login |

Aftermath: az 1. évad – írta Lantaar

2017. 05. 01. 14:50 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

A sorozat, amit sokan 2016 legrosszabbjának értékeltek? De tényleg, mi a francot vártak a SyFy fejesei a posztapokaliptikus Sharknado-minőséget nyújtó Aftermath-től? Most komolyan!

Ha a múltkor azt mondtam, hogy a The Blacklist: Redemption fogott egy csomó akciósorozatot és összeturmixolta azokat, akkor ugyanezt el lehet mondani az Aftermath-ről, csak itt a különféle világvége elméletekkel tették ugyanezt. Egy hatalmas különbség viszont van a kettő között: itt sajnos még a középszert sem sikerült megütni.

Gyakorlatilag fogtak egy rakás világvége lehetőséget a gyilkos vírusoktól kezdve az alakváltókon keresztül a véletlenszerűen megnyíló feketelyukakig, és megpróbálták az egészet egy saját mitológiává gyúrni. Igazából értem én, hogy az alapfelvetés, a “mi lenne, ha egyszerre ütne be minden apokaliptikus esemény?” miért hangzott olyan izgalmasan a készítőknek. Elméleti szinten bőven van benne fantázia, viszont a gyakorlati megvalósítás már más tészta.

Történetmesélési szempontból nem véletlen, hogy egy ilyen feltételezett katasztrófa feldolgozására egészestés filmek vagy teljes sorozatok készülnek. Főleg akkor, ha ezek az események és azok megértése, esetleg megállítása központi eleme a sorozatnak, nem csak a dráma háttere. Nem lehet csak úgy mindenféle magyarázat nélkül egymásra dobálni az ilyen elemeket és csodát várni.

Mégpedig itt ez történt. Na jó, nem teljesen nélkülöznek bármiféle magyarázatot, de amit kaptunk az annyira felszínes és semmitmondó, hogy nem igazán lehetne észrevenni ha nem lennének. Arról nem is beszélve, hogy legalább a fele annyira hangzik hihetően, mint a technoblabla az eredeti Star Trekben. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A végére próbáltak valami irányt, valamiféle központi mitológiát megalkotni, ami előrevetítené a sorozat jövőjét, de az egész kimerült annyiban, hogy “ez a család a kiválasztott, nekik kell valahogy megállítani az apokalipszis különböző hullámait, hogy megmentsék az emberiséget”. És ez nem egyszerűsítés: konkrétan ennyi információt kapunk az egészről

A drámát általában kétféleképpen próbálják kelteni, de meglehetősen sikertelenül. Az egyik az, amikor a család egy vagy több tagja elszakad a fő csoportból és meg kell találni/vissza kell jutnia hozzájuk, míg a másik, amikor egy külsős közel kerül a család valamelyik tagjához, de rövid úton szörnyű halált hal. Az utóbbit konkrétan annyiszor használták, hogy a 13 részes évad alatt gyakorlatilag az öttagú család összes tagjával eljátszották azt.

Ha már a főszereplő családnál tartunk: nem hiszem, hogy bármelyikük is büszkeséggel fogja felírni a sorozatot az önéletrajzára. Egyszerűen senki nem nyújt kiemelkedőt, de még csak figyelemre méltót sem. A karakterek összevissza viselkednek, mintha percekkel a forgatás előtt kapták volna meg a színészek a forgatókönyvet.

Abban szerintem igaza volt humannek, hogy pár sör társaságában még szórakoztató is lehet, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora hulladék a sorozat minőségileg. Csak véletlenül se daráljátok ivás mellett, mert akkor garantáltan a detoxban fogtok kikötni.

Számszerűleg 1.5/10-et adok a sorozatra, de abból a fél pontot is csak azért kapja, mert Wayne Brady “keménycsávós” vendégszereplése eszembe juttatta a Chappelle’s Show-s részét. Komolyan olyan volt, mintha bármelyik pillanatban kicsúszhatott volna a száján az azóta elhíresült “Is Wayne Brady gonna have to choke a bitch?” mondat. De sajnos ez nem történt meg, pedig az megért volna még egy egész pontot.

12 hozzászólás Ne habozz!

Sawyer - 2017. 05. 01. 16:11

Én az első részt végignéztem, de csakis azért próbáltam be, mert 1/10-re szavazták itt :D
Szerintem tisztában vannak a készítők, hogy egy trash-sorozatot gyártanak, ők is csak annyira veszik komolyan, amennyire NEM KELL, ennek tudatában nézve én elszórakoztam rajt. Ami még így is idegesítő volt, hogy egy repülő ember (ha jól emlékszem) elrabolja a kiscsajt, a szülők pedig úgy reagálnak, mintha teljesen normális lenne, hogy repkednek az emberek.

Egyébként nem szoktam fennakadni ezen, de ennek a kritikának a stílusa, szóhasználata, lazasága nagyon bejött, úgyhogy remélem, hogy még fogsz írni vendégbloggerként ;-)

Lantaar - 2017. 05. 01. 18:14

Köszi, tervezve van több írás is :) . Pár már volt kint az elmúlt hetekben és már egy el kis készült (Stan Against Evil), az valamokor a napokban gondolom ki fog menni.

Egyébként meg igen, a maga buta módján még akár szórakoztató is tud lenni, de objektíven az bizony szemét. Egyébként meg azért szerintem elég komolyan próbálták venni a készítők a felállást, nem éreztem annyira, hogy direkt nyakig mennek a gagyiba.

Amúgy meg elvileg az egy skinwalker volt, ami elragadta a csajt a pilotban, ami egyébként meg egy eléggé nagy megcsúfolása volt a folklórnak. Arról nem is beszélve, hogy utána meg a skinwalker átment zaklatóba és követte a csajt, mindig megszállt valakit körülötte…

Yetti - 2017. 05. 01. 22:19

Várjunk ezt a sorozatot komolyan vették?
Jó, csak egy részt láttam belőle, pedig általában jól bírom a trasht, de ehhez képest az Asylum Oscar minőséget gyárt.

Hatis - 2017. 05. 02. 09:41

Igenis van az, hogy annyira rossz, hogy már jó.

Szerintem ezt a sorozatot azon a szemüvegen át kell nézni, amin a neten keringő ‘vicces’ házi videókat: már az elején tudod, hogy rosszul fog elsülni, de mégis kíváncsi vagy, hogy a végén ki tudnak-e mászni belőle :D

Rupaszov Rurik - 2017. 05. 02. 13:56

Én akkor kaszáltam a francba,amikor már a negyedik epizódban is naphemüvbegbe nyomatta magát az Anne Heche éjjel-nappal.

Silver-sama - 2017. 05. 02. 15:52

NA, valakinek tetszett a Sharknado… :sssss

Sawyer - 2017. 05. 02. 21:01

Bszki, nem tudtam, honnan ismerős a nő, Anna Hecheeeeeeeeee. Hogy adhatta a nevét egy ilyen kaliberhez? :D

Lantaar, olvasni fogom őket ;-) Ezt meg szívesebben nézném végig, ha lenne szinkron. Egy kérdés: ugye kaszálták, lehet befejezettnek tekinteni a finálét?

Lantaar - 2017. 05. 02. 21:13

@Rupaszov Rurik: ha nem lett volna rajta a nepszemüveg, akkor mégis honnan tudhatta volna az egyszeri átlagnéző, hogy ő a légierőnél szolgált? Mármint azon kívül, hogy részenként háromszor elmondja? :D

@Sawyer: Igen kaszálták a sorozatot.

Lantaar - 2017. 05. 03. 05:16

@Sawyer Amúgy cliff lett a vége, szóval nem igazán lehet “befejezettnek” tekinteni.

Rupaszov Rurik - 2017. 05. 03. 14:32

Lantaar – 2017. 05. 02. 21:13

Pedig biztató volt az első,és a második rész is,de aztán meredeken túltengtek a vonalvezetésben a csacskaságok.

Divexa - 2017. 06. 11. 22:34

Elkezdtem nézni, és a 4. után még nem adom fel. Az nem zavar, hogy nincs megmagyarázva a honnan-hogyan-miért. Nem is hiányzik. De az emberi butaság….. azt gondoltam a Walking Dead-ben lévőket nem lehet felülmúlni, pedig DE. Picit 70es évek horror filmjeihez tudnám hasonlítani, amikor “Anyu tudja, a pincébe van a gonosz, de feszt lemegy.
Az biztos, nem fogom senkinek reklámozni ezt a sorit. :)

bela43nj - 2017. 06. 20. 15:03

végigtoltam.természetesen max 3/10.de sokkal jobban vártam minden részt,mint mondjuk a taboot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz