login |

Pilot: Girlboss

2017. 04. 30. 22:03 - Írta: human

11 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nem tudom, meddig fog tartani, de az utóbbi hetek legjobb feelgood sorozata a Netflix-től a Girlboss. Mondjuk még csak 3 részen vagyok túl, és a pilot messze a legrosszabb volt közülük, szóval örülök, hogy adtam még egy esélyt a főszereplő miatt.

Egyszerűen bírom Britt Robertsont. Nem (csak?) eyecandy indok miatt, hanem mert szinte minden szerepében kicsattan az energiától. Nem nagy színésznő, de vannak szerepek, amiket rá öntöttek – a Tomorrowland 2/3-ában is milyen jó már! Az itteni is hasonlónak tűnik, kivéve ha túlzottan elmennek drámai irányban.

A történet amúgy egy divatmárka létrejöttéről és alapítójáról szól. Valamennyire a valóságon alapul, de azért nagyon éltek az alkotói szabadságukkal is. Ami ebben az esetben nem is baj. Itt az elején azt látjuk, ahogy a tervek nélküli fiatal nő lázad a felnőttség ellen, nagyon idegesítően, de szépen lassan megtalálja, hogy mit akar csinálni az életben.

Az előbb említett idegesítő dolgot nagyon komolyan kell venni, amin a pilot rendezése sem segít. Nyilván minden korai húszas úgy gondolja, hogy ő többre hivatott, mint a mindennapi mókuskerék, és ezt világfájdalommal támasztja alá. Ebbe itt teljesen belehúztak: olyanokat mond a csaj, amiket rossz hallgatni, miközben a legdurvább MTV sorozatos hagyományokat követve két perc alatt két dal festi alá a kalandjait.

És mégis, már rögtön a második rész olyan, hogy szinte folyamatosan lehet vigyorogni rajta. Ekkor már ügyesen érzékeltetik azt is, hogy a csaj nem olyan buta, mint elsőre látszik, és amint nem csak céltalanul éldegél, rögtön érdekesebbé is válik.

Nem akarok teljesen elszállni azért, mert valami még így is hiányzik a részekből. Nem tudom pontosan megfogalmazni, talán azon érhető igazán tetten, hogy milyen klisésen bohó a sorozat néhol.

A fiatal lányhoz átjár a bölcs szomszédja képviselni a dolgozó népet, aki füvezik, és teljesen jóban vannak. Vagy ott a barátnője, aki egy ugyancsak klisékönyvből kilépett támogató. Valahogy az összkép túlzottan klappol, nem teljesen természetesen.

A pilot sima 5/10 volt, viszont a folytatás 7/10 könnyedén. Majd meglátjuk, hány részt tolok le végül. Nem tudom lesz-e évadkritika, de azért ha a későbbi epizódokról akartok beszélni, akkor jelöljétek a spoilert.

11 hozzászólás Ne habozz!

vbalazs91 - 2017. 04. 30. 22:11

Nekem nagyon bejött, főleg az évad 2. fele. De talán inkább úgy pontos, hogy az első 1-2 rész döcögött, utána folyamatosan lett jobb. A végén meg már abszolút ott tartottam, hogy máris nézném tovább. Remélem, lesz folytatása.

winnie - 2017. 04. 30. 22:20

annyira fura volt nézni, mert eleinte nem tudtam, hogy huszoniksz percesek a részek, így gondoltam, hogy komédia, és a kezdés is a komikus dolgokra erősít rá, de nem akartam így nézni, mert tudtam, hogy nem komédia-komédia, vagyis nem feltétlenül fogok röhögni, nem kéne a poénokat várni.

és amikor átálltam, akkor már tudtam úgy folytatni a pilotot, hogy tudjam, ez az a sorozat lesz, ahol, ha érdekel a főhős karaktere, akkor maradni fogok, akár vicces, akár nem. ha nem, akkor megy a kukába, mert annyira rajta múlik, az ő sorsának alakulásán minden.

FrankLuck - 2017. 04. 30. 23:07

Épp most néztem a pilotot, simán bejött (a ma bepróbált 3 soriból csak 1 kasza, hmm…). Örülök, hogy ezek szerint még jobb is lesz.

vbalazs91 - 2017. 05. 01. 00:36

Hát comedynek vagy röhögősnek nem mondanám, tényleg leginkább a feelgood jelző illik rá, amit human is használt. Ettől függetlenül volt 1-2 poén, ami nálam nagyon beütött, de nem ezen van a hangsúly.
Ha valaki bírja a főszereplőt, akkor szerintem annak be fog jönni. Egyébként nekem olyannyira csúszott, hogy 2 nap alatt végig is néztem az évadot.

galocza - 2017. 05. 01. 10:40

“Ha valaki bírja a főszereplőt”…
…és itt a baj. merengtem már csöppet azon, miért érzik fontosnak az írók (vagy a kanálisos döntéshozók), hogy a főszereplők legyenek antipatikusak. ok, egy youre the worst esetében ok, ott kb ez a lényeg, de én a magam részéről szeretek vmennyire együttérezni a karakterrel, szurkolni neki, ilyesmi. így, a második epizód felénél az jut eszembe, hogy halj éhen, c-word.
tán jobbnak találnak (nagyon) hibás személyiségeket bemutatni, mert akkor a karakterizálás mélyebb (na persze!) és realisztikusabb (hogyne).
vagy kicsit cinikusabb oldalról közelítve rájöttek, hogy az emberek nagy része kárörvendő, de neveltetésének köszönhetően lelkiismeret-furdalást érez, ha kedvelhető szereplővel történnek kalamajkák, de felmentve érzi magát, ha utálatos karakter kárának örül.

azorka - 2017. 05. 01. 11:15

Úgy rossz, ahogy van. Az eyecandy faktoron kívül nem sok minden van benne.

winnie - 2017. 05. 01. 17:03

galocza: szerintem csak kockáztattak, mert hiszem, hogy lesznek, akik szimpatikusnak fogják találni, de közel sem mindenki. meg ki tudja, ha megismeri őt az ember, talán megérti, hogy miért ilyen – pár rész után talán más szemmel nézi, mint pár perc ismeretség után. más kérdés, hogy ezzel nem leszek beljebb…

egyébként itt egy interjú a szerethetőségről, és hogy neki miért nem volt fontos (még én sem olvastam): http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/girlboss-kay-cannon-interview-996267

jenga - 2017. 05. 01. 18:22

Nekem bejöt.
Szerintem a drámai jelenetekben is jót nyújtott BR.
A 10.(?) részben az internetes fórum/chat szoba ábrázolását tök jól csinálták.

Shannen - 2017. 05. 11. 03:58

Engem egy kicsit becsapott a sorozat, mert az évad első fele inkább volt vicces, mint drámai, és az tetszett is. Le is csúszott egyben az első 7 rész. Aztán fordult a kocka és jöttek a drámaibb részek, amik már kevésbé álltak jól a sorozatnak.
Britt Robertsont már kedveltem korábban is, itt is tök jó volt, mint ahogy a szereplők többsége is.
A rendezés viszont szinte minden részben, de legjobban a pilotban, elég szörnyű volt. Annak speciel semmi ritmusa nem volt. Ráadásul ez aztán a későbbi részekben is többször felmerült problémaként.

Amiért pluszpont jár az az időnként megvillanó kreatív vizualitás, amiknél azért itt-ott csettintettem, hogy ez milyen szép volt, annak ellenére, hogy egyik sem volt forradalmian új megoldás. Ennek volt a csúcsa persze a chatszobás rész, azt mondjuk élveztem, bár talán picit túl volt húzva az is.

Mivel csak fél órásak a részek, és azért alapvetően szórakoztató volt, így benne lennék a folytatásban, de ha mégsem lenne, az se bánnám. 6-8/10-es részek váltották egymást, nagyjából az évadra is olyan 6,5-7/10-et tudnék adni. Egynek jó volt.

thingol - 2017. 06. 06. 21:29

méltatlanul kevés figyelmet kap a sorozat :)

amúgy azt hozzátenném, hogy a második-harmadik rész körül majdnem kaszáltam én is és vertem volna pofán egy ponttyal a főszereplőt.

valamiért kitartottam és nem bántam meg! az utóbbi idők egyik legkellemesebb meglepetése.

ha a főszereplő nem szimpi az elején, akkor még adjadok neki még egy esélyt, változni fog. Sokat.

winnie - 2017. 08. 12. 16:53

na, most végre nekiálltam a sorozatnak, de abszolút “3 rész és kasza”. csekkoltam a finálét is, de kevés olyan aspektusa van, ami bejön.

nyilván valamennyire a főhősön is elcsúszik, a folytonos beképzeltsége, lustasága, törvénysértései nem segítenek abban, hogy megkedveljem, de igazából nem az volt az érzésem, hogy nem az én stílusom vagy ilyesmi, inkább az, hogy az jobb ötletei ellenére nem olyan jó, főleg az írás tekintetében.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz