login |

Pilot: The Sniffer / Nyjuhacs

2017. 05. 29. 21:40 - Írta: human

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Ilyen amikor a House-rajongók sorozatot csinálnak? Biztos hasonlít másra is, mondjuk a The Mentalist-re vagy épp a Lie To Me-re, de az ukrán The Sniffer nézése közben a mogorva dokink ugrott be mindig.

Aki arra kíváncsi, hogy más országokban milyen egy heti ügyes nyomozós, és még semmi ilyesmibe nem nézett bele, annak most itt a The Sniffer. Az angol címből kitalálható, hogy egy kifinomult szaglású külsős segít be a zsaruknak benne. Mivel heti ügyes, így a konkrétabb történésekbe nem mennék bele, de igen, odamegy a hullához, megszagolja, és megmondja mi van. Új nyomokat ad. Ennyi.

A kíváncsiságon kívül azért is néztem végig a pilotot, mert egyszerűen nem hittem el amit látok. Itt vissza is kanyarodnék a House és a The Mentalist említéséhez, miszerint ezekben a sorozatokban hiába intelligens a főhős, mindig van valami olyan a jellemében, ami emberivé teszi, és ami miatt minket érdekel a sorsa.

Patrick Jane-nek ott nagyképűsége miatt meghalt családja, Gregory House-nak pedig a folyamatosan fájó lába, és még sok más lelki baja van. Az itteni nyomozónak szinte semmi, mivel ami lehetne, miszerint a kifinomult szaglás miatt fáj-vérzik az orra, azt sem tudják igazán elmélyíteni. Plusz szinte le sem tagadhatnák, hogy hol készült?

Amikor említettem winnie-nek, hogy ezt írnám legközelebb, akkor azt fűztem hozzá, hogy “mert nagyon orosz”, közben pedig ukrán, amiben oroszul beszélnek. A lényeg, hogy teljesen azokat a sztereotípiákat erősíti meg, amiket gondolhatunk róluk. Mindezt úgy, hogy ugye ők csinálták, nem egy hollywoodi író csapta fel a kliséket.

Fura a sok politikailag korrektebb, vagy a szabályokat máshol felrúgó sorozat után nézni, hogy mennyire agresszív szinte minden figura, méghozzá teljesen hétköznapi helyzetekben. Ez a főszereplőn jön ki a legkeményebben, aki tipikus 18 éves által írt macsónak tűnik, nem pedig élő és lélegző karakternek.

Hogy a folyamatos szexizmusról ne is beszéljünk. És itt nem ultrafeminista szemüvegen át feltűnő jelenségről beszélek, hanem Entourage-rajongóként tapasztaltról. Avagy nem csak szexin vannak kiemelve az amúgy tényleg szép nők, például bikiniben, hanem végig mintha le is kezelnék őket – iszonyat modoros az egész.

A megvalósításba nem mennék bele, azért látszik rajta, hogy nem amerikai büdzséből főznek. A The Sniffer sokszor siralmasan műtermi (a fenti kép a rendőrség, például), már-már Barátok köztös hangulatot sugall, de valójában nem is ezen vérzik el az egész, bár a sterilség biztos nem is segít.

A lényeg, hogy érdekességnek talán megéri belenézni az első 5 percre, ha már Netflixre is felkerült nemrég (ezért is szúrtam ki), de aki jó szaglós thrillerre vágyik, az még mindig inkább a Parfume-ot nézze meg még egyszer.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz