login |

Sweet/Vicious

2017. 06. 02. 21:04 - Írta: dzsiaj

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Okay, so I was thinking, like, we should do a public shaming a’la Cersei. I already bought the bell on Amazon.

És ezt az agyament tavalyi sorozatot nem fedezte fel itthon senki? Pedig a kinti kritikák nagyon oda voltak érte, de nálunk csak az előzetesekig jutott el. Eddig.

Oké, az MTV neve nem feltétlenül garancia a minőségi szórakozásra (micsoda eufemizmus!), nyilván ez is oka lehetett annak, hogy kevés emberhez jutott el, mint ahogy a magyar felirat hiánya sem segít felfedezni széles rétegeknek.

Csak hát sajnos odakint sem nézte a kutya sem a szériát, nem véletlen, hogy a csatorna kukázta egy évad után – az MTV-n amúgy sem egyszerű a túlélés szkriptelt drámaként, talán sehol máshol nem suhognak így az első évados kaszák.

A Sweet/Vicious sztorija nagy vonalakban annyi lenne, hogy két főiskolás lány összefog, hogy éjszakánként igazságot tegyenek. Álarcot öltve amolyan elcseszett szuperhősökként jól elagyabugyálják a kampuszon azokat a pasikat, akik nemi erőszakot követtek el, de tettük büntetlenül maradt, mert áldozataik nem merték feljelenteni őket.

Előbb agyamentnek neveztem a Sweet/Vicious-t, most viszont joggal merül fel a kérdés, hogy egy ennyire komoly, súlyos témába mégis hogy lehet humort csempészni? Hát leginkább úgy, ahogy ez a sorozat teszi.

Ha csak az első két rész alapján kéne jellemeznem a szériát, akkor azt mondanám, hogy egy képregényes „szuperhősös” cucc találkozása a prosztó humorral. Az önjelölt igazságosztások mellett ugyanis elég tapló vicceket/jeleneteket kapunk, miközben jut hely azért a helyzetet megillető komolyságnak is. Sőt, átívelő szál is akad, mivel az egyik első bevetés után egy hulla szakad a lányok nyakába.

Elég merész egyveleget kevert ki ennyi alapján a készítő, Jennifer Kaytin Robinson, akinek ez az első komoly tévés munkája, valahogy mégis működik az egész. Pedig előfordult, hogy az egyik jelenetben még hányós „poént” kapunk, a másikban meg már együtt sírunk egy megindító történeten, hogy a következőben elégedetten vigyorogjunk, ahogy a tettes elnyeri büntetését.

Később aztán már komolyodik a hangvétel, ahogy az átívelő szál, sőt szálak egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, és ezek egyikével sem illik/szabad viccelődni. Itt már szerintem tetten érhető a készítő valódi célja, aki fontos üzenetet próbál átadni „hallgatóságának”, de hogy ne legyen az egész annyira nyomasztó, és mert mégiscsak az MTV-ről van szó, nyakon önti az alpári humorral, meg persze nagy adag popkult-utalással.

Becsületére legyen mondva, a szálak többségével, és a végére jól megsokasodó karakterekkel ügyesen zsonglőrködött. Nemcsak a kellő egyensúlyra gondolok, de arra is, hogy szép, hihető íveket rajzolt fel, bakit nem nagyon lehetett találni.

A Sweet/Vicious-t tényleg mindenkinek ajánlom, aki szereti a…ööö… fogalmam sincs, hogy mit.

Ezt a sorozatot semmihez sem tudnám hasonlítani, mert vagy 5-6 olyan, tök különböző műfajú, hangulatú szériát is fel tudnék sorolni, és talán még akkor sem lenne teljes a kép. Nem is véletlen a kritikai elismertség, mert egy ennyire érzékeny témához ilyen okosan, nagy odafigyeléssel hozzányúlni nem semmi teljesítmény.

Másik oldalról viszont nem szabad elfeledni azt, hogy a Sweet/Vicious nézése közben mégiscsak az MTV-logó látható a jobb alsó sarokban, tehát igen, a tinik igényei is ki vannak szolgálva a kötelező szerelmi szálakkal, a szinte soha el nem hallgató zenékkel, stb., szóval nem biztos, hogy mindenki megtalálja a számítását.

Ettől függetlenül egy esélyt mindenképp megérdemel a sorozat, mert egy csúnyán alulreprezentált témát tálal fel a legkülönbözőbb ízekben, ezért egy igazi ínyenc junkie asztaláról nem hiányozhat.

9 hozzászólás Ne habozz!

Kasey - 2017. 06. 03. 11:24

Én a télen fedeztem fel, amikor belekeveredett a darámba az ünnepek körül, de azonnal megszerettem, gyorsan végignéztem. Abszolút imádnivaló sorozat, minden van benne, pont a kellő mennyiségben.

Adamzget2 - 2017. 06. 03. 11:59

Nekem nagy kedvenc lett a sorozat, szerethető karakterek, jó történet. Szerintem simán lett volna még benne potenciál a 2. évadra. Forumokon páran írták, hogy akár a fordított felállást is bevállalhatták volna egy következő évadra, ahol lányok erőszakoskodnak fiúkkal. Nagyon sajnáltam mikor kaszálták.
Valamikor tél környékén volt itt egy kérdés, hogy melyik sorozatokról nincs még cikk, de érdemes lenne (valami ilyesmi rémlik), ott valaki felvetette ezt a sorozatot és gondoltam bepróbálom. Úgyhogy utólag is köszönöm neki. :)

dinnyemano - 2017. 06. 03. 15:06

Én az ajánlásodra tegnap az első két részt megnéztem.
A tini sorikat szeretem, meg a szuperhősöst is,
de ezzel az volt a bajom,
ami a legtöbb erőszakos sorival:
Hogy a főszereplők szociopaták,
és hogy az erőszakot és a gyilkosságot olyan természetes
dolognak festik le, mintha vajas kiflit reggeliznének.

Teljes agymosás megy.
Elferdült értékrendek
a tini és minden más nézőknek.

Persze tudom, ha nem tetszik, ne nézzem.
Ezt fogom tenni,
úgy ahogy a többi erőszakos, vérben fröcsögő
sorozattal is tettem.

Annyira szeretnék már valami pozitív életszemléletű sorit találni!

winnie - 2017. 06. 03. 15:20

dinnyemano: ebben azért elég sok minden kap nagyon pozitív ábrázolást, plusz talán nem szociopatára gondolsz, hanem pszichopatára.

de ettől függetlenül, szerintem nem úgy értelmezted, ahogy az a készítői szándéknak felelt volna meg. az tiszta sor, hogy nem tetszik, ez benne van, de itt szerintem az kavarhatott be, hogy ez mégiscsak egy fekete komédia, vagy hogy nevezzem a műfajt, így ennek fényében kell kezelni.

de igazából még azt is elfogadom, hogy neked az agymosás jött le belőle (pedig inkább az ellenkezője, legalábbis az, hogy valaminek üzenete van vagy éppen társadalmilag releváns, szerintem nem tekinthető agymosásnak), de éppen ezért is érdemes elolvasnod pár véleményt akár az indulás idejéről, akár akkortájtról, amikor kaszálták a sorozatot, és arról szóltak, hogy miért nagy hiba egy ennyire fontos és fontos mondanivalóval megáldott szériát lelőni. nem azért, hogy megváltozzon a véleményed (az nyilván nem fog), hanem azért, hogy lásd, hogy aki dicséri, az milyen szemüvegen keresztül látja, hogy azok a (mondjuk) kritikusok, akik elismerik, nem (csak) az erőszakot látják ebben.

ilyen szempontból valóban réteg a sorozat, így nem csoda, hogy annyira szűk volt a közönsége.

winnie - 2017. 06. 03. 15:23

nekem a legérdekesebb egyébként a writers panel vonatkozó podcastje volt a készítővel, valamint a showrunnerrel, ott sok érdekességet mondtak a sweet/vicious-ről.

http://nerdist.com/the-writers-panel-329-david-caspe-amanda-lasher-and-jennifer-kaytin-robinson/

de akinek erre nincs ideje, itt egy random interjú: http://www.glamour.com/story/mtv-sweet-vicious-series-from-creator-jennifer-kaytin-robinson-is-attacking-sexual-assault-head-on vagy esetleg: http://collider.com/sweet-vicious-jennifer-kaytin-robinson-interview/

sőt, ez még jobb, ebben a készítő saját cikkben írja le, hogy miképp közelítette meg az igen kényes témát az adott epizódban:

http://www.mtv.com/news/2970284/sweet-vicious-rape-episode-jennifer-kaytin-robinson/

még egyszer: nem a vélemény megváltoztatása miatt, hanem azért, hogy az ember lássa, hogy mi volt a cél, hogy abszolút pozitív volt a megközelítés.

energy - 2017. 06. 03. 16:03

Néhány rész után abbahagytam. Nem érdekelt.

Alterego9 - 2017. 06. 03. 22:19

Az csak nekem tűnt fel, hogy a főszereplők egyértelműen Veronica, Mac, és Wallace a Veronica Marsból?

Annatar - 2017. 06. 03. 22:55

Köszi az ajánlást :)

Rick - 2017. 06. 05. 00:27

Valamikor év elején néztem meg, és nálam abszolút betalált. Olyan buffys az egész, jó nézni, egészen fun a komoly téma ellenére is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz