login |

Star Wars Rebels: vége a 3. évadanak – írta Ayrons

2017. 04. 16. 15:50 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Bevallom, voltak fenntartásaim a 3. évad második felével kapcsolatban, aminek fő oka az előző évad volt, ahol az előzetesekből azt hittük, hogy ütős részeket fogunk kapni, de ebből csak a töredéke valósult meg. Szerencsére idén nem ismétlődött meg ez. Az S3 második fele is ugyanazt a színvonalat hozta, mint az első, sőt néhol felül is múlta.

Természetesen voltak gyengébb részek, konkrétan a 3×13-as Warhead és a 3×18-as Double Agent Droid 3×18 – az előbbi Thrawn terve miatt fontos, és Zeb is többet szerepel, de csak azért, hogy később Rex szintjére kerüljön a karakter szerepkörileg.

Ám összességében élvezetes és jó epizódokat kaptunk. A karakterek kapcsolatai is fejlődtek a részek alatt, a 3×14-ből (Trials of the Darksaber ) megismerhettük Sabine múltját és érzéseit, a 3×15-ben (Legacy of Mandalore) pedig bemutatkozott a családja, és jobban beleláthattunk a mandalori klánok életébe és társadalmába.

Itt jegyezném meg Sabine idén központi figura volt, ez pedig nagyon jót tett mind a karakternek, mind a sorozatnak. Hosszú utat járt meg a mandalori leányzó, de ennek az útnak a végére sikerült szembenézni a múltjával és elfogadnia azt, ezzel pedig az ő utazása véget ért a Ghost kötelékében, így új kalandba kezdett a családja oldalán.

Viszont nemcsak Sabine karaktere fejlődött, de a többit a tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Kannan-nél az apafigura egyre jobban előtérbe került, míg Kallus a pozitív karakterek sorát erősíti végérvényesen. Az évad második felében több régi ismerős karakter is visszatért a messzi, messzi galaxisba: Wolf Yularen, Mon Mothma és Kenobi mester. Mindegyik szereplő egy fontos funkcióval tűnt fel, így nem csak a nosztalgia faktort akarták erősíteni a sorozat készítői.

Beszéljünk egy kicsit az évad egyik legmegosztóbb részéről, a 3×19-ről (Twin Suns). Ez az epizód két karakter, Maul és Ezra miatt fontos. Mindenki eldöntheti, hogy tetszett-e neki a rész vagy sem. Mindenesetre nálam elsőre nem jött be, majd többszöri megnézésre kissé változott a véleményem.

Ezra szempontjából ez rész komoly személyiségfejlődést hozott. Végre rájött arra, hogy azt kellene értékelnie az életében, amije van, és nem más dolgok után rohangálnia állandóan. Maul szempontjából pedig a lezárást hozta meg.

Szép gesztus volt, hogy Mault végül Kenobi ölte meg, de a történet szempontjából teljesen felesleges kitérő volt. Ezra ugyanúgy bejárta volna ezt az utat Maul nélkül is a 3. évadban, így utóbbi története feleslegesen lett elnyújtva. A készítőknek ragaszkodni kellett volna az eredeti elképzeléshez, miszerint Maul a 2. évad végén elhalálozik Vader keze által. Például végez Ashokával és ennek hatásásra Vader megsemmisíti az öreg ex-sithet. Ehelyett kaptunk egy lassú haláltusát, ami egy évadon át tartott.

De hála a magasságos Rancornak a története lezáródott, és remélhetőleg nem tér vissza sehogy sem.

Most pedig beszéljünk magáról az évadzáróról.

Előre leszögezném, hogy nekem ez az évadzáró sokkal jobban bejött, mint a 2. évadé. Talán azért, mert sokkal kerekebb volt és nem voltak benne kihagyott lehetőségek, mint a tavalyi Vader/Ashoka-párbaj. Thrawn admirálisunk sikeresen kiugrasztotta a bokorból Kallust, és miután egy gyors kézitusában elverte (Thrawn nem csak mentálisan kiváló, hanem fizikailag is) sikeresen lokalizálta a lázadók rejtekhelyét.

Thrawn zseniális főgonosz, mesteri volt, ahogy Kallusnak elmagyarázta, hogyan jött rá a bolygó helyzetére. Hiába törölte utóbbi régebben az Atollon helyzetét a birodalmi archívumból, a rendszer kultúrájából nem tudta. Thrawn lévén nagyra becsüli a kultúrát, ezt kihasználta, majd Tarkinnal egyeztetve elindult a flotta a lázadók ellen. Lázadó barátaink mindeközben a lothali birodalmigyár elleni támadást tervezték, ám hamarosan rá kellet jönniük, hogy a menekülésüket kell megszervezniük Thrawn markából.

Az űrben lévő ütközetnél szépen látszott, hogy hiába sikeresek partizánakciókban a lázadók, szemtől szemben a birodalmi hadigépezet ellen nincsen esélyük. A blokádot önerőből képtelenek voltak áttörni, sorra pusztultak el a hajóik. Ezrának is csak úgy sikerült átjutni, hogy Sato feláldozta magát (ez igen megható jelenet volt). A Birodalom sikert aratott a bolygó feletti ütközetbe, és elkezdődött a bolygó megszállása.

Innentől kezdve pontokba szedem a fontosabb és lényegesebb történéseket:

  • Csillagrombolók orbitális pályára állása és a bolygó felszínének tüzelése. Megmutatták honnan kapták a nevüket.
  • Death Trooperek bevetése. Jó volt látni őket újra akció közben.
  • Thrawn taktikája a lépegetőkkel.
  • Kannan és Bendu eszmecseréje. Bendu nyíltan kijelenti, hogy ő egyik oldalon se áll és egyáltalán nem tetszik neki, hogy a Jedi lovag elhozta a bolygójára a háborút. És végül Bendu Kannan ellen fordul. Ez eléggé meglepett, nem számítottam erre a fordulatra.
  • Hera szerelmének szólítja Kannant, régóta esedékes volt.
  • Ezra Sabine-től kér segítséget. Miután sikerült kijutnia a blokkádból Mon Mothma segítségét kérte, ám ő megtagadta azt. Nagyon szépen megmutatta, hogy a lázadás vezetői mennyire nem bíznak még az ügy sikerében. Így Ezra nem tehetett mást, mintsem Sabine-t felkereste segítség reményében, amit végül meg is kapott a lánytól.
  • Bendu haragja lecsap a lázadókra és a birodalmiakra is.

Ezra, Sabine és Bendu közbeavatkozása lévén a Ghostnak és a lázadó csapatoknak sikerült elmenekülnie bolygóról. Kallus időközben megszökött a fogságból és csatlakozott a Ghost legénységéhez. Kallust nagyon féltettem, azt hittem, meghal, de szerencsére nem így történt és azzal, hogy csatlakozott a Ghosthoz rengeteg lehetőség adódik számára.

A Ghost legénysége és a túlélők a Yavin 4 felé vették az irányt, aminek kimondottan örültem, mivel így remélhetőleg több fontosabb filmes karakterrel fogunk a jövőben találkozni, és a Lázadás nagyobb egységét is láthatjuk. Az első komolyabb ütközetnél a Lázadás elvérzett, ez pedig Ezra-ra gyakorolt nagy hatást. Kíváncsi leszek, hogyan dolgozza fel a kudarcot a későbbiekben.

Thrawnnak, bár sikerült megsemmisíteni a lázadók bázisát, a vezetők elmenekültek. Nem hiszem, hogy ezért száműznék vagy megölnék Vaderék. Emellett szól Benduval folytatott eszmecseréje is, ami nagy hatással lesz a mi admirálisunkra, lévén Bendu megjósolta Thrawn bukását.

Maga az évad egyenletes volt, sokkal kevesebb gyengébb rész volt benne, mint a másodikba vagy az elsőben. A sorozat látványosan fejlődik és a harmadik évadra magára talált. A rajzokon is érezhető a fejlődés, akinek ez a rajzolás nem tetszik, annak sajnos rossz hírem van, mivel látszik, hogy a készítők ragaszkodnak ehhez, az Új remény-féle látványvilághoz.

Sokkal több olyan dolog történt idén, ami a nagy egész szempontjából már fontos (a Lázadó Szövetség alapjainak lefektetése, a Lázadó flotta bővítése, fontos karakterek képbe kerülése). És kaptunk egy kiváló fő gonoszt idén, aki szerencsére nem egy évados lett. Így nálam az évad 8/10 lett. Az évadzáró pedig 10/10.

Jövővel kapcsolatban: a készítők elmondták, hogy még több mandalori szálat fogunk kapni és az X-wingek is megjelenek, illetve látni fogjuk Saw és Mon vitáját is. Tehát izgalmasnak ígérkezik az új szezon is.

Még néhány saját észrevétel: a Yavin 4 miatt úgy gondolom, több kapcsolat lesz a filmekkel, ezen felül Ezra személye kérdéses lesz, mivel őt viselte meg legjobban a vereség így érdekes lesz látni, hogyan dolgozza fel majd. Bendu szavai mély nyomott hagytak Thrawn admirálisban, nem lepődnék meg, ha végül ez okozná a vesztét, miközben paranoiásan próbálná elkerülni a vesztét pont, hogy bele fog rohanni.

Ehhez hozzá járul majd az Erő elleni ellenszer megtalálása, mivel az Erő miatt menekültek meg Kannan-nék. Így adódik a feladat admirálisunk számára, hogy valami ellenszert találjon erre – csak nehogy ez emiatt járjon pórul.

Míg a 4. évad őszi startjára várunk, az Erő legyen mindenkivel!

/A Disney tegnap jelentette be, hogy a 4. évad lesz az utolsó a sorozatból – a kritikát még ez előtt kaptuk – winnie/

22 hozzászólás Ne habozz!

Zordon - 2017. 04. 16. 18:26

A zaras ugyan jo volt, de nalam tovabbra is az s2 evadzaroja a nyero, a sok kihagyott ziccer ellenere is.
Az evad nagy reszere alig emlekszem, tobbnyire kozepszer, neha meg azt sem sikerult elerni.
Sabine meg a Darksaber tortenetszal tetszett, kivaloan megcsinaltak.
Obi-van resz orbitalis csalodas. Legalabb Maul le lett rendezve.
Droid resz ertekelhetetlen.
Hera szinte eltunt az evad masodik feleben, reszenkent volt max 2 mondata.
Zeb meg annyit sem szerepelt, nem mintha amugy sok vizet zavarna.
Kallus messze a legjobb karakter, sajnos relative keveset szerepelt. En is arra fogadtam volna, hogy kiirjak, de szerencsere nem ez tortent.
Thrawn elvezetes rosszfiu volt, remelhetoleg jovore is ugyanilyen marad.

Sato lepese nemikepp meglepett, de illett a karakterhez, jol sikerult huzas.
Bendu olyan felemas erzeseket valtott ki belolem. Indulaskor egesz jonak tunt, amolyan Yoda 2.0, de aztan a evadzaroban erkezo fordulat nekem nem tetszett, egyaltalan nem illett a karakterhez.

A latvanyvilaggal nincs gondom, csak a rajzstilussal. Semmi reszlet, max nemi fekete vonallal jelolik, hogy na, ha akarnank, itt kellene egy arnyekot beletenni, hogy 3d-hatast keltsunk, de vagy kedvunk nincs, vagy koltsegvetesunk, egyenes vonalak, testresimulo ruhak mindenkin. Raadasul mintha csak 3 szint ismernenek. Fekete, ok, az ur fekete, femes a hajok belsejenek, azon kivul meg vodor barna festekkel leontottek mindent, “nesze paraszt, elvezd”. Mert persze az univerzumban csak sivatag van.

Allitolag az s4-ben sok korabbi szereplo visszater. Remelhetoleg nem akkora luft lesz egyik sem, mint Obi-van visszaterese.

Cornelius - 2017. 04. 16. 18:50

Az első évadon hát hogy is mondjam “átszenvedtem” magam? Végignéztem mert Star Wars de rezgett a léc nálam a kaszára. Második már fogyaszthatóbb volt és számomra ebben az évadban találta meg magát az egész. Végre.
Úgy tűnik az elején mindig félremegy kicsit az egész.
Zeb számomra nagyon érdektelen lett, sokkal többet szeretnék látni inkább Kallusból ha már végleg oda került hozzájuk. Na meg Thrawn is lehetne kicsivel sokkal többet.
De főleg az érdekel hogy fogják majd Ezra meg Kannan történetét lezárni, hogy ne valami erőltetett hülyeség legyen a vége.
Bízok a készítőkben, látszik a javulás évadról évadra így remélem, hogy az utolsóra nem okoznak csalódást.

zolij - 2017. 04. 16. 18:51

Nekem a 2. évad zárója jobban tetszett, ezt kicsit súlytalannak éreztem.

Sokakkal ellentétben nekem nem volt bajom az Obi-Wanos résszel, szerintem remekül érzékeltették, hogy Kenobi a Phantom Menace óta eltelt évek alatt mennyit fejlődött, míg Maul megragadt azon a szinten (sőt, már a sith se volt ott neki, mint valami amiért harcolhat).

BTW időben hol járhatunk? Van rá esély, hogy a 4. évadba bekerül a scarifi csata? Igen, tudom hogy a trailereknél és a filmnél mindenki odáig volt, hogy ott a Ghost, de ez azért messze áll a bizonyítéktól.

Malachi - 2017. 04. 16. 18:59

a készítők azt mondták, nem Scarif lesz a 4. évad vége, de ettől még benne lehet, mert a RO-ban ott a Ghost. meg Chopper. meg mondják Hera nevét az egyik jelenetben.

Ayrons - 2017. 04. 16. 19:05

Sato halála szerintem előre vetíti ,hogy a Ghost legénysége sincs biztonságba.
Remélem Cassian jönni fog és láthatjuk amint megszerzi hű kis barátját.
Scarifi csatát látni fogjuk aGhost szemszögéből és szerintem azzal ér végét az évad. Ashoka is visszatér és remélem Fették is.

Zordon - 2017. 04. 16. 19:48

“Ahsoka visszater” – En errol emaradtam/nem figyeltem , ezt nyilatkozta valamikor valaki? Tudom, most van orladoban a nagy ceco, onnan megneztem par reszt, de sehol nem talaltam ennyire konkret kijelentest a visszatereserol.

Ayrons - 2017. 04. 16. 20:11

Megerősítetek ,hogy a 4.évadba visszatér és él. És lezárják végleg a szálát. Mérget veszek rá ,hogy Kanan és Ezra kiírásához lesz köze.

Zordon - 2017. 04. 16. 20:36

OK, koszi, van valami interjureszlet vagy video vagy akarmi? csak mert erdekel, es majdnem biztos, hogy lattam, csak elsiklottam felette…

bikkbakk - 2017. 04. 16. 21:29

Zordon,

nem, Filoni a trailer előtt “Ashoka lives?” pólóban volt, utána meg ‘Ashoka lives!”-ben volt.

A trailerben volt egy fehér farkas, és Filoni sokszor volt farkasos pólóban is.

Zordon - 2017. 04. 16. 21:51

En csak yt-n neztem egy panelt, de abban vegig kerdojeles poloban volt. Valszeg akkor a polocsere lemaradt.

Koszi!

p.s.: Remelem nem irjak ki vegleg, inkabb adjanak neki egy sajat sorozatot – a Rebels utan feludules lenne ujra rendes animaciot meg erdekes sztorikat latni…

Malachi - 2017. 04. 16. 22:46

most ne röhögjetek ki, de azt olvastam Ahsoka a farkasban tér vissza.

Zordon - 2017. 04. 16. 22:57

Nem rohogok, mert mintha en is olvastam volna ilyesmit.
Vegulis az el nem mondott sztorikban egy nagyon hasonlo farkason lovagolt… (tavalyi panel, egy DF rajz) szoval annyira orultsegnek nem is hangzik.

Platschu - 2017. 04. 17. 09:30

Nem tudom, hogy szó volt-e róla, de hivatalosan is bejelentették, hogy a 4. évad lesz az utolsó.

winnie - 2017. 04. 17. 09:34

ld. hírek reggel és a kritika utolsó sora:)

Ayrons - 2017. 04. 17. 10:03

https://www.starwarsnewsnet.com/2017/04/did-dave-filoni-just-gave-us-the-most-subtle-hint-that-ahsoka-lives.html
Itt van a teória :) meg a képek. Lehet lesz benne valami és a végén Ezra és Kannan is állatok lesznek.

Amúgy a 4.évad csak 15 részes lesz. Fillér részeket ellehet felejteni szerintem.

bikkbakk - 2017. 04. 17. 20:06
elfmercina - 2017. 05. 13. 11:45

Érdekes a viszonyom ezzel a sorozattal, mert valahogy mindig akkor kerül elő nálam, amikor beteg vagyok.

Az első évadot lázasan és náthásan, a második és harmadik évadot kicsit komolyabb betegséggel, de végig élvezve néztem.

Az elsőnél voltak félelmeim, hogy túl limonádé lesz, de azért a végére eléggé dark lett a hangulat, a gyerek nézőknek lehet, néhol sok lesz már.

Várom az utolsó évadot, illetve, hogy összekötik-e a Zsivány Egyessel. :)

Fehér Szabi - 2017. 06. 14. 11:44

Hogy őszinte legyek amikor kijöttek rögtön megnéztem a részeket az évadzárón és az elején lévő darkosabb részen kívül nem nagyon nyűgözőtt le. Még egy évad van utánna várom a javulást. És hogy vége legyen ennek a szutyoknak

Fehér Szabi - 2017. 08. 18. 19:54

A star wars rebels-re én mindig a star wars szembeköpéseként tekintek/tekinteni fogok
Kezdjük azzal, hogy ez miatt a szutyok miatt törölték a the clone wars utolsó 2 évadát, amit szerintem soha nem fogok megbocsátani nekik
Továbbá ha a lázadók történéseit nézzük többnyire töltelék részek, toporgás egy helyben és az animáció valami eszméletlen szar
Igaz megnéztem mind a 3 évadot csak hogy tudjak véleményt mondani
4.évad is gondolom erről fog szólni töltelék részek tömkelege
Semmi értelme, de nem baj vége lesz ennek örülök
És a rajongók kérésére hátha rendes

winnie - 2017. 08. 18. 20:54

ettől még a készítők személye és a gyártó sem változott, csak a koncepció, hiszen a cégbevásárlás miatt más sorozat kellett

Fehér Szabi - 2017. 08. 19. 10:23

Ettől függetlenül, ha a nézők igényeit néznék, akkor befejeznék végre a The Clone Wars-t

Zordon - 2017. 08. 19. 17:04

winnie:
lehet, hogy nem valtozott, de a minoseg ugrott egy fejest a betonteknobe.
A TCW nem volt hibatlan, de 8-9/10 ertekelest siman kap.
Rebels jo esetben is max 3/10. A legnagyobb gond valoban az, hogy van egy evadban 2-3-4 ertekelheto vagy jo resz, es az osszes tobbi unalmas higfos.
Az animacio sem eri el a TCW szintjet, az en szememet pl kifejezetten bantja, hogy valaki beszedult az elso tuzep-telepre, vett egy vodor barna festeket, es most mindent atkennek barnaval. Meg feketevel. Meg szurkevel. Kb ennyi az osszes szin.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz