login |

Pilot-mustra: Ingobernable – 1×01

2017. 04. 11. 19:10 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Lehet, hogy ennél a Netflix-es sorozatnál évad végén lenne célravezetőbb kritikát írni, de nem akarom húzni az írást, ki tudja, mikor érek el addig. Mert ugyanaz volt az érzésem, mint amikor az Amazon-os You Are Wanted-et néztem – az egysoros alaptörténettel pontosan annyira lehet ajánlani a sorozatot, mint egy hosszabbal, és a kezdeti építkezésekből nem látni, hogy milyen előjelű lesz a végkövetkeztetés.

A német You Are Wanted-ben egy férfi életére szállnak rá hackerek, és ezért menekülni kényszerül a hatóságok elől, míg a mexikói Ingobernable-ben a mexikói elnök felesége ébred arra, hogy a férje kvázi mellette fekszik holtan, és ezért menekülni kényszerül a hatóságok elől.

INGOBERNABLE – 1×01 – 6/10

Oké, a képet árnyalja az, hogy az esetet egy elég kemény veszekedés előzte meg a két fél között, a feleség valamiért bujkált és le akart lépni, a férjnek meg habzott a szája, az pedig mondanom sem kell, hogy nem tudjuk, hogy a badass-nek eladott főhősnő bűnös-e vagy sem, mert egyrészt nem láttuk, hogy mi történt (csak az előzményt és a végeredményt), másrészt pedig a nő sem emlékszik rá.

A folytatásban van egy olyan érzésem, hogy a menekülés, a keresés, illetve az egyéb politikai (új elnök kapja meg a hatalmat), valamint családi szálak (befolyásos apu, aggódó gyerekek) mellé be fogják hozni a flashback-eket is, hiszen mégiscsak ki kell derülnie annak, hogy mi indukálta a kezdés konfliktusát, hogy miképp jutott el az elnök és a felesége, aki mondhatni hatalomra juttatta őt, hogy egymás torkának estek.

Akárcsak a You Are Wanted, az Ingobernable is (legalábbis a kezdetekben biztosan) egy nem túl mély, popcorn thriller látszatát kelti, egy elég erős főszereplővel (Kate Del Castillo), valamint a kiegészítő szálakat bonyolító, helyenként összeesküvő szereplőkkel.

Nyilván magát a menekülést, illetve a háttérben való machinálást nem nagyon lehet túl eredeti módon megközelíteni (majdnem elkapják, trükkösen meglép, random segítők, áruló), de az esély mindig megvan arra, hogy valami igen érdekes irányba futtassák ki a történetet. Ha pedig nem, a tempó és a közepesen izgalmas jelenetek akkor is le tudják kötni a nézőt.

Én az első 3 rész után még benevezek a folytatásra, mert bár rajongó nem lettem (még), de nincs ellenemre a sorozat, egyelőre érdekel a főhős. Az 1×03-ra pedig az is kiderül, hogy nem csak tehetetlen, passzív figura, nem egyszerűen egy bajban lévő nő, aki improvizál, hanem azért több annál.

Annak ellenére is maradok, hogy tudom, a nem amerikai sorozatoknál mindig megvan a veszély arra, hogy a nemzeti közönség számára ugyan újnak számító, de sok amerikai szériában már ellőtt, elcsépelt fordulatokkal töltsék meg a sztorit, és bizony az eddigiek alapján az Ingobernable tényleg inkább csak szórakoztatni akar, mintsem feltalálni a spanyolviaszt.

Ami fura volt, az az olykor pátosszal teli zenére mutatott érzelemkitörések, ez talán némiképp telenovellássá tette olykor a sorozatot. De ha már zene, akkor a kortárs mexikói muzsika nagyon jól feldobta az első részeket.

A sorozat a Netflix-en elérhető itthon is, az eredeti spanyol nyelv mellett egyelőre csak angol felirattal, valamint angol szinkronnal is. Az első évad 15 részes, az epizódok hossza 32-40 perc.

3 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2017. 04. 11. 20:53

Winnie, és Kate del Castillo alakítása hogy tetszik?
Szerintem ő egy remek színésznő, akárcsak az apja (Eric d. C.).

winnie - 2017. 04. 11. 21:29

hihető:) valójában javarészt csak menekül és bujkál, így olyan sok lehetősége még nem volt.

az a baj, hogy csalok, és ezzel sajnos minden hitelemet elveszíthetem, de be kell ismernem, hogy angol szinkronnal nézem. (viszont bizonyos jeleneteket megnéztem eredetiben is, mert érdekelt, hogy mi jön úgy át belőlük.)

garcon - 2017. 04. 13. 19:34

Nekem bejött,persze vannak hibái pl: a hangeffektek nagyoon bénák benne, meg a szappanoperás elemek,de ezeket leszámítva jó izgi sorozat!
És megéri spanyolul nézni!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz