login |

Broadchurch: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is.

2017. 04. 27. 21:20 - Írta: winnie

26 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

It’s only sex.

Nagyon erős első szezon és egy kissé ellentmondásos, de egyébként átgondolt és legalább nem másolat második évad után bitang erős harmadik menetet produkált a Broadchurch. Le a kalappal Chris Chibnall előtt, egy érzelmileg az embert igencsak megviselő, “társadalmi” üzenete(ke)t is hordozó történetet ismét egy klasszikus átívelős, “Ki a tettes?” krimiként tálalt, és a szememben abszolút sikert aratott.

Tényleg nagyon jó évaddal búcsúzott a Broadchurch. Nem mondom, hogy nem kell “bele fektetni”, de megéri.

A szezon egy nemi erőszakkal indult, s később még más csúnyaságok is kiderültek, de a középpontban végig ez az eset állt, és amellett, hogy a tettes kiléte volt a kérdés, a kisváros reakcióját is láthattuk a történtekre, hiszen ilyen településeken nem nagyon lehet titkolni az effélét. (Az már csak hab a tortán volt, hogy a mellékszálak segítségével elég komplexre sikerült kihozni az ügyet, a kiemelt karakterek mindegyikének megvolt a maga szerepe.)

De távolról sem a megoldáson múlott a sorozat sikere (volt benne, ami meglepő lehetett, így nem biztos, hogy mindenkinek bejött), és ha ezt egy whodunit?-krimi esetében el lehet mondani, akkor az azt jelenti, hogy valamit jól csinál a készítő. A Broadchurch 3. szezonjában pedig megannyi tényező volt, ami mozgásban tartotta a történetet.

Egyrészt visszatért jó pár régi szereplő, illetve…, szóval el sem mentek, de saját sztorit kaptak. Beth konkrétan és észrevétlenül be lett vonva a történetbe, de a családja egyébként is kiemelt szerepet kapott, és ezek a magánéleti szálak számomra épp annyira hatásosak (és dühítőek?) voltak, mint a fő eset.

Why aren’t we enough?

Természetesen továbbra is maradt a környezet, amiről már sokszor leírtam, hogy mennyire megkapó volt, mennyire árasztotta magából a hangulatot, s ezt, ha nyakon öntöttük a továbbra is eszméletlen jó zenével, akkor biztosak lehettünk abban, hogy nem mosolyogva fogunk felkelni a részek végén. (Inkább szitkozódva, ha arra gondolok, hogy a záró képsor után, bár érthető módon, de rögtön belepofázott a stáblistás lecsengetésbe a csatornahang…)

You know what I realised? I’m too nice, Miller.

Krimi ide, fontos történet oda, a sorozat lelke továbbra is Miller és Hardy kapcsolata maradt, Olivia Colman és David Tennant, sokszor leírtuk már, de zseniálisak voltak együtt – azok a tekintetek és arckifejezések, a reakciók… És nagyon pozitív volt, hogy a szokásos munkakapcsolat mellett elég sok privát pillanatuk is akadt – az utóbbi lányával kapcsolatos szál a 3×07-ben végképp átbillenthette kettejük egymáshoz való viszonyát.

Negatívumként tényleg csak azt tudom felhozni, hogy egy ponton, de tényleg csak egyetlen egy ponton átment az erőszakkal kapcsolatos párbeszéd társadalmi hirdetéssé, hegyibeszéddé, de ez tényleg csak nagyon rövid volt. Plusz, bár mint írtam, a legtöbb régi szereplőnek adtak korrekt anyagot, a tiszteletes elég súlytalan maradt számomra, Arthur Darvill szerintem lecserélhető lett volna bárkivel.

A Broadchurch mindig képes volt érzelmek elég széles skáláját kiváltani belőle, és ez idén sem volt másképp. Bár nyilván továbbra is gyakran a szomorúság, a düh vagy a tehetetlenség munkált bennem, hiszen pontosan tudom, hogy milyen világban élünk, hogy miképp gondolkodnak egyes emberek.

Nem fogom tovább ragozni, nagyon tetszett ez a szezon, az év egyik legjobbja volt eddig.

– I’ll see you tomorrow, Miller.
– Fine. See you tomorrow.

26 hozzászólás Ne habozz!

Nikolka - 2017. 04. 16. 01:32

Valami zseniális lett ez az évad. Hihetetlen mélységekbe tud levinni. A 6.rész vége után mozdulni sem tudtam fél óráig. Az a telefonbeszélgetés apa lánya között, majd a záró képsor.
Az egyik kedvenc jelenetem az évadból nekem is az volt mikor a taxis feleségével beszélgettek. Nem kapcsolódik a történethez, szimplán annyira az élet volt az a pár mondtad. Annyira fájó.
Ugyanez a férj, aki a felesége szülinapján először a legjobb barátnőjével fekszik le, majd a pincérnővel akit a feleségének bérelt fel. Hihetetlen fájdalmas, apró dolgok ezek!
Vagy a lány, aki megkérdezi az anyukájától, hogy ők miért nem elegek az apukájának.
És kiemelném mindkétt párbeszédet Tris és Cath között, miután kiderült a dolog.Annyira zseniálisak voltak.

Engem ebben az évadban annyira nem is érdekel, hogy ki a gyilkos. Csak nézném őket sokáig. Az esetleges gyanúsítottak is nagyon érdekesre sikerültek, minden színészválasztás tökéletes szerintem, szimpatikus/ellenszenves mindenki, ahogy azt kell. Öröm volt őket nézni.
A Latimer család sokat hozzátett ehhez az évadhoz. Más angol sorozatban “kidobták” volna őket, de engem érdekelt végig a történetük most is.

Amit egy kis negatívumként élem meg, hogy igazából Hardyn kívül minden férfi negatívként volt bemutatva az évadban. Nem volt egy pozitív férfikarakter sem.. (jó persze a pap, de ő nekem meg túl sok, és nála viszont mellényúlásnak éreztem mindig is ezt a színészt ezzel a hajjal)
Meg az űjságíró csajt én sem értettem, gondolom ragaszkodhattak Maggiehez és másképp nem ment?!

Miller és Hardy összes közös jelenete továbbra is olyan hogy ismételve elnézném őket órákig :)
Miller kiborulása a rendőr csaj felé is 10/10es volt.

Egyszerűen imádom ezt az évadot, bár egy ilyen nyomasztó sorozatnál furcsa az imádom szót leírni. De zseniális, az biztos.

emese - 2017. 04. 18. 02:46

Fuuu, ennek jól vége lett, még én is nyeltem itt a végén nagyokat.
Nem mondom, hogy hiányozni fog, mert ez mindig is ilyen event-sorozat volt, mindig komplett kis történetekkel. Tehát nem volt meg az, hogy minden évben ekkor és akkor jött és megszokásszerűen néztem. De annyira emberi az egész, hogy nem lehet a karaktereket nem közel érezni.

A casting, a helyszín, a fényképezés, a zene, minden telitalálat volt ebben. Az évad simán egy 8/10, sőt, ennyit 3 évad együtt is megér, az atmoszférateremtés meg csillagos 5.

Ha Chibnall ezt hozza az elfáradt 10 éves Doctor Who-ba (és nem pl a Torchwood-os Cyberwoman-t), az nagyon jót tenne.

Lesz évadkibeszélő? Nem spolereznék itt.

“- I’ll see you tomorrow, Miller.
– Fine. See you tomorrow.”

jameszv - 2017. 04. 18. 11:15

Így a finálé után azt érzem, ezt az évadot azért csinálták meg, hogy a második évad múltban kotorászása után legyen valami új is.
Az első évad olyan 10/10-es volt, hogy ihaj.
Újszerű, eredeti, a fényképezés is…minden, minden.
A második is elég jó volt, bár a Joe Miller egyszer sem mondta el szépen kereken miért változtatott.
A múltbeli szál felgöngyölítése nagyon jó volt, szépen pöpec összerakva.
Viszont itt a harmadikban…hmm. Azért, hogy ennyi férfi kötődött érzelmileg ehhez az enyhén szólva is előnytelen küllemű, és igazából semmilyen jellemű nénihez (Trish), hát azt azért jelentősen túltolták. Pont azokra a brit krimielemekre épített, amikkel anno szakított az első évad. Vagyis a mindenki gyanús-ra.
Nem szépen felépített nyomozást láttunk, hanem mindenkit berángattak első szóra…ha ellene szólt, vagy épp gyanús lett, aztán kiengedtek.
Mark L., a pap, és az újságíró nő teljesen felesleges töltelék volt már ebben az évadban.
10/7 a történet
10/10 a fényképezés

v_tamas - 2017. 04. 19. 23:26

Kedvenc sorozataim közé lépett (már az első évaddal). Nem tudom lesz-e negyedik évad, de nem bánnám. A legnagyobb erőssége,hogy a ksivárosi miliőt jól megteremtette szerintem. Fényképezés, zene, történet.
Nekem 10/10

Dominik - 2017. 04. 28. 00:22

Bár amúgy egyetértek, szerintem is nagyon szépen és ügyesen végigvezetett évad volt, remek apró momentumokkal, valahogy mégis feleslegesnek érzem a “régi ügy” körüli dolgokat – főleg Mark és a tiszteletes jelenlétét. Függetlenül attól, hogy amúgy élveztem nézni őket (mármint kíváncsi voltam / érdekelt), a jelenlegi ügyhöz képest nagyon idegen testek maradtak, és mintha a fókuszt is elvitték volna. De persze ettől még nagyon-nagyon szomorú, hogy vége a sorozatnak is.

kaminer - 2017. 04. 28. 02:00

sajnálom, hogy vége van, a zene, a képek (a fények, a színek), a helyszín, Miller és Hardy mind behúztak, élvezet nézni a nyomozásukat és az ügyek, a mellékkarakterek is mindig érdekesek. szerintem a Lattimer-eknek is megvolt a helye az utolsó évadban, nekik is kellett egy lezárás, hogyan alakul át a maró fájdalom csendes gyászba és milyen hatással van ez a családra. A pap részemről is kimaradhatott volna, Charlotte Rampling visszatérését hiányoltam, de összességében egy kerek egész lett a széria. És idén még a bron/broen-től is búcsúzunk, kár.

LuPuS - 2017. 04. 28. 06:47

nem olvasok kommenteket, egyben lenyomom aztán jövök vissza

zolkó - 2017. 04. 28. 08:51

Nem gondoltam volna, hogy a kissé erőtlenebb (de ez sem jó szó rá, mert jó volt az, inkább csak többfelé tartott, ezáltal nem volt annyira fókuszált talán) 2. évad után egy ennyire bivalyerős évadot kapunk (sajnos) zárásnak. Tényleg döbbenetesen jó volt ez az évad, minden héten ezt vártam leginkább, úgy kb a harmadik résztől kezdve. Tennant és Colman idén is remek páros volt, még több humorral, de ugyanott még több magánéletbeli apró fekete felhővel a fejük felett. De a legjobb idén számomra Beth és Mark sztorijának a folyománya, lecsengése volt. A nő akinek fáj a múlt, de érzi, hogy el kell engednie, és a férje, aki szintén tudja, hogy el kell engedni a múltat, sok mindent meg is próbál ennek érdekében, de neki lassabban megy a folyamat, és közben el is távolodik egy kicsit mindenkitől aki fontos neki, és saját egykori önmagától is. A 6. rész vége, és a finálé forrócsokizós jelenete olyan katarzisok voltak, hogy csak pislogtam, és könnyeztem. Az évad főszála pedig szintén elgondolkodtató, emberi jellemeket, hibákat, sumákságokat, elhallgatásokat felmutató – néha tényleg tanmese jellegű – de nagyon jól megírt történet volt, egy nagy csattanóval a végén, és Miller egy mondatával, ami minden ehhez hasonló eset tanulsága lehetne. Sajnálom hogy vége, viszont talán jobb így befejezni, amikor még nem vált rutinná a sorozat, és egy ennyire erős évaddal zártak. Hiányozni fog Tennant akcentusa (“Millah”), hiányozni fog Colman csibészes vigyora, és maga a szépséges helyszín is. Aki tényleg egy karakterekre, és a sztorira is abszolút odafókuszáló krimit szeretne, az mindenképp tegyen egy próbát a sorozattal. Winnie utolsó mondata abszolút helytálló, tényleg az idei év egyik legjobbja volt eddig.

Shyllard - 2017. 04. 28. 11:43

Jó volt, de az újságíró szál nem működött, pedig volt értelme, az egész pornós szál pedig közel értelmetlen és iszonyat gázra sikeredett, készítőknek sok mindenről foggalmuk sincs ezen a téren, s eznagyon kiütött. De összességéban szép zárás, nem egy erős pillanattal.

winnie - 2017. 04. 28. 11:52

ja, jogos, a pornót nem tudtam értelmezni. oké, hogy kisváros meg gyerekzár minden, de nem hinném, hogy csak így lehetne ezt megoldani. először azt hittem, hogy valami irl pornóról van szó, amiről kiderül, hogy valaki felvette az erőszakot.

Sawyer - 2017. 04. 28. 19:31

OFF: a képek annyira tükrözik a cím hangulatát, azok a fejek :D

karit - 2017. 04. 28. 20:07

Szép zárás volt, meg is viselt (egyedül Tennant túltolt, ripacskodó kihallgatásai zökkentettek ki az utolsó két részben).

Markot sajnáltam, bár talán még erősebb lett volna Latimerék drámája, ha… Szívesen elnézegetnék még egy-két évadot, de ha ennyi, hát ennyi. Szép, melankolikus vége lett, egyedül Jack szembecsukása hiányzott a végéről. Na jó, nem hiányzott.

Jolly - 2017. 04. 28. 22:23

Az első évadot néztem, imádtam, a másodikról valamiért lemaradtam. Hallottam, hogy annyira nem is jó – értelmezhető úgy a harmadik hogy kihagyom a másodikat, vagy ez egy olyan szentségtörő ötlet, ami miatt örökre kitiltanak a junkiek köréből? :)

Rpr - 2017. 04. 29. 16:16

Furcsa…. teljesen megvoltam gyozodve hogy Millerek fia volt Danny gyilkosa es Joe csak magara vallalta…nagyon meglepett h nem ez lett a vege.
Lesz folytatasa? Ugy tudom nem :(

Pepper - 2017. 04. 29. 23:31

Masnak nem volt kisse hiteltelen nehany szal a kimondottan elonytelen kulseju, nulla kisugarzasu aldozattal kapcsolatban? Egyszeruen folyton kizokkentett a tortenetbol amikor azt kellett volna elhinnem hogy 3 ferfi is vonzodott hozza tulajdonkeppen. Lehet hogy csak nokent nem jott at nekem a vonzereje?

winnie - 2017. 05. 02. 07:26

Pepper: kisugárzása max azért nem lehetett, mert elég komoly trauma érte, de korábbi flashbackben (nem volt sok), azért látszott, hogy milyen.

winnie - 2017. 05. 02. 07:29

“értelmezhető úgy a harmadik hogy kihagyom a másodikat, ”

értelmezni értelmezhető, de annak a folyománya itt komoly mellékszálat kap, plusz vannak olyan szereplők, akik ott lettek bemutatva. nyilván így is érthető az itteni jelenlétük, mert látod, hogy valakinek a valakije, csak nem fogod érteni, hogy miért van ott.

egyébként nincs semmi gond a 2. évaddal, sőt, csak éppen szokni kell, hogy nem nyomozás van, hanem az első évad egyértelmű gyilkosának a tárgyalása, mert nem vallja magát bűnösnek. (oké, van nyomozós mellékszál is.)

winnie - 2017. 05. 02. 07:32

rpr: “teljesen megvoltam gyozodve hogy Millerek fia volt Danny gyilkosa ”

erre _szerintem_ semmi sem utalt, mindent megmutattak vagy elmondtak – amit te írsz, az az amerikai feldolgozás befejezése volt.

emese - 2017. 05. 06. 02:52

@Pepper: nyilván azért nem szupermodellt castingoltak, mert épp azt (is) be akarták mutatni, hogy a nemi erőszak elsősorban hatalmi aktus és nem azon múlik, hogy az áldozat mennyire dögös, vagy mennyire minit visel, vagy mennyire fiatal.
Amúgy meg az utcán egy séta bizonytja, hogy a kevésbé előnyös nőkhöz is éppúgy vonzódnak férfiak, mint ahogyan fordítva is ez a helyzet.

Pepper - 2017. 05. 07. 10:49

@emese: Az eroszakkal kapcsolatban nem is zavart ez, sot, nagyon helyesnek tartom hogy direkt igy emelik ki azt hogy mennyire nem az aldozaton mulik.
Es persze, a kevesebe vonzo nokhoz is vonzodnak, na de ennyien?? Nekem ezzel volt bajom, hogy szinte az osszes ferfi a kornyezeteben rajongott erte….nem tudtam elhinni.

Roland87 - 2017. 05. 26. 15:45

Nagyon jo volt.Hianyozni fog :(

rio63 - 2017. 06. 27. 14:07

Eddig számomra ikonikus sorozat volt a Broadchurch; a második évad (sokakkal ellentétben) is nagyon tetszett!
Ez a harmadik viszont szerintem nagyon gyenge lett; szájbarágós, nehézkes,a színészi alakításoktól egyáltalán nem voltam elragadtatva /pl.helyenként ripacskodó Tennant/. És lehet, hogy nem egy manöken alkatú főszereplőre volt szükség, de azért az már bizarr, hogy a város férfilakosságának fele erősen vonzódik(!) ehhez a hölgyhöz…én végig azt vártam, hogy kiderül, blöff az egész nemi erőszak.

idioty - 2017. 10. 09. 00:11

Nekem nagyon tetszett ez a harmadik befejező évad.
Tetszik az, hogy az első ügyet minden évben megkaptuk más nézőpontból, ugyanazon ügy más fázisokban. Örültem, hogy megmutatják hogyan próbálja meg feldolgozni a család a kisfiúk elvesztését.
Amúgy nekem is furcsa volt, hogy ennyien szeretik a “nénit”, de hát kellett a sok indíték. Én még azon röhögtem, hogy minden résszel egyre gyanúsan volt minden fő gyanúsított egyenlő arányban. Meg az, hogy ahogy réterelődött a gyanú valamelyikre, rögtön vitték a sittre. És azt is sejtettem, hogy olyan lesz a bűnös, akit ritkán mutatnak (mint az első évadban). Bár már a megoldást az elején sejtettem amiatt, hogy ennyire felkapták a pornó nézést…
Szóval kisebb hibái ellenére összességében 9/10 és legíszevesebben újra nézném annyira tetszett. Kár, hogy vége!
De azért a legnagyobb vicc a végén volt, amikor elköszöntek egymástól. Tennant minden indult el jobbra? Arr2a csak a tenger van
:).

Snoopyzit30 - 2017. 10. 29. 10:29

Most jutottam el odáig, hogy ledaráljam. Egybe a 3 évadot egymás után. Eddig Tennant miatt nem néztem, annyira unszimpatikus nekem ez a színész, hogy fájt nézni, de aztán a 3.évad végére megszoktam.

Mivel én daráltam, így nem agyaltam annyit a részek között, szóval nekem az 1.évadban is “fájt”, hogy Joe-t hozták ki gyilkosnak, mert – szinte – végig szimpatikus szereplő volt. Elégedetten csettintettem is, hogy “na végre” egy apuka, aki otthon marad a gyerekkel és ez teljesen normális dologként van bemutatva. Kis hazánkban ez még mindig a bicskanyitogató kategória, pedig nem kéne annak lennie. Erre kihozták, hogy egy pedofil gyilkos. Kész voltam.
Egyébként azon szurkoltam, hogy csak ne a papról derüljön ki, hogy gyilkos, mert az már sok lett volna (pedig nem vagyok éppen vallásos).

A 2. évad első része iszonyatosan bosszantott. Ordítani tudtam volna, hogy “Ne már!” Éreztem, hogy a készítők teljesen le akarnak nyomni valami lelki mocsár mélyére és sikerült is nekik (szemetek!). Emiatt szerintem a 2. évad hozta a legjobb (ill. legnyomorúságosabb) pillanatokat. Abszolút főszereplő volt Miller karaktere, akinek nem elég, hogy a férje egy pedo-gyilkos, de még a családja, barátai is ellene fordultak, ott volt a kisgyereke, akit nevelnie kell és még egy másik ügyben is nyomoznia kell. Olivia Colman minden pillanata aranyat ért, főleg a tehetetlensége a bíróságon, amikor a védelem szólította. Szerencsétlen nő. Hihetetlenül erős pillanatok voltak. A 2. évadban a Latimer szülők is iszonyatosan jól játszottak, ahogy Markra akarták rákenni az egészet, pedig aztán láttuk (később) a 3.évadban, hogy totál összeroppant a fickó. A 2. évad totál csúcsra pörgette az egész családi drámát, mellette csak asszisztált a másik, a másik nyomozás, azaz a másik bűnügy. Az ügyésznő és a védőügyvédnő sztorija kicsit sem érdekelt, szükséges rossznak tartottam a sorozatban.

A 3. évad elég erősen indult, de nem tudták már az érdeklődésemet úgy fenntartani, ahogy az első két évadban, így ezt az évadot is a nyomozópáros és a Latimer család (Beth viszonyulása az új munkához és Mark kínlódása) húzta fel.
A nő, akit megerőszakoltak szerintem sem volt egy szépség (finoman szólva), de szerintem ez a casting kifejezetten erre irányult, mert a lényeg, hogy nem kell szépségkirálynőnek lenni, ahhoz, hogy valaki áldozatul essen. Egyébként a többi áldozat meg mind fiatal nő volt, szóval ott ellensúlyozták ezt némileg. Az, hogy mennyire hiteltelen, hogy “mindenki” ezt a nőt akarta? Ott van a főnöke, akivel 9 éve dolgozik és egy magányos, magának való fickó. Simán el tudom képzelni, hogy 9 év alatt beleszeretett ebbe a nőbe, aztán ott van a volt férj, akivel leéltek sok évet, szintén sima ügy, hogy még mindig szereti. Ott van a barátnő férje, aki – mint később meg tudtuk – a legyet röptébe, szóval neki gyakorlatilag adva volt az alkalom így megdugta a felesége barátnőjét. Róla nem gondolnám, hogy annyira odavolt érte egyébként. A partin is lehet, hogy azért veszekedtek (amit meglátott a taxis), mert a pasi félt, hogy a nő beszélni fog. Az meg, hogy a taxissal beült egy italra, hát abban sincs semmi. Főleg, hogy már ott kiderült, hogy abszolút nem lesz belőle semmi. A taxisról is megtudtuk (a feleségétől), hogy csalta fűvel fával. Amúgy meg a férje elmondta a nőről, hogy egy csomó pasival volt viszonya (szerinte), szóval a nőt se kellett félteni. Amúgy meg egy nagy klisé szerintem, hogy mindig szép, fiatal lányokkal jönnek össze az idősebb pasik. Egy frászt. A legtöbb szép és fiatal lány baromira nem akar középkorú vagy idős (átlagos) pasikkal lefeküdni. Mert hát miért is akarna? Kivételek persze vannak, mint a pincérnő a partiról, aki az idősebb pasikra bukik.

Összességében nekem az 1-2. évad jobban tetszett (9/10), a 3. már csak lecsengése volt az egésznek (7/10). Azt mondjuk nem értem, hogy a végén Hardy miért nem akart meginni egy italt Millerrel, szerintem annak nem volt semmilyen “ajánlat” jellege, csak meg akart inni a kollégájával egy pohár italt.

Zoranje - 2018. 05. 18. 06:21

Én mostanra daraltam. Sajnos a 3. Évad esetéhez nem tudtam kotodni. Mar az elején leszartam ki erőszakolta meg a csajt. Csak kicsit dobott a hangulston az első évados klisé, h a 2. Resz végére mar volt vagy 5 gyanusitott. A lattimer-család sorsa érdekelt egyedul, nem véletlen h a 6. Resz vége maradt meg mindenkiben

brumicica - 2018. 12. 29. 14:52

Kicsit csalódott voltam, azt hittem végre kiderül, ki volt a rejtélyes ezoterikus látnok ember az első évadból. Továbbá, a taxis kulcskészletét meg a kamerás megfigyelést sem tudom hová tenni, nyilván ezek szándékos félrevezetések voltak bár elég bénán kidolgozva.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz