login |

Pilot: Guerrilla

2017. 04. 20. 21:45 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Bevallom, mostanában egy kicsit tele vagyok a fontos filmekkel és sorozatokkal. Mármint amik ezt az első betűtől teljesen komolyan tolják. Egy Atlanta sokkal jobban leköt, miközben foglalkozik például a faji kérdésekkel is, méghozzá teljesen őszintén. Ez alapján kitalálható, hogy milyen kedvvel ültem a Sky és Showtime (mini)sorozata elé, amire teljesen illik a komoly jelző.

A történet a 70-es évek Londonjában játszódik, ahol épp egy bevándorlók és feketék elleni kemény törvényt akarnak hozni, ami nem tetszik pár érintettnek. Mármint ez a sorozat nagyon leegyszerűsített alapja, ennél azért sokkal rétegesebb, ami nem meglepő, hiszen az egyik legkomolyabb, de alig ismert drámát, az American Crime-ot készítő John Ridley hozta tető alá.

Nyilván most kéne annak jönnie, hogy “de”…, de valamennyire tényleg tetszett. Teljesen értem, hogy miért volt ez a pilot szerkezete, és a lassú, kicsit művészieskedő részekre is szükség volt, hiszen pont azt mutatta be, ahogy egy helyben topog a feketék mozgalma. Viszont ettől még untam, vártam, hogy valami történjen már.

Aztán persze megkaptam a “történéseket”, amikor bevetették a a Scotland Yard direkt feketék ellen alakított részlegét, akik a tüntetés közben “véletlenül” halálra vernek valakit botokkal.

És innentől elég gyorsan eszkalálódik a cselekmény, hiszen a főszereplő páros (egyikük tanár a másik pedig ápolónő), elhatározza: kiszabadít egy politikai foglyot. Mindezt azért, mert szerintük ő a mozgalom mögé tud állni, cselekvésere inspirálni másokat. Elég a szavakból és a békés tüntetésekből. Így lesznek harcosok a sima aktivistákból.

Mindezt eszméletlenül jó szereplőgárdával teszik. Bár a plakáton Idris Elba az egyik nagy név, és jó látni, azonban a kezdésben csak 2 jelenete volt – mondjuk abból az egyik elég erős. Viszont Freida Pinto teljesen meglepett, akkorát húzott, ő mutatta be legjobban békésből harcosba való átváltozást.

A rendezés és a vágás eleinte nem győzött meg, ezek a bejátszott flashback emlékek rohadtul hatásvadászok voltak, még ha pár karakter kapcsolatát, múltját is építették velük gyorsított eljárással. Még pár apróság volt amit zavart, de igazából az építkezés után már helyrerázódott az egész.

Elvileg tényleg lezárt a sorozat, 6 részes, szóval miniként kezelhető. Akit jobban érdekel, az mindenképp nézzen bele. Pontozni nem igazán tudom, a fontoskodás után még tetszett is, de valahogy mégsem érdekel annyira a folytatás, hogy azonnal nézzem.

4 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2017. 04. 24. 13:40

Engem teljesen lekötött az 1. rész és már nézném is a többit. Valóban komoly a téma, nem babra megy a játék. Minden ilyen sorozat – már csak a témája miatt is – érdekes tud lenni számomra, mert ezek a problémák újra meg újra előjönnek napjainkban is, ha most kicsit más formában is.
Annak ellenére, hogy az eleje tényleg kicsit lassú a vége ezt kompenzálta.

7/10

Snoopyzit30 - 2017. 04. 24. 17:15

A 2. rész is tartja a szintet. Továbbra is a lassabb tempó jellemző a sorozatra, de azért mindig van egy kis akció is. Kíváncsi vagyok hova jutnak. Továbbra is Freida Pinto az abszolút főszereplő, a kezdeményezés nála van.

Snoopyzit30 - 2017. 05. 04. 16:27

A 3. részen konkrétan majdnem elaludtam. A rész 95%-ban csak dumálnak egymással emberek és ami van akció az is nagyon sovány (begyűjtenek az utcán embereket a rendőrök és ennyi). Azt hittem mostanra már sokkal pörgősebb lesz a cselekmény. Ha most kapcsolódna be valaki rögtön a 3. résszel, akkor nem is értené, hogy mit töketlenkednek ezek és mit is akarnak egyáltalán.
Aki csak Idris Elba miatt nézne bele, azt lebeszélném, mert eddig huszadrangú mellékszereplő csak. Szívem szerint most kaszálnám, de úgy vagyok vele, hogy már csak 3 rész és a téma meg érdekel annyira, hogy nézzem hogy hova futtatják ki. A következő részek előzeteséből úgy látszik, hogy innentől felpörgetik az eseményeket, ami rá is fér, mert eddig szinte csak építgették a sztorit.

6/10 ez a rész.

Snoopyzit30 - 2017. 05. 15. 15:44

A 4. részen most már tényleg elaludtam, szóval újra kellett néznem az elejéről. Most már komolyan nem csodálkozom, hogy nem nézik ezt a sorozatot. Elvileg egy akciócsoportról szól, na akció az pont nincs benne. Random 1 perces lövöldözés van az 50 perces részben. Az mondjuk érdekelne, hogy a valóságban is ilyen volt náluk egy ellenállás, merthogy valami igaz történet az alapja, ugye? Totál amatőr emberek, totál amatőrül viselkednek és harcolni akarnak, de maguk sem tudják mi ellen és hogyan is kellene. Még a csoporton belül sem tudnak megegyezni.
Nem gondoltam volna, de most van az a pont, hogy elfogyott a türelmem és kaszálom. Már nem áldozom rá azt a 1,5 órát az életemből, hogy kiderüljön, jutottak-e valamire vagy a csoport összes tagja lelövette magát a rendőrökkel.

5/10 ez a rész. Még a pilot volt a legjobb a 4 rész közül.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz