login |

Pilot-mustra: Dear White People – 1×01

2017. 05. 03. 21:45 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Black Caucus is when the different black student unions at Winchester get together for a completely masturbatory and pointless pissing contest under the guise of unity.

Gondoltam az évadkritika előtt én is véleményezem gyorsan a Dear White People-t, aminek egyelőre csak a kezdését láttam, de abból ítélve gond nélkül le fog szaladni az évad, mert mint ahogy pár órával ezelőtti kritikámban írtam, ritka szellemes volt a kezdése – talán kicsit túlságosan is, ennyire gyorsan nem szokott mindenki agya vágni, csak filmekben és a tévében. Meg stream-en, hiszen a Netflix múlt heti premierjéről van szó.

DEAR WHITE PEOPLE – 1×01 – 7,5/10

 

The writers of this program are depending on my ethnic but nonthreatening voice to explain things they are too lazy to set up traditionally.

Az első perc nagyszerűen definiálja a sorozatot Giancarlo Esposito narrálása révén, az efféle tudatosság és önirónia mindig feldobja az embert, s szerencsére a későbbiekben sem megy szembe ezzel a premisszával a Dear White People.

A Dear White People papíron komédia, sőt, nem csak papíron, és egy egyetemi közösségről szól, természetesen a bőrszín tematikáját előtérbe hozva. Azonban mindezt nem papolós és hegyibeszédes hozzáállással teszi, hanem szatirikus hangnemben, kellő iróniával, gúnnyal és éllel, ahogy azt éppen megkívánja az adott szituáció.

A főhős (legalábbis a piloté, mert ahogy nézem, a későbbiekben egy-egy epizód bizonyos karakterekre fog fókuszálni) egy fekete lány, Sam, akinek az egyetemi rádión van egy műsora, amiben öntudatos és önjelölt iránytűként szól a tanulókhoz (innen a sorozat címe is), és próbálja bizonyos ((iskola)társadalmi) igazságtalanságokra felhívni a figyelmet, illetve persze kritizál jobbra-balra.

A sztori fő vonulatát egy blackface buli indítja be (ami egyébként nem volt komolyan szervezett, de rejtélyes módon úgy alakultak a dolgok, hogy létrejött), amely keretében jobbára fehér diákok magukat feketéknek maszkírozva tombolnak, s ez természetesen nem nyeri el a színesbőrűek igen szűk, de annál széttagoltabb közösségének tetszését.

Azonban ez csak afféle katalizátora az eseményeknek, a DWP sztorija közel sem csak faji különbségekre koncentrál, hanem más, fiatalok között tipikusnak mondható problémákkal foglalkozik, s teszi úgy ezt, hogy mindvégig teljesen naprakész és aktuális marad, és remekül tapint rá kényes kérdésekre, miközben persze a popkultúrából is jelesre vizsgázik.

A Dear White People amellett, hogy nagyon szellemesen kezdett, abszolút nyitottan, kendőzetlenül, olykor pofátlanul beszél, lazán pálcát tör a kamuzások és a képmutatások fölött (pro és kontra), s mint írtam, engem abszolút megnyert az egyéni hangvétel és főleg Sam stílusa. A kérdés az, hogy ha más karakterek kerülnek a középpontba, akkor ugyanígy fogok-e érezni.

Meglátjuk. Dara ON?

15 hozzászólás Ne habozz!

arsebulls - 2017. 05. 03. 22:38

Az eléggé “csípős”és a nem feltétlen jó értelembe vett okos(kodó) hangnem miatt lehet sok embernek a torkán fog akadni.
A 8. részt kéne elkezdenem, de valahogy egyáltalán nincs most kedvem, szóval úgy írom, hogy az eddigiek alapján pozitívumok és negatívumok:

Pozitív:
+Remek rendezés
+A színészi játék szerintem kiváló
+”csípős” stílus (ízlés függő)
+Jól megírt karakterek
+sok politikai vicc tényleg jobbra-balra vág.

Negatívumok:
-Néha nem tudom eldönteni, hogy egy karakter sztereotípia vagy karikatúra
-Ahhoz képest, hogy comedy, szerintem több poén kellett volna.
-Eléggé szappan jellege van, talán a túl sok szex miatt? Nem tudom.
-A sok hashtag poéntól majdnem behánytam, utálom, amikor így jellemzik a generációmat.

Nagyon mérges vagyok a főcímre és a trailerre. Teljesen felesleges polgárpukkasztás, szerintem nem csinált jó reklámot és sokan – véleményem szerint – jogosan már előre úgy gondolják, hogy ez csak egy hollywoodi SJW pandering, ami valljuk be, nem lenne példátlan.

Végszóra: Semmi hatalmas gond nincs ezzel a sorozattal, szerintem simán 6/10, ha a végén még dobnak valamit még egy gyenge 7/10-et is megérhet.

m76 - 2017. 05. 03. 22:41

Elolvastam kétszer is a kritikát, de számomra nem derül ki belőle hogy akkor ez most mi?

PRO-SJW sorozat?
Anti-SJW sorozat?

Vagy egyik sem?

Mert a trailer és a cím alapján nekem pro-sjw-nek tűnt igencsak.

arsebulls - 2017. 05. 03. 22:56

M76!

Ha az első rész triggerel ne nézdd tovább. A pilot jól körbejárja, hogy mi lesz a sorozatba.

E V J - 2017. 05. 03. 23:57

Thats racist.

seven - 2017. 05. 04. 00:14
winnie - 2017. 05. 04. 04:26

m76: az az igazság, hogy nem akartam konkrétumokat leírni, mert nem szeretek, de a pilot belövi a témákat és a hangnemet. nem biztos, hogy mindenre címkéket kell aggatni. van benne ilyen és olyan szereplő is nyilván, de a sorozat nem téríteni akar vagy ilyesmi. viszont az is egyértelmű, hogy van point of view-ja. a lényeg, nekem legalábbis, hogy jó-e vagy nem.

m76 - 2017. 05. 04. 12:12

seven: értem

Virtue where are thou?

FrankLuck - 2017. 05. 04. 13:10

Ez nem nekem való. Nehezen jöttem rá, hogy mi a gondom (pl. én nem néha nem tudtam eldönteni, hogy egy karakter sztereotípia vagy karikatúra, hanem lényegében egyáltalán nem), de végül rájöttem, hogy nem is ez a baj, hanem hogy semmilyen szinten nem tudok azonosulni ezzel a generációval. Már épp kimaradtam a non-stop üziáradat/hashtagminden-témából és nyilván túltolták itt (legalábbis merem remélni), de a végtelenségig taszít.

wellwellwell - 2017. 05. 04. 21:57

egyáltalán nincs túltöltve hestegileg meg mobililag a sorozat. szerintem nagyon jó, egy-egy rész alig kezdődött el, úgy repült az idő, hogy már véget is ért.
didaktika van benne, nyilván, és nekem nem mindig jött be a kissé provokatív hangnem, de nemcsak az van, sokféle nézőpont létezik, odab@sznak mindenkinek, saját maguknak is.
én alapvetően nem szeretem a vígjáték-sorozatokat, nekem ez a jóval drámaibb (vagy inkább realisztikusabb) hangvétel sokkal jobban bejött. a poénok inkább intellektuálisak, marha jók a beszólások, mindegyik főbb szereplő szerethető, és kiváló a színészi játék.
a provokáció szándéka nélkül: azt elfogadom, hogy van, akinek maga a sorozat nem jön be, de aki nem tud azonosulni a problémával, annak baj van az igazságérzetével, és vakon él a saját országában is, ahol ugyanígy él és virul a rasszizmus (cigányok, migránsok), szexizmus (a nő menjen szülni), homofóbia (a buzi nem ember) és a többi kirekesztő gondolat, és elég nagy a probléma, ha még csak a változás igénye sincs meg bennünk. :(
nekünk is kéne egy woke – not woke app…

El-ahrairah - 2017. 05. 05. 00:24

Belenéztem, és szerintem meglepően jó.
Érdekes módon nekem az első rész volt az aminél rezgett a léc és Sam volt a meglehetősen unszimpatikus figura de a rákövetkező részekben előkerülő karakterek megfogtak.( Most a negyediknél tartok.)

Nekünk persze eléggé idegen az itt felvázolt konfliktusok egy része, de ez nem bitos, hogy levon a sorozat élvezeti értékéből. Nagyon jól és okosan járja körül a felvetett témát a sorozat, nincs az ember pofájába tolva semmiféle nagy tanulság, csak bemutatja a karaktereket és az eseményeket és hagyja, hogy mindenki gondoljon amit akar.

Mondjuk én nem igazán nevezném ezt komédiának, vagy legalábbis én sok poént nem tudtam felfedezni benne. A trailer valóban elég félrevezető, az egész SJW vonalnak jóval kisebb a jelentősége igazából mint amit az sugallt, inkább csak egy eszköz arra, hogy bemutathassanak egy viszonylag ritkán látott szubkultúrát (tanult, gazdag fekete fiatalok).

m76 - 2017. 05. 05. 14:14

wellwellwell:

Azzal nem tudok azonosulni, hogy mindenre ráfogják hogy rasszizmus és szexizmus miatt van. Nem a két dolog létét kérdőjelezem meg. Hanem abból van elegem, hogy buta emberek akik félnek közelebbről megnézni a dolgokat minden vélt vagy valós sérelem esetén rávágják valamelyik joker izmust.

És ráadásul mindezt mások nevében teszik, olyanok nevében akik nem is kérték őket, hogy az ő érdekeikért kardoskodjanak. Legtöbb esetben ezzel nem hogy csökkentik a szexizmust és rasszizmust hanem éppen hogy szítják. Csak kárt okoznak.

Mindezt azért hogy a saját lelküket megnyugtassák azzal, hogy hangosan kiabálnak, hogy “Nézzétek! én kiállok a szexizmus ellen mindenhol, tehát nem lehetek szexista!” Csak az a probléma, hogy olyan esetben is “kiállnak” ahol egyáltalán nem bizonyított a szexizmus vagy rasszizmus mint okozati tényező. Nekik nem kell bizonyíték.

És ez a valóságtól teljesen elrugaszkodott érzéseken alapuló világnézet ami nagyon kiakaszt.

És ráadásként olyan magabiztosak, hogy ha csak megkérdőjelezed, hogy mégis miből gondolják hogy X dolog amit éppen kipécéztek maguknak az szexizmus miatt van, akkor lehordanak a sárga földig és azonnal rádvágájk hogy akkor te is az vagy ha nem értesz egyet velük bizonyíték és magyarázat nélkül.

Ez számomra inkább tűnik vallásnak mint bármilyen szociálisan előremutató látásmódnak. A feltétel nélküli hit egyértelműen vallási dolog.

El-ahrairah - 2017. 05. 05. 15:33

m76:

Szerintem mindenki érti amit írsz, a kritika kapcsán viszont csekély jelentősége van.

A sorozat kiindulópontja egy egyértelműen durván rasszista megnyilvánulás (a blackface -ről lehet, hogy elfért volna pár mondat a kritikában, mert szerintem utánanézés nélkül nem feltétlenül világos itt Európában hogy ez miért is vált ki ekkora felháborodást alapból a szereplőkből) és ezután a karakterek erre adott reakcióiról szól.

Szerintem (amennyit eddig láttam belőle) nagyon okosan és életszerűen járja körbe a kérdést, van aki bőszen egyből hadba vonul, van aki azt nézi, hogy ő hogy tudná kihozni a legtöbbet az egészből, van aki egyébként idegennek érzi magát a saját kultúrájában, de mégis úgy érzi, hogy ki kell állnia mellette és van olyan is aki szerint ezen felháborodni már némileg idejétmúlt.

Ha izgat a sorozat valamennyire – és a beírtak alapján úgy tűnik, hogy igen – akkor nézz bele, és döntsd el, hogy szerinted jó-e vagy sem.
Ahogy a “minden férfi nemierőszakoló”, “minden fehér rasszista elnyomó”, “minden színesbőrű bűnöző” kijelentések, a “pro-SJW” vagy “anti-SJW” címke is éppen ugyanolyan primitív hozzáállás egy ilyen típusú sorozathoz, mint amit a posztjaid alapján te is elítélsz.

winnie - 2017. 05. 06. 10:31

m76: de ezek (vagyis nagy részük) most trivialitások és általánosságok, amik csak lógnak, mert nem a sorozatról szólnak – egyszerűbb megnézni, hogy mi is ez valójában, mint random dolgokat írni random témák alapján:) ha pedig nem akarod, akkor nincs értelme elméleteket gyártani.

de eltekintve ettől, akkor ez lehet, hogy a te sorozatod lesz – azok közül, amiket írsz, még van is szó a sorozatban. én, mint írtam, és ahogy felettem is írják, a címkézést tartom marhaságnak, azt, hogy egy sorozat vagy pro, vagy anti lehet. WTF, rég rossz, ha nem lenne más opció. meg egyébként is, ha valami kaphatna címkét, akkor az jelentene bármit is?

a karakterek a sorozatban már lehet, hogy kaphatnak címkéket, ha nagyon leegyszerűsítjük őket, ahogy az emberek az életben is kaphatnának, de nincs az az isten, hogy bárkinek a személyiségét egy vagy két szócskával le lehessen írni az alapján, hogy egyik vagy másik kérdés kapcsán miként nyilatkozik.

m76 - 2017. 05. 06. 15:13

winnie:
Én nem a sorozatra értettem amit írtam, hanem általánosságban a jelenségre ami tapasztalható bizonyos körökben.

Amúgy meg olvassátok vissza légyszi az eredeti kérdésfelvetésemet, amit úgy tettem fel direkt, hogy pro/kontra/egyik sem voltak a válaszlehetőségek.

Azért az elég könnyen eldönthető egy egy műről hogy a témához semlegesen, pro ill. kontra oldalról nyúl hozzá.

Az számomra teljesen egyértelmű a címadás és a trailerek alapján hogy hozzá akar nyúlni a témához. Ha meg mégsem, akkor baromira elhibázottnak tartom a címadást. Mondjuk amúgy is elhbibázott mivel egyértelmű provokáció. Ami ha fordított irányban történne teljesen elfogadthatlan lenne és óriási botrány lenne, így viszont az a rasszista aki mer belekötni. Szóval a tipikus kettős mércét már a címadással is egyértelműen kihasználja a sorozat.

Ha ez az írásban és a történetben is hasonló módon jelenik meg akkor egyértelmű hogy nem vagyok rá kiváncsi.

SoZi - 2017. 08. 15. 17:44

Sokkal jobban követhető, érthető a pilot, ha az előtte játszódó fesztiválnyertes filmverziot előtte megnézzük.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz