úgy nézett ki, mint akit minden reggel madarak öltöztetnek. Jessica sokkal inkább keltett “hanyag és igénytelen” benyomást bennem. Számomra ő egy antipatikus karakter volt. Hannah is.
Ott van Zach, aki szerintem tök jó srác, és nem is nagyon értem, hogy mi baja volt vele Hannahnak. Oké, biztos nem volt az esete. De többször is kedves volt vele, és nagyon durván elhajtotta, pedig azon siránkozott, hogy magányos, és senki nem marad ott, mikor mindenkit elküldött a francba. Ja, hogy a srác ellopta a nyuszis cetliket, de hát Hannah figyelmet akart…megkapta. Az nagyon érdekes húzás volt, hogy rosszul látta, hogy eldobta a srác a levelét…talán nem is látta, ezt már előre eldöntötte magában, ezáltal szerintem legnormálisabb srácot írta le. Mert itt jön a képbe Clay, aki az egész sorozat alatt irritált és számomra nagyon idegesítő volt a személyisége, a tettei, a viselkedése. Nem a félénksége, hanem az a mániákussága, ahogy rá volt kattanva Hannahra. Nekem egy kalap alá került a kukkolós sráccal, mindkettőben van valami amitől kiráz a hideg.
Sheri aranyos csaj, sajnos rossz döntés, aztán következmény…igen. Na de ez az ő ügye, eléggé megszenved azzal, hogy a hibája közrejátszhatott abban, hogy meghalt egy ember, de Hannah inkább világfájdalmában vette fel okként.
Ugyanúgy ahogy Marcust is.
A többi nyilván túlzás, nem olvastam a regényt, de a végén az erőszakolással megspékelt jelenet erőltetett volt, többen is írtátok, minek ment Bryce bulijára, oké véletlenül arra vitte a lába, de amikor már felfogta, hogy ott van, illetve, mikor Zach a csajjal kiszáll a medencéből, a háttérben még mennek be, mikor az a gusztustalan Bryceot már látja Hannah, és basszus én láttam a szemében, hogy mit akar…simán kiabálhatott volna, de a minimum, hogy azt sem várja meg hogy egyedül maradjon, előbb elhúz. Az hogy az erőszakolás a végső ok, meg a kazetták elkészítése is, ez nekem erőltetett. Valahogy fel kellett építeni a történetet nyilván, számomra ezek hiteltelenek voltak.
Azért kíváncsi leszek a második évadra, mert szerintem van benne potenciál, és őszintén remélem, hogy Hannah nem fog visszatérő lenni, nincs több kazetta.
Jah, Tony, miatta néztem a sorozatot, pedig írták, hogy színészileg ő gyenge, meg ez a “Yoda szerepben” való tetszelgés is idegesítő volt, de Zach mellett ő volt a legjobb pasi, és erre kiderül, hogy meleg…agrrrr.
Na akkor nyikorogtam, hogy nem, nem és nem…
Alex a meleg karakter, és nem Tony.
Szóval én azt remélem a második évad jobb lesz, mert nem lesz benne több Hannah?
Amúgy színészileg le a kalappal a Hannaht alakító csaj előtt (is), kezdő filmesként tényleg jó volt, bár néha már annyira szép és tökéletes volt, hogy az szintén hiteltelenné tette azt, hogy tulajdonképpen hamarosan öngyilkos lesz…Jessicaról vagy Justinról előbb elhinné az ember, rajtuk tényleg látszódott, hogy komoly lelkiválságon mennek keresztül, de Hannah…külsőleg semmi változás. Legalább karikás szemeket vagy bánatában evést, vagy ilyesmit betettek volna…de még az ereit is úgy vágta fel, hogy nem azt éreztem, hogy egy emberi roncs ül a kádban…

Ginevra - 2017. 06. 06. 16:41

Vissztérő kérdés, hogy miért ment oda Bryce bulijába Hannah?

Szerintem ennek a következőképp alakul a magyarázata. Ha végignézed, hogy megerőszakolják a barátnődet és nem teszel semmit, és azóta is mardos a lelkiismeret, hogyan tudsz a legjobban megbűnhődni érte? Az egyik lehetséges válasz (nyivánvalóan nem a helyes): ha téged is megerőszakolnak.
De ha ezután csak még jobban gyűlölöd magad, mint azelőtt (ami természetes), akkor mi marad?
Számomra Hannah megerőszakolása erről szól. Ezért is nem volt olyan határozott az elutasítàs. “Bűnhődött.”

Amit viszont nem értek, az azon kommentelők hozzáállása, akik relativizálják Bryce tettét. Az ugye megvan, hogy amikor Hannah átöltözik otthon, a teste tele van zúzódásokkal, mivel Bryce olyan erősen tartotta vissza, hogy ne másszon ki a jacuzziból?

A nem, az MINDIG nem.

lalakov
“Sokat hangoztatják a női erőszakkal foglalkozó szervezetek, hogy ha egy nő “Nemet” mond, akkor az “Nemet” is jelent. Én eddig is azt vallottam, hogy ez egyáltalán nem így van, sokkal inkább 3 lehetséges jelentése van: Igen, Nem, Talán. Ez a sorozat pontosan igazolja ezt. Amikor Hanna kb. a pi**ába küldi el Clayt, miközben azt szeretné hogy mellette maradjon. ”
Valaki más is írta előttem általánosságban, de akkor most célzottan, csak neked: Hannah NEM AKART szexelni Clay-jel,ezért mondott NEMet. Nem állt rá készen ugyanis. De azt akarta,hogy maradjon, hogy megvigasztalja, hogy végre kimásszom abból a gödörből, amiben volt. DE NEM SZEXXEL!!!
“WTF! Mégis honnan kéne nekünk pasiknak tudnunk, hogy mit akarnak valójában a csajok? Hányszor láttunk már olyat filmben, hogy a csaj tiltakozik és mégis közös belegyezésű szex lesz a vége? Hányszor volt már, hogy a barátnőtök picit ellenkezett és mégis összebújás lett a vége?”
Onnan tudhatod, hogy odafigyelsz, mit mondanak a csajok. A filmekben látható ellenkezés alatt felteszem azt érted, mikor a nő pl. “Nem tehetjük ezt, mert..”, azaz valójában akarja, de ezzel megcsalna valakit, vagy éppen készülnie kellene egy vizsgára, egyéb dolga lenne, a pasi meg elcsábítja? Van olyan a filmekben, hogy a pasi durván lefogja és hozzápasszírozza egy medence széléhez és jól megdugja, és ezt a csaj élvezi? Ja nem, mert az ERŐSZAK.
A barátnőd meg ha tiltakozik enyhén, de végül beadja a derekát, azért teszi, hogy ismét foglalkozhasson azzal, amivel igazán akart. Pl. alvással, filmnézéssel, olvasással, akármi mással. Mert valójában egyszerűen csak nincs kedve. És nincs kedve ahhoz se, hogy azt magyarázgassa, miért nincs kedve. És minél többször ilyenkor mégis “kedvet csinálsz neki” (nem csinálsz, csak te azt hiszed), annál kevésbé és kevésbé lesz kedve.
“Ebből kiindulva viszont mi játszódhatott le Bryce fejében? Egy dögös csaj van a medencéjében, egyedül, önszántából, aki bár tiltakozik, de nem túlzottan; kéreti magát gondolhatta akár.
Amit ebből ki akarok hozni, hogy a nőknek nem kéne játszadozniuk ebben a témában és egyértelműen kéne kinyilvánítaniuk a szándékukat minden esetben, mert a férfiak nem gondolatolvasók.”
KÉRETTE MAGÁT: ez a klasszikus áldozathibáztató indokok egyike. Mondjuk tegyük fel, te ülsz be a jacuzziba Hannah helyében. Pasiként. És ja, tudod róla, hogy megerőszakolt valakit. Nade te pasi vagy, veled ez nem történhet meg, gondolod. És akkor rádvigyorog, mire te azt mondod, bocs, mennem kell, és ő jól visszaránt és lefog, és azt teszi veled, amit Hannahval. Dehát mit is gondolhatott? Hiszen ott voltál egy alsógatyában a jacuzziban, az ő partyján, és még talán mosolyogtál is. Nyilván csak kéretted magad. :) Érted, hogy mi a gond a logikáddal? Vagy ez is kevés?

len90 - 2017. 06. 08. 10:58

Én örülök hogy lesz folytatás, mert szerintem sokkal érdekesebb volt alapból, hogy a “vádlottak” hogy élik meg a történéseket, mint Hannah érzései, részben azért mert annak az ügynek a kimenetele egy percig sem volt kérdéses, részben pedig azért mert Hannah tényleg nagyon szubjektívan nézte a dolgokat, és csomó esetben nem is látta reálisan mások cselekedeteit, motivációit (Zack, Alex /?/).

100% hogy Tyler lesz a második évad középpontjában, viszont amíg itt valaki le nem írta nem esett le, hogy azért vette le Alex képét, mert vele már “végzett”. Én azt hittem tömegmészárlásra készül, ami szerintem sokkal érdekesebb és megvalósíthatóbb lenne, olyan értelemben, hogy akkor megint lehetne vagy egy kihallgatás vagy Tyler túlvilági commentary-ja a narráció. Ez olyan szempotnból is jobb lenne, hogy azért azt, hogy ő “1 by 1” megbünteti (megöli?) ezeket az embereket nem kivitelezhető és ezt ő sem gondolhatja komolyan, nem tud 12 gyilkosságot balesetnek beállítani, főleg ha van egy egyértelmű kapocs közöttük, ami a Hannah üggyel már nagy nyilvánosságra került, kb. a második embernél már tuti lekapcsolnak, főleg azért mert egy egyszerű házkutatásnál minden kellő bizonyítékot megtalálnának nála.

Az viszont más kérdés, hogy így is sok kiritika illette a sorozatot, mert sok tini öngyilkosságot triggerelt a megjelenése óta (egy magyar vonatkozásúról én is tudok, ahol kifejezetten megmondták, hogy korábban is próbálkozott már öngyilkossággal a kislány, de a 13 Reasons Why? után újra felerősödött benne ez a késztetés), és bár ezzel nem feltétlenül értek egyet, mert szerintem az ilyen topikokat is fel kell dolgozni, de azért már így is kapott hideget-meleget a sorozat miatta és Amerikában ez az iskolai lövöldözés téma meg inkább tabu, mert számtalan példa volt rá. Szóval egy részről respect lenne a sorozat készítői részéről, ha bele mernének vágni egy ilyenbe, másrészről nem kívánom nekik azt a backlash-t amit ezért kapnának…

Az is érdekes, hogy valaki írta, hogy mennyire elfuserált lehet az amerikai gimnáziumi oktatás, hogy mindig ennyire rosszul élik meg a gyerekek. Ez pont ellentétben áll azzal amit valaki írt ,hogy hiányoznak a HOBBIK a sorozatból, szerintem azért ilyen megrázó élmény a gyerekeknek amerikában a gimi, mert ott sokkal nagyobb kultusza van bizonyos dolgoknak, pl. az iskola utáni activity-k sokkal jobban bele vannak építve az iskola életébe, ott a sportolók ergó “tényleg sztárok” hiszen a sport meccseket rengeteg talent hunter látogatja akik szerződéseket és egyetemi ösztöndíjakat ajánlanak fel nekik, szóval ők tényleg a jövő sztárjai lehetnek, ezért van ilyen kemelt státuszuk. ÉS pont azért mert ezeket a különböző activityket sokkal jobban támogatják és szponzorálják is kint ezáltal kb. generálják a klikkesedést, aki pl. rossz a sportokban fiúk közt, az teljesen tényleg ki tud szorulni a perifériákra és nekik nehéz lehet egy ilyen közegben barátkozni. A nagy PROM kultusz is ilyen, mert ott tradíció hogy párokban kell menni és hatalmas nyomás a diákokon, tizenéves korban a párkeresés eleve nagyon kényes téma, pláne ezt felvállalni nagy nyilvánosság előtt, nem is beszélve mondjuk tényleg a melegekről, ők nagyon sokáig ilyen téren el voltak nyomva és sok helyen a mai napig nem engednek mondjuk egynemű párokat az iskolai bálon nyilvánosan mutatkozni még akkor sem ha ők már rég felvállalták a kapcsolatukat, szóval elhiszem ,hogy a tinik az ilyen dolgokat nagyon nehezen élik meg, de szerintem minden kultúrának vannak ilyen agyon “kultizált” szégyenfoltjai, itthon ilyen pl.: a gólyatábor, ott is tömegesen történnek a nemi erőszakok, megalázások és ezek csak most kezdenek médiafigyelemt kapni…

Crystal - 2017. 06. 08. 11:37

Szerintem Tyler tényleg azért vette le Alex képét, mert úgy gondolta, hogy ő már meghalt (/kóma, de legalábbis kikerült a képből).
Vagy a másik elképzelésem, hogy meggondolta magát és úgy döntött, hogy őt mégis megkíméli, pont a fotólevétel előtt az a jelenet volt bevágva, ahol Alex megvédi Tylert a bully sráctól.

De az ilyen one by one sorozatgyilkossághoz és az iskola tömegmészárláshoz szerintem teljesen különböző mentális állapot szükséges, és egyértelmű, hogy Tyler az utóbbira készül (már csak a fegyver alapján is). Plusz alapból ez illene a sorozat iskolai erőszakot/stb.-t bemutató narratívájába.

kytex - 2017. 06. 11. 17:37

Most fejeztem be. A soundtrackeket hallgatom. Kész vagyok teljesen, csak nézek ki a fejemből. Elképesztő, felkavaró, nyomasztó. Mintha megállt volna most minden. Mi lesz ezután?

chsarah - 2017. 06. 12. 13:35

Amúgy miért volt Clay fején az a bazi nagy seb? Mondták csak nekem nem tűnt fel? Biztos volt valami jelentősége ha már ennyire kihangsúlyozták.

len90 - 2017. 06. 13. 10:31

Nekem úgy rémlik, hogy az elején tényleg eltaknyolt a bicajjal vagy valami volt, bár akkor még annyira nem kötött le a cucc, úgyhogy csak háttérzenének szólt…

De egyébként azért volt annyira kihangsúlyozva, mert az is egy vizuális eszköz volt, hogy elkülönítse a múltban és a jelenben játszódó eseményeket (ha valakinek a színskálákkal való játék nem lett volna elég megkülönböztető jel). Ami amúgy ezért votl vicces, mert Alex-nek a teljesen szétvert arca gyorsabban begyógyult, mint Clay-nek az az egy seb a homlokán…

Marlu - 2017. 06. 14. 14:38

Hannah igazából önsorsrontó. Szerintem önmagával volt gondja,nem szerette magát. Nem kifejezetten a többiek miatt lett öngyilkos,de szerette volna őket valami módon bántani/bosszút állni a valós, ill. a vélt sérelmeiért.

letitbe - 2017. 06. 15. 22:51

sokan wtf-olnak a pszichomókus reakcióján. először is ő nem iskolapszichológus, hanem tanácsadó, akinek ugyan figyelnie kell arra is, ha lelkileg megroggyannak a diákok, rendezni a balhés ügyeket (lásd bunyó), de valójában főleg az iskolai érdekeit képviseli. ez kiderült a perrel kapcsolatos hozzáállásából is.
a The hunting ground című dokumentumfilmben valami olyasmit állítanak, hogy az amerikai egyetemi kampuszokon kb. minden 10. lányt akarata ellenére gerincre vágják azokon a bizonyos “igyuk magunkat mattrészegre gólyabulikon”, majd nagy részük hasonló tanácsokat kap, ha jelenteni próbálja az esetet. mert hát védeni kell az iskola hírnevét, ill. kényes vádak ezek, nehéz bizonyítani, hogy nem utólag gondolták-e meg magukat szégyenükben, sértettségükben.
többször elhangzik, hogy nem láthatsz bele mások életébe, ill. fejébe, de azért kicsit hadd ítélkezzünk, ha már kialakítottunk egy társadalmat. Hannánk ki volt bukva azon az estén (is), szerencsétlenül Bryce keze közé keveredett, senki sem volt a közelben, nehéz szitu. most azt mondom, hogy ahogy eszmélek a csillagnézegetésből és meglátom, hogy ott csücsül a seggfogdosó, erőszakoló hülyegyerek, mint a meszes, úgy ugrok ki a vízből… de nem tudhatjuk. Azt sem, milyen formában ellenkeznénk. Voltam hasonló helyzetben (mindenféle incselkedős, puszis, simis előzmény nélkül) és tök logikátlanul nem kiáltoztam, inkább szégyenkezve, suttogva csak azt ismételgettem nemvesszüknemvesszük… miután azt mondta a nadrágomra “we take this off” és szorítottam a gatyát, hogy majd beletörtek az ujjaim meg toltam volna el teljes erőből, ami nem sokat számított ellene. viszont annyit ért, hogy erre a nagy megfeszülésre csak felocsúdott és leesett a kétfillér, hogy marhára nem akarom.
viszont azt teljesen életszerűtlennek tartom, hogy csendben végignézném, ahogy a közös ismerősünk rámászik a kiütött barátnőmre. történt már valakivel ilyen? mellesleg épp előtte omlott össze az interperszonális válsága felismerésétől, remek alkalom lett volna őrjöngeni egy kicsit.

hajánál fogva előrángatott eseményeket öntöttek a nyakába azon a bizonyos partin, hogy végre jogosan traumatizálja már valami Hannánkat, ne maradjon a szemünkben egy egyszerű, hisztis, beilleszkedésre képtelen, idegileg labilis tini, akit nem készítettek fel a szokásos kóstolgatások kezelésére (említi is valahol az apja, hogy az előző suliban is gonosz lányok közé keveredett) és nem sikerült felismernie, melyik a neki megfelelő közeg. ill. aki próbál mindenkinek visszacsapni, aki egy kis figyelmet is szentelt neki. mert a 9. részig ennyi derült ki róla.
ha egy ilyen hármas kombó (rádöbben, hogy egyedül maradt a kortársai között, tétlenül végignézi, ahogy megerőszakolják egy közeli ismerősét, közvetve a halálát okozza egy diáktársának) után sem fordul a tini a szüleihez, akkor ott nem olyan a kapcsolat, amilyennek azt itt láttatták velünk.
“nem akar probléma lenni”
végül kitűnő megoldást talált erre

nem tudom, hogy jó vagy rettenetes volt a szereplőválasztás. előbbi, ha antipatikus karaktert készültek formálni (idegesítő szájcsücsörítéssel és kéztartással, ronda körmökkel), akibe valóban késztetést éreztek belerúgni a társai, és ebben az esetben gúnyolódásnak is tekinthetjük az üdvrivalgást a bulira való belépésekor “megjött a dönthető csajszi” vagy mellényúltak, mert egy szép és jópofa lányról szólt volna a történet, aki népszerű is lehetett volna, ha nem így alakulnak a dolgok

letitbe - 2017. 06. 15. 23:19

tetszett, hogy végig bizonytalanságban tartottak azzal, hogy mindenki potenciális kamugép volt.
csak nekem tűnt fel, hogy a Zach-nek írt levél merő gyűrődés volt? vagyis tényleg galacsinként eldobhatta, aztán valamiért felszedte és kisimítgatta

WhiteWalker - 2017. 06. 18. 23:40

Na ez a sorozat egy szélhámosság!

Kezdetben egy nagyon jó koncepcióval indít, ami elüt a legtöbb tinisorozattól. Miért tartom egy gyenge sorozatnak?
Tele van logikai hibával, a párbeszédek rendkívül egysíkúak és ostobák, a színészek gyengék, megalapozatlan dolgok sokaságától hemzseg.
Ott van a mi Tonynk. Ha olyan nagy barátja volt Hannának, miért nem volt vele közös jelenete a 12 v 13. részig.Komolyan megeszi azt bárki, h egy olasz macho gyerek bőrdzsekivel fasza kocsival rosszfiú háttérrel meleg lenne? Teljesen irreleváns volt a történetben.Olyan tulajdonság volt ami semmivel se vitte előre a cselekményt vagy a karaktert. Ahhoz képest h Tony és Clay mennyit bandáztak együtt, semmi közös nincs bennük. A melegek aránytalanul túl vannak reprezentálva: Tony, Tony csávója, az író gyerek, a szemüveges ügyvéd és Alex is elég langyos.A kínai csaj, a kínai csaj szülei…Amikor Sheri kidöntötte a Stop táblát, Hannah úgy hisztizettmintha egy embert ütöttek volna el. Teljesen túlreagálta a dolgot. Később fel is hívták a zsarukat a tábla miatt, szóval mi mást tehettek volna még. ÉS Hanna ezért tette felelőssé Sherit. Ilyenért senki nem lesz öngyilkos. Sheri, aki egy rohadt jó nő és a társadalmi ranglétra csúcsán van, rámozdul az egyik leglúzerebb srácra Clayre!!!! Aki visszautasíja.Alex öngyilkossága teljesen megalapozatlan. Hannah pedig visszautasítja Clayt, mert túl jó hozzá? Hee? Ezt a marhaságot. Ki hallott ilyenről. Tony pedig azt mondja , h Clay tehet róla, h Hanna öngyilkos lett. Ezek voltak így első körben az aggályaim. 3/10

lamademon - 2017. 06. 19. 13:11

Valaki segítsen megérteni a Sheri-s rész egy részét…

Melyik az a világ, amiben egy T-alakú kereszteződésben, ha van, ha nincs STOP tábla, valaki csak kihajt(/felhajt?) a felsőbbrendű útra, ami valszeg nem belátható?
Ergó nem látom merre megyek, de nem állok meg ÉS kaynarodom, mert nincs tábla, hanem csak úgy megyek.

Fontos lenne, mert egyszerűen nem tudom elképzelni a szitut a látott képkockák alapján sem, hogy hogyan történhetett a baleset – pontosabban szólva mi köze volt ott a STOP táblának az egészhez.

sepörd - 2017. 06. 20. 15:56

na ezen még dolgozhattak volna.
-a sorozat látványosan nem tudta eldönteni hogy a lány most akkor népszerű, vagy sem, ahogy a szüleivel való kapcsolatáról se tudtunk meg semmit. miért nem beszélt velük? utolsó esélyként miért Porterrel beszélt a szüleinek pedig miért nem adott se esélyt, se kazettát?
-csak a pasi téma ment, a legnagyobb baja az volt végig hogy ő a suli ribije, de hát a fél kosárcsapatra rárepült, mit várt? tán találni kellett volna valami hobbit a pasizás helyett? sportolni mondjuk? a jaccuzis rész már komolytalan.
-egyre ment át a főszereplő ultra idegesítőbe, míg Justint pl. teljesen meg tudták sajnáltatni velem. már alapból a túlvilágról ne papoljon nekem senki, mert nem tudok válaszolni. hallgattasson meg a másik fél.
-nem hittem hogy premier plánban látjuk a kádas részt, mert minek? teljesen felesleges volt, főleg hogy a sorozatot zömében kiskorúak nézik.

de jó sorozat mert igazi “berántós” volt és ilyen jó fiatal karaktereket tán a friday night lights óta nem láttam, zenék is tetszettek. még a végére vártam valami összegzést Claytől, ez lehet a folytatás miatt maradt el, pedig ez az ultimate 1 évados sorozat, de majd megnézzük azt is.

Dante22 - 2017. 06. 21. 06:05

Tizenéveseknek szóló tini hisztéria. Hihetetlenül ostoba alap történettel,felfoghatatlanul buta indokokkal,párbeszédekkel,és megoldásokkal(?).A színészi játékot kár minősíteni,majd fejlődnek.Legidegesítőbb pedig a főszereplő csaj volt..Igazából pontosan önmaga volt a legnagyobb oka annak amit tett.Lehet,ha tini lennék még talán megenném,de nem ebben a korban vagyok az.szó-szó ez nem ért többet a többi sorihoz hasonlítva egy gyenge 3/10 nél.Biztosan nem nézem meg a folytatást.

winnie - 2017. 06. 21. 06:32

“Tizenéveseknek szóló tini hisztéria. ”

hmm, ez meglep, hogy van, aki ennyire félreérti a sztorit – ha így lenne, akkor nem kapna a “normális” kritikusoktól annyi dicséretet. benne van, hogy nem fog tetszeni, sokaknak nem tetszik, de az furcsa, hogy van, aki nem látja, hogy mennyire nem (csak) tinédzsereknek szól. sőt.

Dante22 - 2017. 06. 22. 19:43

Nem tudom Winnie,kiknek szánták a történetet,ennek a hátteréhez biztosan jobban értesz,mint én.
Nagyon sok normális kritikustól kap jó történet,rossz kritikát,illetve fordítva is,természetesen,azt,hogy ki miért,hogyan kritizál ezt inkább ne is vitassuk meg.:)
Lehet egyébként,hogy nem csak tinédzsereket próbálnak a témával megszólítani..én ezt nem kérdőjelezem meg,azonban akkor úgy írom-számomra,hihetetlenül hiteltelen köntösbe öltöztették ezt a megszólítást,ugyanis sem az ok-okozat,sem egyéb dolgok sem tetszettek benne… annyira nem,hogy még a főszereplő lányt sajnálni is elfelejtettem…természetesen ez az én véleményem,attól tetszhet bárkinek bármi. Egyébként én a kritikusok véleményét mindig a filmek után olvasom el,már ha érdekel,hajlamosítottak régebben lebeszélni jó sorozatokról is:)

mandria - 2017. 06. 22. 22:30

…..nagyon tetszett , hibáival együtt….jó képet adott a mai tizenévesekről….
…az erőszakkal kapcsolatban….ki tudja…amikor látta,hogy Bryce megerőszakolja Jessicát, lehet, hogy felmerült benne, hogy ez a kigyúrt ,részeg , vadbarom, ha nekitámad, majd jól agyonüti mind a kettőt, hirtelen felindulásból…és egyszerűen rettegett és lebénult…. hiába rohan be bárki …szerintem fékezhetetlenné is válhatott volna…
nem lehet ebbe beleképzelni magunkat….
…hogy miért ment Bryce-ékhoz….lehet hogy direkt kereste a bajt magának…hiszen elindult és egyszer ” ott találta magát”….kísértette az ördögöt…a teenagerek elég sok hülyeséget tudnak csinálni….homályos emlékeim még vannak…az hogy meg mi logikus, meg mi nem egy tininél….ne vicceljünk már
…semmi sem:)))))

…mindenesetre sok érzelmet és gondolatot mozgatott meg pro és kontra és ez nagyon jó….

…izgatottan várom a következő részt…

Sawyer - 2017. 06. 24. 20:12

Az első rész tetszett, aztán a 6.-ig bírtam, ez a tinipicsogás, tinidráma kezdett egyre jobban az agyamra menni, meg a sok név.

G. - 2017. 07. 09. 21:25

SPOILERES (de itt mi nem az?)
Nagyon érdekesnek találom, hogy a kommentek jelentős része azon akadt fenn (hosszasan — hehe, most nézem, mennyit írtam), hogy miért nem tett valamit (mégis mit, komolyan?) az első erőszak alatt és miért ment a Bryce-féle buliba, amikor a sorozat kifejezetten jól megkomponált módon adja elő az egészet, figyelve rá, hogy logikusak, de mindenképp megérthetőek legyenek a rengeteg körülmény (csatt részeg, egyedül van, zárt ajtó, lenn hangos zene és másokkal ült be a jakuzziba, elbambult/elbóbiskolt) együttállása miatt bekövetkező támadások.
Az évad elején bennem is ott volt a kisördög: “Vihar a biliben!”, de az évad közepén (ugye ahol elkezdtek durvulni a dolgok) eltűnt minden kétely és a végére teljesen hihetővé, érthetővé vált számomra, hogy valaki ezek után beülne egy kádba egy pár borotvapengével. (a megvalósítás pedig nagyon durván hátborzongatóan realisztikusra sikeredett)
Szvsz. a sorozat legnagyobb érdeme az, hogy nagyon szépen (na jó, helyenként lehet, hogy túloz, nem voltam amcsiban középiskolás, de eléggé összhangban van minden más művel) leírja az USA középiskolai rendszerét, ezzel elgondolkodtatva mindenkit arról, hogy mégis mi a sportimádó bullying lószar folyik ott?
Összességében 9/10. 9, mert én egy kerek történetet szerettem volna, de sajnos sok szál elvarrása marad a második (harmadik, sokadik?) évadra.
Igazi dráma, meg KELL nézni.
G.

winnie - 2017. 07. 09. 21:27

“SPOILERES (de itt mi nem az?)”

mivel finálés írás, ezért nem is fontos jelezni.

G. - 2017. 07. 10. 12:57

Tudom, megszokásból mindenhová oda szoktam írni, hátha valaki ide téved és nem esik le neki a tantusz a címből. Vagy a kritikából. Vagy az előttem íródott 120 kommentből. :D
G.

Erika - 2017. 07. 13. 12:49

Szerintem viszont katasztrófa volt,és lélekromboló minden szinten, nem ajánlom. Értem mit akartak kihozni belőle, viszont nagyon félresikerült.
A sorozat arra jo,hogy megtudd hogyan kell 100%-ig bebiztosítani,hogy miután megölted magad,másik 13 vagy több embert is tönkre tegyél.Mert hogy örökre bennük marad az érzés hogy miattuk volt,holott ennyi erővel nekik is lehet volt okuk a viselkedésükre,de akár félreértés is lehett… Viszont tettének fő okozoját ez nem hajtja meg,mert mint tudjuk aki gonosz az nem érez semmit.Igy el is veszik a lényeg..Hisz az erőszakot sem látja valójában erőszaknak.Plusz a sajat szüleit is tönkre teszi, bennük hagyva valami haragot,gyűlölet,keserűséget,ami miatt nem tud majd megbocsajtani azoknak akiket megvádolt.De sztem maguknak sem.
Akkor lett volna hasznos mondanivalója,ha a végén kiderül mégsem tette meg,és volt masik 1 perc, amikor ugy érezte van miert kitartani.Ezen kivul ha eletben marad akkor levonhattuk volna a tanulságot,hogy hogyan kell megbocsajtani azoknak akik bántották,ők is tudnak valtozatni a viselkedesukon, nekik is tanulság lenne hogy kedvesebbek legyenek.De így?Öld meg magad aztán kedd a világra,es bosszuld meg azzal hogy egyenként ujjal mutogatsz rajuk,de aki igazan bántott azt meg sem fogja hatni!De már mindegy mert előtte te is belerugtal masokba ezzel,holott pontosan tudod hogy az milyen rossz tud lenni,ha bantanak.Az sem segített volna ha összejön a sráccal.Egyszer kétszer osszevesznek es újból a mélyponton lett volna.Öngyilkosságra hajlamosaknak segit abban h megtegyék, hogyan sorakoztassák az okokat és hogyan gyűjtsék magukban a sok fájdalmat ami aztán oda vezet h feladják.És nem pedig a kitartásra,pedig arra kéne!

sepörd - 2017. 07. 17. 01:37

fiatalokkal én se nézetném, valaki írta hogy kötelezővé tenné, hát Isten őrizz. nem is tudom mit akartak üzenni, már ha akartak valamit.

winnie - 2017. 07. 17. 08:08

eleve fiataloknak is szól. aki van elég érett, értelmes, azzal nyugodtan meg lehet nézetni, illetve meg fogja nézni, csak azért, mert jó lehet. a sorozatoknál ez a fontos. aki ótleteket merítene belőle, azzal már eleve gond van.

tényleg érdemes elolvasni pár készítői interjút, hogy ők hogy látják.

B - 2017. 07. 29. 22:30

Tényleg van mit rajta megemészteni. Nekem alapvetően tetszett, szerintem nagyon fontos témát boncolgat. Sokszor én is éreztem egyfajta vontatottságot, de nyilván valamivel ki kell tölteni az időt, és szerintem láttunk már mindannyian rosszabbat is.
Számomra is kifejezetten unszimpatikus volt már a legelejétől Hannah karaktere, sokszor éreztem én is, hogy bizonyos dolgokat picit eltúloz. Az a gondolat futott végig az agyamon párszor, hogy nem így néz(het) ki a valóságban egy teljesen magányos, elveszett, depressziós lány. Persze most az erőszak előtti cselekményekre gondolok. Egy-két karakterről én sem értem, hogy miért került bele a képbe (kazettákra), vagy miért lett belőlük akkora bűnbak.
Azért azt is borzasztónak találtam, hogy amikor kikerültek a kazetták, mindenki a saját kis sejhaját próbálta védeni, de azzal a ténnyel semmit sem kezdtek, hogy két lány erőszak áldozatává vált. Sőt, még jópofáskodtak is azzal a féreggel.
Néhány reakciótól viszont konkrétan el vagyok képedve. Bryce amit tett, semmilyen formában sem elfogadható, és konkrétan borzalmasnak találom, hogy itt van olyan ember aki azt írja, hogy “kérette magát” és a “honnan tudjam, hogy a nem az nem”. Ha hibázott, hogy elment abba a buliba, ha nem, egy ilyen dolog NEM elfogadott és NEM történhet meg SENKIVEL. Erre nincsen magyarázat, és ha még hibázik is, és ‘jaj hogyan lehet ekkora hülye’, hogy ott van a buliban, akkor SEM. Én annál a jelenetnél konkrétan remegtem. Elképesztőnek és dühítőnek találom, hogy vannak emberek, akik így gondolkodnak, és még le is írják.
Összességében jó sorozatnak találtam. Szerintem amit szeretne mondani a sorozat az át jött, legalábbis a számomra. Az, aki hasonló problémákkal küzd, és lelki gondjai vannak, nem gondolom én sem, hogy ez a sorozat jó példát mutathat. De egyébként szerintem nagyon tanulságos is lehet.

Lolita - 2017. 07. 31. 00:04

Sokan írták, hogy nem nagyon ellenkezett a jakuzzis jelenetnél… nem olvastam végig az összes kommentet, de erre azért rácáfolnék. Igaz, hogy én sem találtam elégségesnek az ellenkezést, de próbált kimászni a medencéből, mondta többször hogy nem és látni lehetett, hogy nem akarja, csak Bryce egy túlságosan is behemót bunkó ahhoz, hogy ezt észrevegye és erővel visszahúzta a vízbe -na meg amúgyis benne van az erőszakoló hajlam-. Az tény, hogy én vehemensebb lettem volna és biztosan kirúgom a fogait vagy beleverem a medence szélébe a fejét, addig amíg fel nem fogja, hogy elég. Ami fájt, az a visszásság, hogy Bryce-szal szemben ilyen határozatlan volt, szegény Clay-t pedig olyan otrombán leordította…. ugyanezt kellett volna tanusítani Bryce-szal szemben, de fuck logic ofc -.-
Egyetértek abban, hogy nagyon sokszor ő csinálta magának a konfliktust -lásd Zach… szerintem ő sem érdemelt volna ilyen bánásmódot, mert csak segíteni akart.
Jessica irtózatosan idegesít, egy igazi tinikurva…már a Hannahval barátkozós időszakban sem volt ép, de amilyen utat utána járt be… no comment.
Ami engem még idegesített, azok a szülők voltak. Egyrészt idegesítően részt vettek a gyerekek életében és beletrappoltak a magánszférájukba, másrészt mégsem… úgy érzem, hogy az igazi probléma megoldások, nagy beszélgetések elmaradtak, de az, hogy rájuk nyissák az ajtót meg folyamatosan kíváncsiskodjanak minden apró cseprő hülyeségről és “Clay fiam vacsorára itthon legyél”… na ne már… minek ennyire elbabusgatni egy fiút? Egy lassan felnőttet? Ebből a szempontból számomra sekélyes a szülők szerepe, mert hiába próbálják gyakorolni a szülőséget, nem sikerül. A gyerekeik nincsenek bizalommal feléjük, semmit nem mondanak el és szerintem sok probléma forrása ez.
Egyébként nagyon jó sorozat, lekötött és tényleg mindenki jól játszik. Tonyt nem értem miért fikázzák. A karakter is nagyon jó, oké, hogy gimis, de látszik, hogy érettebb a társainál (kár, hogy nem mutatták be, hogyan kerültek közelebb egymáshoz Hannahval, de nyilván okkal bízta rá Hannah a kazettákat), illetve a színész is jól játszik.:)
10/9

Raynes - 2017. 08. 13. 02:51

@lamademon: így van, T-alakú kereszteződésben volt a stoptábla, ahol a felsőbb rendű úton egyenesen közlekedőknek van elsőbbsége, semmit nem számít, hogy van-e ott stop tábla, vagy nincs. A sorozat nagy része pont ilyen felfújt hülyeség volt. Maximálisan egyetértek a következetlenségekkel kapcsolatban, amiket itt korábban írtak.

Pedig a megvalósítás terén igyekeztek nagyon odatenni magukat, de túl következetlen volt, és túl volt nyújtva, nem tudott rendesen kitölteni 13 részt. A nagy hájp miatt néztem, hátha valamit kihoznak belőle, de nem hoztak. Az egyértelmű volt, hogy kitudódnak a dolgok, hiszen ennyi tini nem tud titkot tartani, előbb-utóbb valaki beszél. Elvesztegetett idő, amit belefektettem az évad végignézésébe, ha lesz 2. évad, abba tuti bele sem nézek.

Sörhas - 2017. 08. 15. 05:03

Már jó pár hete befejeztem a sorozatot, de most idetévedtem és leírnám néhány észrevételem.

Mint sokakat, Hannah engem is idegesített, sokszor túlreagált dolgokat, igazi drama queen volt. Az esetek töbségében pedig az első akadálynál egyszerűen feladta, és elmerült az önsajnálatban (pl. írás). Igazán nem tartott ki semmi és senki mellett, hanem mindenkit elmart maga mellől, aztán siránkozott, hogy mennyire magányos. Eléggé logikátlan karakter volt, és persze lehet mondani, hogy a tinik ilyenek, de szerintem max. csak az életképtelenek.
És ahogy már mások is mondták, voltak olyan diáktársai, akiknek sokkal rosszabb soruk volt, mint Hannahnak. Én pl. Tylert megértettem volna, ha öngyilkos lesz, mert ő egy klasszik kirekesztett looser volt.
Clay karaktere szintén idegesített az állandó “én ezt nem folytatom” hisztijével. Értem, hogy ezzel azt akarták érzékeltetni, hogy mennyire megviseli a dolog, de nekem ne mondja senki, hogy ha kapna egy ilyen csomagot, akkor akármennyire megrázó is, nem akarna azonnal a végére járni annak, hogy mi van a felvételeken.
És ami általában zavart a karakterekkel kapcsolatban, hogy amikor meghallgatták a kazettákat, akkor hirtelen mindenki magába szállt, és elszégyellte magát. Nem igazán emlékszem olyan karakterre, akinek lett volna egészséges én-védő mechanizmusa, és nem próbálta volna meg megvédeni a saját álláspontját. Voltak erre próbálkozások, de annyira vérszegények lettek, hogy teljesen felejthetővé váltak. Szerintem a valóságban, ha vkinek a fejéhez vágnak egy ilyen súlyú vádbeszédet, akkor az első reakciója, hogy zsigerből hárít mindent, és az esetleges szégyenérzet miatt, még dühös is lesz, legfőképp arra, aki vádolja. De itt mintha mindenki kézpénznek vette volna, hogy ő egy közvetett kvázi gyilkos…

A másik, ami nekem nem annyira tetszett az a sorozat felépítése. Mivel a könyvet nem olvastam, így nem tudom, hogy mennyiben tértek el az eredeti történettől, de nekem nem tetszett a kazetták sorrendje, vagy hogy mondjam. Én máshogy építettem volna fel az egész történetet.
Gondolatkísérlet: erős nyitánnyal indítottam volna, azzal, hogy Bryce megerőszakolja Hannah-t, aki emiatt súlyos depresszióba esik, de még úgy érzi, hogy a felszínes barátságai megmenthetik, ezért nem adja fel.
Aztán jönnek az apró-cseprő bosszúságok, kisebb-nagyobb árulások, amelyek miatt egyre mélyebbre süllyed, és teljesen magára marad. És végül a házibuliban szemtanúja lesz annak, hogy Jessicát is ugyanaz erőszakolja meg, mint őt, és a látványtól/élménytől teljesen lefagy, majd ez megadja neki az utolsó lökést a “bűnhődéshez”, vagyis az öngyilkossághoz.
Számomra ebben a felépítésben ütősebb lett volna a történetvezetés, de ez csak egy gondolat.

Hogy ne csak negítvat írjak a sorozatról: az atmoszférát szerintem nagyon jól belőtték egy ilyen kaliberű történethez, és a szereplőválogatás is jól sikerült (annak ellenére, hogy magukat a karaktereket nem igazán kedveltem meg). Az öngyilkossági jelenet pedig annyira realisztikusra sikeredett, hogy kirázott a hideg, és ezért külön pluszpont a készítőknek.
A második évadra szerintem bőven maradt muníció az elvarratlan történetszálak mennyisége alapján, és néhány karakter utóéletére kíváncsi is lennék, de nem tudom elképzelni, hogy milyen módon fogják felépíteni a történetmenetet, ha már nem lesz ott mankónak az eredeti mű.

spedway - 2017. 08. 18. 22:17

Most fejeztem be a sorozatot és totálisan a hatása alatt vagyok. Bontottam egy sört és hallgatom a soundtracket. Nem tudom mikor volt rám hatással ennyire sorozat… talán soha. Pedig a Lost óta tudatos “fogyasztó” vagyok.

Nehezen tudom összerakni a gondolataimat, ezt tényleg emészteni kell. Biztos sokan vannak, akinek a tinédzserkorából beugrott egy-két motívum, egy-két figura, egy-egy érzés vagy “jelenet”. Szerintem ettől is olyan hatásos a sztori, hogy lehet vele érzelmileg azonosulni. Ami itt lezajlott az persze egy tragédia, de egy borzalmas tükör is, hogy egy-egy mondat, vagy tett mit jelenthet a másiknak. És észre se vesszük.

kovg1987 - 2017. 09. 03. 10:31

hát… amennyire kellemes dara volt, annyira kellemetlen is volt végignézni ezt a sorozatot, főleg az utolsó 5 részt, amikor eldurvultak a dolgok…

nem ismertem a könyvet, szóval számomra teljesen új volt az egész, de a Netflix megint megcsinálta. elképesztően jól, okosan felépített sorozat, fontos témákról, nem akármilyen befejezéssel.

lassan már vagy két hete végeztem vele, de Hannah érfelvágása azóta is időről időre eszembe jut, annyira durván letaglózó volt… felkerült az újranézős polcra, nem is igazán tudom megfogalmazni a többi gondolatomat, annyira sok minden van a fejemben még mindig az egésszel kapcsolatban…

Addam - 2017. 09. 25. 13:01

Most fejeztem be a darát. A női tinédzser narratíva és a hangulat miatt a Life Is Strange c. játék ugrott be, még a főcímben a rajzok is hasonlítanak, csodálom, hogy senki nem említette. Mindkettő bevisz egy gyomrost, hogy nem szabadulsz a hatása alól egy ideig, zseniális alkotások.

Lena - 2017. 11. 10. 12:40

mindenki azon van fennakadva, hogy Hannah nem tett semmit, amikor Bryce megerőszakolta Jessicát, DE az senkit nem zavar, hogy Justin se csinált semmit, sőt engedte neki??? Tudta, hogy Bryce mire készül, és mégis félre állt…nem azért, de ha feltételezed, hogy a barátnőddel ilyen történhet, akkor legalább betöröd az ajtót vagy valami, nem pedig leülsz a kanapéra szomorkodni.

Tomi - 2017. 11. 17. 11:42

Befejeztem, durva volt, de sok commentnek itt igazqat adok, pl a kereszteződéses Stop tábla hulyeség volt, Hannah viselkedése is sokszor idegesítő volt, túlzásokba esett, maskor meg az ellenkezőjét tette. A legfurább és egyben legidegesítőbb dolog viszont az utolsó részben volt, hoggy szerinte “segítséget” kért. Komolyan majdnem ráordítottam a képernyőre hogy ‘mond már ki Bmeg mibajod hogy aza szerencsétlen fickó tudja hogy segíthet!!!’ vagy nevezd meg ki volt az vagy valami!!!. Mar bocasnat de errol tipikusan a nők vs férfiak özötti viták jutottak eszembe, hogy amikor nem tudom mi baja van a feleségemnek csak latom hogy duzzog, meg célozgat, de ilynkor a falra mászok, hogy nem vagyok gondolat ovlasó, mondd már el végre mibajod mit akarsz, stb. Értem én hohgy Hanna depis volt meg minden, de hogy várhat el segítséget valakitől akinek kb körülírja h mi történt, aztán amikor meg kéne nevezni az illetőt akkor nem teszi meg. A Tanácsadó fickó feltette azokat a nehéz kérdéseket amket a bíróságon is feltennének pl hogy ‘mondtad e hogy nem akarod?” vagy “próbáltál e elmenni?” erre mondja hogy ‘nem’ most akkor mit gondoljon az ember? Most kell a segítség vagy nem? Na mindegy, számomra ez volt a legbosszantóbb dolog lányos apaként. Illetve még fura h a szüleitől akikkel látszólag nagyon jó a kapcsolata, nem is kért segítséget, illetve számukra nem szolgáltatott magyarázatot hogy miért is lett öngyilkos, ami szerintem a legnagyobb szemétség amit tehetett. Szerencsétlenek meg keresik a válaszokat a hibásokat, és a szerencsén múlt meg más emberek döntésén hogy eljutottak hozzájuk a szalagok. Nemhogy csinált volna nekik is egyet, áá nem… inkabb csinalt 13 masikat …
Na mindegy, ennyi :)

_Peter - 2018. 01. 11. 18:49

Megnéztem mert láttam JAWS jelölt volt az év sorozatára. Ennyi hónap után tudom a kutya se olvassa, mégis leírom a véleményem:

Nem tudom hova tenni őszintén szólva. Mit akartak kihozni az megvan, de a megvalósítás nagyon félrement nálam. Szerintem nagyon túlzás a 9-10/10 hype. Én nem rohannék a gimikbe hogy ezt azonnal meg kell mutatni tanulságul 16 éveseknek. Könnyen lehet kontraproduktív lenne! (Kb. mint amikor Amerikában az iskolai lövöldözések óriási média hatása napi 24 órában és akkor a következő idiótát ez billenti át hogy tényleg tegyen valamit, mert copy-cat versenynek tekinti hogy ő még híresebb lesz. Én sajtózárlatot csinálnék inkább.)

Nekem túl amerikai klisés volt, túl művi hatásvadász, nem éreztem reálisnak. Volt régen egy ausztrál tinigimi sorozat, hát az se járt mindig két lábbal a földön mégis jobban átjött, jobban elhittem. Ennél úgy jön le mint felnőtt írók elképzelik a legrosszabb klisék szerint milyenek a tinik és a középsuli. Nem tudtam átérezni úgy ahogy a készítők szerették volna, hanem csak fogtam a fejem hogy úristen. Nem azért mert nincs szívem hozzá, hanem talán a magyar felfogás vs amerikai óriási dráma, vagy nem tudom hogy mondjam nekem nem volt időm sem lehetőségem egy-egy beszóláson szenvedni ennyit. Természetesen az erőszak durva volt, de a sorozat elején még az ment egy legjobb fenék dicsérettől is kikészült vagy attól a másik nem találta ki a gondolatát. A depressziót azt megértem, az tényleg egy alattomos betegség amikor az ember igazi énjét túszul ejti a depis énje és ebből nagy baj lehet. Viszont ott sem biztos jó tanács hogy nyíljon meg valakinek, mert alapvetően az emberek nem tudnak mit kezdeni ilyennel és inkáb kerülik a panaszkodó társaságát ami olaj a tűzre.

Nem tetszettek a leosztások:

A sorozatban Clay az antiszoc periférián lévő mulya srác, mégis akárhova megy szaladnak utána, cheerleader csaj koslat utána, bulikba hívják, mennek kávézóba. A valóságban egy pattanásoktól szenvedő csendes lenézett, csúfolt névtelen srácot nem hívnak bulikba és szóba se állnak vele a suli legjobb csajai simán ghostolják, életében egy randi se, ha mázlija van osztálybulin egy hasonló kirekesztett túl kövér lány táncol vele, persze ő akkor is a legszebb lányokra csorgatná a nyálát.

A sorozatban az áldozat egy gyönyörű lány jó családdal új kocsi bulira meg minden, komolyan félek megnézi ezt egy átlag tényleg szegény kiközösített túlsúlyos ragyás tini simán depis lesz hogy hollywood szerint ez a reménytelen szint?

Klisék sorában Bryce a gazdag csávó akinek soha nincsenek otthon a szülei, ezért pszicho állat. A másik klisé karakter Tyler akit tényleg zaklatnak és iskolai lövöldözésre készül. A tetkós alter csaj. A homo művész srác. Ennyi klisét nem bírok elviselni egy sorozatban.

Amikor már mindenki meghallgatta és tudta mit csinált Bryce, egy dolog hogy nem léptek semmit rendőrség vagy tanároknak elmondani, na de ezek után is ott haverkodtak vele hát milyen irreális beteg dolog ez? Ilyen létezik?

Alex: yes sir no sir full szigorú rendőrfater nem tűnik hihetőnek eltűrné a piercinget és szőkített homo hajat

Ennyi homot egy helyen: az ázsiai csajnak homo szülei de ő fél megtudják leszbi? A versköltő homo, és a legidegesítőbb karakter Tony: állandóan mint valami nagy élet bölcsességeket osztó Buddha. Egyszerűen 16-17 évesek nem beszélnek így. Minden ilyen bölcsességes jelenet irritált a hipster kávézóban. Nyíltan homo és mindenki kedvence népszerű arc a menő Mustanggal, nagyon reális mondhatom… És ennyi haláleset egy évfolyamon?

És be se mutatták miért Tony lett megbízva a kazettákkal, semmi interakció nem volt Hannah és közte. És miért dumált összevissza, amikor Clay még nem is jutott el a saját szalagjáig, de Tony már mondta neki miatta halt meg Hannah? What the f…. Majdnem leugrott a szikláról Clay, aztán mikor odaért a részéhez pont az derült ki ő jó volt Hannah életében, ő a kivétel. Akkor Tony mit magyarázott? Hát Clay tette a legtöbbet Hannahért, őt nem lehet hibáztatni hogy nem lett a Hannah által elképzelt idilli kapcsolat én néha már jobban sajnáltam Clay-t mint néma Hannah-t aki csak várta olvassák ki a gondolatait mások. Miért kellett Hannah-nak megsebezni Clay-t ezzel a tudattal? Hogy bánthatta meg ennyire? Sőt még Justint is jobban kezdtem sajnálni a végén ahogy kiderültek a körülményei neki lett volna oka főbe lőni magát.

Hannah felvesz ennyi kazettát, tervez ennyit, aztán a szüleinek se levél, se egy bocsánat szeretlek titeket cetli? Pedig ő szerencsés volt ilyen jófej szülőkkel, Justin white trash anyjához képest. Clay anyja se kapott magyarázatot, hiába ígérte neki Clay.

Hannah hogy volt képes elmenni Bryce házához? Az nem elég magyarázat zombi módban “a lábaim vittek oda”. Sherit oltogatta a stop tábla miatt hogy hívják a rendőrséget, de ő nem hívta amikor látta Jessicával mi történik? Zach-nek mondja lépjen túl nem nagy ügy, közben ő a legkisebb dolgon fennakad? Némi túlzással:
– Hé _Peter adsz egy rágót?
– Bocs pont ez volt az utolsó.
– Mész a kazettára!

“Ad egy utolsó esélyt az életnek” várta mindenki gondolatolvasó legyen? És amikor a posta előtt összefutott az irodalmi sráccal és hívta programra? Már félresöpörte a pozitív jeleket is, mert már rég eldöntötte. Mr. Porter lehet szerencsétlenül választotta meg a szavait, de akkor sem tudom hibáztatni, már az nagy szó Amerikában van külön ilyen tanácsadó akihez be lehet menni két óra közt dumálni és lehet rideg kimondani az igazságot de tényeket mondott: vagy előállni vádakkal vagy próbálja meg túltenni magát. Ha mindenki mást úgy festenek le mennyire megbántották Hannah-t, akkor az is érvényes Hannah milyen szupermimóza volt sok esetben, pl. hogy kijött az irodából és várta menjen utána Porter. ??? Ha ilyenen múlt akkor az már rég reménytelen eset szerintem.

Teljesen értem az áldozat nem hibás elvet, de a sorozat túl egyszerűen átlépett Hannah döntésein. “nem jó ötlet Bryce bulijába menni, de a lábaim vittek oda” Ez miféle magyarázat?

A kazetták eredménye Clay majdnem leugrott a szikláról, Alex a bűntudattól öngyilkos lett, Tyler átbillen mire készül, Justin lehet hülyeséget csinál, Jessica lehet jobban járt volna tudatlanságban, Sherinél Jeff sörözve vezetett lehet táblával együtt is megtörténik a baleset. Tényszerűen csak még több baj lett a kazettákból.

Mindig elgondolkozom ilyen amerikai osztályok és magyar suli között. Nekem mindig furcsa milyen pokolnak van lefestve a high school. Nálunk ha van egy szar osztály akkor egész nap össze vagy zárva velük. Amerikában kicsengetnek mész az új órára másik emberekkel. Ha valamiért gúnyolnak de jó vagy kosárban akkor mégis lehetsz jófej. Sportolási, zenélési lehetőségek, szakkörök kipróbálhatsz száz dolgot. Az iskolai csapat meccsek közösségi élmény, szülők ott drukkolnak. Nálunk van heti két béna tesióra, és hallomásból hallja a szülő Pistike nagy gólt rúgott, nem szerveznek programokat. Nekik van szekrényük, mi cipelük minden szart mindenhova feleslegesen. Ők suli után mehetnek zsebpénzt keresni, szórakozni, mi 6-7 óra után kapunk még egyszer annyi házi feladatot. Ha valami bánt vegyél nagy levegőt és lépj tovább, náluk külön tanácsadó. Nekem nem volt vészes a középsuli, konkrétan egy-két tanár jobban kiakasztott mint a legköcsögebb osztálytárs, sokkal durvább és maradandó alázó dolgokat mondtak nekem tanárok. És hiába akartam sulit váltani nem volt rá lehetőségem.

winnie - 2018. 01. 11. 19:36

olvassuk:)

egyébként a google-ből folyamatosan sokan rátalálnak és az utolsó kommenteket gyakrabban olvassák.

_Peter - 2018. 01. 13. 18:45

Köszi winnie, akkor nem hiába pötyögtem ennyit. Hát igen a Netflix ezen is változtatott, számomra most ez “új” sorozat volt, hiába beszéltétek ki már hónapokkal ezelőtt.

-T - 2018. 01. 17. 14:05

Kb. fél évbe telt, mire befejeztem ezt a sorozatot, és nem azért mert unalmas volt, hanem mert minden rész, főleg a 8-9-től kezdve sokkoló volt.
Hiába próbáltam az utolsó 5-6 részt darálva megnézni, nem volt egyszerű. Sőt muszáj volt szüneteket tartani a részek között, mert elég nyomasztók voltak a történések és gondolkodóba ejtettek.

Én olvastam a regényt is, azt hiszem talán 3-4 évvel ezelőtt, de az alapkoncepción, és egy két momentumon kívül, nem sok mindenre emlékeztem belőle. Jelen esetben viszont szerintem a sorozat sokkal-sokkal jobb lett, mint a regény.
Sokrétűbb és “emberközelibb” volt. Ahogy a kritikában is olvasható, megismerhettük a bűnösöket is, és így jobban átjött minden érzés a képernyőn.

Az utolsó pár rész szerintem nagyot ütött és kíváncsi vagyok, hogy hogyan fogják folytatni a következő évadban.

U.i.: Nekem ez volt az első Netflix sorozat, amit néztem. Minden más sorozatban is ilyen merészek a jelenetek?
Gondolok itt elsősorban az erőszakos jelenetek mutatására vagy az öngyilkosság ábrázolására.

doki - 2018. 02. 07. 12:03

Hát 3 nap alatt tömény élmény volt.Megrázó,sötét.
Semmiképpen klasszikus tini sorozat.
Netflix minőség.

Harcarabunga - 2018. 04. 28. 20:53

Huh… most néztem csak meg a sorozatot, kissé le vagyok maradva, de jobb későn mint soha. Eléggé a hatása alatt vagyok még, de csak pár szempontra világítanék rá, amit az előttem szólók talán nem emeltek ki.
Sokan mondták, hogy ezen a csajon nem nagyon látszott hogy öngyilkos akar lenni, mért nem kért segítséget, néma gyereknek anya se, etc… Szerintem Hannah egy nagyon tipikus hibába esett bele ami ide vezethetett: hagyta hogy gyűljön a sok apróság, amit más talán nem is vett volna fel, dehát különbözőek vagyunk, ő felvette, és nagyon sokáig azt hitte, hogy ezzel mind egyedül is meg tud birkózni. Nem fordult senkihez a problémáival, gyűlt a sok sz*rság, a végére pedig egyszerűen maguk alá temették a problémák. A végére már annyira összetört, hogy Mr. Porternek (bár valszeg nem volt a legjobb pedagógus) igaza volt abban amit Claynek mondott: ők akkor már nem tudtak volna segíteni Hannah-n. Mindegy mit mondott volna neki, az a csaj már elvesztette a realitásérzékét (lásd pl. mikor azt hitte hogy Zach eldobta a levelét). És aki nagyon nagyon magányos, az könnyen ebbe a hibába esik. Azért taszította el magától az embereket mert már azt hitte hogy úgysem kellhet senkinek barátként sem. Ilyenkor az ember gyakran ugyan nem helyesen, de elvárja a körülötte lévőktől, hogy azok menjenek utána, vegyék már észre, hogy valami baja van. Napi több órát össze van zárva velük, aztán észre sem veszik a teljes összeomlását? Mért élünk ilyen társadalomban? Mért ez a normális?
Aki azt mondja, hogy amikor megerőszakolták Jessicát mért nem ugrott ki a szekrényből és kergette el Bryce-t, az hülyeséget mond. Sajnálom, de ez nem így mködik, különbözően reagálunk, van, aki leblokkol. Ugyanez a jakuzzival is.
Valaki azt írta, hogy az a kamaszlány aki így viselkedik, életképtelen – ettől megérdemli a halált? Nem hinném.
Hannah nagyon sajnálatraméltó, bár ami a kazettákat illeti, az egy rohadt gonosz húzás tőle. Ezzel gyakorlatilag valószínleg az öngyilkosságba kergette Alexet, aki aztán tényleg alig ártott neki, és megkeserítette a többiek életét is, akik ugyanúgy kamasz “gyerekek” voltak mint ő. A szüleinek meg, akik pedig tök jó szülőnek tűnnek végig a sorozatban, egy rohadt búcsúcédulát nem hagy. Bár a látszattal ellentétben nem lehettek olyan jó szülők, ha még csak meg sem próbálta velük megbeszélni a viselt dolgait.
Összességében abban remekel szerintem a sorozat hogy megmutassa, olyan nincs, hogy valaki ártatlan. Mindenki hülye, mindenki hibás kicsit, maga Hannah is, és ez az életben is így van. A 2. évadtól én azt várnám, hogy derüljön ki mégjobban, hogy Hannah is milyen hülye volt, ne maradjon ő az áldozat szerepében még Clay meg akár a szülei szemében sem. Nem volt annyira jó ember, csak szerencsétlen.

Raven. - 2018. 05. 16. 15:28

Sok jót olvastam erről a sorozatról, ezért ledaráltam az új évad előtt.

Röviden annyit, hogy az első részek érdekesek, aztán sokszor beletekertem a részekbe, annyira untam. Viszont a 9.résztől beindul a sorozat, egyre jobban lehet érezni a feszültséget és jönnek az események, derülnek ki a dolgok.
A baj az, hogy sok a 13 rész, pedig egy nagyon jó sorozat. Az eleje és a 9. résztől nálam is 10-es, persze előtte kell a felvezetés, de nem ennyi részben, a közepe túl lapos.

Érdekes arról vitázni és elmélkedni, hogy a gimiseknek meg kellene-e mutatni ezt a sorozatot. Szerintem nem, mivel biztosan van akire rossz hatással lenne, még akkor is ha a többségre lehet, hogy jól hatna.

irgum76 - 2018. 06. 12. 20:26

én is anno a Jaws-on láttam a sok jelölést
és most a 2. széria promózása hozta meg hozzá a kedvem, hogy belenézzek
a pilot megfogott érdekes volt a felütés a koncepció tetszett a főcím és a zenei betétek
viszont nekem egy lazulós, nyugis két naphoz pont passzolt semmi különös de elnézegettem
még, hogy gyomros meg hiperrealizmus
ti eddig disney filmeket néztetek kizárólag?

végigolvastam a kommenteket mert jobban érdekeltek (volna) a reakciók mint maga a sztori de valahogy nem jött át sokaknak, hogy ez az egész csak provokáció
(abból is a bénább fajta)

ha igazi goromba társadalomkritikát akartok látni akkor nézzétek meg a Született gyilkosokat, Fight clubot, Brazilt, Amerikai pszihót, A nagy zabálást és még lehetne sorolni vagy 100 filmet ami igazán ütős

nem a sztori a lényeg hanem, hogy ki hogy viszonyul, reagál a látottakra
elvileg egy társadalmi problémára akarja irányítani a figyelmet (már ha egyáltalán létezik ilyen probléma)
példa erre a sokat emlegetett tanácsadó aki gyakorlatilag egy kötelező kellék az iskolában mert meg van kötve a keze végzettsége valószínűleg egy 3 hetes gyorstalpaló és azért ilyen “hülye” az a jelenet, hogy téged bosszantson, hogy miért nem képes végezni a dolgát

én inkább néznék egy igazi dokumentumfilmet igazi átlag srácokkal illetve esetleges áldozatokkal az amerikai gimik helyzetéről

de ezt ahogy Peter is írta inkább valami felnőttek által műanyag elképzelés lehet arról, hogy esetleg mik is történhetnek egy gimiben

engem már régóta foglakoztat, hogy amiket az iskolákról látunk tv-ben, moziban mennyire hiteles Pl.: létezik-e wc-be mártás, gatya felhúzás, kajacsata stb baromságok
vagy esetleg létezik de a filmek hatására?

de vissza a sorozathoz:
ami nekem furcsa volt a 80-as évekre való visszautalás
80-as évekbeli zenék és mindenkinek 50 éves szülei vannak 16 évesen (legalábbis a színészek olyan korabeliek)
mintha azt akarnák bemutatni, hogy a kazettás magnós Duran-durant hallgató gyöpös generáció mennyire nem értheti meg a Facebook generációt
de hát inkább a 90-es évek fiataljai lehetnének a szüleik nem vár mindenki 34 évet az első gyerekre…
és akkor mi már nem duran-durant hallgattunk hanem Nirvanat vagy Scootert ízlés szerint
ez a generáció tökörészett először betárcsázós modemekkel és később elsőként regisztrált a FB-ra
nagyon jól tisztában vagyunk az internet hatalmával és mocskával

csak úgy tűnik a 90-es évek nem annyira nosztalgikus mint a 80-as évek

egyébként a zenék bejöttek a “The Killing Moon”-nál konkrétan libabőr volt
egyedül a “Run boy run”-t (talán az egyetlen modern szám volt) nem tudtam hova tenni abban a kontextusban amikor megszólalt szeretni szeretem de nem értettem mi célja volt ott

irgum76 - 2018. 06. 12. 21:12

ja még annyi, hogy a fura öngyi lányt hetekig gyászolja az egész iskola a sztársportoló balesetéről meg csak egy említés van, hogy “ez már a második haláleset”

babii - 2018. 07. 01. 19:56

Rettenetesen idegesítő, unalmas, vontatott sorozat. Clay-től meg egyenesen agyrohamot kapok annyira irritáló,semmitmondó figura…. Meneküljetek, senkinek sem ajánlom !

Laja - 2018. 07. 04. 04:15

babii: hány éves vagy? :)

A sorozat zseniális volt. Amit mások nem emeltek ki: nekem abban volt kevésbé hiteles, hogy egy kifejezetten jó csaj volt a főszereplője. Hitelesebb lett volna egy sovány, ronda, alacsony, egyáltalán nem jó fej srác története, csak azt senki sem nézte volna meg, őt nem kell annyira sajnálni, mert nem olyan vonzó vagy vicces.. De közelebb állt volna az igazsághoz, nem a jó csajokat szivatják általában.
Ja, de közben látom, hogy _Peter is ilyesmikről írt.
Ezeken kívül imádtam, Hannaht megöleltem volna, de hogy lehet ilyen hülye.

freestyle82 - 2020. 05. 25. 02:53

Basszus mekkora sorozat ez:D
Látom szép számban érkeztek kommentek-köztük terjedelmesek is- szerintem meg fogom próbálni az összeset elolvasni miután végeztem az évaddal.Olvasgattam spoilermentes véleményeket különböző helyeken mielőtt belefogtam volna(pl reddit,’magos’ oldal), már most látom ,h némelyik igen nagy marhaság volt, miszerint bizonyos kor felett nem érdemes próbálkozni.Magyarán inkább tiniknek készült sorozat ez. Hát nagyon nem.Legalábbis én a 37 és fél éves korommal és lassan-enyhén deresedő arcszőrzetemmel nem igen a tinikorszakom élem:)

A szerkezet egy dolog(zseniális, meg azok a vágások), de hogy ennyire kíváncsian várjam pl Clay kazioldalat, meg a sokat emlegetett Jessica féle partit az durva. Marha jól fel van húzva egy totál erős rejtély faktor, ki hogyan mennyire és mmivel érintett. S01E05-nél járok ,eddig messze a legjobb rész volt, nem mintha bármi gond lett volna a korábbiakal..De ez zseniáiis ahogy egyre jobban áll össze a kép és mi vár még rám, még a felénél sem járok. Ha ez marad ilyen jó és nagyon nem látom azt, hogy ez komolyan el tudna romlani, rá is kerülhet a nagyon szűkös,esetlegesen egyszer újranézendők listájára.:)
Az S01 végével befejezem ezt a sorozatot ,azt már az indulás előtt elhatároztam. (Szintén reddit,’magos’ és sjunkie vélemények alapján)Itt a tévedés kizárható.

freestyle82 - 2020. 05. 27. 01:48

Most értem E10 végére, ami mellesleg egy kövér tizecske:D
Nem tudom mi kéne, hogy ne indítsam 11-t, esetleg egy áramszünet meg tudna akadályozni:P

freestyle82 - 2020. 05. 28. 14:42

Egy utolsó szösszenet a teljes évadról, hajnalban a végére értem.
Az évad 9/10, bár volt benne 2-3 10/10es rész.A Jessica partyjáról és Jeff halálát feltáró részek döbbenet jók voltak. Ezeket imádom a legjobban filmekben és sorozatokban is.Micsoda trope..

Az évad az elejétől fogva jó volt, de az első 5-6 rész, még inkább ilyen kis piszlicsáré dolgokból állt, de ez is kellett a teljes képhez, az igazi erősságe azonban az, mikortól is a keményebb, büntetőügyileg is súlyosabb dolgok történtek.
(Ezért nem is értettem nagyon azt, hogy egy csomó szereplőnek annyira azért nem kellett volna félnie, azok közül akik tudtak a kazikról.Hiába járulhattak hozzá ezzel is az öngyilkossághoz, de ők úgy viselkedtek végig, mintha a börtön fenyegetné őket.Holott pl Courtney, tyler, ryan(?)-(a költő szakkörös) abszolút nem lettek volna jogilag felelősségre vonhatóak.
Persze volt olyan is aki igen.De nem ezért volt jobb a szezon szűk második fele(5-6 rész) hanem a szerkezeti megvalósítás még magasabb szintre emelkedett.Mondom a jeffes,jessyca-bulis, stopptáblás történet keményen tökély volt, ahogy elmesélték.

Valakinek amúgy feltűnt már az elejétől, hogy a jelen száljaiban Jeff nem szerepel?Nekem nem.Én másik csavart tudtam kitalálni. Az utolsó részben abszolút nem lepett meg a nagy csavarnak szánt Clay saját kazioldala.Mikor bryce-nál volt(amikor össze lett verve), tudtam, hogy rögzíti. Annyira nyilvánvaló volt ahogy sokszor kérdezte az erőszakolásról.Ezek szerint brycenak nem volt az:)

Volt ami nem annyira derült ki még a záró résszel sem, ez pedig pl tyler(fotós) fegyvervásárlásának oka.Mi volt a terve?
Gondolom itt már be volt rendelve a második évad a nagy siker miatt, jól tévedek?Egyelőre úgy vagyok vele, hogy kitartok az elhatározás mellett és nem fogom a 2. évadot nézni, de ezt a szálat gondolom folytatják,nem?

Majd kicsit olvasgatok a második évadról, de amiket eddig láttam véleményeket, lesújtóak voltak:)
Lehet jobban jártunk volna egy 1 évados megvalósítással, mert azért eléggé nyitott maradt a vége.Komlettebbül is le lehetett volna zárni, a könyvet nem olvastam soha.Azt viszont olvastam, hogy túlnyomó részt a sorozatot jobbnak tartják az emberek.

Egyetlen dolog maradt kicsit kétséges szerintem, még az évad felénél, ez is kár h nem derült ki.Vártam volna egy jelenetet ahol Zach-et mutatják, amint felírja saját nevét egy ugyanolyan papírra, mint ami hannah adott neki(és amit elvileg eldobott a folyosón).Volt egy jelenet, amikor Clay házához ment a mutterjával a megkarcolt kocsija miatt.Ott mutatta meg zach claynek, hogy az hazugság volt hannahtól, hogy eldobta a levelet, mert itt van nála.(Az meg hogy nyújtotta claynek, hogy bele akar olvasni, egy kockázatos elterelés volt, mert sejtette, hogy nem fogja átvenni:)
Sok értelme nem lett volna, hogy hannah ebben nem mondott igazat, minden másban pedig igen, ez nem volt annyira tiszta nekem hogy hogyan lehetett volna zachnél az a levél.Ezért gondoltam, hogy az valami kamu, lehetett volna egy jelenet amint zach ráírja a nevét a kockás, Összehajtogatott papírra:)

Ami kicsit negatívum, hogy volt azért a végefelé egy kis forgatókönyv szag is a dologban. Magyarán némi kis irrealitás az emberi kapcsolatok terén.
De piszok jó évad volt a Jessica party féle részeken meg agyaltam, hogy időben minden stimmelhet-e, nem rontottak-e el valamit, valami kis logikai bukfenc, de nem.

A Jeff halálesetnél, meg aki már a sorozat közben is gyanakodott, hogy ő lesz az, mert nem látjuk nagyon a jelenben annak gratula.
Az pl zsinális volt, ahogy már a 3-4. részben valahol elhintették, hogy 2 fiatalt is gyászol az iskola, csak néztem mint rozi a moziban.
Aztán ahogy a 10. rész körül kiderül minden.Meg ahogy clay leba**ta hannaht, hogy ne drámakirálynősködjön már, meg hogy miért kell ennek is róla szólnia, aztán a stopptáblás rész.Az ilyen apróságokat szeressük nagyon:)
9/10 mégegyszer

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz