login |

Pilot-mustra: Still Star-Crossed – 1×01

2017. 06. 06. 20:30 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

The worst is yet to come.

Lehet, hogy meg kéne néznem a Still Star-Crossed pilotjának a folytatását is, csak az előbb idézet mondat egyszerűen nem megy ki a fejemből – és ez pilotkritika. Mindegy, sor fog kerülni rá, és akkor kommentben jelzem, hogy milyen volt az 1×02 (korrekt volt), mert egyébként az első rész marharépa felépítésének köszönhetően negyvenegynéhány perc alapján nem sok minden derül ki erről a sorozatról.

STILL STAR-CROSSED – 1×01 – 3/10

 

Oké, az kiderül, nem az én műfajon, mint sok kosztümös darab, meg talán az is, hogy nem az ABC-re való, hanem mondjuk inkább a Reign mellé a CW-ra. Viszont az ABC-nek köszönhetően elég sok pénz volt rá, s ennek, no meg a spanyol helyszíneknek köszönhetően pazarul néz ki, mind a kisebb, zárt terek, mind pedig a városképek. De tényleg, remek az összKÉP.

Hogy maga a sorozat milyen? Nos, egy kosztümös tinidrámáról van szó, csak éppen nem tizenévesekkel, hanem talán huszonévesekkel. A könyves alapokra építkező pilot persze két nagyonhülye tinédzser mindent elsöprő szerelmével kezdődik, bizonyos Rómeóéval és Júliáéval, akiknek a világ legértelmetlenebb halálában lesz részük. Ez persze nem baj, az viszont igen, hogy a sorozat sztorija ettől a ponttól kezdődik el.

Nyilván erre szükség volt, de ettől még nem éreztem szerencsés döntésnek azt, hogy a pilot felét a mindenki által ismert Shakespeare-sztori adaptációjával töltik ki, nyilván minimális meglepetés kíséretében. Amikor meghalnak a szerelmesek, akkor persze már foglalkoznak a méretes szereplőgárdával, akik segítségével felvázolják a Capulet/Montague-tengely két részre szakadt Verona viszonyait.

Verona nagy szószban van, nem csak belső széthullás fenyegeti, hanem külső tényezők is, és ebbe a makro játszmába csöppen bele, sőt, központi szereplő lesz a Shakespeare-drámából kimaradt unokahúga Júliának, aki Hamupipőkeként (gonosz mostoha included!) cselédkedik a szülei halála után őt és testvérét befogadó Capulet-családban.

A gond az a megvalósításban, hogy egyrészt full expozíció az egész, egy csomó párbeszédben csak magyarázzák a karakterek egymásnak a történelmi hátteret és a jelen viszonyait, hogy mi nézők képben legyünk ezzel a komplex világgal. Másrészt pedig egy csomó dolgot el kell fogadnunk, érzelmet, karakterkapcsolatot, hogy így van és kész. Mivel ebben az epizódban is volt flashback, az az érzésem, hogy a későbbiekben is visszaemlékezésekből fog sok minden kérdőjeles motívum kiderülni.

Az viszont érdekes volt (bár sokaknak ez lesz a nagy negatívum), hogy a sorozat sutba dobja az előzmény-alapanyagot, vagy… talán tovább gondolja Shakespeare-t. Egyes karakterek csavart produkálva mögöttes szándékot villantanak meg, mások pedig az elvárásainkkal szembe haladva mondjuk meghalnak vagy életben maradnak, így jelezve azt, hogy mégsincs minden kottázva csak azért, mert ismerjük a sztori egy részletét.

Sajnos a Still Star-Crossed-ból hiányzott mindenféle vezérfonál, sok mindenbe belekap a pilot, sok mindent meg akar mutatni, sok konfliktust akar előkészíteni (köztük egy kötelező szerelmi háromszöget is), amolyan Fókusz-módra, hogy “még ez, meg ez, meg ez is lesz a mai adásunkban”, csak éppen a szezonra vonatkozóan. Ha csak egy-két dologra koncentráltak volna, lehet, hogy előrébb lennénk.

Nekem a kapkodás mellett leginkább a teatralitás volt zavaró, leginkább ennek köszönhetően, hogy egy pillanatra nem tudtam elmerülni ebben a világban, túl sekélyes karakterek túl komoly érzelmi viharokat éltek meg ahhoz, hogy komolyan tudjam venni őket. Nyilván idővel ki fog egyenesedni a Star-Crossed, élesebbé válnak a karakterek kontúrjai és szándékai, de ezt már nem hiszem, hogy megvárom, mert a végeredmény akkor is csak egy intrikákkal teli középkori szappan lesz.

6 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 06. 06. 20:49

ja, és itt is sikerült valami vizuális trükköt belevinni a helyszínváltásokba. nem vágták agyon zavaróan, mint a the catch-et, hanem csak a város fölött úszott a kamera sebesen.

wellwellwell - 2017. 06. 06. 21:59

kicsit baz luhrmannesen próbálkoztak a stílussal, hát neki jobban ment…
a 3/4 része olyan volt, mint egy Rómeó és Júlia gyorstalpaló. ami utána jött, az meg még rosszabb… azért belenézek még, elvileg érdekelne a kosztümös szappan, csak kicsit (nagyon sokkal) érdekesebb karakterekkel…

Annatar - 2017. 06. 06. 22:25

5 percet bírtam belőle…

winnie - 2017. 06. 07. 14:43

1×02: hát, rohadjak meg, ha ez nem volt teljesen tolerálható, sőt, korrekt. 6/10. persze tipikusan áskálódós, manipulálós a sorozat, és remélem, most egy ideig a herceg és rosalin külön lesz, mert kettejük nagyon szappanosak. (a klasszikus “inkább nem mondom el, miért döntök így”-húzás elég pff – előtte meg nyilván tudni lehetett, hogy úgyis közbejön valami, a “take a fall” pedig vicces volt, mert már a jelenet helyszínéről rögtön az jutott eszembe, ami történt, és amikor meghallottam a félmondatot, akkor biztos lettem benne.)

Stefan - 2017. 06. 08. 20:00

2 rész alapján nekem kis heti csemege :D még maradok aztán látni mennyire lesz szappanos.

Ramsey - 2017. 06. 24. 13:37

Nagyon szomoru vagyok a kasza miatt, nekem bejott a sorozat. SZorakoztato volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz