login |

Taken: vége az 1. évadnak – írta Lantaar

2017. 05. 03. 14:53 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Rollo, Rollo, Rollo… minek lett belőled Bryan?

Na jó, eléggé igazságtalan lenne tőlem egyedül Clive Standent hibáztatni a sorozat minőségéért, de sajnos az ő játéka sem igazán emelte fel azt. A Vikings-ben bizonyította, hogy jó mellékszereplő tud lenni, de itt viszont nem sikerült meggyőznie arról, hogy főszereplőnek is alkalmas.

Lehet, hogy én láttam már régen a filmeket, de nekem mindig az volt a benyomásom, hogy Bryan a sok évtizedes titkos kormánybuktatások és gyilkolászás miatt vált azzá a szűkszavú, sztoikus emberré, akit megismertünk. A sorozat készítői viszont ezt máshogy gondolták, szerintük mindig is ilyen volt. Ez persze működik fő karakter jellemként egy másfél órás filmben, de egy minimum 10 részes sorozatban ez kevés.

A Taken másik problémája mindenképpen a történetek minősége. Önmagában a heti ügyes+papírvékony átíveléssel játszó felállás még nem lenne baj. A baj ott kezdődik, hogy a szituációk és a kivitelezésük hemzsegnek az ezerszer látott, csonttá rágott sablonoktól. Nem tudnak újat mutatni sem az akció, sem a kémes sorozatok terén. Nem lehet ugye minden filmfeldolgozás egy Lethal Weapon vagy egy Limitless.

Egyébként itt jegyezném meg, hogy szerintem baromi nagy hiba volt a készítők részéről, hogy ezt az eredettörténetet átemelték a mai korba a 80-as, 90-es évek helyett és úgy gondolom, hogy ezt bizonyítja a finálé is. Innentől kicsit spoileres leszek.

A sorozat nagy részében Bryan és a csapata rendelkezésére állt a modern kémszakma minden (többé-kevésbé legális) vívmánya. Ha meg kellett valakit találniuk, akkor jó eséllyel megtalálták egy CCTV felvételen, vagy bemérték a telefonját, odamentek és jött a vérszegény akciójelenet.

Ezzel szemben a fináléban lementek délre, majd átruccantak Mexikóba, ahol minimális háttér-támogatással, hagyományos hírszerzésre hagyatkozva kellett célt érniük és ez bizony jobban működött, mint az alapfelállás. Sokkal jobban elsülhetett volna ez a sorozat, ha mondjuk a 80-as évek közepén, valahol egy latin amerikai dzsungelben harcolnának a drogbárók ellen, vagy a Közel-Keleten a Szovjet-Afgán háború árnyékában próbálják az amerikai érdekeket érvényesíteni.

Mindemellé a sorozat hangulata sem áll össze. Egyszerre fakó és steril, olyan, mintha minden egyes percét halálra fókusz csoportozták volna. Esküszöm, néha látni lehet Standen szemében, hogy a jelenete közben próbálja kiszámolni, hogy még hány napig, hány percig kell ezt forgatnia, mielőtt végre jöhet vissza Európába vikingeset játszani.

Persze nem ő az egyetlen szereplő, de a többiek sem alkotnak kiemelkedőt, legfőképpen Jennifer Beals sem, pedig neki azért már bőven van tapasztalata a szakmában. Értem, hogy a karakterének nem nagyon szabad érzelmeket mutatnia a szakmája miatt, mert ott ez hatalmas gyengeségnek látszódik, de még amikor személyes problémákkal kell megküzdenie, akkor is kábé egy aranyhal érzelmi spektrumán mozog.

Közepesnél, 5/10-nél többre nem tudom értékelni az évadot, míg a finálét is csak 5.5/10-re tudom, mert egyszerűen nincs benne elég tartalom, ami érdemben feljebb, vagy lejjebb húzná a pontszámot.

E sorok írásakor még nem tudni, hogy lesz-e második évad, mert nézettségileg sem muzsikált túl jól a Taken. Ha igen, akkor legalább abban reménykedek, hogy a finálé végére berakott cliffhangert nem a premier első 5 percében fogják feloldani, hanem pár részt rászánnak karakterépítés címszóval. Az ugyanis ráfér mindre.

3 hozzászólás Ne habozz!

lalakov - 2017. 05. 03. 16:36

Nem egy nagy szám, de egynek elmegy.

Geza Kovacs - 2017. 05. 04. 02:17

Nulla. Az 5/10 nagyon baráti volt.

majsz - 2017. 05. 04. 10:01

Úgy tűnik sem ezt sem az APB-t nem fogom unkaszálni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz