login |

House of Cards: kezdett az 5. évad – írta: BotondB

2017. 06. 04. 21:22 - Írta: vendegblogger

37 hozzászólás | kategória: kritika,

(A Netflix szokás szerint az új szezon összes epizódját elérhetővé tette a premier napján. Hamarosan érkezik egy évadközi és egy évadkritika is, így a totális kibeszélést oda tartogassátok. Ezért konkrét spoilereket a folytatásból ne írjatok kommentbe, de általános vélemények későbbi részekről és az évadról ide is jöhetnek.)

Ezúttal hosszabb szünet és showrunner-váltás után már ötödik szezonjára tér vissza a legnagyobb streamingszolgáltató, a Netflix legkorábbi saját sorozata, és presztízsprojektje a House of Cards. Talán mondanunk sem kell, hogy széria egy amerikai politikust, Frank Underwoodot követi, elénk tárva az utat, mely mocskos húzásokkal és kiélezett politikai játszmákkal lett kikövezve, s mely végül „főhősünket” elindította a csúcs felé vezető úton.

A HoC leginkább az első két szezon során tett szert rajongótáborának többségére, ekkor még teljesen újszerű volt az amerikai politikába ilyen nyersen és őszintén betekintést engedő sorozat. A gyengébb harmadik évad után tavaly ismét erős szezont kaptunk, ami kitűnően ágyazott meg egy minden eddiginél drámaibbnak és sötétebbnek ígérkező etaphoz. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a sorozat furcsa helyzetben van: eddig egy meglehetősen irreális, radikalizált valóságnak tűnt, de az elmúlt fél év eseményei után talán kevésbé hihetetlen, hogy egy mindenre elszánt, a hatalomért bármit megtenni képes ember kerüljön az USA elnöki székébe.

Frank és Claire Underwood (a negyedik évad után azt gondolom indokolt az egy szinten való említésük) azonban nemcsak zavarba ejtően ambiciózusak, és kegyetlenek, de rendkívül rafináltak is. Az elnökké avanzsált tehetséges politikus, és az önmagát megtagadó, hideg First Lady házassága talán gyengébb, mint valaha, de szövetségük sosem állt ilyen stabil lábakon.

Az ötödik évad a korábbiaknál is nyomasztóbb és sötétebb képsorokkal operált az első epizódban, de ez talán az új showrunnerek érkezésének is lehet a jele (a tavalyi szezon után Beau Willimon helyét Melissa James Gibson és Frank Pugliese vették át).

Mindenesetre az biztos, hogy az Underwood páros pozíciója hajszálon függ: a sorsdöntő választásokig mindössze két hét van hátra, s közben a Washington Herald újságírója, Tom Hammerschmidt által megjelenített újságcikk is sikerrel rántotta le a leplet Frank gyomorforgató útjáról az elnöki szék felé, ami csak tovább súlyosbítja a helyzetet.

Az előző évad végén az elnök hadat üzen az ICO-nak (iszlamista terrorista csoport, az ISIS sorozatbeli megfelelője), de nyilvánvaló, hogy mindezzel csak saját bukását igyekszik megakadályozni az utolsó szalmaszálba kapaszkodva.

Hogy emellett a továbbiakban mit kezdenek a készítők a republikánus elnökjelölttel, a továbbra is kissé homályos, de ígéretes NSA üggyel (a választás manipulálásával), vagy épp a Herald leleplező botránycikkével az egyelőre a jövő zenéje, de aki eddig követte a sorozatot, annak az évadnyitó alapján úgy érzem, mindenképp érdemes lesz maradni a folytatásra.

37 hozzászólás Ne habozz!

leila - 2017. 06. 04. 21:24

Elkezdtem nézni, Frank most komolyan kavar a háttérben, mint az első két évadban.

cate - 2017. 06. 04. 21:32

Egy ilyen sorozatnál szerintem több értelme volna egy egész évados kibeszélőt/kritikát közzé tenni, mert nagyon sokan, köztük jómagam is megnéztem már az évadot és jó volna konkrét dolgokat is kibeszélni.
Összességében szerintem egy nagyon erős évadot zártunk, nekem nagyon tetszett, és úgy érzem az új irány sok lehetőséget tartogat a két főszereplő számára.

LoGi - 2017. 06. 04. 21:38

Én ma fejeztem be, és bár nem volt rossz, valami miatt az évad utolsó negyede nálam leült picit, az utolsó 2 résznél meg csak az volt majdnem végig a fejemben, hogy ez mennyire weird. Az utolsó nagy csavarra meg csak annyit mondok, hogy mekkora képmutatás volt már részéről.

Kristóf - 2017. 06. 04. 21:41

Nekem az utolsó részek nagyon tetszettek, a 9. rész után nagyon érdekes kezdett lenni és tetszettek az apró utalások, ami alapján a végső csattanót össze lehetett rakni. Usher és Davis meg nagyon jól átgondolt karakterek és pont a megfelelő időben léptek fel az évadban. Ha rangsorolni kellene az évadokat, akkor az 1, 2=5, 4 és 3.

arsebulls - 2017. 06. 04. 22:14

Elég sok hideget kapott a kritikusoktól és a nézőktől is, de megmondom őszintén az utolsó 2 percen kívül nagyon élveztem az évadot. A vége szerintem szörnyű volt, az utolsó előtti résznek kellett volna így végződnie véleményem szerint, mert ez így nagyon rosszul jött ki.

Az évad legnagyobb negatívuma az volt, hogy több helyen vettem észre írói inkonzisztenciákat, amelyek olyan hatást keltettek, mintha nem lett volna már ezelőtt 4 évad és a karaktereknek nem lett volna kiépített jellemük, eszközrendszerük, értékrendjük.

A legnagyobb pozitívum, hogy a két új plot device karakterrel bővült kicsit a homokozó és a ranglétrán is erős helyen állnak. Az ő segítségükkel jó (érdek)konfliktusokat lehet teremteni és szerintem a 6. évadban elég sokat fogunk kapni ezekből.
Ha pontozni kéne az évadot: 8/10 tőlem.
(viszonyításképpen a többi. 1. évad 9/10; 2.évad 9/10; 3. évad 7/10; 4. évad 8/10.)

hallak65 - 2017. 06. 04. 22:20

Egyetértek, h teljes évados kibeszélő kellene. Imádtam, h néha nem tudom mi történik, meg h végig görcs volt a gyomromban, mert tényleg nem tudtam mi fog történni. A váltás mindenképp jó irány. Ismét rengeteg a kamerába beszélős rész. Erős évad. Meg kíváncsi vagyok, hogy az utolsó mondat miatt lesz e narrátor váltás.

Qedrák - 2017. 06. 04. 22:37

Én még csak az első részt pörgettem le, erős kezdés, és hát volt egy komoly aktuálpolitikai kiszólása is (bevándorlás), amin meglepődtem, mert azt hittem, hogy valamiféleképpen a Trump-jelenségre fognak reagálni.

Gevin - 2017. 06. 04. 23:19

Az erős negyedik évad után nekem egyelőre (2 rész után) kicsit száraz ez a szezon. Érződik a showrunner váltás (Beau Willimon kiváló volt, lehet tudni, hogy miért lépett le?), mondjuk a több “kibeszélésnek” örülök, de ennek ellenére sem olyan feszes és érdekes, mint eddig.

Na, de majd a többi rész után meglátjuk milyen érzésekkel állok fel előle.

LoGi - 2017. 06. 04. 23:22

@Kristóf én pont fordítva éltem meg, nekem az a két karakter nagyon a semmiből előjött simlis alak volt végig. Vagyis főleg Davis, Usher azért nyilván nem a semmiből, de ő is azért ilyen nagyon joly joker karakternek érződött a szerte ágazó kapcsolataival. Valahogy nem érződött túl koherensnek a karakterek viselkedése.

@Qedrák erről már beszélt Kevin Spacey asszem Colbertnél, hogy mondnják mindig nekik, hogy mennyire aktuálisak az ilyen olyan utalásokkal, azt közben ők már ezt 6-8 hónappal ezelőtt forgatták le, az egész Trump administration előtt :D

Geza Kovacs - 2017. 06. 05. 00:35

7 részig néztem eddig, és bár az 1. kifejezetten fogyaszthatóan izgin indul, utána a következő részek teljesen másfelé mentek, mint hittem, de eléggé bonyolulttá és sajátossá válik, az kétségtelen. Hogy különbözik a többi évadtól, az tuti, de igazából az 1-2. volt csak hasonló, azóta már mindegyik teljesen más témát ölel fel.

Nagyon várom, mi lesz a kifutása, de amennyire páran pörögtek valami általam sosem értett párhuzamon Trumppal, annyira nem tűnik ez megalapozottnak 7 rész alapján. Finoman szólva sem.

BotondB - 2017. 06. 05. 00:35

cate, hallak65: azért lett premieres írás, hogy az is le tudja írni nyugodtan a véleményét aki csak pár részt látott még és ne kelljen spoilerektől tartani. Természetesen lesz évadkritika, már készül. Reményeim szerint a pénteken fog jönni de mivel az évad tele volt eseményekkel ezért elég sok idő kell ahhoz hogy rendesen össze tudjam foglalni. :)

Snoopyzit30 - 2017. 06. 05. 07:35

Qedrák: “mert azt hittem, hogy valamiféleképpen a Trump-jelenségre fognak reagálni”

Már leforgatták mire a Trumpot megválasztották.

Kristóf - 2017. 06. 05. 08:07

@LoGi próbálom spoilerek nélkül: Usher a harmadik részben tűnik fel, és a nyolcadik részig azt is megtudjuk, hogy már majdnem 20-30 éve a szakmában van kampánymenedzserként, mivel jóban van a “háttérhatalommal” is (elit meeting) ezért nekem teljesen okés, hogy sok a kapcsolata.

Davis államtitkár a keresekedelmi és nemzetközi kapcsolatok minisztériumban, azaz legalább 4 éve, de az utolsó részben mondottak alapján jóval régebb óta van, szóval az ő tudása, kapcsolati is megalapozottak, és hogy miért pont akkor akar az Underwoodék közelébe kerülni, erre egyelőre csak annyit, hogy Claire.

Kristóf - 2017. 06. 05. 08:10

@Gevin Nem akarlak meggyőzni, vagy semmi de a House of Cards minden évada lassan indul, például a Beau Willimon féle harmadik évad első része szerintem kifejezetten rossz volt, és összességében az új showrunnerek nagyon odatették magukat.

mné - 2017. 06. 05. 13:04

Én ma fejeztem be a férjemmel, mindkettőnknek nagyon tetszett. Talán Tom Yates szerepe lehetett volna kevesebb, de értem szerepének a célját, meg a 12. rész miatt megbocsátom az íróknak. Alapvetően az új karakterek érdekesek, egyedül az új újságíró nem volt érdekes. Tetszik az új irány, de valahogy úgy érzem, hogy jövőre már az utolsó évadot nézzük majd. Várom az évados kibeszélőt. Ha értékelni kellene az évadokat, ahogy többen is tették, akkor 1. évad 9/10, 2. évad 8,5/10 3. évad =7,5/10, 4. évad 8,5/10 és az 5. évad 8,5/10.

gilax13 - 2017. 06. 05. 18:28

Jó volt az évad, kíváncsi vagyok, hogy lesz -e 6.évad berendelve, habár a Netflixet ismerve nem fogják elkaszálni az egyik aranytojó tyúkjukat.

seven - 2017. 06. 06. 00:32

Mi a franc történt ezzel az évaddal? Az írás minősége a béka segge alá csúszott, érdektelen karakterek jobbra-balra, és annyira-de-annyira kiszámítható befejezés, hogy az már fáj.

minősíthetetlen, főleg ha az első 2 évadhoz viszonyítom..

winnie - 2017. 06. 06. 07:36

új showrunnerök?

seven - 2017. 06. 06. 08:45

winnie: ja, lehet…

nem mondom hogy a sorozat valaha is különösebben realisztikus volt, de ebben az évadban még a látszatát is felrúgták. Ráadásul eddig a sorozatra nem jellemzően, tiszta hatásvadász lett némelyik rész, fordulat – főleg az évad utolsó negyedében ami szerintem kifejezetten rossz volt, főleg a finálé.

a deus ex machina megoldásokról nem is beszélve.

herczog - 2017. 06. 06. 09:54

egyetértek sevennel mindenben. ez után az évad után nem vágyom még továbbiakra. de tuti nem fogják elreszelni. a rohadékok csak Sense8et kaszálnak. :(

makri - 2017. 06. 06. 09:59

Hát szerintem a realitás kb ugyanazon a szinten volt mint eddig őszintén szólva, elnézve a mai politikai helyzetet elég sok minden nevezhető reálisnak. Az írással nem tudom mi volt a baj, nagyon sok visszautalás a korábbi évadokra szerintem nagyon jól működött, volt egy csomó olyan mondat, ami utalt a kifejletre, a részletekre való odafigyelés (Nixon és Frank nyakkendője a 6. részben)is remek volt. A karaktereknek meg mindegyiknek meg volt a maga szerepe, talán egyedül a fiatal újságíró volt semleges, de meglátjuk milyen szerepet szántak neki. persze megértem azt is, akinek nem tetszett, Mindenkinek magának kell eldönteni.

gio - 2017. 06. 06. 12:30

nekem nem volt az igazi. csapongó megvalósítás, hiányzó dinamika. Conwayt percek alatt leírtuk, az évad második felére nem is létezik. a kampánymenedzsere FU szekerét tolja. az erdőben folyamatosan kettesként beszélgetnek, ez nem gyanús pl. az alelnök-jelöltnek?

gyilkosságok gyilkosság hátán. kicsit sok már, átgondolatlan, súlytalan. kizárólag belpolitikai kavarás, semmi kitekintés (hány percet vitt el összesen az orosz-kínai krízis? alig néhányat), a nyilvánosságot néhány tévévita képviseli, méltatlan.

szerintem az egyik leggyengébb évada volt ez a sorozatnak. a vége is csalódás. FU soha nem mondott volna le önként az elnökségről. az erdőben tett felfedzése csak maszatolás és nem következik az előző négy és fél évad Franciséből.

szóval nálam olyan 4/10 ez most a saját mércéjéhez mérve. remélem, a következő évadra összeszedik magukat.

állat - 2017. 06. 06. 16:19

Felemás, nagyon felemás. Nem azt mondanám hogy kevésbé hihető mint főleg az elmúlt két évad, de egy két fordulat (pl. frank arra számított hogy tudja irányítani vagy legalábbis eredményesen befolyásolni claire-t trollkodása után) nagyon karakteridegen volt szerintem.
Voltak nagyon jó ötletek, de voltak bűn rosszak.
Jövőre maradok hátha megtalálják az egyensúlyt az új írók…
Többet majd az évadkritikában.

bvr - 2017. 06. 07. 19:31

Túl vagyok az évadon – hát ez nem volt túl jó.
Részletesebben majd ha lesz évadkibeszélő poszt ott leírom.
Mit lehet tudni, ebből még hány évadot terveznek? Mert ha most ott X évaddal elindulnak abba az irányba ahogy ugye ez zárult, hát az végképp nem nagyon fog érdekelni. Az még visszahozhatja a sorozatot hogy következő évad hogy Frank ebből hogy jön vissza, majd egy záró évad a végső közös bukással. Vagy akár mindezt egy évaddal.
Mert igazából ez már így is érezhetően sok volt, 3 feszes évaddal (az első kettő (és főleg az első) nagyjából rendben is volt) tök jól meg lehetett volna ezt az ívet rajzolni.

winnie - 2017. 06. 07. 19:55

nincs szó tervről. csinálják, és majd a netflix szól, hogy abba kéne hagyni valamikor:)

_Peter - 2017. 06. 08. 09:12

Lehet ide most értékelőt írni, vagy spoilernek számít? (mit is keresne HoC posztok közelében az, aki még nem látta)

Hatalmas csalódás az évad, 5 pontnál többet nem ér.

Annyira sarokba írták magukat az írók csak úgy tudták feloldani már a realizmus látszatára se adtak. Hát egy Boardwalk Empire évadban nem volt ennyi leszámolás.
Nem hittem a szememnek tényleg ezt rakták le az írók az asztalra. Már az első évadokban tudtam ez a sorozat addig jó igazán amíg Underwood útját látjuk a hatalomba politikai kavarásokon keresztül. Aztán most a hatalom megtartása közben sarokba szorítva már annyira valóságtól elrugaszkodott a sztori, annyi hulla hogy Claire & Frank helyett lehetne a nevük Bonnie & Clyde.

(Neve Campbell szuper volt! sajnáltam Conway felesége csak díszlet volt, megnéztem volna Claire csatát a kampányban)

Morgan - 2017. 06. 10. 13:18

Hét idézete jelöltem: You know what I just realized? Your initials… they’re missing an “N” and a “T”. (Donald Blythe mondja Claire Underwoodnak)

Geza Kovacs - 2017. 06. 11. 00:31

Végignéztem. Hát elég bonyolultra sikeredett. Az az igazság, hogy persze a 3-4. is már nagyon erősen az volt, de ez itt most a korábbi évadok visszahulló f*stengerét taglalja ugye, és őszintén szólva több szereplőnek max. az arca rémlett, ha egyáltalán, és ez így eléggé csökkentette az élvezhetőséget.

Frank csavarja a végén ilyen meglepetésként kissé túlzás volt. E mellett nem derül ki, hogy mi lesz vele, mi lenne a terv az ő számára.

A legvége nekem annyira nem meglepő, érett valami hasonló közben is, ezt felépítették ténylegesen.

Mindenesetre várom a következő évadot, de remélem, már nem akarják tovább bonyolítani, inkább kissé lineárisabb eseménysori kellene, mint az 1-2. évadban.

Dober - 2017. 06. 11. 22:30

Megvolt a dara. Felemás.
A vége nagyon elhamarkodott volt, és igazából az évad közbeni kitérőt (amikor Claire pár héti elnök volt) teljesen feleslegessé teszi.
Most mindenképpen más a leányzó fekvése a következő évadra. Francis háttérben, és próbál visszatérni, Doug ki tudja, pár karaktert kinyírtak (ez kicsit durva szerintem ilyen politikai szinten), meg van a két új karakter, aki szerintem is a semmiből jött elő (Usher és a marha irritáló Jane). Usher aért is érdekes, mert simán a másik párt szekerét tolja, és az évad feléig az ellenség csapatában játszott.

Egyébként Durranttal mi történt? Csak mismásoltak, hogy távol maradt, de szerintem simán kitörte a nyakát?

Akár teljes reboot is lehet az új évad. Ugranak pár évet. Clarire már belerázódott, Francis valami kis tanácsadó valami multinál, Doug meg öngyilkos lett.. szóval szerintem most elég sok irányba indulatnak, és az évad közben sarokba szorulás most kinyílik majd.

mandria - 2017. 06. 12. 09:17

Sziasztok!
Nagyon vártam…de nem egészen olyan lett…
Nem értem, hogy Conway-ből , hogy lett egy nap alatt egy dilettáns idióta….sajnos ezt az oldalt jóval keményebbre kellett volna venni, méltó ellenségként az asszonnyal együtt….és kihasználni…
..egyenlőre ennyi…Usher és Jane nagyon jók…utálom őket:)))))

Morgan - 2017. 06. 13. 18:04

Érdekes volt.
A végén Frank motivációját nem értem. Nem tudtuk meg mit ajánlott neki Jane. Éppen akkor amikor elkezdett gyanakodni Claire-re, épp akkor rábízni mindent? Nem vall rá hogy ennyire kiengedje a kormányt a kezéből. Azt sem láttuk hogyan vették rá Dougot hogy magára vállalja a gyilkosságot.
Claire “my way”-je jól hangzik, de miután a két piócát mindenbe beavatták tele van támadási felülettel.

skirmitar - 2017. 06. 19. 09:16

Alapjában véve tetszett az évad, leginkább Kevin Spacey alakításai miatt, volt jó pár emlékezetes, erőteljes monológja. A végére viszont nagyon ellustultak az írok, a csavaros megoldások, fordulatok helyett,a legegyszerűbb módját választották bizonyos problémák feloldásának, csak úgy hullottak a szereplők, eddig évadonként volt kb 1-1 gyilkosság, most meg az utolsó részekre inkább hajazott a keresztapára a sorozat mint politikai sorozatra. Davist igazából az évad elejétől fel kellett volna építeni, vagy már az előző évadban, nekem így kicsit hirtelen jött, hogy ő most akkora háttérember.

Rupaszov Rurik - 2017. 06. 20. 09:22

Le vagyok sújtva a 12.rész miatt.
Itt már tényleg átmentek önmaguk paródiájává.
A közönséges húzás Cathyval szemben megmutatta hogy írói válság van a stábban.

winnie - 2017. 06. 20. 09:28

az nem írói válság, ha van egy ötletük és azt kivitelezik. elég komolyan kitárgyalták az okokat az interjúkban, illetve azt, hogy mi volt a céljuk. nyilván nem kell tetszenie, de az éppen a válság ellenkezője, hogy vannak határozott elképzeléseik.

Rupaszov Rurik - 2017. 06. 20. 12:31

winnie – 2017. 06. 20. 09:28

Az bizonyos hogy ha ebben a konstrukcióban gondolkodnak,akkor minden testi,és egyéb sértést ugyanúgy Franknek kell majd véghez vinnie,mint eddig.De ez már elnökként több mint veszélyes,maga a vég,mivel az ötödik évad így is csak az előzőekben látott bűnei elkenéséről-elhazudásáról szól.

Benő - 2017. 06. 22. 09:18

***SPOILER ALERT ***

Nekem tetszett az évad, addig, míg úgy tűnt, hogy lesz egy jó kis lezárás Francis lebuktatásával, de aztán abból meg nem is lett semmi, és inkább a rétestészta effektussal jön az újabb évad.

“My turn” – igazán? bocs, de nem érdekel…

Nem hittem volna, mert nagyon szerettem az eddigi évadokat, de kasza…

blady - 2017. 07. 17. 23:25

spoiler

hát…Claire se tudja, kivel akar kikezdeni:D

nekem sokminden egyértelmű volt, a szivárogtatás, hogy direkt tolja Claire-t maga elé.
Lehet itt puffogni, hogy csak akkor jó az egész sori, ha Frank irányít, dehát attól, hogy az asszony nem veszi fel a telefont, még nem jelenti azt, hogy ő az úr a házban. :)

spoiler off
Jó kis évad volt, a nehézségei ellenére én szerettem nézni és alig várom, h Frank a következő évadban is megfingasson mindenkit :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz