login |

Pilot-mustra: Daytime Divas – 1×01

2017. 06. 09. 18:20 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Just make sure you lose my resting bitch face.

Jé, egy heti überszappan! A VH1 sorozata csupán azért érdekelt, mert mégiscsak tévés tematikával rendelkezik, egy napi rendszerességgel sugárzott, nappali, női paneltalkshow-ról, annak műsorvezetőiről, illetve a kulisszák mögött zajló hatalmi harcokról szól – tipikusan guilty pleasure alapanyag lehet.

Persze annak ellenére, hogy az alapot egy műsorvezető könyve szolgáltatja (beszédes a címe: Satan’s Sisters), nyilván nem valami túl insider drámáról van szó, a középpontban az öt műsorvezető szakmai és magánélete áll, és persze, ahogy azt a médiában megszokhattuk, a sok képmutatás, fúrás és nyomulás. A pilotot elég hamar leírtam, azonban a végén kaptunk egy csavart, amire nem számítottam, és ami, ha tartós lesz, még érdekessé is teheti a Daytime Divas-t.

DAYTIME DIVAS – 1×01 – 4/10

A talkshow főarcát és főnökét, mondhatni teljhatalmú úrnőjét Vanessa Williams alakítja, klasszikus, öntudatos fekete női szerepben, a társai között pedig van harsány humorista, komoly újságíró, keresztány-konzervatív tévés, valamint egy frissen érkezett, gondokkal küszködő egykori gyereksztár, aki kvázi most keres megváltást. (Mindnyájan ismert arcok, és a színészeken semmi nem múlik, élvezettel játszanak.)

Természetesen mindegyik kiemelt karakternek megismerjük a magánéletét is, melyeket, ahogy azt kell, szakmabeli gyerek, esetlegesen bántalmazó férj, zsarolás, (több) munkahelyi kamaty, drog, édeshármas és effélék tarkítanak.

A tipikus és szegényes megvalósítást feldobta a nagy vetélkedés, ugyanis a talkshow gazdája egy időre kénytelen hátrébb vonulni, ezzel is némi médiavisszhangot generálva, és naná, hogy mindegyik társa az ő pozíciójára hajt a cicaharcot előnybe részesítve (balszerencséjükre a főhős fia a fő executive producer) – ezt a helyzetet dobhatja fel a már említett, rész végi csavar, amit elképzelésem sincs, hogy akarnak majd kijátszani. Akár még jól is elsülhet.

Amellett, hogy szappanos a sorozat, más címkét nem nagyon lehet ráaggatni, hogy beazonosítsuk, mert csak a pilotból nem derül ki, hogy mi lesz a műfaja, mi fog dominálni benne, a komolyabb dráma (hint: az első részben valaki kómába esik) vagy mondjuk a humor, esetleg edgy-bb lesz, és szatíraként fog működni. A legjobb természetesen az utóbbi lenne, de nem hiszem, hogy arra fele haladnának a készítők.

A Daytime Divas pilotjában semmi bonyolultság nem volt (szemben az ugyancsak szappanos Still Star-Crossed-éval, ahol a karakterek folyton magyarázták a hátteret), irtó könnyen fogyasztható, már-már trash mentalitás jellemzi, még akkor is, ha simán elhisszük, hogy hasonlóképp zajlanak a dolgok a médiában. És ez az agykikapcsolós könnyedség szerintem megtarthat pár nézőt.

Még véletlenül sem arról van szó, hogy igényes lenne, sőt, inkább súlytalan, de a karaktereit nagyon könnyű beskatulyázni, szeretni vagy utálni, és ha a sorozat már ki tud váltani érzelmeket a nézőből, akkor elindult a helyes úton. Egy szappanos drámának legalábbis ez a célja.

1 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2017. 06. 09. 18:53

Hmm, lehet, hogy meglesz a Devious Maids-pótlék, nyári limonádé sorozatom? Akkor erre szakítok majd időt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz