login |

Modern Family: vége a 8. évadnak – írta Lantaar

2017. 05. 22. 14:50 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Régen volt már az az idő, amikor még (többé-kevésbé) jogosan dobálták az Emmy-ket a Modern Family után, és sajnos minden egyes új évaddal egy kicsit jobban fakul ezeknek az időknek az emléke.

Ez nem jelenti azt, hogy a sorozat rossz lenne, mert nem az. De már közel sincs benne annyi kraft, vagy éppen újdonság, mint korábban. Ilyen történeti szerkezettel, ennyi év után már nincs olyan karakter kombináció, amire építve ne írtak volna legalább egy részt.

Ennek köszönhetően pedig pontosan tudják az írók, hogy a párosításoktól függően milyen dinamikára fűzhetik fel az adott történetszálakat, illetve milyen érzelmi pontokra futtathatják ki azokat.

Ezzel persze nincsen semmi baj, hiszen így lehet nézőket megtartani, de hosszú távon (függetlenül attól, hogy éppen milyen körítést adnak az adott helyzetnek) ez bizony önismétlődésekhez vezet, ami pedig előbb-utóbb unalomba fulladhat. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Arról nem is beszélve, hogy a történetek gerincét képező alaphelyzetek annyira felejthetőek, hogy a két kezemen meg tudnám számolni, hány darabra emlékszek ebből az évadból. Ez nem olyan jó eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy egy rész általában legalább 3 szálon fut.

A karakterek szintjén mindenki hozta a tőle elvárható és megszokott alakítást azok minden jó és rossz tulajdonságával. Lehet, hogy csak én öregszem, de kezdek egye jobban szimpatizálni Claire hozzáállásával a dolgokhoz, mert ha ezekkel az emberekkel lennék én is összezárva, akkor engem sem lehetne teli borospohár nélkül látni.

Cam, Manny és Gloria. Ők hárman azok, akik számomra egyszerűen csak irritálóak. Cam aki folyamatosan úgy viselkedik, mint egy figyelemhiányos tini lány, Manny, aki nemcsak tudálékos, hanem műveltsége, kifinomultsága mára már csak mesterkéltnek hat és Gloria, aki a rikácsolásával kerget őrületbe (bár ezzel egy kicsit elfogult vagyok, lévén IRL Jay-nek hívnak a barátaim, így minden alkalommal, amikor megszólítja Ed O’Neillt legszívesebben fülön szúrnám magam…). Ők azok, akik számomra minden egyes részt lehúznak.

Ha már színészekről van szó, idén pár részes vendégszerepre beugrott Nathan Fillion – szerintem teljesen feleslegesen. Imádom Filliont és mindig poén, ha felbukkan valahol, de itt hat epizódban szerepelt, abból talán kettő-háromban volt fontosabb része, de ugye a sorozat szerkezete miatt az sem sok játékidő.

Arról nem is beszélve, hogy igazából semmit nem adott hozzá a szerephez, persze ha nincs miből dolgozni, akkor ő sem képes csodákra. Mondhatjuk, hogy bármely idősebb, jóképűbb színész eljátszhatta volna ezt a szerepet, nem nagyon változtatott volna rajta.

Tudom, hogy meglehetősen negatívan hangzik mindez, főleg egy olyan sorozatról, amiről még az írásom elején azt mondtam, hogy nem rossz. Tényleg nem az. De ezek a problémák számomra mára lehúzták a jó kategóriából a simán átlag felettibe, úgy, hogy az átlagostól is csak egy hajszál választja el.

És nem hiszem, hogy csak én gondolkozom hasonlóan, mert más okot nem igen találok arra, hogy az évad során az évadnyitóhoz képest a finálét úgy 2 millióval kevesebben nézték.

Mindezek ellenére a csatornának nyilván megéri még mindig, hiszen további két évadra berendelték a Modern Family-t. És igazából én sem bánom azt az időt, amit rászántam és rászánok a továbbiakban is. Hiába van a csütörtöki sitcom nézési sorrendem végén, még mindig képes megnevettetni, úgy is, hogy igazából gyakran csak a háttérben megy, miközben mással foglalkozik az ember.

17 hozzászólás Ne habozz!

Eidur - 2017. 05. 22. 14:58

Sziasztok!

Nem olvastam el a cikket, mert a 8. évad közepén járok. Eredeti (nem comedy centralos) szinkronnal néznénk, viszont a 12. rész után leállt a sztori. Várható, hogy folytatják? Van erről hír?

winnie - 2017. 05. 22. 15:03

nyugodtan el lehet, nem spoileres, a hazai premierdátumok pedig itt szerepelnek, mindent megtalálsz, amiről tudunk: http://www.sorozatjunkie.hu/2017/01/14/2017-es-hazai-sorozatos-premiernaptar/

de nem állt le a sorozat, ma fél egykor is ment az hbo3-on a 8×17, pénteken a szokott időben jön a 8×18, és így, minden héten a soron következő epizód.

Sorozatgyilkos - 2017. 05. 22. 15:04

Szerintem a legjobb országos szitkom jelenleg, minden egyes részen hangosan nevetek. Az, hogy nem kap Emmyket és kevesebben nézik, senkit sem érdekel. Sokkal eredetibb, humorosabb és szerethetőbb, mint a fanfavorit The Big Bang Theory, sőt ez az évad jobb lett, mint a tavalyi szezon.

winnie - 2017. 05. 22. 15:23

Sorozatgyilkos: őket érdekli, a nézőnek irreleváns, de mindenképp jelzi, hogy már más a hatása, mint pár éve.

én mindig szerettem a the middle-lel párhuzamba hozni az MF-et, hiszen ugyanabban az évadban indultak, és a middle-re sem nagyon lehet azt mondani, hogy sokat változna, de míg a middle sikeresen megtartott 8 év alatt és várom a 9. évadot, addig az MF a 4. évad elején elveszített (pedig én sem tudok rosszat mondani rá). azóta, hogy eljutott a middle a gyerekek felnövéséhez, talán azt mondanám, hogy jobban kezelik azt, hogy majdnem 10 évvel idősebb a fiatalság, mint kezdetekben. az MF idősebb gyerekes sztorijai még akkor sem érintettek meg nagyon, amikor visszanéztem.

claire és phil konstansan bejöttek, camék ingadoztak, jayék sosem voltak a szívem csücskei, és így nem is nagyon csodálom, ha egy idő után jött ez-az a helyére.

de az abc komédiái közül, ha néznék egy másodikat, akkor mindenképp ez lenne, sokkal jobbnak érzem, mint a goldbergs, fresh off the boat, blackish-triót (ezekre sosem éreztem rá), a last man standingnél is, mint ahogy az újabbaknál is jobb (american housewife, imaginary mary, real oneals, dr. ken)

heidfeld - 2017. 05. 22. 15:26

Sajnos elég lapos lett ez a 8. évad, előző jobban tetszett. Szerintem a 9. már nélkülem fog menni.
Nekem van jobban tetsző országos sitcom, kábelen meg még több.

tszajko - 2017. 05. 22. 15:28

Igazából én sem vagyok olyan óriási rajongója a Modern Familynek, de arra a heti 20 percre nekem tökéletesen megfelel. Sőt meg merem kockáztatni, hogy jelenleg országoson gyakorlatilag ez az egyetlen casually élvezhető sitcom.

(A TBBT elképesztően irritál, a The Middle stílusa meg nem jön be, a The Good Place meg egy évadban jobb volt, mint a MF, de hosszútávon még nem értékelhető. Kihagytam valami fontosat? Tökre kiváncsi vagyok.)

winnie - 2017. 05. 22. 15:33

tszajko: az általam említett kritikailag elismert trió? kérdés, hogy mi a “fontos” definíciója:)

jelenleg az az a 3 országos komédia a good place és a carmichael show, meg talán a mom mellett, amik kritikusoktól említést kapnak. (néha úgy érzem, hogy csak megszokásból, bár nyilván nem tudok tapasztalatból nyilatkozni. egyébként mintha a goldbergsről idén kevesebbet olvastam volna.

(a foxos brooklyn nine-nine meg last man on earth is elhalványult említés szintjén, tavalyelőtt még ezek is tényezők voltak.)

Eidur - 2017. 05. 22. 15:54

Winnie: Köszönöm szépen! :)

tszajko - 2017. 05. 22. 15:55

winnie: Nem is feltétlenül a te említéseidre gondoltam, csak próbáltam összeszedni, hogy mi lehet nézhető egy casual néző számára. Számomra a fontos sitcom sok évadot megél, viszonylag sok évadonkénti résszel, van valamennyi kreativitás benne (tehát nem kanapén ülős aláröhögős), és amellett, hogy talán még valamekkora átívelés is van benne, akár random részenként is élvezhető.

Ha jól számolok, ebben az évtizedben ezt a kategóriát képviselte a PyRex, a HIMYM, az Office, a Two and a Half Men és még aktív a TBBT, a Modern Family és a The Middle. A többiek még vagy évadszámban még nincsenek ott (a B99 lassan közeleg, de rögös az útja), vagy (legalábbis számomra) túl konzervek. Viszont a Carmichaelbe bele fogok nézni, úgyhogy köszi az ajánlást!

winnie - 2017. 05. 22. 16:02

tszajko: á, ezek nem az én említéseim (egyiket sem kedvelem:) – ezeket szokás emlegetni, ezek esnek bele abba a kategóriába (mindre állnak a jellemzőid), amit írsz, ezeket emlegetik “ők”. ezek azok, amiket könnyebb ajánlani, mert van egy konszenzus, ami egybevág velük. (mármint nem feltétlenül csak kritikai sikerek.) ha az én favoritjaimat kéne emlegetni, akkor a life in pieces ott lenne az élbolyban, s ha valahol, akkor egy moden family-s írásnál helye is lenne a sorozatnak a hasonló koncepció miatt.

az persze igaz, hogy nem mind sok évados, tehát fiatal a többsége, de például az abc-sek meg fogják érni a 7-8 évados kort. (a többiek nem hiszem.)

Wall-E - 2017. 05. 22. 16:50

tszajko: A Brooklyn Nine-Nine-t hagytad szerintem ki, nincs sok kérdés, melyiket választanám, azt, vagy a Modern Family-t, de egyébként a The Middle simán tök jó, aranyos, életszagú.

AJ - 2017. 05. 22. 16:57

Több helyen is olvastam, hogy leállt a sorozat, ami vicces, mert megmutatja, honnan nézik az illetők ezt a sorozatot :D.

Én jobban örülök, hogy most a heti három rész + szünet, helyett heti egy – szünettel adja az HBO. A kritikát csak a törésig olvastam, és egyet is értek, meg nem is.

A hatodik-hetedik évadnál éreztem azt, hogy leült a sorozat, nem tudták, mit csináljanak és csak szenvedtek, de most magukra találtak. Oké, kiszámítható, önismétlő és elhiszem, hogy van, aki szerint a 8. évadra megfáradt, unalmassá vált. Van ezekben igazság, de azt a lendületet, amivel kezdték még 2009-ben, nem lehetett ilyen sokáig tartani.

Most megvan a kellemes egyensúly, és a 17. részben is voltak (eddig láttam az HBO-szinkronnal) olyan poénok, amiken indokolatlanul hangosan nevettem. A karaktereket még mindig szívesen nézem, a poénok, a gyors darálás még mindig működik, és az HBO-s szinkronnal még a rossz részeket is átvészeltem. :)

Mert a fordító, Blahut Viktor egy zseni, amit idén művel, az tényleg mesteri (Will Lámlik, csak hogy a legtöbbet emlegetett poént vegyem elő).

goodjohnwin - 2017. 05. 22. 18:02

Nyolcadik évadnál melyik sorozat az, amelyiket nem megszokásból, “kompletizmusból” nézzük, hanem eredetisége miatt? :)

len90 - 2017. 05. 23. 06:53

@goodjohnwin

Csatlakozva winnie-hez és a The Middle-t említeném amit 8 évad után sem megszokásbl nézek, bár egyébként ott is voltak leülések, nekem a 3 évad volt unalmas, akkor tényleg bejátszott a megszokás faktor, kicsit kevésbé, de az 5 évadnak is voltak ilyen részei, 6-7-8 viszont újra olyan élvezhetőre sikerült, mint az 1-2 és a 4, amik nagyon jók voltak!

winnie - 2017. 05. 23. 07:39

goodjohnwin: embere válogatja. illetve sorozata, hiszen vannak sorozatok, amik elkerülik ezt. az, hogy majd minden sorozatomat elkaszálom 4 évad körül, elég beszédes arra nézve, hogy például a middle-t még nézem. de említhetném a 18. évados law and order: svu-t is, aminek eleve nem láttam sosem az összes részét, a 18. évadból is kimaradnak részek, amiket lehet, hogy később megnézek, de maga a sorozat nagyon, nagyon erős továbbra is. és amíg erős, addig nézős marad.

kovg1987 - 2017. 05. 23. 20:08

gondolkoztam egy ideig a kritikaíráson, de az előző kettő után már tényleg nem tudtam volna semmi újat írni… :) szóval örülök, hogy valaki más bevállalta.

egyébként én is hasonlóan vagyok a MF-vel: nézem, nézem, mert ez az egyetlen komédia amit nézek, nevetgélek rajta, kellemes az a heti 20 perc amit rászánok, de ha valaki azt mondaná, hogy holnaptól nem nézhetem, akkor sem dőlne össze a világ, maximum 2-3 karakter miatt.

Ed O’Neil örök kedvenc, Claire-ék családja úgy ahogy van bejön, meg Lily – a többi szál nálam felejtős.

a kritikaíróhoz csatlakozva pedig szerintem is az talán a legnagyobb ‘hibája’ a sorozatnak – illetve attól nem lesz számomra soha olyan klasszikus, mint a jóbarátok vagy a rém rendes család -, mert egész egyszerűen nem tudok visszaidézni a 8 évből 4-nél több olyan részt, aminek tudnám, mi volt a sztorija, hol játszódott. a másik kettőben szerintem legalább 30 ilyen van darabonként… :)

FrankLuck - 2017. 08. 07. 16:13

Nekem ez lesz tán az első komolyabb kaszám, nem rémlik semmi, amit 8 évad (vagy még több) után kaszáltam volna el. Most néztem a 8×19-et (ez nem jelent semmit, mindennel le vagyok maradva), minden egyes résszel csak még jobban meggyőzöm magam arról, hogy ez nem kell tovább nekem. Talán belefáradtam a karakterekbe, semelyik szál sem működik már úgy, ahogy régen. Nálam totál az a kategória lett, mint pl. a 2 Broke Girls, pedig azért nem egy szintről indult a kettő (azt is kaszáltam volna, ha nem segít a CBS).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz