login |

The Good Fight: vége az 1. évadnak

2017. 04. 26. 21:33 - Írta: superpityu

16 hozzászólás | kategória: kritika,

Az az igazság, hogy nem igazán emlékszem arra, hogy korábban ennyi erős újonc indult volna el ennyire rövid időn belül.

Még csak április végén tartunk és rengeteg nagyágyú még be sem mutatkozott (Handmaiden’s Tale, American Gods…), de már olyan első évados sorozatokat nézhettünk végig, mint a Taboo, Legion, 13 Reasons Why és az év végén bemutatkozó Trollhunters. És ez a lista még csak nem is teljes, de annyi biztos, hogy a The Good Fight simán felzárkózott az előbb említett címek mellé.

Aki lemaradt volna a The Good Fight a The Good Wife spinoffja, amely középpontjában az anyasorozatból ismert Diane Lockhart a főszereplő. Aki pedig azért ódzkodik a sorozattól, mert nem nézte a TGW-ot, az is nyugodtan belekezdhet, hiszen nem épül konkrétan rá. Átemel karaktereket, de nem lesz érthetetlen tőle a TGF, mindenkit megismerünk, nincs értelmetlen megjelenése a karaktereknek.

A sorozat nem volt végig tökéletes, de egy percig sem volt hullámzó a teljesítménye. Viszont a szezon túlnyomó részében nagyon jól eltalálták a a főszál és a heti esetek arányát. Mindenesetre tényleg a maga a pénzügyi botrány volt a legkevésbé izgalmas pontja a sorozatnak. Még akkor is, ha ebből sikerült kihozniuk egy nagyon (jó és) mocskos fordulatot a 10. rész végén.

Bár az imént Diane-t emeltem ki főszereplőnek ez azért nem teljesen takarja az igazságot. Sokkal inkább mondanám azt, hogy egyenrangú karakter a többiek mellett.

Legtöbb figyelmet az újonc Maia Rindell kapta, akinek a szülei a pénzügyi botrányba keveredtek. Mivel így ő is közutálat tárgyává vált, nem egyszerű kezdő ügyvédként munkát találnia. Itt jön a képbe az az ügyvédi iroda, amely kisegíti Diane-t a bajban, és rajta keresztül kerül Maia is a Reddick&Boseman&Kolstad-hez. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Hogy mi is az új ügyvédi iroda különlegessége, hogy feketék az ügyvédek. Mondhatnánk, hogy mi ebben a meglepő, nincs ebben semmi különös. De van, mert azért érdemes tudni, hogy a King házaspár a sorozat készítésekor abban bízott, hogy Clinton-győzelem lesz, és eszerint is kezdték el a forgatást, majd a választások után gyorsan át kellett pár dolgot írni. Szóval abszolút érdekes színteret ad a sorozatnak az ügyvédi iroda viszonya a Trump-kormánnyal, hiszen minden karakter Clinton-párti.

A legfigyelemreméltóbb húzása a sorozatnak, az a karakterek, a heti ügyek és magánéleti szálak együttes kezelése egyszerűen fantasztikus. Még véletlenül sem szeretnék szuperlatívuszokban beszélni, de öröm volt látni, ahogyan ennyire okosan meg tudják oldani az arányokat. Soha semmivel sem estek túlzásba, de ugyanakkor nem is voltak kimértek egyszer sem.

Ha már azt hinné az ember, hogy ennyire nem klappolhat minden egyszerre és kell lennie benne valami bénázásnak, akkor még azt is megjegyzem, hogy a The Good Fight végtelenül profi.

A színészek remekelnek, s bár Rose Leslie nagy félelmem volt, hogy nem lesz más, mint a Game of Thrones-os karaktere, remekül sikerült rám cáfolnia. Hiába érzem kicsit sótlannak magát a szerepét (és ebben nagyban benne van a pénzügyi botrány is), bőven a kötelező felett teljesített végig. Amikor pedig kiléptették a komfortzónájából, ott tényleg brillírozott.

A The Good Fight nagy felfedezése számomra azonban Cush Jumbo, aki már a Good Wife-ból is ismert lehet. Ebben a nőben minden megvan, ami miatt érdekesnek, izgalmasnak tudom tartani. Annyira jó a kisugárzása, annyira karizmatikus a megjelenése, hogy imádtam nézni minden percét.

De szinte az összes karaktert remekül használták.

Diane egyenletesen nagyon jó, de kicsit hiányoltam belőle valami átütő erőt, amit egyébként inkább Lucca-tól kaptam meg. Marissa egyszerűen zseniális, ezen nincs mit nagyon boncolgatni. Boseman szintén király, talán a legjobban kezelt figura a szezonban. Colin-t, viszont leginkább csak Lucca tette érdekessé, de mégsem érzem rossznak. Egyedül Barbara az, akivel nem nagyon tudtak mit csinálni eddig.

Ja, még mindenképpen essen szó a vendégszereplőkről, akik közül rengeteg telitalálat van. De Carrie Preston Elsbeth-je és Matthew Perry Kresteva-ja tett hozzá igazán sokat a sorozathoz. Ráadásul a kettejük közös jeleneteik fantasztikusak.

Az az igazság, hogy ha nagyon akarnék, akkor se tudnék mibe belekötni, így repül is az első szezonra a 9/10. Ráadásul a pilot és finálé kezdőjelenetéért hatalmas pacsi a készítőknek, ahogyan azért is, hogy egyre jobban rámentek Maia és Lucca párosára. Várjuk a folytatást.

16 hozzászólás Ne habozz!

eszemix - 2017. 04. 16. 21:59

Óha, egész finom kis évadzáró volt. Hát ennyit a 3 nyugodt hónapról…
Remélem, már javában készül a következő eresztés, mert ez így igen kielégületlenül hagyott pusztán 10 résszel.

Tyberius06 - 2017. 04. 16. 22:58

Nice volt az évadzáró, hol a következő rész???
Mondjuk az utolsó jelenetet sejtettem. Viszont érdekes volt összességében a rész.
Nemtom ez a 10 rész így karcsúnak tűnt nekem, gyorsan elment, viszont elégedett vagyok vele. Várom a folytatást!

Kristóf - 2017. 04. 17. 14:08

Nagyon jó kis évad volt szerintem. Minden rész érdekes volt, meg jól voltak megvalósítva az esetek is. Diane meg még mindig love. :D az új főnök Adrian is nagyon jó karakter. Maia nagyon sokat fejlődött 10 rész alatt, a Fináléban már erős volt a bíróságon is. Nagyon várós az új évad :)

Tyberius06 - 2017. 04. 26. 21:57

Yepp, nagyon egyet tudok érteni a leírtakkal. A TGW-t nagyon szerettem, a TGF viszont egyenesen meglepett. Kevésnek éreztem a 10 részt, de nem a sztori miatt, hanem mert néztem volna azonnal tovább a karaktereket. Nekem Lucca nagyon adta, Maia néhol döccent, de egyébként nem volt rossz és voltak nagyon nagy pillanatai. Diane-nál a kötelezőt éreztem csak, mint ahogy Delroy Lindonál (Bosman) is, a különbség, hogy Lindonál ez a mérték nálam a tökéletes, imádtam minden percét a faszinak. Elsbeth hozta a szintet, külön sorozatot nem adnék neki, mert az túl sok lenne belőle idővel, de így üde színfolt a képernyőn. Barbara karaktere semmilyen volt, nem a színésznő hibája, egyszerűen nem kapott szerepet/teret. Viszont a Gold leányzó hatalmas volt mint mindig, remélem előkerül az apja is vmikor a folytatásban… :)
Kellemes első évad volt, várom a folytatást! :)

LoGi - 2017. 04. 26. 22:49

TGW-ből egy részt se láttam még, a végtelenül hosszú váró listán van, ezt viszont így is bepróbáltam, mert kíváncsi voltam Rose Leslie-re. Nagyon élveztem az évadot, és damn ennek a sorozatnak még az introját is végig néztem minden alkalommal a zene miatt :D Kicsit az jutott eszembe róla, hogy egy Sorkini jogi sorozat nézne így ki kábé. Az ügyek meglepően modernek és érdekesek voltak, sok okos (bár nem agyon pörgetett) párbeszéd/karakterek jellemzik a sorozatot. Nekem max Maia szülei nem jöttek be, nem tudom, hogy erről a színészek mennyire tehetnek.

jelenvalólét - 2017. 04. 26. 23:45

Óriási sorozat. Kösz az írást.:) Az évad közepén járok, és folyamatosan a leesett államat kell visszatennem, annyira jó. A színészi gárda fenomenális, az epizódok nagyon jók, az átívelős szálak rendben vannak.
De a színészi teljesítmények a legkiemelkedőbbek. Baranski, Guilfoyle-pedig ő mellékszereplő,- ez nagyon nagyon rendben van. Nem érezni a megfelelni akarást, nincs izzadtságszag. Ez egyszerűen jó. Valamiért működik, de kegyetlenül.

Puppa - 2017. 04. 26. 23:51

Imádtam nagyon jó volt. Mondjuk én egy kicsit soknak éreztem a régi ügyfeleket, de régi ügyvèdek jöhetnének.

Szaby59 - 2017. 04. 27. 00:04

Sokkal jobb mint a Good Wife volt, valahogy az egészen érződik, hogy ez direkt nem TV-be készült, minőségibb.
Cush Jumbo engem is meglepett, a Good Wife-ban ki nem állhattam, bár lehet direkt írták ilyenre, a Kalinda balhé után nem akartak még egy erős női karaktert :)

Hary Hart - 2017. 04. 27. 11:41

Engem nagyon megvett, a TGW utolsó évadokban kezdett kiesni nálam, most viszont elővettem és befejeztem. Folytatás nagyon várós.

garcon - 2017. 04. 27. 17:11

Engem valami miatt nagyon irritál Rose Leslie nem tartom elég erős színésznőnek vagy a szerepe ?! Annyit gondolkodtam rajta és nekem túl erőltetett/mű.. vagy lehet,hogy túl erősen kell koncentrálnia,hogy ne legyen akcentusa és ez a játéka hátrányára megy ..?!
Amúgy nagyon élveztem az évadot!Sokkal személyesebb és élettel telibb mint a TGW volt.
Cush Jumbo remek mint mindig ,szerintem szerethető!
Marissa és Elsbeth legjobb karakterek és a színésznők istenien formálják meg őket !
Nem utolsó sorban meg elképesztően mesés ruhák vannak benne !! Nagy taps Daniel Lawson -nak !

napocskin - 2017. 04. 27. 17:35

Egyetlen egy karakter sincs ebben a sorozatban, akit nem látok szívesen, mikor feltűnik, a főszereplő(k)től kezdve a Good Wife-ból átemelt és újonnan feltűnt mellékszereplőkig. Így aztán ez már akkor is több, mint nézhetővé tenné a sorozatot, ha amúgy gyenge lenne a sztori, de nem az. Minden percét élveztem. Illetve, úgy látszik, a többséggel ellentétben nekem nem jön be a főcímzene, sőt, kifejezetten az idegeimre megy a főcím képeivel együtt. Ennyi bajom legyen. :-) Jó volt, jó volt, csak egy kicsit kevés volt. Következő évadra én is adnék egy kicsit több játékidőt Barbarának. És jöhet minden mennyiségben mindenki más is, főleg Jay+Marissa.

Hamupipacs - 2017. 04. 27. 19:09

Nekem is bejött.
Azon gondolkozom, hogy C. Baranski lelassult. Ez az idősödő karakternek szól? Vagy egyszerűen a színésznő éetében telt el kb. 8 év, mióta Diane karakterét kitalálták és most már ennyire idős.

Az egyetlen, amin húztam a számat Lucca szerelmi szála volt. Úgy értem, hogy nem szívesen néznék még egy Alici-hoz hasonló szenvedést. Az ott jó volt, de neki kitalálhatnának valami mást.

Brynden Rivers - 2017. 04. 30. 01:46

Nekem Sarah Steele (Marissa) a kedvencem, a TGW-ben nem volt annyi tere kibontakozni, itt viszont ragyog.

A sorozatot pedig a TGW ismerete nélkül is ajánlanám bárkinek.

piszkosfred - 2017. 05. 22. 03:22

Kicsit feltem tole, a TGW nagy kedvenc volt es nem voltam biztos benne, hogy tartani tudjak a szintet.

Hat, csont nelkul atugrottak. Az aktualpolitikai eseteket pedig egyenesen imadtam (nem csak politikai), annyira jol eltalaltak az aranyokat es a tartalmat.
Varom a kovetkezo evadot.

thankso - 2017. 09. 15. 18:35

Nem az iroda Clinton parti, hanem a keszitok, es engem rohadtul zavar benne, raadasul Barbara nem egyszer kokemenyen rasszista, de manapsag a feherek ellen szabad rasszistanak lenni az USA-ban, es ennyire gusztustalanul elfogado hozzaallassal ehhez meg nem talalkoztam filmben.

JRC - 2017. 10. 15. 16:30

Különösen egy jó sorozatban ritkán látni olyan visszatérő történetszálat, amely annyira súlytalan és érdektelen, amit a Colin-Lucca párossal tettek a TGF-ben.

Kevin Pollak volt a legjobb vendég bíró az első évadban. Lehetett volna még inkább jogi a sorozat. Az pozitívum, hogy a Riddell nyomozás és piramisjáték, nem telepedett rá annyira a sorozatra, mint azt a kezdés sugallta. Jók voltak a heti ügyek, de a korai TGW szintjét nem sikerült elérnie.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz