login |

Saturday Night Live: vége a 42. évadnak – írta Lantaar

2017. 05. 29. 19:42 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Disclaimer: Alapesetben a blog nem foglalkozik politikai témákkal, mert azok egyszerűen nem valóak ide. Viszont az SNL egy ilyen őrült választási időszak után pont azon műsorok közé tartozik, aminek kapcsán nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni a műsor politikai aspektusát. Ettől függetlenül igyekeztem minimalizálni ennek a jelenlétét a lentiekben.

A szkeccskomédia itthon nem éppen a legnépszerűbb műfaj, ami nem csoda, hiszen itthon az egész megrekedt a Sas Kabaré és a Bagi-Nacsa féle mocsárban. Kinn viszont más a helyzet, ott él és virul, az egyik legfontosabb zászlóshajója pedig a Saturday Night Live.

Az elmúlt években érezhetően visszaesett a műsor minősége, köszönhetően annak, hogy több, kiugró tehetségű szereplő lelépett, és a helyükre hozott újak nem hoztak be minden hozzájuk fűzött reményt. Ebben az évadban viszont elég rendesen összekapták magukat és ez meglátszott a nézettségen is, ami évek óta nem ilyen erős, sőt a finálé konkrétan hatéves csúcsot hozott.

Mindez viszont a legnagyobb mértékben egyetlen emberre vezethető vissza, Donald Trumpra. Mind a kampánya, mind az elnöksége alatt olyan mennyiségű, elképesztően hülye dolgot művelt és mondott nem csak ő, hanem a stábja is, hogy jóformán magukat írták a jelenetek, már csak a megfelelő színészeket kellett megtalálniuk rá.

Ez pedig rendkívül jól sikerült. Annyira jól, hogy az évad legkiemelkedőbb alakításai kivétel nélkül a politikai szkeccsekhez köthetőek, ráadásul nem állandó, hanem vendégszereplőkhöz. Alec Baldwin Trumpja, illetve Melissa McCarthy Sean Spicere kivétel nélkül kiemelkedő és emlékezetes részei voltak minden egyes epizódnak, amiben feltűntek.

Ezekben a szkeccsekben az állandó szereplők közül kettőnek jutott kiemelkedő szerep: Kate McKinnon Hillary Clinton és Kellyanne Conway-ként alakított emlékezeteset, míg Beck Bennett Mike Pence és Putyin szerepében volt jó.

Ezen kívül viszont az összes olyan jelenet, ami nem aktuálpolitikával foglalkozott, az megmaradt rendkívül hullámzó minőségűnek. Volt közte jó és rossz is, például a Halloween-részben a David S. Pumpkins-szkeccs, ami valahogy egyszerre volt mindkettő. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül. Eleve nincs mit elspoilerezni az SNL-en.

Az egyöntetűen rosszak között számomra kivétel nélkül megtalálható az összes Kyle Mooney-jelenet. Egyszerűen nem viccesek, ráadásul még unalmasok is. Amikor meg esetleg van egy érdekesebb ötlete, azt meg megöli azzal, hogy rendszerint 2-3 perccel hosszabbra írja, mint ami élvezhető lenne.

Az SNL-ben az adott rész házigazdájának a szerepét betöltő híresség monológján kívül egy állandó szegmense van, a Weekend Update…, és ez rendszerint elvérzik. Irtózatosan hiányzik belőle egy Tina Fey vagy Seth Meyers kaliberű író-bemondó, aki képes egyensúlyozni a szatírát és az egyszerűbb poénokat.

Colin Jost és Michael Che kábé olyan, mint két betépett fratbro, akik a kolesz kanapéján két spangli között kommentálgatják a CNN-t és azt hiszik magukról, hogy ők a legviccesebb emberek a világon. Pedig nem, a legjobb esetben is maximum csak a közepes szintet érik el.

És erre a műsorrészre akar még az NBC egy heti spinoffot építeni? Hülyék ezek? Seth Meyers házon belül, a 3-4 perces napi monológjával porba tiporja az egész Weekend Updatet, és akkor még talonban tartotta a Closer Look szegmensét, ami fényévekkel van Jost és Che szintje fölött.

A heti politikai-közéleti szatíra műsorok mellett meg nemhogy labdába sem rúghat, de be sem engedik a stadionba. John Oliver és Sam Bee heti műsorai olyan minőséget képviselnek, amit ez a két macskajancsi el sem tud képzelni. Az egyetlen élvezhető rész az egész Weekend Update-ben a random vendég karakterek, akik sokkal jobban függnek az őket alakító színészektől, mintsem Jost és Che forgatókönyvétől.

Egyébként, ha egy részt kellene kiemelnem ebből az évadból az mindenképpen a Dave Chappelle által vezetett lenne. Tökéletesen sikerült vegyíteniük a politikai kommentárt, a saját szkeccs ötleteiket és Chappelle stílusát. A Walking Dead-jelenet pedig instant klasszikus lett.

Az évadzáró részt Dwayne “The Rock” Johnson vezette, Katy Perry zenei vendégszereplésével és elég jól sikerült. Nem a legjobb része volt az évadnak, de mindenképpen erősen az átlag felett teljesített. Jó volt a monológ, a pankrátoros jelenet, de a maga rendkívül morbid módján a robotos is, ami azért eléggé megosztotta az internetet.

Viszont Perry két előadásával kapcsolatban igazából csak vakartam a fejem. Elismerem, hogy nem vagyok rajongója, sőt még a popzene, mint műfaj is teljesen hidegen hagy, de ez a két szám és a koreográfiájuk teljesen kizökkentette a rész hangulatát. Gyakorlatilag néztem ki a fejemből utána, hogy ez mégis mi franc volt.

Még egy furcsaság volt számomra a fináléval kapcsolatban. Három állandó stábtag, Bobby Moynihan, Vanessa Bayer és Sasheer Zamata távozása nem igazán lett kihangsúlyozva. Nyilván egyikük sem volt olyan kiemelkedő sztár, mind Will Farrel, vagy Bill Hader, de akkor is fura volt, hogy gyakorlatilag még egy említést sem kaptak a stáblista alatt.

Moynihan és Bayer elég sok képernyőidőt kapott a részben és Moynihan még az egyik legismertebb karakterét a Drunk Uncle-t is visszahozhatta egy utolsó Weekend Update-es szereplésre, de Zamata teljesen mellőzve lett. Igaz vele nem igazán tudtak mit kezdeni az írók az elmúlt négy évben, de akármilyen szerepet írtak neki, azt mindig stabilan és szórakoztatóan eljátszotta.

Összességében jó évadot zártak és a tippeltnél jobban várom a folytatást. Kíváncsi vagyok, hogy milyen új arcokat hoznak majd be, illetve remélhetőleg Lorne Michaels kivágja végre Jostot és Che-t a Weekend Update székéből, mint azt a közmondásos macskát szokás a dolga végzésére.

2 hozzászólás Ne habozz!

Claire8310 - 2017. 05. 29. 20:43

Határozottan javult a színvonal, de hát tényleg egy őrült menet volt ez az év odakint. Az hogy Spicer-re meg összeszedték Melisa McCarthy-t. :D :D Tökéletes. McKinnon is mennyire jó komika, kár hogy ezt a mozikban nem tudja hozni, minden karaktere telitalálat. Minden ami idén Kellyanne Conway volt, zseniális volt tőle.
És hát igen David S. Pumpkins. Mikor először a legrosszabb dolognak gondolod evör, aztán egy perc múlva már röhögő görcsöt kapsz. Nem is tudom az a szkeccs hogy sikerült úgy ahogy, de ha ne láttam már 15-ször akkor egyszer se. A másik ami beugrik a Dunkin Donuts Casey Affleck-kel, na meg Tom Hanks Black Jeopardy-ja.
Moynihant nagyon sajnálom, ő azért minden tudott, még Zamatavál tényleg nem tudtak mit csinálni, Vannessa Bayer meg ugyanazt a karaktert játssza a kezdetektől, amivel nincs gond, mert abban mindig is jó volt, de ja nem egy McKinnon. Peter Davidson még érdekes dolog, nagyon ritkán van, akkor általában jó, de vele se nagyon tudnak mit csinálni.
Ebben az évben nagyon megkedveltem Beck Bennettet, és igazából nélam már a Weekend Update is oké, de ja nem egy Seth Meyers szint, még jó, hogy ő is nyomja a showjában.
Szóval igen, abszolút szórakoztató évad volt, valahol jó végén kapták el ezt a politikai szálat is.

kisakos - 2017. 06. 02. 00:19

Én idén kezdtem el több-kevesebb rendszerességgel nézni (ha egy évadnyi Studio 60 nem számít…). Érdekes, nekem a Weekend Update-ben pont fordítva, Jost és Che poénjai jöttek be, a vendégkarakterektől meg kiütést kaptam. (Nyilván nincsenek egy súlycsoportban a John Oliverekkel, de szerintem eleve más műfaj az egymondatos poén).
A legjobb (nyerítve röhögős) jelenet nálam az Animal Pornographer volt, a Scarlett Johanssonos részből.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz