login |

2 Broke Girls: vége a 6. évadnak – írta Lantaar

2017. 04. 19. 14:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Nem gondoltam volna hat évvel ezelőtt, hogy ez a sorozat még ma is műsoron lesz. 2-3 év? Simán! De, hogy 6 vagy akár több is? Jó eséllyel kinevettem volna azt, aki ezt mondja. Erre mégis itt vagyunk a CBS szitkomjának hatodik évadja végén és nem igazán lehet semmi olyat mondani róla, amit az előző évadok során ne említettünk volna.

Minőség és tartalom szempontjából egyébként szerintem a sorozat az egyik legstatikusabb és legstagnánsabb a jelenlegi tévés felhozatalban. Ugyan történnek apróbb változások az évadok során, hogy a haladás illúzióját keltsék, de az alapszituáció még mindig az, ami az elején volt és a jelek szerint mindig is oda fognak visszatérni.

Lehet Max és/vagy Caroline kapcsolatban, megnyithatják álmaik üzletét, de (mint ahogy azt a finálé is bizonyította) mindig lesz valami mondvacsinált ok, ami arra kényszeríti őket, hogy anyagi gondokkal küszködve az étteremben dolgozzanak.

Minden rész követi a legalapvetőbb, hagyományos sitcom struktúrát: cold open, utána a rész alapfelvetése egy probléma formájában, ami a pénzhiánytól kezdve kapcsolati problémákig bármi lehet (és itt ne valami kifinomult, nüánszos variációkra gondoljunk, hanem “a pasim imádja a bowlingot, de az nekem egy túlságosan prosztó hobbi, most mi lesz velem?”-jellegű szituációkra), majd jön az eszkaláció, és úgy az utolsó 3-4 percben a megoldás a tanulsággal.

Olyan szinten sablon elemekből építkezik az egész, hogy azt tanítani lehetne bármilyen írói kurzuson. Ha nem használnának modern kütyüket, kifejezéseket, és a nyelvezete nem lenne ennyire nyers, akkor nem maradna más, mint egy 30 évvel ezelőttről itt maradt szituációs komédia váza. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A sorozat humora egyébként semmit sem változott, ugyanolyan, mint amilyen az ez előtti 5 évad során volt. Nyers, gyakran alpári, anti-PC(nek szánt, de inkább equal opportunity offender) beszólások, hónapokkal vagy évekkel lemaradt popkult és közéleti utalásokkal vegyítve.

Viszont van, akinek pont ez tetszik és elismerem, hogy valamilyen szinten én is élvezem.

Egyszerűen tudom, hogy mit várjak a sorozattól azért a heti húsz percért, amit rászánok. Nem kell gondolkodni, nem kell értelmezni és minimális agymunkával kapok valamit, amin akár nevetni is lehet ebben az állapotban. Elvégre egy olyan szériáról beszélünk, amiben az aktuális évadzáró részében az az egyik legutolsó “vicc”, hogy a két főszereplő pasijai félmeztelenül verekszenek egymással az utcán.

Beszélhetnék például az évadon átívelő történetszálakról (a desszertbár, a Caroline életén alapuló hollywoodi film, Max és Caroline párkapcsolati dolgai, vagy Sophie és Oleg gyereke) de igazából felesleges, mert egyikről sem lehetne se negatívan, se szuperlatívuszokban szülni. Léteznek, mert kell valami alapfelvetés a poénokhoz, de maximum csak arra jók, hogy kicsit más környezetben mutassák a már ismert karaktereket, de a korábbiakkal teljesen megegyező személyiséggel és hozzáállással.

Ez az a sorozat, ami már pilotban is flanderizált volt, és azt a szintet tartotta az elmúlt hat évadban. Felesleges (és valamennyire lehetetlen) számszerű értékelést adni rá, mert vagy bejön valakinek ez a stílus, vagy teljesen utálni fogja.

Hogy lesz-e hetedik évad azt még nem tudni, a nézettsége már nem a régi, de közvetett formában (kábeles ismétlések, egyéb eladások) még jó pénzt hoz. A gondot inkább az okozza, hogy nem házon belül készíti a CBS, hanem a Warner stúdiója gyártja.

UPDATE: A sorozatot elkaszálták, nem lesz folytatása.

11 hozzászólás Ne habozz!

harmundo - 2017. 04. 19. 15:16

2 Broke Girls for president! Ez egyébként tipikusan az a sorozat, ami pont olyan, mint az első részben, azóta semmit sem változott. A kritika lehetne ennyi: ha utáltad, utálni is fogod, ha szeretted, akkor szeretni is fogod, mert semmit sem változott az évek alatt.

Én szeretem. ^^

Szaby59 - 2017. 04. 19. 15:23

Valamikor tényleg túltolják, de még mindig örömmel ülök le arra a 20 percre.
Azt pedig azért meg kell hagyni, hogy akárhogy próbálta tologatni és kivégezni a sorozatot a CBS nem hagyja magát, mert még mindig az egyik legnézettebb :D

winnie - 2017. 04. 19. 15:28

nem, nem az egyik legnézettebb. a legutóbbi részek alapján

The Big Bang Theory – 11,89M 18-49: 2.5
Mom – 6,84M 18-49: 1.3
The Great Indoors – 6,10M 18-49: 1.2
Kevin Can Wait – 5,90M 18-49: 1.1
Man with A Plan – 5,41M 18-49: 1.0
Life in Pieces – 5,40M 18-49: 1.1
The Odd Couple – 5,30M 18-49: 0.9
Superior Donuts – 5,08M 18-49: 1.0
2 Broke Girls – 4,57M 18-49: 1.0

az odd couple szinte tuti kasza, és ugye a great indoors, valamint a 2BG van veszélyben.

Anni - 2017. 04. 19. 15:30

Szerintem nagyon jó évad volt :) Szeretem a sorozatot Kat és Beth haláliak nem tudom őket megunni :D Remélem lesz folytatás mert ez a heti 20 perc kell nekem.

Szaby59 - 2017. 04. 19. 15:38

Az utolsó rész tényleg gyengébb, de az évados átlag 1.3 mindezt úgy, hogy folyamatosan pakolgatták évad közben. Ez azért nem rossz egy 6. évados sorozattól.

Lantaar - 2017. 04. 19. 16:20

Lehet, hogy az évados átlag 1.3, ami épphogy fölötte van az 1.2 körül mozgó csatornaátlagnak, de ha csak az átlagok alapján megyünk, akkor már 9 rosszabb számokat hozó sorozatot berendelt a CBS. Egyébként ha tippelnem kellene, akkor egy újabb időpontváltással és költségcsökkentéssel még berendelik a hetedik évadot, mert elvileg elég jól hoz a sorozat szindikációban. Viszont ha ilyen szinten esik tovább a nézettség, akkor utána tuti kaszálni fogják, már csak azért is mert 6-7. évad környékén járnak le a színészek kezdő szerződései, ami után általában izmosabb emelést várnak el a azok. Vegyük még hozzá azt, hogy mind a 6 állandó szereplő az első évadban jött és ez a három faktor így már közelsem olyan csábító a sorozat a csatornának.

goodjohnwin - 2017. 04. 19. 18:34

Én is azt mondtam a pilot megnézése után, hogy “ilyen egy alpári sorozat nem élhet tovább 1-2 évnél”, mégis vele maradtam az elmúlt években, annak ellenére, hogy nem igazán díjazom az efféle humort.
De annyira agyatlan és könnyed volt, hogy az ember megnézte a munkanap végén – és ez a lényege az ilyen gyatra szitkomoknak (Jim szerint a világ, Férjek gyöngye).

Thomas - 2017. 04. 19. 23:18

Mostanra tényleg nagyon visszaesett a nézettsége (nem számít, hogy hány alacsonyabb átlagút rendeltek be, mert a drámáknak, főleg a 22.00-saknak és a péntekieknek eleve alacsonyabb a nézettségük, a sitcomok leginkább egymással versenyeznek), viszont ez volt a CBS utolsó, nézettségileg nagy sikerű újonc komédiája, szóval már akkor nagyon kinézett neki a minimum 6-7 évad. Még úgy is, hogy azt nem tudhattuk, hogy ennyi éven át sorban buknak az újoncaik, vagy legfeljebb közepes nézettséggel élnek csak túl.

Deny - 2017. 04. 19. 23:40

Ráadásul a hétfőiek közül még így is a második legerősebb a Kevin után. A kerekített számoknál nem látszik, de verte a MWAP-t és a Donuts-ot is, ami az utóbbi két hétben már a 0.9-es tartományban volt.

artschi - 2017. 04. 20. 08:15

Nekem ez az egyetlen sitcom (eddig), amit néztem, de egy poénon sem tudtam nevetni…

Viktoria - 2017. 05. 14. 18:47

Vége az évadnak és a sorozatnak :(
május 12-én elkaszálták, pedig szerettem
olyan kis bugyuta, agykikapcsolós sorozat volt nekem, ami vidám, nem vesz el sok időt az életedből, és úgy szórakoztat, hogy nem feltétlen gondolkodsz közben/utána.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz