login |

Riverdale: vége az 1. évadnak

2017. 05. 21. 17:28 - Írta: superpityu

22 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

human szerint közepes, winnie szerint pocsék, én pedig amondó vagyok, hogy a Riverdale akár egy állatorvosi ló is lehetne, hiszen szinte az országos sorozatok összes lehetséges hibáját, kliséjét képes volt 13 rész alatt felvonultatni. Igaz egy guilty pleasure státuszt képes volt kiharcolnia nálam, de azon felül nem tud működni a sorozat, pedig látszik, hogy szeretne, nagyon is.

Alapvetően a Riverdale egy tinidráma/szappan akar lenni, de ha valaki ilyesmire kíváncsi és nem középszert akar nézni, annak a 13 Reasons Why sokkal jobb döntésnek bizonyulhat.

Nem is igazán tudom, hol kezdjem, de a sorozat legnagyobb pozitívuma a kisvárosi hangulat, és pár karakter kapcsolata.

Konkrétan a 4 tini szereplő dinamikája teljesen jó, kár, hogy egyenként nem igazán érnek sokat a karakterek. Itt arra gondolok, hogy mindegyik olyan sarkalatos ellentéte a másiknak, hogy hosszú távon egymagában nem tud érdekes lenni, de amikor ott van mellette egy ellenpólus, akkor nagyszerűen kiegészítik egymást.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül

Archie a falu bikája, és én ezt teljesen komolyan is gondolom, hiszen majdnem minden nőnemű szereplő rámászott 13 rész alatt. Oké, tényleg egy jól szituált értelmes srác, aki nem a saját érdekeit nézi, mindig másokon próbál segíteni. Tipikus főhős, és sajnos KJ Apa sem tűnik egy színészóriásnak, ahhoz, hogy legalább ő mentsen valamit a helyzeten. Egyszerűen teljes unalomba fullad a karakter, pedig a többi szereplővel teljesen jól működik.

De az a baj, hogy a többiek sem túl érdekesek. Eleve az a gond, hogy a színészek sokszor olyan, mintha felolvasnák a szövegeiket és ezzel el is lenne intézve a munkájuk. Néha érezni a próbálkozást, de a narrátornak választott Cole Sprouse nagyjából mindennek az alja. Amikor képernyőn van az még tovább ront a helyzetén, hiszen “taylorlaunteri “ magasságokba emeli a fapofát.

Sajnos azonban a lányok sem sokkal jobbak. Camila Mendez és Madeline Petsch rendkívül szépek, tényleg, de mindkettő annyira monoton alakítást hozott végig, igaz a karaktereik sem jártak be olyan nagy utat, de mégis mindig ugyanabból az eszköztárból dolgoztak. A fényt az éjszakában egyedül Lili Reinhart képviselte, aki kimondottan jól érzett rá a szerepére. Máshol lehet labdába sem rúgna ennyivel, de itt ebben a gárdában simán öröm volt nézni őt.

Tudom, tudom, nem itt kellene keresnem a kimagasló tehetségeket, de azért mégis fájt itt-ott, amit láttam a képernyőn. Persze segíthetne a színészeken a forgatókönyv, de nem, egy kicsit sem teszi. Pedig a főszál rendben volt, de az egész annyira lineárisan lett levezetve, a fordulatok nagy része kilométerekről látszott.

Pedig próbálkoztak a készítők a mellékszálak felturbózásával, de olyan volt, mintha csak éppen bedobtak volna pár kósza ötletet. Konkrétan arra gondolok, amikor az egyik epizód végén beharangozzák, hogy Cheryl bosszút akar állni Archie-n, amiért kikosarazta (mondom, mindenki őt akarta), aztán ebből a szálból ezen a cliffhangerön kívül semmi nem lett. Még csak nem is arra terelték a sztorit, hogy lehessen belőle valami.

Vagy éppen a felnőttek térfelén bedobott apróságokkal sem igazán foglalkoztak túl sokat. Mondjuk ezt nem nagyon merném felhozni negatívumnak, mert ezek a szülő karakterek kábé a legrosszabbak akiket valaha láttam. Néhol olyan, mintha nem lennének ők sem idősebbek a gyerekeiknél. Úgy viselkednek, mint egy rossz tini, és ilyenkor az a legjobb, hogy pont a tizenéves gyerekeik oktatják ki őket arról, hogy mi fenét gondolnak magukról.

És basszus, gondolhatjátok, hogy akkor mi a francért néztem én ezt végig? De még én sem tudom igazán erre a választ. Látom, hogy nem igazán jó a sorozat, guilty pleasure-nek elmegy, de ennek manapság nem kellene elégnek lennie. Viszont szinte minden epizódban volt valami, ami továbbvitt. A fináléban konkrétan eljutottunk arra a pontra, hogy izgultam egy karakterért.

Ja, a finálé. Elvarrták a gyilkossági szálat, hogy beinduljon egy másik hasonló. Egyelőre nem tetszik ez az irány, hiszen most elég egyértelműnek tűnik a helyzet, hogy a lopás csak egy álca volt. Ráadásul sokkal jobban működött volna, ha nem mutatják utána, hogy ki kapja a lövést.

Összességében eléggé vegyes érzéseket generált bennem a Riverdale első szezonja. Néhol nagyon ótvar, néhol meglepő, mégis kedvelhető széria lett belőle. Mondjuk reálisan nézve sem érzem ezt többnek 5/10-nél.

22 hozzászólás Ne habozz!

-T - 2017. 05. 21. 18:07

Egyetértek. Ugyanez a véleményem. A végére sikerült a készítőknek elérni, hogy izguljak pár szereplő sorsáért.
Remélem, a következő évadban kicsit jobban figyelni fognak arra, hogy ne legyenek “üres járat” epizódok az évad közepén, és akkor rendben leszünk.

A. - 2017. 05. 21. 18:15

Áhhh, Riverdale, a kis kedvencem!:)
nekem nagyon bejött:) a hangulat különleges, teljesen elrugaszkodott az egész a valóságtól, de pont ez a jó benne:) persze tele van over the top fordulatokkal, elemekkel, karakterekkel (főleg a szülők esetében) ez a nézőtől függ, hogy mennyire bosszantja fel magát vagy poénnak fogja fel (nem mintha viccesnek szánnák, de pont ettől lesz poén)
Mai popcult utalások 50-es évek (giccs)hangulatban.
A karakterek együtt és szerintem külön-is működnek.
Cole Sprouse engem megvett:) Mellékszereplőből az egyik legérdekesebb karakter lett. A narrálásáért külön pluszpont.
A finálé meg baromi jó volt.. a tavas jelenet, a bőrdzseki, a cliffhanger, odavoltam.
Nyilván nincs és nem is lesz egy szinten a most futó “minőségi” überprofi sorozatokkal, de nem tudtam nem szeretni.

Anni - 2017. 05. 21. 18:21

Nekem teljesen jó heti guilty pleasure volt. Néhol tényleg nagyon tinis de ennyi belefér. Mondjuk az tényleg idegesítő, hogy Archie kb mindenkivel kavart és akkor a végén elhintik, hogy ja amúgy talán mégis tetszik neki Betty.

A közepe fele tényleg volt pár uncsi rész de a vége tetszett szóval biztos, hogy maradok. De jobb lett volna ha még “izgulni” kellene, hogy ki kapta a lövést.

a Kati néni - 2017. 05. 21. 18:32

Ahh, Betty vs. Veronica :)
Ugyan egy részt se láttam eddig, de ez a Betty vs. Veronica kb. 50 éve porondon van, olyannyira, hogy a TV Tropeson még saját oldalt is kapott.

Egy csomó film és sorozat lemásolta ezt a ARchie – B. – V.-szerelmi háromszöget.

Silas - 2017. 05. 21. 19:29

bejött. utáltam a vörös csajt sokáig (mondjuk most se kedvelem), de hangulatos volt. várom a folytatást

kutuzov - 2017. 05. 21. 19:37

egy ideig néztem, de tényleg nagyon ergya. csupa klisé, gyenge színészek, érdektelen párbeszédek. akadt egy-két jobb húzás, de az írók fantáziátlansága, és az, hogy azt hiszik, ez kell a nézőnek, elég lelombozó volt… igazi cw-színvonal.

Stiles - 2017. 05. 21. 19:48

nekem tetszett. Cherylt én se csípem, KJ-t jópofának tartom, Cole pedig szerintem kifejezetten jól játszik.
összességében nem kiemelkedő, de engem érdekelt, meg le is kötött, azzal együtt, hogy nem akartam nézni.

infinity - 2017. 05. 21. 20:02

Nagyon egyetértek a kritikával!
2 rész tetszett : Nekem a pilot nagyon bejött. A másik jó résznek pedig a leleplezést mondanám. Igaz, hogy lehetett előre sejteni, ki az elkövető de azért mégis a jó részekhez tartozott. Ami zavart hogy teljesen összecsapott hatást keltett és szerintem nem is kivizelezték rendesen a gyilkosságot. Olyan sok részletezésbe sem bonyolódtak. Mondjuk el tudtam volna képzelni ha nem csak pár bevillanó képsort kaptunk volna a gyilkosságról! A többi rész viszont nagyon klisé a köbön és unalmas volt. Azt gondoltam a pilot alapján jó sorozat lesz, de összességében sajnos nem így lett. (a 2 részt leszámítva) a finálé mondjuk nem volt rossz , de mivel megmutatták kit lőttek le, oda az izgalomnak is. (az egész évadban Mintha a készítők se tudták volna hogy mit kellene csinálni) egyébként voltak jó karakterek is, de néhány színészt szívesen lecseréltem volna.
Nálam is max guilty pleasure a sorozat.

Joncsi - 2017. 05. 21. 20:10

Ez az első CW-s sorozat amit elkezdtem. Nem volt olyan rossz szerintem. Engem elkapott a hangulat, bár az tény, hogy tele van klisével, és a színészek se viszik túlzásba, ráadásul annyira mű, hogy màr fáj. De abszolút lehet élvezni. Pozitív csalódás volt a hibái ellenére.

Trallala - 2017. 05. 21. 20:49

Nekem tetszett, lekötött, érdekelt. Örülök hogy nem lett kasza vagy hasonló. Sima tini sorozat, nem is kell többet belelátni. Vagy bejön valakinek vagy nem.

winnie - 2017. 05. 22. 04:56

Trallala: “Sima tini sorozat, nem is kell többet belelátni.”

ez már-már mentegetőzésnek hangzik, úgy, mintha lennének olyanok, akik szerint egy tinisorozat nem tinisorozat és többet látnak bele. miért? ez teljesen egyértelmű. mármint, hogy egy tinisorozat tinisorozat, mint ahogy egy krimi is krimi. a kérdés sosem a műfaj, hanem az, hogy jó-e.

ahogy olvasom, egyesek szerint, akik nem láttak bele többet, az, mások szerint nagyon nem az, megint mások szerint nem túl jó, de szórakoztató.

Kacsa Mester - 2017. 05. 22. 06:44

Én a második résznél feladtam. Pedig egész jó hangulata volt, de annyira klisés és unalmas, hogy én azt nem bírtam nézni

wellwellwell - 2017. 05. 22. 09:17

Hemzseg a hibaktol, a vegere ki is fulladt, de sok szeretheto szegmense van, en maradok.

winnie - 2017. 05. 22. 09:25

ne má’…, a gumicsontam!:) tényleg nem kötözködés, hanem kíváncsiság. mármint nem példa érdekel, hanem az, hogy mit jelenthet egy sorozatnál az, hogy “hiba” van benne? mert azon már túljutottam, hogy van a “logikai hiba” az írásban, ami azt jelenti, hogy valaki nem ért valamit, és akkor a sorozatban látja a hibát, és nem magában, de mi lehet a “hiba”. gondolom nem a minőségre vagy a karakterek tetteire vonatkozik, hiszen előbbi szubjektív és olyan, amilyen, utóbbit pedig a személyiség diktálja.

SirAlex0717 - 2017. 05. 22. 13:05

Valóban nem egy GG, de meglepő módon szórakoztat a dolog, akármilyen béna 1-2 rész vagy jelenet.
#teamveronica :D

pansz - 2017. 05. 22. 21:34

végignéztem, valószínűleg adok neki még esélyt a második évadra, aztán majd meglátjuk, hogy folytatják.
a színészek közül valóban nem volt olyan, aki kiemelkedő teljesítményt nyújtott volna, az meg nem kifogás szerintem, hogy ez volt az első nagyobb szerepük. elmondani egy szöveget én is el tudok, nekik az lenne a “feladatuk”, hogy elhiggyem, amit mondanak :D és nyilván egy ilyen sorozattól (mindenféle sértés nélkül mondom, nincs bajom a tinisorozatokkal, ha jól meg vannak csinálva) szóval nyilván senki nem vár el túl nagy színészi játékot, de ez azért valóban picit gyenge volt.
nekem az is probléma volt, hogy időnként csak úgy belekaptak egy-egy szálba, haladtak vele vmeddig, aztán hagyták, és csak úgy lógott a levegőben. tökéletes példa erre valerie: bemutatták, egy darabig nem láttuk, elkezdett archie-val zenélni, összejöttek, egy darabig nem láttuk, szakítottak, megint nem láttuk, aztán az utolsó epizódban megint ott volt 2 percig. szóval ez az egész elég furcsa volt nekem. mondjuk ez azért is lehet, mert elég sok minden bele akartak préselni a készítők ebbe az egy évadba, de közben mégis unalmas volt időnként a sztori.
igazából számomra a fő szál volt érdekes, a mellékszálak közül pedig volt néhány, ami érdekelt (ezért néztem végig), a másik részük viszont (pl. archie szerelmi élete) teljesen hidegen hagyott. szóval remélem, ezekből kevesebb lesz a második évadban, mert számomra sokkal érdekesebb lenne pl. ami az utolsó részben kiderült a cooper famíliáról.

Anthonz - 2017. 05. 23. 07:45

pansz: igen, ez jó meglátás, ez a legnagyobb bénaság a sorozatban, hogy trehány az írás.

Elkezdik, aztán elhagyják, aztán amikor eszükbe jut, előkapják. Nincs átgondolva, és ezzel kábé lenézik a nézőket, a rajongókat, mondván, hogy nekik ez is bőőőven elég, hiszen csak a shipperkedés számít meg az efféle.

Ha így folytatják, akkor szinte biztos, hogy a 2. évad után kasza lesz a sorozat.

Thomas - 2017. 05. 29. 21:33

Á, ez nem tinidráma/szappan volt, hanem tininymozós inkább. Az első részeknél még nagyon lelkes voltam, jók voltak a karakterek, tetszett Archie, Betty és Veronica hármasa, iszonyú erős hangulata volt, nagyon élveztem. Aztán, szép lassan elveszítettem az érdeklődésemet, ahogy annyira átment hardcore nyomozósba az egész, hogy minden egyéniségét elveszítette. És egy idő után már annyira nem is izgatott, hogy ki a gyilkos, hogy csak elnyomtam egy ásítást, amikor végre felfedték, de kb. akármelyik szereplőre ráhúzhatták volna, hasonló hatása lett volna nálam.

Viszont az évadzáró visszaadott végre valamit abból a hangulatból, amiért az elején megszerettem, megmutatták, hogy milyen is lehetne a Riverdale béna nyomozgatás nélkül. Csak abba meg annyi mindent belesűrítettek, mintha 2 rész lett volna összevágva eggyé, percenként valami történt. És sajnos ami igazán lelombozott, hogy izgultam, hogyan tovább, milyen lesz a Riverdale a 2. évadban, de ez az újabb bűntény (gyilkosság?) azt sugallja, hogy marad a Nancy Drew-vonal:(

boyinmotion - 2017. 06. 13. 21:33

“Néhol nagyon ótvar, néhol meglepő, mégis kedvelhető széria lett belőle.” – szerintem ezzel kéne reklámozni a Riverdale-t, kb 100%-ban leírja a sorozatot!
Cole Sprouse meg… oké, Jughead karakteréből szerintem sokkal többet más sem tudna kihozni, de ez szerintem így is a legrosszabb színészi alakítás volt, amit TV-ben láttam. néha el sem hittem, hogy ezt képernyőre engedték. a monológot el kéne hagyni vagy másnak adni, mert C.S.-szal annyira nevetséges, hogy a jobb pillanatokat is sokszor teljesen elszúrta. Lili Reinhart ellenben nagyon jó volt.

B. - 2017. 07. 07. 11:00

Nekem egyébként nem lenne különösebb gondom a szereplőkkel, számomra mindegyikükben van valami tulajdonság, ami szerethető (Kivéve a szülők… Archie apján kívül tényleg mint a rossz tinik). Inkább talán az, amit sokan említenek, hogy iszonyú sok benne a klisé akár karakter szinten, akár a történet szintjén. Megmondom őszintén, hogy Cole-t nem tudom nem szeretni, mert egyszerűen öröm ránézni arra a szép arcra, de ahogy írjátok sajnos bennem is tudatosult, hogy szegény nem a legerősebb színész, de azért szerintem az túlzás, hogy nem láttunk rosszabbat az évek során a tv-ben. Nekem kicsit a mogorva arckifejezéseiről az jut eszembe, mikor pl., azt mondod egy gyereknek, hogy na most vágj mérges arcot.. Hát körülbelül ezt kapjuk tőle is. Én nagyon drukkolok neki, hogy fejlődjön. Illetve szerintem narrátornak teljesen megfelelő, szerintem kellemes a hangja, szép hangszín, stb.
Összességében tényleg “megveszik” az embert küllemre, meg hangulatra, illetve én minden részt úgy néztem meg, hogy érdekelt, hogy vajon mi lesz a következőben.
Szerintem aki ismeri kb. ezeket a sorozatokat, Pretty Little Liars, Gossip Girl, Glee meg hasonlók és szereti is őket, mert mondjuk noha nem a legerősebb színészekkel és történeti fordulatokkal van tele, mégis valamiért leköt, és szórakoztat, akkor szerintem ezt is kedvelni fogja. Nem a legjobb, de szerintem egynek elmegy teljesen.

Sz - 2017. 07. 10. 20:45

Szerintem ez egy rohadt jó sorozat nagyon meg szerettem benne a szereplőket és remélem a második évad is jó lesz vagy ettől jobb :)

Lucy - 2017. 08. 08. 18:06

Nekem bejött az évad, és nekem pont a végére sikerült eljutnom oda, hogy kellően érdekelt, mit hoznak ki a gyilkosságból.
A színészekkel nem volt semmi bajom, kicsit talán KJ Apa hozhatott volna többet, mint főszereplő, de nekem Cole hozta végig az egészet. Nekem nagyon bejött a karaktere, és szerintem nem rossz színész. Nyilván nem fog Oscart kapni, de voltak olyan jelenetei, ahol elvitte az egészet egy-egy arckifejezéssel vagy mondattal. Nyilván a kinézete sem hátrány, de miatta voltam kíváncsi a következő részekre az első néhány után.
Veronica és Betty nekem azonos szintet hoztak, és persze lehet, hogy sablonosak, de én úgy látom, hogy mindegyikük karakterében van még potenciál.
Az első évad szórakoztató volt, úgyhogy maradok a következőre is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz