login |

Chicago PD: véget a 4. évadnak – írta Sue

2017. 05. 29. 14:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

A Chicago PD sok szempontból a legizgalmasabb tagja volt idén a Chicago franchise-nak: elég komoly történetek, többfelé kapcsolódás a franchise más tagjaival, alapvetően érdekes karakterekre építve. Ugyanakkor nekem több ponton volt gondom az idei évaddal.

Az egyik ilyen pont az volt, hogy bármennyire is érdekesek a karakterek, ha valakinek mindig ugyanarra a vonására hegyezünk ki egy történetet – ebből komoly fejlődés nem nagyon lesz. A másik pont pedig nálam az volt, hogy voltak az évad során indokolatlanul sokat előtérbe tolt és háttérbe szorult karakterek – kiegyenlítettebb arányok nekem jobban bejöttek volna.

Ráadásul nem szeretem, amikor ennyire sormintásra veszik az évadzárásokat, mert egyhangú és kiszámítható: eddigi páratlan évadok finisét Voightra (1. és 3.), a párosakat (2. és az idei) Lindsay karakterére hegyezték ki. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A heti ügyek rendben voltak, széles skáláját vonultatták fel a problémáknak: nemi erőszak, bandaháború, rasszizmus, hatalommal való visszaélés, családi tragédia – ezen a téren volt itt minden, mint egy jó svédasztalon.

Antonio karaktere távozott, hogy a kevésbé szerencsés sorsú Justice-hoz csatlakozzon. Kár volt érte, de így lehetőség nyílt arra, hogy Burgess végre csatlakozzon a csapathoz. Érdekes volt a párosuk Olinskyval, a köztük levő feszültség izgalmassá tette a részeket.

Mire kezdtek jól működni együtt, átmenetileg kiírták Burgess-t, hogy segíthessen talpra állni nővérének, akinek a helyzete meglehetősen nehézzé vált: egy szexuális erőszakból és barátnője halálából kell lelkileg felállni, miközben egyedülálló anyaként nevelnie kell a lányát. Így sikerült legalizálni Marina Squerciati távollétét, amíg gyesen van. Személy szerint nagyon várom vissza, kedvelem a karaktert.

Ha már Burgess: sajnáltam a szimpatikus és talpra esett leányzó, Tay távozását, viszont a tapló (bocsánat, de ennél szebb szót nem találtam rá, engem végtelenül irritált), aki a helyére érkezett, erősen próbára tette a türelmemet. Annak ugyanakkor nem örültem, hogy a Voight csapatába való beállásával elvesztettük azt, ami eddig egy nagyon is jó pontja volt ennek a sorozatnak: a járőri munkát bemutató elemeket.

Ruzek átmenetileg beépülten dolgozott, így átmenetileg kimaradt a csapat történéseiből is. Mindennek a kezdete „véletlenül” akkora került, amikor Burgess átkerült. Ugyanakkor ez a távolság és szünet láthatóan jót tett kettejük viszonyának, úgyhogy lehet reménykedni.

Ha már említettem Olinskyt, akkor vele kapcsolatban meg kell említenem, hogy rá is rájárt a rúd ebben az évadban: először egy régi barátja keveredett gyilkosság gyanújába, majd elveszítette a lányát egy gyújtogatási ügyben (a hármas crossover a Fire-rel és a Justice 1. évadának nyitányával). Az egyébként is zárkózott karakterről annyit azért megtudtunk már eddig is, hogy nagyon lojális a barátaival és imádja a családját, még ha a családi életét kiegyensúlyozottnak nevezni nem is lehet. Éppen ezért volt érdekes látni, hogy hogyan éli meg ezeket az ügyeket.

Ilyen előzmények után érkeztünk el az évad végéhez. Kérdem én: csak nekem volt olyan érzésem, hogy ezt a történetet mintha már láttuk volna egyszer, csak más köntösben?

Hogy mire is gondolok? Arra, hogy nagyon sok olyan kis apró esemény volt menet közben, amiknek valahogy mindig Lindsay került a középpontjába: a párkapcsolatuk alakulása Halsteaddel egyértelműen folyamatosan jelen volt, és olykor legalább érzelmileg befolyásolta a nyomozást.

Apropó Halstead: gyakorlatilag most hirtelenjében csak a párkapcsolati vonalhoz illeszkedő szálai bukkannak ugranak be (pl. a volt nejének a feltűnése), de biztosan akadtak olyan momentumai is, amik a nyomozást ténylegesen jó irányba vitték…

Emellett ott voltak Erin gondjai az anyjával, meg a feszítő kérdés: ki az apja? Az azért egy meglehetősen érdekes pillanat volt, amikor felmerült annak a lehetősége, hogy esetleg Voight az. Még szerencse, hogy ezt Bunny csak az illetékesnek dobta be, és a lánya nem hallotta.

Ezek után pedig az ahogyan a pedofil ügyben a jelvényével játszott, megint csak nagyon tipikusan illeszkedett a sémába, amit a második évadban egyszer már végignéztünk. Igen-igen, erre céloztam: valahogy a sok kis apróságban valahogy rendre sikerült meghúznom a párhuzamot a második évad zárásával.

Csak itt most a kiugrási kísérlete a rendőri létből jó eséllyel az FBI-hoz vezeti, de legalábbis az biztos, hogy Sophia Bush távozik a sorozatból. Értem én, hogy valahogy mindezt fel kellett építeni, be kellett vezetni, de nem lehetett volna mindezt a második évad másolása nélkül???

Szegény Halstead meg majd jól szedheti össze magát és vigasztalódhat a csapat új női tagjával, Hailey Uptonnal. Na, igen: a csapat az utolsó pár részben egy újabb karakterrel bővült a csinos szöszi Upton személyében. Az ő bemutatása egyébként nekem tetszett, külön jó a „közös múlt”-szál Trudy-val, akinek a hatására rendőrnek állt.

Mindezek után azért kicsit részletezem az évadzárás történetét is, elvégre ez lenne az írás fő célja. Tehát az utolsó előtti részben Lindsay jelentős mértékben átlépi a határt a pedofil kihallgatásakor, amikor fegyvert szegez a fejének, hogy a rosszfiú bevallja, hol van az elrabolt kisfiú. Egyértelmű, hogy mindez nem maradhat kivizsgálatlanul, ráadásul eközben Bunny gyilkosság gyanújába keveredik.

Miközben zajlik a nyomozás és Lindsay ügyének vizsgálata, felbukkan az FBI is: részben Bunny-t és még néhány más maffiózót akarnak elkapni, akiknek drogos ügyeleti voltak, s akikkel Bunny bensőséges viszont ápolt, részben Lindsay-t átcsábítani. Végül úgy fest, sikerrel járnak mindkét fronton. Halstead meg jól elteheti emlékbe a kis ékszeresdobozt, amit láthattunk a kezében, s ami egyértelmű szándékot sejtetett.

Ezek után érdeklődve várom az 5 évadot: bár vannak tippjeim arra vonatkozóan, hogyan, s merre fogják kanyarítani a karakterek történetfonalát az írók (a showrunner is új lesz), de kíváncsi vagyok, sikerül-e meglepniük, és megfeledkezni arról a fránya copy-paste-ről. Én bízom bennük. Nem szeretnék csalódni. De erre majd csak ősztől derül fény.

8 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2017. 05. 29. 15:13

“Ugyanakkor ez a távolság és szünet láthatóan jót tett kettejük viszonyának, úgyhogy remélem,…”

Nem fejezted be a mondatot, mit akartál írni?

A járőrözős-szál nekem is hiányzik (főleg Roman), mert a nyomozóknak besegítettek, meg amúgy is több interakciójuk volt Trudy-val és egyénileg is tudtak érdekes szálakat behozni nekik az írók.

A Justice bukásával remélem Antoniot visszahozzák, most hogy Lindsay elment, nagyon kellene a helyére egy vezető(bb) egyéniség.

Az évadkibeszélőbe már írtam, szóval azt most nem ismételném meg, de nekem az az évad is korrekt iparosmunka volt, persze a maga hibáival.

7/10

LaCRossE - 2017. 05. 29. 15:49

A járőrös szál nekem abszolút nem hiányzik, ahogy Antonio sem, ráadásul nehezen nyelném le, ha most visszatérne, mert kaszát kapott a Justice, erősen baromság szaga lenne. Nem hiszem, hogy tudnának bármilyen jó indokot találni.

Engem nem zavar az új csaj, sőt, érdekesnek is találom, így remélem, állandó marad Lindsay távozásával. Plusz, bírom Tracy Spiridakost. Szóval remélem, marad Upton.

Stiles - 2017. 05. 29. 15:59

nekem Antonio hiányzik, Burgess nélkül viszont nagyon jól megvagyok. nem hiányzik a Burgess-Ruzek drámázás se, bár idén meg kell hagyni, Ruzek előrelépett egyet a “kedvelt-listán”, míg Lindsay meg Alvin inkább hátra. nekem Al keménykedése Burgessel kicsit indokolatlan volt, plusz elrontotta a karaktert, legalábbis számomra. Rixton távozását nagyon sajnáltam még, ő is visszajöhetne nyugodtan. Az új csaj meg, amíg jobb mint Lindsay, maradhat. Messze a PD a legjobb a Chicago franchiseban, én még nem csalódtam bennük. nagyon élveztem az évadot, érdekes, feszült részek voltak. sima 8,5/10

Deny - 2017. 05. 29. 16:27

Nekem ez volt az az évad a PD-ből, ami végre felhelyezte a top sorozataim listájára. Szerintem nagyon ütősre sikeredett minden szempontból. Antonio egyébként nagy valószínűséggel nem tér vissza, a színész hagyott egy tweetet, ami alapján úgy tűnik, búcsút mondott az egész franchise-nak. Sajnálom, hogy az ő karaktere ilyen sorsra jutott, és a Justice kaszája miatt mégcsak rendes búcsút sem kapott. Én kedvelem Burgess-t, várom is vissza, de a Ruzekkel való drámázása nekem sem hiányzik. Lindsay távozásával érdekes lesz megfigyelni, mivé alakul a sorozat, hiszen így, hogy nem lesz Linstead, több időt szentelhetnek másra. Bunny-t pedig remélem soha többé nem látjuk. 8/10.

Snoopyzit30 - 2017. 05. 29. 16:27

@LaCRossE
“Nem hiszem, hogy tudnának bármilyen jó indokot találni.”

Dehogynem tudnának! Egy ilyen sorozatban, ahol egy évadban 23-24 részen át csűrik-csavarják a dolgokat, simán tudnak jó indokot találni. Lehet majd nem az 5. évad elején, hanem az 5. évad közepén/vége felé hozzák vissza. Annyi simán elég neki. Én személyesen is ismerek olyan embert, aki vezető beosztásban volt a rendőrségnél, de elege lett és visszament a régebbi egységéhez, ahol nem volt olyan vezető pozícióban. Szóval szerintem totál életszerű, hogy Antonio visszalép 1 lépést, ha nem jön be neki az a meló. Whatever.

jessm - 2017. 05. 29. 18:58

Szerintem elég jó évad volt. Engem nem zavart a sok Lindsey jelenet, mivel Sophia busht kedvelem , és ő volt a női föszereplő…
Viszont a változások híre, hogy Sophia és show runner is kilép, elvették a kedvem a folytatástól, szóval nekem ez ennyi volt, jó volt mig tartott. A Medben úgyis láttom még a karaktereket.

wpetra - 2017. 05. 29. 19:20

Jó évad volt, bár én nagyon sajnálom, h Sophia Bush távozott a sorozatból, anno miatta kezdtem bele a PD-be. Pont jó volt a dinamika, mivel Burgess a kvázi “jókislány”, Erin meg a nehéz sorsú, kemény. Nekem kifejezetten tetszett Erin és Jay kapcsolata, és nem csak a romantikus szálra gondolok, sokkal inkább a nyomozások alatti összhangra. Mikor nem voltak együtt, akkor is össze tudtak dolgozni, megvolt köztük a dinamika. Ami bennem hiányérzetet váltott ki, az Al “új” lányának sztorija volt. Mármint azt gondoltam volna,h a Lexi halála után előtérbe kerül, de legalábbis szóba hozzák.

Sue - 2017. 05. 30. 13:30

Leszögezném: szeretem a PD-t. :)

Alapvetően én is sajnálom Sophia Bush távozását, még ha ez nem is volt egyértelmű az írásomból. Csak azt nem szeretem, ha egy karakterizálós sorozatban ennyire elcsúsznak az arányok, meg ennyire gyakori jelenség az, hogy az írók saját magukat másolják. Személy szerint a változatosságot jobban komálom. :) Nyilván nehéz dolog mindig valami újat kitalálni, de elvileg ez lenne a dolguk.

A járőrös szál tényleg azért hiányzik, mert így a PD is átállt a “csak nyomozós” sorozatok népes táborába. Ráadásul pont egy olyan vonalat hagytak el, ami mondhatni hiánypótló jellegű volt a sorozatos világban.

(Az időjárással kapcsolatos kérdéseimet már fel sem vetem, mert tudom, hogy reménytelen.:) )

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz