login |

The Expanse: vége a 2. évadnak

2017. 05. 07. 21:13 - Írta: Desmond Wallace

39 hozzászólás | kategória: kritika,

Jelenleg a The Expanse-nél nincs jobb űrsci-fi a tévében.

Oké, túl nagy konkurenciája nem is nagyon van, de az utóbbi években se volt nála jobb, szóval még manapság is lehet minőségi tartalmat találni a tévében, ha valaki igazi sci-fit szeretne látni. A 23. században játszódó űrdráma elsősorban az izgalmas történettel veszi le a lábáról a tudományos-fantasztikumra éhes nézőket. A cselekmény kellően érdekes ahhoz, hogy a szemet hunyjunk a sorozat hibái felett.

Sokszor szóba került már a sorozattal kapcsolatban a gyenge színészi játék, amire most én csak röviden reagálnék, mivel már eléggé lerágott csont a téma. A színészekkel valóban akadnak problémák, de szerencsére a The Expanse nem egy semmitmondó történetet próbál palástolni a remek alakításokkal. Itt a történet a lényeg, és ebbe már nem nagyon lehet belekötni. A 2. évad is kifejezetten tartalmas volt, bár nem mindig pörgött ezerrel.

Holdenék ezúttal is ott voltak az események sűrűjében, de a politikai csatározások is színesítették a történetet. Sajnos a sorozatnál nem a regények szerkezetét veszik alapul, pedig ebben az esetben az évadok is egységesebb képet nyújtanának, és a csúcspont is a fináléra maradna, így viszont ezt már a 2×05-ben megkaptuk, a következőre pedig még egy darabig várnunk kell.

A 2×13 nem tudott felnőni az Eros és a Vénusz találkozásához, de azért így is elég sok érdekességet tartogatott a nézők számára. A protomolekula továbbra is komoly veszélyt jelent a Naprendszerre, de az emberiség számára mégsem ez az idegen életforma, hanem saját maga a legnagyobb veszélyforrás. Innentől már spoileresen folytatom.

(A könyves kibeszélő itt található – spoileres, könyves megjegyzésekre, kérdésekre ezt használjátok.)

A Föd és a Mars továbbra is nagyon közel áll a háborúhoz, az Öv pedig próbál valahogy túlélni a két nagyhatalom árnyékában, de nem egyértelmű, hogy ki mögé is sorakozzon fel a kisbolygóövezet lakossága. Fred Johnson és Anderson Dawes eléggé különbözően látják a térség jövőjét, és ez a nézeteltérés nem biztos, hogy jót tesz az itt élő elnyomottaknak, akik természetesen nem mind ártatlan báránykák, de eléggé kiszolgáltatottak a belső bolygóknak.

A Ganümédészen történt incidens óta tudjuk, hogy van ott valami szuperfegyver, az évad végére pedig a Rocinante legénysége szembe is találta magát ezzel a lénnyel, amelyet Mao emberei fejlesztettek ki. Természetesen a csapat túlélte a találkozást, de akár még több hasonló lény is lehet Mao birtokában.

A Vénuszon is történt valami, de túlságosan sok információval nem gazdagította a nézők tudását ez a finálé, hiszen a vénuszi eseményekből nem igazán lehet messzemenő következtetéseket levonni. Annyi biztos, hogy a protomolekula túlélte a becsapódást, és a Vénuszon is egész jól érzi magát. Ebből vajon mi lesz?

Avasarala űrbéli kalandja végül jól alakult, Cotyar számára viszont már lehet, hogy későn érkezett az egyszemélyes felmentősereg, Bobby Draper. Én kifejezetten örülnék neki, ha visszatérne a 3. évadra, hiszen még rá is szükség lehet az Errinwright elleni küzdelemben, mert abban biztosak lehettek, hogy az öregasszony nem fogja feladni a küzdelmet.

Ha össze szeretném hasonlítani a The Expanse első és második évadját, akkor egy picivel az utóbbit tudnám jobban dicsérni. Kevesebb volt az üresjárat, jobban összeállt a történet, helyenként mélyültek a karakterek, tágult az univerzum, a 2×05-ös csúcspont pedig önmagáért beszél.

Miller távozása nagy űrt hagyott maga után, és őt egyelőre nem is tudták pótolni. Hiába jött Prax, az ő feladata nem az, hogy Millert pótolja, de egyelőre önmagában se túl izgalmas figura ez a lányát kereső botanikus. A ceresi nyomozó tehát hiányzik a fedélzetről, de amíg izgalmas a történet, addig nincs nagy probléma a sorozattal.

Mindent összevetve, a The Expanse továbbra is egy vérbeli sci-fi, amely magával ragadhatja a műfaj rajongóit. Igazi cliffhanger nem volt az évad végén, de egy-két történetszál elvarratlan maradt, amelyet majd valamikor jövőre terelgethetnek tovább az írók. 7,5/10-et megért ez a 13 rész.

Ha az évad második felére nem tört volna meg kissé a lendület, akkor ez a pontszám még magasabb lenne. A 23. századi Naprendszer pedig van annyira érdekes világ, hogy még sokáig szórakoztassa a nézőket. Ehhez már csak megfelelő nézőszám kellene, mert félmillió amerikai néző hosszútávon még egy minőségi sci-fi számára se életbiztosítás. Kár lenne, ha pár szezon után véget érne…

39 hozzászólás Ne habozz!

Malachi - 2017. 04. 20. 13:00

nem volt rossz ez az évadzáró, de azért messze nem ez volt a legjobb rész az évadban. én azt hittem, tényleg van valami tudatszerű ezekben a kékekben, nem csak gépiesen mennek az energiaforrás után.

azért a jú dumákat megint Avasarala hozta a testőrével. “I”ll try to bleed slower.” hehe.

várjuk a harmadik évadot, a bizalom töretlen.

Brynden Rivers - 2017. 04. 20. 19:15

Bobby végre zúzott :)

Az évadzáró jó volt, de az évadközepi félévadzáró erősebb volt. Nyilván az adaptáció miatt van, mert nem 1 könyv = 1 vagy 2 egész évad az ütem, így nem jött ki az évadzáróra egy igazán epikus csúcspont.

wondorog - 2017. 04. 20. 21:28

Bobby végre tényleg kezd beindulni, viszont nekem még mindig kissé esetlen a színésznő a könyves leírásához képest. A másik Naomi akivel nem tudok kibékülni, pedig csak most olvastam a könyveket, de valahogy a haja nekem nem jön be, talán azért, mert a könyvben rengetegszer ki van hangsúlyozva, hogyha kellemetlen helyzetben érzi magát, mindig a hosszú hajfüggönye mögé rejti az arcát, a többiek egyébként nagyon jók, főleg Avarasala, abszolút kedvenc karakterem.

Thrasher - 2017. 04. 20. 22:37

Így, hogy már nem újdonság a sorozat, már nem taglózott le annyira, de nagyon-nagyon jó volt.

A legjobban azt sajnálom az egészben, hogy a könyvbeli sokkal amorfabb, természetellenesebb protomolekula-teremtményekhez képest itt minden sokkal letisztultabb külsővel bírt.
A Caliban-project végeredménye pl. látványos lett ugyan, de nem túl egyedi.

_Peter - 2017. 04. 22. 16:27

Tetszett a finálé is, mikor lesz már következő évad? :)
Megint volt pár jó duma:

Ashur: majd próbálok lassabban elvérezni :D

Naomi: mi a B terv?
Holden: menjünk tutira sikerül az A terv

Amos is hozta a formát szokás szerint. A lény CGI is jól sikerült.

Lehet nem volt egy emlékezetes epic finálé, most egy köztes időszak a sztoriban, így jött ki a lépés. Viszont ennél a sorozatnál lehet bízni az írókban. Biztos összekapcsolják jövőre a szálakat. Draper is csak most indul be igazán. :)

Ufó Pista - 2017. 04. 22. 20:32

Nekem csak a szinészekkel van bajom, nem játszanak túl jól és több karakter nem hiteles. Boby pl. szimplán egy molett csaj, nem igazán izmos, és rossz a közelharcban. Naomi se túl penge a közös jelenetekben, sokszor mintha feszengene, nem jó a testbeszéde.
Hiteles Awasarala, Erinwright, a pilóta csákó, de Holden, Amos, Naomi, Boby, nem elég jók ehhez a sorihoz.

Yamagato - 2017. 04. 23. 18:51

Az évadzáró nem volt olyan erős számomra mint a félévadzáró vagy akár a a 2×11, de a szörny megvalósítása és a feszültség az alkudozásnál “Ashur” szabad elmeneteléről azért emlékezetes marad. A Vénuszon történteket pedig egyelőre nem tudom hova tenni, eléggé wtf pillanat volt.
Avasarala minden mondata aranyat ért, a következő évadban pedig Errinwright személyében méltó ellenfele lesz. Viszont Bobby egyszerűen nagyon zavaró, nem jön át, hogy ő akkora badass lenne, hiteltelenül játssza el a színésznő.
A Roci-s csapatból Alex és Amos hozta szokottat, Naomi és Holden kapcsolatára kíváncsi leszek hogyan alakul az árulása után. Fred Johnson pedig újra visszakerült a játszmába (remélhetőleg a jobbkezével együtt). Az kifejezetten tetszik, hogy nem váltak szupercsapattá, akik makulátlanul jönnek ki minden helyzetből, megoldanak csettintésre mindent, néha bemocskolják magukat és akár otthagynának embereket a haldokló bolygón, illenek a realisztikus megvalósításba.
Hiánypótló alkotás az egész sorozat, jöhetne máris a 3. évad!

kahlan - 2017. 04. 24. 12:59

Minden hibája ellenére (gyenge színészek, évad közepén leült a sztori) ez egy bazi jó sorozat :) Alig várom a következő évadot!
A könyveket nem olvasva én kevésbé vagyok kritikus azt hiszem, nagyon jó a sztori, a látvány, a színészek között Holden tényleg nagyon nem tud játszani, csak bociszemekkel néz, de hátha belejön a következő évadra. Naomi váltson frizurát plíz!
Alex és Cotyar személyes kedvencem, remélem utóbbi nem hal bele a sérülésébe :(

Shed - 2017. 04. 25. 14:11

Nincs annál rosszabb, mikor az elvileg főszereplőt lejátszák egy sorozatban. Sajnos itt még cserére sincs lehetőség.

Nekem is az Ashur+ világ legnégerebb hangú szinésznőjének a párosa tetszett legjobban.

Bobynál nem a szinésznő tehetségével van bajom, hanem a testfelépítésével és a mozgáskultúrájával. Szép, csak kicsit molett a szerepéhez. Egy szikár, izmos csajt nem tudtak volna találni? Tele a világ fitness és crossfit csajokkal…

Vagy csak mondták volna neki, hogy a szerep kedvéért 2 hónapig napi 2 óra testedzés. Máris hitelesebb lenne.

Remélem a sorozat még kifut vagy két-három évadot, mert hiánypótló. Az is nagyon tetszik benne, hogy nem csöpög belőle a limonádé.

Enzo - 2017. 04. 25. 19:35

2×13
Tetszett az évadzáró, még ha nem is volt annyira ütős, mint a 2×05-ös könyvzáró rész. Remélem lesz azért valamiféle vendégírás valakitől.

Rengeteg remekül sikerült jelenet volt, főleg a vége felé: Naomi beszéde alatta Bobbie lassított zúzásával, a Vénusz fölött a hajó szétesése (WTF), a lény elégetése a hajtóművel … de már az elején a lény felfedezése is ott volt a szeren: “What the f*ck is that?”

A Mao hajóján történő standoff is élvezetes lett: Avasarala ahogy súgja Cotyarnak hogy mit mondjon, Cotyar beszólásai, meg ahogy Bobbie meggyőzte a fickót, hogy engedje be a hajójukhoz :D

A protorakétát sejtettem hogy előkerül, de azt hittem, valahogy a helyzet feloldásához fogják használni…így viszont érdekesebb a szitu, ötletes a csavar hogy a kissé rég látott Fred kapta meg (a földi rakéták mellé ugye! az Övnek is lettek ütőkártyái rendesen)…
És Mei is “túlélte”…de melyik hold a végén a jelenet? A Jupiteré, az látszik.

Ez a színészi kvalitásokon való rugózás elég unalmas, az első évad első felében ugyanez ment, hogy Steven Strait ííígy, Aghdashloo úúúgy, lépjünk túl ezen. Amúgy Frankie Adams fürdőruhás képein tényleg nem tűnik ennyire molettnek :P

(Az írók többször említhetnék a neveket a dialógusokban, már nem először figyelem meg… Cotyar egyetlenegyszer volt, ha jól láttam, amikor Ava beszervezte, Drummer is kb, erről fentebb “panaszkodtam”, Ava Arbogast-on levő kontaktjának meg máig nem hallottuk a nevét…)

#hétidézetei:
“-If it punctures the chamber…
-We’re more or less fucked.”
(Mondjuk Amos köszönete Holdennek se volt semmi :D)

“-That is not going to work. (Ava)
-Right. You’d never make that climb. (Bobbie)
-Jesus Christ! Not because I’m old. He’s been shot. (Ava)
-Plus, she’s really old. (Cotyar)” :D

“I’ll try to bleed slower.” :D (Cotyar)

Az első évad után még nem tartozott a kedvenceim közé a sorozat, bár a világa már akkor is beszippantott, de újranézve az s1-et, és elkezdve a másodikat, a hét egyik legvárósabb darabja lett. Méltán a legjobb sci-fi sorozat manapság, nagyon remélem hogy kap elég évadot a könyvek lefedéséhez :) Hiányozni fog egy darabig, jöhetne már a harmadik évad!

bkitten - 2017. 04. 27. 10:00

Engem személy szerint az nagyon érdekel mifene épül? a Vénuszon…főleg, hogy így szétkapja az arra repülgetőket..állat volt ahogy a meglepett arcokat mutatták amikor darabkáira hullottak szét.

DeadMan - 2017. 04. 27. 22:49

Én az évadzárótól ezzel a címmel kicsit többet vártam. Jó lett volna, ha kicsit mutatják, mi történik a tágabb univerzumban, de akkor majd jövőre, vagy mikor is jön az S3 :)

norti - 2017. 05. 07. 21:24

Számomra a 2. évad sokáig 11/10-es volt, de a végére tényleg leült kicsit. Mindenesetre remélem lesz ahhoz elég kaland a továbbiakban, hogy pl. egy Stargate szintre kinője magát a tévében (akár a könyvek nélkül is, ha képesek értelmes sztorit írni a részekre). Nyilván magas a léc, de jó úton halad, hogy legyen ismét egy sokáig fogyasztható sci-fi sorozat.

Geza Kovacs - 2017. 05. 07. 21:38

Asszem 5 részig volt jó, ameddig a Vénuszba nem csapódott az űrállomás. Utána valami gagyi lett belőle. Nem tudom, miért törték így meg a sztorit, az 1-ben nem volt ilyen. Ja, és Thomas Jane nagyon hiányzik.

hkim - 2017. 05. 07. 22:02

Az első sorra:

“That’s like being the smartest kid with Down syndrome!”

Sajnálom, nem tudtam kihagyni :D

schray - 2017. 05. 07. 22:39

@norti a sztori megtörése azért lehet, mert az első évad az első könyv kb 70%-ig jutott, majd a maradék 30%-ot a második évad első öt részében tudták le, aztán még néhány rész alatt beleharaptak a második könyv kb felébe. Nem értettem miért kellett így feldarabolni már az első évadnál sem, gondolom nem akarták ideje korán ellőni az összes nagyobb patront, de így vesztett a ritmusából. Mindenesetre jó lesz ez, érdemes kitartani, elég ütős fordulatok jönnek még.

Running - 2017. 05. 08. 08:49

A világ nagyon jó, érdekes, a sorozatban is sikerült ezt nagyjából megjeleníteni, viszont így ebben a formában csodálkoznék ha több lenne mint 3 évad. Miért?
– Ha megint az évad közepére kerül a csattanó, akkor ismét le fog ülni, illetve fura lesz a 3. évad második fele. Ezt a törést meg kéne oldaniuk, mert gáz.
– A színészek. A főszereplő kritikán aluli, Fred-el együtt. Bobby, hát… Nagyon sok jelenetet lehúznak a színészek, és értem én, hogy a történet viszi a sorozatot, de azért ne egy szomszédok sorozat alatt húzzuk már meg a szintet egy főszereplőnél.
– Sok jelenet nagyon görcsös, sok esetben azért, mert látszik, hogy most nagyon meg kell mutatni a drámát, csak éppen megint a színészek kevesek ehhez, így a gyengén kivitelezett jelenetek izzadságszagúakká silányulnak.

Sajnos a Csillagközihez fogom hasonlítani, mert lehetne annyira jó, mert ott a színészi játék elvitte a gyengébb részeket is, itt viszont jelenleg a sztori próbálja elvinni a sorozatot, de ahol gyengébb ott rögtön unalomba fullad az egész.

Természetesen ennek ellenére várom a folytatásokat, de a könyveken már túljutva, nagy izgalomban nincs részem. Jó lenne, ha tudnának legalább egy szintet lépni, mert tényleg érdekes a világ, szuper lenne még legalább 6 évadon keresztül követni az eseményeket.

Peter_Wiggin - 2017. 05. 08. 09:13

Még mindig hiánypótló, még mindig sci-fi, de nálam azért a BSG szintjét nem éri el (olyan 7.5/10).

A színészek tényleg eléggé B-ben nyomják (kivéve Alex), ráadásul én Avasarala-t a könyvben sem kedvelem, a színésznő meg a 24-ben lett antipatikus.

SPOILER-ek nélkül, szerintem a 4. kötet teljesen ki fog maradni és a 3. kötet sem lesz egy teljes évad, gyorsan át fognak húzni az 5.-re, erre főleg abból következtetek, hogy az eddigi 2 évad dugig van 5. kötetes utalásokkal.

Ami viszont zavar, most egyszerre daráltam le a 2 évadot (az elsőt már láttam tavaly, csak ismétlésként), és eléggé biztos vagyok benne, hogy Cotyar beszervezése nem volt benne egyik részben sem, csak a “previously on..” részben mutatták (ezt mondjuk ebben a sorozatban többször eljátszották, más mondatok, más kameraállás a “previ” részben).

Vagy csaj nekem van rossz release-em?

Samu - 2017. 05. 08. 09:32

jó lett az évad, a laza és öntörvényű Miller tényleg nagy űr jelenleg. Cotyar-ra kellene ráerősíteni, ő jó arc. Bobby csak azért volt furcsa, mert az elején belengették, mekkora harcos, aztán meg a duzzadt ajkait kissé szétnyitva bambult az évadban végig és azt sem tudta, milyen rendezvényen van…

Stiel - 2017. 05. 08. 09:49

@Peter_Wiggin: a dupla évadnyitóból kétféle változat van, és igen, pont a Cotyar beszervezése jelenet az eltérés.

Annatar - 2017. 05. 08. 09:50

Peter_Wiggin:
Az évadnyitó duplarészben van Cotyar beszervezése, de csak a tévés verzióban, ami egyben a két rész, a különálló webes epizódokban nincs benne.

bvr - 2017. 05. 08. 10:33

Az a baj hogy hiába lerágott csont mennyire rossz a casting, ettől ez még egy nagyon komoly gond, és felerősíti az egyébként is komoly problémákat.

Anno a Wayward pines-nál (1. évad) írtam hogy már csak annyiból is érdekes a sorozatboom hogy úgy látszik mindenféle “unorthodox” dramaturgiai lépéseket is ki lehet próbálni – hogy aztán kiderüljön hogy nem működnek, és ahhoz valami nagyon zseniális kell(ene…) hogy érdemes legyen ezeket felrúgni. Ott ugye a csavar feltárulása volt évadközépen (nem pedig a fináléra, vagy hogy rögtön aze lején kiderüljön) , itt meg valami különös ötlettől vezérelve gondolták azt a készítők hogy úgy adaptálják a könyvet hogy a kidolgozott, könyves finálé kerüljön évadközépre. Ehhez csak “gratulálni” lehet mert ezzel sikerült is jól derékba törni a második évadot. A finálét már csak olyan szemmel tudtam nézni mint egy vonatszerencsétlenséget, ezt tényleg komolyan gondolták hogy ebben a sorozatban majd a kanapét markolászom izgalmamban a “szörny az űrhajón” sosem látott ötleten, hogy mást ne mondjak Ripley és Sigourney Weaver után?
(mondjuk a másik szálon is Bobby (castingot hagyjuk is) harcai is, hát esélyesként indulna a filmtörténet legröhejesebb küzdőjelenetei között, pedig ott olyan klasszikusok vannak mint Kirk kapitány versus a Gyíkember :))

Szóval az első évadot még elvitte nekem hogy nagyon tetszett ez a realista sci-fi irány, hogy még csak a naprendszer (illetve annak is csak egy része) elérhető, a poltikai/stratégiai szál, de akárcsak hogy hogyan adaptálódik az ember az űrhöz (bár pl. ez a kitalált “kreol” űr-nyelv az (főleg amikor más már nem annyira tudott lekötni) nagyon modorossá és lassan idegesítővé is vált)

Viszont ehhez kellenének karakterek akiknek foglalkoztat a sorsa, vagy legalább valamiféle színészi odaállás (mert nem mintha baromira meggyőzött volna az első évadban is Miller plátói szerelme, de mégis a karakterben azért volt annyi, ás Thomas Jane is hozzá tudott tenni annyit hogy azzal már lehetett kezdeni valamit. Ezért írtam már évad közben is hogy ez az évadközi finálé, és Miller elvesztése hatalmas csapás, még jobban kiemeli a maradék mezőny általános silányságát.

Plusz értem én hogy korlátozott a pénz, de sajnos az van hogy egy jó sci-fihez kell a jól kitalált és megvalósított látványvilág, és ezek az űrhajók meg belsők nekem nem nagyon jöttek be (tucatjával lehetne sorolni azokat a mozikat ahol rettenetesen béna sztori de legalább mint film szép és hangulatos volt. Sajnáslatos hogy itt ehhez nincsenek a szellemi/anyagi erőforrások)

Nyilván még bele fogok kezdeni a 3. évadba, viszont a The Expanse tényleg csak _jelenleg_ a legjobb sci-fi, elvileg hamarosan érkezik az ugyanúgy kiváló könyves alapanyagokból készülő Red Mars meg Altered Carbon, nagyon remélem hogy sokkal jobb megvalósításokkal!

bvr - 2017. 05. 08. 10:35

elnyelte a komment-motor, majd légyszi engedélyezzétek :)

Raziel Anarki - 2017. 05. 08. 11:40

a “legjobb” jelzővel azért csínján, nekem másfél évad kellett mire nagyjából megtanultam a szereplők neveit olyan csodás a színészi játék :)

Enzo - 2017. 05. 08. 11:50

Öööö, direkt mozgattatok ide át egy rakat kommentet az évadkibeszélőből?

Running - 2017. 05. 08. 13:44

Bobby a könyvben elég badass egy karakter volt, itt meg olyannak ábrázolják, mint egy sértődős kislányka, aki egyébként egy marsi elitkommandós. Ahha. Minden jelenete fájdalmat okozott, ahogy a főszereplőé is. Ha nem lett volna távol a gyorsító gomb pörgetem a jeleneteiket.
Miller helyett (aki szerintem zseniálisan hozta a karaktert) ez a gyógynövényes arc, meg szintén akkora melléfogás, hogy sírni tudnék rajta.
Azért kíváncsi leszek, hogyan viszik majd tovább a sztorit, mert a könyvben lévő események alapján csak drágulni fog a díszlet, nem is kicsit.

Enzo - 2017. 05. 09. 16:00

Esetleg kimehetne ez is oldalsávba.

teki88 - 2017. 05. 09. 17:30

Desmond: Köszönjük a kritikát.

Enzo: Én is most vettem észre hogy több kommentet mintha láttam volna. Érdekes hogy nem mind került át. :D Bár bkitten kommentjét is ki lehetett volna venni innen hiszen spioleres tartalomra kérdezett rá.

Sajnos a politikai csatározás eléggé elveszi az időt, így kevesebb marad az emberkék/kapcsolatok bemutatására.

Kevés a játékidő, és a nézettség. Ha több rész lenne jobb lenne a sorozat.

Desmond Wallace - 2017. 05. 09. 18:45

“egy jó sci-fihez kell a jól kitalált és megvalósított látványvilág”

Szerintem a látvány kifejezetten jó lett. Nyilván filmekhez nem lehet mérni, de tévés szinten teljesen rendben van. A Dark Matternél például sokkal jobb.

Benii - 2017. 05. 09. 21:23

“Jelenleg a The Expanse-nél nincs jobb űrsci-fi a tévében.” Ez így igaz nagyjából, de hozzá kell tenni a mezőny gyenge, úgyhogy ez egyben sajnálatos is.
Ami probléma még a jövőre nézve, hogy a könyvekből messze az első kettő a legjobb, a többi színvonala hullámzó, mintha az írok mennyiségre írnának, nem igazán úgy halad a történet, ahogy azt gondolnánk az első két könyv alapján. Ez a sorozat, nem a protomolekuláról szól első sorban, hanem az különböző emberi frakciók viszonyáról és annak alakulásáról. Egyértelmű melyikről könnyebb írni, és melyik kevésbé érdekes sci-fi szempontjából, úgyhogy átmegy űrsci-fiből űrdrámába a dolog, ahogy haladunk előre. Persze még van vissza pár könyv, javíthatnak, de nem kell sokat várni ebből a szempontból. 5 évaddal később se fogunk sokkal többet tudni a protomolekuláról, persze lesz pár érdekesség, de kb. az egészet 3 mondatban össze lehetne foglalni, és az már bő lére eresztett összefoglaló a témában. Úgyhogy aki ezen a vonalon sokat vár, most dobja a sorozatot, aki meg karakterépítgetést meg drámázást akar , tolja tovább, bár a béna casting ennek kicsit szintén odavág.

Andris - 2017. 05. 11. 10:24

Szerintem is jó sorozat.
Szerintem is rossz a casting néhány szerepre.
Aghdashloo szerintem pont nagyon jó választás volt, az más kérdés hogy ő sem a legjobb színész a világon, de ettől még illik a szerepre. Plusz külön tetszik, hogy Ő benne volt a Mass Effect trilógiában is, mint szinkron. Biztos szereti ezt a témát :D (vagy csak a pénzt).

Azt nem értem, hogy miért így építették fel ezt az évadot – gondolok itt az 5. részre-, de Miller és Julie (azt hiszem így hívták) szálának lélegzetelállító lezárása volt.

A Bobby-t játszó színész marhára idegesítő ezzel a folyamatos esetlenségével, de közben mutatja (vagy mutatni akarja), hogy milyen kemény ő igazából. Jóllehet kaptunk valamit az évad végén, de akkor is…

Úgy általában meglátszik a színészeken hogy nem top kategóriásak de ez annyira nem zavart engem. Ami jobban zavart, hogy helyenként elég nagy hangsúlyt fektettek a Holden-Naomi párosra, pedig abszolút semmi kémia nincs közöttük. Faarccal néztem az “izgalmas” pillanatokat, amikor kétséges volt hogy pl Holden túléli e, vagy hogy a kapcsolatuk túléli e az eseményeket. (Lehet én vagyok vak, de fel sem tűnt nekem, csak utólag, hogy majdnem szétmentek, amikor ott a Ganümédész-en elváltak ugye, és akkor utána valahogy örömködött a Naomi, hogy sikerült Holdennek visszatérnie egyrészt a bolygóról is meg az elvakult céltól is, hogy bármi áron megöl minden protogent. Amikor ez elhangzott akkor jöttem rá utólag, hogy “Ja ezek majdnem szétmentek? Hát oké”.) Egyszerűen nincs meg a kémia és kész, innentől ez veszett ügy, remélem erre nem fognak túl sok időt vesztegetni a következő évadban (bár gondolom a könyv miatt ez nem így lesz).

Sok helyen látom hogy a GoT-szal hasonlítgatják össze, sőt még egy helyen olvastam azt is, hogy van legalább olyan jó, csak az űrben játszódik. Szerintem ez nagyon helytelen. A két sorozat ég és föld (pun intended), és a The Expanse fényévekre van egy GoT kategóriától (megint csak, pun intended :D ). És szerintem ez nem csak a rossz szereplőgárdától van. A GoT sem tökéletes, főleg az utóbbi időben, de akkor is..

Amúgy egy fél órája sem fejeztem be az évadot, de jobban emlékszem az 5. részre, mint az utolsóra. Nem volt egy nagy rész.. Semmi WTF pillanat nem volt, és nem szerintem az, hogy a protogen szétszedte a kutatóhajót, nem WTF pillanat, mivel eddig is tudtuk hogy durva dolgokra képes és azt is hogy, mindent támadásnak vesz, így megvédi magát. Oké a doktor fogalmam nincs hogy tűnt el a kislánnyal, vagy hogy egyáltalán hova (hajóra vagy maradt a bolygón), de én speciel nem fogom lerágni a körmöm emiatt. Ezerszer érdekesebb az, hogy mit kezd Fred Johnson majd a protomolekulával.

Ha majd’ mindegyik rész olyat hozna, mint az ötödik, akkor nem kéne aggódnia a Syfy-nak a nézettség miatt (és pont nem a látvány miatt, bár azért rásegített az is). De így is meglepő teljesítmény a csatornától.

Illetve még egy dolog zavaró nekem, az hogy helyenként mintha elfelejtették volna, hogy az űrben játszódik az egész. Gondolok itt arra, hogy ha egy oxigénnel telített kamrát kinyitnak az űr felé egy milliszekundum alatt kiszív onnan mindent a vákuum. Itt meg kiszállingóztak az emberek. A másik ilyen, hogy több soron is láthattuk, hogy még az űrben ott szálldogálnak és nézelődnek… Nemár.. Jó meg persze ott volt az is, hogy a 15 és 20 G-nek simán meg kellett volna ölniük őket, még a folyadék ellenére is (amit most nem tudnék megmondani mi volt), de persze semmi bajuk nem lett, de efölött még könnyedén eltudok siklani. De a többi ilyen fölött nem.

bvr - 2017. 05. 11. 14:05

@Desmond Wallace
“Szerintem a látvány kifejezetten jó lett. Nyilván filmekhez nem lehet mérni, de tévés szinten teljesen rendben van. A Dark Matternél például sokkal jobb.”

Ez harom kulonbozo dolog, szepen szallva lefele a minoseggel :)))
Szoval akkor most (1) kifejezetten jo (2) tv-s szinten teljesen rendben van (3) sokkal jobb mint a Dark Matter

(mondjuk a Dark Matter-bol en szemely szerint csak a pilotot lattam, szoval hogy utana mi tortent arrol nem tudok nyilatkozni de annal az urhajobelsonel az Expanse urhajobelsoi sokkal nem jobbak)

Amugy engem csak az (1) erdekel, a tobbire kimondottan irtam hogy megertem, de ettol meg ez fontos. Ha nem tudjak megcsinalni, akar kreativ, akar anyagi hianyossagok miatt, az ettol meg egy komoly problema.

Hogy mondjak tv-s ellenpeldat, a Game of Thrones-t a 3. evad (de igazabol mar a 2.) ota szinte csak azert nezem mert rendkivul tetszenek a diszletek es _bizonyos_ karakterek castingja. Olvastam a konyveket, rengetegbajom van az adaptalassal, de emiatt megis maradtam. Mert jo nezni.

Es ja, lehet sajnalkozni hogy milyen jo lenne ha az HBO keszitene – de hat jol lathatoan nem az HBO kesziti.

Es foleg azon komment alapjan hogy meg a konyvekben leirt sztori sem epp erosodik a masodik konyvtol…

Hat nalam a 2. evad felelig meg kitartott a lendulet, de utana (ahogy irtam is) mar eleg szenvedosse valt. Meg abba valoszinuleg belenezek ahogy elindul a 3. evad, de reszemrol a kiszallasi hataron vagyok.

Nemisen - 2017. 05. 12. 18:55

Nekem meg mindig a Babylon 5 es a BSG az etalon. Ott marhara el voltak talalva a szereplok, itt nem. Plusz a konyveket olvasva is szetuntam magam, nem tul izgalmas maga az univerzum sem.

Blobov - 2017. 05. 16. 13:29

@Nemisen: Szerintem megszépíti őket az idő. A maguk 20+ részes évadjaival azért mind a B5-ben, mind a BSG-ben tömegében voltak rohadtul filler epizódok, az egyes karakterek meg többnyire szép sematikusak voltak (főleg a B5-ben).

Tyberius06 - 2017. 05. 21. 22:20

@Blobov: A Babylont nem láttam még, de a BSG kapcsán egyet értek veled. Az első évad volt a legjobb, leszámítva néhány eléggé epic momentumot a többi évadból, illetve nekem a befejezés is tetszik, de a 20 rész sok volt, és amikor itt pörgött a blogon a kibeszélő igen sokan panaszkodtak a fillerek meg sehova nem haladó epizódok miatt, persze visszagondolva arra az időszakra, egyszerűen már akkor se volt jobb. A Firefly földbe állt, a ST: Enterprise 4 évad után elkaszálódott, a StarGate-ek picit más kategóriák voltak és azok is épp kifutóban voltak, szóval eléggé egyed uralkodó volt a BSG. Mert az ilyen V feldolgozást (amit a BSG hívott igazából életre, illetve a BSG sikere), Defying Gravity-t ne számítsuk ide…

Noh, de az The Expanse-ról. Egyet tudok érteni a kritikával. Tetszett meg jó volt az évad, de a súlypontot baromira elbaltázták a készítők. Az Eros és Vénusz találkozása, Miller búcsúja baromi nice volt, csak mindezt az évad első felében megkaptuk… És onnantól meg gyakoralatilag politika meg egymás basztatása. Persze egyes karaktereket jól összehoztak. Bobby nekem végig fura volt, illetve az ő átállása is picit hirtelen volt, de vhol totál érthető, eléggé elárulták, illetve azt amiben hitt.
Az öreglány meg szerintem majdnem annyira badass bizonyos szinten mint Amos, akinek a szocipata megnyilvánulásain leginkább szakadni lehet a röhögéstől…
Nekem egyébként az egész felállás, a világ olyan mintha a Haegemónia c. játék elevenedne meg, legalábbis ami a Föld-Mars ellentétet illeti (bár már jó rég volt, hogy utoljára játszottam vele).
Igazából a Miller távozása után, nem igazán tudtam, hogy most akkor mire meg ki a játék, mert hogy mindenki elvolt a maga kis mission-jével, de nem nagyon állt össze.
A vége mondjuk nekem eléggé olyan Alienes lett, ezzel a kibasszuk az idegent a légzsilipen azt megpörköljük a hajtóművel… Klasszikus :D :D
Összességében tetszett, kiváncsian várom a folytatást! :)

Bad Land - 2017. 07. 03. 20:50

Az utobbi evek legjobb scifije,teljesen veletlenul talaltam ra. Aztan az elso evadot 2 nap alatt megneztem a masodikot meg 3 nap alatt :D
Szoval tetszik.
A szineszi jatek nekem tetszik, Amos hiteles badass es a beszolasai mukodnek (jokat lehet rohogni rajta),az oregasszony Avasarala meg szavakkal banik badass modjara.
A marsi csaj szep,estere feljohetne de nem tunik harcosnak Naomi sokkal hitelesebb lenne komandosnak (mar csak azert mert minim 10 kg-al konnyebb).
A foszereplo neha baromi jo (amikor kegyetlenul harcolni kell,erzelmek nelkul),neha meg Mass Effect Andromeda foszereplo szintjet hozza 3D-ben.
Szerintem a szerelmi szal abszolut felesleges.
En kivancsi vagyok erre a protomolekulara,talan a dara miatt de nem remlik hogyan fedeztek fel,hogy volt az elso contact a proto es az emberiseg kozott.
Az evad leghiteltelenebb dolga volt amikor a Ganimedeszrol leleptek,egy badass-nal szant radioval,mivel minim 20 hadihajo volt akik egy kemeny beszolastol elengedtek oket (hitelesseg fail,marmint scifi szinten).
8/10
Biztos maradok a 3-ik evadra,de hetiben rossz lessz nezni,tipikus dara sorozat amolyan Falling Skies.

Magicmagnets - 2017. 07. 16. 12:51

@Bad Land

Na azért a Falling Skies-al ne emlegessük egy lapon. Az egy közhely-fertőzött ‘Murica Fuck Yeah” idiótaság volt, amiben a Földet ledaráló és elfoglaló idegen inváziós erő nem volt képes leszámolni egy sereg menstruáló tinivel és feleslegesen drámázó felnőttel. A lépegetők és a póklábú ágyútöltelék lényeket a Star Wars Birodalmi katonai akadémiáján képezték ki. A később megjelenő super mechek sem voltak jobbak. A klisé főhős család feje, a történelmi tanárból avanzsált szabadságharcos, aki lépten-nyomon köpködi a történelmi hasonlatokat az aktuális helyzetre, hát nevetséges volt. Biztos a patrióta, hazaszerető amcsiknak könny szökött a szemébe, én csak ásítoztam. Az egyetlen érdekes karakter az a “lázadó” vadmotoros Pope volt, aki a végére be is kattan és még érdekesebb személyiséggé válik. A harmadik, barátságos idegen faj sem tudta feldobni a sorozatot számomra. A Falling Skies-t a Terra Nova-val lehet összehasonlítani.

sunny - 2017. 07. 31. 00:23

“Az egy közhely-fertőzött ‘Murica Fuck Yeah” idiótaság volt, amiben a Földet ledaráló és elfoglaló idegen inváziós erő nem volt képes leszámolni egy sereg menstruáló tinivel és feleslegesen drámázó felnőttel.”

ezen szakadok!! :)))))
amúgy igaz, azért a fallingskies-ra még csak ne is gondoljunk.

mm - 2017. 11. 06. 00:36

bobby hol molett srácok? kicsit zömök a testalkata de egyáltalán nem puhos

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz