login |

Pilot: Genius

2017. 04. 24. 21:30 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

A NatGeo nagy dobása lehet a Genius, legalábbis mindent megtettek ennek elérée érdekében. Az biztos, hogy a készítőn és a főszereplőkön nem spóroltak, ami a pilotnál nagyon sokat jelenthetett.

A Genius egy antológia, így minden évad különböző zsenikről fog szólni. Az első alany Albert Einstein, akit kis variálással rögtön élete két szakaszában láthatunk, remekül használva a flashback módszert.

A kezdő részben az öreg Einstein épp Németország elhagyását tervezi 1932-ben, a fiatal pedig próbál kitörni a tőle elvárt életútból. Természetesen jó visszaemlékezések alatt arra célzok, hogy az idősebb Einstein döntései és gondolatai mögötti részt mutatják be a fiatalkora segítségével, remek harmóniában.

Tisztában vagyok vele, hogy Ron Howard jelenleg nem akkora név, az utolsó igazán jó filmje a Frost/Nixon volt 2009-ben (a Rush rajongói leharapják a fejem mindjárt), viszont régen jól értett a kicsit okosabb, mégis populáris filmekhez. A legismertebbje gondolom az Apollo 13, de a The Da Vinci Code érdemei is simán elismerhetőek a jelenlegi kalandfilmek nélküli mozis világunkban, az A Beautiful Mind pedig alapfilm sokaknál.

A lényeg, hogy Howard beszervezése nagy húzás volt a pilot rendezésére, hiszen amellett, hogy elég sok mindent felvezetnek a kezdésben, a flow szinte végig megvan. Organikusan és jó ritmusban történnek a dolgok, szinte végig leköti a néző figyelmét.

Ahogy winnie írta az ajánlónál, ez sorozat-sorozat, nem pedig szájbarágós tanóra vagy dokurészletekkel kiegészített scifi, mint az ugyancsak NatGeós MARS. A Genius a két idősík miatt már valamennyire fel is rúgja a tipikus életrajzi filmek szerkezetét, amik szeretnek szép sorban mesélni.

Az első 5 perc pedig az összes odatévedő nézőt célozza, hiszen mit keres az Einstein életéről szóló film elején egy brutális merénylet, amit rögtön azzal ellensúlyoznak Howardék, hogy a prof. épp az asszisztensét húzza közben…

Így 60 perc után azt kell mondanom, hogy egész érdekesen mutatják be Einstein életét, és egy 7/10 simán jár rá. Személy szerint a hangulatom most nem állt rá annyira, de ennyi alapján semmiképp sem tartom rossznak a Genius-t, sőt!

7 hozzászólás Ne habozz!

Goku90 - 2017. 04. 24. 22:01

Ilyen 7-8 volt nálam is, abszolút korrekt, ha marad ez a színvonal végignézem, főleg, hogy 8 részes lesz ha jól tudom.

wellwellwell - 2017. 04. 24. 23:50

szeretem a zseniket is meg az életrajzi sorozatokat is, ez meg a kettő együtt. :)
nem tökéletes, nálam a dugás az elején kifejezetten wtf volt, ráadásul helyenként didaktikus, hiteltelen párbeszédekkel (a zseni sem mindig fizikai parabolákban beszél :D ), de bőven élvezhető, követni fogom.

idioty - 2017. 04. 25. 06:35

Nekem is tetszett nagyon! Nálam simán 9/10. Remélem kapunk majd sok apró “tudást”, mint ami a pilotban volt. És remélem, hogy sok hasonló effektekkel tarkított bemutatókat kapunk, hogy hogyan képzeli el a fizikát.

Silas - 2017. 04. 25. 07:42

Mert Einstein nem ember volt hogy dugott? :’D

heisenberg - 2017. 04. 25. 08:25

“a prof. épp az asszisztensét húzza közben…”
Azt akartam kérdezni, hogy ez a mondat mit jelent, de a kommentekböl kiderült.

human - 2017. 04. 25. 14:32

azért a húzza az nem elvont szleng.

heisenberg - 2017. 04. 25. 19:42

Nem is írtam, hogy elvont szleng, de a szövegkörnyezetből sem teljesen egyértelmű, mit is jelentet a mondatrész.
Elsőre arra gondoltam, hogy a brutális merényletben miatt húzza félre az asszisztensét és ez egy komikus jelenet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz