login |

The Great Indoors: vége az 1. évadnak – írta Lantaar

2017. 05. 10. 14:50 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

A sorozat, ami azért született, hogy Joel McHale ostorozhassa a milleniális korosztályt. Mert igazából szinte csak erről szól a sorozat. Minden más eleme felcserélhető bármilyen random klisével. A munkahelyi környezet, a történetek, de még a karakterek is. (Ld. a pilotkritikákat.)

Nyilván egy CBS-es többkamerás szitkomtól nem igazán lehet ennél többet elvárni, már csak tapasztalat alapján sem, de azért illene legalább úgy csinálniuk a készítőknek, mintha legalább törekednének arra, hogy valami frisset csináljanak.

A poénok elavultak és kiszámíthatóak, ahogy a történet is. Szinte nincs olyan fordulat, amit ne lehetett volna kilométerekről látni. A karakterek pedig (legfőképpen a fiatalok) gyakorlatilag minden olyan általános viselkedésbeli sablont eljátszanak, amit leginkább az idősebb korosztálynak találtak ki a netes clickbait gyártó oldalak.

McHale rutinból hozza a sármos, kicsit öntelt, szarkasztikus alfahím figurát, de a gyatra forgatókönyveknek hála, ez még így is csak maximum egy Jeff Winger-light kategória. Sőt, szerintem még a The Soup-ban is jobb szövegeket írtak neki, mint itt.

Ettől függetlenül, ami működik a sorozatban, az miatta van. Megvan a kellő karizmája ahhoz, hogy a gyengébb poénokat is közepesen élvezhetővé tegye, valamint képes hihetően előadni az érzelmesebb jeleneteket a részek végén, amikor megtanulja az adott rész leckéjét (hogy aztán a következő részben szinte teljesen elfelejtse azt).

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Az idősebb korosztályt McHale-en kívül még hárman képviselik: a főnöke, annak lánya és a törzshelyükké váló kocsma csaposa. Velük kapcsolatban egyetlen egy valamit szeretnék tudni: mi a franccal zsarolták meg Stephen Fryt, hogy elvállalja ezt a szerepet?

Gyakorlatilag más dolga nincs, mint részenként egyszer vagy kétszer egy gyenge szóviccel elhívni McHale-t, hogy munka közben igyanak, meg néha mondjon valami faék egyszerűségű, közhelyes bölcsességet pár kétértelmű mondat és pikáns(nak szánt) beszólás között.

Sajnos az összes többi szereplő is annyira le van egyszerűsítve sztereotípiák mentén, hogy nem igazán lehet érdemben beszélni róluk. Egy kiemelkedő van talán, Esther, Deborah Baker Jr. alakításában, de ő is csak azért, mert az őrült, egysoros beszólásaiból pont eltalálták azt a mennyiséget, ami még érdekes és vicces, de nem idegesítő.

Mivel komédiáról beszélünk, ezért nyilván nem lehet teljesen objektíven értékelni azt. Akinek bejön ez a fajta humor, illetve az ilyen típusú történetek, azok szerintem nyugodt szívvel kiszórnak egy 6-7/10-es értékelést az évadra, viszont akinek nem, annak ez nemigen lesz több egy 4/10-nél.

ui: azt egyébként meg tudná valaki mondani, hogy Jon Cryer mégis hogy került oda a finálé zárójelenetébe egy egysoros, jellegtelen vendégszerep kedvéért? Túszul ejtette a kutyáját a CBS?

UPDATE: A sorozatot elkaszálták, nem lesz folytatása.

5 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 05. 10. 15:14

hehe, jon cryerön én is csak néztem.

egyébként meg meglepett, hogy annyira nem is voltam rossz véleménnyel a pilotról, s ennek megfelelően elfogadható volt ez is, de még véletlenül sem jutna eszembe nézni. az a baj, hogy poénok tekintetében nagyon lapos, illetve olyan vicceken röhögnek, amik engem nem mozgatnak meg.

és mivel nem voltam nagy néző, ezért egyik karakter sem érdekel különösebben (baker már a pilotban is vicces volt, de a finéléban szinte nem is szerepelt), de stephen fry-t már rég ki kellett volna onnan dobni.

jobb, mint a man with a plan, rosszabb, mint a superior donuts vagy a kevin can wait.

Balumedve - 2017. 05. 10. 15:57

Az évadról nincs semmilyen véleményem, mert a pilot után kaszáltam a sorozatot, de valamilyen szinten megnyugtat, hogy helyesen döntöttem.
Még régebben a 2 Broke Girls-el elkövettem azt a hibát, hogy a könnyed rasszista szóviccek és pop kulturális utalások miatt végignéztem 4 évadot.

stargatelost - 2017. 05. 11. 09:10

Szomorúan olvastam a kritikát, mert nekem nagyon bejött, rég nevettem ennyit szitkomon, nekem nagyon ültek a poénok :D pedig ugyanúgy tudok nevetni egy silicon valleyn is. Hát ez van, de úgyis kasza lesz sajnos.

goodjohnwin - 2017. 05. 11. 14:50

Én is szívesen ekézném a milleniálokat, ezek a poénjai a sorozatnak úgy-ahogy elmennek, de amúgy rémisztően vérszegény.
Nálan az egyetlen kiemelkedő teljesítményt Mintz_plasse nyújtja, a közhelyes karaketre ellenére. Volt szegénynek éppen a CBS-nél egy soha el sem indított pilotja (Friend me), ami egész jó volt. Lehet, hogy azt akarta a stúdió kárpótolni ezzel a szereppel, vagy nem, mindenesetre a srácnak van egy olyan bája és jelenléte, ami egy nagyszerű komikusi pályafutást vetít előre (illetve már most is létezik ez, hiszen már vagy 4-5 mozifilmben is bizonyított a srác)

winnie - 2017. 05. 11. 16:06

goodjohnwin: épp ez a fura, illetve már a friend me esetében is ez volt, hogy épp beindult a mozis karrierje, erre ő tévésorozatozik. (mondjuk sejthetett valamit, mert 2013 óta két neighbors-film mellékszerepe mellett jelentéktelen dolgok jöttek csak össze neki az élőszereplős műfajban…)

de igen, miatta is érdekelt volna a sorozat, de annyira klisé volt ez a figura számomra, hogy már az első részben elfáradt, és a fináléban sem hozott újat. inkább egy páros komédiát néztem volna meg vele és mchale-lel, de így ensemble leosztásban csalódtam:(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz