login |

Attack on Titan: kezdett a 2. évad – írta Scat

2017. 04. 14. 14:50 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Nos, éveket kellett rá várnunk, de végre megérkezett az Attack on Titan második szezonja! Sajnálatos módon ez csak 12 részes lesz, de ennek köszönhetően, remélhetőleg nem lassul le a sztori a közepénél, mint az első évad során. (Az első szezonról és a sorozat alapjairól itt írtunk.)

A kezdés ezt látszik igazolni, hiszen megint olyan dologra derült fény, amire szerintem nem sokan számítottak – megjegyezném, hogy én nem ismerem a mangát, szóval nem tudom, mi felé tart a sorozat. A tovább mögött spoileresen folytatom, az első kettő rész eseményeivel.

Ugyebár úgy ért véget az előző évad, hogy egy óriás kacsintott ránk vissza a falból. Ez már eleve, a váratlanabbnál is váratlanabb húzás volt, szóval kíváncsi voltam, hogyan tovább.

Ahogy azt személy szerint vártam, természetesen senki nem tud semmit, ám ekkor feltűnt a „fal vallásnak” az atyja, aki egyből tisztában volt azzal, mit kellene csinálni. Itt jött be a másik sejtésem is, miszerint nem fogja elárulni, mit tud.

Nem értettem, hogy nekik nincs egy központjuk, ahol ezek a dolgok szerepelnek leírva? Mert az atya kérdezgetésénél nem jutottak tovább a nyomozásban, Annie-t pedig ugye nem lehet kikérdezni, mert „begubózott”. A 2×02 pedig még tovább húzzák ezt a szálat. Remélem, hamar megtörik a pap, mert nem akarom ezt nézni az évad feléig, csak megkötné a cselekményt.

A készítők azokra is gondoltak, akinek hiányzott az óriások leszeletelésének látványa, mert bizony egy egész jó kis harcot kapunk, frankón nézett ki, na. Aztán ugye megjelent az, akit az előzetesek már elspoilereztek, a „szőrös óriás”.

Ez még nem lenne nagy dolog, de amikor elkezdett beszélni ahhoz, aki korábban lekaszálta az óriásokat – ugye korábban egyik sem szólalt még meg, nem is tudtuk, hogy képesek erre -, egyből az jutott eszembe, hogy „na még mit fognak kitalálni?”. Erre fogta, és elvitte a felszerelését, gondolom megvizsgálni. Aztán következtek a már szokásosnak mondható brutális képsorok.

Itt megint előjött a „Lost hatás”, hiszen már eleve volt egy érdekes rejtély, a falban lévő óriásokkal, ekkor viszont válasz helyett kaptunk egy még inkább megmagyarázhatatlan titkot. Nem azt mondom, hogy ez nem tetszik, mert baromira leköt és elszórakoztat a dolog, tényleg meg tud döbbenteni, csak aztán nehogy az legyen a vége, hogy nem lesznek rá korrekt válaszok.

A második részben pedig szemléltetik nekünk, hogy mivel is járt az, hogy az óriások áttörték a Rózsa falat. Mindezt egy mellékszereplőn keresztül láthatjuk, és általában az ilyen részek más animékben fillerek, de itt hozzátett a cselekményhez, és emellett még árnyalták is a karaktert. Ráadásul most már azt is sikerült megrajzolni, hogy milyen az, ha valakit apránként fal fel egy óriás. Mikor már azt hinnéd, mindent láttál, jön ez. Elképesztő.

Természetesen itt is felvetődött néhány furcsaság, hiszen az egyik óriás meglepően alacsony volt, a rész végén pedig láthattunk egy „kifejletlent” – amitől szintén csak kapkodtam a fejem. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy azt a falat nem is törték át, más van a háttérben.

Bár évekig pihent az anime, de megint megmutatta, hogy mitől is tűnik ki a többi közül. Piszkosul szórakoztató, tele titkokkal, és olyan fordulatokkal, amikre alapesetben egyáltalán nem számít az ember. Hétvégén érkezik a harmadik rész, meglátjuk, merre tovább.

18 hozzászólás Ne habozz!

tDr1v3r - 2017. 04. 14. 16:57

Az első évad elég lassan adaptálta a mangát, de ennek ellenére hagytak ki dolgokat belőle… Mike (akit a Beast Titan megöletett az első részben) egyáltalán nem volt felépítve benne, a mangában sokkal jobban át lehetett érezni hogy milyen egy erős ember ő és miért annyira szégyenteljes a halála.

Az új évad viszont nagyon jó, remekül eltalálták eddig az ütemet, ezért is jó hogy csak 12 rész lesz belőle. Ilyen ütemben 2-3 év és fel is dolgozzák az egészet, már ha a mangaka végez az év végére a történettel…

Scat - 2017. 04. 14. 17:14

2-3 év, ezek szerint még van belőle annyi anyag? Bevallom, én úgy tudom azért nem volt évekig folytatása az animének, mert kvázi utolérték a mangát. Nem tudom, ez mennyire fedi a valóságot, de én ezt látom okként amögött is, hogy csak fele annyi rész lesz.

Persze örülnék neki, ha nem így lenne :)

tDr1v3r - 2017. 04. 14. 20:50

Egy ideig nem volt elég alapanyag, de most már van. Sőt… 2012 nyarán olvastam a Beast Titan-es chaptert (utána abbahagytam egy kicsit és bevártam pár hónapig), az meg a 35. chapter volt, akkor amikor még be se volt jelentve az anime. Most a 9-10. kötetet dolgozzák fel, aztán eddig 22 kötet jött ki…

Ami majd érdekesebb lesz majd hogy egy elég hosszú részt mennyire fognak berövidíteni, vagy inkább kihagyni… nem emlékszem pontosan, de talán a 10. kötet után lesz egy nagyon mélázós, hosszú rész amit tuti nem mernek adaptálni mert sokaknak unalmas (én imádtam), de fontos a történet szempontjából. Anno nem kevés ember ott is hagyta a mangát miatta, meg ha jól emlékszem simán van olyan hosszú hogy legalább egy fél animés évadot kitöltsön… szóval ja, aki a harc miatt nézni az animét kösse fel a gatyát.

ELiT - 2017. 04. 16. 01:37

A manga nagyon elől tart ezt legjobban úgy tudnám átadni mintha láttad volna a Game of Thrones első évadát HBO-n, de könyvből meg kb az utolsó előtti felét lehetne elolvasni.
Legalább még 2 évadot eltudok képzelni a lezárás előtt, jól érezhető a mangában, hogy hol lennének ideális cliffhanger helyek.

Ha nagyon felpörgetik a cselekményt akkor a 3. évad vége lehetne a pince titka.

Egyébként brutálisan jó a történet, most még csak a felszínt kapargatjuk, kb mintha code geassban a Iskolás/Herceg/Zero hármasidentitásból csak kettőt kaptunk volna meg eddig, utólag rengeteg iszonyat mindfuck dologra fog fény derülni még az apró elsőnek teljesen jelentéktelennek tűnő dolgok is összefüggenek. Sose olvastam mangát nem az én világom, de ezért megéri elkezdeni van magyar fordítás is.

tDr1v3r - 2017. 04. 16. 15:37

Az ED amúgy marha spoileres, meg ne nézzétek… szerintem könnyű kitalálni pár dolgot belőle, szóval ne erőltesse senki.

A mangát meg tényleg elkezdheti bárki, nem egy nehéz olvasmány, meg a mostani 92 chapter egy-két hét alatt beérhető ám. :) Magyarul nem tudom hol lehet beszerezni (meg hogy érdemes-e, attól félek hogy hasonló kontárság lehet mint a magyar animés feliratok), de angolul van hivatalos simulpub, csak egy Crunchyroll előfizetés kell hozzá.

tDr1v3r - 2017. 04. 16. 15:45

Ja, amit még akartam: idén a Mahoutsukai no Yome (megint remek manga, a prequel animés OVA-k most mennek, csak ajánlani tudom) adaptációja mellett egy cour-os lesz az AoT, és jövőre is sanszos hogy csak egyet kap majd a Kabaneri miatt… szóval 3 év simán meglesz szerintem amíg elérik a pincét.

Scat - 2017. 04. 17. 16:34

Évek lesznek a pincéig? Egyébként tartok ettől, hogy elakarják nyújtani, mint a rétestésztát.

Jon - 2017. 04. 18. 18:43

Zseniális az évad eddig, még jobb, mint az első, és ez baromi nagy szó.

Én nem olvasom a mangát, de akik olvassák, mindenki azt tanácsolja, hogy ha kibírja az ember, akkor ne kezdjük el olvasni, mert bár tök jó, azért az anime nagyon más szint.
Hajrá, csak így tovább :))

M ügynök - 2017. 04. 27. 07:45

Az ott egy jetitán? Vagy egy jeti tán? :D

bkitten - 2017. 05. 22. 08:33

atyaég,de izgalmas. komolyan, ez egy rajzfilm-orgazmus, majdhogynem körömrágásig izgulok,annyira jó! Rég élveztem ennyire egy animét, jó évekkel ezelőtt, köszönöm, hogy írtatok róla!!
Szomorú egyben, hogy ilyen érzelmekben gazdag és cselekményes sorozatot nem látok csak japán animében, se amcsi filmek se európaiak meg sem közelítik ezt.

Morgan - 2017. 06. 10. 22:31

Én is imádom. Az a legrosszabb hogy hogy olyan rövidek a részek és a magyar feliratig muszály várni mert japánul nem tudok :)

LambSkewers - 2017. 06. 13. 22:23

Ha valaki kiejti, hogy Attack on Titan, én elkezdek nyáladzani. Olyan szinten szerelmes lettem a történetbe, hogy elolvastam a mangát, jelentem napra kész vagyok vele! Hogy lássák az arányt a pusztán csak anime nézők, jelenleg a mangával a 94. chapternél tartunk, a 2. évad pedig az 50. chapternél fog előreláthatólag véget érni, tehát van bőven anyag egy 12 részes 3. és 4. évadhoz is.

“Nem értettem, hogy nekik nincs egy központjuk, ahol ezek a dolgok szerepelnek leírva?”
Nincs, vissza kell most fognom magam, hogy ne írjam le miért nincs, de nincs.

tDr1v3r - 2017. 06. 19. 00:54

LambSkewers, jó látni hogy egyre többen olvassák itthon is a mangát. :)

Anyways, mivel (még?) nincs kritika a végéről, beírom ide: szerintem az S02 tökéletes adaptációja lett a Clash arc-nak, jobbat kívánni se lehetett volna. Volt egy flashback amit marhára nem kellett volna (eleve a mangában is a 89. chapterben volt, miközben 50 körül tart a sorozat), csodálatosan adaptálták is meg minden, de nagyon sokmindent ellőtt. Ezt tekintve megérdemel az évad egy 9/10-et részemről, általam követett manga/light novel még nem kapott ilyen jó adaptációt.

LambSkewers - 2017. 06. 19. 21:47

@tDr1v3r Igazad van a flashback-kel kapcsolatban. Újra néztem a jelenetet (Nem tudom, hogy mások is vannak-e így, de nekem totál összefolyik a manga és az anime. Olvasás közben eléggé beleélem magam és olyan néha, mintha egy-egy jelenetet láttam volna már animálva) és amíg nem említetted, fel se tűnt, hogy mennyi mindent lelőttek benne :O
Fentebb kommentálta valaki, hogy azt tanácsolták ne olvassa a mangát. 1, ha belenéz a YT-on egy AoT témájú videóba és elolvassa a kommenteket, akkor biztosan belebotlik spoilerekbe, ami nagyon gáz és így meg semmi értelme sincs várni. 2, Az akciójelenetek miatt nagyon szuper az anime, a 3D manőverfelszerelés használata az animébe sokkal jobban átjön, tekintve, hogy látjuk, hogy hogyan és milyen gyorsan tudnak mozogni vele, de Isayama olyannyira részletesen és gyönyörűen rajzol, hogy hihetetlen élmény olvasni a mangát. Belenéztem más mangákba is, de messze az övé a legszebb, amivel volt eddig szerencsém találkozni.
Lesz kritika a 2. évadról, vagy itt lehet majd megosztani a gondolatokat róla?

Scat - 2017. 06. 19. 22:30

A héten megírom, aztán beküldöm. Onnantól meg valószínűleg rövid időn belül ki is kerül.

LambSkewers - 2017. 06. 19. 23:25

@Scat, szuper vagy!Köszi!

tDr1v3r - 2017. 06. 21. 18:45

LambSkewers,

Az a baj hogy Redditen már elég keményen találgatnak is miatta a mangaszüzek… ezt rohadtul nem kellett volna most ellőniük. Amire elérünk a pincéhez már mindenki sejteni fogja hogy mi vár kint.

Amúgy nyugodtan lehet olvasni a mangát, én úgy vettem észre hogy ebben az évadban csak azok csalódtak akik nem olvasták… higyjétek el nagyon sokat fog hozzáadni így is, hogy látjátok megelevenedni az eddig csak olvasott történetet. Nekem konkrétan (spoiler ahead) az Utgardi vár, C-A felfedése és a végső csata hatalmas élmény volt úgy is hogy tudtam mi fog történni. Nem izgultam annyira a karakterekért, nyilván, de marha kellemes volt nézni… az utolsó részt már újranéztem egyszer és ugyanúgy minden pillanatát élveztem, ugyanúgy futkosott a hideg a hátamon.

Scat - 2017. 06. 21. 23:11

@tDr1v3r

Bevallom, ami cikket beküldtem az évadzáróra, abban elmélkedtem is azzal kapcsolatban. A szőrös óriásról is akartam, de azt végül kivettem belőle. (A szemüveg miatt van egy tippem, ki lehet az, bár, ez így túl egyszerű lenne)

Mindenesetre, ha beletrafálnék, ne áruld/áruljátok majd el az írás alatt, légyszi :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz