login |

Black Sails: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is. – írta JoeCole

2017. 04. 09. 21:30 - Írta: vendegblogger

29 hozzászólás | kategória: kritika,

A szezon elején még úgy fogalmaztam, hogy ha a Black Sails hű lesz önmagához az utolsó évad során, akkor minden bizonnyal bekerül a legnagyobb kedvencek közé. Miután azonban a hétvégén végleg elbúcsúztunk Flinttől és a többiektől, eléggé vegyesek voltak az érzéseim – és ez elsősorban annak köszönhető, hogy az utolsó tíz rész nem tudott olyan színvonalas lenni, mint a zseniális második, vagy a közel zseniális harmadik évad.

Mi is volt a legnagyobb probléma?

Többen is említették a kibeszélőben, és én sem tudok elmenni mellette szó nélkül: az utolsó évadban minden fontosabb szereplő filozófussá vált, volt itt vagy fél tucatnyi gyönyörű hasonlatokkal és költői képekkel operáló kalóz, ami az utolsó néhány részben párszor már egyenesen viccesen hatott. Személy szerint az évad minden harmadik dialógusát kukáztam volna – és nem azért, mert azok olyan gyengék voltak, hanem mert nagyrészt ugyanazokat a gondolatokat hallgattuk, körbe-körbe.

A zavaróan túlírt párbeszédeknek persze megvolt az előnye is: a Flint és Silver közötti dráma például pont ennek köszönhetően hágott a tetőfokára. Ők ketten olyannyira jól megírt, komplex karakterek voltak, hogy az egész sorozat két ékkövévé váltak, és megkockáztatom, hogy sem filmben, sem sorozatban nem találkoztam még hozzájuk hasonló „emberi“ kalózokkal.

Ami a többieket illeti: Rackham volt az üde színfolt, talán épp azért, mert neki nem írtak olyan nyakatekert szónoklatokat, az volt a benyomásom, hogy az ő tipikus „elegemvan“ és „éneztnemértem“ arckifejezéseivel többször is kikacsintott a nézőkre. Külön öröm, hogy az ő története kerek lett és szép véget ért, mindez úgy, hogy nem az Anne Bonnyval való kapcsolata került a középpontba.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Billy bár nem kapott akkora teret, mint azt a szezonnyitó sugallta, de az ő karakterét mindvégig nagyon okosan kezelték, és bár kismilliószor váltott álláspontot az évad során, de az mindig hiteles és ésszerű volt, és talán csak kevesen fogtok egyetérteni velem, de Eleanor halála után még Max is kiérdemelt a viselkedésével egy kis zugot a szívemben.

A történet szokás szerint néha ráérősen araszolt előre, néha meg csak kapkodtuk a fejünket, de alapjában véve az írók ismét nagyon jól ráéreztek az akció, a dráma és a politika közti egyensúlyra, maradéktalanul sikerül megteremteniük a háborús hangulatot, érződött, hogy minden lépésnek óriási súlya van.

A hiányosságok ellenére nem gondolom azt, hogy az utolsó évad túlságosan rontott a Black Sails megítélésén, épp csak ott van az emberben ez a „lehetett volna jobb is“ érzés.

A fináléval is pontosan ez volt a helyzet: a szokásos évad végi ramazuri helyett most egy kiforrottabb és nem annyira kaszabolás-központú epizódot kaptunk, ami bár nem okozott csalódást, de nem sikerült minden szálat kellőképpen lezárnia (különösen Rodgers búcsúja volt méltatlan), és a rajongók kisebb csalódására nem jutottunk el a Kincses sziget történetének alapfelállásához sem.

Az viszont számomra nagy pozitívum, hogy az utolsó részekben a sorozat sokkal kevésbé volt hű a történelemkönyvekhez, mint korábban.

Végezetül, hogy semlegesítsem a kissé negatív felhangot, le kell szögeznem, hogy a Black Sails történetmesélés és karakterfejlődés terén is mindvégig kiemelkedőt alkotott, hogy a látványról ne is beszéljünk.

Ezt a sorozatot minden bizonnyal nem fogjuk csak úgy elfelejteni: lehet, hogy egyeseknek néhány év múlva ez már csak abban nyilvánul meg, hogy Jack Sparrow helyett Flint vagy Silver ugrik be majd elsőre amikor a ‘kalóz’ szót hallják, mások számára viszont mindörökké a Black Sails lett a sorozat, ahol a kalózok nem romantikus hősök, hanem emberek voltak.

29 hozzászólás Ne habozz!

wondorog - 2017. 04. 02. 14:12

Érdekesen zárták le a dolgokat, pedig eddig úgy látszott eléggé közelítenek a Kincses szigetes állapot felé, így viszont furcsa lett a dolog, és még a történelmi hitelesség is eléggé megkérdőjelezhető. Mindezek ellenére viszont tetszett a dolog, a sorozat eddig sem mellőzte a hosszú, kitartott monológokat, de ezzel a résszel rekordot döntöttek. Hiányozni fog, de örülnék ha felröppenne egy TI spinoff hír.

Blobov - 2017. 04. 02. 17:45

Nehéz eldöntenem, hogy az évad volt a rosszabb, vagy az évadzáró…

Az egészet sikerült ügyesen összecsapni, rosszul elvarrni, fejetlenné tenni. A kormányzó pere, meh… Rodgers ennél többet érdemelt volna lezárásként, mint egy rövid sor az (egyébként majd 30 perces) epilógusban-

Ha már a melegséget ismét felmelegítették; eddig a Thomas és kapitánya közötti vonzalom nem a testiségen alapult: azért szerettek egymásba, mert annyira hittek az eszmében, abban, amiért küzdöttek. Egy kicseszett büntetőtelepen mit fognak egymással kezdeni?

Mark Read viszont jó poén volt, az legalább ötletes volt.

Összességében: a giga monológok már az előző évadban megkezdődtek, de ebben az évadban csúcsra jártak, és a többségük közönséges bullshit volt, rengeteg felesleges ismétléssel (az utolsó részben gyakorlatilag egy új gondolat sem volt, de szerintem nagyjából 5-6 rész óta ugyanazt mondogatják egymásnak a szereplők).

Lehet egy történelmi drámát csinálni kalandfilm helyett (még ha szerintem az emberek többsége kalandfilmet akart volna látni…), de nem ennyi felesleges ismétléssel, az utolsó évadra végül igazi meglepetés/váratlan húzás nélkül.

Az évad 10/6, a finálé 10/3.

nade - 2017. 04. 02. 18:33

Ahogy bestente is írta, marha jó kalózos sorozat lenne minden korosztálynak, csak aztán megint eszébe jutott valamelyik idióta írónak hogy a gyerekkorunk legjobb meséinek egy karaktere miért is ne legyen inkább meleg.
A harmadik évadra pedig már úgy tűnt, hallgatnak a s2e5. rész értékelésire, visszhangjára és Mirandához fűződő érzelmeit hangúlyozták Flintnek, erre most a 4.-ben újra elővették. De valószínűleg így is tervezték az egészet, hisz akkor se mondták, mutatták egyértelműen hogy meghalt.

nah mindegy. szóval mégse a hét epizódjának lesz ajánlva a rész (bár a Flint vs Billy rész, meg maga a csata jó volt), elég csalódás volt az egész évad és az utolsó részek is. Hogy lehet így összecsapni egy amúgy jó sorozatot?

Olyan teóriákat olvasok, “látok szárnyra kapni”, mondjuk kevés érvvel, hogy Silver mégis megölte Flintet a szigeten, és nem csak képletesen, és nem csak az alteregót.
Mondjuk szerintem nem vall jellemére, hisz inkább csak kamugép, mint gyilkos (főleg nem mentorának gyilkosa). Meg a kincsről lemondott Madiért már korábban.
Viszont fura hogy a büntető telep kapujába Gunn és Israel kiséri Flintet..? Szóval már mindenki tudja hogy homi? És Israel bele egyezett ebbe hogy nem árulja el a kincs helyét? Vagy mégis elmondta Flint, Hamiltonért…?
De tényleg abban mi a happy end hogy bemegy rabszolgának ő is a telepre?
Továbbá amit Blobov is írt, ez a felesleges románc tisztelet miatt alakult ki köztük. Most így, tizenpár év kalóz kapitányként vívott érdemek után egy földművelő rabot becsül, aki ugyanez idő alatt valszeg az egész telep köcsöge volt? Aztán ha meg tudja hogy Flint volt aki lemészárolta a szüleit is… hiába őmiattuk került oda, attól még csak számít.

Szóval maradt egy rakás kérdés.

bvr - 2017. 04. 02. 22:51

Az eleje jól indult, a csata legalább látványos volt. De utána? Ezek a “lezárások” iszonyat blődek voltak (a büntetőteleppel, meg hogy ez valamiféle pozitív felhangot kaphatna, azzal főleg, nem is értem ezt hogy képzelték…)
De ettől eltekintve is, egy kicsit is megkapargatva még ezen a málló/foszladotó 4. évadon belül is totál széteső a finálé sztorija.
És még kincses térképet sem sikerült belekombinálni.
Értékelem a lezárásokban a készítők szándékát, ezért legyen mondjuk 2/10 (és mert az úgyis megalázóbb mint egy 1/10 :))))

PS: Hát nekem nem volt Mark Read ötletes, és nem csak mert kilométerekről (mérföldekről) látszott, hanem egyrészt mert az általuk kitalált sztorilezárásba ennek semmi értelme hanem ehelyett totál öncélú, másrészt ezek a férfinak álcázott nők a gyerekmesékben szoktak ügyes történetelemek lenni.
Mondjuk ez egyre nagyobb baj volt ezzel a sorozattal: el kellett volna döntenie mi is akart lenni.

Tényleg kár ezért az egészért, ebben sokkal több volt.
Így a Starz-on marad a Spartacus a kedvenc (persze szigorúan csak az első évad, és az prequel, de azok meg is állják önállóan is a helyüket)

most félretéve hogy mennyire összefércelt plot szerint, de végülis megvalósult (elvileg) az amit Flint és Thomas Hamilton szeretett volna. Ha Silver “unmade”elni szerette volna Flint-et, akkor egyszerűen ki kellett volna hozatnia Hamiltont a börtönből és kész, mindenki él boldogan.
Ehelyett meg lett ez ami lett :)

Amúgy mi a t*kömnek kellett felhajózni egy titkos szigeten 2 résszel ezelőtt ahhoz hogy üzleteljenek? (most az egy dolog hogy amúgy sem üzleteltek) Itt mégis mi lett volna ami lehetővé tette volna hogy cseréljenek?

Pedig akkor olyan hangulatosan felvezették hogy ez valami misztikus sziget… de aztán semmi. Igazából valahol elég ironikus hogy a 4 évad alatt egy kincses sziget preuelben pont a kinccsel és a kincses szigettel igazából semmi épkézláb dologra nem voltak képesek az írók… :))

azért vicces hogy ebben az évadban csakis underdog pozícióból lehetett csatát nyerni, mindig sokkal kisebb hajóval :) Amikor valakinél ott az erőfölény, rögtön lemegy totál bénába.
Most hogy hogyan futottak rögtön az elején zátonyra azt hagyjuk is, de csak ami hirtelen eszembe jut az Rogers vs Feketeszakáll, aztán Jackék ahogy kiszabadulnak, aztán most a változatosság kedvéért Rogersnek sikerül elb*sznia a dolgot… Azok mindig külön jó képek amikor még mutatják is egymás mellett a hajókat.
Tiszta Fargo :))

Na de legalább ahogy kezdtem is, a csata az szép volt :)))

nade - 2017. 04. 03. 01:17

Olyan teóriákat olvasok, “látok szárnyra kapni”, mondjuk kevés érvvel, hogy Silver mégis megölte Flintet a szigeten, és nem csak képletesen, és nem csak az alteregót.
Mondjuk szerintem nem vall jellemére, hisz inkább csak kamugép, mint gyilkos (főleg nem mentorának gyilkosa). Meg a kincsről lemondott Madiért már korábban.
Viszont fura hogy a büntető telep kapujába Gunn és Israel kiséri Flintet..? Szóval már mindenki tudja hogy homi? És Israel bele egyezett ebbe hogy nem árulja el a kincs helyét? Vagy mégis elmondta Flint, Hamiltonért…?
De tényleg abban mi a happy end hogy bemegy rabszolgának ő is a telepre?
Továbbá amit Blobov is írt, ez a felesleges románc tisztelet miatt alakult ki köztük. Most így, tizenpár év kalóz kapitányként vívott érdemek után egy földművelő rabot becsül, aki ugyanez idő alatt valszeg az egész telep köcsöge volt? Aztán ha meg tudja hogy Flint volt aki lemészárolta a szüleit is… hiába őmiattuk került oda, attól még csak számít.

Szóval maradt egy rakás kérdés.

bvr: lerohanni a telepet lehet nem lenne egyszerű, biztos őrzik sokan, legénység meg nincs, ill. semmi érdeke benne, de igaz, ez is ésszerűbb lett volna, ha már….

Blobov - 2017. 04. 03. 13:50

Én spec. azt vártam, hogy Billy a verekedés közben kirántja Flint zsebéből a térképet, oszt meglép (nyilván ekkor nem a szigeten köt ki, mert akkor megszerzi már akkor a kincset).

Ha Silver megölte volna Flintet, akkor nem lenne térkép a kincshez. Így ugye vélelmezhető, hogy Flint a nyugdíjas évei alatt megírta, oszt valahogy eljutott Billyhez… bár akkor nem tudjuk, hogy miért is őrül meg a végén (mert ugye erre is vannak utalások a könyvben).

Mindegy, nem érdemes ezeken lovagolni, úgy sz*r volt az epilógus rész, ahogy volt….

nade - 2017. 04. 03. 13:52

Adott is valami lóvét az egyik a másiknak, de ha valóban kivásárolni mentek, akkor miért nem az történt, ahelyett hogy bilincsben bevitték flintet…

^PS^ pont ezt írtam, Silver csak Madinek hazudja hogy happy end lett Flintnek, hogy ne legyen mártír a háborúhoz. Jack meg mondja ezt is azt is, meg hogy értelmezze úgy mindenki a sztorit ahogy akarja.

bvr - 2017. 04. 03. 14:05

@Blobov: de hát pont ez az, nem volt térkép :) Csak Flint fejében.

@nade: nem kivásárolni mentek. Azt írtam hogy az minden szempontból (a sorozat világában, és meta szinten is) mennyivel logikusabb lett _volna_ ha nem Flintet börtönzik be hanem Thomas Hamiltont hozzák ki. Pedig ugye pont nekik volt az volt az álmuk ami a sorozatban meg is valósult, hogy a nassaui kalóztársadalmat visszaillesszék a normál geopolitikai keretek köz… Ezt írtam, hogy még ezen a szinten is mennyire abszurd volt ez a finálé :))

Blobov - 2017. 04. 03. 14:33

bvr: de a Kincses szigetben van térkép, ergo azt valamikor meg is kell rajzolni… s csak Flint tudja megrajzolni.

bvr - 2017. 04. 03. 15:10

@blobov: de itt a történelmi hűséggel is elég érintőlegesen foglalkoztak, _egyelőre_ a sorozat világában semmi kényszerítő erő nincs hogy lennie kell (vagy kell majd) térképnek.
Persze ha egyszer folytatni akarnák, még _lehetne_ Most, nincs. Nem foglalkozott azzal a sorozat hogy összekösse a könyvvel (mint mondjuk Star Wars :)

Amúgy amikor a végén ott Jack sztorizott a kocsmában, volt egy pillanat hogy azt hittem afelé viszik el hogy “és ezt változtattuk azzá a legendává hogy…”

Morgan - 2017. 04. 03. 18:33

Ha már be kellett fejezni a történetet szerintem ez egy kielégítő befejezés volt.

heidfeld - 2017. 04. 03. 21:26

A sok szentségelés után azon gondolkodtam, ha a sok felesleges duma helyett kaphattunk volna 3-4 értelmes részt..
Hihetetlen sok lehetőség lett volna a sorozatban. Párszor már leírtam, hogy mire is gondolok, de értem én, hogy drága meg minden, de nem volt igazán jól átgondolva ez a 4. évad, a zárásról nem is beszélve. Ennek ellenére fájdalmasan beletörődtem volna a végbe, erre megjelent Mark Read…
Na, ekkor rúgtam bele egy nagyot az asztalba mérgemben, de nem csak ezért vágott belém a fájdalom. Jól jellemezte ez a rengeteg elszalasztott lehetőséget, ami bőven elég lett volna két évadra is.
Végül annyi, hogy Silver karaktere teljesen hiteltelen volt számomra. Értem én, hogy sorozat, meg “kár volt” olvasnom a Kincses Sziget csodálatos történetét, de Béke Nagykövetet csinálni belőle az nagyon eszement ötlet volt.
Ja még annyit, hogy végig azt hittem, hogy Eleanor túléli az egészet, de nem ezért vagyok csalódott.

Anthonz - 2017. 04. 04. 10:42

Az a baj itt összemostak mindent ami eszükbe jutott, a Kincses Szigetből, de ha jól tudom abban nincsen sem Teach sem Jack Rackham, sem Elenor, szóval ők valós és kitalát figurákat összecsődítettek egy helyre, és csináltak belőle egy nagy katyvaszt.
Ahelyett, hogy legyen egy jó kis kardozós-b***szós sorozat a kalózokból mind filozófusok meg szónokok lettek. Nem tudom mért kell ezt így elcseszni mikor bőven lett volna elég kaland, amivel dolgozzanak, meg konfliktus, de ők mind Nassauval voltak el, ami eg 10 cölöpházból álló tanya volt a filmben. Még a műcsöcsű Maxxel is megtetézték az egészet, kár is. Az első 1-2 évad az egész ígéretes volt, de aztán csak mind rosszabb lett, fontos volt a meleg szálak behozása a történetbe.

Az évadzáró kb. olyan lett, amire számítottam, ez a Hamiltonos szál már be volt lengetve korábban is.Őszintén jó hogy vége, mert teljesen rossz irányt vettek a készítők.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 04. 19:08

Jaj, ez a lezárás. Nagyon félrecsúsztak a dolgok. Már nyomokban sem tartalmazta azt, amit az 1-2.évad képviselt.
A kalózokból picsogó kislányokat csináltak, de most komolyan. Silver szerelmes, ezért dob mindent, amit addig elértek, kb. mint egy kiskamasz. Azt még értem, hogy Flint külső nyomás hatására lovagolt el a meleg naplementében Thomasszal, de hogy még Max is mindent túlél, mint egy csótány az már nekem is sok volt. Ja és az a sok nagyívű párbeszéd, meg monológ. Gyakorlatilag egy vicc lett a sorozat vége. Hol van már az a jelenet, amikor Feketeszakállt áthúzták a hajó alatt? Vagy éppen miért kellett Vane-nek meghalnia? Rackham ténykedése is borzasztóan jellegtelen és súlytalan volt. A kalózoknak egy óriási nagy véres csatában kellett volna vagy győzni vagy elbukni, de ez??? Sajnálom, de szerintem ritka szar sorozatzáró volt.

RadicalEnemy - 2017. 04. 04. 21:11

Én ennek a sorozatnak nagy rajongója voltam. Ennek ellenére megértettem, hogy azt mondták, hogy legyen vége a 4. évaddal, mert ennyi volt benne. De HOGY LEHET ÍGY ELRONTANI A LEZÁRÁST???
A kiszámíthatóság, az évad második felében (mínusz az utolsó rész második fele, mert az rosszabb volt, mintha csak egy megtervezett iparosmunka lenne) elérte a “We love you Jackie bro” előre bemondási szintjét. És azt hittem ennél nincs lejjebb. Erre Flint, aki (tudom lazán kapcsolódik a könyvöz a sorozat) de részegen és betegen hal meg, elmegy egy ültetvényre melegnek, abban a korban, amikor ezt egy közösségben senki nem fogadta el. Az számomra oké volt, mikor Thomassal a társadalom háta mögött csinálták, sőt bár az első csókjuk WTF volt, tetszett a bevállalóssága, nade a szántóföld közepén? Teljesen korhűtlen és ezáltal hiteltelen!
És Billy Bones? Miért nem Ben Gunn úszik ki a szigetre? És hogy kerül majd a kincses szigetről Billy Angliába. És az utalások a sorozat közepén, hogy Max lesz Mary Reid?
Az egyetlen akinek a sorsával kiegyeztem, mert szerintem azt kapta, amit megérdemelt, az a fickó és aki kormányzó lett, és az örömlányból felemelkedett felesége. na az sikersztori! De a többi? Emberek én kiakadtam! Talán ez a legrosszabb, de ha nem, hát biztos, hogy a leglogikátlanabb sorozatzárás amit valaha láttam!

Matt89 - 2017. 04. 04. 22:03

csalódás…. :(

eskü, mikor a végén Madi meg Silver a parton egymásra nztek, ment a fejemben az “Egy jó asszony mindent megbocsájt” Jimmytől

Billy-től iszonyat karakteridegen volt nekem, ahogy lövi a hajóról a vízbe az egykori “testvéreit”…holott csak Flintékre volt mérges

doctorur - 2017. 04. 04. 22:39

Tény, hogy kicsit zanzásított lett a vége, de biztos, hogy ezért kárhoztatni kellene a sorozatot?
Asszem nem a Kincses szigetet néztük, szóval kár is ahhoz hasonlítgatni.
Megértem azokat, aki markánsabb, “kalózosabb” véget akartak, sok vérrel és henteléssel, de ez se volt rossz, ha abból az irányból nézzük, hogy a gyártó célja esetleg az volt, hogy lehetőség szerint pozitív véget érjen a fontosabb szereplők sorsa.
Annyi szarság van most körülöttünk, hogy pont nem kell még 1 dráma mára. Egy egyszerű, “mosolygós” lezárás pont kafa. A képek, a vágások, a dramaturgia, a színészi teljesítmény mind a helyén. Hogy egy kicsit sablonos vége lett? És akkor mi van? Pont semmi.
Nekem ez így egyben, még ezzel a zárással is egy nagy piros pont!
Szórakoztam és nem kellett két Micimackót megnéznem a lelki egyensúlyom kiegyenlítése érdekében.

polovcev - 2017. 04. 04. 23:55

Amikor megnéztem zavart a lezárása, mert voltaképpen happy end lett a vége. Azonban lássuk be semmilyen körülmények közt nem győzhették volna le Angliát s ezért is örültem amikor a kormányzó kegyvesztett lett.
Rühellem az olyan húzásokat, hogy évadról-évadra keményebb ellenfelek és problémák jönnek, de a főhős mindent legyűr. Annak idején ezért kaszáltam a SoA-t is.
Amúgy én nem találtam annyira karakteridegennek a lezárásokat. Flint eleve Hamilton miatt jött Nassauba s az ő sorsa volt ami arra motiválta, hogy szembeszálljon Angliával. Jack legfőbb vágya az volt, hogy formálja a történelmet s fent maradjon a neve. Silver meg egy egyszerű szakácsként kezdte s nem is árúltak el sokat a múltjárol az évadok során. Ha leszámítjuk az egész háborút végül azt kapták amiért eleinte küzdöttek.
Annak külön örültem, hogy Featherstone meg a “felesége” túlélte és háttérkarakterből kirakati bábúvá váltak.

bvr - 2017. 04. 07. 01:17

@RadicalEnemy: “Az egyetlen akinek a sorsával kiegyeztem, mert szerintem azt kapta, amit megérdemelt, az a fickó és aki kormányzó lett, és az örömlányból felemelkedett felesége.”

Ezt én is így gondoltam. Főleg mert Featherstone és a felesége volt akik talán az egész sorozatban nem árultak el senkit.

Meg még pár felmerült dolog: Max-ot qrvara ki kellett volna nyírni a p*csába, minimum megduplázta volna a zárópontszámot (2/10 helyett 4/10 :)))

Flint sorsáról már leírtam a véleményem (de hogy ezt egyesek itt leírva is hogy képesek happy endnek látni az nekem rejtély…) és igen, a rossz fordulaton belül ha egyáltalán lehetséges csak még rosszabb a csók a szántőföld közepén…
(míg a 2. évadban ennek volt helye mert azt részeken keresztül építették. Nem meglepő módon a 4 évad során a főszereplők közül kb Flint volt az egyetlen aki írói szempontból jól fel lett építve és (egészen a végéig, amíg partra nem szállt Silverrel) szerintem végig karakterben maradt. Neki egyetlen WTF árulása volt, még Gates ellen, de erre azt mondom hogy (főleg a 2. évadnak köszönhetően) az írók kb. 90 százalékban azért ezt el tudták adni, ami nem kis teljesítmény.

Silver ahogy írjátok is, a végére teljes katasztrófa, Madi is azzal ahogy megjelent a naplemetében.

Amúgy még az évadzáró előtt elkezdtem újranézni, most a 3. évad elején tartok, most csak két gondolat, egyrészt ahogy itt is írtátok és én is ezt éreztem az utolsó előtti részben hogy ahogy Billy lövöldözi a filmben az egykori társait, az elég wtf. A 2. évadban (amikor ugye a kegyelemlevéllel megy a kavarás) tisztán kiáll a testvérei mellett. De az tény hogy itt az évad közepén volt a farmon ami volt, utána az elfogása, megkínzása… nem tartom szerencsés fordulatnak, de talán-talán ez még védhető.

Viszont ahogy kezdtem újranézni, hát Max ha lehet még jobban irritál… Színésznőként is rettenet (könyörgöm, ha a készítők ekkora fajsúlyos szerepet szánnak valakink akkor mi a t*kömnek nem tudtak egy karizmatikus színésznőt szerezni?) és végig teljesen hiteltelen ahogy pozícióba került na de hogy utána ebben a világban hogy a f*szomba nem számolt le vele ugye senki…
(Eleanornál (még az elején) annyiban érthető volt hogy ő vitte a családi bizniszt)

Egyébként elképesztő mennyire hiteltelenül túlírták a női karaktereket. Megint a Spartacust hozom (természetesen az 1. évad és a prequel): pedig aztán volt ott is sok fontos női karakter, manipulatívok is, ilyen értelemben hatalommal bíróak is, és ott mégis sikerült ezt hitelesen és szórakoztatóan prezentálni.
Itt ez kb. a 4 évadon keresztül szánalmasra és hiteltelenre sikerült, és ez egyre csak fokozódott…

nade - 2017. 04. 07. 11:05

Talán direkt azért zárták így a sorozatot, hogy még nyitott legyen a lehetőség egy esetleges a Kincses szigethez közvetlenül összekötő filmre, amiben ki lehet fejteni hogy cserélt helyet Bones és Gunn, hogy lett végül Flint alkesz, stb. Bár azt már nem fogják bele tudni szőni hogy Israel Hands Flint kormányosa volt…
Érdekes hogy a meleg szálat másfél évaddal előre betervezték, meg hogy az egész sorozatot is a nagy egymásratalálással tervezték zárni, de Handst csak a 4. évadra jutott eszükbe behozni…
Szóval szomorú hogy egy rendes Kincses sziget előzmény helyett tagadhatatlanul inkább LBGT-happyend volt a céljuk (leszbi,meleg, travi (Mary Reed), a white cis male pedig ha nem velük van (Racham,Featherstone), akkor megbűnhődik (Billy, Rogers))

cherockee - 2017. 04. 09. 21:52

ellenvéleménnyel élve: nekem a zárás is tetszett, a filozofálás segített lezárni, átgondolni ki honnan jött és hova érkezett, szerintem pont így volt rendben

és reménykedek egy kincses sziget mini sorozatban, ugyan ezzel a csapattal

(méltatlanul ismeretlen gyöngyszem a sorozat, most megy a TV-ben a Karib tenger kalózai, hát ettől is csak jobban hiányzik a sokkal érdekesebb Black Sails.)

Snoopyzit30 - 2017. 04. 09. 22:15

Az első pár rész után még valami teljesen másnak nézett ki ez az évad, mint ami végül lett. Én a csalódottak táborát erősítem. Szerintem az írók fájóan rossz irányba kormányozták a kalózok hajóját, a sorozatzáró epizódot pedig abszolút negatívan látom. Már a kibeszélőben átrágtuk sokszor, hogy miért, nem kezdek bele újra.
Ahogy a kritika is említi nekem is a 2. és a 3. évad tetszett a legjobban. Majd újranézem a sorozatot, hogy azok a részek maradjanak meg inkább az emlékezetemben és gyorsan felejtsem is el ezt a 4.évadot.
Ha valaki most kezdené el a sorozatot, annak viszont kifejezetten ajánlanám, mert tényleg remek hangulatot teremtettek az írók. Szerettem azokat a részeket, amikor szinte állandóan a hajókon voltak és a konfliktusok jó kis csatákban csúcsosodtak ki. Persze fontosak voltak a párbeszédek is, de ez a sok filozofálgatás teljességgel hiteltelenné tette a kalózokat, ezt nem így kellett volna megoldani. Flint karakterét pedig teljesen kiherélték a végére, pedig ő tényleg egy jól megírt karakter (volt).
A Kincses sziget cselekményéig való eljutás nekem nem hiányzott, így amiatt bennem nincs hiányérzet.
Mindig rossz elbúcsúzni egy jó sorozattól és hát nem is sikerül mindig jó szájízzel. Ez most nem jött össze, de ettől még nekem összességében simán egy 8/10-es sorozat marad.

bvr - 2017. 04. 09. 23:48

Hát én sajnos sokkal negatívabb véleménnyel vagyok a 4. évaddal kapcsolatban is, és különösen az évadzáróval kapcsolatban, mint a kritika. A kibeszélőben sokat írtam már hogy miért, most ezt nem ismétlem meg, egyelőre csak gyorsan egy dologra reagálva a kritikából.
Max. Hát valóban a legkisebb mértékig sem tudok egyetérteni a kritikával, bár szinte irigykednem kell hogy JoeCole-nál kiérdemelte azt a “kis zugot a szívében” :)) merthogy nálam a legkevésbé sem, ezzel az első évad kb közepétől nálam (Eleanorral együtt) egyre fokozódó negatív tényező lett a sorozatban! Ezt legalább egy kicsit helyrehozhatták volna azzal ha a fináléban (ami az első felében amúgy tök látványos tengeri csata után hihetetlen mélyrepülést folytatott), szóval ha a fináléban legalább kinyírják, de sajnos nem.
Magával Max karakterével, annak ebben a világban történt hitelességével is óriási bajok voltak, na de ha már, akkor a készítőknek kutya kötelességük lett volna erre a szerepre egy rendkívül karizmatikus színésznőt találniuk. Ez, így, rettenetes.

Írok majd még a későbbiekben mert a sorozatzárás kapcsán egyébként is van még néhány általánosabb érvényű gondolat bennem, főleg hogy nemrég elkezdtem újranézni az elejétől (most a 3. évad elejénél tartok)

Happy Zoidberg - 2017. 04. 10. 10:27

A második évad zseniális volt, a harmadik is remekre sikeredett. Aztán a negyedik évad első része után el is kaszáltam az egészet. Ilyen mértékű butulást egyetlen rész alatt, legutóbb a The 100-ben láttam. Két évadnyi építkezés után az volt a terv, hogy fényes nappal, frontálisan támadjanak. Aha. Oké. Anyátok. Csá!

Mark Bolt - 2017. 04. 11. 05:32

Negatívum, hogy Flint ilyen hülyén végezte.
Pozitívum, hogy le tudták zárni a sorozatot, amit én ismerve a valódi szereplők sorsát el sem tudtam képzelni hogyan fog sikerülni 1 rész alatt, de csak megoldották.
Húsvéti tojásként megjelent a végén Mary Read férfi álruhában, plusz bemutatták, hogy a ma ismert kalózzászlót Jack Rackham találta ki. Jó hogy nem végezték ki az egész bandát, ahogy a valóságban történt.

Mordekai - 2017. 04. 11. 08:29

Nekem már a 3. évad óta stabil szenvedés volt a Black Sails. Ha valaki esetleg majd megkérdezni tőlem érdemes-e nézni, azt fogom válaszolni, hogy a trailerek látványos csatajelenetei és a szép környezet ne tévesszen meg senkit, EZ A SOROZAT 80%-BAN DÖGUNALMAS.

A 2. évad tartotta bennem a lelket. Flint “eredettörténete” izgalmas, drámai és egy nagyon jó alap volt. Azután viszont csak egy-egy látványos évadnyitóra és évadzáróra futotta. Közötte meg olyan volt az egész mintha egy 1200 oldalas középszerű könyvet olvasnék.

Azért remélem Toby Stephenst és Luke Arnoldot még látjuk majd a képernyőn, mindketten kíváló színészek, nem rajtuk múlott a dolog.

Jessica Parker Kennedyt pedig valami vidámabb, mosolygósabb szerepben, ez a szerep nála nagyon mellément.

kár érte - 2017. 04. 22. 12:19

ez nagyon nagy tévedés sztem :D
“nagyon jól ráéreztek az akció, a dráma és a politika közti egyensúlyra”

wovbagger - 2017. 04. 24. 17:55

Nem mondom, hogy nincs mindenkinek valamennyi igazsága a fentiekben. De (és ez egy nagyon nagy de) szerintem a sorozat – és benne főként a negyedik évad – valahol azt igyekezett megmutatni, hogy ha a (totális) háború őrülete elszabadul, akkor nincs megállás. Bedarál mindent és mindenkit: embereket, kapcsolatokat, eszméket, jóindulatot, lelket, pénzt-paripát-fegyvert.

Én úgy látom, hogy a sori ezt pontosan, jó arányérzékkel teljesítette. A “filozofálást” szerintem ezzel lehet a helyén kezelni: inkább csak a (fő)szereplők gondolatait hallottuk – és valóban, messze nem oldották meg tökéletesen, hogy a figurák a saját belső hangjaiból hogyan és mennyi lesz a szereplők közti párbeszéd része.

Összességében nagyon kedveltem a Black Sailt. Az első évad még kicsit felemás volt, de aztán egyre jobb lett. A lezárás(ok) pedig? Most őszintén: hány olyan soribefejezést tudunk, amivel maradéktalanul elégedettek lennénk? Tegyük a kezünket a szívünkre: valójában egyet sem…

winnie - 2017. 05. 02. 06:53

“hány olyan soribefejezést tudunk, amivel maradéktalanul elégedettek lennénk? Tegyük a kezünket a szívünkre: valójában egyet sem…”

20-30-nál abbahagytam a számolást, mert szerintem nem oszt vagy szoroz maga a szám.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz