login |

Stitchers: kezdett a 3. évad – írta Elithe

2017. 06. 12. 14:50 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: kritika,

Ha valaki eme sorokat olvassa jogosan felteheti a kérdést: a kedves szerző ugyan minek nézi ezt a sorozatot?

Ezt a kérdést én is feltehetném magamnak. A Stitchers nagy szerencséje az, hogy nyári sorozat. Sorozatrajongó lévén pedig nem tudom megállni, hogy a nyári darák mellett ne nézzek valami könnyed darabot.

A könnyedségnek persze van egy jelentős hátránya; annyira elfelejtettem hogy mi a fene folyik ebben a sorozatban, hogy az évadnyitó rész után visszaolvasott kritika kellett ahhoz, hogy emlékezzek arra, mi is történt az előző évadban. A kis felfrissítés után viszont spoilermentesen bemutatom a harmadik szezon kezdését a tovább mögött.

A történet ott veszi fel a vonalat, ahol tavaly nyáron abbahagytuk (mondjuk vicces volt nézni, hogy pár szereplő haja jóval hosszabb volt, mint az előzményekben): Kirsten bent ragadt az emlékeiben és hogyan hozzuk ki belőle?

Gondoltam, szokás szerint gyorsan és gond nélkül feloldják a csavart, mint tavaly. De nem így történt: a sorozat indulása óta most éreztem először azt, hogy az írók kreativitást dobtak a sorozatba. Mi történhetett? Megijedtek a rohamosan eső nézettségi adatoktól? Bármi is a helyzet, a negatívumok ellenére, most inkább pozitív csalódás volt az évadnyitó.

Negatív előjellel azt tudnám mondani, hogy az írók nagy sebességre kapcsoltak és a 40 perces játékidőben több minden történt, mint amennyi az elmúlt két évadban. Persze ennek nem kellene rossz dolognak lennie, de igen nagy mértékű figyelemre volt szükség, hogy a mindent követni lehessen (ami amúgy logikus volt), és szerintem volt, amit adagolhattak volna mondjuk az előző évad unalmasabb részeiben, mint hogy most „történetsokkot” kapjunk.

Ami pozitívum ebben, hogy nagyon sok minden kiderült az agyturkáló gép és annak működtetésével kapcsolatban. Mondjuk a “mindenkinek van egy főnöke”-vonal már kezd elcsépelt lenni. Maggie-vel kezdtünk, mint nagyfőnök, majd jött a titokzatos felettese, akit egy másik váltott, most meg kiderült, hogy neki is van egy főnöke – a végén még eljutunk a jóistenig

Apropó karakterek: nagy plusz pont jár azért, hogy személycentrikus volt a nyitány. A rész sokkal jobban működött minden azáltal, hogy Kirsten karakterére összpontosítottak (elismerésem a színésznőnek évadról évadra jobban játszik, beleszokik a szerepbe), míg a többiek ehhez a háttérben asszisztáltak.

Ezzel sokkal letisztultabb volt a rész, mint elődjei és jele se volt annak a katyvasznak, melyet az előző évadokban tapasztalhattunk. A drámázás persze nem maradt el, Linus édesapjának, Maggie fiának kérdését előhúzták, még a „gonosz” főnököt is emberközelivé próbálták hozni, de ez egyelőre nem kapott nagy terepet a játékidőn belül (tapasztalat: majd az évad során fognak ezen eleget rugózni).

Összességében nem egyszerű a kezdést értékelni, hiszen azért olykor eléggé csapongó volt, vegyük például a végét, ami klisés szerelmes lezárásnak tűnt, majd villámcsapásként jött egy kérdés, mely az adott jelenetet megfordította. Ez a kérdés persze egyértelmű volt, és tudni lehetett, hogy honnan jött (vagy kitől), inkább az időzítés volt a tökéletes: a már elhúzott szerelmes jelenet közepébe bedobva.

Azt kell mondjam, hogy az évadnyitó újra reményt adott számomra. Hogy egy klasszikussal éljek: „Amikor azt hiszem kiszállhatnék, ezek mindig visszarántanak”.

Még mindig megvannak a „butaságok” a Stitchers-ben, mint hogy a főszereplő bármilyen helyzetet meg tud oldani (pl. az admirális megzsarolása), de ettől eltekintve látszik, hogy ha a készítők egy picit megerőltetik magukat, akkor ebben a szériában potenciál is lehetne. Remélhetőleg ez így is lesz és egy sokkal jobb 3. évadot láthatunk, mint az előzőek. A biztató kezdés eredményeként a nyitórész kap egy 7/10-et.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz