login |

MacGyver: vége az 1. évadnak – írta Lantaar

2017. 04. 17. 14:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

A remake sorozatoknak általában van egy átka: nagyon ritka az egyértelműen jó minőségű. Néha kapunk egy kiemelkedőt, mint mondjuk a Lethal Weapon idén, viszont a többség általában a rossz, vagy jobb esetben a “tisztességes iparosmunka” kategóriába esik. Sajnos ez alól a MacGyver sem lett kivétel.

Nem húzom az időt, egyből az értékelésre térek: nekem hozta a 6/10-es színvonalat, viszont nem hiszem, hogy a többségnek valaha is 4/10 felé emelkedne a sorozat, és a korábbi kritikák, valamint kommentek alapján még igencsak felfelé kerekítettem ezt.

Érezhető, hogy az eredeti széria még a mai napig is olyan nosztalgikus erővel él az emberek emlékezetében, hogy sokan már előre, zsigerből utálták (vagy utálni akarták) a rebootot, ami egy mába helyezett előzmény sztori. Mások pedig (szintén a nosztalgiából kiindulva) azt várták, hogy ugyanúgy képes lesz őket lenyűgözni a sorozat a rögtönzött, több-kevesebb tudományos háttérrel rendelkező megoldásaival, mint gyerekkorukban. De nem ezt történt.

Amit kaptunk az nem más, mint egy, a kiterjesztett JAG-univerzum jelenlegi képébe tökéletesen beilleszkedő, az idősebb korosztálynak szánt CBS-es procedurális sorozat, annak minden jó és rossz tulajdonságával együtt. Mindezt a Hawaii-Five-O készítőjétől.

A történések kiszámíthatóak, az akciók átlagosak, a karakterek pedig többnyire egy-két tulajdonsággal meghatározott archetípusok. Szerencsére van köztük elég kémia ahhoz, hogy működjenek a párbeszédek és a (többnyire szórakoztató) beszólások. Ennyi. Se több, se kevesebb.

Akit ez érdekel, az jó eséllyel élvezni fogja a MacGyvert a maga popcorn stílusában, akinek viszont ennél több kell, az jó eséllyel csalódni fog, mert itt bizony nincs “WOW!-faktor”. Aki meg az eredetit isteníti…, nos szerintem ők már veszik a repülőjegyet és készítik a fáklyákat a CBS irodájának a felégetéséhez.

Azt egyébként még érdemes megjegyezni, hogy magát a pilotot újraírták és forgatták, Lucas Tillen és George Eads-en kívül a teljes szereplőgárdát lecserélték, valamint új készítőt hoztak. Az eredeti előzetese még itt-ott megtalálható, viszont hangnemében még az is nagyon hasonlónak látszott a jelenlegi végeredményhez. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Nyilván az egyik legfontosabb kérdés egy remake kapcsán, hogy milyen színészeket találnak az ikonikus karakterek megformálására. A másik pedig az, hogy mennyit változtatnak rajtuk és az eredeti történet felállásán.

Névben majdnem az összes fontosabb karakter az eredeti sorozat alapján lett létrehozva, viszont a személyiségük és az egymáshoz fűződő viszonyuk szinte teljesen más. Ez már nem egy olyan one-man show, mint az eredeti, itt állandó a Mac-et körülvevő csapat, mindenkinek jut képernyőidő és akár valamilyen mellékszál.

Ideális esetben a főszereplő lenne a vezető színész a sorozatból, viszont itt ez nem így van. Akit mindenképpen ki lehet és kell is emelni, az George Eads, aki lubickol Jack Dalton szerepében, és ez meg is nyilvánul a szórakoztató játékán.

Lucas Till, mint MacGyver viszont sokkal kevésbé kiemelkedő. Valahogy az egész játékán azt érezni, hogy mintha feszengene a szerepében. Magyaráz, harcol, vagy akár nevet amikor kell, de valahogy mégis távolságtartónak, a többiektől elszigeteltnek érződik. Justin Hires Wilt Bozerként hozza ugyanazt a nagydumás hozzáállást, mint a Rush Hourben, míg Tristin Mays stabilan, de eléggé egysíkúan játssza a Jack felé szarkasztikus hacker, Riley szerepét.

Érdemes megjegyezni, hogy félévadtávon szereplők új főnököt kaptak a Meredith Eaton által játszott Mattie Webber szerepében, aki elég jól beilleszkedett a csapatba, főleg annak köszönhetően, hogy közös múltja van Jack-kel, ami nem éppen jól végződött. Akit még érdemes megemlíteni az Murdoc karaktere, aki az eredeti sorozatból ismert pszichopata bérgyilkos David Dastmalchian alakításában, és egyfajta nemezisként szolgál a csapatnak az évad második felében.

Adja magát a kérdés, hogy a történet milyen, és bizony ez az a pont, ahol nagyon ellaposodik a sorozat. A részek többsége heti ügy alapú, némi átíveléssel, de minden iszonyatosan kiszámítható. Valami történik, odaküldik a Phoenix-et, Mac kiselőadásokat tart miközben rögtönöz, Jack vicceskedik és verekszik (bár az eredetivel ellentétben itt Mac is elég sokat bunyózik, kicsit megkérdőjelezve Jack szerepét ilyen téren), míg Riley hackel, Bozer pedig járatja a száját, miközben próbál segíteni.

A vége mindig ugyanaz: rosszfiúk lekapcsolva, világ megmentve, mindez néha megdobva egy kiszámítható csavarral. Mindemellé jön az átívelés, amit egy rejtélyes csoport képvisel, amit csak “The Organization”-nek hívnak (nem vicc), ami gyakorlatilag a Phoenix Foundation gonosz ikertestvére. Ennyire futotta.

Még egy sarkalatos pontja van egy MacGyver-sorozatnak, az pedig a rögtönzött megoldások. Az eredetiben rengeteg, mára már ikonikussá vált (részben a Mythbusters-nek köszönhetően) sebtiben, egy svájci bicska és némi ragasztószalag segítségével összetákolt dolog volt. Minden egyes hihető (és valóságban reprodukálható) dologra jutott legalább egy, ami filmes túlzás volt.

A barkácsolás itt sincs másképp. Érezhető, hogy próbálják minél hitelesebbre írni ezeket, hiszen egy egész generáció nőtt fel azon, hogy megpróbálják bizonyítani, hogy ezek működnek-e vagy sem. A gond az, hogy a készítők húznak a látványos, de a valóságban kevésbé helytálló megoldások felé is, ami eléggé felemássá teszi a sorozatnak ezt a részét, és ilyenkor jönnek elő az olyan dolgok, mint a DARPA-okostöltény, amit egy kábé 200 méteres lőtávon egy pisztoly célzó lézerét felerősítve 180 fokban elterelnek, és nagy pontossággal célba irányítanak.

Végezetül még pár szó a fináléról. Azt kell hogy mondjam, hogy nem volt kiemelkedő. Hozta a sorozat színvonalát, de semmi több, úgy, hogy még gyakorlatilag el is pazaroltak egy Mark Sheppard-vendégszereplést egy totálisan jellem- és érdektelen karakterre.

A végére bekerült még két kisebb cliffhanger, Murdoc szökése és a Mac apja után történő kutatás, amiket érzésem szerint a következő, már berendelt évad első felében le fognak valamennyire rendezni.

Nagy meglepetéseket nem várok az új részektől sem, maximum annyit, hogy sikerül-e a készítőknek valahogy mégis befűzni Richard Dean Andersont egy mellékszerepre, annak ellenére, hogy ettől korábban elzárkózott.

ui.: Majd elfelejtettem, hogy a sorozatnak volt egy teljesen felesleges és jelentéktelen crossover része a Hawaii-Five-O-val (így kerül bele a kiterjesztett JAG-univerzumba), csak azért, hogy a CBS elmondhassa, hogy ilyet is csinálnak. Nem adott semmi extrát egyik sorozathoz sem, főleg úgy, hogy a Five-O-ból csak három szereplő jelent meg (Kono, Chin Ho és Kamekona).

11 hozzászólás Ne habozz!

Narxis - 2017. 04. 17. 22:22

Amíg egy törpe a főnök addig számomra ez egy komédia. Amúgy se veszi magát túl komolyan a sorozat de így lassan már scifi lesz.

winnie - 2017. 04. 18. 04:54

nekem nem tűnt annyira viccesnek, hogy egy alacsony ember irányítja őket.

Lantaar - 2017. 04. 18. 08:58

@winnie azért mert nem az és nem is szánták annak. Tény, hogy helyzetkomikumként óvatosan eljátszottak vele néha, de egyáltalán nem degradáló módon (főleg nem olyan negatív hangvételben, mint a fenti komment). Az egész mindig kimerült kamerabeállításokban, ahol vizuálisan azt hangsúlyozták, hogy Jack mennyire fél ettől a pici nőtől, de anélkül, hogy szóban bármikor felhozták volna a dolgot. Egyébként meg működik a karakter, megvan az összehang közte és a csapat között.

Harita - 2017. 04. 18. 09:49

Narxis, az NCIS:LA -ben tökéletesen működik Hetty,sőt, sokszor hálás voltam,h a mi oldalunkon áll,és nem a másikon, tehát az alacsonyság önmagában nem kellene,h komédiává tegye. Viszont maga színésznő és az,h Hettyvel ellentétben action figure-ként akarják használni,na az picit nekem is fals. De ez a törpézés nagyon nem állja meg a helyét. Mondhatnám azt is,h Tyriontól kapj nyakláncot ajándékba….

Narxis - 2017. 04. 18. 10:49

De jó, hogy Hetty-t hoztad fel példának, nyugdíjas, fél lábbal a sírban lévő úúú de félelmetes nő. 2 röhejes jelenete is volt, az egyikben az NCIS:LA lőtéren adtak neki egy nagyobb pisztolyt amit szegény alig bírt felemelni, utána már csak ilyen kisebb pisztolyokat kapott, a másik meg amikor valamilyen japán bottal és maszkban ütögetős edzésen van, természetesen a maszkban nem látszik, hogy kaszkadőr van és úgy ugrál ide-oda mint egy 20 éves még meg is jegyzik, hogy milyen alacsony maradt a pulzusa. Maradjunk már egy kicsit a realitás talaján mert egyszerűen borzalmasan rombolja az élményt.

A MacGyver-nél is ez a baj, emlékszem úgy mutatták be, hogy ő olyan félelmetes, hogy rácsapta a telefont Putyinra aki utána esedezve hívta vissza. Jájj, facepalm.

Az a baj, hogy a karaktere se nem okos, se nem veszélyes mégis fél tőle mindenki. Semmit nem tesz a csapatmunkához. Thornton sokkal jobb volt és róla tényleg el tudtam hinni azt, hogy valamikor az akció kellős közepében volt, tapasztalt, bármilyen fegyverrel vagy puszta kézzel szinte bárkit leterít. Egy árnyalatnyit kellene, hogy komolyabb legyen a sorozat és jó lenne. Egyébként ez az alacsony színésznő már játszott az NCIS-ben, Abby barátnője és labor asszisztense volt, lehet, hogy csak egy rész erejéig de biztos, hogy szerepelt ott és egy sokkal normálisabb karaktert alakított.

Narxis - 2017. 04. 18. 10:53

Ja és Murdoc meg egy ripacs. Kb. annyira félelmetes mint amikor elfogy a tej a reggeli kávémhoz, inkább bosszantó mint félelmetes.

Harita - 2017. 04. 18. 11:07

Hettyt azért hoztam fel,mert neki az eszén van a hangsúly,ellenben Matty néha használva van akcióra is,ami lehet,h kevésbé hiteles…de ha lemegyünk a te szintedre,te is elbírsz egy bazookát,akkor az alacsonyabbak is elbírnak egy pisztolyt…. De neked komoly averzióid vannak az alacsony emberekkel szemben,innentől kezdve mindegy,mit mondok.
És ha már akkorisutáljukmertcsak, gondolom Yoda is undibundi neked,mert kicsi volt és pörgött-forgott. Nyugdíjas,fél lábbal a sírban lévő…jajj,barátom,nagy bajok vannak nálad…. Most az a baj,h idős vagy hogy alacsony?

Harita - 2017. 04. 18. 11:15

ÉS most,h ne csak off legyek, és szakadjunk el Narxistól, tény,h RDA az isten,bár én inkább stargateban/ben nőttem föl,de nem gondolnám, h Lucas annyira rosszul nyomja. Mindenképp kivülállónak fog érződni,mert máshogy működik,mint a többiek. De 2017ben,amikor-ahogy ti is írtátok- mythbusters és egyéb tényfeltáró műsorok tömkelege van, a csavarhúzó-szikszalag kombó nem elég,bárki lehet macgyver,ha akar. Anno spanyol viasz jelleggel ment hetiben. Nincs ezzel a sorozattal semmi baj, iparosmunka, annyira korszakalkotó egyszerűen nem lehet,mint régen volt,mert már nem abban a korszakban élünk.

Narxis - 2017. 04. 18. 11:28

Harita: nekem az összkép a lényeg, legyen hihető a karaktere. Semmi baj Hetty-vel ha a tudására, tapasztalatára támaszkodnak. Volt is nem egyszer, hogy segítségül hívták azt, hogy sok embert ismer a megfelelő helyeken aztán el kezdték erőltetni ezt a “badass” vonalat ami teljesen hihetetlen. Ennyi idősen tapasztalt fegyverforgatókat fegyverez le meg yoda mód ugrál ide meg oda. Hagyjuk már ezt. Az a te bajod, hogy nem bírod a kritikát. Egy karakterhez amit kitalálnak az írók az íróasztal mellett igenis hozzátartoznak a testi adottságai, ennyi. Ezt ne akarjuk elvenni csak azért mert a filmekben, sorozatokban bármit meg lehet csinálni.

Yoda-val nekem semmi bajom nem volt mert az scifi volt bár Star Wars fórumokra be ne tévedj mert jó páran utálják az előzmény trilógia miatt.

Harita - 2017. 04. 18. 11:40

Nem tűnt fel,h engem kritizáltál volna,ergo a kritikát nem én nem bírom,csak rosszul esett,és szerintem bármelyik jóérzésű embernek is rosszul esne,h valakit azért kizársz a szereplésből,mert Neked senki nem ember/színész,aki nem üti meg az 1.70-et…. Diversity… Vagy csak simán empátia,és képzelőerő az,ami hiányzik nálad.. Az összképed meg szerintem csak simán elmegy a “csajnak legyen nagy csöcse és hosszú combja,a férfi meg legyen erősizmos”,mert úgy szép a kép,amit te lefestettél…magadnak,de adott esetben nem nekünk. Én nem nevetek ki egy alacsonyt embert azért,mert esetleg tudhat harművészetet,vagy mert okos,vagy mert vezető pozícióba került . Te igen. Ennyi.

kort - 2017. 04. 19. 08:02

Hát, végülis nézhető volt. Az, hogy ki mertek írni egy főszereplőt, pozitív. Az, hogy egy másikról kiderült, hogy mégsem halt meg, elcsépelt. De ma már az ilyen kütyüzés nem menő.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz