login |

Chicago Fire: vége az 5. évadnak – írta Sue

2017. 05. 23. 16:25 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Az 5. évadját fejezte be a chicagói tűzoltók mindennapjait elmesélő dráma. Idén az eddigiekhez képest is jobban eltolódtunk a magánélet irányába, fékezett habzással, azaz a kevesebb volt a valódi akció és a tényleges tűzoltás, mint a lelki téren végbement akciók és tűzoltási munkálatok.

Még mielőtt azonban valaki azt hinné, hogy gyakorlatilag nem történt semmi sem az idei szezonban, azért azt elárulom, hogy voltak érdekes káresetek és mentős vonulások is, csak ezek valahogy inkább díszletként szolgáltak. De egy karakterközpontú akció-dráma sorozat esetében ez nem annyira meglepő, ezért elnéző vagyok Dick Wolfékkal, mert a szereplőket változatlanul csípem.

Hogy mi minden változott az évadnyitó óta? Szépen sorba veszem, de előre szólok: spoileres leszek a tovább mögött.

Borelli gyorsan távozott a tűzoltók közül egy káresetnél szerzett szemsérülés következtében, így sajátos módon oldották meg a közte és Boden közt feszülő problémát.

Casey és Dawson családi élete meglehetősen hullámzóan alakult: a kis Louie miatt összeházasodtak, így lehetőségük nyílt igazi családként kezdeményezni a nevelőszülőséget (gyakorlatilag, ha ezt nem lépték volna meg, nem valószínű, hogy a gyámügy engedte volna, hogy Gaby-nél maradjon a kissrác), aztán megjelent a színen a vér szerinti apa, aminek a vége az lett, hogy bár nem zökkenőmentesen, de Louie nála talált otthonra.

Ha már Gaby, emlékezzünk meg Brett nem is annyira futó viszonyáról Antonióval. Hogy őszinte legyek, én szurkoltam nekik, mert aranyosak voltak együtt, mindketten megérdemelték volna, hogy hosszabb távon is működhessen. Az, hogy nem így lett, nem Bretten múlott. Az pedig, hogy Cruz és Otis összeköltöztek a csinos mentőssel, külön szórakoztató eleme volt az évad utolsó részeinek.

Stella kapcsolata Severide-dal nagyon más vizekre terelődött. Ennek oka az volt, hogy Kelly megtalálta a nagy őt a csinos ápolónő, Anna képében, aki viszont sajnos súlyos betegséggel küzdött már akkor is, amikor megismertük. S hogy végül a rák legyőzte őt, mindenképpen a mélypontot jelentette Severide számára. Stella ugyanakkor bebizonyította, hogy a férfi mindenben számíthat rá, mint barátra. Még ha az ő esetében nekem úgy tűnt, hogy igenis szép apránként egyértelműen többről van szó, mint puszta barátságról.

Emlékezetes eset több is akadt, ilyen volt amikor Casey bent ragadt a raktárépületben a tulajjal és annak lányával, s a kiömlő sav miatt a menekülési lehetőségeik erősen korlátozottak voltak; vagy amikor Gaby és Brett egy segélyhíváshoz érkezve egy iskolai kiránduláson szülést vezetnek le. Most tényleg csak kiragadtam kettőt, de tényleg tudnám még sorolni.

Crossover is kijutott nekünk az idén: egyrészt a PD-vel, amikor Severide állítólag ittas vezetés során halálos balesetet okozott (nem ő ült a saját kocsija volánja mögött, sőt nem is ült a kocsijában), illetve a PD-vel és a Justice-szal is, az utóbbi első hivatalos része kapcsán, márciusban, a gyújtogató ügyében.

És akkor még szót sem ejtettem az egyik számomra legemlékezetesebb részről, az 5×16-ról, amikor a környékbeli bandaháború eredményeként az egyik oldal az 51-es állomást foglalja el és tartja túszként a bent levő dolgozókat. Szinte az egész rész az állomáson játszódott, remek párbeszédekkel, miniakciókkal, s lehetett izgulni a kedvenc tűzoltóinkért. Engem megvettek.

Ilyen előzmények után érkeztünk el az évadzárás környékére. Megint előtérbe került Casey képviselői munkája, illetve annak összeegyeztethetősége a tűzoltói hivatással. Emellett „szót kapott” Mouch karrierválsága, ami az életkorából fakadt: már nem olyan fiatal, mint társai, s egy korábbi kollégája esete kapcsán benne is felmerül: lehet, hogy ennyi idősen már nem égő házakba kéne berohangálni, hanem az életre nem veszélyes, polgári foglalkozás nyerőbb választás lenne.

Ezek az évadzáró részben is kiemelten vannak jelen. Mint ahogyan Cruz felfüggesztésének kérdése is, aki jelenleg csak a partvonalról figyelheti az eseményeket, s amely egyértelműen megnehezíti az életét.

Mindemellett Hermann ismét bebizonyítja, hogy mennyire családcentrikus ember: az autóbalesetes kisfiúnak az álmát valósítja meg, amikor elviszik a szerkocsival a baseball stadionba, ahol még autogramot is kap a kissrác a gipszére a számára egyik legnagyobbként tisztelt sportolótól.

Innen már csak egyetlen ugrás, vagyis a riasztás, ami oda vezethet, hogy egy sütödéből kell embereket menteniük, s ami közben az arcunkba kaptuk a vége feliratot. Így aggódhatunk Mouch, Hermann, Severide és Casey életéért: Mouch a mentés közben szívrohamot kapott, Hermann vele maradt, eközben Casey és Severide az épület más részein kerültek a tűz fogságába. Ráadásul Casey levette a légzőjét is, így folytatott a rádión könnyfakasztó beszélgetést a kedves feleségével, aki kintről, a mentőautó mellől nézte a tüzet, és várta az újabb ellátandó sérülteket.

Lehet fogadásokat kötni, hogy ki marad életben, kitől búcsúzunk – őszinte legyek, direkt nem néztem meg a híreket, mert egyértelmű, hogy akinek esetleg nincs érvényes szerződése a következő évadra, attól búcsúzhatunk, de szeretném, hogy meglepjenek. Ezért izgalmas kihívás lesz őszig kerülni a spoileres híreket a témával kapcsolatban.

Hogy ezek után mit várok őszre? Azt, hogy lepjenek meg. És igen, ez alatt azt értem, hogy nem feltétlenül kell mindenkinek túlélnie a helyzetet, még ha nagyon fájna a búcsú, tekintve, hogy olyan karakterekről van szó, akik mind szerethetők valamiért. És persze várom azt, hogy ugye a következő szezon is hozza majd ezt a kellemesen szórakoztató-kikapcsoló színvonalat.

12 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2017. 05. 23. 17:06

Jó írás, egyetértek mindennel. Bennem még a szállodatűz maradt meg az évad közepéről, mint izgalmas eset.

Ez az évad picit gyengébb volt számomra, de továbbra is nagyon szeretem a sorozatot. Sosem kellett még különösebben csalódnom benne, elég megbízható a színvonala.

Snoopyzit30 - 2017. 05. 23. 17:15

Köszi a kritikát. Ilyenkor elolvasom, hogy mik történtek, sóhajtok egyet és megállapítom, hogy jó, hogy már ezer éve elkaszáltam.

Norbi_023 - 2017. 05. 23. 18:02

Én úgy emlékszem, Stella is bent volt Severide mellett és még ő sem jutott ki.

LaCRossE - 2017. 05. 23. 18:09

Azt hiszem, én a karakterekre egy picikét ráuntam már, illetve a sorozatra is.
Az évadnyitóba még lehet belenézek, de ebben a formában én már nem látom értelmét annak, hogy folytassam.

Nincs komolyabb baj a sorozattal, azon túl, hogy rémesen középszerű számomra.

stiles - 2017. 05. 23. 18:13

meg Otis is bent volt.
egyébként elég lagymatagra sikerült az évad. ha nem lenne a PD, meg az a pár karakter akit szeretek, már tavaly dobtam volna. a Casey-Gabby szenvedéstől nagyon herótom van, Casey hőskomplexusától szintén. meg Severide is többet bosszant, mint nem. Cserébe kárpótol Herrmann, Mouch, Brett meg Otis, meg Cruz, ha épp normális. Voltak idén is iszonyat jó esetek, csak az a baj, hogy minimális számban. A túszejtős, a hoteles meg a hőskomplexusos fickó maradtak meg igazán. Meg jó volt, amikor szétküldték őket különböző házakhoz. 6/10 az évadra.

Eny - 2017. 05. 23. 20:18

én még mindig szeretem. a Fire-es karaketerek a legjobbak,szerintem . itt nincs olyan, akit nem bírnék. a Pd-ben viszont Halsteadet ki nem állhatom , meg már Lindsey sem nagy kedvenc..
tény,h mind a 4-et nézem és még csak a Justice-nál fordult elő az,h unatkoztam valamelyik résznél. a többinél simán bejönnek a részek. a Pd a legizgalmasabb , de a Fire is sokszor az ,meg a Fire-nél tényleg érdekel, h melyik karakterrel mi lesz, hogy alakul a sorsuk ,stb..

Thomas - 2017. 05. 24. 22:27

Valóban, Otis, Kidd és még Kendall is bent maradt, így nem tudtam komolyan venni az egész cliffhangert, mert valaki úgyis megjelenik majd és kimenti Casey-t. Szerintem őt meg Severide-ot nem kell félteni, amíg van szerződésük, illetve meg tudnak egyezni a színészekkel, meg sem fordul a fejükben, hogy kiírják őket. Először azt hittem, hogy Cruztól búcsúzunk, amikor elkezdte vágni maga alatt a fát (mondjuk milyen baromság volt az ez az egész ügy, hogy kidobóként megpróbált finoman kikísérni egy kezelhetetlen részeget, és ezért felfüggesztik), hisz Kendall miatt egy brigade tagot kéne kiírniuk, Tony és Capp meg nagyon mellékszereplők, hogy bárkit is érdekeljenek. Aztán mikor Mauch bejlentette a kilépését, rájöttem, hogy ő lesz a távozó (csak az a kérdés, hogy meghal-e, vagy megmentik és kilép), és majd valamelyik brigade-es elfoglalja a helyét.

Azért most ez egy kicsit olyan, mint a TWD sokat gyalázott, előző évados fináléja, heten bent maradtak az égő házban, ki nem jön ki?:)

De nem is a gagyi cliffről akartam elsősorban írni, hanem Annáról! Ő volt számomra az évad csúcspontja is, meg a fő baklövése is. Annyira szurkoltam nekik, szerintem eljött volna az idő, hogy Severide végre megállapodjon! De valamiért a készítők csak ezt a nőcsábász, megállapodni képtelen figurát látják, akinek minden évadban van valami komolyabb csaja azért, de valahogy a körülmények szétszakítják őket. És ez most különösen gonosz dolog volt, amikor kiújult Anna rákja, mert annyira jók voltak együtt, hogy már a lelki szemeim előtt láttam, hogy winnie egyszer csak beírja a hírekbe, hogy Charlotte Sullivan állandó lesz a 6. évadra (vagy a Medben állandó, itt meg visszatérő). Nem is tudtam elhinni, hogy megint megtették, csak hogy Severide megint szingli lehessen és csábíthassa a csajokat tovább.

Brettnek és Antonionak is szurkoltam, ők is jók voltak együtt, sajnálom, hogy azt is elrontották:( Már csak azért is lett volna jó többet látni Brettet, mert baromi cuki, de a költözéses kicsit erőltetett volt:) A Gabby-Casey-Louie kínlódás viszont valami végtelennek tűnt, na az ő kapcsolatukat már én is unom. És ahogy abból az egészből kilábaltunk, most meg Gabby apja miatt áll a bál. Az legalább pozitív, hogy a képviselőséget átadta Casey, a politika aztán már végképp nem hiányzott nekem a sorozatba.

Én amúgy nem érzem, hogy kevesebb akció lenne, de nyilván engem is a szappanos dolgok foglalkoztatnak jobban. Bár azért az tényleg emlékezetes rész volt, amikor Casey az irodában ragadt azzal a csajjal és az apjával.

Nálam ez a sorozat az a ritka kivétel, ami a legelső részétől kezdve tartja a minőséget, és mindig tudom, mire számítsak, amikor elindítok egy részt. De egyáltalán nem megszokásból nézem, meg jobb híján, hanem még mindig ugyanazt az élményt okozza, mint 4 évvel ezelőtt. Egyedül a 3. évadban éreztem egy kis visszaesést, amikor a crossover, a Medes szereplők felvezetése, meg Mills kiírása miatt nem tudtak semmi értelmes sztorit felvezetni, akkor egy kicsit össze-vissza kapkodás volt az egész. És abban az évadban írták ki Shay-t is, amiért máig haragszom, de azon kívül nem sok panaszom lehet azon kívül, amit már hosszasan vázoltam:)

Szula 25 - 2017. 05. 29. 18:11

Egyet értek Thomassal Severaiddal kapcsolatban. Én is nagyon szurkoltam neki és Annanak és kicsit csalódott is voltam Anna halála miatt. Valahogy a készítők szeretnek kicseszni évről évre Severaiddal nő ügyben de az hogy tavaly is meghalt a nője(a rendőr) és idén is eljátszották ezt vele én kicsit túlzónak érzem már. Viszont így megint megnyílt az út Stella előtt amit ha újra kihasználnak remélhetőleg már végleges is lesz.

Számomra már a legnagyobb negatívum már egyértelműen Gabby jelenléte a sorozatban. Néha azt kívántam többszőr is hogy valaki keverjen már le neki egy taslist annyira irritáló lett.

Adrián - 2017. 06. 16. 16:47

Nekem tetszett az évad, és meglepődtem mikor Casey lemondta a képviselői címet. A kedvenc részem nekem a Purgatory volt (5*14) én azt szerettem a legjobban, csak sajnálom hogy egy epizódos volt. Remélem azért lesz még Boden-Anderson nézeteltérés, jó volt látni az egymás elleni harcaikat. Viszont nekem nem teljesen világos, hogy miért mentek szét Severide és Kidd? Az számomra annyira nem világos. Mármint az rendben van hogy majdnem megölte Grantet hogy védje Kiddet (hasonló helyzetben én sem cselekedtem volna másképp), de a mögöttes érzelmi indokot nem teljesen értem. Nah mindegy.
Ami szerintem az évad legnagyobb hibája volt, az nem Anna kiírása volt, mint ahogy másoknál olvasom. Hiba volt kiírni ilyen hamar főleg amilyen felvezetése volt, nagyon örültem hogy végre láttam egy olyan nőt, aki mellett Severide meg tud állapodni. És tényleg el is hittem volna, másoknál nem tudtam annyira. Nálam a legnagyobb hiba az mégis Louie kiírása, meg ahogy megtették. Megküzdenek érte, nem is akárhogyan a célegyenesben vannak, erre tessék…. Ennél nagyon mérges lettem!!!!
Szerintem jó évad volt összességében, nem volt hibátlan, de jó volt.

Harley - 2017. 08. 29. 13:41

Üdv nem tudja valaki pontosan mikor indul a következő évad?

winnie - 2017. 08. 29. 13:43
Harley - 2017. 08. 29. 13:53

Köszönöm szépen a gyors választ már ezt is tudom ;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz