login |

The Amazing Race: vége a 29. évadnak

2017. 06. 02. 18:20 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika, reality, video,

Taxi, yessss!

Eléggé csalódást keltő fináléval ért véget a The Amazing Race 29. szezonja, amit sajnáltam, mert maga az évad nagyon kellemes meglepetés volt. Igencsak szkeptikus voltam ugyanis azzal, hogy éppen a világkörüli versenyfutó reality lényegét ölték ki azzal, hogy a párok nem ismerik egymást, de meg kell valljam, számomra működött a dolog. Lehet, hogy csak azért, mert mázlijuk volt a készítőknek, de ez nem változtat a dolgon.

A párok, nagyon kevés kivétellel elég jól rögzültek bennem, és most, hogy véget ért a szezon, szerintem nagyon érdekes lehet belegondolni, hogy mi lett volna más kombinációk esetén: hogy egyrészt mi milyen tévés élményt kaptunk volna, másrészt, hogy melyik duó lett volna a legesélyesebb a végső győzelemre. (Fun fact: két játékos, akik nem voltak egy pár, azóta összejött.)

A finálé kapcsán érzett csalódásom oka természetesen nem a győztes kiléte volt (igazából két párnak szurkoltam is, de a harmadikkal sem volt bajom), hanem inkább a végső feladat (a pályatervezés is so-so volt), illetve az, hogy mit mutattak és mit nem. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Scott és Brooke nyert.

Scott & Brooke is azon kevés győztesek közé tartozik, akik nem dominálták a szezont, alig nyertek szakaszt (csak a legvégén), sőt, elég sokat szenvedtek, ha mások nem segítenek olykor Brooke-nak, talán játékban sem maradnak, de mégis összejött nekik. Egyszer sem lettek utolsók, és a végén, behúzták a döntő szakaszt, köszönhetően annak (is), hogy a legerősebb csapatok zöme kiesett egy-egy végzetes hiba miatt.

A döntőben például Joey & Tara lett második egy talán végzetes hiba miatt, bár valójában fogalmunk sincs arról, hogy mennyit buktak azon, hogy egy rossz épületet látogattak meg. Többek között azért nincs, mert nem dokumentálták túl jól a szakaszt. Szerintem. (Fura volt, hogy miután London & Logan másodikként szedte össze a képeslapokat, csak harmadiknak értek a méhészhez, és a metrós mellékszálat nem nagyon fogtam.)

Amikor az elején Scott és Brooke ért elég nagy előnnyel az első feladathoz, akkor balsejtelmem támadt, miszerint ezzel dőlt el minden és…, szóval lehet, hogy be is igazolódott. Az, hogy nem táskáztak, nem tudom, mennyi előnyt jelentett nekik (úgyis Scott cipekedett volna), és való igaz, hogy az autózás során megelőzhették volna őket, de ettől még hiába jöttek ki egyszerre a reptérről, valahogy elég nagy lett az előnyük a taxizással.

És a taxizás hatásait később sem nagyon láthattuk, maximum arra utalhattak, hogy a feladat közben nem volt mindegy, hogy valaki taxizott, valaki pedig metrózott.

A feladatok egyébként nem voltak rosszak, az autósat élveztem, a metrós keresgélés, és utána a rohangálás is tipikus TAR volt, de a vége…, az nálam majdnem minden eddigit alulmúlt. Emlékszem, csak egyszer akadtam ki nagyon a finálés feladatra (gyorsan elő is kerestem, melyikre), de ezt nem is értettem.

Az érthetetlen hotdogozás maximum főhajtás lehetett, mert sok értelme nem volt (oké, régi versenyző, plusz korábban Scott emlékezett arra, hogy mi volt a 9. évadban? WTF!), azt hittem, hogy egyesével kell majd lépcsőzni, hogy Brooke megint összeomoljon (korábban egyébként nem hazudtolta meg magát), mint ahogy a végén a boríték keresése (meg az összeadás, LOL!) is filler. A helyezések kirakása pedig… botrányos.

Igen, jól nézett ki, látványos volt, még ötletesnek is mondhatnám, de valami piszok egyszerű, előzésre totálisan alkalmatlan. És az egyszerűséget arra értem, hogy egy irányú rádió ide vagy oda, elég lett volna bemondani, hogy mondjuk Brooke nem tudja, hogy a következő slotba milyen szám kell, és Scott magától kitalálja.

Teljesen értelmetlen ilyet konstruálni, ennek köszönhetően a cseppnyi izgalom is oda lett.

Szóval kár a fináléért, de a szezon jó volt, és bár végig Team LoLo voltam, örültem Scott-éknak.

Mint írtam korábban, Scott tökéletes reality játékos lehetne, máshol is szívesen nézném, Brooke stílusa és viselkedése pedig tökéletes outsiderré tette a duót, és nyilván a túlnyomó többség szemében elviselhetetlenné, de ettől még nem semmi fegyvertény, hogy így is sikerült nyerniük. Azért arra most kíváncsi lennék, hogy mennyire maradnak a későbbiekben kapcsolatban egymással.

Aki egyébként színfalak mögötti infókra vágyik, az csekkolja London, illetve a Team Fun epizódösszefoglalóit a YouTube-on. Még én sem láttam őket, de gondoltam linkelem. (Lehet, hogy mások is csinálták, nem tudom.)

     

10 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2017. 06. 03. 01:43

29×12
Hát, én se vagyok kibékülve ezzel a döntővel. Csak kicsit a győztes kiléte miatt, sokkal inkább azért, mert ugyan megpróbálták izgalmasra vágni, de egyáltalán nem volt az, ahogy meg az egy darab visszaelőzés történt (MomDad LoLóékat), azt meg máig nem értem.
Nem hittem volna 2-3 héttel ezelőtt, hogy Scott és Brooke meg tudják nyerni, de az évad teljes második fele konkrétan nemhogy felborította a papírformát, hanem még ketté is tépte és felgyújtotta :D A döntő előtt már volt egy olyan jóslatom, hogy ha Brooke-ék a rajtot jól kapják el, akkor nem zuhan össze a csaj, és végig maradhatnak elöl. Így is lett, mondjuk a feladatok is segítettek ebben, hiszen gyakorlatilag a repteres taxizásból szerzett előnyüket tartották meg végig. Pedig a NASCAR-os challenge király volt, és első ránézésre a final challenge is, másodikra már tényleg jogosak a poszt felvetései. Bezzeg ha mondjuk Morse-kóddal kellett volna kommunikálniuk, azt megnéztem volna!

Még egy csomó dolgot felírtam, de mindent megemlít a poszt: Scotték táskahátrahagyását, a 9.szezonra visszaemlékezést (Scott milyen kis superfan), s19 Ernie és Cindy cameo-ját (anno Cindynél tanultam meg a controlfreak kifejezést)…

Darabkák:
-A fejtörőkért azért jár a pluszpont, azokat mindig szeretem :)
-Furcsa, hogy mind3 csapat máshol kezdte a képeslapgyűjtést.
-Szegény LoLo-ék, még rossz taxit is fogtak :/
-Jót nevettem, mikor Scott a távolból kitalálta, hogy Brooke nem vette észre a városok ABC-sorrendjét, majd bevágták rögtön, hogy a csaj is javítja magát :D
-Hé, lemaradt a szokásos beérkezéses szöveg: “5 continents, x countries, x thousand miles…” :(
-Logan és Sara összejöttek? Nafene, ez szép :) Remélem azért London sincs egyedül a szép szemeivel :P

#hétidézete:
“I crossfit with a 100 on my back!” :D (Scott, mikor Brooke rinyált, hogy ne vegye a hátára, mert 100 pound)

(meg Joey-tól a “Go Red Sox!” is viccesen pofátlan volt a Cubs-szurkerek előtt :D)

Maga a szezon egyébként remek volt, nem lepne meg, ha következőkben is elsütnék ezeket a random párosításokat. Becca+Floyd remélem mindenképp visszatér AllStar-ra, de Matt+Redmond is akár esélyes lehet erre, illetve a túl hamar kieső Seth+Olive párost is szívesen látnám még. Ja meg ha már összejöttek, Logan és Sara is indulhat ;)
Következő évadnál tali!
(Már majdnem megkérdeztem, hogy vajon miért nincs a linkelt s24 zárós posztnál nekem kommentem, de rájöttem, hogy akkor még pótoltam a TAR-t, és s25-nél értem be, valszeg ott kezdtem el rendszeresen kommentelni.)

Dregnarr1 - 2017. 06. 03. 09:21

Mivel nekik szuroltam, a győzelmüknek nagyon örültem, élvezet volt nézni a Scott&Brooke párost.

A finálétól én már régóta nem várok semmi izgalmasat, esetleg hogy nehéz legyen, de amikor Phil a rézs elején benyögte, hogy “it’s gonna be brutal”, akkor felhorkantam, mert természetesen tudtam, hogy nem kell hinni neki.

A Nascar nem volt rossz egy évadközi részbe egyébként.

Nálam az évadkezdő és záró részek abszolút a leggyengébbek, mindig csak a látványra mennek.

Amennyire ódzkodtam az ismeretlenekből álló párosoktól, belátom, hogy jól sült el, és tetszett is. Ettől még remélem nem lesz nagyon gyakran, mert az 1 millió így is csak 500k, úgy meg már annyira nem epic :D

Várjuk a következő évadot, és NE FELEDJÉTEK:
32 NAP MÚLVA THE AMAZING RACE CANADA 5. ÉVAD!!!

Sabinomi - 2017. 06. 03. 12:09

Én örülök a győztesek kilétének. Imádtam Scott beszólásait, Brooke-ban meg magamra ismertem, mert én is így nyafognék, ha részt vennék egy ilyen versenyben.
Ám az előző rész hozzászólásaiban valaki megkérdezte, hogy mikor vehették fel az intróban a párosokat. Ebben a részben választ kaptunk, mert célban a kiesett versenyzők frizurái tisztára ugyanazok, mint az intróban. Szóval a végén, és ez előrevetíthette a győztes kilétét, de szerencsére csak a végén derült ki, amikor már tudtuk ki a győztes.

winnie - 2017. 06. 03. 14:04

és tényleg. floydon is ott a másik funometer, a hajak abszolút ugyanazok,

szebe - 2017. 06. 04. 11:08

@Enzo

Nem maradt le a “szokásos” szöveg. Brooke-nak csak ott esett le igazán, hogy ők nyerték, amikor Phil rákezdett.

Más:
Összességében szerintem jó évad volt, legalábbis az elmúlt pár évadhoz képest mindenképp jobb volt.

A finálé az finálé, de talán idén kevesebb volt a filler rész. Klasszikus nyilván nem lesz belőle, de ha maradnak a vietnámihoz hasonló kemény fizikai részek, és esetleg bejön még 1-2 kajálós feladat (főleg keleten és/vagy Afrikában), az sokat dobna rajta. Már csak a nosztalgia miatt is :D

U-Turn-nel remélem kezdenek valamit. Mondjuk végig szimpla legyen csak, Detour UTÁN, és ne olyan feladatoknál, ahol amúgy sem lehet előzni. De túl sokat kérek, tudom.

Redditen olvasom, olyan tényleg létezik, hogy már kiesett csapatokkal “megcsináltatnak” szakaszokat, csak hogy kevesebb legyen a spoiler (főleg a verseny utolsó szakaszaiban)? :D

Enzo - 2017. 06. 04. 19:58

@szebe:
Volt a szöveg? Ajhe :O na majd visszanézem…

“olyan tényleg létezik, hogy már kiesett csapatokkal megcsináltatnak szakaszokat, csak hogy kevesebb legyen a spoiler?”
ezt olvastam korábban én is valahol, hogy ők is néha végigfutják a szakaszt, kiszűrendő a szemlélődők általi spoilerezést…

ja meg még egy pozitívumot kihagytam: az összes döntős feladat igényelte a párosok mindkét tagját, nem volt kifejezetten egyedül csinálós challenge.

badd - 2017. 06. 06. 09:08

hát, nem volt egy nagy szám a döntő. például roadblock se volt, ami azért szokott lenni, általában kettő, hogy mindkét fél csináljon valamit egyedül.

Brooke nekem az évad végére már nagyon sok volt, és engem kifejezetten idegesít az, amikor olyan nyer, aki kb. feladja a versenyt. Oké, szenvedjen a többi szakaszon, de basszus, amikor a döntőben van, akkor tolja már hiszti nélkül, mert oké, hogy fáradt, de azért jött, hogy megnyerje, és ez ezzel jár.

Nekem az egésznek ezzel a párossal olyan TAR 3. évad utánérzésem volt. Bár ott még durvább volt a nyerő pár tagjának a nyafogása/feladási kényszere, és azért is volt rosszabb a győzelmük, mert ott a másik két csapat még jobban kedvelhetőbb volt, mint itt. (direkt nem írtam nagy konkrétumokat, mert hátha valaki még nem látta azt, és megnézné valamikor)

Amúgy a sima szakaszokon lehetne több feladat. A TAR Kanadában ugyanannyi idő alatt minimum 3 feladat van, de inkább 4. (a legutóbbi évadban volt inkább csak 3, előtt gyakrabban 4 volt) Vagyis a kötelező két feladaton kívül még van általában kettő, és olyanok, amik helyezéseket is dönthetnek, nem olyan alibi feladatok, hogy ossz szét hot-dogot… Meg nekem bejön ott a FACE-OFF feladat is, ami jól megkavarja a sorrendet.

Dregnarr1 - 2017. 06. 07. 17:27

Kanadának van tíz plusz perce, de ettől függetlenül szerintem is jobban fel van építve, sokkal több köztes feladat van.

Ja, elfelejtettem megemlíteni, hogy nekem a Vietnámos részek bekerültek a top10-be, sőt!

Thomas - 2017. 06. 08. 19:39

Felemás volt nekem ez az évad. Az elején megadta az alaphangot, ahogy Kevin & Jenn kiestek, Henteséknek még engedték befejezni a detour-t, nekik meg büntetést adtak, aztán nem is mutatták az időket, mert nyilván utóbbiak jól eltévedtek és ezen múlhatott. Aztán az elég idegesítő hentes csapat belehúzott és elég sokáig is eljutott.

Benne voltak vastagon abban is, amit a legjobban “imádok” a TAR-ban, amikor a dupla U-Turn második ágát direkt ellövik egy már áthaladt csapatra, hogy valakinek esélye se legyen. És már másodszor vagy harmadszor esik ez meg az egyik kedvencemmel, most Vanck & Ashton volt az áldozat (persze anélkül is kiestek volna, de akkor is bosszantó). És itt most nem is a csapatokra haragszom, mert a szabály megengedi, itt az a gáz, hogy még a sokadik ilyen eset után sem kezdenek ezzel valamit. Könyörgöm, legalább annyit adjanak hozzá, hogy azt a csapatot ne lehessen visszafordítani, aki a U-Turn első ágát használta, hiszen az már egyértelmű, hogy áthaladt! Már ez is sokat segítene, mert ha nagy a kavarodás, nem biztos hogy megkockáztatnák, hogy az egyik “havert” visszafordítják, aki esetleg eltévedt kicsit.

Aztán az ezután következő részeket jobban élveztem, mert London hihetetlen cuki volt, jól elszórakoztam a pozitív hozzáállásán meg az arcvágásain:) Nagyon szurkoltam nekik, talán az egyetlen csapat volt, akik egyszer sem veszekedtek.

A döntő meg gagyi volt, és nem csak a sorrend miatt, hanem mert fogalmam sincs, hogy miért ez lett a sorrend, nem úgy tűnt, hogy Londonék lassabban csinálták volna meg bármelyik feladatot is. Sőt, a versenyautós csak Logannek sikerült másodszorra. De a kezdő taxizás után beállt sorrend szokás szerint nem sokat változott (csak Londonék megelőzték Anyuékat, hogy aztán egy hülye taxis miatt megint hátra kerüljenek).

Egyszerűen túl könnyűek a feladatok, főleg egy döntőben ne az legyen már, hogy mindenki csak végigrohan rajta, aztán a taxilottó dönt. Ezért voltak az évad fénypontjai a Vietnámi részek, főleg a biciklizés a csapdákkal. Jó nézni, ha megszenvednek a továbbjutásért, na, mégis csak 1 millióért megy:) Meg ebből van dráma, ha valami órákig nem akar összejönni, közben mindenki lehagyja őket, de aztán csak vesz egy nagy levegőt és megcsinálja, és amikor már azt hitték, hogy kiesnek, akkor mégsem! Na, ilyen már egyre ritkábban van sajnos.

pity - 2017. 06. 09. 15:31

Nekem a régi időkből hiányzik, hogy ki tud korábbi gépet vadászni, és ebből előnyt kovácsolni. Mondjuk lehet, hogy már ilyenekre annyi alkalmazás létezik, hogy mindenkinek kidobja melyik járat a legjobb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz