login |

Line of Duty: kezdett a 4. évad – írta gromit

2017. 04. 13. 14:50 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Forensics have to be interpreted carefully.

A rendőrségen belüli korrupció sokféle formát ölthet. Alvilági kapcsolattal a háttérben vagy anélkül is, lehet ez egy ügy eltussolása, indokolatlan fegyverhasználat, eltitkolt tárgyi bizonyíték vagy épp tudatosan elhelyezett hamis nyom.

A Line of Duty 4. évadjában a jól ismert AC-12 korrupcióellenes osztály a legutóbbi, azaz egy gyanúsnak tűnő bizonyíték alapján kezd el nyomozni.

Az esti órákban egy fiatal nő el akarja érni a buszt hazafelé és átszalad az úton. Elüti egy autó, de segítségnyújtás helyett valóságos emberrablás következik. Tanúknak esélyük sincs se beavatkozni, se a símaszkos elkövetőről használható leírást adni, de legalább rögtön tudják riasztani a rendőrséget.

Hajtóvadászat indul a vélhetően sorozatgyilkos után, a lányt nem sokkal később egy égő házból sikerül kimenekíteni. A ház lakója (minderre semmit se hederítve? vagy mit sem sejtve?) mindeközben bejelentkezik az éjszakai műszakba. Priusza és ingatag alibije alapján is kiváló gyanúsított.

Eleinte mindenki ünnepli a sikert, csakhogy a törvényszéki szakértő Tim Ifield (Jason Watkins) a helyszínelés után ellentmondást vél felfedezni a tárgyi bizonyítékokban. Kételyét először a nyomozást vezető DCI Roz Huntley-val (Thandie Newton) próbálja megosztani, majd kénytelen az AC-12-esekhez fordulni.

A Line of Duty évadnyitójának a receptjét tulajdonképpen már ismerjük. Nagy horderejű (most egy nőkre támadó sorozatgyilkos) ügyben rendőri hibát gyanítva indítanak nyomozást a korrupcióellenesek. A kezdeti kikérdezéseknél nincs minden csapattag jelen, hogy aztán a kimaradót be lehessen vetni beépített emberként is a vizsgált személy környezetében. A rész végén pedig szinte menetrendszerűen jön egy sokkoló fordulat. Már számítunk rá, hiszen korábbi évadokban hozzászoktattak, hogy jön valami, de olyan zseniális a felvezetés, hogy nem lehet előre megjósolni, pontosan mi fog történni.

Az első három évad minőségben és nézettségben is emelkedő tendenciát mutatott, a sorozat a BBC2 legnézettebb drámájává nőtte ki magát (valaha, de legalábbis az utolsó 15 évben, mióta a nézettségeket elkezdték a manapság szokásos formában számontartani), így megérdemelte az előléptetést a BBC legfőbb csatornájára.

Aki szereti a szerializált (alapvetően 1 évad – 1 ügy formátumú), fordulatokban gazdag nyomozást, és nem feltétlen ragaszkodik a mostanság oly népszerű kisvárosi környezethez, annak mindenképp érdemes bepróbálnia a Line of Duty-t. A 3. évad egy nagy ciklus zárt le, így újoncoknak ez az évadnyitó nagyszerű belépési pont lehet, de érdemes a korábbiakat is pótolni.

A tovább mögött folytatom spoileresen.

Érezhető, hogy Roz Huntley-nak ez élete nyomozása (eddig), a hónapok óta tartó sikertelenség után nagy rajta a nyomás. Michael az ideális gyanúsított, priusszal és gyakorlatilag alibi nélkül mindenre csak “not sure” választ ad, kétség se férhet bűnösségéhez. A kihallgatáson olyan volt, mintha egy betanított szöveget mondattak volna el vele (“jól válaszoltam?”).

Aztán ott az a kis, figyelmen kívül hagyott anomália a bizonyítékok elemzésénél – tényleg szándékos félrevezetés? és ha igen, ki helyezte el ott? ki vezette oda a lányt és a rendőröket Michael házához?

The evidence is the truth.

Tim elemzése a bizonyítékokról meggyőzőnek tűnik. Teljesen érthető, hogy aggodalmával végül felkereste az AC-12-t, de hogy saját szakállára nekiállt nyomozni, és ahogyan – ezzel már nála is felmerülne a korrupció alapos gyanúja. Nem lesz ennek jó vége – gondoltam magamban.

A konyhai jelenetnél ki kell emelni mindkét színészt és az írást is, hogy mindig rá lehetett tenni egy lapáttal. Az egyetlen gyenge pont, hogy törvényszéki szakértőként nem volt képes megállapítani, hogy vitapartnere él-e még, viszont még így is nagyon ütött a befejezés. Az áll-leesős cliffhanger kimenetele ráadásul abszolút kétesélyes.

9 hozzászólás Ne habozz!

dinnyemano - 2017. 04. 15. 22:19

Köszi az ajánlót, én becsatlakoztam a hatására, és nem bántam meg!
4×1 és 4×2 is csavaros és meglepő volt,
kíváncsi leszek merre halad a sztori!

gromit - 2017. 05. 12. 00:34

Na jó, azt hiszem, nem fogom többet leírni, hogy “antologikus” :)
Milyen kicsi a világ, sok az összefüggés. De persze már most 2 újabb évad be van belőle rendelve, szóval nyugodtan szövögethetik a hátteret.

Ennek ellenére az idei fő szál szerintem előismeret nélkül is élvezhető volt (követhető, érthető, illetve pár dolog visszakövetkeztethető), de elég sok volt a visszautalás, és nem is csak az előző évadra, hanem a legelsőre is.

Viszont nagy kár, hogy csak a finálé után jöttem rá, hogy milyen jó bingót lehetett belőle játszani :D (bár nekem is feltűnt pár visszatérő motívum, nem jutott eszembe összeírni)

kulup - 2017. 05. 27. 14:24

Most fejeztem be a 4. évadot, a színvonal maradt, simán 9/10.

Snoopyzit30 - 2017. 07. 18. 13:16

Gyorsan lenyomtam a 4. évadot is. Szerintem is simán 9/10.
Nagyon, de nagyon jó ez a sorozat! Kár, hogy az 5. évadot csak 2019-re tervezik. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a pörgős, fordulatos angol krimiket.

Nikolka - 2017. 07. 23. 01:47

Még csak a 4. Részig láttam, de egyszerűen zseniális ez a sorozat. (Én sem értem itthon miért nem ismerik többen)
Spoileres lehet az évadhoz.
Minden évadnál azt hiszem ez a legjobb, de mindig csak jobb lesz. Ez nagyon ritka szerintem. Nem hittem, hogy Lindsay Dentonnál sikerül egy erősebb női karakterrel újítani, de azért ez nem semmi. Persze itt tudjuk az első perctől, hogy őt utálni kell, “könnyebb dolga van a színésznőnek”.
Nagyon jó a casting, minden egyes apró karakterre sikerül szerintem tökéletesen választani.
Azért a 3. rész végén megijedtem, mert ezek az angolok tudnak kegyetlenek lenni.

Snoopyzit30 - 2017. 08. 25. 20:21

@winnie hogy tetszett a Line of Duty? Ledaráltad végül?

winnie - 2017. 08. 25. 20:37

még nem.

m.m. - 2018. 11. 02. 17:30

Sziasztok!
Nagyon köszönöm gromitnak, hogy egy másik topikban ajánlotta ezt a sorozatot.Egyszerűen képtelen vagyok abbahagyni…annak idején a Killing volt ilyen jó….OLyan fordulatok vannak, hogy egszerűen felhördül az ember, miközben nézi….óriási..

Bence - 2019. 05. 28. 07:38

Nagyon profi, minden junkie-nak kötelezővé tenném.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz