login |

Grantchester: a 3. évad – írta Eloise

2017. 06. 09. 14:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Véget ért a Grantchester újabb szezonja – a sorozatról bővebben már volt szó. A 3. évad főtémája a kísértés volt, mely újra és újra visszatért. A sorozat főszereplői még nagyobb mélységekbe zuhantak lelkileg, mint az előző szezonban. Többször is próbára lettek téve, és szinte mindenki elbukott.

Két papunk életét ráadásul eléggé megkavarja az új fő esperes Gabriel Atubo érkezése, aki igyekszik jó tanácsokkal és iránymutatással ellátni őket, de néha többet árt ezzel, mint használ. Sidney-től természetesen azt kéri, hogy válasszon Amanda és az egyház között. Leonardtől pedig azt várja, hogy nősüljön meg minél előbb. Ez rendkívül felzaklatja őt, pedig már kezdte elfogadni önmagát.

Az évad természetesen elsősorban Amanda és Sidney kapcsolatára fókuszált. Már most nem igazán mozgat, hogy mi lesz a folytatásban, csak végre dőljön már el a helyzet, mert ez a vergődés elég unalmas. Azt továbbra sem látom, hogy nekik miért kellene együtt lenniük. A tovább mögött folytatom spoileresebben.

Ráadásul szerintem ebben az évadban Amanda bebizonyította, hogy egyáltalán nem ismeri Sidney-t, és nem érti, hogy milyen fontos számára a hivatása. Az utolsó részben eldőlni látszik a kérdés, de Amanda esküvője után is így tűnt, úgyhogy nem lehetünk semmiben biztosak.

A másik fontos kérdés, hogy mi lesz Geordie és Cathy házasságával. Ahogy az előző évadban, úgy most is mindent megtettek, hogy megutáljuk Geordie-t, hogy aztán a végén mégis együtt tudjuk vele érezni.

Hogy ezt megtehetik, az leginkább a Geordie-t alakító Robson Greennek köszönhető és annak, hogy a Sidney-t megszemélyesítő James Nortonnal remekül működnek a jeleneteik. Az évad legerősebb pillanata az utolsó részben a kapitányságon kettejük között lejátszódó beszélgetés volt.

Egyre többet tűnik fel Geordi Esme nevű kislánya, ami azért érdekes, mert az ő szemével láthatjuk, hogy egy gyerek mennyit ért meg a felnőttek világából. Ráadásul iszonyú aranyosak Geordie apa-lánya jelenetei. Nagyon érdekes, hogy Geordie nem a legkisebbekkel van legszívesebben, hanem a nagylányával.

Az Amandával folytatott kapcsolata miatt, úgy éreztem, hogy Sidney nagyon elhanyagolja Leondardöt, és megfeledkezik róla, hogy iránymutatást kell neki mutatnia. Szerencsére az évad második felében ez is többé-kevésbé megváltozik. Legalábbis Sidney megláthatta, hogy mi történik, ha nem figyel oda Leonardre eléggé. Az évad másik nagyon erős jelenete az, mikor Sidney igyekszik az összetört Leonardöt meggyőzni arról, hogy ő is ugyanolya normális ember, mint más.

Hogy mi lesz Leonarddel a következő évadban, azt biztosra nem tudnám megmondani. Az írók nála mutattak be leginkább jellemfejlődést, de ő az, aki a leginkább igyekszik az egyházi tanításokat követni, és akinek a legnagyobb bűntudata van, ha letér az útról. Hogy hogyan tudja ezt a homoszexualitásával összeegyeztetni, azt nem tudnám megmondani.

Kifejezetten tetszetős volt látni, hogy Geordie is törődik Leonarddel és aggódik érte. Legalábbis Sidney-t figyelmezteti, hogy nem hagyhatja magára. Én kíváncsi lennék, hogy Geordie és Leonard kettőse hogyan működne együtt nyomozás során – érdekes és vicces lenne.

Leonard mellett Mrs. Maguire is háttérbe szorult az évad első felében, de a férje feltűnése alaposan megkavarja a dolgokat és Sidney megmutatja, hogy mennyire fontos számára a néha elég házsártos, de jó lelkű házvezetője. Számomra kicsit erőltetett volt ez az egész mellékvágány, de azért még megbocsátható mértékben.

Mrs. Maguire udvarlója eleinte nem volt túl szimpatikus. Hátsó szándékot gyanítottam nálam, de most már egész megkedveltem. Ráadásul nagyon jól beilleszkedett a társaságba. Úgy tűnik, hogy elég türelmes és törődik másokkal, remélhetőleg így is marad. Hogy miképp alakul a következő évad története arról fogalmam sincs. Az utolsó részben elég sok minden történt, amire akár önmagában is lehetne egy évadot szánni.

Emellett például, a fő esperessel sem tudok még igazán zöldágra vergődni. Néha úgy érzem, hogy jót akar, csak rosszul fejezi ki magát, máskor meg úgy érzem, hogy direkt ártani akar. Amiben biztosak lehetünk, hogy jövőre sem lesz hiány izgalmas gyilkosságokban, amik felderítése Geordie-ra és Sidney-re vár majd.

4 hozzászólás Ne habozz!

Silver-sama - 2017. 06. 09. 21:52

A “chester” szó láttán a tudatom egyből Castiel-t és Dean-t varázsolta a képre :D

barátfüle - 2017. 06. 10. 13:33

Köszi az írást! Szeretem ezt a sorozatot olyan jó hangulata van. Lesz 4. évad?

gromit - 2017. 08. 13. 15:55

Nekem a 2. évados “bűn és bűnhődés” és “szolgáltat-e igazságot az igazságszolgáltatás?” témakör mélyebbnek tűnt, de lehet, hogy csak azért, mert az komolyan élet-halál kérdés volt.

Amandát sose értettem, most se. Azon nem fogok rágódni, hogy Sidney mit lát benne (szive joga), de azon elgondolkodtam, h Morven Christie-nél a színésznővel van-e bajom, vagy csak valahogy mindig utálatos (na jó, nem túl kedvelhető) karaktereket játszatnak vele.

Candy - 2019. 02. 04. 20:07

Nem tudom valaki feljön-e ide? Nagyon tetszett a sorozat,majdnem minden része megható volt,pláne az évadzáró.. kérdés:Én csak azt nem értem,hogy miért nem maradtak együtt Amandával?Ha a nő elválik a férjétől,akkor mi akadálya lett volna hogy ők összeházasodjanak,attól Sidney még maradhatott volna pap..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz