login |

Scream Queens: vége a 2. évadnak – írta Lantaar

2017. 05. 04. 18:15 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, antológia, kritika,

Már mióta vége, talán a Scream Queens volt az elsőként véget éri országos sorozat az idényben, azonban hiába volt annak idején a Junkie-stábból többeknél is 100%-os a sorozat várási foka, a többség elég hamar kiszállt, a 2. évadra talán már senki nem tartott a komédiával.

Részemről még mindig nem tudom eldönteni, hogy Ryan Murphy vajon az egyik legjobb szereposztó a sorozatos világban, vagy csak baromi jól tudja úgy írni a karaktereit, hogy azok a színészei erősségeire játsszanak. Azt viszont, hogy történetmesélőként milyen, sokáig úgy nézett ki, hogy tudjuk, azonban a Scream Queens elbizonytalanított.

Az első évad erősen tudathasadásos volt és ez nem igazán változott a másodikra sem. Az egyik pillanatban úgy ömlik a vér, mint egy horrorban (már amennyire ezt megengedhetik országos csatornán, bár azt tény, hogy párszor eléggé feszegették a határokat) aztán a következő jelenetben a szereplők egy lobotomizált csimpánz értelmi szintjén próbálták előrevinni a történetet.

És ezzel el is érkeztünk a sorozat legnagyobb gyengeségére: a történethez. Komolyan mondom, találkoztam már értelmesebb történettel a negyven évvel ezelőtti Scooby Doo-rajzfilmekben. Ráadásul ott egy sztori csak 20 perces, nem 13×40 perc. Nem véletlenül húzok ilyen párhuzamokat, hiszen már az évad alapfelvetése, illetve ahogy több első évados szereplőt belefűznek, konkrétan annyira hiteltelen, mint egy rajzfilm.

A tovább mögött folytatom nagyobb spoilerek nélkül.

A történet 20 évvel korábban kezdődik (már megint…) egy kórházban, Halloween éjjelén, ahol egy betépni vágyó Dr. Jerry O’Connell és Boats! Boats! Boats! Becky nővér próbálják élvezni a kórházban tartott bulit, de hirtelen felbukkan az egyik beteg felesége és van pofája félbeszakítani őket a férje haldoklásával.

A nő könyörög, hogy mentsék meg a férjét, de Dr. O’Connell parti vágyát nem ronthatja el egy olyan apróság, mint egy életmentő beavatkozás sürgős elvégzése, ezért benyugtatózza a beteget és a nővérrel együtt bedobják annak a testét a közvetlenül a kórház mögött (annyira közvetlenül, hogy csak egy ajtó választja el azokat) található mocsárba. Mielőtt visszamennek bulizni, még a férfira dobják O’Connell zöld démon jelmezét a biztonság kedvéért, hátha látta őket valaki, majd ahogy a férfi tehetetlenül tovább süllyed, megvonják a vállukat és belevetik magukat az éjszakába. És ez csak a kezdet.

Az első évados szereplők nagy részét mindenféle logikától mentesen és a realitást legkisebb mértékben sem ismerő módon berakták egy kórházi környezetbe, hoztak melléjük pár új szereplőt és csak annyit mondtak nekik, hogy “csináljátok azt amit tavaly!”. Már akinek lehetett ezt, ugye.

Négy új állandó szereplőt kaptunk, a tévés veterán John Stamos-t, a szintén rutinos Kirstie Alley-t, a Twilight-filmekből ismert Taylor Lautnert és a mellékszereplőként szintén tapasztalt James Earlt. Papíron ez még többnyire jól is hangzik, más kérdés viszont az, hogy milyen karaktereket írtak nekik.

Stamos egy sármos sebészt alakít, akinek kézátültetése volt (WTF #1) és később Chanel és Munsch ágya között ingázik, miközben próbálja kordában tartani a gyilkostól származó, ösztönösen ölni akaró kezét (WTF #2). Lautner Stamos mentoráltját alakítja, aki azt hiszi magáról, hogy halott és azért lett orvos, hogy kitalálja, hogy mégis miért viselkedik úgy, mintha még mindig életben lenne (WTF #3-4). Alley a szigorú főnővért alakítja, míg Earl egy rendkívül optimista kórházi önkéntest.

Természetesen miután az alaphelyzet fel lett vázolva, szinte egyből elszabadul a pokol és elkezdenek hullani az egyrészes, eldobható mellékszereplők, csak most a gyilkos nem piros ördög jelmezben, hanem zöld démon maskarában szedi áldozatait.

Persze idővel kiderül, hogy nemcsak egy gyilkos van, hanem több, akik különféle okok miatt ölnek, de addigra az egész történetszál lesüllyedt már egy Three Stooges-rész szintjére. Az egyikük konkrétan úgy viselkedik, olyan terveket sző az évad második felében, mint egy régimódi rajzfilmes gonosz, csak neki nincs bajusza, amit pödörhetne a gonosz kacagás közepette.

És itt vagyok igazából gondban. A karakterek, legyenek akármennyire is nevetségesek, vagy hihetetlenek, mégis működnek. Többnyire. Legalábbis olyan szinten, hogy a színészek jól és élvezettel elő tudják adni azokat.

Lehet, hogy fogom a fejem a bugyuta döntéseik miatt, de mégis képesek szórakoztatni. Akárcsak az American Horror Storynál, úgy itt is a karakterek és az őket megformáló színészek játéka menti meg valamennyire a hulladék történetet. Van egy érzelemmentes, fapofájú figuránk? Hozzuk be rá a Lautnert, akinek a színészi képességei egy darab kőével vetekszenek. És működik.

És ez is a bajom ezzel a sorozattal. A szereplők többségére (ha elvonatkoztatjuk őket a történettől) nyugodtan lehet mondani, hogy szórakoztatóak a maguk iszonyatosan sarkalatos módján és mindegyikre megtalálták a megfelelő színészt. A történet viszont annyira ostoba, akkora darab szemét, hogy szinte értékelhetetlen. Még akkor is, ha tudatosan csinálják ezt Murphy-ék.

Összességében 3/10-nél többet nem tudok adni erre a szezonra, sem a sorozatra egészében (a kritika írásakor még nem lett berendelve a harmadik évad és a nézettség alapján ez jó eséllyel nem is fog megtörténni). Ha kimondottan egy rendkívül buta sorozatot akarsz nézni, amit lehet cikizni, akkor nyugodtan nézd meg a Scream Queenst, máskülönben kerüld messzire.

UPDATE: A sorozatot elkaszálták, nem lesz folytatása.

10 hozzászólás Ne habozz!

PapiLaci - 2017. 05. 04. 18:42

Maximalisan egyetertek. Emma Roberts a szivem csucske de ez a sorozat egy kalap * 2resz utan kikapcsoltam. Butasag a kobon. Erdektelen. Fortelmes.

Enzo - 2017. 05. 04. 18:48

na, ez alapján örülök, hogy életem második kaszált sorozata lett :)

audrey - 2017. 05. 04. 18:57

A sorozat műfaja horror-komédia, szóval a wtf-ok és a túlzások mind a műfaj jellegzetességei. Ez valakinek vagy bejön vagy nem.

Nekem egyébként ebből a szempontból a 2. évad jobban be is jött, mint az első, mert a sok ökörség sokkal viccesebb volt. Az igaz, hogy ez legfőképpen a színészeknek köszönhető, akik valóban jó karaktereket kaptak.

winnie - 2017. 05. 04. 19:13

audrey: a műfajjal mindenki tisztában volt, és nem véletlen, hogy ekkora hype után ennyi ostorzást kap.

többek között azért, mert komédia és komédia között is van különbség, hiszen lehet valami vicces, lehet valami debil.

az 1. évados kritikámban leírtam egyébként, hogy éppen az idiotizmusok miatt volt érthetetlen, hogy komoly indítékot kreáltak mitológiával, valamint rejtélyt. ott, ahol semmi sem vehető komolyan, felesleges rejtéllyel vesződni, mert elvész a lényege, miszerint az ember találgathat. (plusz a horror lényege, a suspense is odaveszett azzal, hogy mindenki biztonságban volt, inkább csak random szereplőkkel végrehajtott gorefestre futotta.)

a 2. évadot is bepróbáltam, de abból is gyorsan kiszálltam, és a finálé csak megerősített abban a hitemben, hogy nekem ez túl idióta volt karakterek szintjén. és nem úgy, mint a santa clarita diet.

pedig szeretni akartam, nagyon vártam és bár csalódás volt a pilot, arra mégis megadtam a 7,5-et, de utána nagyon hamar egypoénossá vált a dolog.

winnie - 2017. 05. 04. 19:14

azt viszont aláírom, hogy a részenként egy, olykor két, általában zseniális zenés jelenet vagy montázs megvolt. (plusz a hangszeres zenéje is remek volt az SQ-nak.) de csak annyiért nem néztem. mert azt fel nem foghatom, hogy egy horrorból és egy komédiából összerakott sorozat, hogy volt képes olykor hosszú, hosszú percekig dögunalmas maradni.

PositiveRush - 2017. 05. 04. 19:39

Nekem tetszik a sorozat minden kritikát leszámítva, arról nem tud valaki valamit, hogy Magyarországon a PRIME mikor mutatja be a 2.évadot? Én még csak az 1.évadot láttam, megnézném angolul is de ezt eleve szinkronnal kezdtem nézni és hozzászoktam a magyar hangokhoz.

Mersby - 2017. 05. 04. 21:31

1. évad rendben volt. Viszont annyi újdonságot találtam azóta, hogy erősen váró listára lett téve a folytatás.

winnie - 2017. 05. 04. 21:37

PositiveRush: minden ismert, illetve bejelentett magyar premeirdátumot felvezetünk az oldalsávban lévő premiernaptárba. azt is, amit ti írtok kommentbe, szóval, ha ott nincs, akkor nem tudni.

Thomas - 2017. 05. 05. 01:23

Lantaar: Marha jó stílusban írsz, élmény olvasni a kritikáidat, még akkor is, ha nem nézem az adott sorozatot:) Remélem még sokkal örvendeztetsz meg minket!:)

Lantaar - 2017. 05. 05. 04:03

Audrey: Persze, hogy belefér a műfajba a túlzás és WTF elemek, de nem véletlen, hogy a horror-komédia az egyik legnehezebb műfaj, aminek nagyon kevés általánosan elismert darabja van. Lehet horrort csinálni komikus felhanggal, vagy komédiát horror elemekkel, de egy az egyben keverni a kettőt nagyon nehéz és ebből a szempontból nagyon sok múlik a komédia típusán. Itt a legnagyobb baj az volt, hogy a horror részét próbálták logikusan, realive komolyan felépíteni, háttértörténettel, motivációval, stb., viszont mellé humorforrásként annyira logikátlan, realitástól elszakadt elemeket hoztak be, hogy a kettő nagyon harsányan üti egymást. És ahogy te is lismerted, itt a tömérdek baromságot leginkább csak a színészek alakítása adta el, nem azért mert önmagukban olyan viccesek lettek volna.

Thomas: köszi, tervezve vannak :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz