login |

Pilot-mustra: The Legend of Master Legend – 1×01

2017. 05. 08. 22:04 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Még ma is belefutok olykor abba a sommás megállapításba, hogy manapság nincsenek ötletek Hollywood-ban tévésorozatok terén. Ami nem csak azért WTF, mert attól, hogy nem ötletes az, amit berendelnek, még lehet ezer meg egy remek elhalt ötlet pilotszezonban. Hanem azért is, mert manapság egyre több a totál eredeti, semmihez nem hasonlítható sorozat. Naná, hiszen mindenki azt gyárt, és mert a csatornák már mernek kockázatot vállalni.

Ha valaki eredetiséget keres, azt elég elirányítani az Amazon kínálatához. Nekem már a Mozart In The Jungle is friss fuvallat volt, meg a Transparent vagy a Red Oaks (oké, annak a témája csak sorozatként az) is, de azóta olyan szériák kerültek a szolgáltatónál bemutatásra, mint a One Mississippi, az I Love Dick (elég WTF volt) vagy a Patriot. És most itt a Legend of Master Legend.

LEGEND OF MASTER LEGEND – 1×01 – 6/10

 

A sorozat (ami dramedy? fekete komédia?) története, bármily meglepő, valós eseményeken alapul. Egy újságcikken, mely egy modern, álarcos-köpenyes “szuperhősről” szólt, aki járta Orlando utcáit, és próbált igazságot tenni. A sorozat helyszíne Las Vegas, a hőst John Hawkes alakítja, és ő is segít, ahol tud. Ha kell vitás kérdéseket dönt el, ha kell, ételt oszt a rászorulóknak, ha kell, akkor pedig előkapja az ökleit és… jó eséllyel őt verik el, mert elég nyüzüge.

Persze hősünknek van valódi élete is, barátai, körbeveszik őt karakterek, ráadásul egy konfliktus is rátalál börtönből szabaduló öccse képébe, aki be akar segíteni neki. De mindez velem elég sokáig nem rezonált. Néztem, néztem az agymenést a levegőben lógó jeleneteket, próbáltam kitalálni, hogy mit miért látunk, de nem indított be. Egészen az utolsó 7-8 percig, amikor végre ráéreztem Frank törékeny világára, és elkezdett érdekelni az elég frusztráló karakter.

A legérdekesebb kérdés, ami felmerült bennem a nézés közben az volt, hogy “vajon mit kéne éreznem?”. Mert amikor Master Legend maskarában metálzenére vonult (két Manowar-szám is volt a pilotban, ilyet sem ba pipáltam még!), az valami piszok felszabadító érzés volt. Mert meg meri tenni. Mert rohadtul nem érdekli, hogy nevetségesen néz ki. És mert nem nevetik ki, hanem örülnek neki, fényképezkednek vele.

Máskor pedig csak néztem és elszorult a szívem, annyira szánalmas volt látni ezt az embert. Nem csak azért, mert olykor lejáratja magát, mert ezt a józan ésszel elmebetegnek tűnő dolgot csinálja, és mert hisz ebben (az olyan nagy baj lenne?), hanem azért is, mert láthattuk, hogy mi az ára annak, hogy ezt csinálja. És ő is látja. És mégis csinálja, basszus. Miért?

A lényeg, hogy erre is el lehet sütni azt, amit mostanában egyre több pilotra elsütök, miszerint nem nagyon van hozzá hasonló. (Oké, ha Amazon, akkor a tavalyi The Tick távolról, a szuperhősös aspektus miatt rokonítható vele, de egyébként totál más.)

De még, ha hasonlítana is valamire, akkor sincs az az isten, hogy ajánlóként funkcionáljon ez a “kritika”, mert a The Legend of Master Legend pilotjára nem lehet címkéket aggatni, vagy azt mondani, hogy erre vagy arra hasonlít, és ha X-et szereti, akkor biztos, hogy imádni fogja az ember. Ez kiszámíthatatlan. Le lehet tételesen írni, hogy mi történik benne, de semmit sem ér a történet, ha nincs benne ebben a világban az ember.

Szóval látni kell. És ezért nem fogja látni szinte senki. Akár kap berendelést, akár nem, ez a pilot, illetve az esetleges sorozat jó eséllyel el fog szállni itthon az ismeretlenség homályába, esetleg néhány ínyenc rátalál és közös témát fog jelenteni nekik. Én sem tudom, hogy érdekel-e a folytatás, de szerintem jobb esély van arra, hogy bejön, mint mondjuk az I Love Dick esetében.

A sorozat az Amazon 7. pilotszezonjában mutatkozott be, és nemsokára döntés születik arról, hogy bekérik-e a teljes szezont.

7 hozzászólás Ne habozz!

kplesz - 2017. 05. 08. 22:23

Dio-s póló, Iron Maiden-karakteres betűk? már ezért megér egy próbát.

CotA - 2017. 05. 09. 01:52

A Kick ass filmben nekem anno nagyon bejött a feeling, hogy egy átlagos srác beöltözik ‘szuperhős’-nek. Aki szerette ezt a filmet annak vajon ez is bejöhet? A főszereplő a cikkbeli képen kicsit gyépésnek tűnik..

winnie - 2017. 05. 09. 04:59

a kickass mégiscsak egy képregény, ez pedig a valóság – _szerintem_ más a stílusa és a hangulata, de mint írtam is fent, nem zárom ki, hogy bejöjjön valakinek mindkettő, de szerintem nem a kick-ass lesz a közös nevező a hasonlóságok ellenére.

Beka - 2017. 05. 09. 12:32

Asszem ez a film a 2009-es Defendor című Woody Harrelson filmen alapul. A sorozatot még nem próbáltam be, de John Hawkes miatt valószínűleg ez meg fog történni.

winnie - 2017. 05. 09. 14:06

Beka: a posztban írtam, hogy min alapul, egy new orleansi férfin, illetve a róla szóló újságcikken. van, amiben hasonlít a defendorra, de azért ez más.

FrankLuck - 2017. 05. 09. 16:27

Fura volt. (háromszor kitöröltem, amit ezután írtam, így azt hiszem maradnék is ennyiben).

Kjubi - 2017. 05. 09. 22:20

Az HBO 2011-es Superheroes című dokumentumfilmjében többek közt ő is szerepel, ha valakit érdekelne!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz