login |

Dark Matter: kezdett a 3. évad

2017. 06. 12. 18:15 - Írta: winnie

40 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Annak idején a Syfy űrhajós scifi-sorozata, amelyet a Stargate-es  Joseph Mallozzi jegyez saját képregénye alapján, azzal az egyszerű koncepcióval indított, hogy hat ember magához tér egy űrhajó fedélzetén, és egyik sem tudja magáról, hogy kicsoda. A némiképp epizodikus, problémamegoldós koncepció mostanra már tipikusan átívelős, nagyvállalatokat szembeállítós, összháborús förgeteggé változott.

Én már az 1. évad végére elvesztettem a lelkesedésemet, és a második szezonos “Prison Break az űrben”-kezdés sem mozgatott meg – nem volt rossz, csak nem éreztem elegendőnek, hogy kitartsak. Szóval konkrét kritika csak akkor lesz a kezdésről, ha kapunk valakitől, de azért itt egy kibeszélő, hátha.

Az S2 kezdése óta is sok minden megváltozott, új kiemelt szereplők érkeztek, a régiek közül volt, aki meghalt (úgy igazándiból, ami elég nagy WTF volt), más pedig színeket váltott, ami, ha valahol, ebben a sorozatban az amnéziás aspektus miatt érthető is. (Sőt, ez lehet a legérdekesebb, s az a tényező is, ami megnehezítheti a karakterek kezelését, hiszen mindenki másképp reagál az új infókra, valamint az, hogy minden figura folyton újabb és újabb rétegeket kap.)

A 3. évados nyitány első felében kiderült, hogy a cliffhanger-t kik élték túl, és a csapat megint szétszéledt, de szerencsére nem kellett sokat várni az összehozásukra, majd pedig némi akciózás kíséretében beindították az idei sztorikat, amik egy része természetesen a blink drive körül foroghat, más részük pedig a főhősökről szól majd, ld. Five számára máris adott egy küldetés, miután kiderült a múltjáról valamit. És persze ott a talán legellentmondásosabb szál a császárral, hiszen még mindig nem tiszta, hogy hova akarják kifuttatni, hogy van-e számára visszaút.

A kezdeti egyszerű scifi limonádé mostanra eléggé terebélyes és kifejezetten komplex lett, most már nem elég csak fél szemmel figyelni rá. A kérdés csak az, hogy a komplexitás mögött van-e, lesz-e megfelelő tartalom, illetve érdekes sztori.

40 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2017. 06. 12. 18:52

Szerintem a börtönszökés az évad egyik legjobb része volt. Az évad elején a halál meg tényleg WTF.

Harmadik évad eddig jó, de remélem évad végére kiírják Ryo-t.

Claire8310 - 2017. 06. 12. 19:50

Én is valahogy a sorozattal ragadtam. Arra emlékszem, hogy kb. 4 rész után abbahagytam, de nem is tudom miért, aztán eszembe jutott hogy jé, ez is volt, és ledaráltam a maradékot az 1. évadból. Akkorra már nem volt kérdés, hogy megszerettem.
Igazából amennyire némely rész egyértelmű és tényleg limonádé, annyira máskor olyanokat húznak, amire nem számítok. Az említett WTF is. Mostanra már abszolút hozzám nőttek a karakterek (főleg Three és az Android),tényleg mindig árnyalják őket, és hát a zene meg továbbra is Mass Effectes, szóval ott is nyer egy picit.

Akkor a kezdés. Tetszett a 1,5 órás nyitány. Kicsit bele kellett rázódni a részbe, körvonalazódnak a dolgok, és szokás szerint továbbra sem fekete-fehér minden itt sem. Maradok hetibe, természetesen. Hajrá Dark Matter.

korum - 2017. 06. 12. 22:00

Az előző évadot már nem néztem végig, most az kezdést igen, és visszajöttem… megyek az előző évadot is bepótolni :)

hummel - 2017. 06. 12. 22:55

Továbbra is a sorozattal. Nekem bejön. Egy-két gondolat:
– Six már terelné a társaságot a Ferrous ellen, ami rendben is van, viszont másrészről Zairon-t és Ryo-t békén hagyná?
– Amikor Teku arról kérdezte a gyerek Ryo-t vajon mit gondol az Ishida ház több mint 400 éves töretlen uralkodásáról összehasonlításképp a nagyvilágban tovatünőkkel, és a gyerek nem figyelt, az olyan volt, mint egy rossz ómen a jövőre nézve.
– Érdekesnek tűnik a Sarah féle szál. Vajon a nőnek megvan az összes emléke? Five a nő halála után ’töltötte le’, persze ha őt letöltette, akkor Nyx-nél is tehetett valamit. Ez csak találgatás, majd meglátjuk.
– Az Android hozta a megszokott humorfaktort: „The secret ingredient is basil. And love. But mostly basil.”
– Nem ártana némi óvintézkedés a hajón. Nemcsak Ryo miatt, de ott vannak még a másik dimenzióból áthozott potyautasok is.

Túl sok szál lóg a levegőben a nagyvállalatok konfrontációja és a Zairon kontra Pyr háború mellett is. Ki bérelte fel Corso-t, Devon meghalt-e, a Seers a vezetői halála után felbomlott, vagy újjászerveződött, Rook és titokzatos főnöke, a fent említett potyautasok, az androidok önfelszabadítása, a Procyon nevű terrorszervezet …. és persze a hajón mindenkinek, beleértve az Android-ot is emlékezetvesztése van, szóval ezzel is lehet még játszani.

Pocok - 2017. 06. 12. 23:35

Szerintem Devon meghalt, nekem úgy tűnt.

hummel - 2017. 06. 13. 07:49

Pocok: Valószínűleg meghalt Devon, de gyanús, hogy semmilyen információ nem volt utána róla és háttértörténet szempontjából is hiányérzetem maradt. One esetén is ott a kérdőjel. A GA miért állt le a nyomozással?

Desmond Wallace - 2017. 06. 17. 08:20

A dupla évadnyitó első feléből mintha hiányzott volna egy-két perc.

Az egyik jelenetben még a kisebbik hajón haldoklik Portia, a következőben már a Razán beszélgetnek.

Hozta a 6/10-es szintet. Továbbra is érdekel.

nade - 2017. 06. 17. 15:37

3×3
“A kevesebb néha több” mondást elkezdhetnék alkalmazni.
-Sok árulás, megint.
-“Meghalt mindenki!?”, megint
-karizmatikus gonoszOK bemutatása, aztán 5 perc múlva kinyírása, megint.
-lázadó áldozat bányász bolygó, megint
-régi csapattag megy, újak jönnek, megint

A sok random ötlettel, karakterekkel duzzasztják rendesen az univerzumukat, de lehetne valami fő csapásvonal már, meg kevesebb klisé

de azért maradok

LBClairefield - 2017. 06. 17. 20:49

Akármennyire klisés, meg erős átívelő szálat se látok még, nem bírom levenni a listámról ezt a sorozatot. A karakterek még elég érdekesek meg viccesek, a zenéjét meg nem tudom megunni, nagyon passzol a látottakhoz.
Ilyenkor nyáron szerintem nem is lehetne jobb egy könnyed szórakozáshoz.

Claire8310 - 2017. 06. 24. 12:01

A 4. jó kis rész volt. Nem tudom hányszor láttam már nap ismétlődős részt sorozatokban, de valahogy még mindig szórakoztat. Ráadásul jól volt megoldva. Hogy Three nem tudja megjegyezni tudományosul, amit akart, de megtanul franciául :D
Elhintettek nem kevés dolgot előre, kíváncsi leszek mennyit látunk majd.

nade - 2017. 06. 24. 12:30

nnna, a 3×4 az előzővel ellentétben k….jó volt!
Mondjuk az ilyen loop-osak többnyire mind az. Plusz az ismerős arcú fejvadász (Breaking Bad/BCS-os digó) is jó casting volt.

caveman - 2017. 06. 26. 00:09

Azzal együtt az 5 által az androidnak adott működőképes, egyébként pedig “láttalak” tönkretenni időhurok masina egy apróbb logikai bukfenc. Mondjuk én ezt simán elnézem a sorozatnak, de meg kellett említenem. :)

hummel - 2017. 07. 08. 10:27

Ha az Android képes a virtuális térbe letölteni magát, akkor ez fordítva is lehetséges, csak egy ’üres’ android testet kellene Sarah részére előkészíteni.

A másik Portia is térfélt választott. Vajon Rook ellen együtt tudnának műkődni, vagy akkor is arról szólna a történet ki miként veri át a másikat?

Az Android első jövőképén túl vagyunk, a második szerintem Victor-hoz meg a többi androidhoz lesz köthető, szóval hamarosan hamarosan ez a szál is terítékre kerül.

hummel - 2017. 07. 15. 10:45

Úgy tűnik az android testnek amit Sarah kölcsönvesz, mégcsak üresnek sem kell lennie. A másik nyilvánvaló meglátás, hogy Three nagy bűne és Sarah összefüg. Ryo-nál még nem voltam kiváncsi mit követett el, de mostmár igen.

Five után, Six-nek is van hátrahagyott családja. A többiek múltját is boncolgatták már, egyedül az Android ami eddig nem került terítékre, de gondolom ez is hamarosan meglesz.

Isaac - 2017. 07. 15. 12:23

Nem emlékszem pontosan,de azok a klóntestek nem csak akkor esnek szét ha tudat ami bennük van “visszakerül” a
helyére? Lehet 3as szempontjából jobb lenne egy olyan test Sarah-nak,ami tényleg hús és vér,bármennyire is
életszerű egy android ;)

hummel - 2017. 07. 15. 18:29

Isaac: A klón szétesik, ha meghal a test, vagy ha a tudatot visszatöltötték. Ugyanakkor a klón élettartama is limitált, pár napnál nem él tovább.

Olvasgatva a külföldi kommenteket, elbizonytalanítottak. Egyrészt Three bűnéről nyilván tudomása van Sarah-nak, de nem biztos, hogy összefüggenek. Másrészt az sem biztos, hogy Sarah töltötte fel magát az Android testébe és tett egy sétát a hajón. Várom a következő részeket, hogy kiderüljön a válasz.

Még a múltkori részre visszatérve. Érdekes volt látni, hogy a Mikkei titokban támogatja a Traugott-ot. A White hole esetén még szembenálló felek voltak, a Mikkei ellpota az eszközt, a Traugott meg hagyta, hogy eképpen letesztelhessék. A Mikkei-nek ez egy kutatóállomásba és egy bolygóba került. De ahogy Truffault mondta „War changes everything. Now it’s all about new alliances.” És hamár a háború. Mikkei volt az egyetlen, aki semleges maradt az EOS-7-nél a szavazáson. Már Two figyelmeztetése előtt a semlegesség mellett döntöttek, számolva azzal, hogy a Ferrous miként fog lépni a Traugott féle provokációra. Elég szépen taktikáznak, kérdés meddig képesek a háttérben maradni.

nade - 2017. 07. 22. 19:51

3×8
jó kis rész volt.
király hogy a “bérgyilkos a falban” díszletelemet viszontláttuk.

nade - 2017. 07. 29. 13:44

már csak én nézem itt ezt a sorozatot?
pedig a 3×9 is remek volt.
Jó, még mindig maradtak a már látott sci-fi klisé témánáknál, de szórakoztatóan vannak megoldva.

hummel - 2017. 07. 29. 17:45

Pár gondolat az 3.09-el kapcsolatban:
– The dawn of civilization + the last episode of Infamy jó kis poénok voltak. És ezen kívül is volt pár mulatságos jelenet, egész jól sáfárkodtak a készítők.
– Brophey visszahívó parancsának sikere a párhuzamos univerzumból származó blink drive esetén, azt is jelenti, hogy az ottani énje szintén részt vett a fejlesztésben. A két univerzum roppant hasonló, eddig úgy tűnik a köztük lévő eltérés nem megy tovább One-nál és Five-nál.
– Az Electus Corp sokadszor kerül elő a sorozatban. Ők is a 13 tagú vállalati tanács tagjai, kérdés a Ferrous, vagy a Traugott oldalán állnak a háborúban. Ugye az egyetlen semleges fél a Mikkei. Legalábbis hivatalosan semlegesek.
– A Ferrous alkut kinál Ryo-nak? A független kolóniák, akik nemrég csatlakoztak Zairon-hoz Ferrous-t meg társait kikerülendő, jól elásták magukat.
– Ryo, Ferrous, a másik Portia mind a blink drive-ot akarják. A Raza legénységének fel kéne használni a hibás blink drive-ot ellenük. Vagy összeugrasztani őket vele, vagy előttük elpusztítani.
– Nem tudom miért nem tudják megoldani, hogy Sarah kijusson a virtuális térből. Ezt részek óta halasztják, ideje lenne már csinálni valamit.
– Remek időzítés Victor. Így az Android szerezhet egy új upgrade-et a sérült helyett.

korum - 2017. 07. 30. 21:52

Ha van sorozat,ami a Csillagkapu szellemi örököse lehet, akkor ez az.

hummel - 2017. 08. 05. 10:38

A csavarral a végén a rész roppant érdekes lett. Ruac elszólása után gondoltam, hogy valami nem stimmel, de erre azért nem számítottam.

caveman - 2017. 08. 08. 06:05

Elég csúnyán átdobták a legénységet a plakáton. Szinte biztos, hogy Victor jeladóját szándékosan aktiválták, hogy Sarah-t problémamentesen “lophassák” el.

nade - 2017. 08. 12. 16:18

3×11

nah itt a címbeli sötét anyag, ha hiányolta vki. fa*a kis rész volt!

hummel - 2017. 08. 20. 21:53

Pár gondolat a 3.12 kapcsán:
– Victor még azelőtt adta a Chase avatart tartalmazó új upgrade-t aaz Androidnak, hogy elvileg találkoztak volna Chase-el, az Android mégsem akadt fenn ezen.
– A legénység tudta ki kapta el Two-t, az alternativ énjeikkel játékban mégsem feltételezték, hogy akivel találkoznak az más is lehet, mint Two. Érdekes.
– Kryden és Carina. Hm .. Carina lenne Two lányának a neve?
– Five negatív reakciója és az alapján, hogy Five első kapcsolata a blink drive-val ugyanott volt, ahol a húgával találkozott volna, Alicia Reynaud-ra tippelek, mint a húga nevelőanyja. Szép kis családi találkozó elé nézünk.
– Megvárhatták volna míg Misaki meghal, az lett volna biztos. Ha volt nála ellenszer, akkor maradt egy halvány esély, hogy orvosi beavatkozással túléli.
– A készítők megoldották, hogy Ryo visszakerüljőn a hajóra. A szavazás egyébként Das esetét idézte.

hummel - 2017. 08. 21. 09:16

Még egy gondolat. A szavazásnál csak Six említette, hogy Ryo miket művelt és ő is csak érintőlegesen. Azért valaki konkrétan szóba hozhatta volna, hogy Ryo egy tömeggyilkosság elkövetésével a galaxis nagy részére kiterjedő háborút robbantott ki.

caveman - 2017. 08. 22. 00:26

Ryo védelmében legyen mondva, Ferrous kirobbantotta volna azt egyébként is, csak és kizárólag 5-nak köszönhető, hogy végül Ishida lett a bűnbak.

hummel - 2017. 08. 22. 07:55

caveman: A bűnbak az, akit valaki más helyett jogtalanul vádolnak egy bűntett elkövetésével. Esetünkben ez nem áll fenn. A tömeggyilkosságot Ryo követte el azzal a céllal, hogy háborút robbantson ki, ezen nem lehet szépíteni. A Ferrous hasonló szándéka semmivel sem csökkenti Ryo felelősségét az eseményekben.

hummel - 2017. 08. 27. 17:49

Ha nem lett volna elég a galaxisnak a nagyvállalatok háborúja, akkor most megkapták az idegen inváziót is.

Kpeter - 2017. 08. 28. 10:35

Jó kis sorozat lett ez. Persze nem hibátlan és bőven tud még hova fejlődni.

Zedda - 2017. 08. 31. 14:33

Valaki elmagyarázná hogy miért ez a sorozat címe?

nade - 2017. 08. 31. 15:36

Zedda: hát az spoiler, de ha ez kell: a földönkívüliek sötét anyag halmazállapotuak

hummel: hát jó lenne ha maradna a helyzet hogy még mindig háborúznak a vállalatok, de félő hogy annak így az invázióval vége is, és összefognak az idegenek ellen

hummel - 2017. 09. 01. 18:00

nade: Én is úgy vélem. Truffault szólása pont ide vág:
War changes everything. Now it’s all about new alliances.

Platschu - 2017. 09. 01. 23:26

Kaszát kapott a sorozat, nem lesz 4. évad. :S

nade - 2017. 09. 02. 00:44

Én is most hallom. R@&#$ SyFy! bezzeg a nyomi killjoyt meg máris két évaddal rendelték be.
soha többé Two, Three, Five és Android:(

nade - 2017. 09. 02. 19:08
hummel - 2017. 09. 03. 16:58

Ez a Firefly-t idézi nálam…. Legalább annyi gerinc lehetett volna bennük, hogy pár részt kapjon a lezáráshoz. Persze amennyi nyitott szál van, nem lett volna egyszerű megoldani, de legalább kaptak volna egy lehetőséget, de ez … Persze nyilván pénzügyi okokkal magyarázzák. Érdekes lenne a Syfy portáján belül némelyik gyengébb mutatókkal rendelkező sorozatukkal összevetni ki mennyiből gazdálkodott és mit ért el …
Azért még reménykedem hátha valahol fölkarolják.

winnie - 2017. 09. 03. 17:27

hummel: értem, amit mondasz, de ez nem fair, hiszen nagyon sok sorozat jár így, hogy nem kap lezárást. oké, ezek nagy része lehet, hogy epizodikus, és nem annyira történet-, illetve mitológiaorientált, de itt jön be a készítői hozzáállás. mallozzi megmagyarázza a posztjában, hogy miért nem lezárt sztorikkal operáltak (meg ez egyfajta készítői taktika is) annak ellenére, hogy manapság ez, éppen a kaszák miatt, népszerű, de ettől még nem egyedik jelenség. azt pedig tudjuk, hogy mekkora költsége van az egésznek, mert megint össze kell hozni az írószobát, a produkciót, stb. ha valaki már csinál 6 részt, csinálhatna 12-t is, nem sokkal több. és akkor már kasza sem kell. de persze ez nem vigasz, és szerintem egy-egy tévéfilm nem rossz ötlet az efféléknek a megoldására.

mondjuk bennem ilyenkor mindig ott a kisördög, hogy ha mégiscsak kanyarintanak egy nem tervezett lezárást valaminek, akkor az kell-e nekem, hiszen feltételezem, nem az eredetileg tervezett, organikusan következő lezárást kapom, hanem egy olyan lezárást, amit csak a lezárás miatt rittyentettek össze, kvázi fan fictiont.

winnie - 2017. 09. 03. 17:28

” Azért még reménykedem hátha valahol fölkarolják.”

egyébként: engem meglepett, hogy ilyen hamar ki lett jelentve a kasza, hiszen elvileg koprodukció. nem merült fel, hogy a kanadai partner mással folytatja a dolgokat? a syfy kiszállása automatikus kasza?

röviden-tömören - 2017. 09. 10. 03:21

hummel, Fireflyt, FOX-ot szerintem nem kell idekeverni. És mindig a pénzről van szó. A nade szerint “nyomi Killjoy” újabb évadainak berendelése mögött ugyanaz áll, ami a DM kaszálásának legfőbb oka: PÉNZ.

A DM sok pénzt emésztett fel (többet mint kellett volna), évadonként 13 résszel, több főszereplővel (és jogos bérigényükkel). Amikor ez először felmerülhetett, akkor kapkodni kezdtek a sorozatkészítők. Azzal akarhatták megindokolni a sorozat létjogosultságát, hogy egyre több szálat kezdtek el – amiknek a vége sehol nem látszódott. Grandiózus CGI jeleneteket (legalábbis annak szánták) irányoztak elő. (A Killjoysban közben tucatnyi statiszta körbeállta az all-out-war jelenetnél az egyetlen “képernyőt” – és a rövid idő felében azon mutatták, hogy “működik a taktikájuk”. Spóroltak még azon is. + 10 rész, kevesebb főszereplő, sok külső felvétel, olcsó CGI. Gazdaságos. És annyival nem rosszabb, mint a DM.)

A DM-nek van ráadásul egy komoly hibája szerintem. Mégpedig a zéró karakterfejlődés. Mindenki magasszintű a maga “kasztjában”. Az első évadban amíg nem tudták, hogy kik is ők – addig változhattak. Az első évad jó volt. Utána viszont mindenki kőkemény kütyüzsonglőr, android, bérgyilkos, uralkodó, zsaru, mágnás lett.. Nulla fejlődési potenciál.. Csak intrikák, túlérzékenység, emocionális elválások és egymásra találások és persze a “mérsékelt” picsogás.

Nem voltak rosszak karakterek és színészek is közepesnél valamivel jobbak voltak. A sci-fi vénnek számító Jodelle Ferland a gyerekkori minimál SG-A szerepecskéiből pedig egész jó színésznő lett (sok gyerekszínész brutálisan rossz felnőve).

De ennyi nem elég az üdvösséghez.

Szerintem (főleg egy SG-U -s melléfogás után) nem akartak sehová nem vezető, mégis több szálon futó, pénznyelő, szubkultúrán belüli szubkultúra-terméket csinálni. Egyszerűen nem érte meg nekik.

röviden-tömören - 2017. 09. 10. 03:43

Kár érte mert legalább volt a palettán egy space sci-fi színfolt. Amiből annyira nincs eleresztve az úri közönség. De a színvonal a hype-pal ellentétben lefelé ment. Több pénzt vitt el mint kellett volna.

Talán utolsó mentsvár lehetne, hogy a sorozat készítői kiküszübölik a legfőbb gyakorlati hibájukat. Mert egyértelműen az volt, ha a pénzügyi kérdésben olyan álláspontot mutattak a csatorna felé, hogy véletlenül sem csökkentették a költségeket, hanem inkább meg akarták indokolni, hogy miért kell még több pénz a sorozatba..

De lehet, hogy ez a hajó már régen elment (blink drive-val). És akkor a főbb színészeknek már szervezik, vagy a csatorna-casting, vagy ők maguk az újabb sorozat vagy saját projektet. Akkor pedig akkor sem lesz visszatérés, ha a pénzügyi részét megoldják vagy újabb készítői társulás alakul.

Torri Higginsont valaki nem szereti az biztos. Mindig amikor nagyobb szerepe lenne, akkor csak beüt valami. Személy szerint nem tartom jó színésznőnek, de megszokható volt az SG-A -ban és a DM-ben is mint vezető mellékszereplő. A többiek B-kategóriások voltak, de felnőttek a szerephez általában. Közepesnél jobbak voltak. Stabilan jóra csak Five-ot tudom értékelni, de lehet, hogy őt is azért mert kellemes meglepetés volt, hogy nem lett a nyilvános/ismerhetett sorozato-gyerekszerepei után faarcú fiatal színész akit csak megszokásból castingolnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz