login |

Pilot-mustra: The Jim Jefferies Show – 1×01

2017. 06. 08. 18:03 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, talkshow,

Mint sokaknak, nekem is a Legit (most komolyan, mars pótolni!) volt az első találkozásom Jim Jefferies-szel, sokáig semmit sem tudtam a standupos múltjáról, de azóta sikeresen felhoztam magam, és a FreeDumb című Netflix-es estjét már a megjelenés pillanatában néztem és élveztem. Marhára bejön az ausztrál humorista pardont és mértéket nem ismerő, offenzív és PC-től mentes stílusa, amin ugyan meg lehet sértődni, de a helyén kell kezelni. Ez csak humor. “Csak” humor?

Mindegy. Mások vagyunk. Jefferies mindenesetre visszatért a képernyőre, méghozzá a Comedy Central-on, de nem egy sorozatban, hanem egy talkshow-ban. Vagyis ez nem talkshow, hanem amolyan “ülök az asztalnál és kommentálom az aktualitásokat”-szerű, manapság nagyon népszerű szatirikus műfaj, mint a késő esti talkshow-s monológ, csak hosszabb formában, több vizuális segédlettel.

THE JIM JEFFERIES SHOW – 1×01 – 6,5/10

Nyilván az efféle műsorokról nem nagyon lehet kritikát írni, inkább a szerkezetüket lehet ismertetni. Ugyanis egy adott hírhez vagy Donald Trump-hoz fűzött kommentár vagy vicces, vagy nem (Jefferies nem visszafogott stílusában az). Az amerikai belpolitikai mellett a humorista még pár külföldi vezetőt, “diktátort” is a szájára vesz, és szokása szerint a rasszizmust is a szájára veszi.

Black people have no sense of humor.

A két asztalnál ülős, bejátszásos szegmens közé pedig egy holland riportot ékeltek (Jeferies amszterdami interjújával) egy ottani kulturális hagyománynak számító blackface-jelenségről, az ünnepi feketepéterezésről, ami nyilván Amerikából nézve elég sértőnek tűnhet háttértudás nélkül – hogy ne csak a kérdezetten röhögjön Jefferies, meg is támogatták két másik interjús anyaggal is.

Ez az a stílus, amit John Oliver is művel mélyrehatóbban a Last Week Tonight-ban, vagy pár hete indult egy másik humoristával. Iliza Schlesinger-rel a Truth & Iliza, de ott volt például Nikki Glaser megboldogult, szintén CC-s műsora, a Not Safe with Nikki Glaser.

Ezek a műsorok akkor működnek a teljesen másféle felépítés és témák ellenére, ha képesek megtartani az adott humorista stílusát, és a The Jim Jefferies Show-nak a pilot 20 perce alapján sikerült. Nyilván nem Jefferies a vezető író vagy showrunner, de neki is van beleszólása a dolgokba, ő készíti az interjúkat, plusz a székben előadott kényszeres fetrengése és tornászása is igencsak rá vall. Lehet, hogy a második évadban majd megengedik neki, hogy felálljon.

A lényeg, hogy én szerintem benevezek heti 20 perc Jefferies-re. A fenti osztályzat is jobb lenne, ha a holland interjú megért volna annyi percet – nem egyszerű ilyeneket csinálni, de majd belejönnek. (Sajnos YouTube-ra csak egy szegmens került fel a pilotból, amikor megoldja a rasszizmus problémáját. Na jó, meg a slusszpoén, ami csak a cameo miatt volt vicces.)

3 hozzászólás Ne habozz!

DaMan - 2017. 06. 11. 15:37

Nekem Ricky Gervais mellett ő az abszolút kedvenc humoristám, úgy hogy örültem, hogy újra TV-n lesz. Végülis nem lett ez rossz, sőt, ha nem követném a többi politikai late-night-ot, valószínűleg örülnék neki, de így annyira nem volt megváltó. Azért a hangsúly érezhetően más, ami pozitív, kíváncsi leszek fél év múlva mennyire lesz – jó értelemben – más.

szerintem - 2017. 06. 13. 23:28

nekem is egyik kedvencem, ugyhogy megneztem az elso reszt es szerintem maradok. nem megvalto valoban, de azert eleg vicces volt. john oliver for dummies erzesem volt vegig, bar en nem nezek semmilyen late night showt, csak a last week tonight-ot, szoval sok osszehasonlitasi alapom nincs.
vannak visszatero poenjai, jobban mondva, eleg jellegzetes elemekbol epul fel minden poenja tematol fuggetlenul, ezert tartok tole kicsit, hogy ez hamar egysikuva valik majd. addig viszont siman nezos.

@DaMan: nemsokara eloben latom Ricky Gervaist, mar nagyon varom, en is nagyon birom ot. bar louis ck-t azert jobban.

szerintem - 2017. 06. 25. 20:38

nemar, hogy kiirtak a brad pittet.
nem nezem tovabb :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz