login |

Grantchester: a 2. évad + a karácsonyi különkiadás – írta Eloise

2017. 04. 23. 16:00 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Pár óra és itt a harmadik évad kezdése, szóval szerintem érdemes lenne felidézni az egyik legjobb angol krimit.

Egy kiváló írásban mizchris bemutatta a sorozat első évadát, viszont a Grantchester második szezonjáról, valamint a karácsonyi különkiadásról eddig nem esett szó. Pedig érdemes lenne beszélni róla, hiszen a sorozat hangvétele, ha nem is jelentősen de megváltozott, és történt jó néhány esemény, amiről az embereknek valószínűleg eltérő véleményük van.

Több morális kérdés is nagy hangsúlyt kapott. A legtöbb vita a halálbüntetés körül fogalmazódott meg. De szó volt házasságtörésről, kiskorú elleni erőszakról vagy homoszexualitásról is.

A sorozat hangvétele észrevehetően sokkal sötétebb lett. Ez leginkább annak köszönhető, hogy mind Sidney, mind pedig Geordie nehéz időszakon megy keresztül, és próbálják megtalálni újra a céljukat az életben. Sajnos ezt leginkább a pohár fenekén keresik, ami egyikük személyiségének sem tesz jót.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Jól össze is ugrasztják a két főbb szereplőt.

Eléggé aggódtam, hogy a készítők meddig mennek majd el, mert egyre kevésbé voltak szimpatikus a karakterek és mivel a kettejük barátságát nagyon megszerettem, kissé csalódott voltam, mert egyre törékenyebbnek tűnt a kapcsolatuk. Az évad utolsó részében viszont nagyjából helyreállították a dolgokat. Egy kicsit összecsapottnak éreztem ugyan a befejezést, de örültem neki, főleg, mert megmutatta, hogy annak ellenére, hogy másként látják a világot még képesek barátok maradni.

Ahogy mizchris is írta a sorozat talán legnagyobb hibája a női karakterek megjelenítésében rejlik. Valószínűleg ezért sem igazán tudok drukkolni Sidney és Amanda kapcsolatának.

Egyáltalán nem érzem, hogy őket egymásnak teremtette az ég. Igyekeztek pedig mindet megtenni azért, hogy Amandát még szimpatikusabbá tegyék, még Mrs. Maguire is látszólag megkedvelte, nekem viszont nem sikerült. Próbálják művelt, okos nőként bemutatni, de sokszor úgy viselkedik, mintha egy kamaszlány lenne.

Annak ellenére, hogy még mindig nagyon szeretem Mrs. Maguire karakterét, valahogy őt is sikerült kicsit elrontani. Persze pozitív dolog, hogy a kedvesebb oldala is előtérbe kerül, de időnként már kicsit úgy éreztem, hogy a szereplő a saját karikatúrájává vált. Aminek viszont örülök, hogy Geordie felesége, Cathy többet szerepel, nagyon megszerettem őt.

Ha már így kiemeltebb a főbb szereplőket, mindenképpen le kell írnom, hogy Leonard Finch személyisége milyen szépen fejlődik egyre inkább. Nagyon tetszett, hogy a látszólag szürke kisegér lesz az egyik szituáció megoldása. Leonard fokozatosan ismeri meg önmagát és lesz egyre határozottabb, amit nagyon jó látni.

A karácsonyi különkiadás nagyon tetszett, mert valóban karácsonyi hangulata volt. A gyerekek betlehemes jeleneteit nagyon mulatságosnak találtam. Jó volt látni, hogy Sidney és Geordie újra együtt nyomoz, és támogatja egymást. És szerintem a rész során a szereplők is egyre inkább újra önmagukra találnak.

Talán a karácsonyi epizód mutatta leginkább, hogy a nyomozás az utóbbi időben kicsit háttérbe szorult, a magánéleti szálak nagyobb hangsúlyt kaptak mint korábban. De ettől még a Grantchester továbbra is egy klasszikus krimisorozat, és nem szappanopera.

A következő évadban is valószínűleg erős lesz a magánéleti szál, hiszen az egyház várhatóan nem fogja jó szemmel nézni Sidney és Amanda egyre szorosabb kapcsolatát. De természetesen a legfontosabb kérdés továbbra is az, hogy milyen bűnesetekkel állnak elő az írók. Hiszen ez mégiscsak a nyomozás a Granzchester magja.

3 hozzászólás Ne habozz!

Mizchris - 2017. 04. 23. 21:27

Mennyire hálás vagyok, hogy írtál róla :) Nagyon tetszett a második évad is, de egyszerűen nem értem, hogy miért erőltetik az Amanda-szálat. Az első évadban még Amanda egy elég talpraesett, DOLGOZÓ, független nő volt, aki hozzáment egy, a köreiből való férfihoz, és ez elég tudatos döntésnek tűnt. Valójában kicsit lebegtették azt is, hogy ebben van valami számítás is a nő részéről, aki inkább a biztos jövőt választja, mintsem egy bizonytalan megélhetésű, idealista tiszteletest. Most viszont teljesen össze voltam zavarodva, mert nem értettem sem Amanda viselkedését, sem az írók által felkínált magyarázatokat, hogy miért is kéne szeretnünk a nőt. Dettó a Te érzéseid. Leonard karaktere viszont örvendetes változáson, “ébredésen” megy keresztül és nagyon örültem neki. A Sidney-Geordie összekoccanás pedig elkerülhetetlen volt, úgy érzem, már az első évadban lehetett sejteni, hogy előbb-utóbb előkerülnek az ellentétek is. Köszönjük az írást! :) Remélem, sokan kedvet kapnak a harmadik évadhoz is, alig várom én is.

jersey - 2017. 04. 23. 21:33

Köszönet az írásért!
Én alapvetően kedvelem Amandát. Nyilvánvalóan sok rossz döntést hozott,de én mindezek ellenére (vagy pont ezek miatt) sem tudok haragudni a karakterére.
Szerintem sem lesz happy end a kapcsolatuk vége Sidney-vel,sőt kicsit aggódom is,mi lesz a történetük vége.
Mindenesetre már nagyon várom az új részt,évadot. Nyáron volt szerencsém mind Cambridge-be,mind Grantchesterbe ellátogatni, jó lesz kicsit nosztalgiázni.

Denisa - 2017. 04. 25. 20:55

Nagyon szeretem ezt a sorozatot. Gyakorlatilag békés családias nyomozás folyik, és nem a technikai kütyük viszik el a pálmát, ezért plusz pont. A minusz Amandának szól.
Annyira jó volt, hogy férjhez adták, és Sidney a titkárnővel találkozgatott, jobban illett is hozzá.
Cathy nekem is szimpatikus, ahogy Mrs. M. és Leonard is. Remélem utóbbi aktívabb szerepet kap a nyomozásokban :D
Nagyon várós a következő évad :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz