login |

Emerald City: vége az 1. évadnak – írta Lantaar

2017. 04. 18. 15:12 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Ezt történik akkor, ha egy csatorna mindenáron akar egy Game of Thrones-klónt, de csak egy szerzői jogvédelem nélküli gyerekkönyv sorozatra futja a költségvetésükből.

Na jó, azért közel sem ennyire rossz a helyzet, de mindenképpen ez a felállás. Fogták a klasszikus Oz-könyveket, nyakon borították azokat egy adag grimdark szósszal és jó három év alatt világra hozták az Emerald City-t.

Az eredeti karakterek egyértelmű fekete-fehér moralitása le lett cserélve: gyakorlatilag mindenki morálisan korrupt egy bizonyos fokig. Kivéve Dorothy-t, de persze az évad végére neki is sikerül írni egy-két sötétebb momentumot. Smaragdváros világában mindenki a saját hasznát keresi és ezért bármire hajlandó is, miközben bármi áron próbálja megfúrni a többieket.

Az az igazság, hogy a pilot és az első három rész utáni írásokban felhozottakon kívül nem sok újdonságot lehet elmondani a sorozatról. Azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy bár a szezon első felében eléggé széttagolt a sorozat, ahogy több, egymástól elkülönült szálakon folyik a történet, a második felére elkezdenek összefutni a szálak és válaszokat is kapunk rendesen.

Ezekkel a válaszokkal pedig többnyire elég jól bántak az írók és érdekesen tudtak dolgozni velük. Elég sok mindent megtudhattunk a Boszorkányok és a Varázsló viszonyáról, illetve a köztük húzódó feszültségekről valamint Dorothy, Lucas (a Madárijesztő) és a Varázsló múltjáról is kiderültek fontos dolgok.

A színészek az esetek többségében elég jól játszották a rájuk osztott karaktereket, hitelesen tudták közvetíteni azoknak a motivációit, érzéseit. Itt-ott persze mindig kilóg a lóláb és esetünkben sajnos pont két sarkalatos szereplő esetében történt meg.

Az egyik az Dorothy, aki sajnos elég semmilyenre sikerült az évad nagy részében, bár az tény, hogy a végére javult valamennyit és nem csak ment előre meggondolatlanul. A másik számomra pedig a Varázsló.

Vincent D’Onofriót kedvelem, és sok alkalommal megmutatta már, hogy jó színész, viszont itt kétféle alakítást hoz. Varázslóként végig minimális erőfeszítést nyújt, sokszor azt az érzést keltve, mintha nem érdekelné a dolog (vagy rosszabb esetben csak a pénzért vállalta a szerepet), míg a visszaemlékezésekben leginkább a Full Metal Jacket-beli karakterére emlékeztet a játéka, olyan, mintha enyhén fogyatékos lenne. Egyszerűen furán hat a két alakítás közötti váltás.

Ahogy azt a többiek is írták az Emerald City vizuálisan mindenképpen figyelemre méltó, sőt helyenként egyenesen lenyűgöző. Érezhető, hogy (országos szinten) elég sok pénzt beleöltek a díszletekbe és a jelmezekbe, így sikerült elénk tárni egy sokszínű, változatos, de mégis egységes világot.

Viszont e téren is van egy nagy “de”, az pedig a CGI. Szerencsére elég keveset használják a sorozatban, de amikor erre hagyatkoznak bizonyos nagytotáloknál, azok elég vacakul néznek ki, kábé a Once Upon a Time színvonalán mozognak.

Figyelembe véve az évad során történt javulásokat, nyugodt szívvel adok 6.5/10-et a szezonra.

Javult a kezdetekhez képest és a hangulata mindenképpen érdekes, mondhatni egyedi, viszont a fentebb említett negatívumok miatt nem tudtam magasabbra pontozni. Az évad végére bedobtak még egy cliffhangert is a Beast Forever kapcsán, viszont a poszt írásának idején még kétséges a sorozat sorsa, ugyanis az NBC még nem rendelte be a folytatást.

UPDATE: A sorozatot elkaszálták, nem lesz folytatása.

10 hozzászólás Ne habozz!

Saszta - 2017. 04. 18. 15:37

Erről a soriról az jut eszembe, hogy attól még, hogy felcicomázod a szart és megporcukrozod, attól az még nem lesz kevésbé büdös.

winnie - 2017. 04. 18. 15:45

amikor és ameddig néztem (a 4. részig talán), az volt az érzésem, hogy nem rossz ez, de vagy nem kötöttek le, vagy volt, amit nem értettem, hogy most mit akarnak (ami visszavezethető oda, hogy nem kötött le, hogy mindent kövessek), így kiszálltam. szóval elképzelésem szerint, amikor összeértek a szálak, akkor valami egész jó is kikerekedhetett belőle.

hogy ki is kerekedett, nem tudom. és simán lehet, hogy az egész szar volt, de az biztos, hogy a készítőknek megvolt a konkrét koncepciójuk és elég ambiciózusak is voltak, hogy megalkottak egy ilyen világot (és most nem a vizuálra gondolok, hanem az intrikákra meg effélékre), érdekes volt olvasni azt, amit írtak az egyes epizódokról, mert elképzelések szintjén működött a sorozat. hogy aztán mi valósult meg mindebből, és hogy mennyire volt érdekes és izgalmas, az más kérdés.

Crow - 2017. 04. 18. 16:26

Annyira kerekedett ki hogy körbeért, spoiler: Dorothy visszakerül haza. Igazából nagy csavar/leleplezés nem volt, karakterekről ez-az kiderült (főleg a múltjukról) de nagy összességében ezt szerintem egy évadosra tervezték, egy ilyen önálló kis mese és kész, nincs nagy univerzum építés hasonlók…kb. 80-90 évek fantasy-mozi csak sok részre vágva.

Lantaar - 2017. 04. 18. 16:31

@winnie Mondjuk úgy, hogy közepesen érdekes lett a végeredmény. Az viszont szerintem mindenképpen a dícséretes, hogy a beast forever kérdésén kívül a főbb szálakat, vagy legalábbis az évad feléig felépítetteket lerendezték és kaptak (folytatható) konklúziót.

winnie - 2017. 04. 18. 17:01

Crow: szerintem csak kerek lett a szezon, mostanság próbálnak erre törekedni a készítők, de mindenképp normál sorozatnak van tervezve, talán linkeltem is interjút, amiben arról beszélnek, hogy mi lenne, vagy lett volna a soron következő szezonokban.

Qedrák - 2017. 04. 18. 22:20

Azért annak megvan a sajátos bája, amikor az OUAT-ból a cgi lesz a referencia. :D

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 04. 19. 01:07

ha már a GoT lett párhuzamba állítva, ebben vannak csöcsök? :)

Narxis - 2017. 04. 19. 07:48

Dehogy vannak. :D Kb. annyira van ennek a sorozatnak köze a GoT-hoz mint mondjuk a Star Trek-nek. Hint: semennyire.

Borzasztó gyenge pedig jól indult de aztán az egész sztori nevetségesen együgyű lett. Nem lett megmagyarázva rengeteg dolog, pl. a Wizard varázslás utálata vagy az, hogy a csaj miért élt fiú testben, nem, nem azért mert bárki felismerte volna, hogy kik voltak a szülei. Efelett simán átsiklottak. De van még pár ilyen levegőben lógó dolog.

Sokkal több volt ebben a sorozatban mint amit kihoztak, kár érte.

winnie - 2017. 04. 19. 07:58

egy átívelős fantasy és egy bolygóról bolygóra repkedős epizodikus scifi vs got? már csak a leírásból 2 párhuzamot találni előbbivel, és nullát utóbbival:)

a got-tal, abból amit láttam, bőven van párhuzam, teljesen egyértelmű volt, hogy az lebegett az nbc előtt, amikor fejlesztették, karaktercéloktól, a saját világon át, egészen a szerkezetig mind, mind hasonlít a gotra. vagy ha nem, akkor is jobban, mint a star trek.

hahakocka - 2020. 08. 06. 21:51

Itthon forgott ez is ha jól tudom. Nekem is az eleje tetszett utána elég lejtmenet lett sajnos.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz