login |

Pilot: American Gods

2017. 05. 02. 21:20 - Írta: CyClotroniC

238 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

You’re saying all this like I’m supposed to know what the fuck you’re talking about.

Az eredeti regény nagy rajongójaként egyszerre irigylek mindenkit, aki nulla háttértudással megy neki a sorozatnak, és a pilot alapján kicsit szurkolok is nekik, hogy higgyenek Bryan Fuller-ben és Michael Green-ben, mert kellően bedobják a nézőt a viking felfedezőkkel, lángoló szemű bölényekkel és a semmiből előhúzott aranyérmékkel teli mélyvízbe.

Az American Gods ugyanis nem a könnyen követhető, szájbarágós történetek sorát erősíti, és ha már a készítők felnőttként kezelik a közönséget, én sem érzem annak szükségét, hogy hamarabb elmagyarázzunk valamit, mint azt a sorozat tenné. Biztos akadnak majd szkeptikus próbálkozók is szép számmal, így nekik csupán csak annyit ígérhetek, hogy baromira lehet majd élvezni ezeket az ide-oda csapkodó hullámokat is, ha megtanultok úszni benne vagy csak szimplán kisimul a víz idővel.

A történet főhőse Shadow Moon (Ricky Whittle), egy frissen szabadult elítélt, aki épp a távozása napján tudja meg, hogy felesége, Laura (Emily Browning) elhunyt egy autóbalesetben. A temetésre tartva botlik bele egy Mr Wednesday (Ian McShane) nevű simlis szélhámosba, aki munkát ajánl neki.

Neil Gaiman modern fantasy története persze jóval csavarosabb és színesebb ennél, és bár a pilot kellően – és talán túlságosan is – türelmes tempója még nem sok mindent fed fel a cselekményből, bőven tele van már a nyitány is olyan jelenetekkel a vikingek történetétől kezdve Bilquis-ig, ami megemel majd egy-két gyanútlan szemöldököt a képernyők előtt.

Az American Gods egyik legnagyobb vonzerejét éppen az a road movie jelleg adta regényként, amibe a kezdés még csak kevés bepillantást engedett. Azt viszont már most is látni, hogy Bryan Fuller kezei alatt olyan gondosan megálmodott helyszínek elevenednek majd meg, mint a korábbi promóképen még ijesztően giccsesnek tűnő, de mozgóképen már baromi menő és kellően leharcolt krokodil bár, vagy egy jóval finomabb példával élve, a vikinghajóra emlékeztető templombelső.

Fuller mellett persze említsük meg Michael Green-t, az érdemtelenül elfeledett Kings készítőjét és a Logan társíróját, vagy Neil Gaiman-t, a regény szerzőjét, aki végig a sorozat mellett maradt annak elkészülte során. Hármuk csapata már csak azért is izgalmas elegyet alkot, mert talán mindannyian másban erősek. Fuller például látásmódja és jól bevált rendezői révén garantál egy olyan erős és grandiózus látványvilágot – mint azt a Hannibal-ban is tette -, ami minden szimbolikájával, túlzásával és hiperrealizmusával még talán jobban is passzol majd ehhez a történethez, elvégre ha valakik, hát az Istenek elbírják ezt a fajta barokkos aprólékosságot és nagyívűséget.

Bilquis jelenetét az intenzív vörös színekkel, a gyertyáról vett közeli képekkel és az aktust a legkisebb szemérmeskedés nélkül bemutató beállításokkal nagyon elkapta David Slade, az pedig csak a hab a tortán, hogy egy másodpercig sem lehetett rajta azt érezni, hogy ez a fajta kendőzetlen, misztikus, fülledt erotikusság csak azért kapott ekkora teret, mert a Starz ad otthont a sorozatnak. (Itthon az Amazon Prime-on látható hetiben.)

Egy fokkal szkeptikusabban fogadtam a vérfürdők során elhasznált kukoricaszirup mennyiségét, főleg a Spartacus jellegű nyitánynál, de végig teljesen egyértelmű volt a megkésve érkező nyílvesszőtől kezdve, hogy a túlzó brutalitást Fuller-ék abszolút poénnak szánják.

Ez már csak azért sem baj, mert az American Gods-ba bőven jutott Gaiman jellegzetes, olykor fanyar humorából, így már a pilot is tele volt jobbnál jobb dumákkal, arról nem is beszélve, hogy McShane-en a Deadwood óta nem láttam, hogy ennyire élvezett volna egy szerepet, bár az is igaz, hogy Mr Wednesday karizmatikus, simulékony, de mégis szókimondó karaktere pont olyan, mintha rá írták volna.

Ahogy anno a casting hírek után is gondoltuk, remek érzékkel sikerült összeválogatni a színészeket. McShane-ről lehetett sejteni, hogy eszementen jó lesz, így a pilot legnagyobb meglepetését inkább Pablo Schreiber hozta, aki szenzációs intenzitással debütált Mad Sweeney-ként, és igazából a számomra eddig ismeretlen Ricky Whittle-vel is elégedett vagyok.

Shadow Moon karaktere már csak azért sem egyszerű feladat, mert az ő nézőpontját követjük végig a regényben is, és míg papíron jól működnek az enigmatikusan hallgatag, az őket körülvevő alakoktól kevésbé harsány, egyszerűbb karakterek, addig ez messze nem ilyen effektív a televízióban.

Azt jól elkaptak a készítők, hogy hogyan lehet neki egy kicsivel több dialógust adni, hogy jobban éljen a karakter, illetve Whittle-t is dicséret illeti, mert a maga rezignált, kissé marcona módján egész jól kommunikálja a gondolatait és lelkiállapotát minimális arcjátékkal is.

Külcsínre és atmoszférára tehát kifogástalanul teljesített az American Gods pilotja, Fuller rengeteg eszközt áthozott a Hannibal-ból, hangulatosak lettek a díszletek, a zeneválasztások is nagyon rendben vannak (az ‘Iko Iko’ például hibátlan volt a gyászhirdetés alá), és bár sokan nem szerettétek, én továbbra is teljesen oda vagyok a főcím színeiért, lüktetéséért és a régi és új Isteneket keverő szimbolikájáért is.

Negatívumként talán csak azt tudnám felhozni, hogy kevés kapaszkodót ad ahhoz a pilot, hogy rögtön berántsa a regényt nem ismerő nézőket, meglepő, hogy már az első részben el mer kalandozni mellékvágányokra és csak a legvékonyabb felszínt fedi fel egyelőre az amúgy iszonyat érdekes karaktereiből.

A nyitány erős 8/10 volt, ha valaki inkább a pontszámokban hisz, de az American Gods sokkal inkább egy olyan sorozat, amibe nagyon könnyen bele lehet zúgni vagy széttárt karral elengedni, ha nem az esetetek, akkor is, ha a legnagyobb erényei még nem derültek ki róla az első randiból.

(Nem nagyon szokott ezzel probléma lenni, de biztos ami biztos, kérnénk minden könyvolvasót, hogy tartózkodjon a spoilerektől a kommentek között, ne rontsuk el ezzel az újoncok szórakozást.)

238 hozzászólás Ne habozz!

shed - 2017. 05. 02. 21:41

Én olvastam a regényt is, az alapján maximálisan elégedett vagyok a nyitánnyal.A két föszereplö telitalálat a pilot alapján.

Egy kérésem lenne csak a moderátoroktol. Kegyetlen keményen irtsák a spoilereket, föleg az elején, mert aki nem olvasta a regényt, azt ne szivassuk meg.

Lantaar - 2017. 05. 02. 21:44

Talán a legkedvencebb regény, amit valaha olvastam és szerencsére nem kellett csalódnom a készítőkben, engem kilóra megvett a pilot. Egyszerűen öröm volt nézni, ahogy a szitne szóról szóra átvett párbeszédek megelevenedtek. A látványvlága tényleg lenyűgözö mozgásban, alig várom a többi ikonikus helyszínt, nem csak a Bone Orchard-ot (mi lesz még itt, mikor eljutvan végre a körhintához?). Egyébként én féltem egy kicsit amikor bejelentették, hogy Sweenyt Schreiberre cserélték, de szerencsére nagyon pozitívan csalódtam. Nekem simán 10/10 volt könyvolvasóként.

Saszta - 2017. 05. 02. 21:55

Nekem is tetszett a pilot így mit sem sejtő nézőként, legalábbis nagyrészt. A hangulata remek, a főcíme most egy cseppet sem zavart, pedig első hallásra a zenéje nem igen jött be nekem, de most valahogy nem zavart, sőt kellően megteremtette a hangulatát a sorozatnak, a színvilágát, egyediségét és misztikusságát pedig továbbra is csodásnak tartottam.

A vikinges kezdés nekem nagyon tetszett, főleg ezzel a baljós narrációval, viszont engem zavart a túlzott vérfürdő, főleg mivel eléggé gagyinak hatott ez a felvizezett művérmennyiség, de morbid poénnak viszont tökéletes, azt el kell ismernem, még úgy is, hogy én ezt kevésbé tudom értékelni. Valamint egymás kaszabolása helyett szívesebben néztem volna meg egy vérsast, vagy valamilyen állatáldozást. Szerintem az durvább és erősebb jelenet lett volna. Mindenesetre remélem még jó sok vikinges részletet kapunk a későbbiekben, mert ettől függetlenül is imádtam.

Én egyáltalán nem találtam lassúnak a felvezetést, egy másodpercig sem unatkoztam, és kimondottan tetszik, hogy csak ízelítőt kaptunk még ebből a világból, és nem zúdítottak ránk mindent. Így sokkal érdekesebb felfedezni a dolgokat.
A szereplők szerintem tökéletesek, Ricky is egész jól muzsikál, bár azért látom a hasonlóságot Shadow és Lincoln karaktere között, de majd kinövi. :P
A kedvencem természetesen Mr. Wednesday karaktere, Ian McShane meg csak úgy lubickol ebben a szerepben, ráadásul csodás szövegeket is kap.

A legjobb jelenet számomra viszont a Techno Boy-os részhez köthető, nagyon tetszett ahogy a két karakter találkozását bemutatták, főleg, ahogy Techno Boy arca beszéd közben a képen is látható absztrakt színkavalkáddá változott. Ezt nagyon kreatív és látványos megoldásnak találtam, amit öröm volt nézni.
A képi világa, a látvány, a díszletek, ezek mind eszméletlen jók, de még szokni kell ezt a barokkos stílust nekem.
Összességében mindenesetre bejött a kezdés, és egyedül ezzel a túlzott, irreális csatajelenetekkel s az őket kísérő eszméletlenül sok vérmennyiséggel van problémám, mert ez számomra ront kissé az összképen, s valahogy kiesek a sorozat világából, aztán megint kell egy jelenet, hogy újra visszarázódjak.

Pontban ez nálam 7,5-et jelent, mert még nem rántott be annyira nagyon, mint vártam, és mert van ebben ám szufla bőven.

P Ewing - 2017. 05. 02. 22:01

Én nem olvastam a regényt, de jó tudni, hogy valahol valamikor majd értelmet nyer ez az egész, mert ugyan hangulatos volt, de totálisan WTF.

s.cs. - 2017. 05. 02. 22:02

Nagy öröm volt mikor a zene mögött Brian Reitzellt ismertem fel,sok plusz pont hogy Fuller magával hozta.
Előzetes alapján féltem Shadow-tól, karaktert alakító színész nem tűnt szimpatikusnak, de a pilotban hamar meggyőzött.

A jelenet amikor Shadowt a fehér ruhások rúgdossák a földön csak szerintem utalás a Clockwork orange-ra? Láttunk már a Hannibalban is tisztelgést Kubrick előtt,itt is ezzel kezdene Fuller?

zso17 - 2017. 05. 02. 22:04

Szerintem is nagyon jó pilot volt, szóval abszolút várós a folytatás.
Nekem az egyik kedvenc könyvbeli karakterem Technical Boy, így kíváncsian vártam, hogy pontosan milyen lesz a 2017-es “verziója” a sok változtatás után (ami egyébként abszolút érthető), és szerintem ő is nagyon jó lett.

LoGi - 2017. 05. 02. 22:04

Nem ismerem a regényt, és bár Bryan Fullerbe vetett bizalmam van a korábbi sorozatai miatt, akkor én egyelőre inkább bevárok min pár epizódot, vagy akár az egész évadot is, és majd 1ben darálva könnyebb lesz talán nézni, gyorsabban fog összeállni a kirakós.

Winkie - 2017. 05. 02. 22:19

s.cs.
Nem csak szerinted, nekem is egyből a Clockwork ugrott be.

Balumedve - 2017. 05. 02. 22:20

Vannak, akik olvasták a könyvet és vannak, akik nem, én a harmadik csoporthoz tartozom (már ha van ilyen). Éppen a könyv egyharmadánál tartottam, amikor eljutott hozzám a hír, hogy Fuller sorozatot készít a könyvből. Mivel közeledett a vizsgaidőszak és az évtized párosításának tartottam a Fuller-Gaiman kollaborációt, úgy döntöttem kivárom, amíg elkészül a sorozat, mert Fullert ismerve az ő vizuális megközelítése sokkal eredetibb lesz, mint az én képzeletem. Nem csalódtam!

bvr - 2017. 05. 02. 22:22

Nagyon vartam (Fuller miatt is, a szereplogarda miatt is, a trailer hangulata miatt is) Nem volt rossz, de azert nekem elmaradt a korabban hasonlokepp nagyon vart pilotoktol. De persze varom a folytatast.

Valamint rogton utana elkezdtema konyvet :)
(nem lesz spoiler mert meg a piolotot sem volt idom utolerni)
Tok erdekes hogy ott (legalabbis az elejen) minden mennyivel erthetobb, tok jo, velos a stilusa is. Viszont az ketsegtelen hogy (pont mivel grandiozus leirasok (eddig) nincsenek) Fuller az egyedi latasmodjaval meg baromi sokat hozzatesz a dologhoz (foleg ha mar istenek), szoval igy tok jo volt hogy az olvasottakhoz emiatt egy a leirtaknal sokkal letaglozobb latvanyvilagot kepzelhettem oda. Asszem erdemes lesz egyszerre nezni es olvasni :)

CyClotroniC - 2017. 05. 02. 22:30

Nem tudom, hogy itt mennyire működik majd az egyszerre olvasás és nézés, mert át van strukturálva már a pilotban pár dolog, de azért a regény magja még bőven tök ugyanaz. Szerintem ez pont ilyen sweet spot, hogy kicsit feldobják az amúgyis jó eredeti alapanyagot, majd később némi világbővítéssel, akár tovább is vihetnék szerintem a sztorit, ahogy a The Leftovers csinálta (ott ugye csak az 1. szezon volt adott a regényben).

a_n_d_r_e_w - 2017. 05. 02. 22:37

Elso resz nem fogott meg annyira, hogy kikialtsam az evad ujoncanak, de arra boven eleg volt hogy felcsigazzon es nagyon kivancsiva tegyen. Ian McShane meg alaphangon telitalalat. Egy rohadt nagy kifogasom van a sorozat ellen, hogy hetiben jon, mert mar reg ledaraltam volna, meg a mai munkanapom rovasara is :D

Sulo - 2017. 05. 02. 22:39

Én egyelőre “regényszűzként” kezdtem neki, leginkább Fuller és az eddigi munkássága miatt de már most érzem, hogy a könyvet is be kell daráljam akár párhuzamosan pont a Fullerverse látványával való összecsatolás miatt. Sőt, lehet még visszafogottabb is lesz Fuller a Hannibalos kasza miatt mert burkoltan tudjuk sokak gyomra nem tudta bevenni és látszott is a számokon.

Spoiler végett meg javasolnék egy könyves kibeszélőt mint már pár esetben volt ilyen korábban is az oldalon.

bvr - 2017. 05. 02. 22:42

marmint ezt a “nem lesz spoiler” ugy ertettem hogy masok szamara nem lesz mert meg nem tartok ott hogy spoilerezhessek :)
magam szamara meg tulkeppen mindegy hogy a sorozat spoilerezi el a konyvet vagy forditva :)
Egyelore nagyon tetszik hogy milyen kulonbsegek vannak, hogy Fuller miket von ossze, mivel boviti ki (ja, es persze nem azt jelenti hogy “jobb” mint a konyv, hanem hogy mas. Pl. nekem tokre tetszett hogy a konyv ahogy indul abban nincs semmi rejtelyeskedes, hiaba a tematika, megis minden abszolut elsore is befogadhato. Pl. ez jol egyensulyozta nalam ki ami viszont kicsit idegesitett is ebben a pilotban (illetve kozben arra gondoltam hogy de kar hogy nem Netflix modellben egyszerre kapjuk meg az egeszet mert akkor legalabb eljuthatnek addig hogy elkezdjen osszeallni a kep. Na de ezert (is) jo hogy van konyv :)

Shyllard - 2017. 05. 02. 22:47

Könyvadaptációknál mindig az a nagy félelmem, hogy miféle pluszt tud adni nekem a sorozat/film, illetve, hogy az eltérések nem vállnak-e teherré. Itt azért nyugodtan mentem bele, készítők miatt is és nem kellett csalódnom. Zseniális pilot, nagyon hű a regényhez, de igazolja létét azzal, hogy teljes mértékben kihasználja a média nyújtotta előnyöket is. Tuti maradok a végéig, kicsit reménykdek hátha folytatják (mert bizony van mire építeni és hiába egy könyv a dolog, Fuller-ék kezében nem kételkednék), esetleg csinálhatnának valami Gaiman sorozatantológiát, vagy kitudja. Izgalmas egy sori lesz ez.

Az meg külön plusz, hogy Leftovers-el egy napon van a dolog, nagyon szép kis spirituális utazást lehet megélni ezzel a két sorival :D

Loarth - 2017. 05. 02. 22:52

Azért a könyveseknek simán megvolt a hét idézete…

Vödör - 2017. 05. 02. 23:46

Nagyon kíváncsi voltam, mert nem olvastam a regényt, és felültem a hypenak, amit részben igazolt is, de nekem eddig 6/10.

Valahogy erőltetettnek, vagy művészieskedőnek érzem itt a képeket, ami azért furcsa mert alapvetően kedvelem ezt a stílust, de a Legionben, vagy ha már erőteljes képi világ, akkor Az ifjú pápában sokkal természetesebb volt, nem éreztem erőlködésnek.

Ian McShane és Pablo Schreiber miatt maradok. Szerencsére a főszereplő is szimpatikusnak tűnik.

Geza Kovacs - 2017. 05. 02. 23:54

Közöm nem volt hozzá megelőzően, de marha jó az 1. rész.

CyClotroniC - 2017. 05. 03. 00:28

“esetleg csinálhatnának valami Gaiman sorozatantológiát, vagy kitudja.”

Volt egy brit antológiasorozat (Neil Gaiman’s Likely Stories), ami pár novelláját vette sorra. Nem volt időm bepróbálni és azért se ugrottam rá, mert nem a kedvenceimhez nyúltak benne, szóval nem tudom, hogy mennyire jó, csak azt hogy van.

Tomtaker - 2017. 05. 03. 00:47

Minden mondatával egyetértek a kritikának. Nem olvastam a regényt/könyvet úgy ültem neki és maradtak kérdések bőven, mindenképp maradok a folytatásra, McShane karaktere (kíváncsi vagyok ő ki is valójában) meg Shadow Moon egész korrektek, a színészeket meg bírtam eddig is. Fuller agymenése nekem bejön egyenlőre, csak sok a kérdés, de azokra idővel választ kapunk úgyis. :)

arsebulls - 2017. 05. 03. 01:26

Engem nagyon berántott. Kicsit aggódtam, mert hatalmas elvárásaim voltak és én sem ismertem a könyvet, csak a Fuller hype vonaton ülök már lassan 10 éve. Nem csalódtam, minden egyes pillanatát imádtam. A Vikinges rész szerintem nagyon jól adta az alaphangulatot, lehet anélkül nem szívott volna be ennyire a sorozat.

winnie - 2017. 05. 03. 04:30

“esetleg csinálhatnának valami Gaiman sorozatantológiát, vagy kitudja.”

ilyenkor mindig magamba nézek, hogy mit csinálunk rosszul:)

http://www.sorozatjunkie.hu/tag/neil-gaimans-likely-stories/

egyébként anglia jól csinálja, hiszen az hg wells antológia után neil gaimaneset csinált, és most forog a phillip k. dick-es.

Shyllard - 2017. 05. 03. 05:04

Köszi az emlékeztetőt, anno nézegettem is mikor kiraktátok! :D Bár én spec inkább ilyesmi adaptációra gondoltam, ami legalább egy évadot felölel és mondjuk teljesen ilyen stílusban mehetne a dolog. The Graveyard Book epizodikus, de átfogó szála miatt tökéletes lenne erre, vagy még Anansi Boys (nem igazán American Gods folytatás, de valamennyire az), meg a többi.

Yooha - 2017. 05. 03. 07:02

Én nem olvastam a regényt; egy kicsit lassú volt, de tetszett. Ha nem olvasok róla semmit és cssk úgy leültetnek elé, akkor valószínűleg nem érdekelne folytatás, de láttam a sok-sok kakarkterplakátot, és érdekel, hogy kik ők.

galocza - 2017. 05. 03. 07:22

no akkor ezt ínyencként félretesszük darára (ha bírok magammal, persze)…

Lajosék a másodikról - 2017. 05. 03. 09:08

0 háttérinfóval indultam, Al Swearengent látni kell felkiáltással, de még a Preachernél is érdektelenebb volt a pilot. Ricky Whittle szerintem kifejezetten gyenge, McShane és Schreiber meg nem biztos, hogy ketten elviszik a hátukon az egészet.

Qedrák - 2017. 05. 03. 09:15

Lesz külön könyves kibeszélője a sorozatnak? :)

CyClotroniC - 2017. 05. 03. 09:18

Őszintén szólva én nem terveztem, hogy kell majd, de ha van rá igény, szívesen csinálok egyet az 1×02 apropóján, ha vannak, akik spoileresen akarnak agyalgatni.

chros69 - 2017. 05. 03. 09:41

Ismeretlenul: zene 9, kep 8, tartalom x :) ( az utobbit inkabb nem pontozom)

Mom - 2017. 05. 03. 09:52

Én éppen azért próbáltam be a sorozatot, mert olvastam a könyvet, de nem különösebben tetszett. Kíváncsi voltam, hogy a sok absztrakt helyszín-jelenet leírás, vizualitással kiváltva jobban működik-e nálam.

A vérfürdőzésénél rezgett a léc, mert a testnedves (most a vért is ide számolom) jelenetek eltúlzása nekem sosem jön be. Akár poénnak szánják, akár nem.

Viszont a többi megjelenítés nekem pozitív csalódás lett. Lehet, hogy a könyv teljes tartalmának ismeretében már könnyebben is emésztem, de az első rész annak ellenére is egész könnyen lecsúszott, hogy több, mint egy órás volt.

Ami szintén kellemesen meglepett, hogy Shadow Moon személyisége és kommunikációs hajlandósága egy kis kozmetikázáson esett át, ami jól áll neki és egyelőre az isteneket sem tolták túl.

A pilot alapján még nem lehet következtetéseket levonni a szezon további részére, de ha ezt a fonalat követik, akkor szerintem maradok. A második részre biztosan :)

sinyster - 2017. 05. 03. 10:05

Tyűűűű, rég nem rántott be ennyire egy pilot. Nagyon bejött, bár először kételkedtem Ricky Whittle színészi teljesítményében, tekintve, hogy a The 100-ban anno övé volt a leggyengébb karakter számomra. De itt kiderült, hogy nem rossz színész ő, simán pozitív csalódás volt. Szóval várós a folytatás.

ayren - 2017. 05. 03. 10:21

Téma alapján (fantasy+mitológia) elvileg várós volt, viszont valamennyire lehúzta a szememben már előre is az, hogy a könyvet bár elkezdtem, nem sokáig jutottam el benne. Neil Gaiman regényei valahogy nem jönnek be igazán, asszem nem vagyunk túl komptibilisek.
A pilotot elnéztem, de nem rántott be.
De adok azért egy-két sanszot a sorozatnak (min. 3 epizódot), hátha a vizualitás miatt fogyaszthatóbb lesz számomra.

cathy - 2017. 05. 03. 11:42

Ha folytatás nem is lesz, de remélem igen, akkor kérünk egy Anansi-fiúk mini spin-offot! :-D Amúgy tökéletes a kritika!

Malachi - 2017. 05. 03. 11:45

a könyv unalmas lett egy idő után, nem olvastam végig – a sorozat eddig tökéletes. én ezt főleg Fullernek tulajdonítom, meg annak, hogy azért tisztában vagyok vele, mi zajlik a történetben. gyönyörű képek, jó zenék, jó karakterek, bejön.

Happy Zoidberg - 2017. 05. 03. 12:08

Nagyon nem tetszett, nem nézem tovább.

Ground - 2017. 05. 03. 13:47

Hát valóban elég foscsi volt.
Sefüle se farka, ha nem tudja az ember, hogy itt a régi és új istenek, értsd imádat tárgyai csapnak majd össze, akkor még ennyi értelme sem lenne.
Nem olvastam semmi Gaimant, talán galaktikában volt novella tőle azt igen, de nem volt valami nagy szám.

kisanna - 2017. 05. 03. 14:30

borzalmas volt, utolsó tíz percet már nem is vártam meg. nem olvastam regényt, ettől függetlenül nagyon vártam, de ez kritikán aluli volt.

Nimand - 2017. 05. 03. 16:18

Semmit nem tudok a könyvről (azon kívül, hogy létezik), így hát ebben a tudatban ugrottam neki, és egyelőre vegyesek az érzelmeim.

Fuller és Reitzell hozták az elvárt színvonalat, a színészek nekem telitalálatnak tűnnek (McShane tényleg lubickol), a sztoriból viszont én az ég világon semmit nem fogtam fel. Bármennyire is szeretik sokan a junkie-világban a misztériumot, nekem azért valami fogódzó jó lett volna, hogy mi is ez az egész.

Azért maradok mindenképpen, ezektől függetlenül is.

CyClotroniC - 2017. 05. 03. 16:32

A könyvet korábról nem ismerő külföldi kritikusok zöme azt írta, hogy nekik a 4. epizóddal jött el a várt mélység és állt össze igazán a sorozat.

Annatar - 2017. 05. 03. 17:13

Igazából a könyv is ilyen, elkezded olvasni, és jódarabig nem áll össze, hogy mi van. Vagy van türelmetek kivárni, vagy nincs, és hagyjátok az egészet a csudába ;) Igazán nincs arra garancia, hogy be fog jönni mindenkinek, aki kitart, de szerintem érdemes egy kis időt hagyni neki. Nekem egyelőre tetszik.

Shannen - 2017. 05. 03. 17:32

Nekem volt szerencsém pár hete egy speciális vetítésen látni a pilotot, ami után Gaiman és Fuller beszélgetett, szóval az élmény már annyira nem friss, de az megmaradt, hogy a könyvet nem ismerő nézőként tetszett annyira, hogy várjam a folytatást. Nem rántott be, de felkeltette a kíváncsiságom.
Fuller-ben nagyon bízok, szóval még egy darabig biztos maradok. Vizuálisan persze csodaszép volt ez is (Fuller többször is kiemelte a vizuális trükköket,amiket alkalmaztak meg fognak is a későbbi részekben, hogy azok mennyire nagyszabásúak), a színészek is jónak tűnnek (nyilván McShane-nel az élen).

A vetítés utáni beszélgetésből is nagyjából az jött le, hogy nagyon tudják, hogy mit akarnak és mivel Gaiman is aktívan részt vesz a készítésben így azok sem fognak csalódni, akik ismerik a könyvet.

Mondjuk én azon meglepődtem, hogy az évad nem fogja az egész könyvet felölelni, csak azt hiszem kb. a negyedét (mondták pontosan, hogy hol lesz vége, de nem spoilereznék). Szóval nagyon számítanak a további évadokra, hogy végigvigyék a sztorit.
Meg ha jól rémlik, akkor ők is a 4. illetve az 5. részt emelték ki, mint amiket a leginkább szeretnek.

Szóval kíváncsian várom a folytatást, így kezdésnek nálam olyan 7/10 volt.

Art3mis - 2017. 05. 03. 18:28

A kritika elejére írt idézet teljesen tükrözi azt, amit a könyv olvasása alatt gondoltam. :D Gaiman az egyik kedvenc íróm, de ez a könyv nagy falat volt nekem, pedig amúgy bírom a bonyolult dolgokat. Nem gondoltam volna, hogy ezt mondom, de remélem a sorozat kicsit könnyedebb lesz, mert a könyv sokszor konkrétan felidegesített és tök hülyének éreztem magam, hogy nem értem, mit olvasok. :D A vizualitás már nagyon ott van, a színészek illenek a karakterekhez, csak nem lesz ez rossz…

cathy - 2017. 05. 03. 20:31

Annatarnál a pont, de amúgy ez Gaiman könyveinél is így van, nem nagyon találkoztam még olyannal, aki köztesen reagált volna, vagy nagyon ráérzett a világára vagy nem, de persze nem gáz ha nem, de sajnálom, mert én az agyamat dobom el kábé mindentől, az Amerikai istenek, meg bitangnehéz még egy hardcore fannak is, szóval senki ne érezze magát hülyének :-D

Bagosz - 2017. 05. 03. 21:05

Beleestem. Regényt nem olvastam,szereplők mind óriásiak,főleg Ian Mc Shane.Az elején a nyílzuhatag és a sok szirup nekem túl parodisztikus,de más kivetnivalót nem találtam.Illetve a végén a matrixvilág is kissé idegennek tűnt.
A szexjelenet viszont nagyon durván izgató volt.
A 8/10 szerintem is jár.Nagyon várós a folytatás.

Marci - 2017. 05. 04. 13:53

Ez tipikusan olyan sorozat, hogy anélkül semmi értelme nézni, hogy nem olvastad a regényt, mert az egész egy értelmetlen “miaf*sz”.

Nem lenne rossz amúgy, csak így nincs túl sok értelme.

Vanda - 2017. 05. 04. 16:38

Engem Gaiman mindig beszippant. Ezt a könyvet bár magamhoz mérten extra hosszú ideig olvastam (másfél hét) imádtam minden egyes sorát. Kicsit féltem anno mikor megtudtam, hogy sorozat lesz, de a casting megnyugtatott és most úgy láttam a pilot után, hogy a képi világ is rendben lesz. Nekem 10/10, de elfogult vagyok, na :)

Mersby - 2017. 05. 04. 21:24

Mi a p.csát néztem én az előbb? :D

Nagyon beteg… szóval már most imádom.

Ronaldo - 2017. 05. 04. 22:56

Teljesen “szűzen” álltam a pilothoz. Úgy értem nem olvastam a könyvet, és a sztoriról sem tudtam semmit azon túl hogy egyszer megnéztem a trailerét. A leírások alapján féltem, hogy zavaros lesz, mint mondjuk a Légió 1. része, de nem. Nekem nagyon bejött. A sztori a képek, a hangulat… Egy percig nem unatkoztam. Persze van 1-2 dolog, ami tisztázásra vár, de nyomokban sem volt bennem pejoratív értelemben vett WTF érzés. Szóval eddig faja, nézni fogom.
8/10

Sulo - 2017. 05. 04. 22:58

Lesz itt még “vadulás”. Bár a cikk alapján tényleg regényhű lesz.

http://www.gaystarnews.com/article/american-gods-will-feature-explicit-gay-sex-scene-tv-show-ever/

cathy - 2017. 05. 05. 10:14

Mersby én meg a kommented :-D
Én a könyvvel voltam így :-D

Lemoni - 2017. 05. 05. 23:05

Úgy időzítettem a könyv olvasását, hogy nem sokkal a sorozat kezdete előtt fejeztem be. A könyvnek inkább a második felét élveztem jobban, a sorozatot viszont már az első pillanattól imádom. Nagyon jók a szereplők, Ian McShane szerintem díjak garmadát fogja begyűjteni. Egyedül Audrey idegesített, de ez nem a színésznő hibája, egyszerűen utálom a taknyos-nyálas rinyálást. Fullerben teljesen megbíztam és nem kellett csalódnom, imádom ezt a fránya hangulatot, amit összehozott, a képi világa meg mindig is nagy kedvencem volt. Eddig az év újonca nálam.

Vödör - 2017. 05. 08. 00:22

Második rész után: még mindig indokolatlanul lassú. Stormare jól hozza a szláv Csernobogot, McShane és Whittle párosa továbbra is remek, de valami hiányzik. Nekem pont a rendezés kevés, nem elég elborult, nem elég pszichedelikus. Egy Legion szintű őrületben sokkal jobban működne szerintem.

HorrorStevie - 2017. 05. 08. 10:05

Én úgy tudom,hogy az Anansi fiúkat is feldolgozzák.

Macckó - 2017. 05. 08. 20:57

Bocs, de nem.

kalapkabát - 2017. 05. 08. 21:11

Úgy hogy nem olvastam a könyvet 4/10
Bocs de nekem az egész egy zagyvalék volt. Mint ha a Hannibal képi világát(persze így már értem miért) kevernénk a Félelem és rettegés Las Vegasban beszívott világával.
Érzésekre meg olyan mint a Taboo. Mindenki agyon ajnározza a képi világot és hangulatot aztán a végére az egész kis egyedi történetek katyvasza lett.
Lehet majd elolvasom a könyvet mert ez így nagyon gyenge kezdés volt. Engem nem húzott be.

Jolly - 2017. 05. 08. 21:30

Megnézve a második rész is, még mindig imádom. Többször olvastam a könyvet, kicsit mintha illusztrált változatát követnénk. Ez a legnagyobb aggodalmam a sorozat jövőjével kapcsolatban, hogy szerintem szükséges az elolvasás az értéshez.

Vödör - 2017. 05. 08. 22:20

Jolly, azért nem olyan bonyolult a történet. Sőt pont az a bajom vele, hogy eléggé karcsú: vannak a régi istenek, meg az ujjak, Odin próbálja összefogni az öregeket, a főszereplőnek meg meghalt a csaja. Kb. ennyi történt eddig :)

Blobov - 2017. 05. 09. 10:49

Fú… ez a második rész ….. hát, mondjuk úgy, fura volt, a Chernobogos rész szövege és stílusa fantasztikus, s ráadásul színeiben is hozta az orosz sorozatokat :D de azért nem mondanám egy blockbuster stílusúnak az egészet :D Szóval egyelőre én imádom, kicsit a Preacher 1. évadjára emlékeztet, de remélem, több fog benne történni, mert helyzetkomikumok és fílingek nekem 2-3 részig tartják fent az érdeklődésemet, de utána már legyen valami veleje is…

agnesko - 2017. 05. 09. 11:06

Könyvismerőként nekem bejött az első rész, szinte szó szerint hozta az alapanyagot. A képi világ elragadó, épp olyan misztikus, és vészjósló ahogy elképzeltem. A színészek eddig jónak tűnnek, nekem tetszik, ahogy Ricky Whittle hozza Árnyék semmin meg nem lepődő, árral sodródó, rezignált karakterét. Eleinte fura volt, hogy Árnyék fekete, én a könyv alapján fehérnek képzeltem, de pár perc alatt megszoktam, és megszerettem így is. Érdekes egyébként, hogy a barátom meg Bilquist gondolta inkább fehérnek a könyv alapján, míg én őt abszolút egy afrikai nőnek gondoltam.
Míg néztem a pilotot, próbáltam magam olyasvalaki helyébe képzelni, aki nem ismeri a sztorit, minden bizonnyal egy nagy katyvasz az egész, de nyugi, hamarosan a helyére kerül minden.

Saszta - 2017. 05. 09. 11:36

A második részt én még nem láttam (ma estére van betervezve nálam), de kissé meglepőnek tartom, hogy sokan zagyvának találják a sztorit azok közül, akik nem olvasták a könyvet. Ugyanis én sem olvastam, mégsem érzem úgy, hogy nem érteném mi zajlik a képernyőn. Számomra nagyon is követhető. Mondjuk én a Legiont is simán bírtam követni, szóval lehet csak nekem tűnik egyszerűnek a sztori…

CyClotroniC - 2017. 05. 09. 13:53

Nekem például azért tetszik a casting, mert nagyon ilyen figurákat képzeltem el jóformán az összes karakternél. Van ahol egész konkrétan azok kapták a szerepet, akire a voksomat tettem volna, de olyan is, ahol még talán jobbat is találtak. Browning-tól Laura-ként majd elég sokat várok.

Az egyetlen meglepő dolog, hogy eddig szó sem volt sehol a kedvenc karakteremről, Sam-ről, de lehet hogy őt eltologatják a 2. évadig.

cathy - 2017. 05. 09. 14:43

Nem tudom hol olvastam de annak mi az alapja, vagy van-e igazsága hogy az Anansi fiúk az American Gods-on belül lennének feldolgozva? Mmint nekem az nagyon wtf, hiszen akkor Nancy már vén, de lehet akkor csak rossz forrásokat olvastam,abból spinoff kell hogy legyen, ha csak minisorozat erejéig is <3

nadivereb - 2017. 05. 09. 15:21

@CyClotroniC: szerintem könnyen lehet, hogy az egész Lakeside-szál átmegy a második évadra.

cathy - 2017. 05. 09. 16:20

Óneee, Sam-et én is akarom, még az első évadban, csak ne tologassák :-( :-D

A - 2017. 05. 09. 17:39

Amikor hallottam arról, hogy sorozat készül a könyvből, az jutott először eszembe, hogy tök jó, azt a számtalan helyszínt, amit a könyv bemutat, nem csak elképzelnem kell, hanem láthatom is. A második gondolatom az volt, hogy a dimenziók, idősíkok, stb közötti ugrálásokat vajon hogyan fogják megoldani, hogyan fog kinézni filmen.
Két rész után szerintem ezt sikerült megoldaniuk.

wondorog - 2017. 05. 09. 18:52

nadivereb: szerintem is Lakeside lesz a 2. évad sztorija, bár ott olyan sok cselekmény azért nem volt, kíváncsi vagyok mivel fogják kipótolni a dolgokat.

kalapkabát - 2017. 05. 09. 19:14

@Saszta
Nekem sok minden zagyva.
De akinek nem azelmagyarázhatja nekem kezdetnek hogy rögtön az elején, a háború Istenének hívei minek kezdenek öncsonkításba? Aztán meg miért egymást gyepálják és ölik?
Lehet csak én nőttem fel rossz viking isteneken de nem hiszem hogy Odinék oda lennének az öröltöl ha egy faluban egymást kezdenék mészárolni az emberek hogy bővebb legyen a termés… nem pedig az ellenséges törzset.Milyen háborús Isten ahol egymás lemészárlása nagyobb hőstett mint az ellenségé?
Itt is! Elmondja hogy hát a háború istene tudják hogy mit vár tőlük. Na mondom mennek az erdőbe harcolni. De nem, ők elkezdik egymást szétverni. WTF???
Szóval valaki a logika mentén elmondaná miért volt ez?
Aztán ebből még van egy tucat :)

Saszta - 2017. 05. 09. 19:21

Hááááát… Ez a második rész nekem kicsit nagyon karcsú volt. Nem igen történt semmi sem, azt leszámítva, hogy Shadow kezd rájönni, mi is történik körülötte. A látványvilága lenyűgöző továbbra is, ezt meg kell hagyni, és sokszor elég érdekes ábrázolásmódokat használnak (amikor Bilquis második áldozatát mutatták az űrben(?) lebegve, az tisztára olyan volt, mint valami bizarr, szürreális, pornográf festmény, amit 3D-sé varázsoltak), ami mind szép és jó, csak éppen nekem ez így kevés. :( Még a csodás színészgárda sem elég nekem ahhoz, hogy elégedetten álljak fel a székből. Ahhoz némi történés is kéne azért, mert most nem igen történt semmi, csak annyi, hogy Shadow és Odin együtt kocsikázgattak, beszélgettek, meg Odin elküldte bevásárolni Shadowot, aki ott fura dolognak lett tanúja, majd találkoztak Odin öreg barátjával akivel vacsiztak meg dámáztak, és ennyi. Ezt rövidebben is elő lehetett volna adni.

Most egyedül a Czernobogos jelenetet tudom kiemelni, mert az vérfagyasztóan hangulatosra sikeredett. Le a kalappal Peter Stormare előtt, elképesztő volt ez az alakítás.
Viszont ahogy belendültek volna a dolgok vége is lett a résznek.
Ja, és a kezdőjelenet is tetszett, annak ellenére is, hogy nem igen tudom hova tenni, mihez kötni, legalábbis egyelőre.

Ez a rész egy nagyon jóindulatú 7 pontot kapott, de inkább lenne ez egy 6-os igazság szerint…

CyClotroniC - 2017. 05. 09. 19:25

kalapkabát: Pedig leírtad, hogy miért volt, amit tettek, csak nem tetszett. :) Igen, fura, de egy csomó Isten áldozatokat vár a híveitől (az újaknál is akár, pl az időddel áldozol a Médiának :P), és hát ellenfél híján, erre jutottak végül. Az öncsonkítás egyszerűen Odin-tisztelgés, aki félszemű, és amikor az sem volt elég, jött a véráldozat. Meg igazából nem biztos, hogy feltétlenül a logikát kéne keresni hit-alapú dolgokban. Ezek a vikingek abban hittek, hogy ez működni fog, vagy hogy emiatt támadt fel a szél.

Saszta - 2017. 05. 09. 19:30

kalapkabát: Hát mert fel akarták kelteni az istenek figyelmét. Azt én sem értettem, miért egymást kezdték el kaszabolni ahelyett, hogy az őket megtámadó népet gyilkolták volna le, de a vérrel akarták megidézni az isteneiket, hogy Odin küldjön nekik szelet. Szóval azt értem, hogy a sorozat logikája szerint miért volt, de azt én sem, hogy miért nem valami más eszközzel próbálkoztak inkább. Állatáldozás, vagy ellenséges nép lekaszabolása, esetleg elfogni egy ellenséget és vérsast véghezvinni rajta… Szóval én is inkább ilyesmit vártam volna, mert ezek jobban passzolnak a vikingmitológiába, míg amit a soriban láttunk abszolút nem illik bele ebbe a körbe.
De persze lehet, hogy a könyvben ez meg van magyarázva, hogy miért ezt csinálták.

Szóval ha a többi is ilyen, akkor azok inkább logikai bakiknak mondhatók, vagy ha mégsem azok, akkor a könyv ad rájuk logikus magyarázatot, ami így logikátlannak tűnik.

Vödör - 2017. 05. 09. 20:10

@kalapkabát, pedig totál egyszerű, véráldozatot követelnek a régi istenek (nagyon ősi rituálé az emberáldozat a vallások történetében, sokszor ez szelídül később állat, vagy termény áldozássá). Először kisebbel próbálkoznak, majd egyre nagyobbal, hogy megjöjjön a szél és végre elhajózhassanak erről az átkozott szúnyogok lepte földről. Az áldozat milyensége (kivájják a szemüket, hogy hasonlatosak legyenek Odinhoz) meg az írói képzelet műve, vagy elfogadod, vagy nem. Mindenesetre a vérsasról szóló monda valóságtartalma is megkérdőjelezhető, szóval miért ne lehetne ilyen. A túlzás – az hogy mindegyikük megcsonkítja magát, majd egymást mészárolják és ömlik a vér – meg szerintem a sagakat idézi meg, azokban is keverednek a valós és csodálatos elemek.

Winkie - 2017. 05. 09. 23:37

Az megvan, hogy “Lucy-t a TV-ből” Gillian Anderson játszotta?

cathy - 2017. 05. 10. 09:37

Nem tudom én a könyvvel is így voltam, nehezen fogott meg, és nem is tudom a pontot mikor tartott ott végleg sok volt, de nekem tetszik hogy a sorozatban sem árulnak zsákbamacskát, ha a protagonistával megyünk, akkor vele megyünk, az ő tempójában, senki nem fogja a szánkba rágni, nekünk kell összerakni, és ennél izgalmasabb nincs is, rengeteg sorozat élt már ezekkel, sikeresek is voltak. Nem összehasonlításképp ,de én már a Game of Thrones-tól kiütéseket kapok, főleg mióta Disney-vonalúra csinálják, és olyanokat tolnak túl, amit nem kéne, egyszerűen unalom.

Ronaldo - 2017. 05. 11. 13:38

@kalapkabát: Nekem egyszerűnek tűnik a magyarázat. Az istenek az imádatot és elköteleződést hajszolják. Az embernek a saját élete és épsége a legdrágább. Mi lehet tetszetősebb egy istennek, vagy mi lehet nagyobb bizonyíték a tiszteletre, ha egy ember a saját értékeit beáldozza érte? Másokat megtámadni és megölni egy harcosnak nem kihívás, mondhatni “bakfitty”. Annak sokkal kevesebb a tétje.

Altem - 2017. 05. 11. 20:56

Először is: szeretem Fuller stílusát, és habár a könyvet nem olvastam, de tervezem régóta, mert imádom az ilyen történeteket.

Az első rész még elment. Oké, épp csak bemutatja a szereplőket, meg a világot, kell meg neki idő, az esélyt simán megkapta a továbbnézésre. Szóval nem volt a legjobb pilot, nem rántott be, de azért érdekes volt.

Viszont a második rész már bosszantóan unalmas volt, és teljesen indokolatlanul lassú. 25 percig semmi említésre méltó nem történt benne, és a továbbiakban már kezdett volna érdekes lenni, de úgy, hogy nem ismerem a történetet, a figyelemfelkeltésre nagyon kevés volt.

Ha az első rész 8/10 volt, úgy a második 3/10. És lehet, ha olvastam volna a könyvet, más lenne a helyzet. Ennek ellenére kap még esélyt, mert nagyon szeretném szeretni a sorozatot, remélem a 3. rész eseménydúsabb lesz.

agnesko - 2017. 05. 11. 22:27

Nekem még mindig tetszik, talán, mert ismerem a sztorit, szűz szemmel nézve tényleg elég lassúnak tűnhet.
Az egész egy kicsit sötétebb tónusú, mint amilyennek én a könyvet éreztem, beleértve egyes szereplők jellemét is, de el tudom fogadni ezt az értelmezést is.

CyClotroniC - 2017. 05. 11. 23:41

Nekem a második rész például sokkal jobban tetszett. Nancy beszéde a hajón és az egész utolsó harmad szerintem hibátlan. A dámázás például tele volt feszültséggel, pedig csak egy táblajáték.

És emellé jön az, hogy zeneválasztásban nem tudnak hibázni és nagyon feldobják a lassabb pillanatokat is a sok makrójelenettel.

Nekem könyvolvasóként pont az a legjobb benne, hogy úgy tesz hozzá az eredeti műhöz nagyon sokat, hogy nem vesz el belőle és tudatosan arra helyezi a hangsúlyt, amiben extrát tud nyújtani.

A pilotnál azt mondtam volna, hogy szűz szemmel nem tudnám, hogy berántana-e a cucc, de a 2. epizód utolsó felével biztosan. Humorban és feszültségben is elég nagyot mentek ott.

agnesko - 2017. 05. 12. 00:04

Ja, a kedvencem Árnyék arca volt, mikor Zorja Vecsernaja egy szuszra lehúzta a vodkát. :D

Liu - 2017. 05. 12. 13:25

Az egyik kedvenc könyvem, olvastam olyan 6- szor.

A sorozattal pedig kész, megvettek.
Van, hogy komplett párbeszéd van szóról szóra átemelve, ugyanakkor, a sorozatban gondot “okozható” dolgokat kihagytak

Shed - 2017. 05. 12. 15:11

Liu:
2-ik évad? Ez nem egy évados lesz, mint a True detectives?

Olvastam a könyvet, érzem hogy lassú az építkezés, de nem gondoltam volna hogy ebből több évad is kifut.

kalapkabát - 2017. 05. 12. 15:41

Saszta jól ráérzett hogy mi az ami nekem is oké és mi az ami túlzás.
A többiek magyarázata nekem sántít.
A 2. rész után még mindig várom azt amit a könyvet olvasók “igértek”.
Eddig megismertünk egy Istent akinek nem akkor jársz a kedvében ha az erdőben lévő ellenséget kaszabolod hanem a bajtársaidat. És ha 20 vikingből lesz 10 akkor segít.
Megismertünk egy másik istent aki rávesz hogy kinyírd magad és mindenki mást. Ha a többiek nem is akartak volna meghalni a hajón, csak átvenni az irányítást és mondjuk egy szigeten boldogan élni, ez az Isten megkeresi azt az egyet akit rávehet hogy mindannyiukat megőlje. Szuper.
És van egy Istennőnk aki szintén minden hívét kinyírta eddig mert láttuk hogy kikerült a hideg űr magányába a “híve” és a többit is ugyan úgy szippantotta be…
A technokrata Istennek még csak a kifutófiúját láttuk aki beszívva akarta kinyírni emberünket.

Amúgy szövegben és filozofálgatásban tényleg van benne potenciál. De a történet még mindig kérdéses.
Eddig az Istenek nem szimpatikusak és felőlem akár mind meg is halhatnak az elspoilerezett háborújukban. :)
Ezek nem olyan Istenek akik a híveiknek segítenek hanem olyanok akik kinyírják őket.
Inkább olyan gyerekes istenek akik nem tudnak mit kezdeni a halhatatlanságukkal és az emberek nekik csak fogyóeszközök, játékszerek.
Shadow eddig szimpatikus és Szerda is. De csak azért mert majdnem ő az egyetlen aki még nem gyilkolászott szórakozásból…

Sheen - 2017. 05. 12. 16:03

kalapkabát: hallottál vagy olvastál bármikor is olyan istenről, amelyik “jó”? Tényleg kíváncsi vagyok.

Crow - 2017. 05. 12. 17:24

Hogy fogja Shadow túlélni Cherno kalapácsát? Wednesday nem segit neki ezt tudjuk, magát is lekötötte az igéretével hogy önként megy a kalapács alá…én arra tippelek vmi deux ex machina kéne legyen de mivel senki sincs a környéken, talán Cherno “fehér” testvére lesz az? (nem olvastam a regényt) Fentiekhez hozzászólva nekem nincs bajon azzal hogy az isteneknek az ember egy fogyóeszköz..hisz az, reprodukál, szaporodik, de önmagában véges…egy embernek nincs értéke, csak is kollektivaként, civilizációként, társadalomként, vallásként

kalapkabát - 2017. 05. 12. 17:40

@Sheen
A természeti népek istenei(afrikai, indián stb) nagy részt jó istenek akik segítik az embereket, legfeljebb nem hallják meg az ember könyörgését…
A keresztény Isten a Jézusi tanításban jó például. Az új és ótestamentum ilyen tekintetben eltér. És ha betartod a szabályokat, elméletben akkor is mindig segít.
A görög Istenek folyamatosan segítették az embereket. Ilyen tekintetben ők inkább az emberhez hasonlatosak mert néha kedvesek, néha haragvóak. De pl Árész is a másokkal való hadakozást tekintette erénynek. A saját katonatársak elleni tetteket keményen megtorolta. A bajtársiasság a Viking, görög de minden más mitológiában is alap a háborúskodó isteneknél. Nincs példa nem csak arra hogy a bajtársak megölését pozitívan vette volna de szinte mindig ez egy negatív tett a háborús isteneknél. Talán csak az inkáknál vegyesebb a kép de ott is idegeneket áldoztak föl és saját népből inkább csak speciális esetben..
Szóval ilyen tekintetben a sorozat “egyedi”. Ennyi emberellenes Isten egyetlen mitológiában sincs :)
Ez egyébként logikából is adódik. A termékenység vagy szerelem Istennői nem lehetnek emberevő szörnyek. Hisz ez a két fogalom mindig is pozitív volt az embereknek.
A harcias istenek meg nem kívánhatták az egy csapatba tartozók lemészárlását hisz azzal saját csapatát gyengítette volna. És egy nép sem talál ki olyan Istent ami azt kéri tőlük hogy egy háborús helyzetben a saját sereg felét mészárolja le és akkor fog győzni a sokkal nagyobb ellenséges sereg fölött…

Crow - 2017. 05. 12. 17:49

A sorozat pont abból építkezik hogy az emberek “találják” fel az isteneket, az ő hitük hajtja őket…ez egy nagyon rafinált csapda ha belegondolsz. Hisz mitől lesz akkor az én istenem erősebb, mint a tiéd, ha nem attól hogy nagyobb áldozatot vállalok mint te…kiszúrom a szemem ha kell…felrobbantom/gyújtom magam…lehet kényelmetlen a sorozatban szembe nézni ezzel, de a valóság sincs nagyon lemaradva. Egy mészárló isten meg aztán baromi jól jár bárkit is mészároljanak, csak a nevében tegyék, ahogy techo boy is bika erős, hisz mindenki technológia függő. A második részben viszont megjelent Média, és mint láttuk, Shadownak nem ment úgy neki, bár ős is kemény lehet, mégis a kegyét lesi. Gondolom az új istenek közt is versengés van. Nem tudsz százfelé szeretni, és az fogja learatni a szereteted gyümölcsét, aki felé leginkább irányul.

Titan - 2017. 05. 12. 19:23

Az 1. rész végén ugye majdnem felkocolták Árnyékot technoboy csicskái, de aztán hirtelen mindenkit lemészároltak. Az ki volt vagy mi történt ott? Nem világos.

CyClotroniC - 2017. 05. 12. 19:31

Titan: Ki fog derülni, nem lőném le.

agnesko - 2017. 05. 12. 20:23

Crow: szerintem Médiához nagyon jól illik ez a stílus, nem izomból, hanem manipulációval akarja megoldani a dolgokat. Közhely szótár 256. oldal, de ja, a média manipulatív.

Ronaldo - 2017. 05. 13. 11:25

@kalapkabát:
“Szóval ilyen tekintetben a sorozat “egyedi”. Ennyi emberellenes Isten egyetlen mitológiában sincs :)”

Egy regény logikáját nincs is értelme összevetni a történelmünkkel. Ugyanis a valóság sokkal egyszerűbb: nyilván nem fog az ember olyan isteneket “teremteni” magának és tisztelni, amelyek ember ellenesek lennének.
Ezzel szemben egy fikcióban az a jó, hogy bármi belefér. Akár felfelé is eshet az alma a fáról :) Kellő fantáziával simán meg lehet magyarázni, hogy egy képzeletbeli univerzumban az emberek gyilkolása az istenek által, teljesen logikus lépés legyen.
Értem én, hogy egy előző kommentre reagáltál, csak azt akarom mondani, hogy várjuk ki, hogy esetleg meg is lesz magyarázva, és ne akarjuk első körben a valóságot és a történelmi sablonokat beleerőltetni.

cathy - 2017. 05. 13. 20:29

kalapkabát: “Az istenek nem szimpatikusak” Hát “you’re not in Kansas anymore” 😄

Aguillon - 2017. 05. 13. 21:53

Én nem olvastam a könyvet, de egyből beszippantott…

kalapkabát: Meglehet hogy a valós viking ismeretek alapján nem azt várnád hogy Odinért leöljék egymást, de a maga univerzumában kvázi a repülőn megmagyarázták az egészet: ha az emberek elhiszik hogy repül a repülő, akkor repül. pont. Ha a vikingek elhitték hogy véráldozattal lesz szél, és ehhez harc kellett, akkor harcoltak. Mivel az ellenség eléggé elérhetetlen volt, az nem harc hogy 20 emberből 10 beszalad és lelöveti magát… ezért egymást kezdték gyakni.
Az meg, hogy neked mit jelent egy isteni entitás (segít az embereknek stb), az egy dolog. Miért ne lehetne 10x annyi önző isten..? (…költői kérdés…)

Altem - 2017. 05. 13. 22:28

Egyébként engem nem zavarnak a spoilerek, de az nem számít annak, hogy írjátok, hogy Wednesday melyik isten?
Nekem nem rémlik, hogy ez a sorozatban kiderült volna (igen, tudom, hogy utaltak rá), de könyvet nem olvasóknak, mint nekem is, még megfejtésre várt ez a dolog. (Hogy tényleg ő e vagy sem, vagy kicsoda lehet egyáltalán.)
De ha ez köztudott már, csak én voltam bamba, akkor elnézést.

winnie - 2017. 05. 13. 22:33

minden spoiler, csak mivel még nem olvasom a kommenteket, ezért nem veszek észre mindent.

ami könyves utalás (bármi), annak nyitok egy könyves topikot.

cathy - 2017. 05. 14. 00:01

Annyiban rég nem spoiler, hogy marhakedves külföldi kritikusok már úgy írták le, csak úgy mellesleg jegyezték meg,hogy ja amúgy a neve Wednesday. Kicsit kreténség, de hát no, amúgy szerintem lehet sejteni főleg Mad Sweeney viselkedésébpl az első epizódban, de McShane-nek amúgy is olyan kisugárzása van az első feltűnésétől kezdve, hogy kirázott a hideg, jó értelemben.

cathy - 2017. 05. 14. 00:04

Ami érdekes mód engem a könyvvel ellentétben még nem ragadott magával, az Nancy, pedig ő a nagy kedvencem, és érdekes módon, bár Orlando Jones frenetikus, valahogy még nem éreztem azt mint a könyvben, nyilván több screen-time meg kémia kell a többiekkel, de remélhetőleg a helyére kerül, Nancy a legimádottabb könyves, főleg Gaiman karakterem ever <3

CyClotroniC - 2017. 05. 14. 00:05

Külföldön nagyon nyíltan kezelik, hogy kicsoda, meg hát igazából szerintem akkor is össze lehet rakni, ha valaki nem olvasta a könyvet, legalább 3 erős clue eszembe jut a pilotból.

cathy - 2017. 05. 14. 00:19

Sőt amúgy aki nagyon nem akar spoilereket ne nézzen AG wikioldalakat mert olyan kapcsolati hálókat lepleznek le a karakterek alapadataiban, hogy hajajj :-D

Vödör - 2017. 05. 14. 01:17

a második epizódban Csernobog Wotannak szólítja, én innen voltam biztos benne, hogy kicsoda, addig csak annyit tudtam ami mindenütt el lett spoilerezve (töröljétek ki, ha ez itt sok), hogy a régi és új istenek harcáról fog szólni a sorozat.

Divexa - 2017. 05. 14. 11:29

Nem olvastam a könyvet és úgy kezdtem el nézni….. más nincs, próbáljuk be. Ehhez képest már a főcím képi világa úgy odaszögezett a székhez ahogy kell. 2 rész után teljesen lebilincselt. Nagyon tetszik a sok nyitva hagyott kérdés, jelenet, és azt sem bánom hogy 2x kellett megállítanom a filmet, hogy megnézzem kiről is van szó, éppen ki szerepel a hit és mondavilágból. Ezt a sorit vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon nem. Köztes nincs. Nálam 10/10

bvr - 2017. 05. 14. 12:37

“Egyébként engem nem zavarnak a spoilerek, de az nem számít annak, hogy írjátok, hogy Wednesday melyik isten?”

Hat szerintem ezt mar amikor az elso par soros hirek kijottek akkor valamelyikben tuti le volt irva, nekem legalabbis amikor elkezdtem nezni a pilot-ot ez olyan “kozismert” volt, masreszt tulajdonkeppen akkor mar az is spoiler lenne hogy ez istenekrol szol :)
De ahogy Vödör is irja, Csernobog Wotannak hivja.

Amugy akkor most lesz konyves kibeszelo?

En az elso resz utan (szerencsere) elkezdtem olvasni es mostanra be is fejeztem (azert szerencsere, mert ez 10 heten keresztul, es raadasul azt is csak most olvasom itt a kommentekben hogy egy evad alatt meg a vegere sem ernek…)
Szoval spoilerek nelkul szerintem kijelentheto hogy amugy itt tul sok mindent nem lehet elspolerezni. Ugyis a hangulat a lenyeg, az meg akkor is megvan ha valaki ismeri a tortenetet.

De azt mindenesetre abszolut ertem hogy a Hannibal utan Fuller miert valami ilyesmibe kezdett bele. Csak az a baj(om) hogy ujbol egy ilyen – hat az annyira nekem nem izgi (es szerintem a Hannibal kepi vilaga szebb is volt, absztraktabb. Nem hiszem hogy csak az akkori teljes massag, ujdonsag miatt, de sokkal jobban megragadott, es azota is jo szivvel emlekezem ra vissza) Most ennel tobbet vartam, hiszen ez mar nem lehet mufajteremto (sot, eddig a jelek szerint meg csak tovabbfejleszto sem sajnos…)

A trailerek alapjan valami mast vartam (ha valaki meg emlekszek a Constantine filmre, valami olyasmi hangulatot), azert most hogy elolvastam mar messze nem vagyok annyira lelkes. Fuller latvanyvilagara (meg a Hanniballal ez valoszinuleg nem is fog felereni) azert meg kivancsi vagyok persze valamennyire.

CyClotroniC - 2017. 05. 14. 12:49

bvr: Lesz. A második rész apropóján terveztem először, de a harmadik kapcsán lesz holnap vagy kedden. Még egy bejött egy Master of None S2 dara nálam, amit nem volt szívem eltolni.

wondorog - 2017. 05. 15. 09:00

Kicsit féltem a dzsinnes résztől és valamilyen szinten be is igazolódott, de szerencsére a végén elvitték művészi irányba, akkor már nem zavart annyira.

arsebulls - 2017. 05. 15. 10:34

Kicsit úgy érzem mintha 3 pilotot láttam volna egymás után.

cathy - 2017. 05. 15. 13:26

Az elején ” This is not Queens” hát fetrengtem :-D

Vlad - 2017. 05. 15. 21:52

Valahogy nem érzem ezt a sorozatot és nem értem miért kap ilyen jó kritikákat.
Könyvolvasóknak ez többet nyújt, mint aki csak most csöppent ebbe a storyba?
Lehet aztán, ha a Légió előtt látom ezt a sorozatot jobban bejön, de a Légió idén nagyon magasra tette a lécet nálam sci fi téren.

winnie - 2017. 05. 16. 04:59

vlad: más pedig a légiót kaszálta azonnal:) de egyébként nem nyújt semmivel többet a könyveseknek. sőt, kevesebbet nyújt nekik bizonyos szempontokból. más szempontokból meg…, ha nem is többet, de sokat.

CyClotroniC - 2017. 05. 16. 09:57

Ez nem is igazán sci-fi, inkább modern urban fantasy, erősen road movie jelleggel. A nem könyves külföldi kritikák is dicsérték amúgy, bár kiemelték hogy az elején a hangulat és a karakterek viszik el a sorozatot, és a 4. résztől kattan a helyére a sztori.

Nem hiszem, hogy reprezentatív a merítés, de amikor a pilot után megkérdeztem, a nem könyvesek nagyobbik fele is bírta:
https://twitter.com/CyClotroniC_/status/859454965189836807?s=09

Brynden Rivers - 2017. 05. 16. 12:49

Akinek nem jött be eddig, nekik javaslom, hogy adjanak neki egy kis időt, a 4. részig megéri várni

Nem a legkönnyebben fogyasztható sorozat, ráadásul nagy szerzői (Fuller-Gaiman), de pont ettől különleges :)

Blobov - 2017. 05. 16. 13:28

A harmadik résszel megint zavarba vagyok. Mérhetetlen bájos, de kiszámítható volt az Anubis jelenet, alapvetően egy deus ex machina volt a Chernobogtól való megmenekülés, a gay sexnek nem sok értelme volt, csak akkor, ha a nem jinn karakter újra szerepelni fog, a bankrablásos jelenetet meg mérhetetlenül untam… az első két rész után valóban kaptunk egy 3. pilot részt, de már gyengébb minőségben. Nyilván végig fogom nézni, de ez most nem volt jó.

bauxit - 2017. 05. 16. 17:01

Az American Gods konyv alapkoncepciojat elszpojlereztem, viszont azt hogy mi miert tortenik ebben a harom reszben, abszolut nem ertem.

Shadow moonnal egyutt a en is oltari nagy homalyban vagyok.

Legnagyobb problemam azokkal a klippekkel van, amikor elkalandozunk Shadow+Wednesday bacsi parosatol.
Egyaltalan nem kapcsolodik az epizod ritmusaba, meg ugy nincs is elmagyarazva, hogy kit miert mutatnak be.

Azt kell hogy mondjam, hogy eddig nem kaptam kedvet a konyvhoz, es a negyedik reszhez se.

cathy - 2017. 05. 16. 17:39

Én nem beszélném rá azokat akiknek nem tetszett, hogy nézzék, mert ezt erőltetni nem jó, ez vagy beránt vagy nem, és semmi gáz nincs azzal, ha valakit nem. Attól még nekem epic és hihetetlenül frissítő egy ilyen sorozatot nézni.

cathy - 2017. 05. 16. 17:40

GOT meg Walking Dead esetében is úgy utálom, mikor valakinek nem tetszik és letépik a fejét, hagyni kell és kész, nem követ el eretnekséget, akinek nem jön be.

CyClotroniC - 2017. 05. 16. 20:00

Az ilyen kis “Somewhere in America” ugyanígy a regény filler részei is. Nem kapcsolódnak történetileg a sztorihoz, de szerintem tök jó kis adalékok a sztori világához, különösen a sorozat. Sőt a sorozatban kifejezetten ezeket élvezem a legjobban, azt vettem észre.

Ettől függetlenül az erőltetést én se javaslom, nem para ha valaki nem klappol a sorozattal. Azt se tudom megerősíteni, hogy a 4. rész tényleg megveszi-e azokat is, akiknek teljesen nem tetszett, inkább azoknak lehetett egy utolsó pozitív lökés, akik már szerettek itt valamit és az teljessé tette.

Az 1×04 promója [SPOILER] szinte csak Laura-val foglalkozik, aki simán az egyik kedvenc karakterem, szóval szerintem vele sok pluszt nyerhet a sorozat, de lehet, hogy a bizonytalanoknak vagy idegenkedőknek ő sem hoz majd fordulatot.

Vlad - 2017. 05. 16. 22:22

Köszi a visszajelzéseket.

Van egy feelingje nem vitatom, de a Hannibál rendezési szintjét nem tudja hozni. Ebbe a sorozatba az összevisszaság tényleg káosz nálam és nem ránt be mint a The Leftoversnél ahol csak kapkodom néha a fejem mint egy szurikáta, hogy most mit is néztem és még akarok, mert droghatása van.
Amikor láttam az előzetesét magával rántott, de most csak nézek bambán és sajnálom, hogy csak ennyi az egész.

Nem tudom összehasonlítani egy Hannibállal, Trónok harcával, Légióval, Breaking Baddel, mert szerintem jóval magasabb szintet képviselnek ezek a sorozatok.

Sajnos jobban élvezem a Better Call Saul részeit, mint ezt a sorozatot, úgy hogy még csak nem is egy kategória a két sorozat és ott se pörgetik agyon a storyt. ( persze láttam az összes Breaking Bad részt, de a Sci Fi/Fantasy külön részét dobogtatja meg a szívemnek).

Tehát ettől a sorozattól egy Spartacus szintet/feelinget vártam vagy egy Banshee-t nem pedig egy Rómát, ehelyett pedig kaptam egy Heroes feltámasztott évados szintet.

Mindenesetre még kitartok, mert érdekel az istenek közötti harca, ha egyáltalán eljön.

Azt viszont, ha tudja magyarázza már el valaki, hogy a szerencsepénztől hogy éledt fel a csaj, mert amikor kiderült hogy elmegy érte a zsonglőrgyerek éreztem hogy nem lesz ott a csaj teste, de még a balest előtt kerül hozzá és elkerüli a balesetet oké, de ha már meghalt minek neki szerencse? XD Vagy most hogy így belegondolok a pénzel a szemükön fizettek a túlvilágnak és ez az ingyenszabadulhatsz a halálból Jolly Joker érme?

mikkamakka - 2017. 05. 17. 00:34

Vlad : az egy különleges érme, varázserővel bír, ennyi. valszeg ki lesz fejtve bővebben a későbbiekben.
most kapott másikat a zorya nővértől:)

bvr - 2017. 05. 17. 01:25

viszont legyen már könyves kibeszélő :) mert pl. (ugyan szerinten nem spoiler de azért kiteszem a bizt kedvéért hogy SPOILER) az érmés dolog az ott máshogy van (két különböző szempont miatt is) amit egyből szívesen kibeszélnék. Szóval legyen könyves kibeszélő :)
(egyelőre a sorozat szempontjából nincs feltétlen jelentősége az eltéréseknek, varázsérme, életre (vagymi, ugye) kelti a halott csajt, ennyi)

Felagund - 2017. 05. 17. 16:13

Hát, nemtudom.
Tagadhatatlan, hogy van atmoszférája a sorozatnak, de tényleg borzasztóan lassú az építkezés.
A harmaidk részből konkrétan csak a Csernobogos rész vitte előre a történetet (incl Zorja Polunocsnyaja), a többi jelenet egytől egyig epizód volt, ami a hangulaton kívül semmit nem adott hozzá a cselekményhez (oké, oké, ha majd később behúzzák őket, rendben van, de ha még nekem, a kocasorozatnézőnek is feltűnik ez, akkor valószínűleg a “profik” a hajukat tépik tőle :D)

(Amúgy mint lelkes Mage the Ascension játékos, nagyon vicces ezt Shadow Ébredés-történeteként nézni, nagyjából minden eleme stimmel :))

Asszem - 2017. 05. 17. 17:41

Én ezt a sorozatot kifejezetten a hangulata miatt nézem, ahogy a könyvben sem a konkrét sztori, hanem az alapötlet és a hangulat tetszett.

Szerintem érdemes adni neki egy esélyt úgy, hogy nem a történetre fókuszálsz, vagy nem türelmetlenül várod, hogy mi lesz a csattanó, csak figyeled, ahogy az emberek (és istenek) élnek.

Néma Harcsa - 2017. 05. 17. 21:57

Elöljáróban: Gaimantől csak az Elveszett Próféciák volt meg, de az Terry Pratchettel közös cucc. Azt nem igazán tudnám elképzelni képernyőn (mozivásznon pláne). A Hannibalból meg a 3. évad volt a kedvencem, az valóban ritka elvetemült alkotás.
Ezekhez viszonyítva: eléggé jól néz ki az AG, a cast is jó, de nekem izmosnak tűnni vágyóan sovány ez a sorozat: humorosnak nem túl humoros, kattantnak meg nem túl kattant. El lehet nézegetni, ha uborkaszezon lenne, még meg is dicsérném.

Néma Harcsa - 2017. 05. 17. 22:00

(Könyvben simán lehet, hogy remek, a kedvem viszont nem hozta meg hozzá.)

cathy - 2017. 05. 18. 08:31

Amúgy szerintem sokan ott követik el a hibát, hogy más hasonló sorozatokhoz hasonlítják, ami persze elkerülhetetlen mert nincs új a nap alatt, de pont egy Gaiman-világbeli cuccalezt megtenni öreg hiba. Azt elfogadom ha valakinek nem tetszik, mert pörgést, meg ki tudja még mi a rákot várnak, én például egy agyonajnározott sorozatban nem láttam még ennyi művészi képet, elemet, olyan filmes fogásokat, látványvilágot, amelyek kábé Greenaway-re jellemzőek. Érdemes néha ezeken is ellazulni, nem mindig a koherens (és egyben sokszor unalmas, kiszámítható) szálat keresni, mert a filmeknek, sorozatoknak ez az esztétikai értéke talán jóval többet ér, mint bármelyik összehasonlított sorozat….

Crow - 2017. 05. 18. 12:58

Nekem is bukta volt kicsit a 3. rész fentebb leírt okok kb…(dzsinn, nem volt come to america, gagyi “megmenekülés” játszunk még egyet így az első nem is ért semmit) azért még nem kasza magas az ingerküszöböm, és a Mad Sweeney vonal mentette nekem, de remélem az első részek hangulata felé kanyarodnak vissza a továbbiban.

Saszta - 2017. 05. 18. 13:20

Furcsa módon nekem meg eddig ez tetszett a legjobban. Vagyis a pilot talán egy fokkal jobban, de ez mindenképpen jobban bejött a előző résznél. Most egyedül a dzsines részt untam és forgatta a szemem, meg azt nem is igen tudom hova tenni, hogy most mi is történt ott pontosan. Most a dzsin vette fel a srác alakját és “megölte” a srácot hasonló módon, mint Bilquis, vagy a srác egy Isten és ő változott át dzsinné és a dzsin meg elporladt? Nekem ez nem volt tiszta… Ha kezdenek ezzel a szállal valamit és a későbbiekben ennek lesz jelentősége, akkor nagyjából oké, de ha ez csak olyan hatásvadász jelenet volt, akkor nagyon nem kellett volna.

A kezdés nekem nagyon tetszett, bár Anubiszt egyáltalán nem ilyen békés, kedves Istennek képzeltem, de mindenesetre tetszett ez az ábrázolásmód. A Sweeney-s kitérő is jó volt, és az is, hogy Shadow kezd hinni. A bankrablás és a hóesés szerintem pusztán azt a célt szolgálta.

Ami még zavart az az egyszerű megmenekülés Shadow részéről. Valami izgalmasabb és kreatívabb megmenekülést vártam volna.

Egyébként furcsa módon annak ellenére, hogy engem is zavar a lassúság és örülnék neki, ha bepörögne a sori, mégis a fillerjeleneteket élvezem én is a legjobban. Kivétel Bilquis, mert az nem alapoz meg semmilyen hangulatot se semmi, s mindig nekem nagyon hatásvadásznak tűnik az is, hogy hát ebben a részben még nem volt szexjelenet, akkor legyen egy kis Bilquis. Most meg ugye Bilquist a dzsinnel váltották fel, de ezt is erőltetettnek éreztem mint a Bilquises jeleneteket.

Összességében egy 7,5 jár ezért az epizódért, de remélem most már azért kicsit felpörgünk, meg bevonódnak a filler jelenetek szereplői is a buliba majd, hogy azok is többé váljanak hangulatalapozóknál.

bvr - 2017. 05. 18. 18:52

Orulok hogy tobben is irtatok hogy nem igazan tetszett a Shadow-Csernobog damajatek, ennek a megvalositasa ugyanis szerintem egyertelmuen keszitoi hiba. En nem lesz spoiler, a konyvben egyszeruen Shadow ker egy visszavagot, addigra kiismeri Csrnobog jatekat es megnyeri masodszor, de ami a legeslegfontosabb hogy nincs ott semmi dramai hangsuly (mint ahogy kb sehol sincs), ezert szerintem komoly hiba volt ezt a partit kettevagni es csinalni belole egyfajta resz vegi “cliffhangert” Ez egyszeruen nem egy olyan stlilusu tortenet ahol ennek ertelme lenne. Ha viszont beleeroszakoljak (mint ugye itt), akkor meg a nezo csalodni fog cliff feloldasanal.

(en szerencsere addigra a pilot utan elkezdett konyvvel mar beeloztem a sorozatot, de meg igy is borzasztoan gagyinak tartottam ezt a reszt. Masreszt rogton ujbol halad adtam magamnak a konyvert hogy (ahogy mar korabban is irtam) nem leszek 8 hetig “kiszolgaltatva”, meg aztan meg minimum egy masodik evadra)

Titan - 2017. 05. 19. 14:10

“Most egyedül a dzsines részt untam és forgatta a szemem, meg azt nem is igen tudom hova tenni, hogy most mi is történt ott pontosan. Most a dzsin vette fel a srác alakját és “megölte” a srácot hasonló módon, mint Bilquis, vagy a srác egy Isten és ő változott át dzsinné és a dzsin meg elporladt? Nekem ez nem volt tiszta… ”

Ez nekem se tiszta, itt mi történt?

Sawyer - 2017. 05. 19. 16:54

Fogalmam sincs, mit nézek, de 2 rész alapján zseniális a sorozat. Végre egy minőségi roadmovie, remek színészekkel, remek képi világgal, hangulattal. Nem olvasok róla semmit sem itt a kommentek közt, sem máshol, nehogy valami spoilerbe fussak, az évad végén majd jól átolvasok mindent. Eddig az év sorozata nálam :)

balfie - 2017. 05. 21. 13:55

Sok értelmetlen, idióta filmet láttam már, de ez annyira kritikán aluli, hogy nem találok rá szavakat. Ekkora moslékkatyvaszt még életemben nem láttam. 3 rész után shift+delete.

fahejember - 2017. 05. 21. 16:18

Én eszméletlenül csalódott vagyok, mert a könyvet kedveltem, még ha messze is van attól, hogy a kedvencem legyen, mindenesetre az emlékeim alapján egyáltalán nem ilyen giccsre számítottam. :( A Hannibal képi világa teljesen lenyűgözött, de itt nagyon sokszor teljesen feleslegesnek és műanyagnak érzem a lassításokat, a színeket, a vért, sőt, még a zenét is, a folyamatos zenét. Jaj, Fuller.

(A karaktereket nagyon jól eltalálták ettől függetlenül, egyedül Emily Browningot nem bírom.)

Erik - 2017. 05. 21. 16:42

Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy várható majd magyar szinkron a sorozathoz ?

Geza Kovacs - 2017. 05. 21. 21:07

Eddig tetszett, de – bár ennek a mostani résznek volt története, lineárisan haladt – ez a zombis most nem volt jó. Nagyon nem hiányzott bele ilyen összevarrogatós sablon elmebaj.

CyClotroniC - 2017. 05. 21. 21:20

Én pont úgy vagyok vele, hogy eddig is jó volt, de hát ez valami baromira bejött. Laura eleve az egyik kedvenc karakterem volt a regényben is és most csomó extrát kapott a sztorija. Emily Browning meg wow. :O

zedtheant - 2017. 05. 21. 21:52

A 4. rész volt eddig a legjobb, mindent vert, főleg a fürdőszobai jelenet a két csajjal. Laura pedig már most nagy kedvenc a nihilizmusával.

korum - 2017. 05. 21. 22:20

Kicsit sajnálom, hogy olvastam, jó volna most ezt a sorozatot nulláról nézni…

Asszem - 2017. 05. 22. 02:05

Én tartottam a Laura vonaltól, félve, hogy valami nyálas love story lesz belőle és az elején kicsit úgy is tűnt, de aztán beindultak a dolgok…

Így már teljesen rendben van, hogy alaposabban kibontják a karaktereket és lassabban haladnak az eredeti történettel, szerencsére nagyon jó színészeket találtak minden szerepre (eddig), úgyhogy nagyon rendben lesz ez.

wondorog - 2017. 05. 22. 10:24

Laura a könyvben is ennyire pszichó volt, mert nekem nem rémlik, és kicsit meglepődtem most?

CyClotroniC - 2017. 05. 22. 10:34

Laura a könyvben szerintem főleg mystical badass volt, ennyire sosem bontották ki, ami egy hatalmas plusz a sorozat részéről, legalábbis a regény rajongójaként pont ilyen univerzumtágítást vártam az egésztől.

wondorog - 2017. 05. 22. 11:38

Akkor azért volt végig olyan furcsa érzésem, hogy ez nagyon nem ismerős.

zso17 - 2017. 05. 22. 22:43

A 1×04-ben csak szerintem gyönyörű ahogy megcsinálták a fényt amit Laura lát Shadow körül? És most nem technikai értelemben vett minősítésről van szó, hanem maga a megjelenítés szerintem nagyon szép volt.

Murder3 - 2017. 05. 23. 22:54

Ok, szerintem baromi jó ez a sorozat.

Miután ezt tisztáztam, beszéljünk a 4. részről.

Nekem személy szerint csak filler volt, mert eddig sem érdekelt Laura “karaktere”, most már irritál is, de egyébként nem volt bajom a résszel.
Én speciel csalódtam, hogy ő volt az aki megmentette Shadowt a kötéltől, illetve a fürdőszobás jelenet volt a BEST!

Azzal egyetértek, hogy ez a zombis téma azért nem a legjobb, nekem kicsit idegen ettől az univerzumtól.(nem könyvolvasó)

baggio - 2017. 05. 23. 23:19

Nagyon akartam szeretni ezt a sorozatot, de az 1×04 után végleg lemondtam róla, hogy valaha is megszolgálja ezt a bizalmat… A félkarú zombi a retyón legalább felejthetetlen emlék marad, hivatkozási alapnak jó lesz.

Erik - 2017. 05. 24. 12:40

Bocsi ha valakit idegesít a komment de nagyon érdekel, egyszer már kérdeztem de nem találok rá sehol sem választ! Magyar szinkron-t érdemes rá várni? Vagy nem is lesz?

CyClotroniC - 2017. 05. 24. 13:11

Én nem tudok róla, hogy jönne szinkronnal. Jelenleg az Amazon Prime-on keresztül érhető csak el.

steweio - 2017. 05. 24. 14:39

Eddig is tetszett, de ez a rész. Wow

Erik - 2017. 05. 24. 15:08

Akkor moat lehet megkezdem felírattal!

Zoli221 - 2017. 05. 24. 15:15

Chernobog miért nem ment Shadowékkal,ha egyszer elvesztette a fogadást? Vagy ez majd csak később lesz,most még toboroznak?

sinyster - 2017. 05. 24. 22:02

Hát nekem eddig ez a Negyedik epizód jött be legjobban, a budis rész meg egyenesen a legjobb jelenet volt eddig :D Mondjuk Laura kezére rávágnék, amiért megy egész nap a tv, mikor meg hazaér kikapcsolja… wtf?!

Vödör - 2017. 05. 24. 22:10

@sinyster nekem ez a tévés dolog pont hogy bejött, szerintem azt szimbolizálta, hogy ő valahogy fordítva éli az életét

Annatar - 2017. 05. 24. 22:44

A macska szórakoztatására ment a tévé ;)

karit - 2017. 05. 25. 00:30

Jogos, most, hogy ki volt kapcsolva, halálra is unta magát.

Sawyer - 2017. 05. 26. 17:01

Zseniális, régóta nem kötött le így sorozat!
Fogalmam sincs, miről szól a könyv, és egyelőre a sorozatot is csak kapiskálni lehet, de az egész atmoszféra lenyűgöző. És végre hosszú idők után úgy érzem, hogy ennek a sorozatnak nem szabnak határt, nem mozog a sablonosság keretein belül.

Nem hittem volna, hogy a csaj visszatér, gondolom főszereplő lesz. A félelmem csak az, hogy tud-e érdekes lenni a csaj, nehogy az érdektelenség csapdájába essen a sorozat.

Sawyer - 2017. 05. 26. 17:45

Kiegészítés: a főcím nem tetszik. Hosszú, unalmas, a nevek alig látszanak.

Liu - 2017. 05. 27. 11:45

Zoli221:
Még nem kell velük mennie senkinek.
Jelenleg csak végigturnézzák a lehetséges szövetségeseket, hogy melléjük állnak-e majd a nagy csatában.

Sawyer:
Spoiler nélkül annyit lehet mondani, hogy nem kell félni attól, hogy Laura szála unalmas lesz majd.
Elvégre, mint utaltak is rá a 4. részben, ő a halála után kezd csak élni :)

Én imádom a főcímet.

” karit – 2017. 05. 25. 00:30
Jogos, most, hogy ki volt kapcsolva, halálra is unta magát.”

:DDDD ja, ja,. Laura részéről volt is “fck you, Dumby!”
Biztos a pocsékba kifizetett villanyszámlákra gondolt.

Saszta - 2017. 05. 28. 00:03

Na, végre sikerült nekem is megnéznem a részt.

Hát én nem igen szeretem a zombis dolgokat, és ez is baromi undorító volt a számomra, de ennek ellenére nagyon bejött ez a rész. Sok mindent megmagyaráztak, habár maga a főszál nem haladt semerre sem, és hiányoztak Wotanék, de az viszont hatalmas pozitívum, hogy Laura ki lett bontva, és megtudtuk az ő történetét.
A színész szerintem zseniálisan hozza a karaktert, a WC-s jelenet meg szerintem is mindent vitt, az nagyon morbidul vicces volt.
Eddig mindenképpen ez viszi a prímet, a gusztustalan zombiskodás ellenére is. Kellően undorító és gyomorforgató volt, ugyanakkor egyszerre volt morbid módon vicces helyenként, meg hihetetlenül ironikus. Az meg felettébb tetszett, ahogyan Laura által láthatjuk néha a világot: minden szürke, kivéve Shadow-ot, akit az a gyönyörű narancssárga-arany fény ragyog be. Ezt nagyon szépen megcsinálták.
Viszont kicsit tartok attól, hogy egy idő után a ok zombiskodástól besokallok és zavarni fog a dolog. Egy ilyen rész még elment, de remélem a továbbiakban nem lesznek ennyire kiélezve Laura állapotára a részek. Nem azt mondom, hogy mostantól felejtsük el, hogy ő zombi, de remélem nem is fog minden második részben a leszakadt testrészeit lóbálva mászkálni ide-oda.

A rész maga egyébként most simán 8/10 volt. Remélem mostantól ez a szint marad, csak több Istenséggel! :)

nade - 2017. 05. 28. 16:16

-Give me my coin, cunt!
-*reccs*
:DDDDDDDDD

Morbidan vicces jelenetek ebben a részben is. Az előszó az elfeledett ősi istenről mondjuk kicsit béna volt hogy az emberek is full CGIk voltak, de az epizód többi része comedy gold.

m76 - 2017. 05. 28. 16:43

Ó miért kellett ebbe is belekeverni a napi politikát? Ráadásul ilyen leplezetlen elfogult formában. Sajnálom mert az első rész egész jó volt de a 2. rész kezdése teljesen elvette a kedvem az egésztől. Miért kell egy sorozatnak is a napi politikai hazugságokat terjesztenie?

everest456 - 2017. 05. 28. 19:47

m76: mire gondolsz? Internet bocsánatkérésére?
Sweeney elég sokáig húzza az érméje nélkül (de minek :D szegény balek)
Ami érdekelne, hogy mennyire fog előjönni a svindlinél az “occupy time” vs ” we give back something” téma az “új” kontra régi istenek “ellentéténél”
A múltheti fiaskót ez a rész bőven feledtette, Laura-ból ennyi mennyiség bőven elég.

mikkamakka - 2017. 05. 28. 21:18

m76,everest456: gondolom a rabszolgahajóra meg anansira

arsebulls - 2017. 05. 28. 22:18

Na végre!

Nagyon jó részt kaptunk szerintem. Jó volt az egésznek a lefolyása, izgalmas volt, a látványvilág továbbra is kiemelkedő, Technical boy-t imádom, tetszik az ábrázolása. Mr World is jónak tűnik. Végre érzem, hogy valamerre haladunk ráadásul a poénok is iszonyatosan ültek ebben a részben. Az eddigi legjobb, nálam ez a rész sima 9/10.

arsebulls - 2017. 05. 28. 22:20

A David Bowie referenciák meg valami zseniálisak lettek.

“Take a look at you, beating up the wrong guy”

David R. Blake - 2017. 05. 28. 23:48

@m76: Semmi aktuálpolitika nem volt abban a Nancy-s jelenetben.
Csal tartott egy kis történelemórát úgy 300 részre előre menőleg szerencsétlen rabszolgáknak! :D

Az ötödik rész viszont zseniális volt! Média, mint David Bowie, meg úgy komplette az a VR-limuzinos jelenet, és a rendőrséges rész a maga összes szürrealizmuásval együtt! Mr. World zseniális, igazi tekintélyt parancsoló, és borzongató “gonosz”.

A leprikón jelenetei is hatalmasra sikeredtek, kíváncsi vagyok ennyi balszerencsével meddig húzza! :D
Egyedül a falényt nem tudtam hova tenni ami a rendőrségen a székből nőtt ki.
Az ugyanaz az elfeledett szibériai istenség lett volna, akinek a törzsét a bevezető (stop-motionös, nagyon Coralie-s) “Arriving to America”-jelentben is láthattunk?

nade - 2017. 05. 29. 02:27

Mr World-re elsőre azt hittem Cserhalmi György az.

wondorog - 2017. 05. 29. 15:13

David R. Blake:

Szerintem az csak könyves kikacsintás volt, a rendőrségi rész ott teljesen máshogy volt, ha jól rémlik sem Mr. World, sem Media, sem Technical Boy nem voltak ott, hanem két másik új isten, Mr. Deszka és Mr. Szikla, akik kb. ilyen verőemberei voltak Mr. Worldnak, szerintem a falény Mr. Deszka cameója lett volna.

Janka - 2017. 05. 30. 14:19

Te jó ég! Sírva röhögtem az unikornisos jeleneten. Fantasztikus ez a sorozat!

Alexander - 2017. 05. 30. 22:51

A negyedik rész…eh. De unalmas volt. Jó onnantól érdekes lett hogy feltámad…de mi ez? Jól áll neki a halál? Az legalább vicces volt…

Na jó még adok egy esélyt az ötödik résznek benntart-e.

Sawyer - 2017. 06. 01. 17:09

Nekem éppenséggel az 1×05 ne jött be annyira. Tetszik a sorozat lassúsága, de már kicsit zavar, hogy fogalmam sincs, ki kicsoda, a rész eleji bejátszásnak mi köze van/lesz a cselekményhez. A rendőrséges jelenet szürreális bemutatása tetszett, Mr. Világ karaktere is jó, de ez a csipkelődés-rébuszokban beszélés nem jött be, ahogy a “faisten” sem. Szép a kép világ, de ott úgy éreztem, a büdzsé miatt alkották ilyen rövidre a menekülést. Szerintem lehetett volna nyomasztóbb is.

Shadow karaktere nagyon bejött eddig, de most, hogy mindenbe csak úgy beletörődik, néz a bamba képével, semmi kérdés, nekem ez így olyan, mintha a színész nem tudna már hová fejlődni, megállt ezen a lesegetés szintjén. Ellenben csodálkozok magamon, mert a női karaktereket a legtöbb sorozatban gyengének találom, de itt Shadow nője remekül hozza a formát, az a kibszás a vörössel, hát az nálam a hét jelenete :D

Remélem, hogy nem fog átmenni Supernaturalba, ahol minden természetfelettit teljesen hétköznapiasan mutatnak be. Arra is kíváncsi lennék, hogy Laura esetében az érme hogyan működik? A testre rohad, az agya-szíve működik? Ha lerohad a teste, mi lesz vele?

Liu - 2017. 06. 01. 23:07

Sawyer
dehogy nincs köze a rész eleji kisfilmeknek a részekhez :D

A mostani “Nunyunini”-s mamutistennek bizony elég nagy jelentősége van. Elvégre most tudtuk meg, hogy az istenek képesek meghalni, ha nincs már ember, aki emlékezne rájuk. :)
Az emlékezés/köztudatban forgás az amiért pl Mr. Világ a rendőrkapitányságon kioktatta a Technikus srácot, hogy Szerdát tisztelni kell, öreg stb. ( épp emiatt amúgy kétlem, hogy csakúgy meg tudták volna ölni, amikor Technikussrác felvetette )

______
De igen, át fog menni Supnat-ba. American Gods a sorozat címe :D
Shadow épp a supnatság miatt nézeget csak bambán, ő a szomszéd kovácsjóska, aki belecsöppent ebbe a természetfeletti valamibe, körülötte minden fejre állt.
(Előző részben még pl. elég komoly kétségei vannak, hogy ez a valóság vagy beleőrült Laura halálhírébe)
kvázi hétköznapias minden természetfeletti itt, mert Shadown kívül -még- nem találkoztunk “normális” emberrel. Az isteneknek meg ilyenek a hétköznapok.:D

Liu - 2017. 06. 01. 23:09

Laura vs. érme: Ameddig kapcsolatban van a testével/ maradványaival/csontjaival viszi előre a Duracell.

Szerintem.

Sawyer - 2017. 06. 02. 18:56

Liu

Na ja, meg a pók is benne volt az 1×02-ben, ha jól emlékszem, ami a bilincset leoldotta most, nem?

Az animáció nem tetszett az elején, bénán is nézett ki, és többször visszapörgettem, mire kivettem, mi akar lenni. Az, hogy az istenek megdöglenek hívők hiányában, az nyilván érthető volt :D

De Szerda épphogy elhalóban van, azért szervezi a szupercsapatot, nem?

“De igen, át fog menni Supnat-ba. American Gods a sorozat címe :D”

Most ezt nem értem, megkattantál, vagy mi? :D
Arra értettem, hogy ne hozzanak bele annyi blődséget, mint például amikor a mennyeket egy sima irodaháznak ábrázolták, irodista angyalokkal, meg angyaltelefonnal…

Azt is felfogtam, hogy Árnyék nem tudja, hogy mihez kezdjen az adott szituációkkal, de ez a bambaság már unalmas. Legalább kérdései lennének. A nője visszatérésébe is csak úgy beletörődött, hogy “jóvan, úgyis történik más furcsaság is a börtön óta”.

“Laura vs. érme: Ameddig kapcsolatban van a testével/ maradványaival/csontjaival viszi előre a Duracell. ”

Mondtaa vöri, hogy egy idő után szétrohad, és akkor ki tudja szedni belőle az érmét. Kvázi az érme nem tartja egyben a testét.

Enzo - 2017. 06. 03. 15:08

Na, elkezdtem végre. Én is a “gyanútlan szemöldökök” egyike vagyok, úgyhogy egyelőre ha megkérdeznének, nem igazán tudnám elmagyarázni, miről szól a sorozat, elég nagy WTF. Az első két részről egypár szösszenet, így pár napos elmaradással megírva:

1×01
-Ez a főcím pszichedelikus, de gyönyörű, imádom :O
-Vizuálisan amúgy is odavágott a kezdés rendesen, már az első snitt a tollal, de említhetném a későbbi nyilazást, az is kemény volt.
-A gore-t egy kicsit túlzásba viszik, már-már parodisztikusan.
-Majdnem mondtam, hogy Shadow szála Szökés-utánérzés, aztán rájöttem, hogy ez Ricky Whittle és nem Amaury Nolasco :D
-Ian McShane rohadt jól tolja.
-Itt is volt menetközben képarányváltás, mint a Legionben :O
-A tűzszemű bivalyt (vagymiez) ugyan lelőtte az előzetes, de marha jól néz ki :O
-Bilquis ágyjelenetének kimenetelén erősen meglepődtem, nem mondom :D
-Micsoda kínos csavar Shadow feleségével és haverjával… ez az Audrey nevű nő meg furcsa volt elsőre, de aztán rájöttem, hogy csak részeg, és azt kell mondjam, jól játszotta a jeleneteit.

1×02
-A négeres előstory megint látszólag kevésbé kapcsolódik, de legalább a pók rohadt jól nézett ki benne.
-Hah, utalás: a Motel America-s pólón is olyan bölény vagy bivaly vagy mi volt.
-A roadmovie jelleg eddig nagyon átjön, a zenékkel megtámogatva főleg :)
-Vajon egy darabig most új isteneket ismerünk meg?
-Az űrben lebegő álló f*szú fickóról én azt hittem, hogy az Robbie, nem Bilquis egy áldozata :O
-Ettől a Czernobog nevű fazontól kiráz a hideg, nagyon fura, de az tény, hogy Stormare is brillírozik.
-Hogy lehet itt abbahagyni a részt?? Áááá…

#hétidézetei:
“I offer you the worm from my beak, and you look at me like I fucked your mom?”

“This 80-ton chub of metal, seat cushions, and Bloody Mary mix has no right to be soaring through the sky, but along comes Newton explaining something about the air flow over the wing creating an uplift or some such shit, none of which makes a lick of sense, but you got 82 passengers back there who believe it so fiercely, the plane continues its journey safely.
Now, what’s keeping us aloft? Faith or Newton?”

heidfeld - 2017. 06. 03. 18:54

Tatán árnyalatnyit gyengébb rész volt ez a 1×5, mint a többi, de így is tetszett.
Emily Browing eszméletlen nagyot játszik. Kár, hogy a karakterén buldózerrel mennék át, ezerszer…
Pablo Schreiber is óriási színész, de sok nevet említhetnék még a sorozatból. Le a kalappal a casting előtt!

Liu - 2017. 06. 03. 23:49

Sawyer:

A pók Mr. Nancy / Anansi igen benne volt most és még lesz is szerepe a sorozatban :) Az ő eredettörténete amúgy a könyvben sokkal-sokkal jobb :)

“De Szerda épphogy elhalóban van, azért szervezi a szupercsapatot, nem?”

Nyilván nincs fénykorában, de az erős túlzás, hogy haldokolna. ( Csernobog pl sokkal kevésbé ismert, mégis “él”)
Konkrétan azért szervezi, mert az új istenek elkezdtek agresszíven terjeszkedni és megpróbálják ” átírni a valóságot”. (legalábbis, mi ezt tudjuk..)
Nyilván, ha az újak győznek, akkor “neki” annyi, de Odin egy eléggé ismert isten, kitörölni teljes mértékig nem tudnák. ( fúú, könyves spoiler nélkül ezt nagyon nehéz elmagyarázni…)

Laura téma:
igen, elrohadnak a szervei, lemállik a húsa..de egy halottnak az mocskosul mindegy. Ameddig “nála” van az érme addig “”él””. (Igaz, ha pl nincsenek izmai, akkor nem lesz túl mozgalmas /:D/ élete, de az érme tulajdonlása miatt képes a földön maradni és nem megy át a túlvilágba/semmibe.
A nála azt jelenti, hogy magánál tartja valamilyen formában. Erőszakkal nem igazán lehet tőle elvenni. Most sem azért vallott kudarcot a leprikón az elszedéssel, mert Laura bivalyerős lett, hanem önként kell átadnia- az érme mágiája miatt :) Szóval, ha szét is rohad a húsa, de pl. beteszi a farmerzsebbe vagy magára celluxozza sem veheti el tőle csakúgy.
____________

Enzo:
Az idézetekkel ráéreztél valamire :D

Sawyer - 2017. 06. 04. 20:03

Liu

Irigyellek, hogy olvastad a könyvet, én is egyelőre még csak a “szemöldökhúzók” táborát erősítem, de mint mondtam, így is imádom ezt a sorozatot :D

Csernobog karaktere krva jó, Stormare az egyik kedvenc színészem, csak általában orosz rosszfiút alakít.

Laura esetében kíváncsi vagyok, hogy ha szétrohad és már csak a csontok vannak belőle, elvileg kiesik az érme, akkor az agya-szíve is elhalna. Gondolom, nem fogják ezt soha megmutatni, de ez olyan, mint a halhatatlanoknál a lefejezés-test szétszabás példája. Vagyis ha egy halhatatlannak szétvágják a testét, és a darabokat mindenfelé külön szétszórják, akkor mi van? A darabok vonzódni kezdenek egymáshoz, és mindenképp összekapcsolódnak, egybeforranak?

Egy kérdés: a könyv hány oldalas, megjelent-e magyarul, és végleg le van zárva?

wondorog - 2017. 06. 04. 21:45

Sawyer: Igen megjelent magyarul, 650 oldalas és lezárt sztori.

CyClotroniC - 2017. 06. 04. 21:48

Megjelent többször is, olyan ~650 oldal körül van, ha jól emlékszem és le van zárva, bár Gaiman így is tervezett egy folytatást neki.

arsebulls - 2017. 06. 04. 22:24

1×06
Najó!
Most már lehet végre előveszem a könyvet, mert már tényleg rohadtul zavar, hogy semmit nem tudok. Ha így folytatjuk még a 4. évadban is szervezni fogjuk az embereket meg utazgatunk és Shadow-nak a felfogása sem lesz gyorsabb :'(. Az viszont kifejezetten tetszett, hogy kettéosztották a részt egy Laura és egy Shadow fókuszra. A rész eleje pedig zseniálisan jellemezte, hogy milyen lesz a hangulata.

CyClotroniC - 2017. 06. 04. 22:27

Egyre több dolog derül majd ki, viszont azt mondjuk érdemes megjegyezni, hogy ez alapvetően regényben is egy road movie, aminek az egyik legnagyobb vonzereje az utazgatás és az USA fura szegleteinek felfedezése.

Laci - 2017. 06. 05. 11:42

Hú most kezdtem el, de kijött (és feliratos) 5 részt lenyomtam tegnap óta..
Brutális ez a sorozat.
Az első rész alapján még nem tudtam hová tenni, csak azt tudtam mondani, hogy a Daredevil óta nem láttam ilyen jó intro-t. De annyira már elég volt az első rész is, hogy tudjam hogy kell még egy második.
És onnantól nem volt megállás. Beszippantott ez a sorozat.

Mr. Szerda és Shadow két nagyon jó színészt kaptak, és habár a Laura-t játszó színésznő is nagyon jó, a karakterével tényleg nem tudok mit kezdeni. 1-3. részig no problem, halott szép emlék, oké megcsalta de nem gáz. Aztán jött a 4.rész, bemutatott egy full szimpatikus karaktert, erre megint előjön drágaságunk depressziója megspékelve egy kis szuicid hajlammal és ennyi, vége, nem tudom szeretni. Megutáltatta magát velem. Valamiért mikor valaki így tönkreteszi a saját életét meg a féjéét is, akkor már nem tudok hozzászólni.

Ezek után meghalt, és visszatért. Onnantól meg hát kissé hihetetlenen a “Sose szerettem igazán de most már igen” duma, de inkább egy vicces pontja kezd lenni a sorozatnak, mint sem hogy egy komoly.

Összességben nagyon tetszik az egész. Lekötnek a részek és kicsit sem unalmas sose. A fonalat azért nem elveszíteni elég nehéz tud lenni.

Liu - 2017. 06. 06. 00:15

Laci:

“Sose szerettem igazán de most már igen”
Én ezt nem venném ilyen készpénznek. Laura mondja azt, hogy szereti.

Most sem “szereti”. (Hogy Laura tud-e szeretni úgy, ahogy mi hisszük..könyvolvasás közben is sokat gondolkodtam ezen)
De Shadow az egyetlen, ami élő az immár számára halott ( szürke, sivár satöbbi) világban.Valóban ő lett a “napja”.

Ez felfogható amolyan “isteni büntetésnek” is, hogy az, akit életében “kutyába se vett” (puppy..:D) lett az az ember, aki halálában az univerzum szó szerinti központja/ élete-halála értelme lett. Ebbe próbál meg a csaj kapaszkodni, e függés miatt mondja azt, hogy “szereti”.

Amúgy ja, vicces, de egyben marhára depresszív.

Titan - 2017. 06. 07. 23:51

Az arab taxis most mit is akar itt? Nerm világosak a céljai.

Enzo - 2017. 06. 08. 02:55

1×03
Hát, aki ez után a rész után kaszálta, azt meg tudom érteni.
Továbbra is lassú, vontatott, a kezdés mellett most a közepére is kaptunk ilyen “Somewhere in America” rovatot, ez a meleg vonal meg sokkal indokolatlanabbnak és elnyújtottabbnak tűnt, mint mondjuk a Sense8-ben, úgyhogy nem állítom hogy odafigyeltem a jelenetre.
Na jó, a kimenetele azért érdekes volt (kicsit Bilquis feeling), meg hogy akkor most ez milyen összeköttetésben van a tűzszemű bivallyal bölénnyel (most már végre megnéztem, mert mindig keverem), az is egy jó kérdés, illetve az elején a creepy arcúból vidámba váltó Anubisz és a stokedliről mégis leeső néni meg a Titája és cicája története azért nem volt rossz. (De szép mondat lett ez.)

A sorozat lassan eléri, sőt túlszárnyalja a Falling Water mindfuckságát. Kb a néző is úgy érezheti magát, mint Shadow, csak sodródik az egyre nagyobb őrültségekkel, és senki nem mond el neki semmit, Mr.Wednesday is rébuszokban beszél.

Darabkák:
-A Czernobog-dilemma feloldása ötletesre sikerült szerintem.
-Érdekes dizájnja volt az arab feliratoknak a taxis jelenetben.
-A színes jézusokról szóló rész, te jó ég :DD
-A bankos átverés bejött, de amúgy a rendőrnek nem tűnik fel, hogy a névjegykártyán egy nyilvános telefon száma van? (Vagy azoknak nincs megkülönböztethető formátuma?)
-Laura él. What?

#hétidézetei:
“I was using that!” (Mrs.Fadil, miután Anubisz kitépte a szívét) :D

“Now, the Mexican Jesus came here the same way a lot of Mexicans do. Illegally. […] No, that’s not being racial. You can ask him.” :D

lostfanka - 2017. 06. 08. 08:54

Nem tudom sracok mi tevo legyek. Kaszaljam vagy ne kaszaljam igy a masodik resz utan. Szepen meg van csinalva, jok a vagasok, a fenykepezes, iszonyat jo a casting. De az nem hiszem hogy normalis hogy a 2. resz utan meg mindig nem tudunk semmi konkretumot arrol hogy mi is folyik itt. Peldaul a fekete no tortenete total idegesito, es azon kivul hogy pucer embereket latunk benne nem nagyon szol semmirol, inkabb hivnam csak hatas vadaszatnak…..

Adok meg ket reszt neki aztan meglatom mi tevo legyek…

A - 2017. 06. 09. 21:32

Kérdeztem valamit a könyves kibeszélőben, valaki válaszolná rá?

Sawyer - 2017. 06. 11. 17:02

Ez a hatos rész volt eddig a leggyengébb és legunalmasabb.
A Laurás trió szála semmit nem tett hozzá a sztorihoz, a párbeszédektől már falra másztam, Shadow továbbra is fogalmatlan – akárcsak a néző, az abszurd dolgokból pedig nekem kezd kicsit sok lenni. A kovácsisten vagy micsoda elég gyenge karakterre sikerült, és a többieknél is azt érzem, hogy kezd kifulladni. Szerda a rébuszmester, Shadow a csodálkozó fiú részek óta, Laurá és a vörös kekeckedése is kimerült, a taxisofőr pedig olyan karakter benyomását kelti, amire leginkább a “politikailag korrekt” jelzőt raknám. Ez a megszeppent fej, a dumák, a rész végi bámulás a végtelenbe. Kezd giccsparádévá kerekedni a dolog, és a morbid és érdektelen dialógusokból is visszavehetnének. Nézős marad, úgysem nézek sok új sorozatot, de nagyon nem nézőbarát.

evererst456 - 2017. 06. 11. 20:13

Shadow, mint fogalmatlan? Ő buktatta le Vulcan-t.
A túltolt sexjelenteket leszámítva pedig nem vészes, és annyira nem is bonyolult, szerintem elég gördülékeny a sorozat. (nyilván a részek közben bedobott somewhere in america és társai kicsit tényleg megtörik a folytonosságot)

Az arab taxis ügyében pedig neked adok igazad, jelenlegi állás szerint a “van,de minek” típust testesíti meg.

A nem nézőbarát a Twin Peaks, ez attól messze van, szerintem.

evererst456 - 2017. 06. 11. 20:38

Egy újabb kvázi filler rész, de ez mos legalább jól össze volt rakva. Kíváncsi vagyok az utolsó rész mennyire lesz zsúfolt (tippre nagyon)

A - 2017. 06. 12. 11:04

A sorozatnak két hibája van, az egyik a sok szex jelenet(nem vagyok az ellen, ha mutatnak itt-ott egy-két cicit :D, de a sorozatban annyira sok a szex jelenet, hogy az már inkább a főtörténet szálból vesz el perceket, mint sem merevedést okozna XD), a másik probléma az évadban a kevés epizódszám, nagyon sok sorozatnak rossz ha megemelik az egy évadban lévő epizódok számát (pl Walking Dead – szerintem ez a sorozat ott romlott el) , mert így felesleges filler epizódokkal töltik meg az évadot a sorozat minősége kárára, de az Amerikai isteneknél meg szükség van a filler epizódokra (bemutassanak vele egy vallás emelkedését-bukását, Coming to America – ezek az egyik kedvenceim, illetve egy-két karakter eredet történetét, hogy ismerjük a motivációikat…stb.), mert ezek nélkül a sorozat szerintem lélektelen lenne, ezért is remélem, hogy a következő évad minimum 13 epizódos lesz(vagy nem is kell 13-nál több szerintem pont ez az epizód mennyiség lenne az ideális).

Sawyer - 2017. 06. 12. 15:55

@evererst456

Úgy értem a fogalmatlant, hogy csak bámul, és belenyugszik abba, hogy neki nem kell értenie semmit – valamilyen szinten olyan, mintha a nézőt testesítené meg. Józan paraszti ésszel, én már ledaráltam volna Szerdának millió kérdést, az istenek létezésétől kezdve, a működésen át a fenyegetettségi fokig, stb.

Az arab taxis egyébként most dzsinné változott, hogy a szakállas dzsinn beleélvezett? :D Abban a részben azt hittem, hogy így váltott testet a lény, de mint kiderült, nem.

Nézőbarátilag az a gondom vele, hogy túl sok a kérdés. És nem olyan szinten, mint a Lostban, itt már az alapfelállással is gondom van.

@A

Egyetértek. De sajna manapság elég divatos a 22(-23-24) részes évadok helyett 13 részest, sőt, 10 vagy 8 részest gyártani. Én is jobban szerettem, mikor hosszú hónapokig nézhettem a Lost, Prison Break és Supernatural fél éven át tartó orgiáit :D Itt mire megszoknám a sorozat dinamikáját, vége a szezonnak.

everest456 - 2017. 06. 12. 17:12

Sawyer:
Amikor próbált kérdezni az elején Szerda simán leszerelte/”veszélyességi pótlékot” ígért neki, utána pedig lassan azért kezdte összerakni a képet.
Valamelyik részben volt egy párbeszéd, hogy vagy ő, vagy a világ kattant meg, és adott pillanatban mindkettő vállalható alternatíva volt :)

Hogy sok kérdést vet fel? Lehet, de azért annyira nem bonyolult és nem logikátlan. Ami gondot okozhat, az a mitológia ismerete. Itt Európában a görög-római/skandináv/germán/kelta legendakör azért legalább felületesen ismert (plusz az egyiptomi valamilyen szinten) Így többségünknek szerintem Anansi volt a legnagyobb kérdőjel

A: itt igazából csak a negyedik volt a teljesen felesleges/filler rész, a többi, nem szorosan az aktuális narratívához kapcsolódó részlet pedig szerintem fontos, mind a világépítéshez, mind a “keretek” megértéséhez.

A - 2017. 06. 12. 19:47

everest456: Szerintem is ennél a sorozatnál fontosak a nem szorosan az aktuális narratívához kapcsolódó részletek, és ezért kéne több rész az évadnak(fentebb ezt próbáltam elmagyarázni, de megértem, ha nem ez esett le belőle neked, mert a nyelvtan/fogalmazás nem az erősségem, legalább be merem vallani XD).

pluhi - 2017. 06. 12. 20:38

Végre egy jó rész. Mondjuk a könyvből is ez a sztori tetszett a legjobban.

a_n_d_r_e_w - 2017. 06. 12. 21:10

@Sawyer: nekem a dzsinnes dolog ugy jott le, hogy igen, igy valtott testet a leny, csak mar az uj sracot is lecserelte azota egy megujabbra es ezert akarja az megtalalni

Liu - 2017. 06. 13. 00:20

dzsinn:

A “dzsinn”-ség kvázi átokként működik.
A romantikázás során a taxisdzsinn megszabadult és az új fiú vette át a helyét.

A már dzsinntelen taxisdzsinn pedig meglépett az új fiú összes cuccával.

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 06. 13. 01:30

nézem, nézem ezt a sorozatot, de mostanra jutottam el odáig, hogy írjak is valamit

nem tudom hova tenni – érzem, hogy van a sorozatban valami, de számomra nem akar előtörni

gyönyörű jelenetek tengere, csomó gondolat, de valahogy a sok lassú szál nem akar egységet formálni nekem, nem áll össze egésszé, miközben a történet szálai lassan összeérnek

inkább érzem egyelőre érdekes sorozatnak, mintsem jónak, ami így a szezonzáró előtt azért kicsit problémás

sok, különböző sebességgel zajló szál nekem kicsit fárasztó – oké, hogy előtörténetet csinálnak laurának, de hogy már a második ilyen epizód legyen, ami a történetben teljes satuféket jelentsen, hát, az furcsa – legalább váltogatnák a szálakat egy epizódon belül, vagy valami

A. - 2017. 06. 13. 19:54

Csak most olvastam a kritikát (mert csak most kezdtem bele a sorozatba), de muszáj megjegyeznem, hogy Pablo Schreibert nem sok szerepben láttam ugyan, de mindenhol fenomenális. (Orange természetesen megvolt, isteni volt ott is) Most már tutira követni fogom a munkásságát.

heidfeld - 2017. 06. 14. 15:04

Nekem nagyon bejött ez a 7. rész. Tetszett a történet, fényképezés, színészek, szóval minden Utolsó jelenet meg… hihetetlen. Gyönyörű volt.
Viszont, ha így haladunk,- illetve most szinte semmit – akkor kell vagy 20 évad, 20-20 részekkel.
Talán az előző rész elején nem volt jó a zenék kiválasztása. Most egy szavunk sem lehet. Remek volt.

Elar - 2017. 06. 16. 16:34

De jó volt ez a 7. rész. Nagyon szép történet volt.

Kicsit furcsa nekem, hohx lassan vége az évadnak, de túl sok mindent még nem tudni… Elég lassú a sztori

Christie - 2017. 06. 17. 09:02

Ha továbbra is 8 részes évadok lesznek és ugyanígy rendesen kibontanak mindent, akkor tényleg nagyon sokáig el fog még húzódni.

winnie - 2017. 06. 17. 09:16

de csak akkor, ha nem kap kaszát:)

Enzo - 2017. 06. 17. 14:33

1×04
Érdekes, hogy most hirtelen megkaptuk a teljes flashback-csomagot egyben, nem bántam volna hogyha a történet halad előre is egy kicsikét, de gondolom Laura halott menyasszonykodásának, újjáéledésének komoly szerepe lesz, szóval kellett ez. Érdekes volt az életfelfogása a csajnak (mármint a Shadow-val történt beszélgetésre utalok), meg az is, ahogy mintha a bűntudattól akart volna megszabadulni minden Robbie-s kufirc előtt.

Az Audrey-val közös jelenetek voltak a legjobbak, a nő reakciója igazából tökre érthető, Laura meg közben full rezignált módon nyomta :D rengeteg remek idézet volt (lásd lent)…

Darabkák:
-A rovarirtós szipuzás/öngyilkossági kísérlet-szerűség teljes WTF.
-Laura hívja LincoShadow-t puppynak, pedig azért neki is erősen puppy-nézése van :)
-Az előző rész macskás nőcis jelenete Anubisszal így máris értelmet nyert.
-Jaaa, hogy a csaj ölte meg a Shadow-t felakasztó muksókat, aha!
-Marha vicces volt, ahogy cipelte a kezét végig :D
-Az meg kicsit ironikus, hogy Shadow-t (azaz Árnyékot) világító napsugár-fényalakként látta Laura :D

#hétidézetei:
“-Does Shadow know?
-Yeah, he knows. I tried to fuck him on your grave. Seemed only fair.
-Yeah, that does seem fair.” :DD

“It’s so much easier grieving someone when you’re glad they’re dead.”

“How do you think you’re going to live with Shadow? Presumably your stalking him will come to some sort of fruition. I mean, what then? What, happy family? Little zombie baby? Like, a zombie dog?” :DDD

Sawyer - 2017. 06. 17. 14:36

A zombicsaj filler-részt még megértem, de ez most mi volt? A leprikón gyerekről még eldöntenem sem sikerült, hogy bírom-e vagy nem (elég monoton karakter), erre egy egész részt arra áldoznak, hogy az ő egyik régi – még csak alig – ismerősének életét bemutassák…

Szép volt, ezt aláírom ,de könyörgöm, még sehol nem tartunk a sztoriban, szereplők terén, ne bsszák már el az időt ilyen Benjamin Button különös élete-beütésű töltelékre. Gondolom arra szolgált az epizód, hogy megértsük az érmés motivációt a rész végén, de ahhoz keveset tudtunk meg a kapcsolatukról. Most megint a könyves tudás hiányában találgatok, hogy vagy kapunk még ilyen flashbackeket, vagy ez a vörös csaj is felbukkan a jelenben.

De ha már egy részre elsütöttek egy ilyen patront, szerintem optimálisabb lett volna a leprikón szemszögéből bemutatni, így túl eltávolodtunk megint a sorozattól.

Egyébként a vörös hajú csaj öreganyját és saját magát idősen ugyanaz a színész játszotta? (az elején tuti a Lostos Eloise Hawking néni volt, de a végén is nagyon hasonlított rá). A leprikón az epizód végén pedig nagyon Matthew Mcconaughey hasonmás volt abban a régi cuccban :D

Nagyot kell ütnie az évadzárónak, hogy maradjak a következő évadra, az esztétikával nagyon melléfogtak.

Egyébként 1×07: 10/8

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 06. 17. 14:40

Sawyer: igen, a nagymama meg az időskori énje ugyanaz a színész volt

emellett a viktoriánus vörös kleptomániás csaj meg zombilédink volt, így gondolom évszázadokon átívelő lényege van az érmének, amit lepráncska az üknagymamácskától (? gondolom ezért volt ugyanaz a színésznő) kaphatott

CyClotroniC - 2017. 06. 17. 15:14

A sokak által emlegetett tempóhoz némi info meg szubjektív vélemény:

A regény olyan ~600 oldalas, az első szezon pedig ~150 oldalt dolgoz fel ebből (ha az lesz a szezonzáró fináléja, amire gondolok), szóval jól látszik, hogy tényleg 4 szezont terveztek Fullerék.

Ez most jóindulattal is azt jelenti, hogy úgy 20 oldalból csinálnak egy epizódot, ami persze nagyon nem igaz ilyen kimérten, mert volt ami/aki eddig kimaradt, míg Laura például sokkal nagyobb teret kapott, mint a regényben.

Na most ez a könyvet ismerő rajongóként hatalmas plusz, szerintem a legtöbben így vagyunk vele, viszont érthető a frusztráció, hiszen míg a GoT vagy teszem azt az idei The Handmaid’s Tale is egy teljes regényt bontott szét egy évadra, addig az American Gods ezt négyre szeretné. Úgy, hogy tudom mi a sztori és mi hova fut ki, kurva jó, amit csinálnak, mert frappánsan és okosan építkeznek az alapanyagra és aprólékosabbá, tágabbá gyurmázzák a regény világát. A baj az, hogy ezt nem lehetne megtenni könnyen miután lezavarták a cselekményt, pont a cselekmény miatt. A The Handmaid’s Tale vagy akár a The Leftovers előnye is az volt, hogy az alaphelyzet és alapötlet lineárisan továbbgondolható volt, itt inkább szétfele húzunk, mint a Hannibal esetében is tettük, bár sokkal jobban követve az eredeti cselekményt.

Állítom, hogy ha ezt a 4×8 epizód 3 szezonban, 10 részes évadokkal csinálták volna meg egy stream-szolgáltatónál, ahol darálható a történet, sokkal több elégedett újonc néző lenne, mert a fillerek úgy jobban belesimulnak a darába, és nem érezné azt senki, hogy csak egy kikacsintást kapott az adott héten. Ezek a fősodortól szeparáltan beszúrt mellékvágányok a regényben is ott vannak, de olvasva ugyanúgy kevésbé érződik széttördeltnek, mint darálva lenne.

A világtágítást pedig a fan servicen túl azért is meg tudom védeni, mert már most látszik, hogy az egy-egy karakterre szánt extra idő jóval nagyobb pay off-fal fog csattani majd, ha eljön az idejük, mert közelebb engedték őket hozzánk.

Parafa - 2017. 06. 17. 18:55

Sajnos számomra az istennek sem áll össze ez az egész. Talán el kéne olvasnom a könyvet.

Brynden Rivers - 2017. 06. 18. 00:15

A sorozat tényleg a könyvolvasókat kényezteti, de ennek én önző módon örülök :)

Amúgy az alapkoncepciót (régi vs. új istenek) már felvázolták, szóval annyira hatalmas kérdőjelek nem maradhattak a nem-könyv olvasó nézőknél.

nade - 2017. 06. 18. 16:35

hát … asszem így az évad végén kijelenthető, hogy a(z egyesek által útált, fillernek tartott) deadwife-os részek voltak a legjobbak. A finálé lemaradva messze mögöttük.
Kár hogy a könyvesek (nem konkrétan itt a junkien) elspoilerezték hogy ki konkrétan Wednesday, lehet ütősebb lett volna ha így az évad végén tudom meg. Az meg hogy ő a felelős Laura haláláért, régen, kb az első résztől sejthető, nem értem miért akarták nagy twistnek beállítani.

bvr - 2017. 06. 18. 19:50

Hát ez is megvolt (én amúgy a harmadik rész tájékán (a könyv ismeretében) abbahagytam, majd valamikor nyáron ha épp lesznek nyugis napok amikor csak szép és érdekes képeket lesz kedvem nézegetni, akkor bepótolom, most azért az évadzárót megnéztem hogy meddig is jutott a sorozat)

Amúgy qrvára örülök hogy rögtön az első rész után elolvastam a könyvet mert tuti végig azon idegegeskedtem volna hogy olyasmire várok ami itt nem nagyon van (tehát mondjuk történet :)))
Nagyon nem is csodálkozok hogy sok volt a lemorzsolódó.

@Cylclotronic: az a helyzet hogy a könyv tempója pont ugyanígy roppant lassú, ebben az értelemben tök fölösleges is a 600 oldal. Nyilván akik meg totál rácuppantak a hangulatára, azok meg tökre örültek volna 1200 meg 2000 oldalnak is, amúgy nyugodtan lehetett is volna annyi.
Maga a történet meg ha épp ez lett volna a szerzői döntés, egy jó kis 40-50 oldalas novellát tesz ki.
(aminek fényében külön érdekes volt ez az évadzáró, de ezt inkább majd a könyvesben)

@nade (nem konkrétan Neked, hanem általánosságban annak kapcsán amit írtál) : írtam már korábban is, szerintem nagyon-nagyon kevés elspoilerezni való van összességében is (és az sem igazán számít), és hogy ki Wednesday az végképp nem ilyen, még el sem indult a sorozat és már tudható volt.
Ami inkább a baj (és ez egy rossz rendezői döntés, ezt is írtam már korábban, a dámajátékos “cliffhanger” kapcsán) hogy pont ezért hülyeség is az ilyenekre a készítők részéről drámai súlypontokat felépíteni (úgy meg különösen érthetetlen hogy Csernobog rögtön az évad elején már Wotannak szólítja. Akkor most min is kellett volna ugye meglepődni…)

CyClotroniC - 2017. 06. 18. 20:00

Ezért is mondom mindenfelé, ahol tudom, hogy ez egy roadmovie. Maga a sztori majdhogynem másodlagos, az benne az érdekes – mint mondod is – hogy milyen karakterekbe és helyszínekbe botlanak bele. Gaiman szerintem remek mesélő, nagyon atmoszferikusan ír, de mondjuk én eleve a sorozatokban is a karaktereket és a hangulatot keresem inkább a történettel szemben, így nálam nem volt gond.

A súlypontokat illetően meg egyetértek. Én simán a körhintát vártam volna a fináléra, mert az szerintem a regénynek is egy csúcspontja. Meg is lepett, hogy ebből a szempontból bekavartak kicsit a sorrendiséggel, de ez bővebben kifejtve már tényleg a könyves kibeszélőre tartozna.

everest456 - 2017. 06. 18. 20:41

Itt a fináléban nem azon volt a hangsúly, hogy a képünkben tolják, hogy Szerda maga Odin ( ezt már akkor megkapta, aki nem vette a korábbi utalásokat mikor Techical Boy/Media/Mw World előállt a rendőrségen a békeajánlattal ” Odin ” rakétarendszer képében)
Hanem, hogy maga Shadow hitte el, hogy ő egy isten, nem pedig egy ügyes csaló. Kvázi ekkor lett “hite”
Mellékesen Szerda is sikeresen bekurblizta a maga kis “háborúját” az új istenek ellen. Kár, hogy innen kb 2 év, mire folytatják a sorozatot.

David R. Blake - 2017. 06. 18. 21:33

Ahogy everest is írja itt az évadzárónál a katarzist nem az okozta, hogy most akkor végre a képünkbe mondták, hogy Szerda=Odin, hiszem tényleg kb. minden néző, és a nagyanyja tudta a dolgot, ha anno odafigyelt a sorozat promóira, meg a kapcsolódó cikkekre, vagy csak van egy minimális ismerete az északi mitológiában (ami meg mondjuk azért nem olyan általános tudás azért).

Itt a lényeg az volt, hogy végre az állandóan kétkedő Shadow úgymond hívő lett, másrészt pedig az, hogy Szerda is megmutatta az Új Isteneknek (akik azért valljuk be, eddig eléggé úgy tűntek, hogy ők az erősebbek!), hogy azért még a Régiekben is van kraft!
Az Ostarával való kis trükkjük pont ennek a demonstrációja volt.

David R. Blake - 2017. 06. 18. 21:34

Ahogy everest is írja itt az évadzárónál a katarzist nem az okozta, hogy most akkor végre a képünkbe mondták, hogy Szerda=Odin, hiszem tényleg kb. minden néző, és a nagyanyja tudta a dolgot, ha anno odafigyelt a sorozat promóira, meg a kapcsolódó cikkekre, vagy csak van egy minimális ismerete az északi mitológiában (ami meg mondjuk azért nem olyan általános tudás azért).

Itt a lényeg az volt, hogy végre az állandóan kétkedő Shadow úgymond hívő lett, másrészt pedig az, hogy Szerda is megmutatta az Új Isteneknek (akik azért valljuk be, eddig eléggé úgy tűntek, hogy ők az erősebbek!), hogy azért még a Régiekben is van kraft!
Az Ostarával való kis trükkjük pont ennek a demonstrációja volt.

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 06. 18. 22:01

én akkor azt hiszem egymagam megalapítom a “nem tudtam ki szerda” klubot :)

jó, azt azért sejtettem, hogy valami harci isten lesz, de igaziból nem is érdekelt, hogy most pontosan ki is ő – talán ezért se éreztem “katarzist”, amikor felfedte magát, mert csak annyi volt bennem, hogy jó, és akkor most mi van

továbbra is azt gondolom, hogy ez inkább egy érdekes, mintsem jó sorozat – pechére a legion is idén volt, az meg már elvitte a látvány&elgurultgyógyszer kategória győztes díjat

talán nézni fogom a többi évadot is, de nem érzem azt, hogy most azonnal ide a folytatást – ellenben a könyvön elgondolkodtam, hogy be kéne szerezni valamilyen ebook formulában

David R. Blake - 2017. 06. 18. 22:24

Tény a Legion a legelborultabb, de azért most ha azt nézzük szépen kezdenek itt jönni ezek a “weird-fiction” sorozatok: Legion, American Gods, Preacher….

Odin nevénél meg azért megint csak tényleg sokat segít az, hogy expliciten sosem hívta senki Odinnak, hanem a többi nevét használták rá Csrnobogtól kezdve, Sweeney-n át, Vulkánig.
Ahhoz hogy a Wotanból, Grimnirből, Glad-O-War-ból valaki kitalálja a kilétét, ahhoz azét kell egy kis minimális tájékozottság az északi-germán mitológiában.

Vödör - 2017. 06. 19. 02:13

Nem olvastam a könyvet, de ugyanazt érzem, mint CyClotroniC, sőt én továbbmennék, ezt a sztorit maximum 2×15, vagy 2×20 részes évadra kellett volna megírni. Mivel inkább a világábrázolás a lényeges és nem a történet, ezért ahhoz hogy a hangulat a nézőbe ivódjon több rész kellene kevesebb etapban és szünetekkel. Egy 15 vagy 20 részes évadnál a csúcspontokat is jobban el lehetne helyezni, mert így az volt az érzésem, mint a hobbit első részénél, hogy ezt miért kell így szétvagdalni?

bvr - 2017. 06. 19. 11:08

everest456: de pont ez az, hogy ez egyszerűen nem egy ilyen világ. Itt nincsenek ilyen nagy drámai “végre elhitte” dolgok (főleg azok után hogy a halott felesége “feltámad”) Ebben az értelemben ez egy mese, mesehősökkel. Pl. amikor még csak a trailer volt nem értettem hogy nem lesz ez egy nagyon depresszív sorozat ha rögtön azzal indul hogy meghal a felesége. De ezt egyébként a sorozat is tök jól megcsinálta (és ha még maradt volna kétség akkor az a kis gixer hogy nem sikerült leengedni a koporsót, az pl. tök jó rendezői húzás volt), a könyv pedig még inkább. Olyan a stílusa hogy elkezded olvasni és fel sem merül hogy itt drámai jelentőségű dolgok vannak (se a feleségnél, se amikor a saját életét feltéve dámázik, se hogy kicsoda Wednesday, se sehol)
Amúgy meg nemárhogy Wotanhoz észak-germán mitológiai professzorátus kelljen de Odinhoz meg nem (internet előtt ülve meg végképp)

Christie - 2017. 06. 19. 13:49

Bryan Fuller egy interjúban azt mondta, hogy a költségvetésbe nem fért bele a tervezett finálé és végül az az előtti rész lett a záró epizód. Mivel Bilquis a “House on the Rock” felé tart, úgy tűnik, hogy tényleg a körhinta lett volna a finálé, csak végül nem jött össze.

CyClotroniC - 2017. 06. 19. 14:01

Na igen, ha valakinek nem esik le a regénynél elsőre, hogy azért elég játékosra van véve a dolog, akkor itt biztosan:

“Hey,” said Shadow. “Huginn or Muninn, or whoever you are.”
The bird turned, head tipped, suspiciously, on one side, and it stared at him with bright eyes.
“Say ‘Nevermore,'” said Shadow.
“Fuck you,” said the raven.

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 06. 20. 00:18

bvr: speciel nekem semmit nem mondott a wotan név, azon túlmenően, hogy ha neve van, akkor valami tökös istenség lehet :D

igaz, az odintól se dobtam el az agyam, hiába volt nagyon felspilázva a jelenet a sorozatban – se agyeldobás, se libabőr, semmi, pedig aztán nagyon keményen bemondta szerda, hogy hát ő odin, meg átalakult, meg minden ami csak kell a beszaratáshoz

segítsetek már, mitől akkora dolog, hogy odin személyesen baszkurálja shadow életét? még ha a sátán lett volna maga, akkor azt mondom, hogy shadow lepaktált az ördöggel, végre valami érdekes al pacino és keanu reaves óta, de itt csak szemléltem a dolgot és semmi hatása nem volt rám

A - 2017. 06. 20. 12:01

Kiváncsi Fáncsi: Wednesday irányítani akarja Shadow-t, mert hasznára van, pl Shadow segített neki Csernobogot rávenni, hogy velük tartson a háborúba anélkül, hogy Wednesdaynek tartozása lenne Csernobognak.

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 06. 20. 16:36

@A: nem úgy értettem, hogy mi szerda célja shadow-val

hanem, hogy az mitől számít nagy dolognak, hogy az istenek közül ODIN személyesen foglalkozik vele? ha egy másik isten akarná, az kisebb dolog lenne? odin súlyát nem tudom érzékelni – ezért írtam, ha maga a sátán szervezte volna be, akkor érezném, hogy hát azért ez combos, de így, hogy “csak” odin, nem hat rám valamiért

Vödör - 2017. 06. 20. 19:40

Kiváncsi Fáncsi, erre most már én vagyok kíváncsi: a sátán mitől nagyobb dolog, mint a főisten Odin? Egyáltalán hogyan lehet összehasonlítani? :)

De az is érdekes kérdés, hogy melyik sátánról beszélünk, a zsidó, a keresztény, vagy az iszlám verziójáról, esetleg a bukott angyal Fényhozóról, vagy Azazelről? Ha a sátán megjelenne a könyvben az hasonló lenne mint a Jézusok esetében, gondolom.

Mala - 2017. 06. 20. 22:04

@Kiváncsi Fáncsi
Odin a legidősebb, leghatalmasabb isten a skandináv mitológiában.
Ő az istenek atyja vagy ha úgy tetszik a mindenség atyja.
Az egyike volt azoknak, akik megalkották a világot.
Ezen kívül a háború és a halál istene.
Szóval nem “csak” Odin, hanem ő ODIN nagybetűkkel.
Wotan volt a megfelelője a germán mitológiában.

Brynden Rivers - 2017. 06. 20. 22:40

@Kiváncsi Fáncsi:

Nem az Odin “leleplezés” volt a lényeg az utolsó részben, hanem hogy 2 régi isten megverte az új isteneket.

Altemidor - 2017. 06. 20. 23:30

bvr: A Wotan név nem az alapműveltség része, hiába lehetre ráguglizni, a Szerda névre sem gugliztam rá, csak azért mert azt hinném, hogy egyértelmű utalás. Egy ilyen történet esetében minden ismeretlen névre rá lehetne keresni, de ez nem elvárható.

De ha már többen is jelezték, hogy nem tudták ki Szerda, akkor talán szerencsésebb lenne, ha a jövőben a könyvolvasók még véletlenül sem spoilereznének el neveket, meghagyva mindenkinek az élményt, hogy mint Szerda esetében az utalásokból, Wotanból, a rakétából, vagy a fináléból tudja meg, ne egy fórumon, az első rész után.

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 06. 21. 13:42

@Mala:

a sátán ebben a kontextusban talán azért ütött volna nálam jobban, mert ugyan kifigurázták a sok-jézus hitet, de a sátán az egyisten-modellhez tartozó eternál gonosz megtestesítője

míg többisten hitnél odin, vagy mondjuk mars csak egy az istenek közül – bár odin ezek szerint kb. zeusz súlyú (vagy méginkább zeusz apja), ha görög mitológiára “fordítja” át az ember a dolgot

amúgy én direkt nem olvastam a fórumot egy idő után itt, hogy ne olvassak véletlenül arról, hogy ki kicsoda, tényleg a sorozatot akartam befogadni – a westworld bukta után óvatosabb már az ember :)

Enzo - 2017. 06. 21. 18:02

1×05
Értékelendő a részben, hogy legalább a kihallgatás során nagyjából megtudtuk Szerda bától, hogy mi a bánat történik, illetve hogy hagytak időt a Shadow-Laura nagy találkozás lecsengésének kibontására. A Laura-Sweeney tali is viccesre sikerült, az Emily Browning eyecandy jelenetek pedig… yum :P

Az eleje megint teljes WTF, de aztán az epizódban végig csak pislogni lehetett kb, Technoboy Bowie-frizurás főnöknőjétől a szivárványt és plüssmacikat fosó rakétán keresztől a rendőrségen életre kelő gyilkos Szilszakállig. Előtte meg a kihallgatós-látogatós jelenet szerintem a leghosszabb volt a sorozat történetében. Továbbá meg kell említenem, hogy feltűnően disszonáns és nyugtalanító zenék voltak a részben.

(Mr.World az már majdnem Mr.Worldwide? Dale!)

Draco44 - 2017. 06. 21. 23:48

Kicsit én is nagyobb csúcspontot vártam a fináléra, de akkor ezek szerint megvolt az oka. Remélem, hogy a jövőben meg tudják valósítani a tervezett dolgokat a sorozatban, mert nekem nagyon bejön. A hangulata és a képi világa simán eladja. No meg szép lassan elénk tárul egy igen érdekes világ. Szóval sajnálom, hogy csak 8 rész volt az évad.

Tulazon - 2017. 06. 22. 23:29

ha másnak is úgy adta a fináléban a Moroder – I feel love/Midnight express utánérzés, ne keressétek tovább, itt van:
https://www.youtube.com/watch?v=WreUmBorEmA

Sawyer - 2017. 06. 23. 17:53

A kommenteket olvasgatva teljes mértékben Kiváncsi Fáncsi nézeteit osztom.

Személy szerint hatalmas csalódás lett a sorozat… Az első 4-5 részig nagyon ajánlgattam haveroknak, hogy ilyen hangulatos minőségit rég láttam, de az utóbbi részek elsöpörtek minden pozitív élményt, elérdektelenedett és nem is szívesen nézném újra.

Fogalmam sincs a könyvről, eleinte ebből származott az a minimális negatívum, hogy senkiről nem tudom, hogy kicsoda, de ahogy teltek a részek, egyre jobban idegesített. Az 1×04 filler-epizód a zombicsajjal nagyon bejött, nálam illett is a sztoriba, az 1×05-06 már karcolgatta a túlcsicsázott elvont párbeszédek és felesleges rétestészta stílusát, az 1×07 szép volt, de abszolúte felesleges (úgy értem, másra is lehetett volna bőven fordítani azt az 1 órát, nem ilyen tök hidegen hagyó szálra, aminek később nyilván lesz jelentősége), ez a finálé pedig… utáltam. Nagyon elvont, és nem a vallásokon való poénkodás zavart, hanem az, hogy ez is túl volt már produkálva. Nem volt vicces, nem volt ironikus, eltelt egy évad, és míg az elején valamennyire tudtam azonosulni Árnyékkal, már ő is a béka valaga alá került. Úgy éreztem, hogy már nem tudnak mit kezdeni vele, és Szerda is csak a rébuszait nyomja az elejétől, más istenekkel beszélget olyan stílusban, hogy vagy kissé zavaros, vagy szájbarágós, és a nézőnek olyanokon kéne eldobni az agyát, hogy jézusok futkosnak a kertben, vagy hogy most kiderült, hogy ő Odin? Ha egy olyan sorozatról lenne szó, ami tök földhözragadt, de van benne valamennyi természetfeletti, a végére ezt a csattanót bedobják, akkor azt mondom, hogy jééééé, egy isten, de itt tele volt istenekkel, miért olyan nagy szám, hogy ő Odin? Én is kérdem, hogy mivel több a másik istennél, hogy ez akkora szenzáció? Mintha a hét főbűn közül az egyik benyögné, hogy ő a falánkság, körülbelül ehhez hasonlítom azt a hatást, amit rám kifejtett :D

A képi világa nagyon bejött, a sok rész eleji kitekintés kevésbé – most akkor ha jól értem, az első részben Odin/Szerda kekeckedett a vikingekkel, a másodikban a nagyszájú pókos isten rabszolgahajózott, a harmadikban a túlvilágot szemléltették, az ötödikben az animációban valami faistent, ami csak a rendőrségnél bukkant fel, ebben meg a pinaetetőt, akinek szintén semmi szerepe nem volt? Az a baj, össze-vissza építkeztek, és arra nem gondoltak, hogy aki nem olvasta a könyvet, az talán nincs képben a dolgokkal.

A második évadba majd még belenézek, de ha ilyen tempóban, ilyen zavaros szálakkal rukkolnak megint elő, akkor kasza tibi.

a_n_d_r_e_w - 2017. 06. 24. 01:27

Sorozat: egynek elment. Nem utott akkorat, mint vartam, de nemelyik epizod egy narkotikus alomra hajazott es ezzel kompenzalt nalam. Furcsa mod nekem is a dead wife-os fillerek jobban tetszettek, mint maguk a normal reszek. Az evadzaro meg meh, latszik, hogy a konyvnek csak toredekeig jutottunk, semmi kiszamithatatlan cliffhanger vagy katarzis nem jott, csak egyszeruen letelt a 8 resz es most egy ideig nem lesz tobb, de ez is csak egy resz volt a sok kozul.
Aki meg az Odin dolgon meg tudott lepodni, az elott le a kalappal, eleve a sorozat vikingekkel es az o harci istenukkel inditott (na jo, itt meg lehetett volna akar Thor is), de mint tudjuk Thor napja a csutortok, a szerda Wotane (… es a pentek Freiae), de konkretan el is hangzott a sorozatban mar az elejen, Czernobog igy koszontotte, aztan az Grimnir is elhangzott Vulkan szajabol, meg ugye a raketa is bele az ember arcaba. Amugy amennyi neve van az oregnek, nincs eleg isten a sorozatban, hogy szolithassak mindegyiken :D

Aleysa - 2017. 06. 24. 15:07

Hát én olvastam a könyvet, azt is szerettem, így a sorozatot imádom.Nem bánom Laura Moon és Mad Sweeney párosát, a pali imádnivalô, Laurával kapcsolatban meg érdekelne mégis mitől ennyire életunt, depis és önző. Szeretem, hogy itt töbet látunk a karakteréből. A könyv is random dobál be karaktereket,meg sztorikat, ezt a sorozat is hozza, de ha valaki nem olvasta a könyvet, annak szerintem elég nehéz összerakni az egészet, nehezebb megszeretni a sorozatot,zagyvaságnak tűnhet, sok céltalan kisebb epizóddal.

Aguillon - 2017. 06. 25. 20:41

Nekem összességében tetszett a sorozat, bár tutira el fogom olvasni a könyvet… Már régóta terveztem, de ez most adott még egy nagyobb löketet hogy beszerezzem.

Én pl képben voltam Wotan/Grimnir névvel, a villámokkal meg a sok utalással is Odinra, úgyhogy nem lepődtem meg :)

Viszont ez az Ostarát játszó színésznő eléggé irritált, kereshettek volna egy természetesebb szebb nőt, nem ilyen szoli barna – festett szőke – nyávogós hangút, ha már a tavaszt akarják érzékeltetni.. (szvsz)

De az már nem világos, hogy Jézusból “hitfélék” szerint van hatszáz, Odint meg ismerik 50 néven, ő meg pont egy személyben van? Ez így fura…

heidfeld - 2017. 06. 26. 11:53

Nekem sokkal jobban bejött, mint a Legion.
Nagyon lassan építkeznek, és néhány dolog jobban ki van bontva, mint a könyvben. Sajnos még nem olvastam, de ismerőseim szerint nem minden így van ott.
Csak remélni tudom, hogy nem kell túl sokat várni a második évadra, és több rész is lesz!
Igazi élmény volt a sorozat. Talán ennek van a legjobb képi világa, és tele van remek színészekkel. 8/10 az első évad.

Enzo - 2017. 06. 26. 15:21

1×06
Hát erről a részről több idézetet írtam fel, mint minden mást, ami egyben pozitív és negatív. Mondjuk azért a magyar felirat káromkodásai kicsit választékosabbak voltak, mint a folyamatos fakkolás.
A főszálakról meg alig tudok valamit írni továbbra is, annyira vontatott az egész. Hogy lesz itt évadzárás 2 részen belül, nem tudom…

Darabkák:
-Megint kaptunk 10 percnyi “Coming to America” rovatot, ahogy Mexikói Jézusék(?) a folyóban szenvednek meg lelövik őket, majd remélem egyszer bekötik ezeket a szálakat.
-Szerda bának nem megy ez a segítőgyűjtés, konkrétan eddig senki nem tart vele.
-A Sweeney-Laura dinamika még mindig vidám, a meleg taxis dzsinn csávó viszont nem sokat adott hozzá valóban.
-A “what came first, gods or the people who believed in them?” jó kérdés, a klasszikus “tyúk vagy a tojás” probléma újraértelmezése…
-Bilquist kb 4 rész óta nem láttuk, akkor minek hozták be ilyen korán??

#hétidézetei (wall of text! :D)
“What the hell was that in there? Marilyn Monroe just floats into a fucking room then massacred a station full of cops and just left us in the middle of it. And then I get stabbed by Charlie Brown’s Christmas tree.” :D (Shadow)

“This times that equals you’re a cunt, divided by the only way I’m going to get what I need is if you give it to me, equals the only way you’re going to give it to me is if you don’t need it.” :D (Mad Sweeney)

“-Seriously, what the fuck are you?
-I’m a leprechaun.
-Oh, well, that makes sense.
-Does it now?
-Noooo!” :DD (Laura & Sweeney)

“Religion inspires in those who fear nothing, fear of the gods, and using that fear requires a certain element of fucked up.” :D (Wednesday)

“Oh, she’s a lepre-cunt.” :D (Sweeney)

“-Because it smells like someone took a shit in the back seat.
-Someone did take a shit in the back seat.” :D (Laura & SalimNotSalim)

galocza - 2017. 07. 01. 10:24

mint könyvet-olvasott-de-alig-emlékszik-valamire néző nem voltam elégedetlen.
a főcím elsőre nem hatott meg (még amikor itt linkeltétek ki), viszont a vikinges mellett ez még az, amit minden epizód elején megnéztem végül, és még párszor. az aláfestő zene lehetett volna jobb, pölö istván-a-király-géza-fejedelem-temetése jelleggel keverni ősipogányt és elektronikusat, akár folyamatosan erősítve utóbbit az előbbi kárára.
betétdalokkal amúgy nem voltam elégedett, elég semmilyenre sikerültek, ehhez a témához zseniális zenei anyagot lehetett volna találni (fogadok, h saját lemezeimből jobban megoldanám).
a szereplőket nehezen lehetett volna szerintem jobban válogatni, szóval nagy +, pedig ettől féltem naon.
halálosan megsértődtem, hogy nyóc epizód, nesze neked barom, és elvágjuk. se cliffhanger, se minilezárás, csak ittavégedemégsem. komolyan az utolsó epizód után rákerestem, hogy nem én néztem-e be vmit, és hátha még van egypár, mert ilyen balf…ékül nem lehet évadot (lezárni áthúzva) abbahagyni.
hiányoltam a korai promóképekből (és pushing daisiesből) ismert (n)agyonszínezett képi világot, számítottam rá, bár lehet, hogy jobb ez így. (játék a színekkel volt elég így is.)
mi van még?
ja, aminek szinte nyoma sincs: a könyv kb americanavadászatos road trip. itt meg néha kocsiba ülnek oszt annyi.
no, szokás szerint a negatívumokat hánytorgattam, de a végső értékelésemet le kellett fokoznom nagyon sokról még-így-is-elég-sokra végül.

Candy - 2017. 07. 03. 11:31

Sziasztok!Nekem nagyon bejött ez a sorozat.Tudnátok ajánlani hasonló kaliberű remekműveket? :)

G. - 2017. 07. 07. 15:20

@Candy, az, hogy mi a remekmű, meglehetősen szubjektív, de azért akad itt valami, ami Fuller miatt egészen hasonlít ehhez: Hannibal.
A Legiont is kissé hasonlatos stílusúnak érzem, érdemes bepróbálni azt is.

A sorozat pedig egészen remek, főleg Laura karaktere zseniális, ketten a kobolddal rengeteg hét idézetét és jó pillanatot hoztak.
Kár, hogy valaki elfelejtette leadni az évadzárót, tényleg úgy vágták el a 8. résszel a sorozatot, mintha a jövő héten folytatnák. Kár.
Mindenesetre várós a 2. évad.

G.

Enzo - 2017. 07. 07. 18:43

1×07 (tegnapról)
Finálé elé ekkora filler részt… hihetetlen, hogy a főszál megint nem haladt semmit, pedig ha csak egy 10(-20) perces nyitóban lezavarták volna Essie MacGowan történetét, azt jobban értékeltem volna. Érdekesnek így is érdekes volt, meg legalább látszott a kapcsolódás Mad Sweeney-hez, illetve fel is tűnt, hogy Emily Browning játssza Essie-t is, dögös vörösként is helytállt a kisasszony :P
Volt itt bölénymotívum megint, aranyos cica, egy darabig nem öregedő, majd hirtelen nénivé váló Essie (az is feltűnt, hogy öreg Essie-t és fiatalkori nagyanyját ugyanaz játszotta), és játékgépekhez hasonlóan érmével működő Laura. Ööö, yay?

Enzo - 2017. 07. 14. 02:06

1×08
Hát…legalább kaptunk valamit erről a régi vs új istenek harcról, hogy akkor ez a cél, Média és Ostara beszélgetése is egészen informatív lett, és a rész tetőpontja is egész epikusra sikeredett. Mondjuk nagy leleplezésként se a “Szerda bá = Odin” tény nem működött (azon kívül, hogy el lett spoilerezve és/vagy kitalálható), se az, hogy Laurát is ő ölte meg. Ha már valami, akkor Shadow újsütetű hite már inkább egy fordulópontnak tekinthető. (Vulkánról meg amúgy mekkorát kamuzott az öreg, hogy maga mellé állítsa Ostarát, ugyanilyet húztak a FearTWD-ben is :D)

A Bilquis-szál vezetése nem teljesen logikus továbbra se. Most kaptunk egyfajta eredetsztorit, orgiával megspékelve, de aztán sehova nem futtatták ki, akkor minek kellett behozni korán az évadba, aztán hanyagolni egy csomó ideig, majd most indokolatlanul megint elővenni és nem csinálni vele semmi értelmeset 1 db belengetésen kívül?

Megint volt itt minden, nyuszigázolás, Faraday Jeremy Davies mint Jézus, és szimbolika-hegyek. Na de legalább Laura és Sweeney megérkeztek, és egy félsikernek örülhetnek. Asszem a csajszi nemcsak Shadow-val akar majd szót váltani, hanem Wednesday-jel is…

Szóval na, nekem csalódás volt az évad. A könyvolvasóknak biztos nem, de hát egy ilyen kaliberű sorozatnak nem fél-fanservice-ként kéne működnie. Azt hittem, hogy majd ez lesz az idei év Westworldje (persze a kattogás eleve ki volt zárva az adaptáció mivolta miatt), de nem, nálam az idei legjobb újonc címet még bőven a Legion viszi. A 2.évaddal nem tudom mi legyen, valszeg azért folytatom, mert az tény, hogy látvány és karakterek (meg naturalizmus) terén nagyon erős a sorozat (meg persze kíváncsi az ember).

#hétidézete
“I swear to Jesus. He’s right outside.” :D

“-The whole fucking time, the robbery, Shadow going to jail, me dying, act of god? Just fucking with us to fuck with us?
-What do you think gods do? They do what they’ve always done: they fuck with us. They fuck with all of us. Just don’t take it personally.” :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz