login |

Grimm: vége 6. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Andris

2017. 05. 16. 13:30 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Pár hete véget ért a Grimm, mely a kissé döcögős, ám mindenképp ígéretes kezdés, majd a magabiztos folytatás után sajnos végül lecsúszott azon a bizonyos lejtőn, és nem is tudott már talpra állni. Az ötödik évadban tapasztalható minőségbeli romlás sajnos az utolsó, hatodik szezonra sem változott a jó irányba, sőt kijelenthetem, hogy elérte a sorozat mélypontját.

Mikor meghallottam a hírt, hogy csak 13 részt rendeltek be, bevallom őszintén, reménykedni kezdtem, hogy így legalább kapunk egy összeszedett, koherens záró évadot, mindenféle töltelék rész nélkül, amit a teljes évados sorozatoknál megszokhattunk. És habár az 5. évad története hagy maga után némi kívánnivalót, mégis volt benne annyi matéria, hogy egy fél évaddal jól lelehessen zárni a sorozatot.

Ehelyett a készítők sajnos amellett döntöttek, hogy hanyagolnak minden előző évad(ok)ban felmerült szálat, és egy teljesen új, sietve összerakott és meglehetősen összecsapott és kaotikus történettel tesznek pontot a sorozat nem is olyan rövid életére. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A történet ott folytatódott, ugyebár, ahol tavaly véget ért: Nick túlélte a rajtaütést a lakásában, és Sean a szeme láttára szúrja le főnökét, Bonaparte-t, melynek mint tudjuk, Diana az okozója. A kölcsönös értetlenkedés után Sean elviharzik, csak azért, hogy aztán megkezdhesse Nick ellen a hajtóvadászatot. És igen, az ehhez hasonló logikátlanságokkal sajnos tömítve van ez a 13 rész.

Ez a nagy felhajtás már a 6×03-ra megoldódik, egy elég kényelmes és teljesen érthetetlen húzással. Minden kölcsönös gyűlölködés ellenére egy vállrándítással feloldják a helyzetet és utána úgy dolgoznak egymás mellett, mintha mi sem történt volna.

Bár meg kell hagyni, Nick és kis csapata szépen aláásta Sean hitelességét, így nem merülhet fel bennünk a kérdés, hogy elég komoly hátszele ellenére, hogy tudott ilyen csúfos vereséget szenvedni egy maroknyi ember ellen. (Habár mindig is ott volt nála Nick egyetlen fia és Adalind, akikkel bármikor sakkban tarthatta volna, de az írók nemes egyszerűséggel nem foglalkoztak ezzel a ténnyel.)

Azért kapunk egy kis bonyodalmat sejtető elemet Grossante hadnagy személyében, aki Sean megbízásából gyilkolt, és akit Nick elhajtott Sean bőrébe bújva, de sajnos ezzel a szállal szinte semmit nem kezdenek, és bevetik a jó öreg Trubel-lépést: eltűnik az éppen aktuális szezon java részére, majd pár résszel a finálé előtt, egy teljesen indokolatlan helyen előveszik és ez esetben adnak neki egy teljesen kiszámítható, helyzetéből adódóan esetleg komikus lezárást.

Időközben felbukkan Meisner szelleme is Sean életében pár rész erejéig, csak hogy őrületbe kergesse, majd valami oknál fogva megmentse az életét. Valószínűnek tartom, hogy csak azért hozták vissza a karaktert, hogy ő is kapjon már egy lezárás félét, ha már ennyi évadon keresztül fel-felbukkant, de sajnos ezt nem sikerült véghezvinniük, mert egy sor érthetetlen cselekmény után kiballag a képből mindenféle indoklás vagy magyarázat nélkül, s nem látjuk többé.

Ezt követően kaptunk pár részt, melyeknek célja talán az lehetett, hogy visszahozza a heti nyomozós sorozat érzését, mivel eleinte az átívelő szálhoz lényegében alig adnak valamit, mindössze még egyszer láthatjuk, hogy milyen is az, amikor a csapat összedolgozva megold egy-egy ügyet, és eközben még egy morális kérdést is sikerült feszegetniük. Így mégis sikerült töltelék  epizódokat készíteni, nem is keveset, ha azt nézzük, hogy csupán 13 részből áll az utolsó évad.

Azért a 7. részt kiemelném, mint pozitívumot. Habár ettől az epizódtól sem kell semmi extra nagyot várni, azért jó volt látni együtt a teljes csapatot, és helyenként meglepően szórakoztató volt (gondolok itt Hank önimádatára).

Ekkor újra felcsillant bennem a már majdnem kihalt remény, miszerint ha nem is egy jó történetlezárást, legalább egy kis nosztalgiázós, szívelszorulós lezárást még kaphatunk. Sajnos az érzés amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt a következő részekben.

Eddig a pontig talán azt mondanám, hogy egy gyenge közepest teljesített a sorozat, de innentől beindult a teljes lejtmenet és meg sem állt az utolsó rész utolsó fél percéig, amiről majd később fejteném ki gondolataimat. (És most nem rontom el ezt az egyetlen jó részt azzal, hogy például történetvezetés szempontjából mennyire rossz helyen van, vagy milyen kényelmes megoldásokkal operáltak itt is.)

Noha a 8-9. rész is még besorolható egy sima heti-nyomozós kategóriába, azért már elkezdték újra elővenni az átívelő szálat és a 6×10-től már csak a nagy fináléra koncentráltak.

Szépen sorjában kiderül minden: Diana majdani központi szerepe az eseményekben, Trubel „nagy” visszatérése, Eve-Juliette és Nick bonyolult kapcsolata a tükrökkel: átlépnek egy másik világba, mint az kiderül, konkrétan a pokolba, és miközben megszabadulnak onnan, sikerül átosonnia magának az ördögnek is, aki az idei, sőt az összes évad főgonosza, tekintve, hogy ide fut össze pár, évadokon átívelő szál.

Ezt követően a 12. és 13. részben végignézhetjük az egész csapat – kivéve Nick -, halálát, egy rendkívül kaotikus és robogó tempóban. Fizikailag fárasztó volt megélni az utolsó két részt, egy perc pihenőt nem adtak az írók, folyamatosan pörgették az eseményeket, annyi szívszorító halált láthattunk, hogy már az első eset után elvesztették súlyukat, és egyértelmű volt, hogy végül senki nem fog meghalni.

És így is lett: a szokásos sorozatzárós flashbackekkel és még pár visszatérő vendégszereppel karöltve (Nick anyu és nagynéni), sikerül legyőzniük az ördögöt, hiába van felfegyverkezve Mózes botjával, aminek persze a Nick birtokában lévő fadarab az alkotóeleme, és mint olyan, kulcsfontosságú a történet szempontjából.

Mindezek után feloldódik a nagy feszültség és Nick visszakerül a fő események elejére, egészen pontosan akkorra, amikor visszajönnek Eve-vel a pokolból, így nem hal meg senki, és csak Diana és Nick tudja, mi történt. Végezetül kaptunk egy ugrást az időben 20 évvel későbbre, és láthatjuk, ahogy Diana, Kelly, valamint Rosalee és Monroe hármas ikrei viszik tovább a családi bizniszt, már ami a grimmkedést és teremtmény-vadászatot illeti.

Ebben a lezárásban van minden, mi szem-szájnak ingere: ókorra visszanyúló mítosz, prófécia, égitestek együttállása, félvér kiválasztott, túlvilági hatalom, misztikus és hatalmas erővel bíró tárgy, még mítosz belemagyarázása is egy híres festménybe, és azt hiszem, még nem is soroltam fel mindent.

Mindez akár pozitívum is lehetne, de egyszerűen olyan kevés részen keresztül, minden felvezetés nélkül, és olyan erőltetett tempóban bombázták a nézőt újabb és újabb ilyen mitikus elemmel, hogy nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy ez egy kifigurázás, egy paródia volt az írók részéről.

Mindehhez még jön az is, hogy a párbeszédek olyan esetlenek voltak az egész évadban, hogy ez a legkisebb csatorna egy évados próbálkozásának is a szégyenére válna, s ha ez még nem lenne elég, a legtöbb részben a színészek játéka egyenesen hátborzongatóan rossz volt. Egyedül talán a Rosalee-t és Monroe-t játszó Bree Turner és Silas Weir Mitchell nem volt egy teljes csalódás, de ők sem ezekben a részekben voltak színészi pályájuk csúcsán.

De sajnos még napestig sorolhatnám ennek az évad negatívumait. Egy pozitívumot mégis ki lehet még emelni a zárással kapcsolatban: ha mást nem is, azt megtették az írók, hogy teljesen le lett zárva a történet, sőt – és akkor itt térnék rá az utolsó fél percre -, még egy esetleges reboot-lehetőséget is adtak az utódok személyében, amivel bármit lehet kezdeni majd egyszer. Hogy aztán az mennyire lenne jó, azt mindenki döntse el maga.

Én mindenképpen sajnálom, hogy ezt az utat választották az írók és nem az 5. évad történéseit folytatták, de annak így is örülök, hogy sikerült minden szálat elvarrniuk (és most ne nézzük, hogy a legtöbbet úgy zárták le, hogy simán csak figyelmen kívül hagyták). Minden szempontból egy összeszedettebb és kevésbé értelmetlen módon tudták volna befejezni Nick és barátai kalandjait, és még a jóhiszemű néző kitartó rajongását sem taposták volna meg ilyen gyalázatos módon.

Összességében nem volt rossz sorozat a Grimm, én kitartottam és az 5. évadig szerettem is, de sajnos a készítők egy nagyon előnytelen zárást választottak, ami sokak számára megkeserítheti az egész sorozat ízét is. Erre az évadra én csak 4 pontot tudok adni a 10-ből, és úgy búcsúzom ettől a hajdan izgalmas és szórakoztató sorozattól, hogy csak a jó időkre emlékezem majd vissza.

UPDATE: A sorozatot elkaszálták, nem lesz folytatása.

21 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2017. 04. 01. 12:25

Ilyen zárórészt érdemelt ez a sorozat :) Nagyon fog hiányozni, nincs még egy ilyen, mint a Grimm, ahol a szereplők tényleg úgy viselkedtek, mint egy család. Örökranglistám 4. helyére fel is kúszott ezzel.

Mom - 2017. 04. 01. 14:59

A közepe tájékán kicsit elvesztettem a fonalat Diana cselekedeteit illetően. Eleinte félt a Zerstörertől, aztán félúton már vele akar menni, merthogy szüksége van rá (de mihez?), rámosolyog, megkéri az apját, hogy ne bántsa, majd végignézi ahogy megöli a szüleit, ezek után bejelenti, hogy szerinte Kelly IS kedveli őt és készen állnak a közös nyaralásra. What?!
Vagy maga a karakter, vagy a színész játéka, vagy a kettő együtt nekem eddig is egy baromi nagy kérdőjel volt, de itt aztán végképp.

Ha a gonosznak arra kellettek az emberek, hogy általuk vegye rá Nicket a bot átadására, akkor mi volt az a kavarás a gyerekmenyasszony dologgal? És végső soron mire kellett neki pont a két gyerek?

Úgy érzem, ha a szereplők mészárlását nem húzták volna el a rész feléig (a zárás fényében akár egyszerre is megölhették volna minegyiküket), több dologra kaptunk volna magyarázatot.

Egyébként a zárás tetszett, különösen anyuka és Marie néni felbukkanása, meg a pici kitekintés a jövőre (ebből akár egy perccel több is lehett volna). Egyedül az elvarratlan szálak zavarnak picit (ebből azért több is volt nekem).

DarkEagle - 2017. 04. 01. 17:48

Hát igen Diana érdekes volt valóban bár szerintem egy bizonyos ponton megérezte, hogy mit is akar vele meg az öccsével a koponyafej és nyilván tudta, hogy nem lehet legyőzni csak úgy és tudta hogy hiába kezdené el magyarázgatni a többieknek hogy így maradna csak mindenki életben inkább hagyta a fenébe, végül is csak egy kislány szóval érthető, hogy nem kezdett el rizsázni a jövőről meg miegymásról. Ezt abból gondolom, hogy ugye a végén azt mondta Julisnak, hogy “Megint Hexenbiest vagy.” Szóval ő az egyetlen Nicken kívül aki tudja hogy mi is történt. Az se lepne meg egyébként ha ő varázsolta volna ide anyu Kellyt meg Marie nénit hiszen őket is említette.

Ez gyerekfelség meg az se biztos hogy igaz szerintem hiszen igazolást nem nyert ugye mert volt egy raklap infó a botról meg a szörnyről. Volt ugye köze Jézushoz, Dávidhoz meg franc se tudja még kikhez persze jó lett volna ha kapunk több magyarázatot de hát az is csoda hogy ilyen jól be tudták fejezni, mert nyilvánvaló hogy sokkal jobban körüljárhatták volna a dolgokat ha nem csak 13 részt kapnak hanem egy teljes évadot.

Nálam eddig is a kedvenceim közt volt de ezzel a fináléval tényleg bebizonyították hogy valóban törődnek a rajongókkal, sőt egy esetleg spinoffot is felvezettek. Manapság ugye nem újdonság az ilyen szóval nem lepne meg ha 1-2 éven belül jönne is. Bár én jobban örülnék ha Netflixre jönne ha jön egyáltalán és nem NBC-re mert ez a csatorna nem bánt jól a sorozattal.

Ja a felnőtt Diana legalább olyan creepy mint a kicsi, a felnőtt Kelly pedig tiszta apja. Szóval pöpec kis casting volt ez is. Egy biztos, párszor még végig nézem a sorit.

Zora - 2017. 04. 01. 18:13

6×12-13

Hú, milyen jó, hogymegvártam, míg a 13.-nak kész lett a felirata, csak akkor néztem meg a 12-t.

Jó lett a vége, bár elkezdtem röhögni, mikor Adalindnak is annyi lett.

A “gyerekek” meg folytatják a Grimm-mesterséget. Az ikrekkel… :-DDD
Ez jó.

Gondolom, sok fanfiction fog születni erről az ötfős csapatról.
Hiányozni fog nagyon a sorozat.
:-(((

C-DEF - 2017. 04. 01. 21:06

Eleinte azért kezdtem darálni, hogy mikor a Supnat szerencsétlenkedik legyen egy monsteroftheweek sorozat ami jó, aztán mikor Nick zombi lett ott értem be a sorit és azóta heti szinten vártam és néztem,
azóta úgy kinőtte magát, hogy az egyik legkerekebb sorozatos élmény lett egy tökéletes befejezéssel számomra. Egyik nagy kedvencem marad még néztem volna szívesen.

Cardas - 2017. 04. 02. 10:53

Szerintem ez a zárás borzasztó lett. megoldották hogy ne sajnáljam a befejezést, és szerintem egyáltalán ne tisztelték a rajongókat. az utolsó évadban behozták a legklisésebb dolgokat, amiket csak lehetett. Az égitestek együttállása, prófécia, félvér kiválasztott akit a túlvilági hatalom meg akar szerezni, gyün a sátán, stb. szégyen. Ráadásul a hatalmas gonoszt az utolsó részekben vezették fel, semmi alapozás, az egész sorozathoz egy kis bot kötötte. Teljesen kihagyható lett volna az egész szál a kulcsokkal, mert semmit nem tudtunk meg. Hogy szerezték meg a templomosok? Miért csak azt a kis darabkáját? Sokkal rejtélyesebb lett volna, ha a pálca egy értelmesebb darabját kapjuk, amin mondjuk faragások vannak, vagy valami, adott volna a rejtélyhez, ehelyett a rendező lehajolt a kertjében és felvette az első botot, hogy ez jó lesz. A tükrön miért nem tudta átvinni Nick, hiszen Diana azt mondta hogy nem abba a világba való, erre kiderül hogy abban a világban van a többi része? WTF. Mit keresett itt eddig Meisner szelleme? Hogy jött vissza, ki küldte? A mindenki lemészárlása röhejes volt, csak az dőlt be neki aki még nem látott sorozatot sztem, az utolsó előtti résznél már mosolyogtam ahogy meghaltak, tét nélküli volt az egész. Az meg külön negatívum, hogy egy ilyen színészkedni nem képes creepy kislányt tesznek a középponti szálba, akiért még szurkolni se tudsz mert egy pszichopata, és valahogy ezt senki nem veszi észre, mert azután is babusgatják, hogy megfojt egy nőt és szórakozásból kínoz másokat.
Ami sokkal értelmesebb lett volna, ha lezárják a háttérhatalom legyőzésénél a sorozatot, vagy egybekötik őket ezzel az ördöggel, és kiderül, hogy ő hozná el a földre a wesenek korszakát, de még ennyi se. a vége egy olyan 3/10, az egész sorozat meg sokkal fölötte, nem tudom mit szívtak.

hummel - 2017. 04. 02. 15:59

Az évad és a finálé elég kaotikusra sikerült, nem sikerült megfelelően összehangolni a szálakat, valamint némelyik szál elég felszínesen lett kezelve. Az utolsó jelenetsor azért pozítiv kicsengést adott a gyenge befejezésnek.

energy - 2017. 04. 02. 18:42

Csak az utolsó részre tértem vissza. A vége a Bűbájos boszorkákra hasonlított.

Dytta - 2017. 04. 02. 20:10

Hat ez valami remuletesen rossz volt. No comment.
Szavaim sincsenek ra.

fjumer - 2017. 04. 06. 20:21

nem volt rossz .
igaz jó sem .de az asszony imádta ! ( és tudjuk .hogy boldog asszony .boldog élet )
ha a totál szívást vagy a trónok harcát vesszük 5/5 nek .akkor az első 3 évad a grimm ből 3 /5 a 4és 5 évad szerintem 4/5 sőt pár rész kimondottan király volt .
a 6 a lezárással …..hát meg kellett nézni .
őszintén megvallom . szerettemm ! :)

Dark Archon - 2017. 05. 10. 09:00

Cardas leírása elég jól összefoglalja a lényeget. Noha sok logikát már az elején sem kellett keresni a sorozatban, meg ugye a karakterek kevés kivétellel hobbiból 180-as fordulatokat vettek, mégis nézhető volt. Utolsó évadra jobb ötlet híján maradt a klisé meg Diana érthetetlen pálfordulása, miután megjött a férj-jelöltje (ha idáig nem tudta befolyásolni, most miért? félt tőle, tudta, hogy gonosz – ja, nem kell benne logikát keresni). De legalább lezárták, úgy ahogy.

exCat - 2017. 05. 16. 14:26

Teljesen egyetértek a kritikával.

Utólag én nagyon sajnáltam, hogy nem szálltam ki a 3. évad végén, mert akkor még jó emlékek maradtak volna meg bennem, de ez az utolsó évad a maradék pozitívumot is kiirtotta belőlem, ami az évek során felgyülemlett.

Kár érte. Sokkal többre volt érdemes.

sleepwalker77 - 2017. 05. 16. 14:36

Az évad gyengébb volt mint az előzőek, viszont a sorozatzáró rész vége nekem tetszett. Nem egy Fringe zárás szint, de jobb volt mint az évad többi része.

Treff86 - 2017. 05. 16. 17:50

Időutazósat játszik a Sorozatjunkie? :D

winnie - 2017. 05. 16. 19:16

Treff86: így nem kell két kritikánál keresni a véleményeket:)

Ancsa - 2017. 05. 17. 11:40

Azzal mondjuk én a magam részéről nem értek egyet, hogy az ötödik évadban minőségcsökkenés lett volna, de a hatodik valóban nem hozta azt a szintet, amit vártam. Összességében azért nem zokogva álltam fel a végén :)
Köszi a kritikát!

Fragmented - 2017. 05. 18. 03:54

Egyáltalán nem hatott meg, hogy mindenkit megöltek, kicsit sem érdekelt egyik szereplő sem. Ebből is látszik, hogy csak egy filler volt számomra, semmi több.

pehnemer - 2017. 05. 24. 21:09

Tipikus gagyi zárás egy amúgy remek és egyedi sorozatnak!
Nem kell ezt túlmagyarázni, erre lehetett számítani sajnos. Hiányozni fog a Grimm, szerettem.

KingA - 2018. 01. 02. 08:38

Hogy az istenbe tudták így elrontani ezt a mesés sorozatot?! gyerek koromban kazdtem el nézni imádtam. sosem álltam neki megnézni mert nem volt rá elég időm. De most, hogy rá szántam magam nagyon megbántam. Nem gondoltam voln, hogy enyire képesek lesznek elrontani azok után, hogy az első két évadot szünet nélkül néztem meg. Semmi értelme nincs a végének úgy ahogy van hülyeség lett és elcseszték a kedvenc sorozatomat

smoki - 2018. 01. 14. 21:24

Szerintem teljesen jó sorozat volt, nem értek egyet azzal hogy az 5. és 6. évad unalmas lett volna. Nem vagyok egy nagy sorozatfüggő típus, de ebből még szívesen megnéznék pár évadot. Talán még egyszer leporolják a sztorit…

Saci - 2018. 11. 26. 05:34

Szerintem ez a sokozat egy eleg nezheto sorozat volt sot meg enis belemerultem resz jott resz utan evad evad utan szinte mar megszoktam hogy minden este megnezek belole valamennyit de mikor eljutottam a 6 evadhoz es lattam hogy csak 13 reszes mar nem azzal a kedvel lendulettel izgalommal neztem meg sokaig szerettem volna nezni ezt a rendkivul kulonleges fantasztikus misztikus sorozatot velemenyem szerint nem igy kellet volna befejezni elegge lelett roviditve de ezt leszamitva a kedvenceme valt es idorol idore elolrol fogom kezdeni a sorozatot mert anyira megszerettem
Remelem ha van eszuk a rendezoknek akkor folytatni fogjak a sorozatot mert ennek nem csak en orulnek hanem sokan masok..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz