login |

Brockmire: vége az 1. évadnak

2017. 05. 21. 21:12 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: kritika,

I was born in Florida, of course I’ve had a finger in my ass.

Ennyire rég élveztem a klisék felrúgását, vagyis inkább az általam képzelt dolgok megkerülését. Egyszerűen miközben néztem többször is volt olyan pillanat, amikor úgy nézett ki, hogy jön a tipikus szál… akkor pár perccel később távozott is. Ami nagyon jó.

Az IFC komédiája egy sportkommentátorról szól, aki egy balhéja után nagyon mélyről kell feljöjjön. Nem csak szakmailag, de érzelmileg is. Egy lepukkant kisváros stadionjában lesz a helyi csapat meccseinek közvetítője, és közben még a tulajjal is összejön. Ez utóbbi szál lesz a sorozat lelke.

A pilot után azt hittem, hogy erősebb hangsúly kerül a csapatra, de nem, hiába van szó underdog történetről, ez csak minimálisan vannak jelen. Ahogy igazából a baseballhoz sem kell érteni ahhoz, hogy az ember élvezze a látottakat, mivel többnyire nem kerül előtérbe a sport.

Hogy ehelyett mi van? Hát az, ahogy pár lelki problémán átteszi magát a főhős. Mármint tényleg ez van mögött, viszont azért a fenti idézettel kezdtem, mivel ezek után is csak épphogy lesz jó ember. Eleinte talán a Bored to Death jutott eszembe róla, de később simán a Californication. Persze utóbbival kicsit igazságtalan az összehasonlítás, hiszen az nem egy év alatt állt a földbe.

Viszont ha már elővettem Hank Moody-t, akkor végig is viszem a dolgot. Míg Moody folyamatosan jobb ember akart lenni, de ebben elbukott, addig Brockmire jobb ember akar lenni, de más módon. Nincsenek nagy ígéretei és elhatározásai, szippantja a kokaint és vedeli az alkoholt, viszont apró lépésekkel mégis jobb és jobb döntéseket hoz az életében. De még a végén sem jó ember lesz, csak egy kicsit más, miközben teletölti a poharát.

Arról nem is beszélve, hogy ebben az utazásban, amit Hank Azaria előad, tökéletes társnak bizonyul Amanda Peet. Mármint színészileg. Oké, mindig is bírtam, de Togetherness-szel karöltve egész jól alakul a késői karrierje. Külön poénnak pedig a régebbi Bent című sorozatából még David Walton is beugrik egy kis humorizálásra.

Az egyetlen tényleges negatívum, hogy pár visszatérő karakter mellément. Az egyik ilyen a részeges redneck szurkoló a másik pedig a depressziós iszákos kalapos a bárban. Miközben teljes frissességgel dobott félre pár klisét a sorozat, addig ez a két figura a legrosszabb sitcomokat idézte.

Most újra megnéztem, hogy a készytő honnan jött: író volt az Undateable és a Men At Work stábjában… így már mindent értek. Mivel a haveri pillanatok, legyenek azok Peettel vagy épp a fiatalokat képviselő Tyrel Jackson Williams-szel, rohadt jók. Még ha az abszurditás mellett mégis komoly marad a rész témája, akkor is van valami zseniális, baráti pillanat mellette mindig.

Bár a befejezés eléggé konkrét volt, nem igazi cliffhanger, szóval egyrészt ki is lehet szállni, de aki esetleg izgulna az megnyugodhat, lesz 2. évad.

ui: az év legviccesebb sorozatos handjobja szerintem ebben volt.

7 hozzászólás Ne habozz!

Royale Bluff - 2017. 05. 21. 21:48

OFF, ami az első félkövér gondolatról jutott eszembe. Egyrészt mennyire lehet “kifizetődő” az íróknak az ilyen bait-and-switch, mikor direkt felépítenek egy látszólagos irányt, hogy aztán másikat vegyenek? Az avatottabb nézők értékelik a lépést, az “egységsugarú” viszont jó eséllyel észre sem veszi, hogy itt kreatívkodás történt, viszont előbbiek csak töredékei utóbbiak számának; megéri az ő (meg esetleg a kritikusok) kedvükért “erőltetni” magukat?

Illetve mennyire érinthet hátrányosan minket, junkie-kat az, hogy kimaradunk az “újszülöttnek minden vicc új” érzéséből és felismerjük a kliséket? Egy csak új filmeket néző fiatalnak vagy egy kocanéző idősebbnek a sokadjára meglépett “a főhős tudathasadásos és végig ő volt a gyilkos” csavar is ütős lehet, mi meg csak a fejünket csóváljuk rá.

És bár a Peak TV erre gyakran rácáfol, azért egy idő után baromi nehéz akár újat mondani, akár a régről ismerős építődarabokat kellően újszerűen keverni.

Pikszi - 2017. 05. 21. 22:54

“a késői karrierje” – 45 éves, végül is az már az élet alkonya egy színésznőnél :)
Ebbe meg belenézek, a Bored to Death-nél nem kell jobb ajánlólevél.

FrankLuck - 2017. 05. 23. 14:42

IFC-szinten egy kifejezetten erős szitkom, nem kieemelkedő, de stabilan hoz egy 7/10-es szintet. A szereplők jók, jól működnek együtt, nyáron simán lecsusszanhat ez a pár rész, ha éppen valami könnyedre vágyik az ember.

Riggins - 2017. 05. 26. 11:46

az első pár rész után én belefásultam, de azért végig fogom nézni

dinnyemano - 2017. 06. 01. 13:07

Na lecsúszott ma délelőtt az évad,
mert tegnap olvastam sok tweetet h milyen vicces…

Nem bánom, hogy megnéztem, volt benne néhány feelgood pillanat, de vicces az nem volt szerintem egyszer sem.
Én nem nevettem legalábbis.

És az évadvégi “cliffnek” köszönhetően
már a feelgoodság érzése is elmúlt, mert
csak nagy csalódottság maradt meg.

Ennyi érzelmi analfabétát egy rakáson
még nem láttam. Egyszerűen elszomorító, hogy MINDEN SZEREPLŐ szerencsétlen volt.

Engem lehúzott a befejezés miatt,
az utolsó percek nélkül jobb emlékekkel
lennék róla. Sajnálom…

Gevin - 2017. 06. 04. 20:21

Én csapkodtam a térdemet néhány poénon, mert amit Jim művel, az eszméletlen. Tetszett, ahogy kikerülik benne a tipikus dolgokat, amitől teljesen furcsává válik szinte minden szitu.

Amanda Peetbe szerelmes voltam sokáig, és azt hittem, hogy még vagyok is, de basszus nem öregedett jól. Egy-két jelenetben jól néz ki, de a legtöbben baromira látszik, hogy kissé le van pukkanva. Mintha elvesztette volna a báját az évek alatt.

Anyway, ez mit sem von le az érdemeiből, mert mint színésznő továbbra is remekel.

Az egyik legfurcsább dramedy, amit mostanában láttam. Talán a Casualt tudnám hasonló példának felhozni, de az nem ilyen direkt módon durva és brutális.

7/10 amúgy jár

Naughtyl - 2017. 07. 11. 14:30

Jahj @human, olyan uncsi, hogy mindig egyetértek veled, meg leírod a gondolataimat.
Köszi, hogy ajánlottad, ez most teljesen elkerült volna.

Azaria meg a kissrác rohadt jól működtek! De tényleg jó volt az egész!

Azonnal jöhet a folytatás!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz