login |

Once Upon a Time: vége a 6. évadnak – írta Qedrák

2017. 05. 18. 21:02 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

„Régen minden jobb volt” – A veterán sorozatokról szóló kritikák gyakran kezdődnek így, és visszaolvasva az OUAT-ról született írásokat, nagyon sok (fél)évad esetében elhangzott ez a mondat. Az mindenesetre árulkodó, hogy a Jennifer Morrison távozásáról szóló hír csaknem annyi hozzászólást generált, mint a kibeszélő.

Ráadásul az egész szezon felett Damoklész kardjaként ott lebegett a végső búcsú, köszönhetően a csökkenő számoknak, de a sorozat végül megmenekült. A második félévad is egy kicsit erre emlékeztetett, lagymatagon jöttek egymás után a részek, a vége felé több jobb epizóddal, míg az évadzáró dupla részt kétségtelenül epikusnak szánták, elment rá a sorozat CGI-költségvetésének jelentős része. (Mondjuk ettől az még nem lett jobb).

Látszott viszont, hogy a befejezést sorozatzárónak is szánták, kissé nyálas is lett, de ez eddig sem volt idegen az OUAT-tól. Az új történet közbeiktatott jelenetei ki is lógtak az alaptörténetből, hogy utána megértsük: az egész ciklust újra szeretnék indítani.

Erről a gesztusról nekem az jutott eszembe, hogy az OUAT nézése kicsit olyan, mint egy hosszú ideje tartó házasság: eléggé ismerjük ahhoz, hogy még a meglepetései is megszokottak legyenek.

Az első epizódok főgonoszáról (Gideon) kiderült, hogy mégsem annyira gonosz, a különböző párok természetesen veszélybe kerültek és megpróbálták őket elválasztani, közben persze megvolt mindenkinek a maga konfliktusa egy hozzá közelállóval, és a végén egy nagy csata következett a főhős és a főgonosz között. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

A sokadik önismétlés szerintem kissé túlzás volt. Az önmagunk mitológiájából való táplálkozás bizonyos körülmények között elnézhető, de hogy egy dupla epizódot ilyen momentumokkal tömjenek tele, az inkább valamiféle kreatív válságra emlékeztetett, és nem feltétlenül a nosztalgiát váltja ki. Gondolok itt a másik Gonosz Királynő visszahozására a történetbe, (nemcsak a záróepizódot illetően), de lehetne még sorolni más elismételt jeleneteket is.

A másik vissza-visszatérő probléma, a túl sok állandó szereplő. Nekem például Zelena (Rebecca Mader) az egyik kedvenc karakterem volt, a harmadik évadban rendesen felépített főgonoszt faragtak belőle, ám amióta visszahozták és állandósították, nem igazán tudtak vele mit kezdeni. Ott volt a háttérben, néha megszólalt, de ennél nem sokkal többet tett.

Persze volt egy köré épített rész, a Bádogemberrel a múltban és az önfeláldozásával a jelenben, ami nem sikerült rosszul, de a többiben tényleg csak állt és figyelt. Ha felidézzük például Ruby állandósítását, vagy Robinét, esetleg Willét, akkor nem kell túl sokat magyarázni, hogy miért is gond ez.

A sok szereplő miatt sok szál keletkezik, és ez rendre kicsúszott az írók kezéből, ráadásul vagy kéttucatnyi elvarratlan szál is maradt, és a jelek szerint marad is. Az pedig egyenesen a How It Should Have Ended videóiba illő jelenet volt, amikor Rumpi egyetlen mozdulattal megölte a saját anyját, a Fekete Tündért (Jaime Murray). Az effajta következetlenségek felett joggal pislognak értetlenül a nézők.

Ugyanakkor igazságot kell szolgáltatni annyiban az alkotóknak, hogy a mostani félévadnál rosszabbat is össze tudtak rakni régebben. A musical epizód például számomra kellemes meglepetésnek bizonyult, illeszkedett a történetbe, remekül parodizálta ki nemcsak önmagát, hanem a műfajt is.

A záró részek, mint már említettem, kissé talán túlcsavarták az érzelmeket, cserébe viszont tényleg volt egy sorozatzáró jellegük. A dupla epizód végén nagyjából mindenkinek a sorsáról értesülhettünk pár kockában, Rumpi végre a szerettei érdekében döntött jól, Emma és Hook együtt voltak, ahogy a Snow házaspár is átvedlett civilbe. Bónuszként egy kimerevített képen pedig megkaptuk az Utolsó vacsora OUAT-os verzióját.

A szereplőkről egyébként ugyanazokat el lehetne mondani, mint eddig is, Reginán (Lana Parrilla) és Rumplestiltskinen (Robert Carlyle) kívül nehéz lenne bárkit kiemelni, mert vagy nem jutott nekik elég játékidő, vagy nem alkottak maradandót. Ők ketten maradnak jövőre is, Hook-kal (Colin O’Donoghue) együtt, a két új főszereplőt viszont nem sokat láthattuk.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a többiekkel egyáltalán nem futunk össze még a sorozatban, legalábbis az írók egy interjúban erre utaltak. Volt már rá példa, hogy korábbi karaktereket egy-egy epizód erejéig visszahoztak, így Ruby, Ariel, Csingiling, vagy most Jázmin és Aladdin is hasonlóképpen szerepelt egy keveset.

A legtöbb állandó szereplő köré új történetet írni már eddig is elég kacifántos megoldásokat eredményezett, a sokadik múltbéli kapcsolódás azokhoz a főszereplőkhöz, akik nem túl sok érdekességet tartogattak már, csak még fáradtabbá tették a sorozatot, pedig az OUAT védjegyévé a történetek csavarjai mögötti csavarok váltak az elmúlt időben.

Jövőre új időszámítás kezdődik.

Az új évad teljes lesz, huszonkét résszel, cserébe viszont vasárnapról péntekre költözik, ami akármit is jelenthet a sorozat szempontjából. Erősen kétlem, hogy egy reboot visszahozza a nézők kedvét, egy sokadik szezonját taposó sorozathoz ritkán szoktak tömegével visszatérni, de a vérfrissítés talán elég lehet ahhoz, hogy az OUAT-ot régóta követők adjanak még egy újabb esélyt a sorozatnak.

22 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2017. 05. 15. 19:59

Ettől a nyálmennyiségtől, ami a fináléban volt, kis híján megfulladtam.

Szerintem én is ki fogok szállni ezen a ponton. :)

Adamzget2 - 2017. 05. 15. 23:48

Még ha maga a rész nem is a legjobb, de szerintem Snow monológja után, miszerint ez nem csak a boldog befejezés, hanem egyben a boldog kezdet is. Az azt követő pár jelenet annyira szép volt, hogy simán elképzeltem volna sorozatfinálénak is. Aztán jött az utolsó jelenet… Komolyan most újra eljátsszuk ezt?
Ha ennyi mindenki lelép a sorozatból és ilyen szépen lezárták a család történetét, nem értem miért erőltetik a készítők a 7. évadot. Szerintem nálam is ennyi volt a sorozat, így ezzel a befejezéssel én megelégszem, majd idővel elfelejtem ezt az utolsó jelenetet és szép emlékeim lesznek. :)

Gerusz - 2017. 05. 16. 13:56

Sorozatzárónak megfelelő volt, mindenki megkapta a jutalmát, amiért megdolgozott… és hát őszintén szólva ki nem várt nyáltengert egy tündérmesesorozat fináléjától? :)

A hetedik évad, ha lesz, sajnos nagyon olyannak ígérkezik, mint a Scrubs 9. évadja volt. Én személy szerint kaszálom, még ha az ABC nem is.

makri - 2017. 05. 16. 17:45

Ez az évadzáró rettenetesen unalmas és túlnyújtott volt. De asszem megpattanok most ezzel, a Henryvel játsszuk el ugyanezt nem nagyon érdekel.

Vici - 2017. 05. 16. 19:41

Elnyújtották a befejező részt és kissé csöpögős is lett, de egy mese lezárásaként teljesen jó volt.
A 7. évadot kihagyom.

Roxi - 2017. 05. 16. 20:33

Hát akkor 6 év után a történet véget ért egy szép befejezéssel.Mindenki megkapta a maga happy endjét. Kíváncsi leszek a folytatásra.Vajon a 3 megmaradt főszereplőt, új karakterként üdvözölhetjük,vagy maradnak akik voltak.Mármint a mesevilágban,hiszen gondolom Storybrooketól is elbúcsúztunk ezzel.
És a rész vége felé amikor mutatták a toronyórát,negyed kilencet mutatott és ránéztem az órára és nálam is pont annyi volt. The Magic has happened :)

Zsuzsy93 - 2017. 05. 16. 21:56

Én kicsit csalódtam Jenniferben, még is csak ő volt a főszereplő. Itt kellett volna befejezni, szép lezárás lett volna, ha a főszereplő úgy is lelép. Azért még nézni fogom a 7. évadot, a kíváncsiság nagy úr. Legalább az vígasztal, hogy Lana és Colin marad.

DarkEagle - 2017. 05. 17. 12:31

Mi a jó isten volt ez a finálé? :D Ezt nem gondolhatják komolyan a készítők. Maga a finálé nem volt rossz, a nyálas énekléssel meg a dupla részes fináléval teljesen megállta a helyét a saját kis világukban pláne ezzel a lezárással, na de kérem, mi a frász volt az utolsó 5 perc? Na ne, ezt ne! ez nem folytatás emberek, ez konkrétan remake. Ugyan úgy fejeződött be ahogy anno elkezdődött csak ezúttal Henryvel. Mindenesetre a régi nézőknek nem tudom mit fognak tudni adni ezek után mert a látottak alapján szinte csak magukat akarják másolni. Ami az új nézőknek talán előny lehet de a régiek akik eddig kitartottak hát nem tudom. Pláne a stáb 90%-a nélkül. :D

Belenézek jövőre is mert nagyon érdekel mivel magyarázzák meg a főszereplők eltűnését, halál, megöregedés stb. De nem hiszem hogy ezzel így sokáig húzzák. De legalább az új Henry nem tenyérbemászó. A lánya meg hát nem tudom mit gondoljak róla. Na mindegy. Ha nem lesz jó az új évad akkor számomra vége a sorozatnak és tökéletes lezárást kapott. Leszámítva ugye az utolsó 5 percet. :D

Platschu - 2017. 05. 17. 23:53

Én még mindig nem néztem meg a 6. évadot, de beletekertem pár jelenetbe a YouTubeon. Most tényleg ez a vége, hogy újra kezdik az egészet és most Henryt döbbenti rá a saját eddig nem ismert gyereke, hogy miből maradt ki? Akkor miért nem spinoffot rendeltek be belőle és folytatnák azzal? Szerencsére Henryt akkor lecserélik végre…. Lehet az időugrás annak is szól, hogy láthatjuk a három mostani bébit immáron tini vagy huszonéves karakterként, így simán bemesélhetik újra a Rumplestilkin második fiát játszó srácot.

Saszta - 2017. 05. 18. 21:21

Hát nekem az évadzárót elnézve teljesen bizonyossá vált az, hogy ezt itt kellett volna lezárni. Megfáradt a történet és az írók sem tudnak mit kitalálni már, felesleges még egy rakás bőrt lehúzni erről.
A vérfrissítés gondolatával úgy voltam, hogy talán lehet, hogy az visszaadja a lendületet, de amit most felvázoltak nekünk az nevetséges volt. Most komolyan ugyan azt akarják megismételni, amit eddig? És azt gondolják, hogy erre még bárki is kíváncsi? Szerintem a 7. évadra eléggé meg fog zuhanni így a nézettsége, nem mintha eddig nem lett volna a béka feneke alatt ez a szám. Legalábbis én tuti nem térek vissza, a 6. évadot is inkább csak megszokásból néztem, ez a dupla részes évadzáró meg tökéletes sorozatzáró volt, szóval nekem ezzel vége is a sorozatnak. És ahogy olvastam a kibeszélőben, a nagy többség is hasonlóan vélekedik erről.

Az évadzáró egyébként eléggé sablonos volt, rengeteg ismétléssel, és bár a legvége nagyon jó lett (csöpögőssége ellenére is), de összességében nem voltam megelégedve vele. Nekem csak 6 pontot ért, ahogyan az évad is ezen a szinten mozgott kb.
Ennek ellenére én jó szívvel fogok visszaemlékezni erre a sorozatra, imádtam a karaktereit, a családias hangulatát, azt, ahogyan a meséket a mi világunkba ültették, és hiányozni fog minden hibája ellenére is.

heidfeld - 2017. 05. 18. 22:05

Csingiling konkrétan 2 percet volt.. Ilyesminek semmi értelme…
Igen, túl sok volt a szereplő. Rettenetesen unalmasak töltötték ki az epizódok jó részét. Szerintem rekordot döntöttek érdekesnek tűnő karakterek gyors kukázásában.
6! kedvencem is e dicstelen sorsra jutott, a 7. meg zombi lett.
Kár érte.

Eli - 2017. 05. 19. 02:12

Egy kíváncsi kérdés egy két és fél évad utáni kaszálótól.
A Regina-Rumpi páros még mindig azt a jó vagyok/rossz vagyok körforgást járja, amit annak idején? Ez volt az egyik fő okom, amiért dobtam, nevetségesen elhiteltelenítették azt a két szereplőt az állandó oldalváltásaikkal. És ha ezt a két legjobb szereplővel játsszák el, bukta is.

Mom - 2017. 05. 19. 07:04

@Eli: lehet hogy ez túlzó leegyszerűsítés lesz, de szerintem Rumpl esetében a válasz igen (pl a finálé előtti újabb fordulata számomra teljesen logikátlan volt, a karakter semmilyen naivitást nem mutatott korábban :P ), Reginát viszont sikerült a jó oldalon tartani (főleg miután a rosszabbik felétől is megvált, már nem igazán lett volna oka rá, hogy visszatérjen).

Nézőke - 2017. 05. 19. 09:16

én még majd rászánom magam a musical epizódra,de amikor alászállottak csónakkal a másvilágba,az volt az utolsó rész amit láttam.
Érdemes?

Vici - 2017. 05. 19. 15:58

Nézőke: a musical epizód számomra kellemes csalódás volt. Szerintem nyugodtan megnézheted.

Roxi - 2017. 05. 19. 17:51

És tényleg nekem is eszembe jutott az utolsó vacsora,ezek szerint nem véletlenül.

infinity - 2017. 05. 21. 16:57

Szerintem is jó lezárása lett volna a sorozatnak. Nekem tetszett a musicales rész is, a finálé pedig természetesen hű volt a sorozat jellegéhez. Viszont már néha túl sok is volt ez a sok önismétlés, de legalább boldog kezdet is volt.
Nekem Regina a kedvenc karakterem, –
mindegy hogy jó-e vagy éppen gonosz- szóval megnézem majd, hogy mit akarnak kezdeni vele a kövi évadban aztán eldöntöm, hogy a 6.évadot tekintem-e sorozatzárónak. (plusz azt én sem értettem hogy miért kellene henry-vel ugyanazt eljátszani, amikor pont ő volt aki hitt ezekben a történetekben+varázslatban?! Szóval fura)

Andro - 2017. 05. 23. 09:18

Roxi: Nemcsak az Utolsó vacsora jelenet volt benne. De amikor Emma edzett a szobájában, az nekem egy az egyben a második Terminátor filmet idézte fel. Sarah Connor pont így edzett, mikor kiszabadították a diliházból. Ez senki másnak nem tűnt fel?

Qedrák - 2017. 05. 23. 10:05

@Andro: Mint már a molyon említettem, nem. :P

Adam9456 - 2017. 05. 23. 13:34

Én a kezdetektől fogva nézem a sorozatot, és sose hagytam abba hosszabb-rövidebb időre mint több másik sorozatomat.
Az évek során a minőség már eléggé lecsökkent, de én továbbra is szeretem nem tudom abbahagyni.
A musical rész meglepően jó volt és a finálé is tetszett, jók voltak az utalások az első évadra, akár sorozatzáró is lehetett volna, de azért örülök hogy még nincs vége, csak ennek a fejezetnek. Kíváncsi leszek a hetedik évadra, egy új korszak lesz a sorozatban. Nekem Regina a kedvencem úgyhogy ameddig ő benne lesz én nézem. Zelena meg Emma kicsit hiányozni fognak, de még visszatérhetnek 1-1 részre. (Egyébkent a felnőtt Henry a Walking Dead-ben volt az egyik terminusi kannibál :D)

Vici - 2017. 05. 23. 20:01

Andro: de, nekem feltűnt. … és tetszett is a jelenet. :)

sziszko - 2017. 06. 07. 23:06

Andro: nekem is feltűnt, mondtam is, hogy né má a Terminátor! vártam is, hogy benyögjék a gyere velem, ha élni akarszt :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz