login |

Black-ish: vége a 3. évadnak – írta Lantaar

2017. 05. 12. 14:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Az előző két évadzárótól eltérően most nem egy kosztümös fantáziáról szóló résszel zárták az évadot a készítők, hanem a szezont végig kísérő átívelő szállal, Bow terhességével, és ez jobban is sült el, mint a két korábbi finálé.

Nyilván nem történt semmi eget rengető, de ahelyett, hogy egy sima hülyéskedésre használták volna fel az évadzárót, sikerült előhozni egy érzelmesebb történetet némi megfelelően adagolt feszültséggel. Számomra pedig ez sokkal hatásosabb volt, mint egy múltidézős filler. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Az viszont sajnos igaz az évadra vonatkozóan, hogy stabilan beálltak ebbe a sima családi sitcomos rutinba, ahol inkább fókuszálnak átlagos, más sorozatokból már ismert sablonos alaptörténetek sokadik körüljárására, mintsem a társadalmi-etnikai különbségekből eredő megfigyelés alapú humorra. És igazából ez az, ami miatt gyakran kihagyott lehetőségként lehet tekinteni a sorozatra.

Minden egyes részre, ami a humor mellett képes mellbevágó komolysággal kezelni a létező, a feketéket akár napi szinten érintő problémákat (mint például a sorozattal kapcsolatban gyakran felemlegetett 2×16), arra jut vagy 6 olyan rész, amiben olyan dolgokkal foglalkoznak, hogy “jaj, mi lesz, ha a gyerekemből kétkezi munkás lesz?” vagy “melyik szülő maradjon otthon majd a születendő gyerekkel?”.

Mindezek mellett idén kaptunk egy backdoor pilotot is (3×23), ami a Zoey köré írt spinoffot vezette fel. Nem volt rossz rész, ráadásul nálam előnyből indult, mert kedvelem a karaktert, mellé pedig bedobták Chris Parnellt és Matt Walsh-t (bár az utóbbit lehet, hogy le kell cserélni, ha berendelésre kerül a sorozat, mivel állandó szereplő a Veepben) és a maga egyszerűbb módján működött.

Óvatos optimizmussal várom az esetleges spinoffot két ok miatt. Az egyik az, hogy egyetemi környezetben játszódik, ami manapság melegágya az olyan politikai, társadalmi témáknak, amivel az eredeti koncepció szerint az anyasorozatnak is foglalkoznia kellett volna. A másik pedig az, ami elősegítheti azt, hogy valóban ilyen irányba tereljék, hogy az ABC helyett a fiatalabbak felé orientált Freeformra kerülne, így könnyebben tudnának kapcsolatot építeni a célcsoportjukkal, hiszen őket is érintő kérdésekkel foglalkozhatnának.

A karakterek szintjén egyébként nem történt változás, mindenki stabilan hozta azt, amit az előző két évad során megismerhettünk tőlük.

Egyébként, ha már spinoff: nem lehetne inkább egy olyat csinálni, ami Charlie és Diane ellenségeskedésére alapulna? Mondjuk ilyen Spy vs. Spy jelleggel? Mert azt tuti nézném. Jött amúgy egy új szereplő Bow hippi, ingyenélő öccse személyében, akit direkt olyanra írtak, hogy halálra idegesítse Dre-t de közben sikerült a nézőket is idegesíteni vele, legalábbis engem biztosan. Volt pár egyrészes ismertebb mellékszereplő, volt köztük jó, közepesé és teljesen felesleges (Igen, itt most konkrétan Chris Brownra gondolok).

Akadnak jó pillanatai a sorozatnak, mint például Charlie (őrült Deon Cole szerepet minden sorozatba!), vagy az irodai meetingek szürrealitása, esetleg Dre és Bow szövegei, de minden egyes jó pillanatra jut legalább egy jelenet, ami negatív irányba billenti a mércét. Nekem így az évad legyen mondjuk egy 5/10, bár szerintem többetek közel sem lesz ilyen jó szándékú.

ui: Szerencsétlen Junior lassan nonprofit alapítványt indíthatna Meg Griffinnel a sitcom családok bokszzsákként használt gyerekei megsegítésére…

2 hozzászólás Ne habozz!

bikkbakk - 2017. 05. 12. 21:49

nem nézem – már – ezt a sorozatot, de mit keres it Thomas Jefferson?

Lantaar - 2017. 05. 12. 22:05

@bikkbakk: Bow idegesítő öccsét játsza.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz