login |

Trial & Error: az 1. évad

2017. 06. 08. 21:32 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Részemről a tavalyi országos évad egyik legjobban várt sorozata a Trial & Error volt, mégsem nagyon írtam róla. A pilotkritikát és az évados írást is human jegyezte, én megmaradtam kommentben a véleményemmel, és az első pár rész után magam sem tudtam eldönteni, hogy kell-e nekem az NBC átívelős jogi krimi-komédiája. Szerencsére folytattam, és végül az év egyik legjobb országos újonca sült ki belőle.

(A kritikák linkjén ott a sztori, de a lényeg, hogy dokus, true crime stílusban egy gyilkossági tárgyalást kísérhetünk végig 13 részben egy nagyvárosi ügyvéd és fogalmatlan csapata segítségével.)

Nem mintha bajom lett volna a pilottal vagy a folytatással, hozta a 6-6,5/10-es szintet, de valahogy kevésnek éreztem, és a humora nem volt átütő annyira, inkább csak nagyon egyszerű, debil dolgok jöttek be (szégyenszemre?).

Mondjuk mindez a folytatásban sem sokat változott, debilben nagyon otthonosan mozogtak a készítők, de szerencsére idővel a karakterek konkretizálódtak és sokkal többet építettek a jellemükből adódó poénokra (jöttek a visszautalások, payoffok és a visszatérő poénok), és idiotizmus terén sem akarták folyton túllicitálni magukat. Arról nem is beszélve, hogy olykor teljesen váratlan pillanatokban csaptak le valami nagy röhögést kiváltó húzással.

Mindezt, mint a fenti kép is mutatja, dokus stílusban láthatjuk, esetenként kamerába beszéléssel, de még véletlenül sem a The Office-szerű kínos humorra kell asszociálni ebből, a két sorozat teljesen más. Sokkal inkább volt narratív szerepe az egésznek, és szerencsére nem csak a klasszikus “valamit mondok a valóságban, a kamerába pedig az ellenkezőjét”-kunsztokat adják elő.

Ja, és azt sem akarom kihagyni, hogy a komédia mellett a rejtélyfaktor is működött. A sztoriban voltak bőven csavarok, a részek abszolút a tárgyalásra épülnek, annak lépcsőit járjuk végig az esküdtek kiválasztásától a keresztkérdéseken át az ítéletig. És a végén természetesen az is kiderül, hogy pontosan mi történt, és hogy ki a gyilkos. (Ja, és ha már kamerák, az nagyon jó húzás volt, ahogy még a krimi részébe is bevonták a dokufilmes stábot.)

Bár az első szezon teljesen lezárt, értelemszerűen volt is nagy öröm idehaza, amikor berendelésre került a második évad, ami nyilvánvalóan egy új ügyet fog hozni, jó eséllyel ugyanitt, zömében ugyanezekkel a szereplőkkel (csak most nem John Lithgow lesz a vádlott), szóval még antológiának sem nevezném a műfajt. Egyébként ez a jó döntés, hiszen a szereplőgárda nagyon ráérzett a karakterekre.

(Itt akartam befejezni az írást, de a karakterekről eszembe jutott, hogy maga a kisváros, East Peck is külön karakter a maga rengeteg furcsaságával, szokásával. Szóval itt nem a fura kisvárosiak vitték a prímet (nem is volt sok külön figura), mint más sorozatokban, hanem maga a kisváros.)

A Trial & Error első szezonja tényleg csak 13*20 perc, szóval pár órás dara, két közepesen jó mozis komédia helyett ideális választás lehet. Mivel elég várós volt, így nem fogom meglepetésnek nevezni, de tényleg nagyon bejött.

3 hozzászólás Ne habozz!

polovcev - 2017. 06. 08. 23:23

Idei kedvencem lett, Lithgow botrányosan jól hozta a karakterét. Az elején kicsit bosszantott, hogy a poénok egy jelentős része az elmaradott, déli kisváros lüke lakóira lett kihejezve, de ahogy haladt a történet úgy lett egyre szimpatikusabb a világ amit építettek.

goodjohnwin - 2017. 06. 09. 14:00

Nagyon szerethető és viccesre sikerült sorozat lett.
Jayma Mays déli akcentusába pedig beleszerettem, pedig anno a Glee-ben már egyszer “megvolt” a csaj, az őzikeszemű naiva karakterével… skizo-love :)

FrankLuck - 2017. 06. 11. 20:22

Kb. a felénél tartok (ez nem minősíti a sorozatot, általában mindennel le vagyok maradva), nekem is nagyon bejön, kellemes dara lehet nyárra. Az úgyvédet először nagyon gyengének tartottam, de a körülette levő világ jól megtámogatja és felerősíti a karaktert, pár rész után már ő sem lóg ki.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz