login |

Prison Break – 5×03: Poseidon? You gotta be kiddin’ me!

2017. 04. 24. 16:25 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: kritika,

Ehh, nincs szerencsém mostanság a régi nagy kedvenceim felújításával vagy spinoffjaival.

A The X-Files S10 utolsó két részére máig nem kerítettem sort, a 24 spinoffja, a Legacy némelyik érdektelenebb sztoriszál miatt talán az 1×06 közben ment a kukába, és most a PB 2.0 harmadik része is olyan szinten volt érdektelen, hogy csakis azért érdekelne a folytatás, hogy lássam, milyen történetre kellett Paul T. Scheuring-nek 8-9 rész, hogy elmesélje.

A Prison Break esetében megint csak az a helyzet, mint a fenti sorozatok esetében. Nem állok be a sorba és mondom, hogy feltétlenül rossz lenne az új széria, csak éppen közel sem elegendő az, amit hoz. Ha valaki most elém rakná az eredeti pilotot és az 5×04-et, nehezen tudom elképzelni, hogy ne az előbbit nézzem (először) újra tizeniksz évet követően. Akkor meg minek maradni?

Az 5×03-mal nagyjából ugyanazok voltak a bajaim, mint a 24: Legacy-vel: fogjuk rá, hogy a fő sztori, Scofield börtönözése még leköt (annyira azért nem, bár szerencsére azért nem mindegyik húzás kiszámítható), de egyelőre Lincoln-ék, most két szálra szakadt muszáj-sztorija, Sara és rosszfiúk kergetőzése, vagy T-Bag random feltűnései nem túl érdekesek.

Tudom, hogy az eredeti sorozat szerkezete is hasonló volt, tehát inkább a megvalósítással vagy a tálalással lehet a gond. Itt még a börtönszálnál sem volt meg a kellő feszültség, pedig aztán eléggé kiélezett szitu volt, ráadásul a “mi a franc van Michael-lel?”-rejtvény megoldása sem tűnik túl nagy dobásnak. Persze az is előfordulhat, hogy akkor voltam zöldfülűbb, de szeretném azt hinni, hogy ezt anno is kevésnek találtam volna.

És ha a nem túl ambiciózus sztoriszövés még le is kötne, írói oldalról annyira kilóg a lóláb, hogy még most is folyton expozícióról szól a párbeszédek egy része. Scofield a börtönben háttérttörténetet dialogizál, Sheeba a hülye karcsiszemüveges nepperrel is ugyanezt teszi – rég rossz, ha a nézőket így kell informálni a dolgokról, hogy értelmet nyerjenek.

Az pedig, hogy bedobták ezt a Poseidon nevet, végképp fejfogásra késztetett.

A kezdés óta nálam nagyjából 6 – 5 – 4 tempóban csökkent az élvezeti érték, de ebben a nosztalgia is vastagon benne van. Abban biztos vagyok, hogy a végén fognak egy nagy durrantani, de azt nem hiszem, hogy érdemes lenne kivárnom még ennyi részt, míg kapok egy kis payoff-ot. Ehh, pedig de akartam, hogy heti írás és kibeszélés legyen a sorozatról…

25 hozzászólás Ne habozz!

Anonymus - 2017. 04. 24. 16:52

Winnie, adtál már 6, esetleg 7 pontnál többet egy sorozatrészre, elég régóta követem az oldalt, de ilyet még nemhiszem, hogy láttam?! :D

winnie - 2017. 04. 24. 16:53

Anonymus: elég sokszor, például múlt heti kritikákban is (veep, survivor), egy soron következő maiban is (tar), holnap is lesz (broadchurch) – és ott van sok minden, amiről nem is írok:) de azért a 8-asat ki kell érdemelni.

DarkEagle - 2017. 04. 24. 16:55

Hát most nem azért de szerintem mai fejjel az 1. évad sem jobb mint ez. Csak ugye a nosztalgia faktor. Mára már annyi sorozatot láttunk pláne te Winnie aki konkrétan minden szarba belenézel hogy a PB hiába olyan amilyen nem tud újat mutatni, ennyi a történet. De amiben anno jó volt abban idén is jó. Nekem már akkor is az tetszett benne a legjobban hogy a valóságon alapszik. Lehet sokan nem tudják de minden háttérben megbúvó fontos szál a valóságban történt eseményeken alapult. Mint pl most ez a háborús dolog. Anno ugye pl a 4. évadban meg a Cég terve is valós dolog volt.

Szóval ja szerintem ha ezt az évadot az akkori éned nézné tuti hogy más szemmel tekintenél rá. Vannak és és mindig is voltak suta hibái a sorozatnak de ugyan akkor mindig lekötött és nem, nem az adrenalin miatt. Lehet hogy közhely de igaz, hogy az idő megszépít elég sok mindent de jobbá nem tesz semmit.

Amúgy fura mert szerintem pont a 3 rész az ami eddig a legjobb volt. Az utolsó jelenet az valami zseniális volt pl. Persze ez csak az én véleményem. :D

Poseidonnal amúgy mi a gondod? Nem igazán értem. Nyilván csak egy álnév és meg kell mondjam jóval kreatívabb mint a CÉG elnevezés. :D Egyébként szerintem egy mesterséges intelligenciáról lesz szó ha tippelnem kéne. hisz elég durva dolgok mennek az új évadban.

lalakov - 2017. 04. 24. 17:06

A harmadik rész nézése közben kaszáltam el. Ez már nem az az érzés mint régen volt. Ha most látnám először lehet hogy tetszene, de így már nem.

Pocok - 2017. 04. 24. 17:06

Szerintem meg nagyon jó, főleg a harmadik. Első szezonban egy egész évad volt építkezni, itt nincs annyi, azért veszik gyorsabbra. A rész vége meg ütött szerintem.
Végre tudjuk nagyjából, hogy mi folyik itt (CIA-poszeidon), kíváncsi vagyok, merre megy a történet.

winnie - 2017. 04. 24. 17:13

Pocok: az első évadban nem építkeztek, rögtön bumm bele ment a közepébe, nem? de itt sem hiszem, hogy építkezés lenne, mert semmi nem épül, inkább 8 részben fel akarják vezetni az ütős finálét. (vagy oké, először felvezetik 3 vagy 4 vagy 5 részben a szökést (szerintem az 5. részben meg kell szökniük), majd pedig még 1 vagy 2 vagy 3-ban a maradék sztorit az országban és amerikában, amiket tippre össze is fognak kapcsolni.

a gond nem ezzel van, hanem a nem túl érdekes sztorikkal. michaelét még lehet, hogy elnézném, de ugye az is csak annyiból áll, hogy megpróbálja, nem sikerül. megpróbálja, nem sikerül. de a többiek esetében az íróknak van nettó… nem tudom, 6-10 percük, hogy valami sztorit összehozzanak, mert le akarják zárni az epizód végére. ennyi időből nem sokra futja: cnote bajban, sara bajban, linc bajban – és valamelyik kivágja magát, ás esetleg rájön valamire.

én talán azt hiányolom, hogy legyen valami nagyobb történet, ahol összeérnek a sztorik, nem csak mondvacsinált dolgok, miszerint “még ne jöjjön össze michaelnek”, “még ne érje el lincoln a célját”. olyan, mintha lenne a készítőnek egy sovány sztorija, amit random akadályok közbeékelésével akar felduzzasztani, ahelyett, hogy egy nagyobb ívűt találjon ki.

Pocok - 2017. 04. 24. 17:16

winnie: A szökés megszervezésére gondoltam.

winnie - 2017. 04. 24. 17:21

pocok: abban igazad lehet.

a karakterekről nem írtam fent, de az eredeti sorozatnak az tényleg nagy előnye volt, hogy a mellékszereplőket elég hamar és jól megalapozták a sitten. de talán még a 3. évadban is volt 1-2 jó arc. az itteniekre vagy tényleg nincs sok idő, vagy csak hiányzik a jó elképzelés.

karit - 2017. 04. 24. 17:24

“nincs szerencsém mostanság a régi nagy kedvenceim felújításával”

Adja az ég, hogy a Twin Peaks legyen a kivétel.

dAve - 2017. 04. 24. 18:23

Nagy kedvenc volt, az első sorozat amit töltöttem mert nem bírtam kivárni magyarul. Mondhatni itt kezdődött a junkieságom DE ez már nagyon nem kellett nekem. Valami nem működik. Ahogy irtad nálam se lenne kérdés hogy az 1. évadot nézzem vagy ezt. Volt egy kerek lezárás, bár közel sem volt tökéletes az utolsó 2 évad és most így keserű szájízzel engedem el sajnos. Talán a fináléra majd vissza nézek hogy alakult de számomra elrontottak a sorozatot.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 24. 18:45

Most azt kell mondjam, hogy @winnie álláspontja teljesen egyezik az enyémmel (ami azért elég ritka). Annyira akartam szeretni a sorozatot, de egyszerűen nem megy. Totál unalmas és nem jön a nosztalgiafaktor. Belenéztem az 1.évadba, hogy jöjjön az a PB-érzés és szerintem azt most is jobbnak találnánk, mint ezt. Már csak a börtönviszonyok és az ottani párbeszédek is magasan verték, amit most itt előadnak. Totál függőséget okoztak a rész végi cliffek, itt meg 2 kávé kell, hogy végig bírjak nézni egy részt. Még az előző résznél meggyőztem magam, hogy érdekel ahogy kiszabadul a börtönből, de ez a 3. rész megölte minden érdeklődésemet.

Majd az évadkritikát elolvasom, de ennyi. Sok jó sorozat van, ilyenkor el kell engedni, ami nem jön be.
Kasza.

Mate815 - 2017. 04. 24. 19:04

Nem tökéletes, bőven nem hozza az első három évad feszültségét de a negyedik évadnál ezerszer jobb, biztosan maradok az utolsó részig.

Bence - 2017. 04. 24. 19:49

“Hát most nem azért de szerintem mai fejjel az 1. évad sem jobb mint ez.”

Hogy mi? Ég és föld a színvonalbeli különbség.

Kissur - 2017. 04. 24. 19:56

A rángatózó kamerától még mindig hányingerem van…

C-DEF - 2017. 04. 24. 20:06

én még tavaly elkezdtem újranézni az elejétől és közel sem élveztem annyira mint először úgyhogy pár rész után abba is hagytam, ahhoz képest ez most tök jó szerintem

winnie - 2017. 04. 24. 20:25

ha már pb – most látom itt a polcomon a hivatalos prison break sorozat guide könyvet, és emlékszem, hogy anno még vásároltam is a kéthavi PB-magazint a Titan-től.

(a 24-hez pedig 4*2 hivatalos sorozat guide figyel mellette…, majd ma nosztalgiázok egy sort.)

Ronaldo - 2017. 04. 24. 21:38

Nyilván az első szezonál még megvolt az újdonság varázsa, az alapötlet, a karakterek megismerése és fokozatos építése stb. Az 5. évadnál már nem számítottam meglepetésre. Ugyanaz az élmény, mint az 5. Transformers filmet megnézni, aztán rácsodálkozni, hogy az 1. rész ütősebb volt.

Goku90 - 2017. 04. 24. 22:06

Furcsa mert sztem ez volt az eddigi legerősebb rész, toronymagasan. Most éreztem először azt az új évadnál, hogy ha lehetne akkor ledarálnám egy nap alatt.
Engem berántott végre.

winnie - 2017. 04. 25. 04:51

Ronaldo: egy sorozatjunkie ettől simán tudja függetleníteni magát, szerintem, annyiszor találkozik hasonlóval. rácsodálkozni meg pláne nem fog 15 év után, hogy “jé”. itt pedig főleg nem lehet ez a helyzet, hiszen mindenki tudta, hogy miről fog szólni a szezon, aki várta. az is, aki várta, majd utána csalódott.

ráadásul sok sorozatra igaz, hogy nincs meg később az újdonság varázsa. és mégis, milyen gyakran előfordul, hogy egy hatodik évad lenyűgözi az ember, jobban is, mint az első.

sokkal inkább lehet mindennek ahhoz köze, hogy paul t. scheuring a prison break után nem nagyon sorozatozott. csinált egy első évados kaszát, egy minit és egy digitális rövidsorozatot, és kész. nem volt benne a vérkeringésben, így azért valamennyire elmehetett mellette a világ.

(megjegyzem chris carterrel a the x-files-ból is ugyanez a helyzet. szinte nem is dolgozott mást, és már azt sem éreztem véletlennek, hogy az amazonos pilotját a berendelés után mondták vissza.)

ananiila - 2017. 04. 25. 07:08

Nagyon sok lassan építkező sorozat van hosszú karakterépítéssel azok között amiket nézek.
Ez meg valósággal száguld, a történetszálak kapkodóak és én is csak kapkodom a fejem, hogy most mi van?
Elszoktam már ettől.

Sancho Pansa - 2017. 04. 25. 09:59

ananiila: Ebben nem száguldás van, csupán pár jelenetes minitörténetek, totál felületes dolgok, amiket nem fejtenek ki, és azt a látszatot keltik, mintha bármi is száguldana. Csak azért, mert C Note 5 percet van képernyőn, a sztorija nem lesz szélsebes.

Gondolj bele, mi történt az első 5 percben. Egy gyerek vitt egy üzenetet Lincolnnak. Egy 1 perces valamit 5 percre széthúztak. Vagy ott van Sheeba “kínzása”, ami megint el lett húzva, hogy pár információt és karakterelemet átadjanak.

noodles - 2017. 04. 25. 12:12

nekem eddig bejöttek a rebootok, a legjobban az x-akták, de pl. a heroesba bele se néztem. PB eddig elmegy, nem a legrosszabb de kb. a 24 szintjén van, olyan oké de semmi kiemelkedő. Aztán remélem ez még változik mert a 24 meg sem közelíti az 1-5 évad szintjét.

M - 2017. 04. 25. 18:18

Szerintem is eddig a harmadik rész volt a legerősebb,főleg a vége biztos , hogy a végén fog nagyot ütni. Ebbe a 9 részbe összesűrítenek mindent,nincs idő a karaktererekre, de inkább ,mint ,hogy elhúzzák és unalmas legyen. Kíváncsian várom a negyediket,ahonnan a Tesók újra együtt szabadulnak.

Tamás Kovács - 2017. 04. 25. 18:45

Nekem úgy tűnik mintha ez az évad valahol a közepétől indulna.Még kialakulhat…Paul T.Sheringet a rendezőt intelligens fickónak tartom.Jol megcsinálta az előző 4 évadot is.Mint tudjatok Have a litle faith.. ;)

Pufi - 2017. 04. 26. 03:21

Nincs az az isten, hogy még egyszer felszálljak a szökés vonatra. Kínszenvedés volt a 4. évadot is végig nézni. Csábít a nosztalgia, de rossz emlékeim vannak :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz